Disposicion Consolidada

Texto h2

DECRET 73/2018, de 8 de juny, del Consell, de creació del Consell Social de les Llengües.

Texto
Texto Texto
Publicat en:   DOGV núm. 8316 de 13.06.2018
Entrada en vigor :   14.06.2018
Origen disposició :   Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
Referència Base de Dades:   005837/2018
Número identificador:   2018/5798
Estat :   Vigent
Data de fi de Vigència:  
Compendi :   Enllaç al Compendi
 

Permalink ELI:

https://dogv.gva.es/va/eli/es-vc/d/2018/06/08/73/con/
Seleccionar redacció :


TEXT CONSOLIDAT

 

Versió vigent: 15.02.2019 - 31.12.2023

 

Decret 73/2018, de 8 de juny, del Consell, de creació del Consell Social de les Llengües.

 

(DOGV núm. 8316 de 13.06.2018) Ref. 005837/2018

 

PREÀMBUL

 

La Llei 4/1983, de 23 de novembre, d'ús i ensenyament del valencià, estableix en l'article 34 que el govern valencià assumirà la direcció tècnica i la coordinació del procés d'ús i ensenyament del valencià assessorant totes les administracions públiques i els particulars, i prenent les mesures que calga per a fomentar l'ús i l'extensió del valencià.

La Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana, en l'article 43 diu que la Generalitat fomentarà la participació ciutadana, de forma individual o col·lectiva, en la vida política, econòmica, cultural i social de la Comunitat Valenciana. Així mateix, impulsarà l'enfortiment del teixit associatiu, la implicació ciutadana en la formulació i l'avaluació de les polítiques públiques, així com la generació de la cultura i els hàbits participatius entre la ciutadania.

La política lingüística del Consell i les accions planificades per a dur-la a terme no poden ignorar la participació dels principals sectors de la societat civil, que han d'esdevindre agents actius en la determinació i el disseny d'aquesta política lingüística, destinada a reforçar el caràcter de llengua pròpia del valencià i aconseguir, així, l'equitat lingüística indispensable per una vertadera cohesió social.

Amb aquesta finalitat es crea el Consell Social de les Llengües, i se'n regula la composició i el funcionament, amb l'aspiració de convertir-lo en una nova àgora del plurilingüisme on troben el seu espai les persones, entitats i institucions de la societat civil que hi han de tindre representació.

Aquest decret s'adequa als principis de bona regulació a què fa referència l'article 129.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

L'adequació als principis de necessitat i eficàcia està justificada pel fet que el decret dona compliment al mandat que estableix la Llei 2/2015 de fomentar la participació ciutadana en la vida política, obrint la planificació de la política lingüística del Consell a aquesta i identificant clarament en aquest preàmbul la finalitat que persegueix el decret.

Atenent al principi de proporcionalitat es considera que el decret és l'instrument normatiu més adient per a regular la creació del Consell Social de les Llengües, òrgan col·legiat integrat en el departament de la Generalitat amb competències en política lingüística, després de comprovar que no hi ha altres mesures menys restrictives de drets, o que imposen menys obligacions a les persones destinatàries.

El principi de seguretat jurídica queda garantit per l'adequació i coherència del decret a la normativa vigent que regula la creació dels òrgans col·legiats en l'administració i a la resta de l'ordenament jurídic.

Finalment, en aplicació del principi de transparència, el projecte de decret i la documentació necessària per a la seua tramitació han estat disponibles per a la ciutadania en el portal de transparència de la Generalitat i s'ha sotmés al tràmit d'informació pública. Així mateix estan definits clarament els seus objectius i la seua justificació.

Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l'Administració de la Generalitat per a 2018.

Per tot el que s'ha exposat, a l'empara de l'article 18.f de la Llei 5/1983, de la Generalitat, de 30 de desembre, del Consell, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió de 8 de juny de 2018,

 

DECRETE

 

Article 1. Objecte

L'objecte d'aquest decret és la creació i regulació del Consell Social de les Llengües, endavant CSL, com a òrgan de participació social, estudi i assessorament en matèria de política lingüística del Consell, adscrit al departament amb competències en matèria de política lingüística.

 

Article 2. Funcions

Són funcions del CSL:

1. Participar en el procés de normalització lingüística i impulsar-lo en els diferents àmbits sectorials representats en el CSL.

2. Avaluar els objectius i resultats de la política lingüística impulsada pel Consell.

3. Estudiar i analitzar les qüestions relacionades amb la planificació i la normalització lingüístiques que li trasllade el Consell, i informar sobre això.

