Disposicion Consolidada

Texto h2

DECRET 17/2017, de 10 de febrer, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament d'assistència jurídica gratuïta.

Texto
Texto Texto
Publicat en:   DOGV núm. 7990 de 01.03.2017
Entrada en vigor :   02.03.2017
Origen disposició :   Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques
Referència Base de Dades:   001959/2017
Número identificador:   2017/1640
Estat :   Derogada
Data de fi de Vigència:   09.11.2021
Compendi :   Enllaç al Compendi
 

Permalink ELI:

https://dogv.gva.es/va/eli/es-vc/d/2017/02/10/17/con/
Seleccionar redacció :


TEXT CONSOLIDAT

 

Versió vigent: 01.08.2018 - 08.11.2021

 

Decret 17/2017, de 10 de febrer, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament d'assistència jurídica gratuïta.

 

(DOGV núm. 7990 de 01.03.2017) Ref. 001959/2017

 

 

ÍNDEX

 

Preàmbul

Article únic. Objecte

Disposicions transitòries

Disposició derogatòria única

Disposicions finals

 

Annex. Reglament d'assistència jurídica gratuïta

Capítol I. Disposicions generals

Capítol II. De les comissions d'assistència jurídica gratuïta

Capítol III. Del Consell Assessor d'Assistència Jurídica Gratuïta

Capítol IV. Procediment per al reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta

Capítol V. Organització dels serveis d'assistència lletrada, defensa i representació gratuïta

Capítol VI. Subvenció i supervisió dels serveis d'assistència jurídica gratuïta

Capítol VII. Assistència pericial gratuïta

Annex I. Del Reglament. Sol·licitud d'assistència jurídica gratuïta

Annex I bis. Del Reglament. Sol·licitud d'assistència jurídica gratuïta

Annex II. Del Reglament. Mòduls i bases de compensació econòmica per a les advocades i els advocats.

Annex III. Del Reglament. Mòduls i bases de compensació econòmica per a les procuradores i els procuradors

Annex IV. Del Reglament. Talons.

 

 

PREÀMBUL

 

I

 

L'article 119 de la Constitució Espanyola estableix que la justícia serà gratuïta quan així ho dispose la llei i, en tot cas, respecte dels que acrediten insuficiència de recursos per a litigar. Es garanteix així el dret fonamental, reconegut en l'article 24, pel qual totes les persones tenen dret a la tutela judicial efectiva, sense que en cap cas puga produir-se indefensió.

El desenvolupament del precepte constitucional es va produir mitjançant la Llei 1/1996, de 10 de gener, d'assistència jurídica gratuïta, que va vindre a materialitzar el dret, permetent a les persones més desfavorides i desprotegides l'accés a la justícia per a la defensa dels seus drets i interessos legítims, assistits dels necessaris serveis professionals. La disposició addicional primera d'aquesta llei determina quins dels seus articles són competència estatal i quins poden ser objecte de regulació per part de les comunitats autònomes, que hagen assumit les competències de provisió de mitjans materials i econòmics en matèria de justícia.

D'acord amb el que disposa l'article 49.1.36a de l'Estatut d'Autonomia correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d'administració justícia, sense perjuí del que disposa la legislació de desenvolupament de l'article 149.1.5a de la Constitució.

Alhora l'article 36 de l'esmentat Estatut atribueix a la Generalitat en relació a l'administració de justícia, entre altres competències, l'exercici a la Comunitat Valenciana de totes les facultats que la Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol del poder judicial reconega o atribuïsca al Govern de l'Estat, proveir-la de mitjans personals, materials i econòmics, i l'ordenació dels serveis de justícia gratuïta, que podran prestar-se directament o en col·laboració amb els col·legis d'advocats i procuradors i les associacions professionals.

Aquestes competències es van assumir amb la promulgació del Reial decret 293/1995, de 24 de febrer, pel qual es van transferir a la Generalitat les competències corresponents a l'Estat en matèria de provisió de mitjans materials i econòmics per al funcionament de l'administració de justícia. Entre aquestes es concretava la indemnització per les actuacions corresponents a la defensa per advocada o advocat i procuradora o procurador dels tribunals en torn d'ofici davant els òrgans judicials de la Comunitat Valenciana, i l'assistència lletrada a la persona detinguda o presa quan el lloc de custòdia se situe en el seu territori.

 

II

 

En exercici de les competències es va aprovar, en un primer moment, el Decret 299/1997, de 9 de desembre, del Govern Valencià, d'assistència jurídica gratuïta, posteriorment derogat pel Decret 29/2001, de 30 de gener, del Consell de la Generalitat, d'assistència jurídica gratuïta, fins ara vigent i que ha sigut modificat pels Decrets del Consell 28/2003, d'1 d'abril, i 67/2003, de 3 de juny.

Transcorreguts més de 15 anys des de la seua publicació, en els quals s'han produït diferents reformes normatives, algunes d'elles de gran transcendència sobre el sistema d'assistència jurídica gratuïta instaurat per la Llei 1/1996, s'exigeix adequar el Reglament d'assistència jurídica gratuïta de la Comunitat Valenciana a la realitat social, econòmica i jurídica del moment actual. Entre elles es poden destacar les últimes modificacions introduïdes pel Reial decret llei 3/2013, de 22 de febrer, pel qual es modifica el règim de les taxes en l'àmbit de l'administració de justícia i el sistema d'assistència jurídica gratuïta; la Llei 41/2015, de 5 d'octubre de modificació de la Llei d'enjudiciament criminal per a l'agilització de la justícia penal i l'enfortiment de les garanties processals; i la Llei 42/2015, de 5 d'octubre, de reforma de la Llei 1/2000, de 7 de gener, d'enjudiciament civil.

En conseqüència, és necessari per raons de tècnica normativa una regulació nova que, mantenint els principis inspiradors del sistema de justícia gratuïta existent, millore el sistema, solucione disfuncions que s'han observat en aquests anys i permeta una prestació d'aquest servei públic més garantista, àgil i eficient.

 

III

 

Les reformes processals i les modificacions introduïdes en la Llei 1/1996, de 10 de gener, d'assistència jurídica gratuïta han augmentat la casuística en el reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta, al mateix temps que també ho ha fet l'àmbit subjectiu, la qual cosa ha suposat una notable ampliació de l'abast del sistema de justícia gratuïta que beneficia més persones.

Malgrat això, el Consell, en el seu compromís amb les persones més desafavorides i desprotegides, està desenvolupant el model de justícia gratuïta per a la Comunitat Valenciana, mitjançant la implantació d'un sistema de prestacions efectives que incidisca en la millora de l'atenció especialitzada a aquests col·lectius. D'una banda, reforçant els serveis d'orientació i accés a la justícia. D'altra banda, en relació a les persones amb diversitat funcional, les que tinguen la capacitat modificada judicialment, o siguen presumptament incapaces, i a les persones dependents, quan en tots aquests casos precisen de l'ajuda d'altres persones per a realitzar les activitats més essencials de la vida diària. A aquests efectes es disposa la creació en cada col·legi d'un servei d'orientació jurídica específic que, a més de l'orientació prèvia al procés, assistirà professionalment a aquestes persones en els procediments corresponents, quan els seus recursos econòmics no excedisquen el límit del quíntuple de l'indicador públic de renda d'efectes múltiples i no tinguen patrimoni suficient.

També en aquesta línia es posen en funcionament nous serveis d'orientació jurídica especialitzats en l'àmbit d'estrangeria i immigració, on les persones que acudisquen rebran informació i assessorament sobre la seua situació legal de residència, o sol·licituds d'asil o refugi, bé en el seu idioma o per mitjà d'un servei de traducció i interpretació proporcionat per la pròpia Generalitat; i finalment, en l'àmbit penitenciari, a fi de facilitar el seu accés a la població reclusa.

Però no sols s'aborda l'especialització amb la creació d'aquests nous serveis d'orientació jurídica. La complexitat de la realitat jurídica i la quantitat de normes que regixen la nostra societat exigeix la demanda de torns d'ofici cada vegada més especialitzats per matèries i branques del dret. Per a donar resposta a aquesta necessitat el reglament preveu que, junt amb els torns d'ofici que ja existixen i que presten un bon servei a la ciutadania, els col·legis d'advocats creen, allí on el nombre de professionals ho permeta, nous torns en matèries de violència de gènere, estrangeria i per a les persones amb diversitat funcional, que tinguen la capacitat modificada judicialment, presumptament incapaces, i persones dependents, sense oblidar el torn especialitzat de víctimes en què concorren factors d'especial vulnerabilitat que requereixen necessitats especials de protecció, de conformitat amb el que disposa la Llei 4/2015, de 27 d'abril, de l'estatut de la víctima del delicte.

Aquesta atenció especialitzada, per ordres jurisdiccionals o branques jurídiques, sens dubte redundarà en una major qualitat del servei que es presta a la ciutadania. I per a això el reglament aposta per l'adequada formació dels que hagen de prestar els seus serveis, establint que els col·legis d'advocats els exigiran l'acreditació d'experiència suficient o la superació dels cursos formatius específics que s'establisquen, per a poder prestar la seua actuació professional en els diferents torns especialitzats.

En la mateixa línia, es contempla en el reglament que, sense perjuí dels requisits generals mínims de formació, especialització i experiència establerts pel Ministeri de Justícia, per a la prestació de serveis d'assistència jurídica gratuïta, la conselleria de la Generalitat que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia podrà establir, per Ordre, els requisits complementaris de compliment obligatori per als col·legis professionals de la Comunitat Valenciana, oïts els consells valencians de col·legis d'advocats i procuradors.

 

IV

 

Després de la reforma de la Llei d'assistència jurídica gratuïta introduïda per la Llei 42/2015, de 15 d'octubre, el reglament hi adapta la composició de la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta, òrgan col·legiat competent per a reconèixer o denegar el dret a l'assistència jurídica gratuïta.

Es complementa i reforça l'organització amb la creació del Consell Assessor d'Assistència Jurídica Gratuïta, òrgan col·legiat en el qual participen representants dels diversos operadors jurídics intervinents, encarregat de proposar criteris uniformes quant al reconeixement del dret, a fi d'aconseguir una aplicació homogènia de la llei, evitant que davant d'idèntiques situacions es produïsquen respostes distintes.

 

V

 

Aquest decret aborda també modificacions en la gestió i tramitació dels expedients d'assistència jurídica gratuïta, als efectes d'aconseguir una major eficiència i agilitat en el reconeixement del dret.

Així, a fi de donar una resposta més ràpida a la ciutadania, s'aprova un nou model de sol·licitud i se simplifica la documentació a presentar per les persones sol·licitants per mitjà d'autoritzacions expresses per a la consulta patrimonial pels col·legis d'advocats, evitant la presentació física de documentació i les molèsties i pèrdues de temps que la seua obtenció davant de les diferents administracions puga generar-los.

S'estableix la normalització de l'ús de l'expedient electrònic com a eina alternativa per a la presentació de sol·licituds d'assistència jurídica gratuïta. Per mitjà d'aquest s'obté una reducció en els terminis de tramitació i un abaratiment de costos per a l'administració pública i la ciutadania.

Junt amb aquestes mesures que afecten la gestió i tramitació de les sol·licituds i al reconeixement del dret, s'ha dissenyat un nou model de justificació i control de la subvenció del sistema d'assistència, així com de les despeses de gestió i infraestructura que els consells autonòmics i col·legis d'advocats i procuradors posen a disposició del servei de justícia gratuïta i assistència a la persona detinguda, que s'ajuste a les garanties establides per la normativa de subvencions.

 

VI

 

Els col·legis, i els que els integren, constitueixen l'eix fonamental sobre el qual s'articula el servei d'assistència jurídica gratuïta, i als que cal reconèixer el caràcter social de la funció que presten, coadjuvant amb la seua contribució al compliment efectiu del dret fonamental d'accés a la justícia i del dret a la justícia gratuïta dels que no tenen recursos, reconeguts per la Constitució.

Arreplegant la demanda dels consells autonòmics i col·legis d'advocats i procuradors, i en definitiva dels professionals que presten l'assistència jurídica gratuïta, el reglament s'adequa a la realitat normativa, actualitzant la tipologia i completant el barem de les compensacions econòmiques per les actuacions professionals dels qui realitzen aquest servei. S'introdueixen nous mòduls que donen resposta a les actuacions professionals, actualment no remunerades, en uns casos en virtut de les reformes processals sobrevingudes des de l'última de les modificacions del Decret 29/2001, de 30 de gener, que ara es ve a derogar, i en altres perquè simplement no venien retribuïdes. Així mateix, s'adquireix el compromís de procurar que el pagament pels serveis d'assistència jurídica gratuïta siga abonat als professionals que els hagen prestats, dins dels terminis establerts a l'efecte.

En aquest decret també s'han tingut en compte les propostes emanades de l'Observatori sobre Justícia Gratuïta, dins del Fòrum per a la Millora de la Justícia a la Comunitat Valenciana constituït al desembre de 2015.

 

VII

 

La part dispositiva d'aquest decret conté un article únic que aprova el Reglament d'assistència jurídica gratuïta que arreplega en l'annex, així com una part final que conté les disposicions que regulen el règim transitori, unes disposicions finals que es refereixen al desenvolupament normatiu i l'entrada en vigor, i finalment, una disposició derogatòria.

