Disposicion Consolidada

Texto h2

LLEI 13/1997, de 23 de desembre, de la Generalitat Valenciana, per la qual es regula el Tram Autonòmic de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i de la Resta de Tributs Cedits.

Texto
Texto Texto
Publicat en:   DOGV núm. 3153 de 31.12.1997
Entrada en vigor :   01.01.1998
Origen disposició :   Conselleria Economia, Hisenda i Administració Pública
Referència Base de Dades:   5352/1997
Estat :   Vigent
Data de fi de Vigència:  
Compendi :   Enllaç al Compendi
 

Permalink ELI:

https://dogv.gva.es/va/eli/es-vc/l/1997/12/23/13/con/
Seleccionar redacció :


Diari Oficial de la Comunitat Valenciana

Excepciones

> Missatge d'Avís

S'ha produït un error inesperat

Mapa web

TEXT CONSOLIDAT

Versió vigent: 01.01.2024 -

Llei 13/1997, de 23 de desembre, de la Generalitat Valenciana, per la qual es regula el Tram Autonòmic de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i de la Resta de Tributs Cedits. [1]  [2]

 

(DOGV núm. 3153 de 31.12.1997)

 

 

Sia notori i manifest a tots els ciutadans que les Corts Valencianes han aprovat i jo, d'acord amb el que estableixen la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, en nom del rei, promulgue la llei següent:

 

 

PREÀMBUL

 

I

 

La Llei 14/1996, de 30 de desembre, de Cessió de Tributs de l'Estat a les Comunitats Autònomes i de Mesures Fiscals Complementàries, que desplega el que disposen els articles 157.1.a de la Constitució i 10 i 11 de la Llei Orgànica 8/1980, de 22 de setembre, de Finançament de les Comunitats Autònomes, en la redacció donada a aquests dos darrers preceptes per la Llei Orgànica 3/1996, de 27 de desembre, de modificació parcial d'aquella, posa en marxa el model de finançament autonòmic aprovat per al quinquenni 1997-2001 per l'Acord 1/1996, de 23 de setembre, del Consell de Política Fiscal i Financera de les Comunitats Autònomes, un dels principis vertebradors del qual és la distribució de la responsabilitat fiscal dimanant dels tributs estatals entre la Hisenda de l'Estat i les de les diferents comunitats autònomes.

La Llei 36/1997, de 4 d'agost, de Modificació del Règim de Cessió dels Tributs de l'Estat a la Comunitat Valenciana i de fixació de l'abast i les condicions de la cessió esmentada, completa, pel que fa a la nostra comunitat, el marc normatiu del model de finançament, donant, a aquest efecte, una nova redacció a l'apartat u de l'article 52 de l'Estatut d'Autonomia.

Segons que s'indica a l'exposició de motius de la Llei Orgànica 3/1996, de 27 de desembre, i es reitera en la de la Llei 14/1996, de 30 de desembre, la materialització del principi de responsabilitat fiscal compartida al·ludit s'articula, fonamentalment, mitjançant de dues mesures. D'un costat, s'amplia l'àmbit de la cessió de tributs a una part de l'impost sobre la renda de les persones físiques, que passa així a ser un impost cedit parcialment; d'un altre, s'atribueixen competències normatives a les comunitats autònomes en relació amb els tributs cedits, incloent-hi la part de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques esmentada.

En aquest context la present Llei té com a objectiu l'exercici de les competències normatives assumides per la nostra comunitat autònoma en relació amb els tributs cedits, tant en l'àmbit de l'impost sobre la renda de les persones físiques com en el de la resta de tributs cedits, la regulació dels quals també s'efectua.

 

 

II

 

Des d'un punt de vista substantiu, les diferents mesures recollides en aquesta llei resulten emmarcables dins de la política social i econòmica del Govern valencià, la sensibilitat del qual cap als problemes que se susciten en àmbits tan fonamentals de la nostra convivència com el de la família, la tercera edat, les persones afectades per alguna mena de discapacitat, els joves, l'habitatge, el medi ambient o la cultura és manifesta, i constitueix, a més, un decidit suport a la solució d'aquests problemes. [3]

Així, en l'àmbit familiar, el nombre de naixements en la nostra comunitat és escàs, i la seua tendència clarament decreixent. A això cal afegir la reducció del nombre mitjà de fills que caracteritza actualment la unitat familiar. Es tracta, sens dubte, de factors que configuren un escenari demogràfic mereixedor de l'atenció del legislador autonòmic valencià.

D'altra banda, la tercera edat representa un estrat de la nostra població que, per la seua importància específica, ha de ser també destinatari de l'acció legislativa tributària de les Corts Valencianes. D'igual manera, especial atenció mereixen les persones amb discapacitat, que des dels primers moments de la vigent etapa constitucional compten amb normes destinades a la protecció de la seua específica situació socioeconòmica i laboral. D'acord amb els criteris inspiradors d'aquestes normes, aquesta llei dispensa, així mateix, atenció a aquests ciutadans, elevant la quantia dels beneficis fiscals dels quals actualment gaudeixen, a més de crear-ne altres de nous. Conegudes són també les dificultats dels nostres joves per a accedir al seu primer habitatge habitual. [4]

En aquest mateix context de l'habitatge, s'aprecia l'existència d'un efecte impositiu sobre les ajudes públiques que s'atorguen amb fins d'adquisició o rehabilitació, que determina que part de les quantitats percebudes per tal concepte acaben finalment retornant a l'erari públic en forma d'imposició personal sobre la renda dels seus perceptors, de la qual formen part. Tenint en compte, no obstant això, que aquests perceptors són també beneficiaris de la deducció estatal per adquisició d'habitatge habitual, de la base de la qual forma part la subvenció i que, en un percentatge equivalent al grau de participació de la hisenda valenciana en l'impost minora la part autonòmica de la seua quota íntegra, l'efecte esmentat es veu pal·liat, en certa mesura, per la pròpia configuració del tram autonòmic. En qualsevol cas, si el subjecte passiu és, a més, beneficiari de la deducció recollida per aquesta llei a favor dels menors de 35 anys que adquireixen el seu primer habitatge habitual, la confluència en el subjecte passiu de les tres deduccions esmentades determina que siga l'impost mateix el que, per a les rendes pertanyents a un ampli espectre, elimine l'efecte impositiu esmentat de forma autònoma, sense necessitat d'establir ajustos financers.

Ha de tenir-se present, a més, que una societat moderna no pot viure d'esquena als plantejaments de la fi del segle que conformen el que s'ha denominat la «reforma fiscal verda», als quals els ordenaments tributaris vigents no dispensen encara l'atenció que, per la seua transcendència en els distints ordres de la vida humana, seria desitjable.

Finalment, aquesta llei constitueix també el camí adequat per a l'establiment d'aquells beneficis fiscals que tenen com a objectiu el foment del patrimoni cultural valencià, d'acord amb les previsions contingudes en la legislació específica reguladora d'aquesta matèria.

 

 

III

 

Des del punt de vista formal, aquesta llei opta, pel que a l'impost sobre la renda de les persones físiques es refereix, per la regulació de tots els elements configuradors del tram autonòmic de l'impost, en un intent de clarificar-ne l'extensió i el significat. En relació amb els altres impostos, tanmateix, en ser ja tradicional la seua vinculació a la hisenda valenciana, no resulta necessària aquesta forma de procedir; per aquesta raó, en aquests casos la llei exerceix directament les competències assumides per la comunitat autònoma, sense referències a aspectes globals o de conjunt d'aquests tributs.

 

 

IV

 

En l'impost sobre la renda de les persones físiques s'estableixen una sèrie de deduccions que són traducció a l'àmbit d'aquest impost de la major part dels fins socials i econòmics de la política del Govern Valencià, als quals s'ha al·ludit anteriorment.

Es crea així la deducció pel naixement del tercer fill i successius, de caràcter novador en l'ordenament tributari espanyol, consistent en una quantitat fixa per subjecte passiu. Es tracta d'un benefici fiscal del qual podran gaudir totes les persones que, durant el període impositiu adopten o tinguen el seu tercer fill o posterior.

S'estableixen, per una altra banda, beneficis fiscals tant per a persones majors de 65 anys amb capacitat econòmica reduïda, com per a joves de rendes baixes que accedisquen al seu primer habitatge habitual, mitjançant la introducció de dues noves deduccions. En el primer cas, la deducció consisteix en una quantia fixa per subjecte passiu, i en el segon, en un percentatge determinat del preu d'adquisició de l'habitatge.

Es permet també la deducció del cost fiscal que, en termes d'imposició personal, representa l'adquisició o rehabilitació de l'habitatge habitual mitjançant fons provinents d'ajudes públiques. Per això s'opta, per raons de senzillesa, per la configuració d'aquesta deducció com una determinada quantia fixa per cada perceptor d'aquest tipus d'ajudes. Imperatius d'estricta tècnica impositiva fan necessari, tanmateix, establir la subsidiarietat d'aquesta deducció respecte de la que opera a favor de menors de 35 anys que adquirisquen el seu primer habitatge habitual.

D'un altre costat, per tal de contribuir al manteniment del nostre patrimoni mediambiental, es permet la deducció d'un percentatge determinat de les donacions efectuades amb fins ecològics. Amb l'objectiu, a més, de preservar la finalitat d'aquesta deducció i, en definitiva, la seua efectivitat, s'exigeix també, quan es tracte de donacions dineràries, l'afectació de les quantitats obtingudes així pels donataris al finançament d'activitats relacionats amb la defensa i la conservació del medi ambient.

Finalment, la contribució de la política fiscal al foment del nostre patrimoni cultural es tradueix en una deducció a favor de les persones que donen, a qualsevol de les entitats a què aquesta llei es refereix, béns integrants del patrimoni esmentat o quantitats per a la conservació, la reparació i la restauració dels béns esmentats.

En qualsevol cas, es tracta de deduccions que han de ser situades en el context de la capacitat fiscal disponible, que és fruit del grau de participació de la nostra comunitat en l'impost i de les minoracions que en la part autonòmica de la seua quota íntegra hagen de practicar-se com a conseqüència de les deduccions estatals a què el subjecte passiu tinga dret.

 

 

V

 

En relació amb la resta de la tributació cedida, en l'Impost sobre Successions i Donacions, de conformitat amb la política autonòmica en aquesta matèria, s'eleva en un 50 per cent la quantia de la reducció a favor de causahavents amb discapacitat. Es crea, d'altra banda, una reducció nova, de caràcter, doncs, netament autonòmic, l'objecte de la qual és afavorir la successió en el nucli familiar de parcel·les agrícoles de dimensió reduïda, tan típiques d'algunes zones de la nostra geografia agrària. [5]

En relació amb la modalitat d'actes jurídics documentats de l'Impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, i com a complement de les mesures establides en aquest àmbit en el tram autonòmic de l'Impost sobre la Renda de les Persones físiques, es redueix el tipus de gravamen gradual que grava l'expedició de les primeres còpies d'escriptures quan aquestes documenten l'adquisició d'habitatge habitual.

El projecte de llei ha estat sotmès per a la consulta al Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana i al Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb el que disposen l'article 3.1.a de la Llei 1/1993, de 7 de juliol, i l'article 10.2 de la Llei 10/1994, de 19 de desembre.

 

 

TITOL I
Impost sobre la renda de les persones físiques

 

CAPITOL I
Tram autonòmic

 

Article primer. Àmbit d'aplicació [6]

Un. Els contribuents de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques que residisquen habitualment en la Comunitat Valenciana tributaran per aquest concepte impositiu a la Hisenda Valenciana, en els termes assenyalats en el present títol. A aquest efecte, s'establirà el concepte de residència habitual recollit en la normativa estatal reguladora de l'impost. [7]

Dos. Quan les persones a què es refereix l'apartat anterior estiguen integrades en una unitat familiar i opten per tributar conjuntament en l'impost sobre la renda de les persones físiques, la seua tributació per aquest concepte impositiu a la hisenda valenciana es regirà pel que disposa el capítol III d'aquest títol.

Tres. En el cas que els contribuents que formen la unitat familiar tinguen la seua residència habitual en comunitats distintes i opten per la tributació conjunta, resultaran d'aplicació les normes recollides en el capítol III d'aquest títol sempre que residisca habitualment a la Comunitat Valenciana el membre la base liquidable del qual, d'acord amb les regles d'individualització de l'impost, siga major.

 

 

CAPITOL II
Tributació individual

 

Article segon. Escala autonòmica [8]

1. L'escala autonòmica de tipus de gravamen aplicable a la base liquidable general és la següent:

 

Base liquidable
 
Fins a euros

Quota íntegra
 
euros

Resta de la base liquidable
 
Fins a euros

Tipus aplicable
 
Percentatge

0

0

12.000

9,00 %

12.000

1.080,00

10.000

12,00 %

22.000

2.280,00

10.000

15,00 %

32.000

3.780,00

10.000

17,50 %

42.000

5.530,00

10.000

20,00 %

52.000

7.530,00

10.000

22,50 %

62.000

9.780,00

10.000

25,00 %

72.000

12.280,00

28.000

26,50 %

100.000

19.700,00

50.000

27,50 %

150.000

33.450,00

50.000

28,50 %

200.000

47.700,00

D'ara en avant

29,50 %

 

2. Aquesta escala, de conformitat amb el que s'estableix en la normativa estatal reguladora de l'impost, s'aplicarà a la base liquidable general, i la quantia resultant es minorarà en l'import derivat d'aplicar la mateixa escala a la part de la base liquidable general corresponent al mínim personal i familiar.

 

Article 2.bis. Mínim personal i familiar [9]

1. S'estableixen els següents imports per al mínim del contribuent regulat en l'article 57 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i de modificació parcial de les lleis dels imposts de societats, sobre la renda de no residents i sobre el patrimoni:

a) El mínim del contribuent serà, amb caràcter general, de 6.105 euros anuals.

b) Quan el contribuent tinga una edat superior a 65 anys, el mínim s'augmentarà en 1.265 euros anuals; si l'edat és superior a 75 anys, el mínim s'augmentarà addicionalment en 1.540 euros anuals.

2. S'estableixen els següents imports per al mínim per descendents regulat en l'article 58 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre:

a) En els supòsits establits en l'apartat 1 de l'article 58 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre:

–2.640 euros anuals pel primer descendent.

–2.970 euros anuals pel segon.

– 4.400 euros anuals pel tercer.

– 4.950 euros anuals pel quart i següents.

b) En el supòsit contemplat en l'apartat 2 de l'article 58 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, el mínim a què es refereix l'apartat a anterior s'augmentarà en 3.080 euros anuals.

3. S'estableixen els següents imports per al mínim per ascendents regulat en l'article 59 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre:

a) En el supòsit previst en l'apartat 1 de l'article 59 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, 1.265 euros anuals.

b) En el supòsit previst en l'apartat 2 de l'article 59 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, el mínim a què es refereix l'apartat a anterior s'augmentarà en 1.540 euros anuals.

4. S'estableixen els següents imports per al mínim per discapacitat regulat en l'article 60 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre:

– 3.300 euros anuals quan el contribuent siga una persona amb discapacitat.

– 9.900 euros anuals quan el contribuent siga una persona amb discapacitat i acredite un grau de discapacitat igual o superior al 65 %.

– En el supòsit previst en el paràgraf segon de l'apartat 1 de l'article 60 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, els mínims regulats en aquest apartat s'augmentaran en 3.300 euros anuals.

b) En els supòsits establits en l'apartat 2 de l'article 60 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre:

– 3.300 euros anuals per ascendents o descendents amb discapacitat.

– 9.900 euros anuals quan els ascendents o descendents siguen persones amb discapacitat i acrediten un grau de discapacitat igual o superior al 65 %.

– En el supòsit establit en el paràgraf segon de l'apartat 2 de l'article 60 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, els mínims regulats en aquest apartat s'augmentaran en 3.300 euros anuals.

 

Article tercer. Quotes autonòmiques [10]

Suprimit

 

Article tercer bis. Tram autonòmic de la deducció per inversió en habitatge habitual. [11]

Sense contingut

 

Article quart. Deduccions autonòmiques [12]

U. Les deduccions autonòmiques a què es refereix l'article 46.1.c de la Llei 22/2009, de 18 de desembre, per la qual es regula el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i ciutats amb estatut d'autonomia i es modifiquen determinades normes tributàries, són les següents:

 

a) Per naixement, adopció o acolliment familiar, les següents deduccions:

1) Per naixement o adopció durant el període impositiu: 300 euros per cada fill nascut o adoptat, sempre que aquest complisca, al seu torn, els altres requisits que donen dret a l'aplicació del corresponent mínim per descendents establit per la normativa estatal reguladora de l'impost, i que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi del contribuent no siga superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre d'aquest article. Aquesta deducció podrà ser aplicada també en els dos exercicis posteriors al del naixement o adopció.

2) Per acolliment familiar, d'urgència, temporal o permanent, administratiu o judicial durant el període impositiu: 300 euros per cada acollit en règim d'acolliment familiar amb família educadora, definit en l'article 116, apartat 2, de la Llei 12/2008, de 3 de juliol, de la Generalitat, de protecció integral de la infància i l'adolescència, quan tal situació comprenga la totalitat del període impositiu, i aquesta quantitat es prorratejaria en un altre cas en funció del nombre de dies de duració de l'acolliment dins del període impositiu. Per a l'aplicació d'aquesta deducció s'exigeix que l'acollit complisca, al seu torn, els altres requisits que donen dret a l'aplicació del corresponent mínim per descendents establit per la normativa estatal reguladora de l'impost, i que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi del contribuent no siga superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre d'aquest article.

Quan més d'un contribuent declarant tinga dret a l'aplicació de les deduccions a les quals es refereix aquesta lletra a, el seu import respectiu es prorratejarà entre ells per parts iguals.

L'aplicació d'aquestes deduccions és amb la de les recollides en les lletres b, c i d d'aquest apartat u.

 

b) Per naixement o adopció múltiples, durant el període impositiu, a conseqüència de part múltiple o de dues adopcions o més constituïdes en la mateixa data: 246 euros, sempre que els fills nascuts o adoptats complisquen, al seu torn, els altres requisits que donen dret a l'aplicació del corresponent mínim per descendents establit per la normativa estatal reguladora de l'impost, i que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi del contribuent no siga superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre d'aquest article.

Quan més d'un contribuent declarant tinga dret a l'aplicació d'esta deducció, el seu import es prorratejarà entre ells per parts iguals.

L'aplicació d'esta deducció resultarà compatible amb la de les recollides en les lletres a), c) i d) d'este apartat u.