4. Articular la coordinació de les actuacions que, en matèria de política lingüística, duen a terme les diferents administracions, institucions i entitats cíviques i culturals.

5. Proposar al Consell les mesures escaients que permeten optimitzar l'aplicació de les polítiques de foment i normalització del valencià.

 

Article 3. Estructura

El CSL té l'estructura orgànica següent:

La Presidència.

La Vicepresidència.

El Ple.

La Comissió Permanent.

La Secretaria.

Les vocalies.

 

Article 4. Composició

1. Tenen la condició de membres del CSL:

a) La persona titular de la Presidència de la Generalitat, que n'exerceix la Presidència.

b) La persona titular de la conselleria amb competències en matèria de política lingüística, que n'exerceix la Vicepresidència.

c) La persona titular de la direcció general amb competències en matèria de política lingüística, que n'exerceix la Secretaria.

d) Les vocalies següents: [1]

- La persona titular de la conselleria amb competències en matèria de participació ciutadana.

- La persona titular de la conselleria amb competències en formació dels empleats públics.

- La persona titular de la conselleria amb competències en matèria de justícia.

- La persona titular de la Secretaria autonòmica amb competències en matèria de política lingüística.

- La persona titular de la Presidència de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

- La persona titular de la presidència de cadascuna de les diputacions provincials de la Comunitat Valenciana.

- Una persona en representació del Consell Valencià de Cultura.

- Una persona en representació del Consell Valencià de la Dona.

- Una persona en representació de cadascun dels grups parlamentaris de Les Corts.

- Una persona que siga membre del Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana, en representació de les organitzacions sindicals.

- Una persona en representació de cadascuna de les organitzacions sindicals que formen part de la mesa sectorial d'Educació a l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

- Una persona que siga membre del Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana, en representació de les organitzacions empresarials.

- Una persona en representació de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació.

- Una persona en representació de l'Ens Públic Radio Televisió Espanyola, RTVE.

- Una persona en representació del Consell Valencià d'Universitats i Formació Superior.

- Una persona en representació de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

- Una persona en representació del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana.

- Una persona en representació del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana.

- Una persona en representació del Consell de Consumidors i Usuaris de la Comunitat Valenciana.

- Un acadèmic o acadèmica corresponent espanyol/a de la Real Acadèmia Espanyola a la Comunitat Valenciana, quan n'hi haja.

- Una persona en representació de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana.

- Una persona en representació de les entitats locals que integren la Xarxa Pública de Serveis Lingüístics Valencians.

- Una persona en representació de les universitats públiques que integren la Xarxa Pública de Serveis Lingüístics Valencians.

e) A més a més dels vocals de l'apartat d també seran membres del CSL fins a 20 vocals nomenats entre persones o representants d'entitats que hagen destacat per la seua contribució a la normalització lingüística procedents de diversos àmbits. Com a mínim, es triarà una persona com a vocal dels àmbits següents: ensenyament, cultura, mitjans de comunicació, esports, recerca, defensa de les minories, associacions cíviques, àmbit festiu, economia social i associacions musicals.

En el nomenament d'aquestes vocalies es tindrà en compte la diversitat territorial de les persones i entitats seleccionades així com un equilibri entre homes i dones.

2. Amb la finalitat que l'assistència a les reunions del CSL no represente una càrrega econòmica per a les persones designades per a les vocalies establides en les lletres d i e de l'apartat primer aquest article, que no ho siguen per raó del càrrec, podran abonar-se, amb càrrec al pressupost del centre directiu competent en matèria de política lingüística, sense que en cap cas comporte un increment de la dotació anual inicial pressupostària, les despeses de desplaçament generades per la participació d'aquestes persones en les reunions del CSL. Per a determinar les quanties a pagar, caldrà ajustar-se al que preveu la normativa vigent aplicable a l'Administració de la Generalitat en matèria d'indemnitzacions per raó del servei.

 

Article 5. Nomenaments

1. Les persones que ocupen les vocalies de l'apartat d de l'article 4.1, que no ho siguen per raó del càrrec, i les suplents, es nomenaran a proposta de l'entitat o l'organització de què es tracte, per una resolució de la Presidència i per un període de sis anys.

Les persones que ocupen les vocalies de l'apartat e de l'article 4.1, i les suplents, seran nomenades per resolució de la Presidència, a proposta de la persona titular de la conselleria competent en matèria de política lingüística, per un període de sis anys.