El capítol I del reglament conté les disposicions generals en què es regula la finalitat i l'àmbit d'aplicació territorial, temporal i personal, remetent el contingut i abast del dret a l'assistència jurídica gratuïta, així com els seus titulars i els requisits necessaris per al seu reconeixement, al que disposa la normativa estatal reguladora de l'assistència jurídica gratuïta.

El capítol II contempla les normes d'organització i funcionament de les comissions d'assistència jurídica gratuïta com a òrgans col·legiats de naturalesa administrativa encarregats de reconèixer el dret.

El capítol III regula la naturalesa, composició i funcions del Consell Assessor d'Assistència Jurídica Gratuïta, òrgan col·legiat que es crea amb la finalitat, entre altres, de proposar els criteris uniformes de reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta.

El capítol IV arreplega el procediment per al reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta i els procediments de revisió d'ofici que duen a terme les comissions d'assistència jurídica gratuïta, responent als principis d'eficàcia, eficiència i celeritat.

El capítol V, davall el títol «Organització dels Serveis d'assistència lletrada, defensa i representació gratuïta» regula la gestió col·legial dels serveis, establint els torns i serveis d'orientació jurídica especialitzats, l'assistència a la persona detinguda i les obligacions professionals i la coordinació entre els col·legis d'advocats i procuradors. Aborda també el capítol altres qüestions com la formació especialitzada dels que desenvolupen l'assistència lletrada, defensa i representació gratuïta o la responsabilitat patrimonial col·legial pel funcionament dels serveis.

El capítol VI reconeix la naturalesa de subvenció a la indemnització de les persones col·legiades per les seues actuacions professionals, que vindran retribuïdes segons els mòduls i bases de compensació econòmica establerts en els annexos II i III d'aquest reglament, i que podran ser modificats mitjançant Ordre de la conselleria amb competències en matèria de justícia. Es regulen els procediments de justificació i abonament de les retribucions esmentades a través dels consells autonòmics dels col·legis d'advocats i procuradors.

A més, de forma separada, s'estableix la retribució i justificació dles despeses de funcionament i infraestructura destinats a la prestació del servei pels consells i col·legis professionals, i dels serveis d'orientació jurídica gratuïta.

Finalment, el capítol VII arreplega el contingut i l'abonament de la prestació per assistència pericial en els casos de reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta.

Per tot això, a proposta de la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, segons el que estableixen els articles 18.f) i 28.c) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, oït el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, el Consell amb la deliberació prèvia, en la reunió del 10 de febrer de 2017,

 

Índex ▲

 

DECRETE

 

Article únic. Objecte

És objecte d'aquest decret aprovar el Reglament d'assistència jurídica gratuïta que figura com a annex.

 

Índex ▲

 

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

 

Primera. Règim transitori de les sol·licituds d'assistència jurídica gratuïta

Les sol·licituds d'assistència jurídica gratuïta presentades amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquest decret es regiran, quant a la seua tramitació, per la normativa vigent en el moment d'efectuar la sol·licitud.

 

Segona. Mòduls i bases de compensació econòmica per a les advocades i els advocats

Els mòduls i bases de compensació per a les advocades i els advocats, seran els continguts en l'annex II del Reglament d'assistència jurídica gratuïta que aprova aquesta disposició, i s'aplicaran a les actuacions professionals realitzades des de l'entrada en vigor d'aquest decret, siga quina en siga la data d'iniciació del procediment.

 

Tercera. Mòduls i bases de compensació econòmica per a les procuradores i els procuradors dels tribunals

Els mòduls i bases de compensació per a les procuradores i els procuradors dels tribunals, seran els continguts en l'annex III del Reglament d'assistència jurídica gratuïta que aprova esta disposició, i s'aplicaran des de l'entrada en vigor d'aquest decret, siga quina siga la data d'iniciació del procediment.

 

Quarta. Termini per a l'adaptació de les aplicacions informàtiques de col·legis d'advocats i procuradors i els seus respectius consells autonòmics

Als efectes previstos en aquest reglament, els consells autonòmics d'advocats i procuradors i els corresponents col·legis professionals disposaran d'un termini de tres anys per a compatibilitzar les seues aplicacions informàtiques amb les de la conselleria amb competències en matèria de Justícia.

 

Índex ▲

 

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

 

Única

A l'entrada en vigor d'aquets decret queda derogat el Decret 29/2001, de 30 de gener, del Govern Valencià, d'Assistència Jurídica Gratuïta, així com totes les normes del mateix rang o d'un rang inferior que ho contradiguen o s'oposen al que s'hi disposa.

 

Índex ▲

 

DISPOSICIONS FINALS

 

Primera. Desenvolupament normatiu

Es faculta la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de justícia per a dictar les disposicions oportunes en desenvolupament i execució d'aquest decret.

 

Segona. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

 

València, 10 de febrer de 2017

 

El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER

 

La consellera de Justícia, Administració Pública,

Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques,

GABRIELA BRAVO SANESTANISLAO

Índex ▲

 

 

 

ANNEX
Reglament d'assistència jurídica gratuïta

 

 

CAPÍTOL I. Disposicions generals

 

Article 1. Finalitat

1. Aquest reglament té com a finalitat regular:

a) el procediment per al reconeixement del dret d'assistència jurídica gratuïta, consagrat en l'article 119 de la Constitució Espanyola,

b) el règim dels òrgans que intervenen en el procediment citat en l'apartat anterior,

c) el procediment per a atorgar la subvenció compensatòria derivada de la prestació dels serveis d'assistència jurídica gratuïta,

d) i l'organització dels serveis d'assistència jurídica gratuïta que comprenen d'una banda l'assistència lletrada, defensa i representació gratuïta, i per una altra l'assistència pericial.

2. Així mateix regula i desenvolupa l'assistència jurídica específica per a grups integrats per persones en què concorren factors d'especial vulnerabilitat de conformitat amb el que disposa la Llei 4/2015, de 27 d'abril, de l'Estatut de la víctima del delicte.

 

Article 2. Àmbit d'aplicació

1. Aquest reglament serà aplicable al procediment de reconeixement o denegació per part de la Generalitat del dret a l'assistència jurídica gratuïta, en relació amb tot tipus de processos judicials que es produïsquen en el territori de la Comunitat Valenciana, inclosos els recursos de cassació i empara, en tots els supòsits en què siga preceptiva la via administrativa prèvia, que es troben legalment compresos en el dret a l'assistència jurídica gratuïta, i als serveis d'assessorament previ al procés previstos en l'apartat 1 de l'article 6 de la Llei 1/1996, de 10 de gener, que regula l'assistència jurídica gratuïta, amb l'abast previst en el seu article 7.

2. El contingut i abast del dret a l'assistència jurídica gratuïta, així com les persones titulars i els requisits necessaris per al seu reconeixement, es regiran pel que disposa la normativa estatal reguladora de l'assistència jurídica gratuïta, o en les disposicions amb rang de llei que amb caràcter especial ho establisquen.

3. El reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta comportarà per a les persones titulars el dret a les prestacions previstes en la llei estatal que regula l'assistència jurídica gratuïta.

 

Article 3. Estructura organitzativa bàsica

1. Formen part de l'estructura organitzativa bàsica els següents òrgans i serveis, les funcions dels quals queden incloses en els articles següents:

a) Les comissions d'assistència jurídica gratuïta,

b) Els serveis d'assistència jurídica gratuïta dels col·legis d'advocats i procuradors de la Comunitat Valenciana

c) El Consell Assessor d'Assistència Jurídica Gratuïta.

2. En la composició dels esmentats òrgans col·legiats se seguirà el principi de presència equilibrada de dones i homes arreplegat en la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

 

Índex ▲

 

CAPÍTOL II. De les comissions d'assistència jurídica gratuïta

 

Article 4. Naturalesa, àmbit territorial i competències

1. Les comissions d'assistència jurídica gratuïta són els òrgans col·legiats competents per a efectuar el reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta en el seu àmbit territorial de caràcter provincial. Estan adscrites a la conselleria de la Generalitat que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia, sent obligació d'aquesta proporcionar el suport econòmic, tècnic i administratiu que siga necessari per al seu funcionament.

2. Tindran la seua seu en cada una de les capitals de les províncies d'Alacant, Castelló i València, exercint, en el seu respectiu àmbit territorial provincial, les funcions i competències previstes per la Llei d'assistència jurídica gratuïta, i per aquest reglament.

 

Article 5. Delegacions de les comissions d'assistència jurídica gratuïta

1. Quan el volum d'assumptes a tractar per una comissió o altres causes justificades ho aconsellen, mitjançant una ordre de la conselleria competent en matèria de justícia, podrà acordar-se la creació de delegacions de les comissions d'assistència jurídica gratuïta.

2. L'ordre esmentada determinarà la seu de la delegació, el seu àmbit territorial que podrà ser menor a l'àmbit provincial d'una comissió amb vista al volum d'assumptes a tractar, i la seua composició, en la qual estaran representades les mateixes institucions que integren les comissions d'assistència jurídica gratuïta.

3. Les delegacions tindran les mateixes funcions que les comissions d'assistència jurídica gratuïta, actuant d'acord amb les propostes i criteris generals que, per a reconèixer el dret a l'assistència jurídica gratuïta, establisquen les comissions provincials i el Consell Assessor d'Assistència Jurídica Gratuïta, i sent-los d'aplicació les regles de funcionament que es preveuen en aquest reglament.

 

Article 6. Composició i designació dels seus membres

1. Les comissions d'assistència jurídica estaran integrades per les persones següents:

a) La persona titular del Deganat del Col·legi d'Advocats de la província, o l'advocat o l'advocada que delegue. En el cas que existisca més d'un col·legi d'advocats en aquell àmbit, serà la degana o el degà designat de comú acord entre els degans dels col·legis respectius, o l'advocada o l'advocat que ells designen. En absència d'acord entre els degans, correspondrà la decisió al Consell Valencià de Col·legis d'Advocats.

b) La persona titular del Deganat del Col·legi de Procuradors de la província, o el procurador o la procuradora que delegue. En el cas que existisca més d'un col·legi de procuradors en aquell àmbit, serà la degana o el degà designat de comú acord entre els degans dels col·legis respectius, o la procuradora o el procurador que ells designen. En absència d'acord entre els degans, correspondrà la decisió al Consell Valencià de Col·legis de Procuradors.

c) Una lletrada o un lletrat del cos d'Advocats de la Generalitat, per designació de la persona titular de l'Advocacia General de la Generalitat.

d) Una persona del cos de funcionaris de la Generalitat que ocupe un lloc amb requisits d'estudis de dret en la conselleria amb competència en matèria de justícia, pertanyent al grup A1 d'administració general, designada per la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de justícia jurídica gratuïta

2. La presidència de les comissions serà assumida semestralment per cada una de les persones compreses en les lletres a) b) i c) de l'apartat anterior.

3. Les funcions de la secretaria de les comissions correspondran a la persona representant de la Generalitat mencionada en l'apartat 1.d d'aquest article.

4. A fi de garantir la continuïtat dels treballs i el bon funcionament de les comissions, les institucions i òrgans encarregats de les designacions anomenaran, a més, una persona suplent per cada membre de la comissió, inclosa la Presidència. Les persones membres titulars i suplents podran actuar indistintament.

 

Article 7. Funcions

1. Són funcions de la comissió, en els termes que preveu la Llei d'assistència jurídica gratuïta, les següents:

a) Reconèixer o denegar el dret a l'assistència jurídica gratuïta, confirmant o modificant, si és el cas, les decisions prèviament adoptades pels col·legis professionals.

b) Revocar el dret reconegut quan concórreguen les circumstàncies previstes en la llei estatal que regule l'assistència jurídica gratuïta.

c) Realitzar la revisió d'ofici prevista en els articles 30 i 31 d'aquest reglament.

d) Efectuar les comprovacions i demanar la informació que s'estimen necessàries en la tramitació de les sol·licituds d'assistència jurídica gratuïta i, en especial, requerir de l'administració corresponent la confirmació de l'exactitud de les dades al·legats per les persones sol·licitants. Podran utilitzar-se, a l'efecte, els procediments telemàtics de transmissió de dades, constant en el propi imprès normalitzat de sol·licitud d'assistència jurídica gratuïta el consentiment de la persona sol·licitant i, si és el cas, del seu cònjuge o parella de fet, així com de la resta de membres integrants de la unitat familiar.

e) Rebre i tramitar davant els òrgans judicials corresponents l'escrit d'impugnació de les resolucions que, de manera definitiu, reconeguen o deneguen el dret.

f) Tramitar els informes relatius a la insostenibilitat de la pretensió regulada en l'article 42.

g) Declarar si la persona beneficiària ha vingut a millor fortuna, en els termes que preveu la llei estatal que regule l'assistència jurídica gratuïta i l'article 43 d'aquest reglament.

h) Traslladar als col·legis professionals i a la conselleria competent en matèria de justícia de la Generalitat les incidències, queixes o denúncies formulades com a conseqüència del seu funcionament. Els col·legis professionals estan obligats a comunicar a la comissió les resolucions i mesures adoptades com a conseqüència dels expedients disciplinaris que, si és el cas, foren incoats.

i) Adoptar, prèvia consulta als respectius col·legis professionals, aquelles mesures que permeten conèixer, amb la periodicitat que s'estime convenient, la situació dels expedients.

j) Elaborar informes, estadístiques i propostes en col·laboració amb els col·legis professionals, i informar-ne el Consell Assessor d'Assistència Jurídica Gratuïta, segons el que disposa l'article 14 d'aquest reglament.

k) Qualssevol altres funcions que li siguen atribuïdes per la normativa vigent.