 

c) Per naixement o adopció, durant el període impositiu, d'un fill amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat igual o superior al 65 %, o psíquica, amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %, sempre que aquest complisca, al seu torn, els altres requisits que donen dret a l'aplicació del corresponent mínim per descendents establit per la normativa estatal reguladora de l'impost, i que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi del contribuent no siga superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre d'aquest article, la quantitat que procedisca d'entre les següents:

– 246 euros, quan siga l'únic fill que patisca aquesta discapacitat.

– 303 euros, quan el fill que patisca aquesta discapacitat tinga, almenys, un germà amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat igual o superior al 65 %, o psíquica, amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %.

Quan tots dos progenitors o adoptants tinguen dret a l'aplicació d'aquesta deducció, el seu import es prorratejarà entre ells per parts iguals.

L'aplicació d'aquesta deducció és amb la de les recollides en les lletres a), b) i d) d'aquest apartat u.

 

d) Per tenir, en la data de la meritació de l'impost, la condició de família nombrosa o monoparental, sempre que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi del contribuent no siga superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre d'aquest article, quan siga membre d'una família nombrosa o monoparental de categoria general, o, en el paràgraf segon del mencionat apartat quatre, si ho és d'una de categoria especial, la quantitat que escaiga entre les següents:

– 330 euros, quan es tracte de família nombrosa o monoparental de categoria general.

– 660 euros, quan es tracte de família nombrosa o monoparental de categoria especial.

Les condicions necessàries per a la consideració de família nombrosa i la seua classificació per categories es determinaran conforme amb el que s'estableix en la Llei 40/2003, de 18 de novembre, de protecció a les famílies nombroses. En el cas de les famílies monoparentals es farà d'acord amb el que estableix el Decret 19/2018, de 9 de març, del Consell, pel qual es regula el reconeixement de la condició de família monoparental a la Comunitat Valenciana. Aquesta deducció es practicarà pel contribuent amb qui convisquen els restants membres de la família que originen el dret a la deducció. Quan més d'un contribuent declarant de l'impost tinga dret a l'aplicació d'aquesta deducció, el seu import es prorratejarà entre ells per parts iguals.

L'aplicació d'aquesta deducció és compatible amb la de les que es recullen en les lletres a, b i c d'aquest apartat u.

 

e) Per les quantitats destinades, durant el període impositiu, a la custòdia no ocasional en guarderies i centres de primer cicle d'educació infantil, de fills o acollits en la modalitat d'acolliment permanent, menors de 3 anys: el 15 % de les quantitats satisfetes, amb un límit de 297 euros per cada fill menor de 3 anys inscrit en aquestes guarderies o centres d'Educació Infantil.

Seran requisits per a la pràctica d'esta deducció els següents:

1. Que els pares o acollidors que convisquen amb el menor exercisquen activitats per compte propi o aliena per les que perceben rendiments del treball o d'activitats econòmiques.

2. Que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi no siga superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre d'este article.

El límit d'esta deducció es prorratejarà pel nombre de dies del període impositiu en què el fill o acollit siga menor de 3 anys, i, a més, quan dos contribuents declarants tinguen dret a l'aplicació d'esta deducció per un mateix fill o acollit, el seu límit es prorratejarà entre ells per parts iguals.

 

f) Per conciliació del treball amb la vida familiar: 460 euros per cada fill o menor acollit en la modalitat d'acolliment permanent, major de tres anys i menor de cinc anys.

Esta deducció correspondrà exclusivament a la mare o acollidora i seran requisits per al seu gaudi:

1. Que els fills o acollits que generen el dret a la seua aplicació donen dret, al seu torn, a l'aplicació del corresponent mínim per descendents establit per la normativa estatal reguladora de l'impost.

2. Que la mare o acollidora realitze una activitat per compte propi o aliena per la qual estiga donada d'alta en el règim corresponent de la Seguretat Social o mutualitat.

3. Que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi del contribuent no siga superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre d'este article.

La deducció es calcularà de forma proporcional al nombre de mesos en què es complisquen els requisits anteriors, entenent-se a este efecte que:

a) La determinació dels fills o acollits que donen dret a l'aplicació de la deducció es realitzarà d'acord amb la seua situació l'últim dia de cada mes.

b) El requisit d'alta en el règim corresponent de la Seguretat Social o mutualitat es compleix els mesos en què esta situació es produïsca en qualsevol dia del mes.

La deducció tindrà com a límit per a cada fill o acollit les cotitzacions i quotes totals a la Seguretat Social i mutualitats de caràcter alternatiu meritades en cada període impositiu, i que, a més, ho hagueren sigut des del dia en què el menor complisca els tres anys i fins al dia anterior a què complisca els cinc anys.

Als efectes del càlcul d'este límit es computaran les cotitzacions i quotes pels seus imports íntegres, sense prendre en consideració les bonificacions que pogueren correspondre.

En els supòsits d'adopció la deducció es podrà practicar, amb independència de l'edat del menor, durant el quart i quint anys següents a la data de la inscripció en el Registre Civil.

En els supòsits d'acolliment familiar permanent, la deducció es podrà practicar, amb independència de l'edat del menor, durant el quart i quint any següents a la data de la resolució administrativa per mitjà de la que es va formalitzar aquell, sempre que estiga encara vigent l'últim dia del període impositiu. En el cas d'acolliments que es vagen a constituir judicialment, es prendrà com a referència inicial per a l'esmentat còmput la de la resolució administrativa per mitjà de la que es van formalitzar amb caràcter provisional.

En cas de defunció de la mare, o quan la guàrdia i custòdia s'atribuïsca de forma exclusiva al pare, este tindrà dret a la pràctica de la deducció pendent, sempre que complisca els altres requisits prevists per a l'aplicació de la present deducció. També tindrà dret a la pràctica de la deducció l'acollidor en aquells acolliments en què no haguera acollidora.

Quan existisquen diversos contribuents declarants amb dret a l'aplicació d'esta deducció respecte a un mateix fill o acollit, el seu import es prorratejarà entre ells per parts iguals.

 

g) Per a contribuents amb discapacitat, amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %, d'edat igual o superior a 65 anys, sempre que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi del contribuent no siga superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre d'aquest article: 197 euros per cada contribuent.

En tot cas, no procedirà esta deducció si, com a conseqüència de la situació de discapacitat prevista en el paràgraf anterior, el contribuent percep algun tipus de prestació que, d'acord amb el que disposa la normativa estatal reguladora de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, es trobe exempta en este.

La determinació de les circumstàncies personals que hagen de tindre's en compte als efectes d'esta deducció es realitzarà atenent la situació existent en la data de meritació de l'impost.

 

h) Per ascendents majors de 75 anys, i per ascendents majors de 65 anys que tinguen discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat igual o superior al 65 %, o que tinguen una discapacitat psíquica, amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %, quan, en tots dos casos, convisquen amb el contribuent i no tinguen rendes anuals, excloses les exemptes, superiors a 8.000 euros: 197 euros per cada ascendent en línia directa per consanguinitat, afinitat o adopció, sempre que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi no siga superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre d'aquest article.

Per a l'aplicació d'esta deducció s'hauran de tindre en compte les regles següents:

1. Quan més d'un contribuent declarant tinga dret a l'aplicació d'esta deducció respecte dels mateixos ascendents, el seu import es prorratejarà entre ells per parts iguals.

No obstant això, quan els contribuents declarants tinguen distint grau de parentiu amb l'ascendent, l'aplicació de la deducció correspondrà als de grau més pròxim, llevat que estos no tinguen rendes anuals, excloses les exemptes, superiors a 8.000 euros, i en este cas correspondrà als del següent grau.

2n. No pertocarà l'aplicació d'esta deducció quan els ascendents que generen el dret a esta presenten declaració per l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques amb rendes superiors a 1.800 euros.

3r. La determinació de les circumstàncies personals i familiars que s'han de tindre en compte es realitzarà tenint en compte la situació existent en la data de meritació de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. No obstant això, serà necessari que els ascendents convisquen amb el contribuent, almenys la meitat del període impositiu.

Entre altres casos, es considerarà que conviuen amb el contribuent els ascendents discapacitats que, depenent d'ell, siguen internats en centres especialitzats.

 

i) Per contractar de manera indefinida a persones afiliades en el Sistema Especial d'Empleats de Llar del Règim General de la Seguretat Social per a la cura de persones: el 50 % de les quotes satisfetes per les cotitzacions efectuades durant el període impositiu pels mesos en l'últim dia dels quals es complisquen els següents requisits:

a) Que el contribuent tinga al seu càrrec:

– una o diverses persones d'edat menor de 5 anys nascudes, adoptades o acolliments que complisquen els requisits de convivència i renda que donen dret a l'aplicació del mínim per descendents establit en la normativa estatal reguladora de l'impost.

– una o diverses persones ascendents en línia directa, per consanguinitat, afinitat o adopció, majors de 75 anys, o de 65 anys si tenen la consideració de persones amb discapacitat física, orgànica o sensorial amb un grau igual o superior al 65 %; o amb discapacitat cognitiva, psicosocial, intel·lectual o del desenvolupament amb un grau igual o superior al 33 % i complisquen els requisits de convivència i renda que donen dret a l'aplicació del mínim per ascendents establit en la normativa estatal reguladora de l'impost.

b) Que els contribuents desenvolupen activitats per compte propi o alié per les quals perceben rendiments del treball o d'activitats econòmiques.

La suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi del contribuent no haurà de ser superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre d'aquest article.

El límit de la deducció serà de 660 euros en cas que el contribuent tinga al seu càrrec un menor, i de 1.100 euros en el cas que siguen dos menors o més o es tracte de famílies monoparentals, d'acord amb el que estableix el Decret 19/2018, de 9 de març, del Consell, pel qual es regula el reconeixement de la condició de família monoparental a la Comunitat Valenciana.

Quan el contribuent tinga al seu càrrec un ascendent el límit serà de 330 euros, que augmentarà a 550 euros en el cas que en siguen dos o més.

Quan dos contribuents tinguen dret a l'aplicació d'aquesta deducció, el límit es prorratejarà entre ells per parts iguals.

Aquesta deducció és incompatible amb les establides en les lletres e, f i h d'aquest apartat.

 

j) Per obtenció de rendes derivades d'arrendaments d'habitatge, la renda del qual no supere el preu de referència dels lloguers privats de la Comunitat Valenciana: el 5 % dels rendiments íntegres en el període impositiu, sempre que es complisquen els requisits següents:

1) El rendiment íntegre derive de contractes d'arrendament d'habitatge, de conformitat amb la legislació d'arrendaments urbans, iniciats durant el període impositiu.

2) En el cas que l'habitatge haguera estat arrendat amb anterioritat per una duració inferior a tres anys, la persona inquilina no coincidisca amb l'establida en el contracte anterior.

3) La renda mensual pactada no supere el preu de referència dels lloguers privats de la Comunitat Valenciana.

4) S'haja constituït abans de la finalització del període impositiu el depòsit de la fiança a la qual es refereix la legislació d'arrendaments urbans, a favor de la Generalitat.

La base màxima anual d'aquesta deducció s'estableix en 3.300 euros.

 

k) Per quantitats destinades a la primera adquisició del seu habitatge habitual per contribuents d'edat igual o inferior a 35 anys a la data de meritació de l'impost: el 5 % de les quantitats satisfetes durant el període impositiu per la primera adquisició d'habitatge que constituïsca o constituirà la residència habitual del contribuent, llevat de la part corresponent a interessos. A aquest efecte, cal ajustar-se al concepte d'habitatge habitual i d'adquisició d'aquest recollit en la normativa estatal reguladora de l'impost.

La suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi del contribuent no haurà de ser superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre d'aquest article.

L'aplicació d'aquesta deducció és amb la de les recollides en les lletres j) i l) d'aquest apartat u.

 

l) Per quantitats destinades a l'adquisició d'habitatge habitual per persones amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat igual o superior al 65 %, o psíquica, amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %: el 5 % de les quantitats satisfetes, durant el període impositiu, per l'adquisició de l'habitatge que constituïsca o haja de constituir la residència habitual del contribuent, llevat de la part corresponent a interessos. A aquest efecte, s'estarà al concepte d'habitatge habitual i d'adquisició de la mateixa recollits en la normativa estatal reguladora de l'impost.

La suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi del contribuent no haurà de ser superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre d'aquest article.

L'aplicació d'aquesta deducció és amb la de les recollides en les lletres j) i k) d'aquest apartat u.

 

m) Per quantitats destinades a l'adquisició o rehabilitació d'habitatge habitual, procedents d'ajudes públiques, la quantitat que siga escaient d'entre les següents:

– 112 euros per cada contribuent, sempre que aquest haja efectivament destinat, durant el període impositiu, a l'adquisició o rehabilitació de l'habitatge que constituïsca o constituirà la seua residència habitual, quantitats procedents d'una subvenció a tal fi concedida per la Generalitat, amb càrrec al seu propi pressupost o al de l'Estat. En el cas que, per aplicació de les regles d'imputació temporal d'ingressos de la normativa estatal reguladora de l'impost, aquestes ajudes s'imputen com a ingrés pel contribuent en diversos exercicis, l'import de la deducció es prorratejarà entre els exercicis en què es produïsca tal imputació.

– La quantitat que resulte d'aplicar el tipus mitjà de gravamen general autonòmic sobre la quantia de l'ajuda pública, sempre que el contribuent haja destinat efectivament, durant el període impositiu, a l'adquisició o rehabilitació de l'habitatge que constituïsca o haja de constituir la seua residència habitual, les quantitats procedents de l'ajuda pública a tal fi concedida per la Generalitat, amb càrrec al seu propi pressupost o al de l'Estat, en l'àmbit de la rehabilitació edificatòria i regeneració i renovació urbana en aquells barris o conjunts d'edificis i habitatges que requereixen la demolició i substitució dels seus edificis, la reurbanització dels seus espais lliures o la revisió dels seus equipaments i dotacions, inclòs, si és el cas, el reallotjament temporal dels residents. A aquest efecte, cal ajustar-se al concepte d'habitatge habitual i d'adquisició i rehabilitació d'aquest recollit en la normativa estatal reguladora de l'impost.

En cap cas podran ser beneficiaris d'aquesta deducció els contribuents que s'hagueren aplicat per aquestes quantitats procedents d'ajudes públiques alguna de les deduccions contemplades en les lletres k i l d'aquest mateix apartat.

 

n) Per arrendament o pagament per la cessió fent ús de l'habitatge habitual, sobre les quantitats satisfetes en el període impositiu, sempre que figure de manera separada en el rebut que se li emeta per l'entitat titular la part que es corresponga amb aquest concepte.

– El 20 %, amb el límit de 800 euros.

– El 25 %, amb el límit de 950 euros, si l'arrendatari compleix una de les següents condicions, o del 30 %, amb el límit de 1.100 euros, si reuneix dos o més:

• Tindre una edat igual o inferior a 35 anys.

• Tindre reconegut un grau de discapacitat física o sensorial igual o superior al 65 %, o psíquica, superior al 33 %.

• Tindre la consideració de víctima de violència de gènere segons el que es disposa en la Llei 7/2012, de 23 de novembre, de la Generalitat, integral contra la violència sobre la dona en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

Seran requisits per al gaudi d'aquesta deducció els següents:

1r. Que es tracte de l'arrendament de l'habitatge habitual del contribuent, ocupat efectivament per aquest, sempre que la data del contracte siga posterior al 23 d'abril de 1998 i la seua duració siga igual o superior a un any. A aquest efecte, s'estarà al concepte d'habitatge habitual recollit en la normativa estatal reguladora de l'impost.

2.n Que, durant almenys la meitat del període impositiu, ni el contribuent ni cap dels membres de la seua unitat familiar siguen titulars, de manera individual o conjuntament, de la totalitat del ple domini o d'un dret real d'ús o gaudi constituït sobre un altre habitatge distant a menys de cinquanta quilòmetres de l'habitatge arrendat, llevat que hi haja una resolució administrativa o judicial que els n'impedisca l'ús com a residència. No es computa com un altre habitatge el que el seu titular cedisca a l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl per a la cessió en lloguer social quan la persona cedent siga major de 65 anys i passe a ser usuària d'un habitatge col·laboratiu, d'interès social, en règim de cessió d'ús.

En el cas de tractar-se d'una dona víctima de violència de gènere, a l'efecte de l'aplicació d'aquesta deducció, es considerarà que no forma part de la unitat familiar el cònjuge agressor no separat legalment. Tampoc computarà l'immoble que la contribuent compartia amb la persona agressora com a residència habitual.

3r. Que el contribuent no tinga dret pel mateix període impositiu a cap deducció per inversió en habitatge habitual.

4t. Que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi no siga superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre d'aquest article.

Aquesta deducció resulta compatible amb la recollida en la lletra ñ d'aquest apartat.

El límit d'aquesta deducció es prorratejarà pel nombre de dies en què estiga vigent l'arrendament dins del període impositiu i en què es complisquen les circumstàncies personals requerides per a aplicar els diferents percentatges de deducció. Quan dos o més contribuents declarants de l'Impost tinguen dret a l'aplicació d'aquesta deducció per un mateix habitatge, el límit es prorratejarà entre ells per parts iguals. Això últim serà aplicable, en particular, en el supòsit de cònjuges subjectes al règim econòmic matrimonial de guanys que hagen satisfet les rendes amb càrrec a béns comuns, amb independència de qui figure en el contracte d'arrendament.

 

ñ) Per l'arrendament d'un habitatge, a conseqüència de la realització d'una activitat, per compte propi o alié, en municipi diferent d'aquell en el qual el contribuent residia amb anterioritat: el 10 % de les quantitats satisfetes en el període impositiu, amb el límit de 224 euros.

Per a tindre dret al gaudi d'aquesta deducció serà necessari el compliment dels següents requisits:

1.r Que l'habitatge arrendat, radicat a la Comunitat Valenciana, estiga a més de 50 quilòmetres d'aquell en què el contribuent residia immediatament abans de l'arrendament.

2.n Que les quantitats satisfetes en concepte d'arrendament no siguen retribuïdes per l'ocupador.

3.r Que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi no siga superior als límits que estableix el paràgraf primer de l'apartat quatre d'aquest article.

El límit d'aquesta deducció es prorratejarà pel nombre de dies en què romanga vigent l'arrendament dins del període impositiu i, a més, quan dos o més contribuents declarants de l'impost tinguen dret a l'aplicació d'aquesta deducció per un mateix habitatge, el límit es prorratejarà entre aquests per parts iguals.

Aquesta deducció resultarà compatible amb la que recull la lletra ny [sic] [13] d'aquest apartat.