2. Per a garantir la paritat de la composició de l'òrgan, les organitzacions o entitats que han de proposar una persona per ocupar una de les vocalies de l'article 4.1.d hauran de proposar dos representants, un home i una dona. La direcció general competent en matèria de política lingüística designarà, per sorteig, les entitats, la vocalia de les quals serà ostentada per una dona, per tractar d'aconseguir la paritat entre vocals del CSL corresponents a aquest apartat.

3. En cas d'absència, malaltia o causa justificada, les persones titulars de les vocalies a qui es refereixen els apartats d) i e) de l'article 4.1 seran substituïdes per les persones suplents que hauran estat nomenades prèviament.

 

Article 6. Cessament dels membres del CSL

El cessament de les persones que exercisquen les vocalies es podrà produir per alguna de les causes següents:

1. Per l'expiració del termini del seu mandat.

2. Per cessament en el càrrec per raó del qual es va efectuar el nomenament.

3. Per renúncia expressa notificada al CSL.

4. Per dissolució de l'entitat a què representen.

5. Per tres absències consecutives i injustificades a les sessions del Ple, computades per la Secretaria del CSL i acordada pel Ple per majoria absoluta.

6. Per defunció o incapacitat declarada judicialment.

 

Article 7. El Ple

1. Componen el Ple totes les persones que, d'acord amb el que estableix l'article 4.1, tenen la condició de membres del CSL.

2. Funcions del Ple:

a) Estudiar, analitzar i fer propostes sobre els instruments de planificació lingüística que li presente el Consell.

b) Proposar al Consell i a les institucions corresponents, l'adopció de les mesures necessàries per al foment de l'ús del valencià.

c) Procurar la coordinació dels esforços de les distintes administracions públiques per aconseguir la plena normalització del valencià.

d) Aprovar la memòria anual de l'activitat del CSL.

e) Aprovar l'informe d'avaluació de les actuacions de política lingüística realitzades anualment pel Consell.

f) Aprovar la memòria anual del CSL elaborada per la Comissió Permanent.

g) Crear les ponències tècniques especials i determinar la seua composició

3. El Ple es reunirà en sessió ordinària almenys una vegada a l'any. Elaborarà la convocatòria la Secretaria, amb l'acord previ de la Presidència i es cursarà amb una antelació mínima de 48 hores. En la convocatòria es fixarà l'ordre del dia acordat per la Presidència, així com l'hora i el lloc de celebració de la reunió. Les reunions extraordinàries podrà convocar-les la Presidència, sempre que ho considere necessari o convenient o bé quan ho demane un mínim d'un terç de la totalitat de membres.

S'adjuntarà a la convocatòria la informació relativa a l'ordre del dia que siga d'interés. Les convocatòries es realitzaran per mitjans electrònics.

4. Per a la constitució vàlida del Ple serà necessària la presència de la persona titular de la Presidència, o de qui la substituïsca; de la Secretaria, i de la meitat, almenys, dels seus membres.

5. Podran assistir a les sessions del Ple, amb veu però sense vot, aquelles persones, a títol individual o en representació d'institucions, que la Presidència considere oportú per la seua competència o el seu especial coneixement dels assumptes a tractar.

6. Per a l'adopció d'acords serà suficient la majoria dels vots de membres assistents, i els empats seran dirimits amb el vot de qualitat de la Presidència. El vot serà individual i podrà ser, a més, secret quan ho sol·licite qualsevol dels membres assistents o així ho acorde la Presidència.

 

Article 8. La Comissió Permanent

1. Formen part de la Comissió Permanent:

La persona que exerceix la Vicepresidència del CSL, que la presidirà, i setze vocals designats pel Ple, dels quals huit ho seran d'entre les persones a qui es refereix l'epígraf d de l'article 4.1. La persona que exerceix la Secretaria del CSL ho farà també de la Comissió Permanent.

 2. Funcions de la Comissió Permanent

a) Elaborar l'informe d'avaluació de les actuacions de política lingüística realitzades anualment pel Consell.

b) Assessorar la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de política lingüística en qüestions que aquesta considere convenients.

c) Acordar la creació i la composició de ponències sectorials i tècniques especials.

d) Elaborar la memòria anual de l'activitat del CSL per a presentar-la al Ple.

e) Qualsevol altre assumpte que li demane el Ple.

3. La Comissió Permanent es reunirà sempre que ho determine la Presidència o ho sol·liciten més del 50 per cent dels seus vocals.