2. En l'exercici de tals funcions, les comissions d'assistència jurídica gratuïta funcionaran amb criteris d'objectivitat, igualtat, transparència, eficiència, sumarietat i celeritat, de manera que la ciutadania obtinga un servei àgil i de qualitat.

 

Article 8. Funcionament i suport administratiu

1. El funcionament de la comissió s'ajustarà al que estableix la Llei d'assistència jurídica gratuïta, a aquest reglament, i a la regulació que per als òrgans col·legiats continga la llei que regule el règim jurídic del sector públic.

2. Les comissions d'assistència jurídica gratuïta determinaran, atenent al volum d'assumptes a tractar, la periodicitat de les seues reunions, havent de reunir-se, amb caràcter ordinari, com a mínim una vegada al mes.

3. La conselleria que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia prestarà el suport administratiu i el suport tècnic necessari per al funcionament de les comissions d'assistència jurídica gratuïta, a través de la unitat o departament que es determine en el reglament orgànic i funcional de la conselleria competent en matèria de justícia.

 

Article 9. Indemnització per assistència

1. La concurrència a les reunions de les comissions, degudament justificada per la persona titular de la Secretaria, donarà origen a una indemnització pels conceptes de dieta i transport en els termes, condicions i imports previstos en la normativa sobre indemnitzacions per raó de servei i gratificacions per serveis extraordinaris de la Generalitat.

2. En cap cas, llevat que concórreguen circumstàncies excepcionals que hauran de ser acreditades per la persona titular de la Secretaria de la comissió, es percebran més de dos indemnitzacions al mes. La persona suplent que assistisca a la comissió únicament percebrà indemnització en aquells casos en què ho faça en substitució i per absència del titular.

3. Les persones empleades públiques que formen part de les comissions d'assistència jurídica gratuïta percebran la compensació únicament quan les reunions es facen fora de la seua jornada laboral.

 

Article 10. Informació sobre els serveis de justícia gratuïta

1. Les normes de funcionament, seu i horaris d'atenció al públic dels serveis d'orientació jurídica dels col·legis d'advocats seran coneguts per les comissions d'assistència jurídica gratuïta.

2. Els col·legis professionals facilitaran anualment en suport informàtic a les comissions d'assistència jurídica gratuïta, les relacions de les persones col·legiades exercents que estiguen adscrites als serveis d'assistència jurídica gratuïta, amb indicació del seu domicili professional i les especialitzacions per ordres jurisdiccionals o en les diverses branques jurídiques, si és el cas.

3. La informació referida en els apartats anteriors estarà a disposició de tota persona interessada a accedir als serveis de justícia gratuïta.

4. Els col·legis professionals mantindran actualitzada en tot moment la base de dades sobre les persones col·legiades donades d'alta en els serveis d'assistència jurídica gratuïta.

 

Article 11. Sistema informàtic i punt d'accés general electrònic de l'administració

1. La gestió administrativa del procediment es durà a terme a través de les aplicacions informàtiques implantades o homologades per la conselleria competent en matèria de justícia, que integraran el sistema informàtic d'assistència jurídica gratuïta. Així mateix, la conselleria competent podrà subscriure convenis amb el Consell General del Poder Judicial i el ministeri competent en matèria de justícia per a la implantació i utilització de les seues aplicacions i plataformes informàtiques de gestió d'aquests procediments.

2. La interconnexió de les aplicacions informàtiques de justícia gratuïta es realitzarà a través d'una via telemàtica en un entorn segur que garantisca l'autenticitat, la protecció de dades de caràcter personal i la unicitat de dades entre la gestió que realitzen els col·legis d'advocats i procuradors, la que desenvolupen les comissions d'assistència jurídica gratuïta, la direcció general competent en matèria d'administració de justícia i els òrgans judicials.

3. El sistema informàtic d'assistència jurídica gratuïta disposarà d'un punt d'accés general electrònic de l'administració, a través del qual tant les persones sol·licitants com els professionals adscrits al torn d'ofici podran tramitar i consultar l'estat de tramitació dels seus expedients.

 

Índex ▲

 

CAPÍTOL III. Del Consell Assessor d'Assistència Jurídica Gratuïta

 

Article 12. Naturalesa i àmbit territorial

El Consell Assessor d'Assistència Jurídica Gratuïta és l'òrgan col·legiat en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, adscrit a la conselleria que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia, encarregat de proposar criteris uniformes quant al reconeixement del dret d'assistència jurídica gratuïta i en el que estan representats les institucions competents per raó de la matèria i els operadors jurídics intervinents en eixe procediment.

 

Article 13. Composició

1. El Consell Assessor d'Assistència Jurídica Gratuïta estarà integrat per les persones següents:

a) La persona titular de la conselleria que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia.

b) Una persona col·legiada com a advocat o advocada en representació del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats designada per aquest.

c) Una persona col·legiada com a procurador o procuradora en representació del Consell Valencià de Col·legis de Procuradors designada per aquest.

d) Una persona en representació de la judicatura, designada per la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

e) Una persona en representació del Cos de Lletrats de l'Administració de Justícia designada per la Secretaria de Govern del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

f) Una persona del cos d'advocats de la Generalitat, que serà designada per la persona titular de l'Advocia General de la Generalitat.

g) Una persona funcionària de l'Administració de la Generalitat que ocupe un lloc amb requisits d'estudis de dret en la conselleria amb competència en matèria de justícia, que farà les funcions de secretaria del Consell.

2. Es nomenarà una persona suplent per cada integrant del Consell. Les persones suplents seran designades de la mateixa manera que les titulars.

3. Mitjançant una ordre, la persona titular de la conselleria competent en matèria de justícia, determinarà quin dels membres del Consell exerceix la Presidència.

4. El Consell podrà convocar a les seues reunions, quan ho considere necessari, personal tècnic o qualificat per a l'estudi d'aquelles qüestions que es determinen mitjançant un acord.

5. Les persones que integren el Consell no percebran retribució per l'exercici de les seues funcions. No obstant, l'assistència a les reunions del Consell, degudament justificades per la persona titular de la Secretaria, donarà origen a una indemnització pel concepte de dieta i transport en els termes, condicions i imports previstos en la normativa que els siga aplicable. En cap cas, llevat que concórreguen circumstàncies excepcionals que hauran de ser acreditades per la persona titular de la Secretaria, es percebran més de dos indemnitzacions al mes.

 

Article 14. Funcions

El Consell Assessor d'Assistència Jurídica Gratuïta té les funcions següents:

a) Realitzar el seguiment del funcionament de la prestació del servei d'assistència jurídica gratuïta, així com de l'efectivitat i compliment del que disposa aquest reglament, homogeneïtzant els criteris de reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta.

b) Proposar a la conselleria competent en matèria de justícia les modificacions de caràcter normatiu o de funcionament del sistema de reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta.

c) Estudiar i elevar als òrgans competents quantes propostes considere oportunes per a millorar la prestació del servei d'assistència jurídica gratuïta.

d) Elaborar una memòria anual sobre assistència jurídica gratuïta a la Comunitat Valenciana.

 

Article 15. Funcionament

1. El Consell d'Assistència Jurídica Gratuïta es reunirà sempre que la Presidència el convoque i, com a mínim, una vegada al semestre. El seu funcionament s'ajustarà a les disposicions que estableix la llei que regula el règim jurídic del sector públic, per als òrgans col·legiats.

2. Per al compliment de les seues finalitats, el Consell podrà demanar les dades i informes relacionats amb els fins esmentats, de qualsevol dels col·legis d'advocats i de procuradors, així com de les comissions d'assistència jurídica gratuïta de la Comunitat Valenciana.

3. El Consell podrà actuar també a instància de part, ja siga a petició de professionals del Dret com de la ciutadania que desitge presentar algun suggeriment en relació al servei d'assistència jurídica gratuïta.

 

Índex ▲

 

CAPÍTOL IV. Procediment per al reconeixement
del dret a l'assistència jurídica gratuïta

 

Article 16. Inici del procediment

El procediment per a reco néixer el dret a l'assistència jurídica s'iniciarà per mitjà de sol·licitud de la persona interessada que haurà d'ajustar-se al que estableixen els articles 18 i següents d'aquest reglament.

 

Article 17. Actuacions prèvies a la iniciació del procediment a instància de part

1. La falta d'iniciació a instància de part del procediment per al reconeixement del dret no serà obstacle per a la prestació immediata de l'assistència lletrada per part del torn d'ofici a les persones investigades per delicte, detingudes o preses, a les dones víctimes de violència de gènere i als qui tinguen la condició d'estrangers en els supòsits previstos en l'àmbit personal d'aplicació de la normativa estatal reguladora de l'assistència jurídica gratuïta.

2. En els supòsits previstos en l'apartat anterior, no serà necessari que la persona assistida acredite prèviament no tindre recursos econòmics, però l'advocada o l'advocat que l'assistisca haurà d'informar-lo sobre el seu dret a sol·licitar l'assistència jurídica gratuïta, així com de la seua obligació d'abonar els honoraris meritats pels serveis efectivament prestats si no insta el reconeixement de l'assistència jurídica gratuïta o no se li concedeix; o si, concedint-li'l, n'escau després el reintegrament econòmic d'acord amb el que preveu aquest reglament i la normativa estatal reguladora de l'assistència jurídica gratuïta.

 

Article 18. Sol·licitud

1. Per a formalitzar la sol·licitud s'utilitzarà el model normalitzat contingut en l'annex I d'aquest reglament en què es faran constar de forma expressa les següents dades:

a) Les circumstàncies personals i familiars

b) Les dades que permeten apreciar la situació econòmica i patrimonial de la persona interessada i dels qui n'integren la unitat familiar.

c) Totes les pretensions que es vulguen fer valdre.

d) La part o parts contràries en el litigi, si n'hi haguera.

2. En la sol·licitud s'indicarà de forma expressa les prestacions per a les quals sol·licita el reconeixement del dret, que podran ser totes o algunes de les previstes en la llei que regule l'assistència jurídica gratuïta. En el cas que posteriorment la persona beneficiària sol·licitara prestacions diferents de les interessades en la seua petició inicial, haurà de realitzar una nova sol·licitud, que es tramitarà de forma completa i independent de l'anterior.

3. L'imprès esmentat haurà d'estar degudament omplit i firmat per qui el sol·licite, i s'acompanyarà de la documentació acreditativa que s'hi assenyala. En cap cas, la documentació no podrà portar data anterior als tres mesos de presentació de la sol·licitud.

 

Article 19. Presentació de la sol·licitud a instància de part

1. Les sol·licituds d'assistència jurídica gratuïta, així com la documentació preceptiva, es presentaran degudament omplides i firmades davant els serveis d'orientació jurídica del col·legi d'advocats del lloc en què es trobe l'òrgan judicial que conega o haja de conèixer del procés principal per al que se sol·licita, o davant el jutjat del domicili de la persona sol·licitant. En aquest últim cas, l'òrgan judicial remetrà la petició al servei d'orientació jurídica territorialment competent.

La sol·licitud podrà presentar-se per qualsevol mitjà, i concretament en el punt d'accés previst en l'article 11 d'aquesta norma.

2. Els models normalitzats de sol·licitud es facilitaran en les oficines judicials, en els serveis d'orientació jurídica dels col·legis d'advocats i en les seus de les comissions d'assistència jurídica gratuïta. També podran obtindre's per via telemàtica a través de la web de la Generalitat.

3. Els col·legis d'advocats adoptaran les mesures necessàries perquè les i els professionals intervinents en els serveis d'orientació jurídica faciliten els impresos a les persones interessades i procuren que aquestes els òmpliguen adequadament, auxiliant-les per a això si fóra necessari.

4. El col·legi d'advocats advertirà, expressament i per escrit, a qui formule la sol·licitud d'assistència jurídica gratuïta sobre la necessitat que, d'haver-se iniciat el procediment judicial o haver-hi un termini peremptori per a això, present una petició de suspensió del procés o del termini, davant l'òrgan competent, mentres es resol la sol·licitud d'assistència jurídica gratuïta.

 

Article 20. Documentació i accés a dades personals i patrimonials

1. Les dades de caràcter patrimonial, econòmic i tributari necessàries per a justificar la condició de persona beneficiària del dret a l'assistència jurídica gratuïta, així com les del seu cònjuge o parella de fet i de la resta de membres integrants de la seua unitat familiar, hauran de presentar-se junt amb la sol·licitud d'assistència jurídica gratuïta, excepte en aquells casos en què les persones sol·licitants presten consentiment exprés i per escrit perquè els col·legis d'advocats accedisquen directament a la informació esmentada, sense perjuí del dret que assisteix la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta en virtut del que disposa l'article 17 de la Llei 1/1996, de 10 de gener, d'assistència jurídica gratuïta.

2. Els consentiments esmentats es faran constar en el propi imprès de sol·licitud de reconeixement del benefici de justícia gratuïta, sent-ne depositari la comissió i facultaran perquè els col·legis d'advocats realitzen les funcions de comprovació previstes en l'article 26.2 d'aquest reglament

3. L'autorització també facultarà els col·legis d'advocats perquè obtinguen informació d'aquelles altres administracions públiques per a les que així ho haja previst la normativa estatal reguladora de l'assistència jurídica gratuïta.