 

[o) Deducció per quantitats invertides en instal·lacions d'autoconsum o de generació d'energia elèctrica o tèrmica a través de fonts renovables] [14]

 

[Amb efectes per als períodes impositius acabats fins al 31 de desembre de 2022:]

o) Els contribuents podran deduir-se un 40 % de l'import de les quantitats invertides en instal·lacions realitzades en l'habitatge habitual del contribuent o en instal·lacions col·lectives de l'edifici on aquest figure, si estan destinades a alguna de les finalitats que s'indiquen a continuació:

a) Instal·lacions d'autoconsum elèctric, segons el que s'estableix en l'article 9.1 de la Llei 24/2013, de 16 de desembre, del sector elèctric i la normativa que la desplega.

b) Instal·lacions de producció d'energia tèrmica a partir de l'energia solar, de la biomassa o de l'energia geotèrmica per a generació d'aigua calenta sanitària, calefacció o climatització.

c) Instal·lacions de producció d'energia elèctrica a partir d'energia solar fotovoltaica o eòlica, per a electrificació d'habitatges aïllats de la xarxa elèctrica de distribució i la connexió de la qual a aquesta siga inviable des del punt de vista tècnic, mediambiental o econòmic.

No donaran dret a practicar aquesta deducció aquelles instal·lacions que siguen de caràcter obligatori en virtut de l'aplicació del Reial decret 314/2006, de 17 de març, pel qual s'aprova el Codi tècnic de l'edificació (CTE).

Aquesta deducció podrà aplicar-se a les inversions realitzades en els habitatges que constituïsquen segones residències, sempre que aquests no es troben relacionades amb l'exercici d'una activitat econòmica, de conformitat amb la normativa estatal reguladora de l'impost, si bé en aquest supòsit el percentatge de deducció seria del 20 %.

A l'efecte d'aquesta deducció, s'haurà d'ajustar al concepte d'habitatge contingut en la normativa autonòmica reguladora de l'habitatge.

Els habitatges hauran d'estar situats en el territori de la Comunitat Valenciana.

Les actuacions objecte de deducció hauran de ser realitzades per empreses instal·ladores que complisquen els requisits establits reglamentàriament.

La base d'aquesta deducció estarà constituïda per les quantitats efectivament satisfetes en l'exercici pel contribuent, mitjançant els mitjans de pagament relacionats en la disposició addicional setzena d'aquesta llei. En el cas de pagaments provinents de finançament obtingut d'entitat bancària o financera, es considerarà que forma part de la base de deducció l'amortització de capital de cada exercici, amb excepció dels interessos.

La base màxima anual d'aquesta deducció s'estableix en 8.800 euros. La base indicada tindrà igualment la consideració de límit màxim d'inversió deduïble per a cada habitatge i exercici. La part de la inversió secundada, si s'escau, amb subvencions públiques no donarà dret a deducció.

Les quantitats corresponents al període impositiu no deduïdes podran aplicar-se en les liquidacions dels períodes impositius que concloguen en els quatre anys immediats i successius.

En el cas de conjunts d'habitatges en règim de propietat horitzontal en els quals es duguen a terme aquestes instal·lacions de forma compartida, sempre que tinguen cobertura legal, aquesta deducció podrà ser aplicada per cadascun dels propietaris individualment segons el coeficient de participació que els corresponga, sempre que complisquen la resta de requisits establits.

Per a aplicar la deducció s'hauran de conservar els justificants de despesa i de pagament, els quals hauran de complir el que es disposa en la seua normativa aplicable.

La deducció establida en aquest apartat requereix el reconeixement previ de l'administració autonòmica. A tals efectes, l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) expedirà la certificació acreditativa corresponent.

L'IVACE determinarà la tipologia, requisits tècnics, costos de referència màxims i la resta de característiques dels equips i instal·lacions a les quals els resulte aplicable la deducció establida en aquest apartat. L'IVACE podrà dur a terme les actuacions de control i comprovació tècnica sobre els equips instal·lats que considere oportunes.

 

 

[Amb efectes per als períodes impositius acabats a partir de l'1 de gener de 2023:]

o) Els contribuents podran deduir-se un 40 % de l'import de les quantitats invertides en instal·lacions realitzades en l'habitatge habitual del contribuent o en instal·lacions col·lectives de l'edifici on aquest figure, si estan destinades a alguna de les finalitats que s'indiquen a continuació:

a) Instal·lacions d'autoconsum elèctric connectades a la xarxa de transport o distribució d'energia elèctrica en qualsevol de les modalitats contemplades en l'article 9.1 de la Llei 24/2013, de 16 de desembre, del sector elèctric i la normativa que la desplega, que hagen sigut inscrites en el Registre administratiu d'autoconsum de la Comunitat Valenciana.

b) Instal·lacions de producció d'energia elèctrica a partir d'energia solar fotovoltaica o eòlica, per a electrificació d'habitatges aïllats de la xarxa elèctrica de distribució, que compten amb el certificat d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió diligenciat per l'organisme competent.

c) Instal·lacions de producció d'energia tèrmica a partir de l'energia solar, de la biomassa o de l'energia geotèrmica per a generació d'aigua calenta sanitària, calefacció o climatització. Quan siga preceptiu, hauran d'haver sigut donades d'alta en el registre del certificat de la instal·lació gestionat per l'òrgan competent de la Comunitat Valenciana.

No donaran dret a practicar aquesta deducció aquelles instal·lacions que siguen de caràcter obligatori en virtut de l'aplicació del Reial decret 314/2006, de 17 de març, pel qual s'aprova el Codi tècnic de l'edificació (CTE).

Aquesta deducció podrà aplicar-se a les inversions realitzades en els habitatges que constituïsquen segones residències, sempre que aquests no es troben relacionades amb l'exercici d'una activitat econòmica, de conformitat amb la normativa estatal reguladora de l'impost, si bé en aquest supòsit el percentatge de deducció serà del 20 %.

A l'efecte de l'aplicació d'aquesta deducció, cal ajustar-se al concepte d'habitatge contingut en la normativa autonòmica reguladora de l'habitatge.

Els habitatges hauran d'estar situats en el territori de la Comunitat Valenciana.

La base d'aquesta deducció estarà constituïda per les quantitats efectivament satisfetes en l'exercici pel contribuent, mitjançant els mitjans de pagament relacionats en la disposició addicional setzena d'aquesta llei.

La base màxima anual d'aquesta deducció s'estableix en 8.800 euros per habitatge i exercici. La part de la inversió secundada, si s'escau, amb subvencions públiques no donarà dret a deducció.

Les quantitats corresponents al període impositiu no deduïdes per insuficiència de quota íntegra podran aplicar-se en les liquidacions dels períodes impositius que concloguen en els quatre anys immediats i successius.

En el cas de conjunts d'habitatges en règim de propietat horitzontal en les quals es duguen a terme aquestes instal·lacions de forma compartida, sempre que tinguen cobertura legal, aquesta deducció podrà ser aplicada per cadascun dels contribuents individualment segons el coeficient de participació que corresponga a l'habitatge, sempre que complisquen la resta de requisits establits.

Per a aplicar la deducció s'hauran de conservar els justificants de despesa i de pagament, els quals hauran de complir el que es disposa en la seua normativa aplicable.

 

 

p) Per donacions amb finalitat ecològica: el 20 per cent per als primers 150 euros i el 25 per cent per a la resta de l'import de les donacions efectuades durant el període impositiu en favor de qualsevol de les entitats següents:

1) La Generalitat i les corporacions locals de la Comunitat Valenciana. A aquest efecte, quan la donació consistisca en diners les quantitats rebudes quedaran afectes en el pressupost del donatari al finançament de programes de despesa que tinguen per objecte la defensa i conservació del medi ambient. De conformitat amb això, en l'estat de despeses del pressupost de cada exercici es consignarà crèdit en aquests programes per un import com a mínim igual al de les donacions percebudes durant l'exercici immediatament anterior.

2) Les entitats públiques dependents de qualsevol de les administracions territorials mencionades citades en el número 1) anterior l'objecte social de les quals siga la defensa i conservació del medi ambient. Les quantitats rebudes per aquestes entitats quedaran sotmeses a les mateixes regles d'afectació recollides en el número 1 esmentat.

3) Les entitats sense finalitats lucratives regulades en els apartats a i b de l'article 2 de la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge, sempre que el seu fi exclusiu siga la defensa del medi ambient i es troben inscrites en els corresponents registres de la Comunitat Valenciana.

 

q) Per donacions relatives al patrimoni cultural valencià el 20 per cent per als primers 150 euros i el 25 per cent per a la resta del valor de:

1) Les donacions pures i simples efectuades durant el període impositiu de béns que, formant part del patrimoni cultural valencià, es troben inscrits en l'inventari general de l'esmentat patrimoni, d'acord amb la normativa legal autonòmica vigent, sempre que es realitzen a favor de qualsevol de les entitats previstes en l'apartat a, sempre que aquestes entitats perseguisquen finalitats d'interés cultural, b, c, d, e i f de l'apartat primer de l'article 3 de la Llei 20/2018, de 25 de juliol, del mecenatge cultural, científic i esportiu no professional en la Comunitat Valenciana i de les objectivament comparables de l'apartat 2 de l'article esmentat.

2) Les quantitats dineràries donades a qualsevol de les entitats a les quals es refereix el número 1 anterior per a la conservació, reparació i restauració dels béns que, formant part del patrimoni cultural valencià, es troben inscrits en el seu inventari general, sempre que es tracte de donacions per al finançament de programes de despesa o actuacions que tinguen per objecte la conservació, reparació i restauració dels béns esmentats. A aquest efecte, quan la persona donatària siga la Generalitat o una de les seues entitats públiques de caràcter cultural, l'import rebut en cada exercici quedarà afecte, com a crèdit mínim, al programa de despeses dels pressupostos de l'exercici immediatament posterior que tinguen per objecte la conservació, reparació i restauració d'obres d'art i, en general, de béns amb valor històric, artístic i cultural.

3) Les quantitats dineràries destinades per les persones titulars de béns pertanyents al patrimoni cultural valencià, inscrits en l'inventari general d'aquest, a la conservació, reparació i restauració dels béns esmentats.

 

r) Per donacions destinades al foment del valencià: el 20 % per als primers 150 euros i el 25 % per a la resta de l'import de les donacions d'imports dineraris efectuades durant el període impositiu a favor de les entitats següents:

1) La Generalitat, els organismes públics i el sector públic instrumental de la Generalitat.

2) Les entitats locals de la Comunitat Valenciana, els seus organismes públics, fundacions i consorcis dependents.

3) Les universitats públiques i privades establides a la Comunitat Valenciana.

4) Els centres superiors d'ensenyaments artístics de la Comunitat Valenciana.

5) Les entitats inscrites l'últim dia del període impositiu en el Cens d'entitats de foment del valencià.

A aquest efecte, quan el donatari siga la Generalitat o una de les seues entitats públiques, l'import rebut en cada exercici quedarà afecte, com a crèdit mínim, a programes de despesa dels pressupostos de l'exercici immediatament posterior que tinguen per objecte el foment del valencià.

 

s) Per donacions o cessions d'ús o comodats per a altres finalitats de caràcter cultural, científic o esportiu no professional:

1) S'estableix una deducció del 25 per cent de les quanties en què es valoren les donacions o els préstecs d'ús o comodat efectuades a projectes o activitats culturals, científiques o esportives no professionals declarats o considerats d'interés social, diferents de les descrites en les lletres q i r, realitzades a favor de les persones i entitats beneficiàries de l'article 3 de la Llei 20/2018, de 25 de juliol, del mecenatge cultural, científic i esportiu no professional en la Comunitat Valenciana.

No obstant això, en el cas que el contribuent s'aplique la deducció prevista en la lletra a) de l'apartat 3 de l'article 68 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, els primers 150 euros del valor de la donació gaudiran d'una deducció del 20 per cent.

2) La base de les deduccions per donacions realitzades serà:

a) En les donacions dineràries, el seu import.

b) En les donacions de béns o drets, el valor comptable que tinguen en el moment de la transmissió i, en absència d'això, el valor determinat conforme a les normes de l'impost sobre el patrimoni.

c) En la constitució d'un dret real d'usdefruit sobre béns immobles, l'import anual que resulte d'aplicar, en cadascun dels períodes impositius de duració de l'usdefruit, el 4 per cent del valor cadastral, i es determinarà proporcionalment al nombre de dies que corresponga en cada període impositiu.

d) En la constitució d'un dret real d'usdefruit sobre valors, l'import anual dels dividends o interessos percebuts per la persona usufructuària en cadascun dels períodes impositius de duració de l'usdefruit.

e) En la constitució d'un dret real d'usdefruit sobre béns i drets, l'import anual resultant d'aplicar l'interés legal dels diners de cada exercici al valor de l'usdefruit determinat en el moment de la seua constitució conforme a les normes de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats.

f) En les donacions de béns d'interés cultural, béns inventariats no declarats d'interés cultural, béns de rellevància local o d'obres d'art de qualitat garantida, la valoració efectuada per la Junta de Valoració de Béns del Patrimoni Cultural Valencià. En el cas dels béns culturals que no formen part del patrimoni cultural valencià, la junta valorarà, així mateix, la suficiència de la qualitat de l'obra.

3) El valor determinat d'acord amb el que es disposa en l'apartat anterior, tindrà com a límit màxim el valor normal en el mercat del bé o dret transmés en el moment de la seua transmissió.

4) La base de les deduccions per préstecs d'ús o comodat serà l'import anual que resulte d'aplicar, en cadascun dels períodes impositius de duració del préstec, el 4 % a la valoració del ben efectuada per la Junta de Valoració de Béns del Patrimoni Cultural Valencià, i es determinarà proporcionalment al nombre de dies que corresponga en cada període impositiu.

En el cas que es tracte de préstecs d'ús o de comodat de locals per a la realització de projectes o activitats, s'aplicarà el 4 % per cent del valor cadastral, proporcionalment al nombre de dies que corresponga de cada període impositiu.

 

t) Per contribuents amb dues o més descendents: el 10 % de l'import de la quota íntegra autonòmica, en tributació individual o conjunta, una vegada deduïdes d'aquesta les minoracions per a determinar la quota líquida autonòmica, exclosa la present deducció, a les quals es refereix la normativa estatal reguladora de l'impost.

Són requisits per a l'aplicació d'aquesta deducció els següents:

1) Que els descendents generen a favor del contribuent el dret a l'aplicació del corresponent mínim per descendents establit per la normativa estatal reguladora de l'impost.

2) Que la suma de les següents bases imposables no siga superior a 30.000 euros:

a) Les dels contribuents que tinguen dret, pels mateixos descendents, a l'aplicació del mínim per descendents.

b) Les dels descendents que donen dret al citat mínim.

c) Les de tots els membres de la unitat familiar que tributen conjuntament amb el contribuent i que no es troben inclosos en les dues lletres anteriors.

 

u) Deducció per l'increment dels costos del finançament alié en la inversió de l'habitatge habitual.

Els contribuents que satisfacen sumes en concepte d'interessos derivats d'un préstec constituït per a l'adquisició o rehabilitació de l'habitatge que constituïsca o haja de constituir la seua residència habitual, o per a l'adequació d'aquesta per raó de discapacitat, podran deduir-se el 50 % de la diferència positiva entre les quantitats abonades durant el període impositiu i les satisfetes durant l'any anterior, sempre que no hagen aplicat la deducció estatal per inversió en habitatge habitual, amb el límit de 100 euros.

En el cas que el préstec haguera sigut constituït durant l'any natural anterior al període impositiu, els interessos satisfets durant aqueix any es restarien del resultat de prorratejar l'import dels interessos satisfets durant el període impositiu pel quocient derivat de dividir entre 360 el nombre de dies transcorreguts des de l'endemà de la data de la concessió del préstec i l'últim dia d'any de concessió, sense que puga resultar d'aquest càlcul un import superior als efectivament satisfets en aquest exercici.

La suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi del contribuent no haurà de ser superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre d'aquest article.

A l'efecte de la present deducció, cal ajustar-se als conceptes d'habitatge habitual i d'adquisició, rehabilitació i adequació per raó de discapacitat de l'habitatge habitual recollits en la normativa estatal reguladora de l'impost.

 

v) Per quantitats destinades a l'adquisició de material escolar: 110 euros per cada fill o menor acollit en la modalitat d'acolliment permanent que, a la data de la meritació de l'impost, es trobe escolaritzat en educació primària, educació secundària obligatòria o en unitats d'educació especial en un centre públic o privat concertat.

Seran requisits per al gaudi d'esta deducció els següents:

1. Que els fills o acollits als que es refereix el paràgraf primer donen dret a l'aplicació del corresponent mínim per descendents establit per la normativa estatal reguladora de l'impost.

2. Que el contribuent es trobe en situació de desocupació i inscrit com a demandant d'ocupació en un servici públic d'ocupació.

Quan els pares o acollidors visquen junts esta circumstància podrà complir-se per l'altre progenitor o adoptant.

3. Que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi no siga superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre d'este article.

Quan dos contribuents declarants tinguen dret a l'aplicació d'esta deducció, el seu import es prorratejarà entre ells per parts iguals.

L'import d'esta deducció es prorratejarà pel nombre de dies del període impositiu en què es complisca el requisit de l'anterior apartat 2. A estos efectes, quan els pares o acollidors, que visquen junts, complisquen el dit requisit, es tindrà en compte la suma dels dies d'ambdós, amb el límit del període impositiu.

 

w) Deducció per obres de conservació o millora de la qualitat, sostenibilitat i accessibilitat en l'habitatge habitual, efectuades en el període.

Els contribuents la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi dels quals no siga superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre de l'article quart d'aquesta llei, podran deduir-se per les obres realitzades durant l'exercici en l'habitatge habitual del qual siguen propietaris o titulars d'un dret real d'ús i gaudi, o en l'edifici en què aquesta es trobe, sempre que tinguen per objecte la seua conservació o la millora de la qualitat, la sostenibilitat i l'accessibilitat, en els termes previstos pels plans estatals de foment del lloguer d'habitatges, la rehabilitació edificatòria i la regeneració i renovació urbanes que estiguen vigents en la data de meritació i, a més, complisquen el que dispose la normativa autonòmica en matèria d'accessibilitat, rehabilitació, disseny i qualitat en l'habitatge.

L'import de la deducció ascendeix al 20 per cent de les quantitats satisfetes en el període impositiu per les obres realitzades. L'import de la deducció ascendeix fins a un 50 per cent de les quantitats satisfetes en el mateix període impositiu per les obres realitzades dirigides a millorar l'accessibilitat de persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %.

No donen dret a practicar aquesta deducció:

a) Les obres que es realitzen en places de garatge, jardins, parcs, piscines i instal·lacions esportives i altres elements anàlegs, excepte si es tracta d'obres dirigides a millorar l'accessibilitat de persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %.

b) Les inversions per a l'aprofitament de fonts d'energia renovables en l'habitatge habitual a les quals resulte d'aplicació la deducció prevista en la lletra o de l'apartat u de l'article quart d'aquesta llei.

c) La part de la inversió finançada amb subvencions públiques. És requisit per a l'aplicació d'aquesta deducció la identificació, mitjançant el seu número d'identificació fiscal, de les persones o entitats que realitzen materialment les obres.