 

Article 9. La Presidència

1. La Presidència del CSL exercirà les funcions següents:

a) Representar el CSL.

b) Acordar les convocatòries de les sessions ordinàries i extraordinàries, així com la fixació de l'ordre del dia.

c) Presidir i alçar les sessions, moderar el desenvolupament dels debats i dirimir els empats en les votacions amb el seu vot de qualitat.

d) Nomenar les persones que ocuparan les vocalies del CSL.

e) Totes les altres que se li assignen per aquest decret o en les normes de funcionament intern.

2. En casos de vacant, absència, malaltia o una altra causa legal, la Presidència serà exercida per la persona titular de la Vicepresidència.

 

Article 10. La Secretaria

Són funcions de la Secretaria del CSL:

1. Realitzar la convocatòria de les sessions del CSL, de la Comissió Permanent i de les ponències, per ordre de la Presidència.

2. Organitzar les reunions del Ple, de la Comissió Permanent i les ponències i preparar la documentació que s'hi lliure.

3. Coordinar tècnicament els treballs del CSL amb els òrgans administratius de la Generalitat en matèria de política lingüística.

4. Redactar les actes de les sessions i expedir certificats de les consultes, dels dictàmens i dels acords aprovats.

5. Vetllar per la legalitat formal i material de les actuacions de l'òrgan col·legiat; certificar les actuacions d'aquest i garantir que es respecten els procediments i les regles de constitució i adopció d'acords.

 

Article 11. Les ponències tècniques especials

1. Les ponències tècniques especials són instruments de treball del CSL que es poden crear per acord del Ple o per acord de la Comissió Permanent, els quals determinaran l'objecte, el funcionament i la composició, i en aquest últim cas, caldrà que l'acord de la Comissió Permanent siga ratificat en la primera reunió que realitze el Ple.

2. Les ponències tècniques especials podran estar integrades totalment o parcial per membres del CSL, amb un mínim de tres vocals designats pel Ple, o per la Comissió Permanent. Cada ponència tècnica especial designarà d'entre els seus membres una persona coordinadora. Les reunions les convocarà la Secretaria del CSL.

Podran integrar les ponències tècniques especials persones que no siguen membres del CSL i que s'hagen distingit en el camp científic o professional amb el qual estiga relacionat l'objecte de treball de la ponència. La designació correspondrà al Ple o a la Comissió Permanent segons quin siga l'òrgan que aprove la creació de la ponència.

3. La funció de les ponències tècniques especials serà realitzar informes, estudis, dictàmens o plans d'actuació específics que el Ple o la Comissió Permanent, consideren d'interés per donar suport a les funcions del CSL.

 

Article 12. Memòria anual

La Comissió Permanent elaborarà la memòria anual del CSL i l'elevarà al Ple per a la seua aprovació.

Una vegada aprovada pel Ple, un exemplar de la memòria es remetrà a les Corts, al Consell de les Llengües Oficials en l'Administració General de l'Estat i al Secretariat de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries del Consell d'Europa.

 

Article 13. Mitjans personals i materials

El centre directiu que tinga la competència en matèria de política lingüística facilitarà al CSL el suport tècnic necessari per a l'adequat compliment de les seues funcions.

 

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

 

Única. Incidència pressupostària

L'aplicació i el desplegament del que disposa aquest decret no tindrà cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la Generalitat i, en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials d'aquesta.

 

DISPOSICIONS FINALS

 

Primera. Normativa bàsica

Sense perjudici del que es disposa en la legislació bàsica en matèria d'òrgans col·legiats, en allò no previst per aquest decret, el CSL es regirà per les disposicions que establisca la normativa bàsica reguladora del règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú en matèria d'òrgans col·legiats.

 

Segona. Habilitació normativa

Es faculta la persona titular de la conselleria competent en matèria de política lingüística per a dictar els actes i les disposicions necessaris per al desplegament i l'execució d'aquest decret.

 

Tercera. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

 

València, 8 de juny de 2018

 

El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER

 

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport,

VICENT MARZÀ IBÁÑEZ 

 

 



[1]  Article 4.1.d modificat per la disposició final primera del Decret 13/2019, de 8 de febrer, del Consell, de creació de la Xarxa Pública de Serveis Lingüístics Valencians (DOGV núm. 8486 de 14.02.2019 - Ref. Base de Dades 001466/2019), per la qual s'afegeixen dues noves vocalies.

 

Mapa web