4. El model normalitzat de presentació de la sol·licitud d'assistència jurídica gratuïta contindrà la informació necessària relativa a les facultats d'accés a les dades de caràcter personal de la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta i dels col·legis d'advocats adés esmentats.

 

Article 21. Iniciació i posterior tramitació en l'orde jurisdiccional penal

1. Si, de conformitat amb allò que disposa l'article 21 de la Llei d'assistència jurídica gratuïta, el nomenament provisional d'advocat i procurador anara requerit en defensa de la persona investigada en causa penal per delicte, el requeriment judicial donarà lloc a la iniciació del procediment per al reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta. El requeriment esmentat haurà de contindre les dades d'identitat, filiació i domicili de la persona interessada que resulten coneguts en el procediment.

En aquests casos, el col·legi d'advocats farà la designació provisional d'advocada o advocat i requerirà a la persona interessada perquè en el termini de 10 dies complete la documentació o esmene les deficiències que se li indiquen. Transcorregut aquest termini, s'haja completat o no la documentació o esmenat la deficiències, el col·legi d'advocats remetrà l'expedient a la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta, continuant-se el tràmit de conformitat amb el que preveu l'article 26.

2. En els procediments penals, l'advocada o advocat d'ofici que assistisca a la persona investigada en el servei de guàrdia, o el que conega de la causa, cuidarà que aquella ferma la sol·licitud de reconeixement del dret a la justícia gratuïta, amb expressió de les dades que resulten conegudes, i el consentiment corresponent per a consultar les dades econòmiques i patrimonials de la persona sol·licitant.

La sol·licitud s'ajustarà al model que consta en l'annex I bis d'aquest reglament.

Quan la persona investigada no òmpliga la sol·licitud i es trobe presumiblement inclosa en l'àmbit personal d'aplicació de l'assistència jurídica gratuïta, qui li haja prestat assistència lletrada podrà iniciar el corresponent procediment per al reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta i presentarà un informe en què farà constar expressament les circumstàncies concurrents, i si al seu parer aquesta persona compleix els requisits necessaris perquè se li reconega o no aquest dret.

3. Es podrà iniciar l'expedient en els mateixos termes previstos en l'últim paràgraf de l'apartat anterior, quan es tracte d'una persona presumptament incapaç, i per les seues circumstàncies personals no puga omplir la sol·licitud.

4. L'advocada o l'advocat, en el termini de 10 dies a partir que el jutjat competent i el número de procediment siguen coneguts, remetrà al col·legi d'advocats la sol·licitud i, si és el cas, l'informe personal a què es refereix l'apartat 2.

5. Rebuda la documentació a què es refereixen els apartats anteriors, el col·legi d'advocats incoarà el procediment i, llevat que puga accedir a les dades per altres mitjans, requerirà per terme de 10 dies la persona interessada de la qual es conega domicili perquè complete la documentació insuficient o esmene les deficiències de la sol·licitud. Quan no haguera lloc al requeriment o transcorregut el termini concedit per a això, mantindrà la designació provisional d'advocada o advocat i remetrà l'expedient, encara que estiga incomplet, al col·legi de procuradors i posteriorment a la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta.

 

Article 22. Esmena de deficiències i millora de la sol·licitud

1. Els serveis d'orientació jurídica dels col·legis d'advocats examinaran la documentació presentada o obtinguda i si apreciaren que és insuficient o que en la sol·licitud hi ha defectes o no està degudament omplida, requeriran a la persona interessada, indicant amb precisió els defectes o carències advertides, perquè en el termini de 10 dies hàbils esmene la falta o adjunte la documentació pertinent, advertint-lo que, en el cas de no fer-ho, se'l tindrà per desistit remetent-ho a la Comissió perquè dicte una resolució de desistiment, després de la qual cosa, s'arxivarà l'expedient. Contra la resolució esmentada cabrà interposar el recurs que a aquests efectes tinga establerta la llei que regula l'assistència jurídica gratuïta.

Els requeriments hauran de practicar-se de manera que quede constància de la seua recepció.

2. Els serveis d'orientació jurídica dels col·legis d'advocats podran demanar de la persona sol·licitant la modificació, reformulació o millora voluntària dels termes de la sol·licitud.

3. En els casos que la Comissió aprecie defectes formals en la tramitació de l'expedient per part dels serveis d'orientació jurídica dels col·legi d'advocats, el tornarà al col·legi esmentat per a la seua correcta tramitació.

 

Article 23. Designacions provisionals i remissió a la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta

1. Analitzada la sol·licitud i els documents justificatius, i esmenats, si és el cas els defectes advertits, si el col·legi d'advocats estimara que la persona peticionària compleix els requisits legalment establits per a obtindre el dret a l'assistència jurídica gratuïta, farà la designació provisional d'advocada o advocat en el termini màxim de quinze dies, comptat a partir de la recepció de la sol·licitud per l'esmentat col·legi o de l'esmena dels defectes.

2. Efectuada la designació provisional pel col·legi d'advocats, aquest la comunicarà immediatament al col·legi de procuradors perquè, dins dels tres dies següents, en el cas de ser preceptiva la intervenció de procuradora o procurador, designe qui assumisca la representació.

En aquest cas, el col·legi de procuradors comunicarà en els tres dies següents al col·legi d'advocats la designació efectuada per a la seua constància en l'expedient i, així mateix, la notificarà a la persona sol·licitant.

3. Per a la prestació del servei d'assistència lletrada a la persona detinguda, presa, investigada o encausada penalment que no haguera designat advocada o advocat, es realitzarà designació provisional d'ofici, sense necessitat que acredite prèviament no tindre recursos econòmics, quan hi haja un requeriment judicial en els termes que preveu l'article 21 de la Llei d'assistència jurídica gratuïta.

4. Realitzades les designacions provisionals, els col·legis tindran un termini màxim de 10 dies per a traslladar a la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta l'expedient complet, als efectes de verificació i resolucióde la sol·licitud.

5. En el mateix termini, comunicaran a la persona interessada la designació provisional, que contindrà informació relativa a l'obligació d'abonar els honoraris i drets econòmics ocasionats pels serveis efectivament prestats per qui hagen estat designats amb caràcter provisional, en el cas de no obtindre el reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta.

 

Article 24. Absència de designacions provisionals

1. El col·legi d'advocats no efectuarà la designació provisional d'advocada o advocat d'ofici quan:

a) No siga preceptiva la intervenció lletrada, llevat que per norma amb rang de llei o en virtut d'aquest reglament, tinga dret a l'assistència lletrada d'ofici i en els supòsits de requeriment judicial per mitjà d'interlocutòria motivada per a garantir la igualtat de les parts en el procés.

b) Estime que la persona peticionària no compleix els requisits necessaris per a obtindre el dret a l'assistència jurídica gratuïta, excepte en el supòsit previst en l'article 21 de la Llei d'assistència jurídica gratuïta.

c) Constate que la sol·licitud de reconeixement és reproducció d'una altra que ja va ser estimada per la comissió per a la mateixa persona i pretensió, excepte en el cas que no s'haguera iniciat el procediment en el termini d'un any des del seu reconeixement.

d) Constate incompetència territorial d'acord amb allò que s'ha disposat en els seus estatuts.

e) Observe que es va sol·licitar per l'actora o l'actor després de la presentació de la demanda o per la part demandada una vegada formulada la contestació, llevat que la persona sol·licitant acredite que les circumstàncies i condicions necessàries per a obtindre el benefici d'assistència jurídica gratuïta van sobrevindre després de la demanda o contestació, respectivament. En tot cas, el reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta no tindrà caràcter retroactiu.

f) Qualifique com manifestament insostenible o sense fonament la pretensió que motiva la sol·licitud d'assistència jurídica gratuïta o que pel nombre de sol·licituds siga manifestament abusiva.

2. En el cas que el col·legi d'advocats no efectuara el nomenament provisional d'advocada o advocat previst en l'apartat següent, comunicarà, en el termini de 10 dies, la seua decisió a la persona interessada o òrgan sol·licitant amb expressió dels motius i, dins d'aqueix mateix termini, traslladarà la sol·licitud a la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta.

3. El col·legi de procuradors no efectuarà designació provisional quan no siga preceptiva la representació processal, llevat que per norma de rang de llei o en virtut d'aquest reglament tinga dret a l'esmentada representació d'ofici i en els supòsits de requeriment judicial per mitjà d'interlocutòria motivada per a garantir la igualtat de les parts en el procés.

 

Article 25. Reiteració de la sol·licitud

1. Quan el col·legi d'advocats, en el termini de quinze dies, a comptar de la recepció de la sol·licitud o, si és el cas, de l'esmena, no haja realitzat cap de les actuacions previstes en els articles anteriors, la persona sol·licitant podrà reiterar la seua sol·licitud davant de la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta.

2. Reiterada la sol·licitud, la Comissió demanarà del col·legi la immediata remissió de l'expedient junt amb un informe sobre la petició, ordenant al mateix temps, quan siga escaient, la designació provisional de defensa lletrada i, si fóra preceptiu, de representació processal.

 

Article 26. Instrucció del procediment

1. Rebut l'expedient, la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta, disposarà d'un termini de trenta dies per a resoldre, prèvies les comprovacions i informacions que estime precises per a verificar l'exactitud i realitat de les dades declarades per la persona sol·licitant.

2. La Comissió, per si o a través del col·legi d'advocats competent, podrà demanar de l'administració tributària corresponent, del Cadastre, de la Seguretat Social, així com dels registres de la propietat i mercantils o de qualsevol altra institució o entitat públiques la informació de les dades de caràcter econòmics declarats per la persona sol·licitant incloent, si és el cas, els del seu cònjuge o parella de fet i de la resta de la unitat familiar, en els termes que preveu la Llei d'assistència jurídica gratuïta.

La petició d'aquesta informació haurà d'obtindre's per mitjà de procediments de transmissió de dades per mitjans telemàtics, de conformitat amb el que preveuen els convenis de col·laboració i protocols establerts amb les administracions públiques cedents de les dades, i respectant el que disposa la normativa reguladora de dades de caràcter personal.

3. Alhora, la Comissió podrà requerir a la persona interessada perquè en el termini de 10 dies aportació dades i documents imprescindibles per a valorar la sol·licitud, indicant-li clarament quines són les dades o els documents que ha de presentar i que, si no ho fera, se'l tindrà per desistit dictant-se resolució després de la qual cosa farà l'arxiu de l'expedient. Contra la resolució esmentada cabrà interposar el recurs que a aquests efectes tinga establerta la llei que regula l'assistència jurídica gratuïta.

4. Dins del termini establert en el paràgraf primer d'aquest article, la Comissió podrà sentir a la part o parts contràries en el pleit o contra les que es pretenga exercitar l'acció, quan siguen conegudes i s'estime que poden aportar dades per a conèixer la situació econòmica real de la persona sol·licitant. En el cas de no comparéixer aquestes abans del transcurs dels trenta dies, la Comissió continuarà la tramitació de la sol·licitud. Aquestes actuacions seguiran el que preveu l'article 87 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

5. En els casos previstos en els apartats anteriors se suspendrà el transcurs del termini pel temps que hi haja entre la notificació del requeriment i el seu compliment efectiu o, a falta d'això, pel transcurs del termini concedit per a això.

6. La instrucció del procediment per a reconèixer el dret a l'assistència jurídica gratuïta es regirà en tot cas pels principis de celeritat sumarietat.

 

Article 27. Extensió material

1. L'errònia indicació del tipus de procediment no serà obstacle per a la tramitació de l'expedient o la seua validesa, la de les designacions realitzades, o, si és el cas, la del reconeixement del dret. A aquests efectes, qui haja sigut designat comunicarà al seu col·legi el dret provisional o definitivament reconegut que tindrà efectes per a la mateixa qüestió litigiosa en procediment diferent de l'indicat en la resolució.

2. No resultarà d'aplicació el que disposa el paràgraf anterior quan inicialment s'haja computat la capacitat econòmica de la persona demandant o demandada de forma individual per concórrer interessos familiars contraposats, però aquesta situació desaparega, i en aquest cas hauran de tindre's en compte els recursos i ingressos econòmics de les persones integrants de la unitat familiar.

En aquests casos, el col·legi d'advocats demanarà la documentació complementària de la persona interessada i la seua unitat familiar, preferiblement de manera telemàtica, i requerirà de la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta la devolució de l'expedient als efectes d'autoritzar o denegar la conversió del procediment.

Si el col·legi d'advocats denega la conversió, la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta arxivarà sense més l'expedient per canvi de circumstàncies, en el cas que no haja recaigut una resolució definitiva. En el supòsit contrari, exercirà les seues facultats de revisió d'ofici en els termes establerts en la legislació que regule el procediment administratiu comú de les administracions públiques i en els articles 30 i 31 d'aquest reglament.

 

Article 28. Resolució i notificació

1. La Comissió dictarà la resolució que reconega o denegue el dret a l'assistència jurídica gratuïta en el termini màxim a què es refereix l'article 26 d'aquest reglament i determinarà quines de les prestacions que integren el dret s'apliquen a la persona sol·licitant.

2. La resolució estimatòria del reconeixement del dret implicarà la confirmació de les designacions efectuades provisionalment pel corresponent col·legi d'advocats o procuradors.