La base d'aquesta deducció ha d'estar constituïda per les quantitats satisfetes, mitjançant targeta de crèdit o dèbit, transferència bancària, xec nominatiu o ingrés en comptes en entitats de crèdit, a les persones o entitats que realitzen aquestes obres. En cap cas ha de donar dret a practicar aquestes deduccions les quantitats satisfetes mitjançant lliuraments de diners de curs legal.

La base màxima anual d'aquesta deducció serà de 5.500 euros.

Quan concórreguen diversos contribuents declarants amb dret a practicar la deducció respecte d'un mateix habitatge, la base màxima anual de deducció s'ha de ponderar per a cadascun d'ells en funció del seu percentatge de titularitat en l'immoble.

 

x) Deducció per quantitats destinades a abonaments culturals

Els contribuents amb rendes inferiors a 50.000 € podran deduir-se el 21 % de les quantitats satisfetes per l'adquisició d'abonaments culturals d'empreses o institucions adherides al conveni específic subscrit amb CulturArts Generalitat sobre l'Abonament Cultural Valencià. A aquest efecte, s'entendrà per renda del contribuent que adquirisca els abonaments culturals la suma de la seua base liquidable general i de la seua base liquidable de l'estalvi. La base màxima de la deducció a aquest efecte serà de 165 € per període impositiu.

 

y) El 10 % de les quantitats destinades pel contribuent durant el període impositiu a l'adquisició de vehicles nous pertanyents a les categories incloses en l'Ordre 5/2020, de 8 de juny, de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, per la qual s'aproven les bases reguladores per a l'atorgament de subvencions per a l'adquisició o electrificació de bicicletes urbanes i vehicles elèctrics de mobilitat personal sempre que la suma de la seua base liquidable general i de la seua base liquidable de l'estalvi no siga superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre d'aquest article.

La base màxima de la deducció estarà constituïda per l'import màxim subvencionable per a cada tipus de vehicle, d'acord amb l'esmentada Ordre 5/2020, de 8 de juny, incrementat en un 10 %, del qual s'exclourà la part de l'adquisició finançada amb subvencions o ajudes públiques.

Per període impositiu cada contribuent podrà deduir-se les quantitats destinades a l'adquisició d'un únic vehicle.

 

z) 1. Els contribuents podran deduir en la quota íntegra autonòmica, i amb límit de 6.600 euros, el 30 % de les quantitats invertides durant l'exercici en la subscripció i desemborsament d'accions o participacions socials a conseqüència d'acords de constitució o d'ampliació de capital de societats anònimes, de responsabilitat limitada i societats laborals o d'aportacions voluntàries o obligatòries efectuades pels socis a les societats cooperatives, sempre que es complisquen els següents requisits:

a) No ha de tractar-se d'accions o participacions en una entitat a través de la qual s'exercisca la mateixa activitat que s'exercia anteriorment mitjançant una altra titularitat.

b) L'entitat en la qual s'ha de materialitzar la inversió ha de complir els requisits següents:

1. Ha de tindre el domicili social i fiscal a la Comunitat Valenciana i mantindre'l durant els tres anys següents a la constitució o ampliació.

2. Ha d'exercir una activitat econòmica durant els tres anys següents a la constitució o ampliació. A aquest efecte, no ha de tindre per activitat principal la gestió d'un patrimoni mobiliari o immobiliari, d'acord amb el que es disposa en l'article 4.8é. Dos. a) de la Llei 19/1991, de 6 de juny, de l'impost sobre el patrimoni.

3. Ha de comptar, com a mínim, amb una persona ocupada amb contracte laboral i a jornada completa, donada d'alta en el règim general de la Seguretat Social durant els tres anys següents a la constitució o ampliació.

4. En cas que la inversió s'haja realitzat mitjançant una ampliació de capital o de noves aportacions, la societat s'ha d'haver constituït en els tres anys anteriors a la data d'aquesta ampliació, sempre que, a més, durant els vint-i-quatre mesos següents a la data de l'inici del període impositiu de l'Impost de Societats en què s'haja realitzat la inversió, la seua plantilla mitjana s'incremente, almenys, en una persona respecte a la plantilla mitjana existent els dotze mesos anteriors i que aquest increment es mantinga durant un període addicional altres vint-i-quatre mesos.

Per al càlcul de la plantilla mitjana total de l'empresa i del seu increment, es prendran les persones ocupades, en els termes en què dispose la legislació laboral, tenint en compte la jornada contractada en relació amb la jornada completa.

Els requisits continguts en els números 3 i 4 no seran exigibles per a les societats laborals ni per a les societats cooperatives de treball associat.

c) Les operacions en què siga aplicable la deducció han de formalitzar-se en escriptura pública, en la qual ha d'especificar-se la identitat dels inversors i l'import de la inversió respectiva. No obstant això, en el cas de les societats cooperatives i excepte en els supòsits de constitució, no serà necessària la formalització en escriptura pública, havent-se de justificar la subscripció i desemborsament de les aportacions obligatòries o voluntàries al capital social realitzades per les persones sòcies mitjançant una certificació signada per qui ostente la secretaria de la cooperativa, amb el vistiplau de la presidència de la mateixa i amb les signatures legitimades notarialment; quan s'hagen efectuat per la mateixa persona sòcia diverses subscripcions o desemborsaments durant l'exercici, serà suficient que s'expedisca una única certificació, en la qual consten totes les dates de subscripció i desemborsament. [15]

d) Les participacions adquirides han de mantindre's en el patrimoni del contribuent durant un període mínim de tres anys següents a la constitució o ampliació.

2. La deducció regulada en el número 1 podrà incrementar-se en un 15 % addicional, amb límit de 9.900 euros, quan, a més de complir els requisits anteriors, les entitats receptores de fons complisquen alguna de les següents condicions:

– Acrediten ser petites i mitjanes empreses innovadores a l'efecte del Reial decret 475/2014, de 13 de juny, sobre bonificacions en la cotització a la Seguretat Social del personal investigador, o estiguen participades per universitats o organismes d'investigació.

– Tinguen la seua seu de direcció efectiva en algun municipi en risc de despoblament.

3. En el cas que el contribuent manque de quota íntegra autonòmica suficient per a aplicar-se la totalitat o part de la present deducció en el període en què es genere el dret a la seua aplicació, l'import no deduït podrà aplicar-se en els tres períodes impositius següents fins a esgotar, si és el cas, el seu import total.

 

aa) Per residir habitualment en un municipi en risc de despoblament: 330 euros.

L'import anterior s'incrementarà en 132, 198 o 264 euros en el cas que el contribuent tinga dret a l'aplicació del mínim per descendents establit per la normativa estatal reguladora de l'impost per una, dues o tres o més persones, respectivament. L'aplicació d'aquests imports addicionals serà incompatible, per al mateix descendent o assimilat, amb les deduccions establides en les lletres a), b) i c) del present apartat. Quan dos o més contribuents tinguen dret a l'aplicació del mínim per descendents per una mateixa persona, aquests imports addicionals es prorratejaran entre ells per parts iguals.

A aquest efecte, cal ajustar-se al concepte de residència habitual recollit en la normativa estatal reguladora de l'impost.

 

Ab) Per les quantitats satisfetes en el període impositiu per dones amb una edat compresa entre 40 i 45 anys en tractaments de fertilitat realitzats en clíniques o centres autoritzats: 100 euros.

La suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi del contribuent no serà superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre d'aquest article.

 

ac) Per les quantitats satisfetes en el període impositiu en despeses de la naturalesa següent:

1. Per al tractament i la cura de les persones afectades per malalties cròniques d'alta complexitat i les anomenades «rares», fins a 100 euros. Si es tracta d'una família nombrosa o monoparental, la deducció és fins a 150 euros.

2. Destinats al tractament i la cura de persones diagnosticades de dany cerebral adquirit o de la malaltia d'Alzheimer, fins a 100 euros. Si es tracta d'una família nombrosa o monoparental, la deducció és fins a 150 euros.

3. Derivats de l'adquisició de productes, serveis i tractaments vinculats a la salut bucodental de caràcter no estètic, el 30 % de les despeses generades. L'import màxim de la deducció és de 150 euros.

4. Relacionats amb l'atenció a persones afectades per qualsevol patologia relacionada amb la salut mental, el 30 % de les despeses generades. L'import màxim de la deducció és de 150 euros.

5. Destinats a l'adquisició de cristalls graduats, lents de contacte i solucions de neteja, el 30 % de les despeses generades. L'import màxim de la deducció és de 100 euros.

Els anteriors conceptes són compatibles entre si.

El límit de deducció s'estableix per contribuent i els desemborsaments poden anar destinats al tractament del contribuent, el seu cònjuge i aquelles persones que donen dret a l'aplicació dels mínims familiars per descendents i ascendents. Quan dos contribuents declarants tenen dret a l'aplicació d'aquesta deducció pel fet de desemborsar les despeses relacionades amb els tractaments o les cures rebudes per altres persones, la base de la deducció es prorrateja entre ells per parts iguals.

No s'integren en la base de la deducció les primes satisfetes per assegurances mèdiques ni l'import de les prestacions mèdiques que són reintegrables per la seguretat social o les entitats que la substitueixen.

Tampoc s'inclouen en la base de la deducció les quantitats satisfetes a associacions sense ànim de lucre declarades d'utilitat pública que gaudeixen de la deducció per donatius i altres aportacions regulades en l'apartat 3 de l'article 68 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, del impost sobre la renda de les persones físiques i de modificació parcial de les lleis dels imposts de societats, sobre la renda de no residents i sobre el patrimoni.

Són requisits per a aplicar la deducció:

a) Que la suma de la base liquidable general i de la base d'estalvi no siga superior a 32.000 euros en tributació individual i a 48.000 euros en cas de tributació conjunta. Els límits de deducció s'apliquen als contribuents quan la seua suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi és inferior a 29.000 euros, en tributació individual, o inferior a 45.000 euros, en tributació conjunta.

Quan la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi del contribuent està compresa entre 29.000 i 32.000 euros, en tributació individual, o entre 45.000 i 48.000 euros, en tributació conjunta, l'import dels límits de deducció és el següent:

– En tributació individual, el resultat de multiplicar els límits de deducció per un percentatge obtingut de l'aplicació de la fórmula següent: 100 × (1 – el coeficient resultant de dividir per 3.000 la diferència entre la suma de la base liquidable general i de l'estalvi del contribuent i 29.000).

– En tributació conjunta, el resultat de multiplicar els límits de deducció per un percentatge obtingut de l'aplicació de la fórmula següent: 100 × (1 – el coeficient resultant de dividir per 3.000 la diferència entre la suma de la base liquidable general i de l'estalvi del contribuent i 45.000).

b) Que els serveis rebuts a conseqüència de tractaments mèdics siguen prestats per establiments, centres, serveis o professionals sanitaris inscrits en el Registre General de Centres, Serveis i Establiments Sanitaris o en el Registre Estatal de Professionals Sanitaris.

c) Que es puguen acreditar les adquisicions de béns o serveis mitjançant la factura corresponent, la qual ha d'indicar el concepte deduït i el justificant de pagament per algun dels mitjans previstos en la disposició addicional setzena d'aquesta llei. A l'efecte de la seua revisió per l'administració tributària, s'hi ha d'adjuntar els antecedents anteriors d'un informe emés per un facultatiu competent que permeta inequívocament la correcta classificació en alguna de les categories de despesa previstes per a aquesta deducció. [16]

 

ad) Per les quantitats satisfetes en el període impositiu en despeses associades a la pràctica de l'esport i activitats saludables: el 30 % amb el límit de 150 euros d'import de la deducció.

Si el declarant és major de 65 anys o té una discapacitat igual o superior al 33 %, el percentatge de deducció serà del 50 % i l'import màxim de la deducció serà de 150 euros.

Si el declarant és major de 75 anys o té una discapacitat igual o superior al 65 %, el percentatge de deducció serà del 100 % i l'import màxim de la deducció serà de 150 euros.

El límit de deducció s'establirà per contribuent i els desemborsaments podran anar destinats a activitats desenvolupades pel contribuent, el seu cònjuge i aquelles persones que donen dret a l'aplicació dels mínims familiars per descendents i ascendents.

Quan dos contribuents declarants tinguen dret a l'aplicació d'esta deducció per correspondre a despeses relacionades amb altres persones, la base de la deducció es prorratejarà entre ells per parts iguals.

Seran requisits per a aplicar la deducció:

a) Que la suma de la base liquidable general i de la base d'estalvi no siga superior a 32.000 euros en tributació individual i a 48.000 euros en cas de tributació conjunta. El límit de deducció s'aplicarà als contribuents la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi dels quals siga inferior a 29.000 euros, en tributació individual, o inferior a 45.000 euros, en tributació conjunta.

Quan la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi del contribuent estiga compresa entre 29.000 i 32.000 euros, en tributació individual, o entre 45.000 i 48.000 euros, en tributació conjunta, l'import del límit de deducció serà el següent:

– En tributació individual, el resultat de multiplicar el límit de deducció per un percentatge obtingut de l'aplicació de la fórmula següent: 100 × (1 – el coeficient resultant de dividir per 3.000 la diferència entre la suma de la base liquidable general i de l'estalvi del contribuent i 29.000).

– En tributació conjunta, el resultat de multiplicar el límit de deducció per un percentatge obtingut de l'aplicació de la fórmula següent: 100 × (1 – el coeficient resultant de dividir per 3.000 la diferència entre la suma de la base liquidable general i de l'estalvi del contribuent i 45.000).

b) Donaran dret a deducció les quantitats satisfetes en concepte de:

– Quotes de pertinença o adhesió satisfetes a gimnasos, clubs esportius, federacions esportives, grups de recreació esportiva, seccions esportives o de recreació esportiva d'altres entitats no esportives, agrupacions de recreació esportiva, associacions de federacions i societats anònimes esportives.

– Adquisició de l'equipament obligatori per a la pràctica de l'esport federat.

– Serveis personals d'entrenament prestats per tècnics i entrenadors esportius.

– Serveis personals prestats per traumatòlegs, dietistes-nutricionistes, fisioterapeutes, podòlegs o tècnics superiors en Dietètica.

c) Que es puguen acreditar les adquisicions de béns o serveis mitjançant la factura corresponent, i el justificant de pagament per algun dels mitjans que preveu la disposició addicional setzena d'aquesta llei. [17]

 

Dos. L'aplicació de les deduccions que figuren en les lletres j, k, l, m i o de l'apartat u precedent requerirà que l'import comprovat del patrimoni del contribuent al finalitzar el període impositiu excedisca del valor que tinguera la seua comprovació al començament d'aquest en, almenys, la quantia de les inversions realitzades. A aquests efectes, no es computaran els increments o les disminucions de valor experimentats durant l'esmentat període impositiu pels béns que al final d'aquest continuen formant part del patrimoni del contribuent. Així mateix, la base de les deduccions a què es refereixen els números 2 i 3 de la lletra q, la lletra r i la lletra s de l'esmentat apartat u no podrà superar el 30 per cent de la base liquidable del contribuent.

 

Tres.

a) Per a tenir dret a les deduccions previstes en la lletra p, en els números 1 i 2 de la lletra q, en la lletra r i en la lletra s, totes de l'apartat u anterior, s'haurà d'acreditar l'efectivitat de la donació efectuada, així com el valor d'aquesta, per mitjà d'una certificació expedida per la persona o entitat donatària, que haurà de contenir almenys, els punts següents:

1) Nom i cognoms o denominació social i número d'identificació fiscal tant del donant com de la persona o l'entitat donatària.

2) Menció expressa que la persona o entitat donatària es troba inclosa entre els beneficiaris del mecenatge cultural de l'article 3 de la llei de la Generalitat vigent, del mecenatge cultural, científic i esportiu no professional a la Comunitat Valenciana.

3) Data i import de la donació quan aquesta siga dinerària.

4) Data i import de la valoració de la donació en el supòsit de donacions no dineràries.

5) Data, import de la valoració i durada en cas de la constitució d'un dret real d'usdefruit o d'un préstec d'ús o comodat.

6) Destinació que la persona o l'entitat beneficiària donarà a la donació rebuda o a l'objecte del dret real d'usdefruit o rebut en préstec d'ús o comodat.

7) En el cas de donacions no dineràries, constitució d'un dret real d'usdefruit o préstec d'ús o comodat, document públic o un altre document que acredite el lliurament del bé donat, la constitució del dret d'usdefruit o del préstec d'ús o comodat.

8) Amb relació a les donacions a què es refereix el número 1 de la lletra q, s'haurà d'indicar el número d'identificació que en l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià corresponga al bé donat.

Quan es tracte de donacions la beneficiària de les quals siga la Generalitat, els seus organismes públics, les fundacions del sector públic i els consorcis adscrits a aquesta, als quals es refereix el paràgraf segon del número 2 de la lletra q, s'admetrà, en substitució del certificat de l'entitat donatària, certificació de la conselleria amb competència en matèria tributària.

En tot cas, la revocació de la donació determinarà l'obligació d'ingressar les quotes corresponents als beneficis gaudits en el període impositiu en què la dita revocació es produïsca, més els interessos de demora que siguen procedents, en la manera establida per la normativa estatal reguladora de l'impost sobre la renda de les persones físiques.

b) Per a tenir dret a les deduccions sobre el préstec d'ús o comodat de béns d'interès cultural, de béns inventariats no declarats d'interès cultural, de béns de rellevància local o d'obres d'art de qualitat garantida, així com de locals per a la realització de projectes o activitats culturals, científiques o esportives no professionals declarades o considerades d'interès social, s'haurà d'acreditar per mitjà de la certificació expedida per la persona o entitat comodatària, que haurà de contenir, almenys, els punts següents:

1) Nom i cognoms o denominació social i número d'identificació fiscal tant del comodant com de la persona comodatària.

2) Menció expressa que la persona o entitat donatària es troba inclosa entre les persones beneficiàries del mecenatge cultural previstos en l'article 3 de la llei de la Generalitat vigent, del mecenatge cultural, científic i esportiu no professional a la Comunitat Valenciana.

3) Data en què es va produir el lliurament del bé i termini de duració del préstec d'ús o comodat.

4) Import de la valoració del préstec d'ús o comodat.

5) Document públic o un altre document autèntic que acredite la constitució del préstec o comodat.

6) Destinació que la persona o l'entitat comodatària donarà al bé objecte del préstec d'ús.

 

Quatre. A l'efecte del que es disposa en els subapartats 1 i 2 del paràgraf primer de la lletra a), en el paràgraf primer de la lletra b), en el paràgraf primer de la lletra c), en el paràgraf primer de la lletra d), quan el contribuent pertanga a una família nombrosa o monoparental de categoria general; en el punt 2 del paràgraf segon de la lletra e), en el punt 3 del paràgraf segon de la lletra f), en el paràgraf primer de la lletra g), en el paràgraf primer de la lletra h), en el paràgraf sisé de la lletra i), en el segon paràgraf de les lletres k) i l), en el punt 4t del paràgraf segon de la lletra n), en el punt 3r del paràgraf segon de la lletra ñ), el quart paràgraf de la lletra u, en el punt 3 del paràgraf segon de la lletra v), en el paràgraf segon de la lletra w), en el paràgraf primer de la lletra y) i en el paràgraf segon de la lletra Ab de l'apartat un de l'article quart d'aquesta llei la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi no podrà ser superior als 30.000 euros, en tributació individual, o a 47.000 euros, en tributació conjunta.

A l'efecte del que es disposa en el paràgraf primer de la lletra d de l'apartat un de l'article quart d'aquesta llei, quan el contribuent pertanga a una família nombrosa o monoparental de categoria especial, la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi no podrà ser superior a 35.000 euros, en tributació individual, o a 58.000 euros, en tributació conjunta.

 

Cinc. 1. En els supòsits als quals es refereix el paràgraf primer de l'apartat quatre d'aquest article, els imports i límits de deducció s'aplicaran als contribuents la suma dels quals de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi siga inferior a 27.000 euros, en tributació individual, o inferior a 44.000 euros, en tributació conjunta.

Quan la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi del contribuent estiga compresa entre 27.000 i 30.000 euros, en tributació individual, o entre 44.000 i 47.000 euros, en tributació conjunta, els imports i límits de deducció seran els següents:

a) En tributació individual, el resultat de multiplicar l'import o límit de deducció per un percentatge obtingut de l'aplicació de la següent fórmula: 100 × (1 – el coeficient resultant de dividir per 3.000 la diferència entre la suma de la base liquidable general i de l'estalvi del contribuent i 27.000).

b) En tributació conjunta, el resultat de multiplicar l'import o límit de deducció per un percentatge obtingut de l'aplicació de la següent fórmula: 100 × (1 – el coeficient resultant de dividir per 3.000 la diferència entre la suma de la base liquidable general i de l'estalvi del contribuent i 44.000).

2. En el supòsit al qual es refereix el paràgraf segon de l'apartat quatre d'aquest article, l'import de deducció s'aplicarà als contribuents la suma dels quals de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi siga inferior a 31.000 euros, en tributació individual, o inferior a 54.000 euros, en tributació conjunta.

Quan la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi del contribuent estiga compresa entre 31.000 i 35.000 euros, en tributació individual, o entre 54.000 i 58.000 euros, en tributació conjunta, els imports i límits de deducció seran els següents:

a) En tributació individual, el resultat de multiplicar l'import o límit de deducció per un percentatge obtingut de l'aplicació de la següent fórmula: 100 × (1 – el coeficient resultant de dividir per 4.000 la diferència entre la suma de la base liquidable general i de l'estalvi del contribuent i 31.000).

b) En tributació conjunta, el resultat de multiplicar l'import o límit de deducció per un percentatge obtingut de l'aplicació de la següent fórmula: 100 × (1 – el coeficient resultant de dividir per 4.000 la diferència entre la suma de la base liquidable general i de l'estalvi del contribuent i 54.000).

 

Sisé. 1. A l'efecte de considerar en aquesta llei un municipi en risc de despoblament, haurà de ser beneficiari del Fons de Cooperació Municipal per a la Lluita contra el Despoblament dels Municipis de la Comunitat Valenciana en l'exercici pressupostari en què es produïsca la meritació de l'impost o en l'anterior per complir, almenys, cinc d'aquests requisits:

a) Densitat de població. Nombre d'habitants: inferior o igual a vint habitants per quilòmetre quadrat.

b) Creixement demogràfic. Taxa de creixement de la població en el període comprés entre els últims vint anys: menor o igual al 0 %.

c) Taxa de creixement vegetatiu. Percentatge que representa el saldo vegetatiu (diferència entre naixements i defuncions) sobre la població en el comprés entre els últims vint anys: menor o igual a -10 %.

d) Índex d'envelliment. Percentatge que representa la població major de 64 anys sobre la població menor de 16 anys: major o igual al 250 %.

e) Índex de dependència. Quocient entre la suma de la població de menors de 16 anys i majors de 64 i la població de 16 a 64 anys, multiplicat per 100: superior o igual al 60 %.

f) Taxa migratòria. Percentatge que representa el saldo migratori en el període comprés entre els últims deu anys (diferència entre les entrades i eixides de població per motius migratoris) sobre la població total de l'últim any: menor o igual a zero.

Aquestes dades es determinaran de conformitat amb les xifres de població aprovades pel Govern que figuren en l'últim padró municipal vigent, i d'estadístiques oficials publicades per l'Institut Nacional d'Estadística, per l'Institut Valencià d'Estadística i dades oficials de les administracions públiques.

2. Mantindran aquesta condició durant l'exercici en què es produïsca aquesta circumstància els municipis que perden la condició de beneficiaris del fons per complir només quatre dels sis requisits exigits.

3. També tindran aquesta condició els municipis que, encara que no complisquen els requisits assenyalats, pertanguen a àrees funcionals amb una densitat demogràfica igual o inferior a 12,5 habitants per quilòmetre quadrat. Les àrees funcionals es determinaran de conformitat amb les dades oficials sobre demarcacions territorials inscrites en el Registre d'entitats locals de la Comunitat Valenciana, creat pel Decret 15/2011, de 18 de febrer, del Consell.

4. En tot cas, tindran aquesta consideració tots els municipis amb població inferior a 300 habitants.

 

 

CAPITOL III
Tributació conjunta

 

Article cinqué. Opció per la tributació conjunta [18]

Les normes recollides en aquest capítol resultaran aplicables a aquells contribuents que, trobant-se integrats en una unitat familiar, hagen optat per la tributació conjunta, d'acord amb la normativa estatal reguladora de l'impost.

 

Article sisé. Escala autonòmica de l'impost. [19]

L'escala autonòmica de tipus de gravamen aplicable a la base liquidable general, corresponent a la unitat familiar els membres de la qual hagen optat per la tributació conjunta, serà l'establida en l'article segon de la present llei.

 

Article sèptim. Deduccions autonòmiques [20]

Sense perjuí del que disposen els subapartats 1 i 2 del paràgraf primer de la lletra a, en el paràgraf primer de la lletra b, en el paràgraf primer de la lletra c, en el paràgraf primer de la lletra d, en el punt 2 del paràgraf segon de la lletra e, en el punt 3 del paràgraf segon de la lletra f, en el paràgraf primer de la lletra g, en el paràgraf primer de la lletra h, en el punt 5 del paràgraf segon de la lletra n, en el punt 4 del paràgraf segon de la lletra ñ, en la subapartat a del paràgraf tercer de la lletra o, i en el número 3 del paràgraf segon de la lletra v de l'apartat u de l'article quart d'esta llei, i llevat que expressament es dispose una altra cosa en la present llei, els imports i límits quantitatius de les deduccions en la quota autonòmica establits als efectes de la tributació individual s'aplicaran en idèntica quantia en la tributació conjunta, sense que procedisca la seua elevació o multiplicació en funció del nombre de membres de la unitat familiar.

 

 

TITOL II
Altres tributs cedits

 

CAPITOL I
Impost sobre el Patrimoni

 

Article 8. Mínim exempt [21]

La base imposable dels subjectes passius per obligació personal de l'impost que residisquen habitualment a la Comunitat Valenciana es redueix, en concepte de mínim exempt, en 500.000 euros.

No obstant això, per a contribuents amb discapacitat psíquica, amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 per cent, i per a contribuents amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat igual o superior al 65 per cent, l'import del mínim exempt s'eleva a 1.000.000 d'euros.

 

Article 9. Escala de l'impost [22]

La base liquidable resultant de l'aplicació del que disposa l'article anterior es grava als tipus de l'escala següent:

 

Base liquidable fins a euros

Quota euros

Resta base liquidable fins a euros

Tipus aplicable percentatge

0,00

0

167.129,45

0,25

167.129,45

417,82

167.123,43

0,37

334.252,88

1.036,18

334.246,87

0,62

668.499,75

3.108,51

668.499,76

1,12

1.336.999,51

10.595,71

1.336.999,50

1,62

2.673.999,01

32.255,10

2.673.999,02

2,12

5.347.998,03

88.943,88

5.347.998,03

2,62

10.695.996,06

229.061,43

D'ací en avant

3,5

 

 

CAPITOL II
Impost sobre successions i donacions

 

Article deu. Reduccions en transmissions mortis causa [23]

Per al càlcul de la base liquidable de l'Impost sobre Successions i Donacions, en les transmissions mortis causa resultaran aplicables les reduccions següents:

U. Amb el caràcter de reduccions anàlogues a les aprovades per l'Estat amb la mateixa finalitat:

a) La que corresponga de les incloses en els grups següents:

– Grup I: adquisicions per descendents i adoptats menors de 21 anys, 100.000 euros, més 8.000 euros per cada any menys de 21 que tinga el drethavent, sense que la reducció puga excedir 156.000 euros.

– Grup II: adquisicions per descendents i adoptats de 21 o més anys, cònjuges, ascendents i adoptants, 100.000 euros. [24]

 

b) En les adquisicions per persones amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 per cent, s'aplicarà una reducció de 120.000 euros, a més de la que poguera correspondre en funció del grau de parentiu amb el causant. En les adquisicions per persones amb discapacitat psíquica, amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 per cent i per persones amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat igual o superior al 65 per cent, la reducció abans esmentada serà de 240.000 euros. [25]

 

c) En les adquisicions de la vivenda habitual del causant, s'aplicarà, amb el límit de 150.000 euros per a cada subjecte passiu, una reducció del 95 per 100 del valor de la dita vivenda, sempre que els drethavents siguen el cònjuge, ascendents o descendents d'aquell, o bé parent col·lateral major de seixanta-cinc anys que haguera conviscut amb el causant durant els dos anys anteriors a la defunció, i que l'adquisició es mantinga durant els cinc anys següents a la defunció del causant, llevat que l'adquirent morira dins d'eixe termini. [26]

 

Dos. Per circumstàncies pròpies de la Comunitat Valenciana, i sense perjudici de l'aplicació de les reduccions previstes en l'article 20. 2 de la Llei 29/1987, de 18 de desembre, de l'Impost sobre Successions i Donacions, i de les altres reduccions regulades en les lleis especials:

1r.  [27] En el supòsit de transmissió d'una empresa individual agrícola a favor del cònjuge, descendents, adoptats, ascendents, adoptants i parents col·laterals, fins al tercer grau, del causant, la base imposable de l'impost s'ha de reduir en el 99 per 100 del valor net dels elements patrimonials afectes a l'empresa transmesa, sempre que es complisquen, simultàniament, els requisits següents: 1) Que l'activitat no constituïsca la font de renda principal del causant; 2) Que el causant haja exercit aquesta activitat de manera habitual, personal i directa; 3) Que l'empresa, adquirida per aquesta via, es mantinga en el patrimoni de l'adquirent durant els cinc anys següents a la defunció del causant, llevat que aquell muira, al seu torn, dins d'aquest termini.

També s'ha d'aplicar la reducció esmentada respecte del valor net dels béns del causant afectes al desenvolupament de l'activitat empresarial agrícola del cònjuge supervivent, per la part en què resulte adjudicatari d'aquells amb subjecció a l'article 27 de la Llei 29/1987, de 18 de desembre, de l'impost sobre successions i donacions. En aquest cas, els requisits als quals fan referència els números 1 al 4 anteriors han de ser complits pel cònjuge adjudicatari.

En el cas que el causant estiga jubilat de l'activitat empresarial agrícola en el moment de la seua defunció, aquesta activitat ha d'haver sigut exercida de manera habitual, personal i directa per algun dels seus parents adquirents de l'empresa. En aquest cas, la reducció s'ha d'aplicar únicament al parent que exercisca l'activitat i que complisca els altres requisits establits amb caràcter general, i per la part en què resulte adjudicatari en l'herència amb subjecció a l'article 27 de la Llei 29/1987, de 18 de desembre, de l'impost sobre successions i donacions. Si, en el moment de la jubilació, el causant ha complit els 65 anys, la reducció aplicable ha de ser la general del 99 per 100, i ha de ser del 90 per 100 si, en aquell moment, el causant té entre 60 i 64 anys complits.

En cas de no complir-se el requisit a què es refereix l'apartat 3 del primer paràgraf anterior, haurà de pagar-se la part de l'Impost que s'haja deixat d'ingressar a conseqüència de la reducció practicada, així com els interessos de demora. [28]

 

2.n En els casos de transmissions de béns del patrimoni cultural valencià s'aplicarà una reducció per a aquells inscrits en el Registre General de Béns d'Interés Cultural, en l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià o que abans de finalitzar el termini per a presentar la declaració per este impost s'inscriguen en qualsevol d'estos registres, sempre que siguen cedits per a exposar-los en les condicions següents: 1) Que la cessió s'efectue a favor de la Generalitat i les entitats locals de la Comunitat Valenciana; els ens del sector públic de la Generalitat i de les entitats locals; les universitats publiques, els centres superiors d'ensenyances artístiques públics i els centres d'investigació de la Comunitat Valenciana, i les entitats sense fins lucratius, regulades en els apartats a i b de l'article 2 de la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de Règim Fiscal de les Entitats sense Fins Lucratius i dels Incentius Fiscals al Mecenatge, sempre que perseguisquen fins de naturalesa exclusivament cultural i es troben inscrites en els corresponents registres de la Comunitat Valenciana. 2) Que la cessió s'efectue gratuïtament. 3) Que el bé es destine als fins culturals propis de l'entitat donatària.

La reducció serà, en funció del període de cessió del bé, del següent percentatge del valor del bé:

– Del 95 per 100, per a cessions de més de 20 anys.

– Del 75 per 100, per a cessions de més de 10 anys.

– Del 50 per 100, per a cessions de més de 5 anys. [29]

 

3r. En els casos de transmissions d'una empresa individual o d'un negoci professional a favor del cònjuge, descendents, adoptats del causant, ascendents, adoptants, o de parents col·laterals fins al tercer grau, s'ha d'aplicar a la base imposable una reducció del 99 per 100 del valor net dels elements patrimonials afectes a l'empresa o al negoci, sempre que l'adquirent els mantinga en activitat durant un període de cinc anys a partir de la defunció del causant, llevat que aquell muira, al seu torn, dins d'aquest període.

En el cas de no complir-se el termini de permanència en activitat a què es refereix el paràgraf anterior, s'ha d'abonar la part de l'impost que s'haja deixat d'ingressar com a conseqüència de la reducció practicada, així com els interessos de demora.

Aquesta reducció és aplicable sempre que concórreguen els requisits següents:

a) Que l'activitat siga exercida pel causant de manera habitual, personal i directa.

b) Que aquesta activitat constituïsca la major font de renda del causant, entenent per tal la que proporcione un import superior dels rendiments del treball o de les activitats econòmiques. A aquest efecte, no s'han de tindre en compte, sempre que es complisquen les condicions en cada cas establides, totes aquelles remuneracions que s'originen de les participacions del causant que gaudisquen de reducció d'acord amb el que s'estableix en el punt 4t d'aquest apartat dos i en la lletra c de l'apartat 2n de l'article 20 de la Llei 29/1987, de 18 de desembre, de l'impost sobre successions i donacions.

Quan un mateix causant exercisca dos o més activitats de manera habitual, personal i directa, la reducció ha d'afectar tots els béns i drets afectes a aquestes, i s'ha de considerar que la seua major font de renda a aquest efecte és determinada pel conjunt dels rendiments de totes elles.

També s'ha d'aplicar la reducció esmentada respecte del valor net dels béns del causant afectes al desenvolupament de l'activitat empresarial o professional del cònjuge supervivent, per la part en què resulte adjudicatari d'aquells, amb subjecció a l'article 27 de la Llei 29/1987, de 18 de desembre, de l'impost sobre successions i donacions. En aquest cas, els requisits als quals fan referència les lletres anteriors s'han de complir en el cònjuge adjudicatari, el qual queda igualment obligat al manteniment en activitat de l'empresa individual o del negoci professional durant el termini de cinc anys a partir de la defunció del causant, llevat que aquell muira, al seu torn, dins d'aquest període. En el cas de no complir-se el termini de permanència en activitat esmentat, s'han d'abonar la part de l'impost que s'haja deixat d'ingressar com a conseqüència de la reducció practicada i els interessos de demora.

En el cas que el causant estiga jubilat de l'activitat de l'empresa o negoci en el moment de la seua defunció, els requisits als quals fan referència les lletres anteriors han de ser complits per algun dels parents adquirents de l'empresa. En aquest cas, la reducció s'ha d'aplicar únicament al parent que exercisca l'activitat i que complisca aquests requisits i per la part en què resulte adjudicatari, amb subjecció a l'article 27 de la Llei 29/1987, de 18 de desembre, de l'impost sobre successions i donacions. Si, en el moment de la jubilació, el causant ha complit els 65 anys, la reducció aplicable ha de ser la general del 99 per 100, i ha de ser del 90 per 100 si, en aquell moment, el causant té entre 60 i 64 anys complits. [30]

 

4t. En els casos de transmissions de participacions en entitats a favor del cònjuge, descendents, adoptats, ascendents, adoptants, o de parents col·laterals fins al tercer grau del causant, s'ha d'aplicar a la base imposable una reducció del 99 per 100 del valor de les participacions, en la part que corresponga a la proporció existent entre els actius necessaris per a l'exercici de l'activitat empresarial o professional, minorats amb l'import dels deutes que deriven d'aquest, i el valor del patrimoni net de l'entitat, sempre que aquestes siguen mantingudes per l'adquirent durant un període de cinc anys a partir de la defunció del causant, llevat que aquell muira, al seu torn, dins d'aquest període. En el cas de no complir-se el requisit de permanència patrimonial de les participacions, s'ha d'abonar la part de l'impost que s'haja deixat d'ingressar com a conseqüència de la reducció practicada, així com els interessos de demora.

Aquesta reducció és aplicable sempre que concórreguen els requisits següents:

a) Que l'entitat no tinga per activitat principal la gestió d'un patrimoni immobiliari o mobiliari. A aquest efecte, s'entén que una entitat té aquesta finalitat quan més de la meitat del seu actiu siguen béns immobles que no es troben afectes al desenvolupament d'activitats econòmiques de caràcter empresarial o siguen valors.

b) [31]

c) Que la participació del causant en el capital de l'entitat siga, almenys, del 5 per 100 de manera individual, o del 20 per 100 de manera conjunta amb els seus ascendents, descendents, cònjuge o col·laterals fins al segon grau, encara que el parentiu tinga el seu origen en la consanguinitat, en l'afinitat o en l'adopció. Que el causant o, en el cas de participació conjunta, alguna de les persones del grup familiar a què es refereix el punt anterior, exercisquen efectivament funcions de direcció en l'entitat i que la retribució que perceba per això supose la major font de renda, entenent per tal la que proporcione un import superior dels rendiments del treball o de les activitats econòmiques.