Si les designacions no s'hagueren produït, la Comissió requerirà immediatament dels col·legis el nomenament dels professionals, que defenguen i, si és el cas, representen el titular del dret en un termini màxim de 5 dies.

3. La resolució desestimatòria implicarà que les eventuals designacions d'ofici realitzades prèviament queden sense efecte i, per tant, la persona sol·licitant podrà designar una altra defensa i representació legals de lliure elecció o bé continuar amb els que tenia prèviament designats si aquests accepten.

El que preveu el paràgraf anterior no resultarà d'aplicació en l'ordre jurisdiccional penal, en el qual la preceptiva defensa lletrada serà obligatòria per a qui es designe d'ofici.

Qui veja desestimat el seu dret a l'assistència jurídica gratuïta haurà d'abonar els lliures honoraris i drets econòmics meritats pels serveis efectivament prestats per les persones designades d'ofici.

4. La resolució es notificarà en el termini comú de tres dies hàbils a la persona sol·licitant, al col·legi d'advocats, i si és el cas al col·legi de procuradors, així com a les parts interessades i es comunicarà a l'òrgan administratiu o al jutjat o tribunal que estiga coneixent del procés o, si aquest no s'haguera iniciat, al jutge o jutgesa degana de la localitat.

 

Article 29. Absència de resolució expressa

1. Sense perjuí de l'obligació de dictar una resolució expressa, transcorregut el termini de trenta dies sense que la Comissió l'haguera dictat, quedaran ratificades les decisions prèviament adoptades pels col·legis d'advocats i de procuradors, amb els efectes que en cada cas corresponguen.

2. Si els col·legis professionals no hagueren adoptat cap decisió en el termini previst, el silenci de la Comissió serà positiu. En aquest cas, a petició de la persona interessada, l'òrgan judicial que conega del procés o, si la sol·licitud es va realitzar abans de la iniciació d'aquell, el jutge o jutgessa degana competent declararà el dret en la seua integritat i requerirà dels col·legis professionals la designació de defensa lletrada i, si fóra preceptiu, de representació processal.

 

Article 30. Revocació del dret d'assistència jurídica gratuïta

La revocació del dret d'assistència jurídica gratuïta es regirà pel que disposa la legislació estatal.

 

Article 31. Procediments de revisió d'ofici 

1. Les Comissions d'Assistència Jurídica Gratuïta exerciran les potestats revisores atribuïdes per la llei estatal que regula l'assistència jurídica gratuïta, a través dels procediments administratius establerts en l'article 106 i següents de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

2. Les resolucions dictades en cada un dels procediments de l'apartat anterior seran comunicades a les persones interessades i als col·legis d'advocats i procuradors, si és el cas, a les parts interessades i al jutjat o tribunal que estiga coneixent del procés. Una vegada percebuts els respectius honoraris i drets econòmics meritats per les i els professionals, els col·legis d'advocats i procuradors estaran obligats a compensar en la següent certificació trimestral, a la qual es refereix l'article 50.1 d'aquest reglament, les quantitats percebudes per les corresponents intervencions dels que hagen sigut designades o designats en l'expedient d'assistència jurídica gratuïta en què s'ha revocat d'ofici el dret concedit.

 

Article 32. Impugnació de la resolució

Les resolucions de les Comissions d'Assistència Jurídica Gratuïta que reconeguen o deneguen el dret sol·licitat, les que revoquen el dret prèviament reconegut i les que declaren que la persona beneficiària ha vingut a millor fortuna, podran ser impugnades en els termes previstos per la llei estatal que regula l'assistència jurídica gratuïta.

 

Índex ▲

 

CAPÍTOL V. Organització dels serveis d'assistència lletrada,
defensa i representació gratuïta

 

Article 33. Gestió col·legial dels serveis

1. Els consells valencians dels col·legis d'advocats i dels col·legis de procuradors, i els col·legis d'advocats i procuradors, regularan i organitzaran, a través de les seues juntes de govern, els serveis d'assistència lletrada i de defensa i representació gratuïtes, garantint, en tot cas la seua continuïtat, atenent als principis d'eficiència i funcionalitat, de distribució objectiva i equitativa dels distints torns i mitjans i, quan el cens de professionals ho permeta, d'especialització per ordres jurisdiccionals o branques jurídiques.

2. Els serveis d'assistència jurídica gratuïta estaran compostos, almenys, per:

a) un Servei d'Orientació Jurídica

b) un Servei de Torn de Guàrdia Permanent

c) un Servei de Torns d'Ofici Especialitzats

3. Els serveis d'Assistència Jurídica Gratuïta comptaran amb els recursos econòmics, personals i materials adequats per a garantir a la ciutadania l'efectiva prestació del servei.

En el mes de gener les juntes de govern dels col·legis d'advocats, a través del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats, remetran a la conselleria competent en matèria de justícia gratuïta, als efectes del seu coneixement, la relació dels serveis disponibles i l'horari d'atenció, amb indicació del nombre d'advocades i advocats que prestarà el servei en l'exercici esmentat.

De la mateixa manera informaran del nombre i classe de les actuacions realitzades l'any anterior pels serveis d'orientació jurídica i els torns de guàrdia permanent i torns d'ofici especialitzats.

4. Els col·legis d'advocats adoptaran les mesures necessàries per a facilitar l'accés de la ciutadania als serveis d'assistència jurídica gratuïta i per a difondre adequadament la localització de les seues dependències, funcions i serveis. Entre els mètodes de difusió dels serveis d'assistència jurídica gratuïta, els col·legis d'advocats hauran de comptar amb una pàgina web, actualitzada i de fàcil accés en què apareguen aquests serveis.

5. En el mes de gener les juntes de govern dels col·legis de procuradors, a través del Consell Valencià dels Col·legis de Procuradors, remetran a la conselleria competent en matèria de justícia gratuïta, als efectes del seu coneixement, la relació de procuradores i procuradors que prestaran el servei durant aqueix exercici, així com el nombre i classe d'actuacions realitzades l'any anterior.

 

Article 34. Serveis d'orientació jurídica

1. Cada col·legi d'advocats comptarà necessàriament en el seu àmbit d'actuació amb un servei d'orientació jurídica dirigit a la ciutadania, que prestarà les funcions següents:

a) L'assessorament previ a les persones peticionàries d'assistència jurídica gratuïta amb la finalitat d'orientar i canalitzar les seues pretensions.

b) Informar sobre el contingut material del dret a assistència jurídica gratuïta, els requisits per al seu reconeixement i la seua extensió temporal.

c) Així mateix, s'informarà la persona sol·licitant dels seus drets i obligacions, tant si se li concedeix com si se li denega el benefici d'assistència jurídica gratuïta, inclòs el seu dret a designar professionals del seu lliure elecció.

d) Subministrar a les persones interessades els impresos necessaris per a la sol·licitud del dret i prestar l'auxili tècnic i material, si és el cas, en l'ompliment dels impresos normalitzats de sol·licitud.

e) Requerir a les persones interessades la documentació preceptiva que ha d'acompanyar a la sol·licitud i l'esmena de deficiències o omissions d'aquella. També haurà d'informar de la possibilitat de prestar consentiment perquè l'ens corresponent accedisca a les dades.

f) Informar sobre la possibilitat d'accés a mitjans extrajudicials alternatius de solució de conflictes.

g) Analitzar la pretensió principal continguda en la sol·licitud per si resultara manifestament insostenible, sense fonament o incompetent territorialment.

h) Qualsevol altra funció que li siga atribuïda per la normativa en matèria d'assistència jurídica gratuïta.

2. L'assessorament prestat tindrà en tot cas caràcter gratuït per a les persones sol·licitants del dret a l'assistència jurídica gratuïta.

3. Els serveis d'orientació jurídica estaran compostos per un nombre suficient d'especialistes, en funció del nombre d'assumptes que atenguen i el nombre de serveis especialitzats que s'hagen creat. Com a mínim comptaran amb un professional per a cada servei d'orientació especialitzat i un altre per a assumptes genèrics. Els lletrats i lletrades seran designats anualment segons criteris de formació i especialització pels col·legis d'advocats, si bé les designacions es faran a parts iguals per a afavorir la continuïtat de l'assistència.

 

Article 35. Serveis d'orientació jurídica especialitzats

Per a garantir l'assistència especialitzada i adequada als col·lectius integrats per persones en què concorren factors d'especial vulnerabilitat de conformitat amb el que disposa la Llei 4/2015, de 27 d'abril, de l'Estatut de la víctima del delicte, en funció de les necessitats i mitjans de cada col·legi d'advocats, es preveu la creació dels següents serveis especialitzats:

a) Els col·legis d'advocats en la circumscripció dels quals existisca un centre penitenciari comptaran amb un servei d'orientació jurídica penitenciari per a atendre, en els mateixos termes de l'apartat anterior, les persones internes en els centres penitenciaris de la Comunitat Valenciana.

En aquest supòsit, els qui el presten es desplaçaran als diferents centres penitenciaris amb la periodicitat que, en funció de les necessitats, s'acorde entre el col·legi i el centre penitenciari, almenys un dia a la setmana i, en tot cas, sempre que el servei ho requerisca.

b) Un servei d'orientació jurídica especialitzat per a atendre les persones estrangeres i immigrants, que prestarà assessorament sobretot tipus de procediments i tràmits davant de qualsevol administració pública, en aquells casos en què l'element de l'estrangeria siga rellevant i amb vista a salvaguardar els drets que els reconeixen la legislació estatal, autonòmica i internacional. Aquest servei disposarà d'informació en diversos idiomes i amb un llenguatge adaptat, i en cas de ser necessari, haurà de posar a disposició de la persona interessada un servei de traducció i interpretació a càrrec de la Generalitat.

c) Un servei d'orientació i assistència jurídica per a atendre les persones amb diversitat funcional, persones amb capacitat modificada judicialment, persones presumptament incapaces i persones dependents, sempre que les persones mencionades requerisquen de l'ajuda d'altres per a realitzar les activitats més essencials de la vida diària, així com a les persones que les tinguen a càrrec seu, quan actuen en un procés o procediment en nom seu o interès. Aquest servei disposarà d'informació amb un llenguatge adaptat, i en cas de ser necessari, haurà de posar a disposició de la persona interessada un intèrpret de llengua de signes, que serà a càrrec de la Generalitat.

En aquests últims casos, a més de l'orientació prèvia al procés, l'assistència comprendrà la direcció lletrada i la representació processal, en qualsevol tipus de procediment, sempre que els seus recursos i ingressos econòmics, superant els límits previstos en la Llei d'assistència jurídica gratuïta, no excedisquen del quíntuple de l'indicador públic de renda d'efectes múltiples, o indicador que ho substituïsca, i no tinguen patrimoni suficient.

 

Article 36. Torn de guàrdia permanent

1. Per a la prestació del servei d'assistència lletrada a la persona detinguda, denunciada o qui se li atribuïsquen en l'atestat policial els fets que pogueren ser constitutius de delicte, tots els col·legis d'advocats constituiran un torn de guàrdia permanent, amb presència física o localitzable dels seus integrants, i a disposició del servei esmentat, durant les 24 hores del dia.

2. Cada col·legi podrà, per a tot el seu territori o individualment per a cada una de les seues demarcacions, assignar guàrdies diàries o setmanals. El nombre d'advocades i advocats del torn de guàrdia haurà de ser prou per a l'atenció adequada del servei, existint-ne com a mínim un.

 

Article 37. Torns d'ofici especialitzats

1. Sempre que el cens ho permeta, els col·legis d'advocats i procuradors, dins de la seua capacitat organitzativa, podran establir els següents torns especialitzats:

- Torns d'ofici per a assistència a la persona detinguda, ordinari i greu.

- Torn d'ofici en matèria de violència de gènere.

- Torn d'ofici en matèria de menors.

- Torn d'ofici en matèria d'estrangeria.

- Torn d'ofici especialitzat per a persones amb diversitat funcional, persones amb capacitat modificada judicialment, persones presumptament incapaces i persones dependents.

- Torn d'ofici en matèria de víctimes en què concorren factors d'especial vulnerabilitat que requerixen de necessitats especials de protecció, de conformitat amb el que disposa la Llei 4/2015, de 27 d'abril, de l'Estatut de la víctima del delicte.

- Torn d'ofici en matèria civil.

- Torn d'ofici en matèria matrimonial-familiar.

- Torn d'ofici en matèria contenciosa administrativa.

- Torn d'ofici en matèria laboral.

Sense perjuí dels anteriors, igualment es podran establir aquells altres torns que, en atenció a circumstàncies jurídiques, socials o econòmiques puguen considerar-se necessaris o convenients per a una millor prestació del servei.

2. Els sistemes de distribució dels distints torns i mitjans per a la designació del personal professional d'ofici seran públics per a les col·legiades i els col·legiats i podran ser consultats per les persones que sol·liciten assistència jurídica gratuïta.

 

Article 38. Formació i especialització

1. Sense perjuí dels requisits generals mínims de formació, especialització i prèvia experiència professional, que establisca el Ministeri de Justícia, per a la prestació de serveis d'assistència jurídica gratuïta, la conselleria de la Generalitat que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia podrà establir, mitjançant Ordre, els requisits complementaris de compliment obligatori per als col·legis professionals de la Comunitat Valenciana, oït el Consell Valencià de Col·legis d'Advocats.

2. Als efectes de l'apartat anterior, perquè puguen prestar la seua actuació professional en els diferents torns especialitzats per ordres jurisdiccionals o branques jurídiques a què es refereix l'article 37 d'aquest reglament, els col·legis d'advocats exigiran a les advocades i advocats, per a l'accés o, si és el cas, continuïtat en cada una d'elles, l'acreditació d'experiència en aquelles o la superació dels cursos formatius específics que s'establisquen a l'efecte.

 

Article 39. Responsabilitat patrimonial

1. De conformitat amb el que estableix la llei que regula l'assistència jurídica gratuïta, els danys produïts pel funcionament dels serveis col·legials d'assistència jurídica gratuïta seran rescabalats d'acord amb el que disposa la Llei del règim jurídic del sector públic.

2. L'anul·lació o modificació de les decisions adoptades pels col·legis professionals respecte de les designacions provisionals de defensa lletrada i representació processal, que siguen acordades per les comissions d'assistència jurídica gratuïta en el moment de dictar una resolució, o pels òrgans judicials que resolguen les impugnacions previstes en la llei estatal que regula l'assistència jurídica gratuïta, no suposen en si mateixes títol d'imputació de responsabilitat als col·legis professionals.

3. La tramitació de les reclamacions d'indemnització per responsabilitat patrimonial s'ajustarà al que preveu la Llei del règim jurídic del sector públic en el qual s'aplique i, en tot cas amb les precisions següents:

a) El procediment de reclamació d'indemnització s'iniciarà per mitjà de sol·licitud de la persona interessada, que es dirigirà i presentarà davant el col·legi professional que corresponga.

b) La sol·licitud especificarà les lesions produïdes, la presumpta relació de causalitat entre aquestes i el funcionament del servei públic, l'avaluació econòmica si fóra possible, i el moment en què la lesió efectivament es va produir, i anirà acompanyada de quantes al·legacions, documents i informacions s'estimen oportuns i de la proposició de prova, concretant els mitjans que pretenga valdre's la persona reclamant.

c) La resolució final del procediment serà adoptada per la junta de govern del col·legi. Quan les indemnitzacions reclamades siguen de la naturalesa i quantia establida en l'article 10.8.a de la Llei 10/1994, de 10 de desembre, de la Generalitat, de creació del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, aquesta es dictarà previ dictamen de l'òrgan consultiu esmentat. La resolució final es comunicarà a la conselleria de la Generalitat que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia.

 

Article 40. Designació de defensa lletrada i representació processal i la seua coordinació entre els col·legis professionals

1. El reconeixement del dret d'assistència jurídica gratuïta comportarà la designació d'advocada o advocat i, si és el cas, de procuradora o procurador, excepte en els supòsits previstos en la llei estatal en què la persona beneficiària designa professional de la seua lliure elecció prèvia renúncia d'esta o este a percebre els seus honoraris o drets.

2. Els col·legis d'advocats i procuradors actuaran de manera coordinada per a efectuar les designacions que procedisquen en cada cas, no podent actuar al mateix temps una advocada o un advocat d'ofici i una procuradora o un procurador lliurement triat, o viceversa, llevat que el professional de lliure elecció renuncie per escrit a percebre els seus honoraris o drets davant de la persona titular del dret a l'assistència jurídica gratuïta i davant el col·legi en què es trobe inscrit.

3. En el moment d'efectuar la sol·licitud del dret a l'assistència jurídica gratuïta, o una vegada reconegut aquest, les persones interessades podran renunciar expressament a la designació de professionals d'ofici, anomenant lliurement a professionals de la seua confiança. La renúncia esmentada haurà d'afectar simultàniament ambdós professionals.

4. La renúncia posterior a la designació, que així mateix haurà d'afectar simultàniament ambdós designacions d'ofici, haurà de ser comunicada expressament a la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta i als corresponents col·legis professionals i no implicarà la pèrdua de les altres prestacions reconegudes per la concessió del dret d'assistència jurídica gratuïta. En aquest supòsit els professionals designats d'ofici tindran dret a percebre els seus lliures honoraris i drets econòmics i només, en el cas que els hagen percebuts, hauran de reintegrar les quantitats que, amb càrrec a fons públics, hagen percebut de l'administració.

5. En cap cas podrà retribuir-se a més d'un advocat o advocada o procurador o procuradora per una mateixa actuació professional en el curs del mateix procés, amb càrrec a fons públics, excepte el cas de nul·litat del juí, mort o baixa o suspensió en l'exercici de la professió.

6. Als efectes previstos en els apartats anteriors, els col·legis d'advocats i de procuradors adoptaran les mesures necessàries per a assegurar l'efectiva i mútua comunicació de les renúncies dels professionals a la percepció d'honoraris i drets, i de les persones interessades a les designacions d'ofici.

 

Article 41. Obligacions professionals

1. Les persones que s'inscriguen en els serveis de justícia gratuïta desenvoluparan la seua activitat amb llibertat i independència de criteri, amb subjecció a les normes deontològiques i a les regles i directrius que disciplinen el funcionament dels serveis col·legials de justícia gratuïta.

En els procediments en què no siga preceptiva la intervenció de procuradora o procurador, la designació d'advocada o advocat es farà als efectes d'assumir tant la defensa com la representació, sempre que això siga possible d'acord amb les lleis processals que siguen d'aplicació al procediment de què es tracte.

2. Els professionals designats d'ofici exerciran les seues funcions de forma real i efectiva fins a la finalització del procediment en la instància judicial de què es tracte i, si és el cas, l'execució de la sentència, sempre que les actuacions processals en aquesta última fase es produïren dins dels dos anys següents a la resolució judicial dictada en l'última instància en què haja intervingut el mateix advocat o advocada i procurador o procuradora encarregats de l'execució.

Transcorregut el termini de dos anys a què es refereix el paràgraf anterior, les designacions realitzades s'entendran caducades, i se'n faran noves designacions.

3. Les advocades o advocats i les procuradores o procuradors podran excusar-se de la defensa o en la representació només en els termes que preveu la llei estatal que regula l'assistència jurídica gratuïta i el reglament que la desenvolupe.

 

Article 42. Insostenibilitat de la pretensió

1. Quan l'advocada o l'advocat en qui recaiga la designació per a un procés considere insostenible la pretensió que haja motivat la sol·licitud d'assistència jurídica gratuïta, haurà de comunicar-ho a la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta dins dels quinze dies següents a la designació, per mitjà de la presentació d'un informe, degudament motivat, en el qual expose els arguments jurídics en què fonamenta la seua decisió, tramitant-se a continuació d'acord amb el que preveu la llei estatal que regula l'assistència jurídica gratuïta.

2. Tots els col·legis d'advocats portaran un registre especial en què es farà constància dels expedients tramitats amb motiu de les insostenibilitats de la pretensió, formulades pels seus col·legiats i col·legiades.

3. Només es procedirà al pagament de les peticions d'insostenibilitat que resulten estimades, d'acord amb el que s'estableix en l'annex II d'aquest reglament, prèvia la seua acreditació documental davant de cada col·legi i sense necessitat de presentació de cap dels talons emesos, que seran automàticament anul·lats.

 

Article 43. Reintegrament econòmic

1. Si en la resolució que pose fi al procés haguera pronunciament sobre costes a favor de qui va obtindre el reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta o de qui el tinguera legalment reconegut, la part contrària haurà d'abonar les costes causades en la defensa i representació d'aquella. Les quanties que s'abonen correspondran únicament i directament als qui han prestat cada un dels serveis pels quals es meriten i no a qui va obtindre el reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta. En el moment en què perceba les costes el professional, reintegrarà, en el termini màxim de trenta dies, a través de la comunicació al col·legi i per la via de la compensació en la següent certificació, la quantia abonada en concepte d'honoraris per la conselleria de la Generalitat que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia.

2. Quan mitjançant una resolució administrativa, acord extrajudicial o resolució judicial, que pose fi al procés i que no continga expresse pronunciament en costes, la persona beneficiara de l'assistència jurídica gratuïta obtinga un benefici econòmic, deurà aquella abonar els honoraris i drets econòmics dels professionals que hagen intervingut en la seua defensa o representació, conforme estableix la legislació que regula l'assistència jurídica gratuïta.

3. Quan en la resolució que pose fi al procés fora condemnat en costes qui haguera obtingut el reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta, qualsevol persona interessada podrà, dins dels tres anys següents a la terminació del procés, informar de la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta les circumstàncies que acrediten la millor fortuna de qui haja litigat amb reconeixement d'aquest dret. La Comissió donarà audiència a la persona litigant, per terme de 10 dies, perquè puga formular al·legacions. Si la Comissió ho considera necessari, ho hagen demanat o no les parts, s'obrirà un període de prova pel termini que s'assenyale, sense que puga excedir trenta dies, en el qual la Comissió podrà fer ús de les facultats previstes en aquest reglament i en la llei estatal que regule l'assistència jurídica gratuïta. Practicada la prova o demanada la informació que s'estime necessària, es donarà trasllat per a informe l'Advocacia General de la Generalitat. Si aquest fóra desfavorable, la Comissió desestimarà la petició; si fóra favorable, la Comissió dictarà la resolució que escaient.

4. En cas d'estimar que la persona beneficiària ha esdevingut a millor fortuna, la conselleria de la Generalitat que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia fixarà les quanties que han de ser reintegrades pels professionals intervinents d'ofici en el procés, una vegada obtingut el cobrament dels honoraris de la persona beneficiària, en funció dels honoraris efectivament abonats als professionals intervinents en el procés per la conselleria citada.

 

Índex ▲

 

CAPÍTOL VI. Subvenció i supervisió dels serveis
d'assistència jurídica gratuïta

 

Article 44. Subvenció dels serveis d'assistència jurídica gratuïta

1. La conselleria de la Generalitat que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia subvencionarà amb càrrec a les seues dotacions pressupostàries, la implantació i prestació dels serveis d'assistència jurídica gratuïta realitzats pels col·legis d'advocats i procuradors, que a continuació s'enumeren:

a) El desenvolupament del torn de guàrdia permanent per a la prestació del servei d'assistència lletrada a la persona investigada, detinguda o presa.

b) Les actuacions que es realitzen pels professionals corresponents per a la defensa i representació gratuïta en el torn d'ofici previstes en la llei estatal.

c) Les despeses de funcionament dels serveis d'assistència jurídica gratuïta, els serveis d'orientació jurídica, inclosos els especialitzats, prestats pels col·legis d'advocats i procuradors.

2. L'import de la subvenció s'aplicarà fonamentalment a retribuir les actuacions professionals previstes en la llei estatal que regula l'assistència jurídica gratuïta calculades segons els mòduls que es detallen en els annexos II i III d'aquest reglament.

L'abonament de la subvenció s'efectuarà, prèvia certificació pels col·legis d'advocats i procuradors en la part que escaiga, en les dates i la forma que s'establisquen per mitjà de conveni firmat a l'efecte per l'òrgan directiu que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia i els consells autonòmics valencians d'advocats i procuradors.

3. El Consell Valencià de Col·legis d'Advocats acreditarà aquells supòsits en què els professionals designats en virtut de requeriment judicial acrediten, prèvia excussió, que han vist frustrada la seua pretensió de percebre els seus honoraris pels serveis efectivament prestats dins del sistema d'assistència jurídica gratuïta.

Les quanties certificades segons els mòduls que es detallen en l'annex II d'aquest reglament, ho seran amb càrrec al pressupost de la Generalitat de l'exercici següent.

4. En relació als serveis d'orientació jurídica especialitzats se certificarà per part del Consell Valencià de col·legis d'advocats les actuacions realitzades les quanties de les quals vindran determinades en el conveni esmentat.

Les quanties certificades segons els mòduls que es detallen en l'annex II d'aquest reglament, ho seran amb càrrec al pressupost de la Generalitat de l'exercici següent.

5. En tot cas, les subvencions o ajudes concedides per a finançar els serveis prestats en matèria d'assistència jurídica gratuïta i els honoraris meritats pels professionals que intervinguen en l'àmbit de la justícia gratuïta, tindran conceptualment la consideració de subvencions d'acord amb el que disposa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, resultant-los d'aplicació el seu règim jurídic regulat en les lleis esmentades.

 

Article 45. Despeses de funcionament i dotació en infraestructuras

1. L'import destinat a sufragar el cost de funcionament i la dotació en infraestructures dels respectius consells autonòmics i col·legis professionals, i el cost dels serveis d'assistència jurídica gratuïta, dels serveis orientació i assistència descrits en els articles 34 i 35 d'aquest reglament, així com la tramitació dels expedients, serà compensat per mitjà de l'aplicació a cada expedient dels mòduls establerts en l'annex II i annex III d'aquest reglament.

La quantitat resultant de multiplicar el mòdul per cada expedient es meritarà quan quede constància que aquest està complet i ha sigut enviat a la corresponent Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta per a la seua resolució definitiva.

Dins del mes natural següent al de finalització de cada trimestre, o si és el cas en el període de temps que s'haja establert pel conveni esmentat en l'últim paràgraf de l'article 44.2 d'aquest reglament, els consells autonòmics, així com les comissions d'assistència jurídica gratuïta, remetran a la conselleria que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia, una certificació que continga el nombre d'expedients complets tramitats per cada col·legi d'advocats i de procuradors que han tingut entrada en les respectives comissions. En funció de les certificacions esmentades, s'efectuarà reglamentàriament els lliuraments que corresponguen amb càrrec a les seues dotacions pressupostàries.