En el cas de participació individual del causant, si aquest està jubilat en el moment de la seua defunció, el requisit previst en aquesta lletra ha de ser complit per algun dels parents adquirents de l'empresa. En aquest cas, la reducció s'ha d'aplicar únicament als hereus que complisquen aquest requisit i per la part en què resulten adjudicataris, amb subjecció al que es disposa en l'article 27 de la Llei 29/1987, de 18 de desembre, de l'impost sobre successions i donacions. Si, en el moment de la jubilació, el causant ha complit els 65 anys, la reducció aplicable ha de ser la general del 99 per 100, i ha de ser del 90 per 100 si, en aquell moment, el causant té entre 60 i 64 anys complits.

A aquests efectes, no s'han de tindre en compte els rendiments de les activitats econòmiques que tinguen béns i drets afectes que gaudisquen de reducció en l'impost, i, quan un mateix causant siga directament titular de participacions en diverses entitats, i en elles concórreguen les restants condicions exigides per les lletres anteriors, el càlcul de la major font de renda d'aquest s'ha d'efectuar de manera separada per a cadascuna d'aquestes entitats, sense incloure-hi els rendiments derivats de les funcions de direcció en les altres entitats. [32]

 

Article deu bis. Reduccions en transmissions inter vivos[33]

Per al càlcul de la base liquidable de l'Impost sobre Successions i Donacions, en les transmissions inter vivos resultaran aplicables a la base imposable les reduccions següents per circumstàncies pròpies de la Comunitat Valenciana, sense perjudici de l'aplicació de les reduccions previstes en els apartats 6 i 7 de l'article 20 de la Llei 29/1987, de 18 de desembre, de l'Impost sobre Successions i Donacions, i de les altres reduccions regulades en les lleis especials:

 

1. La que corresponga de les següents:

– Adquisicions per fills o adoptats menors de 21 anys: 100.000 euros, més 8.000 euros per cada any menys de 21 que tinga el donatari, sense que la reducció puga excedir de 156.000 euros.

– Adquisicions per fills o adoptats de 21 o més anys, pel cònjuge, pares o adoptants: 100.000 euros.

– Adquisicions per nets: 100.000 euros, si el net té 21 o més anys, i 100.000 euros, més 8.000 euros per cada any menys de 21 que tinga el net, sense que, en aquest últim cas, la reducció puga excedir de 156.000 euros.

– Adquisicions per avis: 100.000 euros.

A l'efecte dels límits de reducció esmentats, es tindrà en compte la totalitat de les adquisicions lucratives inter vivos provinents del mateix donant, efectuades en els cinc anys immediatament anteriors al moment de la meritació.

Per a aplicar la reducció a la qual es refereix aquest apartat, s'exigirà, a més, que l'adquisició s'efectue en document públic, o que es formalitze d'aquesta manera dins del termini de declaració de l'impost. A més, quan els béns donats consistisquen en metàl·lic o en qualsevol dels previstos en l'article 12 de la Llei 19/1991, de 6 de juny, de l'Impost sobre el Patrimoni, haurà de justificar-se en el document públic la procedència dels béns que el donant transmet i els mitjans efectius en virtut dels quals es produïsca el lliurament del que es dona. [34]

 

2. En les adquisicions per persones amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat igual o superior al 65 per cent, i amb discapacitat psíquica, amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 per cent, s'aplicarà una reducció a la base imposable de 240.000 euros.

Quan l'adquisició l'efectuen persones amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 per cent, que siguen el cònjuge, pares, adoptants, fills o adoptats del donant, s'aplicarà una reducció de 120.000 euros. La mateixa reducció, amb els mateixos requisits de discapacitat, resultarà aplicable als nets i als avis.

A l'efecte dels límits de reducció esmenats, es tindrà en compte la totalitat de les transmissions lucratives inter vivos efectuades en favor del mateix donatari en els últims cinc anys immediatament anteriors a la data de la meritació.

En ambdós casos, l'aplicació d'aquestes reduccions resultarà compatible amb la de les reduccions que pogueren correspondre en virtut del que es disposa en l'apartat 1.r d'aquest article. [35]

 

3. En el supòsit de transmissió d'una empresa individual agrícola a favor dels fills o adoptats o, quan no hi haja fills o adoptats, dels pares o adoptants del donant, la base imposable de l'impost es reduirà en el 99 per 100 del valor net dels elements patrimonials afectes a l'empresa transmesa, sempre que es complisquen, simultàniament, els requisits següents: 1) Que l'activitat no constituïsca la principal font de renda del donant; 2) Que el donant haja exercit aquesta activitat de manera habitual, personal i directa; 3) Que l'empresa, per aquesta via adquirida, es mantinga en el patrimoni de l'adquirent durant els cinc anys següents a la donació, llevat que aquell muira dins d'aquest termini.

Aquesta mateixa reducció s'aplicarà als nets, amb els mateixos requisits, sempre que el seu progenitor, que era fill del donant, haguera mort amb anterioritat al moment de la meritació.

En el cas que el donant estiga jubilat de l'activitat empresarial agrícola en el moment de la donació, aquesta activitat haurà d'haver-se exercit de manera habitual, personal i directa pel donatari. En aquest cas, la reducció s'aplicarà únicament al donatari que exercisca l'activitat i que complisca els altres requisits establits amb caràcter general. Si, en el moment de la jubilació, el donant ha complit els 65 anys, la reducció aplicable serà la general del 99 per 100, i serà del 90 per 100 si, en aquell moment, el donant té entre 60 i 64 anys complits.

En cas de no complir-se el requisit al qual es refereix l'epígraf 4 del primer paràgraf d'aquest apartat, haurà de pagar-se la part de l'impost que s'haguera deixat d'ingressar com a conseqüència de la reducció practicada, així com els seus interessos de demora. [36]

 

4. En els casos de transmissions d'una empresa individual o d'un negoci professional a favor del cònjuge, descendents o adoptats, o, quan no existisquen descendents o adoptats, a favor del cònjuge, dels pares o adoptants, s'ha d'aplicar a la base imposable una reducció del 99 per 100 del valor net dels elements patrimonials afectes a l'empresa o al negoci, sempre que l'adquirent els mantinga en activitat durant un període de cinc anys a partir de la donació, llevat que el donatari muira dins d'aquest període.

En el cas de no complir-se el termini de permanència en activitat a què es refereix el paràgraf anterior, s'ha d'abonar la part de l'impost que s'haja deixat d'ingressar com a conseqüència de la reducció practicada, així com els interessos de demora.

Aquesta reducció és aplicable sempre que concórreguen els requisits següents:

a) Que l'activitat siga exercida pel donant de manera habitual, personal i directa.

b) Que aquesta activitat constituïsca la major font de renda del donant, entenent per tal la que proporcione un import superior dels rendiments del treball o de les activitats econòmiques. A aquest efecte, no s'han de tindre en compte, sempre que es complisquen les condicions en cada cas establides, totes aquelles remuneracions que s'originen de les participacions del donant que gaudisquen de reducció d'acord amb l'apartat 5è d'aquest article.

Quan un mateix donant exercisca dos o més activitats de manera habitual, personal i directa, la reducció ha d'afectar tots els béns i drets afectes a aquestes, i s'ha de considerar que la seua major font de renda a aquest efecte ve determinada pel conjunt dels rendiments de totes elles.

En el cas que el donant estiga jubilat de l'activitat de l'empresa o negoci en el moment de la donació, els requisits als quals fan referència les lletres anteriors han de ser complits pel donatari, i s'ha d'aplicar la reducció únicament al que complisca aquests requisits. Si, en el moment de la jubilació, el donant ha complit els 65 anys, la reducció aplicable ha de ser la general del 99 per 100, i ha de ser del 90 per 100 si, en aquell moment, el donant té entre 60 i 64 anys complits. [37]

 

5. En els casos de transmissions de participacions en entitats a favor del cònjuge, descendents o adoptats, o, quan no existisquen descendents o adoptats, a favor del cònjuge, dels pares o adoptants, s'ha d'aplicar a la base imposable una reducció del 99 per 100 del valor de les participacions, en la part que corresponga a la proporció existent entre els actius necessaris per a l'exercici de l'activitat empresarial o professional, minorats amb l'import dels deutes que deriven d'aquest, i el valor del patrimoni net de l'entitat, sempre que aquestes siguen mantingudes per l'adquirent durant un període de cinc anys a partir de la donació, llevat que el donatari muira, al seu torn, dins d'aquest període. En el cas de no complir-se el requisit de permanència patrimonial de les participacions, s'ha d'abonar la part de l'impost que s'haja deixat d'ingressar com a conseqüència de la reducció practicada, així com els interessos de demora.

Aquesta reducció és aplicable sempre que concórreguen els requisits següents:

a) Que l'entitat no tinga per activitat principal la gestió d'un patrimoni immobiliari o mobiliari. A aquest efecte, s'entén que una entitat té aquesta finalitat quan més de la meitat del seu actiu siguen béns immobles que no es troben afectes al desenvolupament d'activitats econòmiques de caràcter empresarial o siguen valors.

b) [38]

c) Que la participació del donant en el capital de l'entitat siga, almenys, del 5 per 100 de manera individual, o del 20 per 100 de manera conjunta amb els seus ascendents, descendents, cònjuge o col·laterals fins al segon grau, encara que el parentiu tinga el seu origen en la consanguinitat, en l'afinitat o en l'adopció.

d) Que el donant o, en el cas de participació conjunta, alguna de les persones del grup familiar a què es refereix el punt anterior, exercisquen efectivament funcions de direcció en l'entitat i que la retribució que perceba per això supose la major font de renda, entenent per tal la que proporcione un import superior dels rendiments del treball o de les activitats econòmiques.

En el cas de participació individual del donant, si aquest està jubilat en el moment de la donació, el requisit previst en aquesta lletra ha de ser complit pel donatari. En aquest cas, la reducció s'ha d'aplicar únicament als donataris que complisquen aquest requisit. Si, en el moment de la jubilació, el donant ha complit els 65 anys, la reducció aplicable ha de ser la general del 99 per 100, i ha de ser del 90 per 100 si, en aquell moment, el donant té entre 60 i 64 anys complits.

A aquests efectes, no s'han de tindre en compte els rendiments de les activitats econòmiques que tinguen béns i drets afectes que gaudisquen de reducció en l'impost, i, quan un mateix donant siga directament titular de participacions en diverses entitats, i en elles concórreguen les restants condicions exigides per les lletres anteriors, el càlcul de la major font de renda d'aquest s'ha d'efectuar de manera separada per a cadascuna d'aquestes entitats, sense incloure-hi els rendiments derivats de les funcions de direcció en les altres entitats. [39]

 

6. En les transmissions d'imports dineraris destinades al desenvolupament d'una activitat empresarial o professional, amb fons propis inferiors a 300.000 euros, en àmbit de la cinematografia, les arts escèniques, la música, la pintura i altres arts visuals o audiovisuals, l'edició, la investigació o en l'àmbit social, la base imposable de l'impost tindrà una reducció fins a 1.000 euros. Als efectes de l'esmentat límit de reducció, es tindrà en compte la totalitat de les adquisicions dineràries lucratives provinents del mateix donant efectuades en els tres anys immediatament anteriors al moment de la meritació.

L'aplicació d'esta reducció és compatible amb les previstes en els apartats 1 i 2 d'este article. [40]

 

7. En el supòsit de donacions de diners realitzades a favor de dones víctimes de violència de gènere amb la finalitat d'adquirir un habitatge habitual situat a la Comunitat Valenciana s'aplicarà una reducció sobre l'import donat del 95 per 100 sempre que es complisquen els requisits següents:

– La base màxima de la reducció no podrà superar els 60.000 euros per contribuent, siga en una donació o en donacions successives.

– Haurà d'adquirir-se l'habitatge en els 12 mesos següents a la donació. En cas d'haver-hi diverses donacions, el termini es computarà des de la data de la primera donació. La reducció no s'aplicarà a donacions de diners posteriors a la compra de l'habitatge, excepte en els supòsits d'adquisició amb preu ajornat o finançament alié, sempre que s'acredite que l'import dels diners donats s'ha destinat en el mateix termini d'un any al pagament del preu pendent o a la cancel·lació total o parcial del crèdit.

– El donatari no podrà ser titular d'un altre habitatge, llevat que siga la que compartia amb la persona agressora.

– La donació haurà de formalitzar-se en escriptura pública en la qual s'expresse la voluntat que els diners donats es destine a l'adquisició de l'habitatge o, si escau, al pagament del preu pendent o a la cancel·lació total o parcial del crèdit.

L'acreditació de la situació de violència de gènere es farà segons el que es disposa en Llei 7/2012, de 23 de novembre, de la Generalitat, integral contra la violència sobre la dona en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. [41]

 

Article onze. Tarifa [42]

La quota íntegra s'obtindrà aplicant a la base liquidable l'escala següent:

 

Base liquidable fins a

Quota íntegra

Resta base liquidable

Tipus aplicable

Euros

Euros

Euros

Percentatge

-

-

7.993,46

7,65

7.993,46

611,50

7.668,91

8,50

15.662,38

1.263,36

7.831,19

9,35

23.493,56

1.995,58

7.831,19

10,20

31.324,75

2.794,36

7.831,19

11,05

39.155,94

3.659,70

7.831,19

11,90

46.987,13

4.591,61

7.831,19

12,75

54.818,31

5.590,09

7.831,19

13,60

62.649,50

6.655,13

7.831,19

14,45

70.480,69

7.786,74

7.831,19

15,30

78.311,88

8.984,91

39.095,84

16,15

117.407,71

15.298,89

39.095,84

18,70

156.503,55

22.609,81

78.191,67

21,25

234.695,23

39.225,54

156.263,15

25,50

390.958,37

79.072,64

390.958,37

29,75

781.916,75

195.382,76

En avant

34,00

 

Article dotze. Quota tributària [43]

La quota tributària s'obtindrà aplicant a la quota íntegra el coeficient multiplicador que corresponga entre els que s'indiquen a continuació, establits en funció del patrimoni preexistent del contribuent i del grup, segons el grau de parentiu, assenyalat en l'article 20, de la Llei 29/1987, de 18 de desembre, de l'Impost sobre Successions i Donacions:

 

Patrimoni preexistent
Euros

Grups de l'article 20

I i II

III

IV

De 0 a 390.657,87

1,0000

1,5882

2,0000

De 390.657,87 a 1.965.309,58

1,0500

1,6676

2,1000

D'1.965.309,58 a 3.936.629,28

1,1000

1,7471

2,2000

De més de 3.936.629,28

1,2000

1,9059

2,4000

 

Article dotze bis. Bonificacions en la quota. [44]

1. Gaudiran d'una bonificació del 99 per cent sobre la part de la quota tributària de l'Impost sobre Successions i Donacions que proporcionalment corresponga als béns i drets declarats pel subjecte passiu:

a) Les adquisicions mortis causa efectuades per parents del causant pertanyents als grups I i II de l'article 20.2.a de la Llei 29/1987, de 18 de desembre, de l'Impost sobre Successions i Donacions.

b) Les adquisicions inter vivos efectuades pel cònjuge, pares, adoptants, fills o adoptats del donant. La mateixa bonificació resultarà aplicable als nets i als avis. Per a l'aplicació d'aquesta bonificació s'exigirà que l'adquisició s'efectue en document públic, o que es formalitze d'aquesta manera dins del termini de declaració de l'impost.

A més, quan els béns donats consistisquen en metàl·lic o en qualsevol dels que es preveuen en l'article 12 de la Llei 19/1991, de 6 de juny, de l'Impost sobre el Patrimoni, haurà de justificar-se en el document públic la procedència dels béns que el donant transmet i els mitjans efectius en virtut dels quals es produïsca el lliurament del que es dona.

c) Les adquisicions mortis causa i inter vivos realitzades per persones amb discapacitat física o sensorial amb un grau de discapacitat igual o superior al 65 per cent o per persones amb discapacitat psíquica amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 per cent.

L'aplicació d'aquesta bonificació exclourà les de les lletres a i b. [45]

 

2. Als efectes del que disposa l'apartat 1, s'entendran com a béns i drets declarats pel subjecte passiu els que es troben inclosos de forma completa en una autoliquidació presentada dins del termini voluntari o fora d'este sense quan s'haja efectuat un requeriment previ de l'Administració tributària en els termes a què es refereix l'apartat 1 de l'article 27 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària.

Per a determinar la proporció de la quota tributària que correspon als béns declarats pel subjecte passiu, es tindrà en compte la relació entre aquella base liquidable que correspondria als béns i drets declarats pel subjecte passiu i la base liquidable que corresponga a la totalitat dels adquirits.

 

Article dotze ter. Terminis de presentació [46]

U. Els documents o declaracions es presentaran en els terminis següents:

a) Quan es tracte d'adquisicions per causa de mort, incloses les dels beneficiaris de contractes d'assegurança de vida, en el termini de sis mesos, comptats des del dia de la defunció del causant o des d'aquell en què adquirisca fermesa la declaració de la seua defunció.

El mateix termini, a comptar del dia de la defunció de l'usufructuari o des d'aquell en què adquirisca fermesa la declaració de defunció, serà aplicable a les consolidacions del domini en el nu propietari per defunció de l'usufructuari, encara que el desmembrament del domini s'haja realitzat per acte inter vivos.

b) En els altres casos, en el termini d'un mes, comptat des del dia en què es cause l'acte o contracte.

Dos. Llevat que específicament s'establisca una altra cosa, quan després de l'aplicació d'un benefici fiscal es produïsca la pèrdua del dret a la seua aplicació per incompliment dels requisits a què estiguera condicionat, s'haurà de presentar l'autoliquidació corresponent en el termini d'un mes comptat des del dia en què s'haguera produït l'incompliment. La regularització que es practique inclourà la part de l'impost que s'haguera deixat d'ingressar com a conseqüència de l'aplicació del benefici fiscal, així com els interessos de demora. [47]

 

Article 12 quater. Assimilació a cònjuges de les parelles de fet en l'Impost sobre Successions i Donacions [48]

S'assimilen a cònjuges els membres de parelles de fet la unió dels quals complisca els requisits establits en la Llei 5/2012, de 15 d'octubre, de la Generalitat, d'unions de fet formalitzades de la Comunitat Valenciana, i es troben inscrites en el Registre d'Unions de Fet Formalitzades de la Comunitat Valenciana o registres anàlegs establits per altres administracions públiques de l'Estat espanyol, de països pertanyents a la Unió Europea o l'Espai Econòmic Europeu, o de tercers països.