2. Els consells autonòmics justificaran documentalment i amb caràcter anual, en el primer semestre de l'any natural següent al justificat, l'import destinat als serveis esmentats i a l'atenció de les tasques administratives de suport a la gestió col·legial en el pressupost de cada exercici. A aquestos efectes remetran a la conselleria de la Generalitat que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia i al Consell Assessor d'Assistència Jurídica Gratuïta, preferentment en suport informàtic susceptible de tractament de les dades, i sempre acompanyada de la deguda acreditació documental, per mitjà de factura, nòmines o qualsevol altre document justificatiu que escaiga, certificació dels punts següents:

a) Imports destinats a atendre les despeses d'infraestructura i funcionament operatiu dels Serveis d'assistència lletrada i torn d'ofici.

b) Quantitats distribuïdes a cada col·legi pel Consell Autonòmic, per a atendre les despeses d'organització, infraestructura i funcionament dels serveis, amb indicació dels criteris seguits per a això, i detall de l'aplicació que de les quantitats esmentades haja realitzat cada col·legi en cada matèria.

c) Liquidació dels serveis d'orientació jurídica prestats, que comprendrà, almenys, el seu cost total, la indicació expressa de les persones que els hagen realitzat i la seua remuneració, i el nombre d'assistències realitzades, relacionades per especialitats.

3. La conselleria de la Generalitat que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia, transferirà als consells autonòmics, els fons corresponents a les despeses de funcionament i dotació en infraestructures establertes en l'apartat primer d'aquest article, els qui alhora, distribuiran aquestes en funció del volum d'assumptes tramitats per cada un dels seus respectius col·legis professionals.

 

Article 46. Gestió col·legial de la subvenció

1. La conselleria de la Generalitat que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia, transferirà als consells autonòmics l'import de la subvenció que corresponga a cada un dels seus respectius col·legis en funció de les actuacions professionals realitzades i comunicades per aquests a aquells, conforme al barem previst en els annexos II i III d'aquest reglament.

2. Els consells autonòmics presentaran anualment davant de la conselleria de la Generalitat que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia la justificació de l'aplicació de fons percebuts, que comprendrà, en el cas del Consell Autonòmic de Col·legis d'Advocats, els punts següents:

a) Nombre total de serveis de guàrdia realitzats per a l'assistència a la persona detinguda o presa amb indicació del nombre d'assistències realitzat.

b) Nombre total de prestacions d'assistència lletrada realitzades, així com la seua distribució en cada un dels col·legis.

c) Nombre total de torns de guàrdia realitzats en els col·legis.

d) Quantitat distribuïda a cada col·legi per a indemnitzar les prestacions d'assistència lletrada o torn de guàrdia.

e) Nombre total d'assumptes rellevats d'ofici, així com la seua distribució entre cada un dels col·legis, desglossades les dades per tipus de procediment i ordre jurisdiccional.

f) Quantitats distribuïdes a cada col·legi per a indemnitzar el torn d'ofici.

3. La justificació anual que haurà de presentar el Consell Autonòmic respecte dels col·legis de procuradors, comprendrà els extrems mencionats en els paràgrafs e) i f) de l'apartat anterior.

4. Els Consells Autonòmics tindran a disposició de la conselleria de la Generalitat que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia, la relació dels qui han prestat cada servei i les quanties percebudes.

5. Aquestes subvencions queden sotmeses al règim de fiscalització i control previstos en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

 

Article 47. Retribució per barem

1. La retribució dels professionals designats d'ofici es realitzarà d'acord amb les bases econòmiques i mòduls de compensació fixats en atenció a la tipologia de procediments en què intervinguen.

2. En la retribució dels mòduls de compensació econòmica als professionals s'observaran les regles següents:

a) El mòdul de compensació econòmica prevista per l'actuació professional dels serveis de guàrdia d'assistència lletrada a la persona detinguda inclourà tant l'assistència prestada davant els òrgans policials com el prestada ant els òrgans judicials, computant-se com una única assistència la prestada a una mateixa persona detinguda en ambdós instàncies.

b) Els col·legis rebutjaran la inclusió en les seues certificacions de quantes actuacions professionals consideren que no s'ajusten als supòsits establerts en els mòduls d'actuacions retribuïbles, així com quan, fins i tot estant previstes conceptualment en els esmentats mòduls, consideren que no compleixen amb la qualitat mínima exigible a tota actuació professional.

c) En cap cas es retribuirà un procediment amb més compensacions econòmiques que les previstes en els annexos II i III del present reglament.

3. Totes les assistències, excepte les previstes en l'apartat 3 de l'article 48 d'aquest reglament, seran retribuïdes d'acord amb la partida «Assistència ordinària a la persona detinguda» que figura en el barem inclòs en l'annex II d'aquest reglament. Excepcionalment, quan la mitjana d'assistències diàries en cada demarcació territorial dels col·legis, incloent-hi les previstes en l'esmentat article 48.3, siga igual o superior a tres per cada advocada o advocat de guàrdia, es retribuirà amb la compensació fixa prevista com a «servei de guàrdia» en l'annex II d'aquest reglament.

4. Als efectes previstos en l'apartat anterior, les juntes de govern de cada col·legi acordaran, al principi de cada any natural i amb validesa per a tot ell, les demarcacions que estan subjectes al sistema de retribució fixa per dia de guàrdia. D'aquest acord es donarà trasllat a la conselleria que assumisca les competències de justícia, que el podrà revocar si no resultara justificada en les demarcacions esmentades la mitjana de tres assistències per advocada o advocat i dia en l'exercici anterior.

5. Els mòduls i bases econòmiques de referència, aplicables a partir de l'entrada en vigor d'aquest reglament, seran els que es determinen en els annexos II i III d'aquest reglament.

La modificació, si és el cas, dels mòduls i bases de compensació, la revisió de les seues quanties, i els formularis que conformen els annexos d'aquest reglament, es durà a terme per ordre de la conselleria competent en matèria de justícia.

 

Article 48 Meritació de la indemnització

1. Les advocades i els advocats així com les procuradores i els procuradors designats d'ofici, meritaran la indemnització corresponent a la seua actuació, conforme al barem establert en els annexos II i III d'aquest reglament, una vegada acrediten documentalment davant el col·legi professional respectiu de la intervenció professional realitzada que justifique el mòdul de compensació econòmica, fixat en atenció a la tipologia del procediment.

2. Quan es tracte del servei d'assistència lletrada al detingut, la indemnització es meritarà una vegada finalitzada la intervenció, bé per mitjà del sistema de pagament per dia de guàrdia (servei de guàrdia), bé per mitjà del pagament per assistència ordinària.

El pagament per assistència ordinària escaurà en aquells col·legis o demarcacions en què, per no concórrer una mitjana superior a tres o més assistències per professional i dia, no estiga implantat el sistema de pagament per servei de guàrdia. En aquest cas, la retribució de cada professional es farà conforme al nombre d'assistències prestades, excepte el que disposa l'apartat 3 d'aquest article i sense que l'import de la retribució per un només dia de guàrdia puga excedir, siga quin siga el nombre de les realitzades, del doble de la quantitat ordinària assignada per dia de guàrdia per als col·legis o demarcacions que tinguen implantat aquest sistema.

El pagament per servei de guàrdia escaurà, amb els requisits i formalitats previstos en l'article 47 apartats 3 i 4 en aquells col·legis o demarcacions en què concórrega una mitjana superior a tres o més assistències per professional i dia. En aquests casos, cada lletrat atendrà fins a un màxim de sis assistències diàries i en el cas que, per necessitats del servei, superara el dit límit, meritarà, als efectes retributius i d'acord amb el que estableix en l'annex II d'aquest reglament, l'import corresponent a una altra guàrdia addicional, excepte el que disposa l'apartat següent.

El que disposa aquest apartat és igualment aplicable a l'assistència prestada davant els òrgans policials o judicials a qualsevol possible persona investigada que no es trobe detinguda o presa.

3. L'assistència a la persona detinguda o presa davant els jutjats i les actuacions en el procediment penal posterior es consideraran incloses en la defensa per torn d'ofici, als efectes del meritació de la compensació econòmica, llevat que no es produïsca la designació en els termes que preveu l'article 23 d'aquest reglament.

4. L'acreditació documental a què es refereix el paràgraf primer d'aquest article s'haurà d'efectuar per mitjà de l'aportació, d'acord amb el model establert en l'annex IV d'aquest reglament, del corresponent taló i còpia de la resolució de l'òrgan judicial o, només si aquesta no fóra preceptiva per a meritar el dret al cobrament, còpia del document que acredite la prestació del servei que genera el dret esmentat.

El taló serà facilitat pels corresponents col·legis a les seues persones col·legiades, identificant-hi: la persona sol·licitant, número d'expedient, professional que serà objecte de la designació i la seua data.

Advocades i advocats, així com procuradores o procuradors, hauran d'omplir el taló amb els dades identificatives de l'òrgan judicial, procediment i fase processal aconseguida, perquè, una vegada realitzada l'actuació professional de què naix la meritació de la indemnització, siga segellat o firmat digitalment per l'òrgan judicial, o pel centre de detenció.

 

Article 49. Verificació dels serveis prestats

Els col·legis hauran de verificar l'efectiva prestació dels serveis per part dels professionals, per mitjà de l'oportuna justificació documental que conservaran a disposició dels respectius consells autonòmics i de l'administració pel termini màxim de quatre anys de conformitat amb el que disposa la legislació estatal que regula el règim de les subvencions i que serà determinat en el conveni previst en l'article 44.2 in fine d'aquest reglament.

 

Article 50. Justificació de l'aplicació de la subvenció

1. Dins del mes natural següent al de finalització de cada trimestre, o si és el cas del període de temps que s'haja establert pel conveni esmentat en l'últim paràgraf de l'article 44.2 d'aquest reglament, els consells autonòmics de col·legis d'advocats i procuradors remetran a la conselleria de la Generalitat que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia, una certificació que continga les dades relatives al nombre i classe d'actuacions realitzades i verificades per cada col·legi al llarg del període esmentat i, quan escaiga d'acord amb els termes d'aquest reglament, els possibles reintegraments derivats de quantitats percebudes per intervencions dels professionals designats, junt amb la determinació del cost econòmic associat a aquells.

Certificaran també, respecte de les actuacions realitzades, la informació relativa al número d'expedient del col·legi, a la classe de procediment i número, la persona beneficiària de l'assistència jurídica gratuïta prestada i la data de liquidació del servei davant el corresponent col·legi.

2. Les esmentades certificacions hauran de ser elaborades ajustant-se a la tipologia de mòduls establerta en aquesta disposició normativa, i si és el cas, remeses a través de les aplicacions informàtiques dels respectius col·legis o dels consells tècnicament compatibles amb la que dispose la conselleria amb competències en matèria de justícia, a fi que aquesta puga verificar l'efectiva realització de les actuacions que donen dret a les compensacions corresponents.

 

Article 51. Comptes separats

1. Els col·legis d'advocats i de procuradors hauran d'ingressar en compte separada les quantitats alliberades per a atendre a les finalitats referides en la llei estatal que regula l'assistència jurídica gratuïta i en aquest reglament.

2. Els interessos meritats, si és el cas, pels comptes esmentats s'aplicaran a despeses de funcionament dels serveis.

 

Índex ▲

 

CAPÍTOL VII. Assistència pericial gratuïta

 

Article 52. Contingut de la prestación

1. El reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta eximirà els seus titulars de l'obligació d'abonar les despeses derivats de les actuacions pericials practicades al llarg del procés per al qual es va sol·licitar el dret esmentat.

2. L'assistència pericial gratuïta es durà a terme per les persones i entitats mencionades en l'apartat 6 de l'article 6 de la Llei d'assistència jurídica gratuïta. D'aquesta manera, només excepcionalment podrà prestar-se assistència pericial gratuïta per part de personal tècnic privat, quan concórreguen les circumstàncies següents:

a) Inexistència de personal tècnic, en la matèria de què es tracte, dependent dels òrgans jurisdiccionals o de les administracions públiques.

b) Resolució motivada del jutge o tribunal per la qual s'estime pertinent la concreta actuació pericial.

 

Article 53. Abonament d'honoraris

1. L'abonament dels honoraris meritats pel personal tècnic privat al·ludit en l'article anterior anirà a càrrec de la conselleria de la Generalitat que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia, excepte en els casos següents:

a) Quan en la sentència que pose fi al procés hi haja pronunciament sobre costes a favor del titular del dret a l'assistència jurídica gratuïta.

b) Quan, vencent en el pleit el titular del dret a l'assistència jurídica gratuïta i no existint en la sentència pronunciament exprés sobre costes, els beneficis obtinguts per aquell en el procediment superen en tres vegades la quantia de les costes causades en la seua defensa.

2. En el cas que en la sentència que pose fi al procés fora condemnada en costes la persona titular del dret a l'assistència jurídica gratuïta, aquesta quedarà obligada d'abonar els peritatges realitzades per personal tècnic privat, si dins dels tres anys següents a la acabament del procés vinguera a millor fortuna.

Per a fer efectiva l'obligació esmentada, serà aplicable el procediment administratiu de constrenyiment previst en el Reglament general de recaptació.