 

 

CAPITOL III
Impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats

 

Article tretze. Transmissions Patrimonials Oneroses [49]

De conformitat amb el que disposa l'article 49.1.a de la Llei 22/2009, de 18 de desembre, per la qual es regula el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i ciutats amb estatut d'autonomia i es modifiquen determinades normes tributàries, els tipus de gravamen de la modalitat de transmissions patrimonials oneroses de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats seran els següents:

 

U. El 10 % en les adquisicions d'immobles, així com en la constitució o la cessió de drets reals que recaiguen sobre aquests, excepte els drets reals de garantia, llevat que siga aplicable algun dels tipus previstos en els apartats següents.

No obstant això, quan el valor dels béns immobles transmesos o del dret que es constituïsca o es cedisca sobre aquests siga superior a un milió d'euros, el tipus aplicable serà l'11 %.

 

Dos. El 8 % en els casos següents:

1) En l'adquisició d'habitatges protegits de règim general, així com en la constitució o cessió de drets reals que recaiguen sobre els habitatges referits, excepte els drets reals de garantia, el valor dels quals excedisca els 180.000 euros, sempre que aquests habitatges constituïsquen o hagen de constituir el primer habitatge habitual de l'adquirent o cessionari.

2) En l'adquisició d'habitatges que hagen de constituir el primer habitatge habitual de joves de menys de 35 anys el valor de les quals excedisca els 180.000 euros, per la part que aquests adquirisquen, sempre que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques del subjecte passiu no supere els límits als quals es refereix el paràgraf primer de l'apartat quatre de l'article quart d'aquesta llei.

3) En l'adquisició de béns immobles inclosos en la transmissió de la totalitat d'un patrimoni empresarial o professional o d'un conjunt d'elements corporals i, si és el cas, incorporals que, formant part del patrimoni empresarial o professional del transmitent, constituïsquen una unitat econòmica autònoma capaç de desenvolupar una activitat empresarial o professional pels seus propis mitjans, en els termes als quals es refereix l'article 7, apartat 1, de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'Impost sobre el Valor Afegit, i l'article 7, apartat 5, del text refós de la Llei de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1993, de 24 de setembre, sempre que concórreguen les circumstàncies següents:

a) Que el transmitent exercira l'activitat empresarial o professional a la Comunitat Valenciana.

b) Que els immobles s'afecten a l'activitat empresarial o professional de l'adquirent, com a seu del domicili fiscal o el centre de treball de l'empresa o el negoci.

c) Que l'adquirent mantinga l'exercici de l'activitat empresarial o professional i el domicili fiscal a la Comunitat Valenciana durant un període de, almenys, 3 anys, llevat que, en el cas d'adquirent persona física, aquest muira dins d'aquest termini.

d) Que l'adquirent mantinga la plantilla mitjana de treballadors respecte de l'any anterior a la transmissió, en els termes de persones per any que regula la normativa laboral, durant un període de, almenys, 3 anys. A aquest efecte, es computaran en la plantilla mitjana les persones empleades, en els termes que dispose la legislació laboral, tenint en compte la jornada contractada en relació amb la jornada completa.

e) Que durant el mateix període de 3 anys l'adquirent no realitze qualsevol de les operacions següents:

e.1) Efectuar actes de disposició o operacions societàries que, directament o indirectament, puguen donar lloc a una minoració substancial del valor d'adquisició.

e.2) Transmetre els immobles.

e.3) Desafectar els immobles de l'activitat empresarial o professional o destinar-los a fins diferents de seu del domicili fiscal o centre de treball.

f) Que l'import net de la xifra de negocis de l'activitat de l'adquirent, en els termes de la Llei de l'Impost de Societats, no supere els 10 milions d'euros durant els 3 anys a què es refereix la lletra c anterior.

g) Que en el document públic al qual es refereix l'apartat cinc d'aquest article es determine expressament la destinació de l'immoble al qual es refereix la lletra b.

4) En l'adquisició de béns immobles per joves menors de 35 anys que siguen empresaris o professionals o per societats mercantils participades directament i íntegrament per joves de menys de 35 anys, sempre que concórreguen les circumstàncies següents:

a) Que els immobles s'afecten a l'activitat empresarial o professional de l'adquirent, com a seu del domicili fiscal o el centre de treball de l'empresa o el negoci.

b) Que l'adquirent, o la societat participada, mantinga l'exercici de l'activitat empresarial o professional i el domicili fiscal a la Comunitat Valenciana durant un període de, almenys, 3 anys, llevat que, en el cas d'adquirent persona física, aquest muira dins d'aquest termini, i que, en el cas d'adquisició per societats mercantils, a més, es mantinga durant aquest termini una participació majoritària en el capital social dels socis existents en el moment de l'adquisició.

c) Que durant el mateix període de 3 anys l'adquirent no realitze qualsevol de les operacions següents:

c.1) Efectuar actes de disposició o operacions societàries que, directament o indirectament, puguen donar lloc a una minoració substancial del valor d'adquisició.

c.2) Transmetre els immobles.

c.3) Desafectar els immobles de l'activitat empresarial o professional o destinar-los a fins diferents de seu del domicili fiscal o centre de treball.

d) Que l'import net de la xifra de negocis de l'activitat de l'adquirent, en els termes de la Llei de l'Impost de Societats, no supere els 10 milions d'euros durant els 3 anys a què es refereix la lletra b anterior.

e) Que en el document públic al qual es refereix l'apartat cinc d'aquest article es determine expressament la destinació de l'immoble al qual es refereix la lletra a, així com la identitat dels socis, la seua edat i la seua participació en el capital.

 

Tres. El 6 %:

1) En l'adquisició d'habitatges que hagen de constituir el primer habitatge habitual de joves de menys de 35 anys el valor de les quals no excedisca els 180.000 euros, per la part que aquests adquirisquen, sempre que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques del subjecte passiu no supere els límits als quals es refereix el paràgraf primer de l'apartat quatre de l'article quart d'aquesta llei.

2) En les adquisicions d'habitatges protegits de règim general el valor dels quals no excedisca els 180.000 euros, així com en la constitució o la cessió de drets reals que recaiguen sobre els referits habitatges, excepte els drets reals de garantia, sempre que aquests constituïsquen o hagen de constituir l'habitatge habitual de l'adquirent o el cessionari.

3) En l'adquisició de béns mobles i semovents, en la constitució i la cessió de drets reals sobre aquells, excepte els drets reals de garantia, i en la constitució de concessions administratives. En particular, se subjectarà a aquest tipus de gravamen l'adquisició d'automòbils tipus turisme, vehicles mixtos adaptables, vehicles tot terreny, motocicletes i ciclomotors, de propulsió elèctrica o de pila de combustible i els híbrids de menys de 2.000 centímetres cúbics, qualsevol que siga el seu valor.

S'exceptua d'això:

1. L'adquisició d'automòbils tipus turisme, vehicles mixtos adaptables, vehicles tot terreny, motocicletes i ciclomotors, el valor dels quals siga inferior a 20.000 euros i que tinguen una antiguitat superior a 12 anys, excloent-ne els que hagen sigut qualificats com a vehicles històrics. En aquests casos, resultaran aplicables les quotes fixes següents:

a) Motocicletes i ciclomotors amb cilindrada inferior o igual a 250 centímetres cúbics: 10 euros.

b) Motocicletes amb cilindrada superior a 250 centímetres cúbics i inferior o igual a 550 centímetres cúbics: 20 euros.

c) Motocicletes amb cilindrada superior a 550 centímetres cúbics i inferior o igual a 750 centímetres cúbics: 35 euros.

d) Motocicletes amb cilindrada superior a 750 centímetres cúbics: 55 euros.

e) Automòbils tipus turisme, vehicles mixtos adaptables i vehicles tot terreny amb cilindrada inferior o igual a 1.500 centímetres cúbics: 40 euros.

f) Automòbils tipus turisme, vehicles mixtos adaptables i vehicles tot terreny, amb cilindrada superior a 1.500 centímetres cúbics i inferior o igual a 2.000 centímetres cúbics: 60 euros.

g) Automòbils tipus turisme, vehicles mixtos adaptables i vehicles tot terreny, amb cilindrada superior a 2.000 centímetres cúbics: 140 euros.

2. L'adquisició d'automòbils tipus turisme, vehicles mixtos adaptables, vehicles tot terreny, motocicletes i ciclomotors, el valor dels quals siga inferior a 20.000 euros i que tinguen una antiguitat superior a 5 anys i inferior o igual a 12 anys, excloent-ne els que hagen sigut qualificats com a vehicles històrics. En aquests casos, resultaran aplicables les quotes fixes següents:

a) Motocicletes i ciclomotors amb cilindrada inferior o igual a 250 centímetres cúbics: 30 euros.

b) Motocicletes amb cilindrada superior a 250 centímetres cúbics i inferior o igual a 550 centímetres cúbics: 60 euros.

c) Motocicletes amb cilindrada superior a 550 centímetres cúbics i inferior o igual a 750 centímetres cúbics: 90 euros.

d) Motocicletes amb cilindrada superior a 750 centímetres cúbics: 140 euros.

e) Automòbils tipus turisme, vehicles mixtos adaptables i vehicles tot terreny amb cilindrada inferior o igual a 1.500 centímetres cúbics: 120 euros.

f) Automòbils tipus turisme, vehicles mixtos adaptables i vehicles tot terreny, amb cilindrada superior a 1.500 centímetres cúbics i inferior o igual a 2.000 centímetres cúbics: 180 euros.

g) Automòbils tipus turisme, vehicles mixtos adaptables i vehicles tot terreny, amb cilindrada superior a 2.000 centímetres cúbics: 280 euros.

3. Els automòbils tipus turisme, els vehicles mixtos adaptables, els vehicles tot terreny, les motocicletes i els ciclomotors amb antiguitat inferior o igual a 5 anys i cilindrada superior a 2.000 centímetres cúbics, incloent-hi els de tecnologia híbrida, o amb valor igual o superior a 20.000 euros, les embarcacions de recreació amb més de 8 metres d'eslora o amb valor igual o superior a 20.000 euros, i els objectes d'art i les antiguitats segons la definició que en fa la Llei 19/1991, de 6 de juny, de l'Impost sobre el Patrimoni, que tributaran al tipus de gravamen del 8 %.

4. Els vehicles i les embarcacions de qualsevol classe adquirits al final de la seua vida útil per a valoritzar-los i eliminar-los, en aplicació de la normativa en matèria de residus, que tributaran al tipus de gravamen del 2 %.

5. L'adquisició de valors, que tributarà, en tot cas, d'acord amb el que disposa l'apartat 3 de l'article 12 del text refós de la Llei de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1993, de 24 de setembre.

 

Quatre. El 4 %:

1) Sempre que el valor dels immobles transmesos excedisca els 180.000 euros:

1. En les adquisicions d'habitatges protegits de règim especial, així com en la constitució o la cessió de drets reals que recaiguen sobre els habitatges referits, excepte els drets reals de garantia, sempre que aquests constituïsquen o hagen de constituir l'habitatge habitual de l'adquirent o cessionari.

2. En les adquisicions d'habitatges que hagen de constituir l'habitatge habitual d'una família nombrosa o monoparental, sempre que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques del subjecte passiu no supere els límits establits en l'apartat quatre d'article quatre d'aquesta llei en funció de la qualificació de família nombrosa i del règim de declaració emprat.

3. En les adquisicions d'habitatges que hagen de constituir l'habitatge habitual d'una persona amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat igual o superior al 65 %, o psíquica, amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %, per la part del bé que aquell adquirisca.

4. En l'adquisició d'habitatges que hagen de constituir l'habitatge habitual de dones víctimes de violència de gènere, per la part que aquestes adquirisquen, sempre que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques del subjecte passiu no supere els límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre de l'article quatre d'aquesta llei. L'acreditació de la situació de violència de gènere es farà segons el que disposa la Llei 7/2012, de 23 de novembre, de la Generalitat, integral contra la violència sobre la dona en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

2) En les adquisicions de béns immobles situats en una zona declarada com a àrea industrial avançada, sempre que concórreguen les circumstàncies següents:

a) Que els immobles s'afecten l'activitat empresarial o professional de l'adquirent, com a seu del domicili fiscal o centre de treball de l'empresa o negoci.

b) Que l'adquirent mantinga l'exercici de l'activitat empresarial o professional i el domicili fiscal a la Comunitat Valenciana durant un període de, almenys, tres anys, llevat que, en el cas d'adquirent persona física, aquesta muira dins d'aquest termini.

c) Que durant el mateix període de tres anys l'adquirent no realitze qualsevol de les operacions següents:

1. Efectuar actes de disposició o operacions societàries que, directament o indirectament, puguen donar lloc a una minoració substancial del valor d'adquisició.

2. Transmetre els immobles.

3. Desafectar els immobles de l'activitat empresarial o professional o destinar-los a fins diferents de seu del domicili fiscal o el centre de treball.

d) Que l'import net de la xifra de negocis de l'activitat de l'adquirent, en els termes de la Llei de l'Impost de Societats, no supere els 10 milions d'euros durant els tres anys a què es refereix la lletra c anterior.

e) Que en el document públic pel qual es formalitze l'adquisició, es determine expressament la destinació de l'immoble al qual es refereix la lletra a.

3) En les transmissions d'immobles que hagen de constituir la seu social o el centre de treball d'empreses o negocis professionals que tinguen el domicili fiscal i social en algun dels municipis en risc de despoblament.

Les empreses o els negocis professionals han de complir els requisits següents:

1. Tindre el domicili social i fiscal en algun dels municipis en risc de despoblament i mantindre'l durant els tres anys següents a l'adquisició.

2. Exercir una activitat econòmica durant els tres anys següents a l'adquisició. A aquest efecte, no ha de tindre per activitat principal la gestió d'un patrimoni mobiliari o immobiliari, d'acord amb el que disposa en l'article 4.8é. Dos. a de la Llei 19/1991, de 6 de juny, de l'Impost sobre el Patrimoni.

3. Comptar, com a mínim, amb una persona ocupada amb contracte laboral i a jornada completa, d'alta en el Règim General de la Seguretat Social durant els tres anys següents a l'adquisició.

 

Cinc. El 3 % en els casos següents, sempre que el valor dels béns immobles transmesos no excedisca els 180.000 euros:

1) En l'adquisició d'habitatges de protecció pública de règim especial, així com en la constitució o cessió de drets reals que recaiguen sobre els habitatges referits, excepte els drets reals de garantia, sempre que aquests habitatges constituïsquen o hagen de constituir el primer habitatge habitual de l'adquirent o el cessionari.

2) En les adquisicions d'habitatges que hagen de constituir l'habitatge habitual d'una família nombrosa o monoparental, sempre que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques del subjecte passiu no supere els límits establits en l'apartat quatre d'article quatre d'aquesta llei en funció de la qualificació de família nombrosa i del règim de declaració emprat.

3) En les adquisicions d'habitatges que hagen de constituir l'habitatge habitual d'una persona amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat igual o superior al 65 %, o psíquica, amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %, per la part del bé que aquell adquirisca.

4) En l'adquisició d'habitatges que hagen de constituir l'habitatge habitual de dones víctimes de violència de gènere, per la part que aquestes adquirisquen, sempre que la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques del subjecte passiu no supere els límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre de l'article quatre d'aquesta llei. L'acreditació de la situació de violència de gènere es farà segons el que disposa la Llei 7/2012, de 23 de novembre, de la Generalitat, integral contra la violència sobre la dona en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

 

Sis. A l'efecte d'aplicar els tipus de gravamen als quals es refereixen els números 1 i 2 de l'apartat dos i l'apartat quatre d'aquest article, caldrà ajustar-se al concepte d'habitatge habitual de la normativa reguladora de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.

 

Set. A l'efecte d'aplicar els tipus de gravamen als quals es refereixen els apartats dos, tres, quatre i cinc d'aquest article, serà requisit imprescindible que l'adquisició s'efectue en document públic o que es formalitze d'aquesta manera dins del termini de declaració de l'Impost.

 

Huit. A l'efecte d'aplicar el tipus de gravamen de l'apartat u, les adquisicions relacionades amb una finca registral realitzades al mateix transmitent en el termini de tres anys, a comptar de la data de cadascuna, es consideraran com una sola transmissió a fi de liquidar l'impost.

 

Article catorze. Actes Jurídics Documentats [50]

De conformitat amb allò que disposa l'article 49.1.a) de la Llei 22/2009, de 18 de desembre, per la qual es regula el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i ciutats amb Estatut d'Autonomia i es modifiquen determinades normes tributàries, els tipus de gravamen de la modalitat d'Actes Jurídics Documentats de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats seran els següents:

 

U. El 0,1 per 100 en els casos següents:

a) Les primeres còpies de les escriptures públiques que documenten adquisicions de vivenda habitual.

b) Els documents que formalitzen la constitució i la modificació de drets reals de garantia a favor d'una societat de garantia recíproca amb domicili social en el territori de la Comunitat Valenciana, de l'Institut Valencià de Finances i dels fons sense personalitat jurídica als quals fa referència l'article 2.4 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

A aquests efectes, cal ajustar-se al concepte de vivenda habitual contemplat en la normativa estatal reguladora de l'impost sobre la renda de les persones físiques. [51]

 

Dos. El 2 per 100 en les primeres còpies d'escriptures i actes notarials que documenten transmissions de béns immobles respecte de les quals s'haja renunciat a l'exempció en l'Impost sobre el Valor Afegit, de conformitat amb allò que disposa l'article 20.Dos, de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'Impost sobre el Valor Afegit.

 

Tres. El 2 per 100 en les primeres còpies d'escriptures i actes notarials que formalitzen préstecs o crèdits hipotecaris, sempre que el subjecte passiu siga el prestador.

Quatre. En els altres casos, l'1,5 per 100. [52]

 

Article catorze bis. Bonificacions. [53]

U. S'aplicarà una bonificació del 100 per 100 de la quota tributària de la modalitat gradual d'Actes Jurídics Documentats de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats en les escriptures públiques de novació modificativa de préstecs i crèdits amb garantia hipotecària pactats de comú acord entre creditor i deutor, sempre que el creditor siga una de les entitats a què es refereix l'article 1 de la Llei 2/1994, de 30 de març, sobre Subrogació i Modificació de Préstecs Hipotecaris i la modificació es referisca a les condicions del tipus d'interés inicialment pactat o vigent, a l'alteració del termini o a ambdós.