 

Article 54. Cost econòmic de les proves pericials

1. El cost econòmic dels peritatges judicials vindrà establit per Ordre de la conselleria competent en matèria de justícia.

2. Els supòsits regulats en el paràgraf segon de l'article 6.6 de la Llei d'assistència jurídica gratuïta es regiran per allò que s'ha disposat a continuació:

a) El personal professional tècnic designat pel jutge o tribunal haurà de remetre a la conselleria de la Generalitat que tinga atribuïdes les competències en matèria de justícia, per a la seua aprovació, una previsió del cost econòmic, que inclourà necessàriament els extrems següents:

1) Temps previst per a la realització de la perícia i valoració del cost per hora.

2) Despeses necessàries per a la seua realització.

3) Còpia de la resolució judicial que va donar lloc a la realització de la prova.

b) La minuta d'honoraris s'ajustarà a la previsió del cost econòmic aprovada d'acord amb el que disposa l'apartat anterior. Per a la seua meritació, haurà d'aportar-se, a més, els documents que acrediten el reconeixement del dret a l'assistència jurídica gratuïta de qui va instar la prova pericial i pronunciament de l'òrgan judicial sobre les costes generades pel procés.

 

Índex ▲

 

 

 

ANNEX I y I BIS. SOL·LICITUD D'ASSISTÈNCIA JURÍDICA GRATUÏTA

 

Veure sol·licitud (pdf)

 

Índex ▲

 

 

 

ANNEX II DEL REGLAMENT
MÒDULS I BASES DE COMPENSACIÓ ECONÒMICA PER A ADVOCADES I ADVOCATS [1]

 

Jurisdicció penal

Euros

Assistència ordinària a la persona detinguda

109,00

Servei de guàrdia, fins a 6 assistències

181,00

Servei de guàrdia, superior a 6 assistències

362,00

Guàrdia de permanència per a l'enjudiciament immediat de delictes lleus, en els quals l'assistència d'advocat/da siga requerit/ da per mitjà d'interlocutòria motivada per l'òrgan judicial:

 

– Fins a 2 judicis

99,00

– De 3 a 4 judicis de delictes lleus celebrats

165,00

– Més de 4 judicis de delictes lleus

242,00

Disponibilitat per guàrdia diària en partits o demarcacions on no es retribuïsca per servei de guàrdia, absorbible, si és el cas, per les assistències efectivament realitzades

55,00

Disponibilitat per guàrdia setmanal en partits o demarcacions on no es retribuïsca per servei de guàrdia, absorbible, si és el cas, per les assistències efectivament realitzades

385,00

Procediment penal general, dictada interlocutòria de sobreseïment o obertura de judici oral

250,00

Procediment penal general, dictada la sentència o resolució que pose fi al procediment

484,00

Judici amb jurat, dictada la interlocutòria de sobreseïment o d'obertura de judici oral

303,00

Judici amb jurat, dictada sentència o resolució que pose fi al procediment en delictes contra la vida

726,00

Judici amb jurat, dictada sentència o resolució que pose fi al procediment, resta delictes

605,00

Procediment abreujat, dictada la interlocutòria de sobreseïment o d'obertura de judici oral

150,00

Procediment abreujat, dictada sentència o resolució que pose fi al procediment

200,00

Procediment abreujat, tramitat tal com disposa per la Llei 38/2002, de 24 d'octubre, per a l'enjudiciament ràpid de determinats delictes

339,00

Procediment abreujat amb desplaçament per a l'assistència al judici oral, dictada la sentència o resolució que pose fi al procediment

250,00

Procediment abreujat, tramitat d'acord amb el que disposa la Llei 38/2002, per a l'enjudiciament ràpid i immediat de determinats delictes (amb conformitat)

291,00

Juís per delicte lleu en què l'assistència d'advocat/ada siga requerida per mitjà d'interlocutòria motivada per l'òrgan judicial

133,00

En procediment penal, dictada ordre de protecció amb mesures civils

121,00

Menors, dictada la interlocutòria d'arxivament o interlocutòria d'obertura d'audiència

61,00

Menors, dictada la sentència o resolució que posa fi al procediment

133,00

Menors, dictada interlocutòria d'inici de la peça separada de responsabilitat civil

48,00

Menors, dictada la sentència o resolució que posa fi a la peça de responsabilitat civil

79,00

Apel·lacions

181,00

Apel·lació en jurisdicció del menor

121,00

Vigilància penitenciària, iniciat el procediment

169,00

Jurisdicció civil

Euros

Procediment ordinari, dictada la providència d'admissió de demanda o contestació

242,00

Procediment ordinari, dictada la sentència o resolució que pose fi al procediment

220,00

Verbal, dictada la providència d'admissió de demanda o contestació

182,00

Verbal, dictada la sentència o resolució que pose fi al procediment

133,00

Família, dictada la providència d'admissió de demanda

121,00

Família, mutu acord, dictada la sentència o resolució que pose fi al procediment

165,00

Família, contenciós, dictada la sentència o resolució que pose fi al procediment

302,00

Família, mesures provisionals (llevat que s'haguera acordat ordre de protecció amb mesures civils), iniciat el procediment.

110,00

Mesures cautelars civils, quan siguen prèvies al procés

121,00

Apel·lacions

175,00

Procediment monitori, dictada providència d'admissió o formalitzada l'oposició

151,00

Procediment monitori, dictada sentència o resolució que pose fi al procediment

121,00

Resta de procediments especials:

 

Procés d'execució, dictada la interlocutòria per la qual es despatxa

150,00

Procés d'execució, dictada la interlocutòria que pose fi a l'oposició

115,00

Jurisdicció voluntària, dictada la providència d'admissió de la demanda o contestació

153,00

Jurisdicció voluntària, dictada la sentència o resolució que posa fi al procediment

120,00

Diligències preliminars de l'article 256 de la LEC

55,00

Mercantil:

 

Presentació de la demanda sol·licitant concurs

241,00

Procediment concursal, a la conclusió de la fase comuna

241,00

Procediment concursal, a la conclusió del concurs

241,00

Jurisdicció contenciosa administrativa

Euros

Formalització de la demanda o contestació, davant la sala

266,00

Dictada la sentència o resolució que pose fi al procediment, davant la sala

145,00

Formalització de la demanda o contestació, davant el jutjat, en procediment ordinari

99,00

Dictada la sentència o resolució que pose fi al procediment davant el jutjat, en procediment ordinari

110,00

Procediment abreujat davant el jutjat, dictada una resolució que pose fi al procediment

165,00

Formalització demanda o contestació, davant el jutjat, en procediment de protecció dels drets fonamentals de la persona

121,00

Dictada la sentència o resolució que pose fi al procediment, davant el jutjat, en procediment de protecció dels drets fonamentals de la persona

121,00

Mesures cautelars prèvies o coetànies a la demanda

55,00

Apel·lació

175,00

Mesures cautelaríssimes en matèria d'estrangeria

121,00

Actuacions en matèria d'estrangeria prèvies a la via contenciosa

75,00

Jurisdicció social

Euros

Dictada la providència d'admissió de demanda

97,00

Dictada la resolució que pose fi al procediment

169,00

Procediment monitori, presentada la demanda

121,00

Procediment monitori, si hi haguera vista, dictada una resolució que pose fi al procediment

121,00

Per la redacció, presentació de la papereta i assistència a l'acte de conciliació en via laboral, quan siga preceptiva, sense avinença

60,00

Per la redacció, presentació de la papereta i assistència a l'acte conciliació en la via laboral, preceptiva amb avinença

75% del mòdul del procediment

Procediment executiu, presentada la demanda

121,00

Suplicació, presentat el recurs

157,00

Jurisdicció militar

Euros

Dictada la interlocutòria de sobreseïment o obertura del judici oral

103,00

Dictada la sentència o resolució que pose fi al procediment

166,00

Recurs de cassació

 

Per l'anunci

86,00

Per la formalització

319,00

Recurs extraordinari per infracció processal, civil o penal

 

Pel recurs extraordinari d'infracció processal, civil o penal

362,00

Recurs d'empara

 

Anunci d'empara

241,00

Normes generals

Euros

Transaccions extrajudicials

75% de la quantia aplicable al procediment

Informe motivat d'insostenibilitat de la pretensió

133,00

Designació sobrevinguda fase execució, dictada la providència tenint per sol·licitada o continuada l'execució

127,00

Ampliació de l'execució, una per procediment

50% del mòdul corresponent

Incidents en el procés, un per procediment

50% del mòdul corresponent

Supòsits en què no és preceptiva la intervenció de lletrat/da, però aquesta és requerida per mitjà d'interlocutòria motivada per l'òrgan judicial, dictada providència per la qual s'assenyala la celebració de judici

133,00

En cas de renúncia del designat el dia de la vista

100% d'allò que s'ha previst per a la fase

Reclamacions prèvies previstes legalment, davant l'INSS, TGSS, les mútues, qualsevol administració pública i/o asseguradores

42,00

Macroprocediments en què concórrega especial complexitat, durada, dificultat o dedicació per raó de la matèria, territori, persones implicades, múltiples diligències en òrgans jurisdiccionals, o qualsevol altra circumstància que, amb un informe previ fonamentat del col·legi d'advocats competent i amb caràcter excepcional, siga apreciada i autoritzada per la direcció general competent, a més del mòdul corresponent al procediment judicial de què es tracte

3.621,00

En els supòsits no contemplats com a macrocauses (mòdul anterior), però complisquen almenys dos de les següents característiques més 5 dies de judici; 10 parts; més de 10.000 folis o més de 500.000 euros de quantia que, amb un informe previ fonamentat del col·legi d'advocats competent i amb caràcter excepcional, siga apreciada i autoritzada per la direcció general competent, a més del mòdul corresponent al procediment judicial de què es tracte.

825,00

Per cada persona beneficiària del dret a l'assistència jurídica gratuïta addicional en el mateix procediment, amb el límit del 50% del mòdul corresponent al procediment

10% del mòdul corresponent

Despeses de funcionament i dotació d'infraestructures del Consell Valencià i col·legis professionals

 

Per expedient tramitat

33,00

 

Índex ▲

 

 

 

ANNEX III DEL REGLAMENT
MÒDULS I BASES DE COMPENSACIÓ ECONÒMICA
PER A PROCURADORES I PROCURADORS [2]

 

 

Jurisdicció penal

Euros

Instrucció del procediment sumari

44,66

Procediment davant el tribunal del jurat, dictada sentència o resolució que pose fi al procediment

133,98

Instrucció diligències prèvies

33,50

Instrucció de diligències urgents/judici ràpid

33,50

Procediment davant el jutjat penal

33,50

Procediment davant l'audiència provincial

44,66

Procediment davant el jutjat de menors

33,50

Judicis per delicte lleu en què la representació de procurador/a siga requerida per mitjà d'interlocutòria motivada per l'òrgan judicial

33,50

Apel·lació

33,50

Execució de sentència transcorreguts dos anys

33,50

Jurisdicció civil

Euros

Procediments de jurisdicció voluntària

33,50

Procediments de família contenciosos

55,83

Procediments de família de mutu acord

40,60

Ordinari. Resta procediments contenciosos

50,75

Mesures provisionals i provisionalíssimes

40,60

Apel·lació

33,50

Execució de sentència transcorreguts dos anys

33,50

Mercantil:

 

Presentació de demanda sol·licitant concurs

60,90

Procediment concursal, a la conclusió de la fase comuna

60,90

Procediment concursal, a la conclusió del concurs

60,90

Jurisdicció contenciosa administrativa

Euros

Procediments davant d'òrgans col·legiats

33,50

Apel·lacions

33,50

Altres recursos

 

Recurs de cassació

33,50

Recurs d'empara

33,50

Normes generals

Euros

Interlocutòria motivada (quan no és preceptiva la intervenció)

39,59

Designació sobrevinguda en fase d'execució penal

39,59

Macroprocediments en els quals concórrega especial complexitat, durada, dificultat o dedicació per raó de la matèria, territori, persones implicades, múltiples diligències en òrgans jurisdiccionals, o qualsevol altra circumstància que, amb un informe previ fonamentat del col·legi de procuradors competent i amb caràcter excepcional, siga apreciada i autoritzada per la direcció general competent, a més del mòdul corresponent al procediment judicial de què es tracte

203,00

En supòsits no contemplats com a macroprocediments (mòdul anterior), però que complisquen almenys dos de les següents característiques: més 5 vistes judici; més 10 parts; més de 10.000 folis o més de 500.000 euros de quantia que, amb un informe previ fonamentat del col·legi de procuradors competent i amb caràcter excepcional, siga apreciada i autoritzada per la direcció general competent, a més del mòdul corresponent al procediment judicial de què es tracte

126,88

Despeses de funcionament i dotació d'infraestructura del Consell Valencià i col·legis professionals

Euros

Per expedient tramitat

12,00

 

Índex ▲

 

 

 

ANNEX IV DEL REGLAMENT. TALONS

 

Veure model (pdf)

 

Índex ▲

 

 

 



[1]  Annex II modificat per l'article 1 de l'Ordre 19/2018, de 26 de juliol, de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, per la qual es revisen les quanties dels mòduls i bases de compensació dels annexos II i III del Decret 17/2017, de 10 de febrer, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament d'assistència jurídica gratuïta (DOGV núm. 8351 de 31.07.2018) Ref. Base de dades 007396/2018.

Mapa web