 

Dos. S'aplicarà una bonificació del 100 per 100 de la quota tributària de la modalitat gradual d'Actes Jurídics Documentats respecte a aquelles escriptures públiques de novació modificativa, pactades de comú acord entre creditor i deutor, que canvien el mètode d'amortització i qualssevol altres condicions financeres d'aquells préstecs i crèdits amb garantia hipotecària que complisquen els requisits següents:

– Que el préstec s'haja concertat amb la finalitat de l'adquisició d'un habitatge.

– Que aquest habitatge constituïsca l'habitatge habitual del deutor i/o hipotecant en el moment de la novació.

– Que el creditor siga una de les entitats previstes en l'article 1 de la Llei 2/1994, de 30 de març, sobre Subrogació i Modificació de Préstecs Hipotecaris.

Dins del concepte de modificació del mètode o sistema d'amortització i de qualssevol altres condicions financeres del préstec no s'entendran compreses l'ampliació o reducció de capital; l'alteració del termini o de les condicions del tipus d'interés inicialment pactat o vigent, ni la prestació o modificació de les garanties personals.

 

Tres [54]

1. La transmissió de la totalitat o part d'un o més habitatges i els seus annexos a una persona física o jurídica a l'activitat de la qual li siguen aplicables les normes d'adaptació del Pla general de comptabilitat del sector immobiliari, gaudirà d'una bonificació de la quota de l'Impost en la modalitat de transmissions patrimonials oneroses, sempre que complisca els requisits següents:

a) Que l'adquisició s'efectue com a pagament total o parcial pel lliurament d'un habitatge al transmitent.

b) Que l'habitatge lliurat al transmitent haja de constituir el seu habitatge habitual.

c) Que el lliurament de l'habitatge al transmitent estiga subjecte i no exempt de l'Impost sobre el Valor Afegit.

Que l'activitat principal de l'adquirent siga la construcció d'edificis, la promoció immobiliària o la compravenda o l'arrendament de béns immobles pel seu compte.

e) Que els béns adquirits s'incorporen a l'actiu de l'adquirent amb la finalitat de vendre'ls o llogar-los.

Que en el termini de tres anys, els béns adquirits es transmeten a una persona física per a usar com a habitatge o es destinen a l'arrendament d'habitatge, d'acord amb el que es disposa en la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans.

Tant la transmissió com la formalització de l'arrendament hauran de concretar-se en un document públic.

g) Que l'empresa adquirent estiga al corrent amb les obligacions tributàries amb la Generalitat.

2. La bonificació sobre la quota de l'impost tindrà les modalitats següents:

 

Concepte

Percentatge de bonificació

Si en l'habitatge adquirit es fan obres tendents a millorar el rendiment energètic, la salubritat o l'accessibilitat en l'habitatge, així com a suprimir barreres arquitectòniques.

50 %

Si l'habitatge adquirit es destina a l'arrendament d'habitatge, de conformitat amb el que es disposa en la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans, sempre que reunisca condicions d'habitabilitat

50 %

Si l'habitatge adquirit es destina a l'arrendament d'habitatge, de conformitat amb el que es disposa en la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans, després de dur a terme obres tendents a millorar el rendiment energètic, la salubritat o l'accessibilitat en l'habitatge, així com a suprimir barreres arquitectòniques.

70 %

 

3. L'aplicació d'aquesta bonificació és provisional, per la qual cosa només cal fer constar en l'escriptura pública que l'adquisició de l'habitatge i, si és el cas, els annexos s'efectua amb la finalitat de vendre'ls o arrendar-los a un particular per a usar com a habitatge. Per a l'elevació a definitiva, el subjecte passiu ha d'acreditar la transmissió o l'arrendament posterior de la totalitat dels béns adquirits.

4. Davant de l'incompliment de qualsevol dels requisits, els condicionants o els terminis per a aplicar la bonificació que preveu aquest article, el subjecte passiu haurà de presentar, dins del termini reglamentari de presentació, comptat des de l'endemà de l'incompliment, una autoliquidació complementària sense bonificació i amb la deducció de la quota ingressada, amb l'aplicació dels interessos de demora corresponents.

5. A l'efecte d'aplicar la bonificació, cal tindre en compte les regles especials següents:

a) Quan es transmeten habitatges que formen part d'una edificació sencera en règim de propietat vertical, la bonificació només serà aplicable en relació amb la superfície que s'assigne com a habitatge en la divisió en propietat horitzontal posterior, i en quedarà exclosa la superfície dedicada a locals comercials.

b) La bonificació serà aplicable a l'habitatge i el terreny en què se situa sempre que formen una mateixa finca registral i la venda posterior del termini dels tres anys comprenga la totalitat d'aquesta.

c) En el cas d'adquisició de parts indivises, el dia inicial del termini de tres anys a què es refereix la lletra f de l'apartat 1 serà la data d'adquisició de la primera part indivisa.

d) Queden expressament excloses de l'aplicació d'aquesta bonificació:

– Les adjudicacions d'immobles en subhasta pública.

– Les transmissions de valors que incórreguen en els supòsits a què es refereix l'article 17.2 del text refós de la Llei de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1993, de 24 de setembre.

6. A l'efecte d'aquesta norma, es consideraran obres tendents a millorar el rendiment energètic de l'habitatge les actuacions que es consideren subvencionables per a la millora de l'eficiència energètica d'acord amb els criteris i els mitjans de justificació continguts en les bases reguladores de les ajudes de rehabilitació d'edificis dels programes de foment de la millora de l'eficiència energètica i la sostenibilitat en habitatges del pla d'ajudes estatal o europeu vigent en el moment de la meritació de l'Impost.

 

Quatre. S'aplicarà una bonificació del 30 % de la quota gradual de documents notarials de la modalitat actes jurídics documentats de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, en les escriptures públiques per les quals es formalitzen les adquisicions de béns immobles situats en una zona declarada àrea industrial avançada. [55]

 

Cinc. S'aplicarà una bonificació del 50 per 100 en la quota de la modalitat transmissions patrimonials oneroses en les adquisicions d'immobles situats en el terme municipal d'un municipi en risc de despoblament que hagen de ser objecte d'immediata rehabilitació i destinats al seu ús com a habitatges. S'entendrà complit aquest requisit si, en el termini de tres anys des de l'adquisició, s'acredita la finalització de les obres de rehabilitació.

En el document públic en el qual es formalitze la compravenda es farà constar aquesta destinació.

A l'efecte d'aquest benefici s'estarà al concepte de rehabilitació contingut en la normativa de l'Impost sobre el Valor Afegit. [56]

 

Sis. Serà aplicable una bonificació del 30 % de la quota gradual de documents notarials de la modalitat actes jurídics documentats de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats en les escriptures públiques per les quals es formalitzen les adquisicions d'immobles que hagen de constituir la seu social o centre de treball d'empreses o negocis professionals que tinguen el seu domicili fiscal i social en algun dels municipis en risc de despoblament.

Les empreses o negocis professionals han de complir els següents requisits:

1. Tindre el domicili social i fiscal en algun dels municipis en risc de despoblament i mantindre'l durant els tres anys següents a l'adquisició.

2. Exercir una activitat econòmica durant els tres anys següents a l'adquisició. A aquest efecte, no ha de tindre per activitat principal la gestió d'un patrimoni mobiliari o immobiliari, d'acord amb el que es disposa en l'article 4.8. Dos.a) de la Llei 19/1991, de 6 de juny, de l'impost sobre el patrimoni.

3. Comptar, com a mínim, amb una persona ocupada amb contracte laboral i a jornada completa, donada d'alta en el règim general de la Seguretat Social durant els tres anys següents a l'adquisició. [57]

Seté. S'estableix una bonificació del 99 % de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, en endavant ITPAJD, sobre els fets imposables següents:

a) L'adquisició, la construcció, l'adequació o la rehabilitació del sòl, l'edifici o les instal·lacions que constituïsquen un habitatge col·laboratiu d'interès social.

b) La declaració d'obra nova de l'edifici o el conjunt residencial d'habitatges col·laboratius d'interès social.

c) Els préstecs amb garantia hipotecària destinats al finançament de l'adquisició o la construcció o la rehabilitació de l'edifici per habitatge col·laboratiu d'interès social.

d) Els arrendaments exempts de l'impost sobre el valor afegit derivats de la cessió d'ús als socis d'habitatges col·laboratius d'interès social. [58]

 

Article catorze ter. Terminis de presentació [59]

1. El termini per a la presentació de l'autoliquidació, junt amb el document o la declaració escrita substitutiva del document, serà d'un mes, comptat des del dia en què es cause l'acte o contracte.

No obstant això, quan es tracte de consolidacions del domini en el nu propietari per defunció de l'usufructuari, el termini serà de sis mesos, comptats des del dia de la defunció de l'usufructuari o des d'aquell en què adquirisca fermesa la declaració de defunció.

2. Llevat que específicament s'establisca una altra cosa, quan després de l'aplicació d'un benefici fiscal es produïsca la pèrdua del dret a la seua aplicació per incompliment dels requisits a què estiguera condicionat, s'haurà de presentar l'autoliquidació corresponent en el termini d'un mes comptat des del dia en què s'haja produït l'incompliment. La regularització que es practique inclourà la part de l'impost que s'haja deixat d'ingressar com a conseqüència de l'aplicació del benefici fiscal, així com els interessos de demora.

3. Les transmissions patrimonials oneroses en les quals el contribuent siga un empresari o professional i que tinguen per objecte béns mobles adquirits a particulars per a la seua revenda, excepte valors mobiliaris i mitjans de transport usats no destinats al seu aferrallament, hauran de ser objecte d'autoliquidació en la forma i el termini següents:

a) L'autoliquidació comprendrà de forma agregada totes les adquisicions realitzades dins del període de liquidació, que coincidirà amb el trimestre natural, i haurà d'ajustar-se al model que determine el conseller competent en matèria d'hisenda.

b) El conseller competent en matèria d'hisenda podrà determinar, mitjançant una orde, que l'autoliquidació s'haja d'acompanyar d'una declaració en què es continga una relació dels béns adquirits, incloent-hi, per cada bé, la seua descripció, la data d'adquisició, la identificació del transmetent i la contraprestació satisfeta per l'adquisició. La mencionada orde podrà determinar, igualment, que l'esmentada declaració s'haja de substituir o complementar per mitjà de la còpia dels fulls corresponents dels llibres o registres oficials en què s'incloguen les esmentades operacions.

c) La presentació de mencionada autoliquidació es realitzarà en els vint primers dies naturals del mes següent al període de liquidació que corresponga. No obstant això, l'autoliquidació corresponent a l'últim període de l'any es presentarà durant els trenta primers dies naturals del mes de gener de l'any següent.

 

 

CAPITOL IV
Tributs sobre el Joc

 

Article quinze. Tipus i quotes [60]

Derogat

 

 

CAPÍTOL V
Impost sobre Hidrocarburs 
[61]

 

Article setze. Sense contingut [62]

 

 

CAPÍTOL VI
Impost Especial sobre Determinats Mitjans de Transport 
[63]

 

Article dèsset. Tipus impositius de l'Impost Especial sobre Determinats Mitjans de Transport

Els tipus impositius aplicables, en exercici de la competència normativa reconeguda en l'article 51 de la Llei 22/2009, de 18 de desembre, per la qual es regula el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i ciutats amb estatut d'autonomia i es modifiquen determinades normes tributàries, seran els següents:

a) Vehicles compresos en l'epígraf 4.t de l'article 70. 1 de la Llei 38/1992, de 28 de desembre, d'Impostos Especials: 16 per 100

b) Vehicles compresos en l'epígraf 9.é de l'article 70. 1 de la Llei 38/1992, de 28 de desembre, d'Impostos Especials: 16 per 100.

 

 

CAPÍTOL VII
Impost sobre el Depòsit de Residus en Abocadors, la Incineració i la Coincineració de Residus 
[64]

 

Article 18. Afectació de l'impost

La recaptació total de l'Impost sobre el Depòsit de Residus en Abocadors, la Incineració i la Coincineració de Residus es destinarà a nodrir el Fons autonòmic per a la millora de la gestió de residus, creat per l'apartat setze de l'article 9 de la Llei 21/2017, de 28 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera.

 

 

DISPOSICIONS ADDICIONALS

 

Disposició addicional primera. Obligacions formals dels notaris. [65]

U.El compliment de les obligacions formals dels notaris, recollides en els articles 32.3 de la Llei 29/1987, de 18 de desembre, de l'Impost sobre Successions i Donacions i en l'article 52 del text refós de la Llei de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, aprovat per Reial Decret Legislatiu 1/1993, de 24 de setembre, es realitzarà en el format que es determine per ordre del conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació.

La tramesa de la informació podrà realitzar-se en suport directament llegible per ordinador o per mitjà de transmissió per via telemàtica en les condicions i el disseny que s'aproven per mitjà d'ordre del conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació, qui, a més, podrà establir els supòsits i terminis en què les dites formes de tramesa siguen obligatòries.

Dos. Els notaris destinats en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana hauran de trametre a la conselleria competent en matèria d'hisenda una fitxa resum dels documents per ells autoritzats referents a actes o contractes subjectes a l'Impost sobre Successions i Donacions o a l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, així com la còpia electrònica d'aquells documents.

La determinació dels actes o contractes a què es referirà l'obligació, així com el format, contingut, terminis i la resta de condicions de compliment d'aquella, s'establiran mitjançant una ordre del conseller competent en matèria d'hisenda, i s'haurà de dur a terme en suport directament llegible per ordinador o per mitjà de transmissió per via telemàtica.

 

Disposició addicional segona. Obligacions formals de subministrament d'informació per part dels registradors de la propietat i mercantils. [66]

Els registradors de la propietat i mercantils destinats en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana hauran de trametre a la conselleria competent en matèria d'hisenda una declaració amb la relació dels documents referents a actes o contractes subjectes a l'Impost sobre Successions i Donacions o a l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats que es presenten a inscripció, quan el pagament o la presentació de la declaració s'haja realitzat en una altra comunitat autònoma diferent de la valenciana a la qual no corresponga el rendiment dels impostos.

La tramesa de la informació s'efectuarà en el format, els terminis i la resta de condicions i amb el contingut que s'establisca mitjançant una ordre del conseller competent en matèria d'hisenda, i s'haurà de dur a terme en suport directament llegible per ordinador o per mitjà de transmissió per via telemàtica en els supòsits en què l'esmentada ordre així ho establisca.

 

Disposició addicional tercera. Obligacions formals de subministrament d'informació en relació amb l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats per part de les persones físiques i jurídiques que organitzen subhastes de béns mobles. [67]

Les persones físiques i jurídiques que organitzen subhastes de béns mobles hauran de trametre a la conselleria competent en matèria d'hisenda una declaració en la qual s'inclouran totes les transmissions de béns mobles en què hagen participat.

La tramesa de la informació s'efectuarà en el format, terminis i la resta de condicions i amb el contingut que s'establisca mitjançant una ordre del conseller competent en matèria d'hisenda, i s'haurà de dur a terme en suport directament llegible per ordinador o per mitjà de transmissió per via telemàtica en els supòsits en què l'esmentada ordre així ho establisca.

 

Disposició addicional quarta. Obligació formal d'informació del subjecte passiu en l'àmbit del Impost sobre Successions i Donacions. [68]

1. En el cas d'adquisicions mortis causa, els subjectes passius estaran obligats a presentar junt amb l'autoliquidació que es refereix l'article 31 de la Llei 29/1987, de 18 de desembre, de l'Impost sobre Successions i Donacions, i la seua normativa de desplegament, documentació acreditativa amb el contingut a què es refereix l'apartat 2 per cada un dels béns dels que fóra titular el causant l'any natural anterior a la seua defunció que s'indiquen a continuació:

a) Depòsits en compte corrent o d'estalvi, a la vista o a termini, comptes financers i altres tipus d'imposicions en compte.

b) Deute públic, obligacions, bons i la resta de valors equivalents, negociats en mercats organitzats.

c) Accions i participacions en el capital social o en el fons patrimonial d'Institucions d'Inversió Col·lectiva (Societats i Fons d'Inversió), negociades en mercats organitzats.

d) Accions i participacions en el capital social o en els fons propis de qualssevol altres entitats jurídiques, negociades en mercats organitzats.

2. En la documentació acreditativa hauran de constar els moviments efectuats fins a un any abans de la defunció del causant.

3. S'exclouen d'esta obligació els subjectes passius inclosos en els grups I i II de parentiu quan la seua base imposable siga igual o inferior a 100.000 euros.

 

Disposició addicional quinta. Sense contingut [69]

 

Disposició addicional sisena. Regles relatives als discapacitats. [70]

1. El grau de discapacitat a l'efecte d'aquesta llei haurà d'acreditar-se mitjançant el certificat corresponent expedit pels òrgans competents de la Generalitat o pels òrgans corresponents de l'Estat o d'altres comunitats autònomes.

2. Les disposicions específiques previstes en aquesta Llei a favor de les persones amb discapacitat física o sensorial, amb grau de discapacitat igual o superior al 65 per cent, o persones amb discapacitat psíquica, amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 per cent, s'aplicaran a les persones amb discapacitat la incapacitat de les quals es declare judicialment, encara que no arribe a aquest grau.

3. La curatela amb facultats de representació plenes establida per resolució judicial s'assimilarà a un grau de discapacitat del 65 per cent.

4. Les disposicions específiques previstes en aquesta llei a favor de les persones amb discapacitat física o sensorial, amb grau de minusvalidesa igual o superior al 33 per cent, seran aplicables als pensionistes de la Seguretat Social que tinguen reconeguda una pensió d'incapacitat permanent total, absoluta o gran invalidesa, i en el cas dels pensionistes de classes passives que tinguen reconeguda una pensió de jubilació o de retir per incapacitat permanent per al servei o inutilitat.

 

Disposició addicional setena. Mesures fiscals relacionades amb la celebració de la Volta al Món a Vela. Alacant 2008. [71]

U. Bonificació en la quota de l'Impost sobre el Patrimoni.

1. Els subjectes passius de l'Impost sobre el Patrimoni, no residents a Espanya amb anterioritat a l'1 de gener del 2008, que hagen adquirit la seua residència habitual a la Comunitat Valenciana amb motiu de la celebració de la “Volta al Món a Vela. Alacant 2008.”, i que tinguen la condició de membres de les entitats que exerceixen els drets d'explotació, organització i direcció de l'esdeveniment esmentat o de les entitats que constituïsquen els equips participants, es podran aplicar una bonificació del 99,99 per 100 de la quota, exclosa la part d'esta que proporcionalment corresponga als béns i drets que estiguen situats, puguen exercitar-se o hagen de complir-se en territori espanyol i que formen part del patrimoni del subjecte passiu a 31 de desembre de 2007.

La condició de membre de les entitats assenyalades en el paràgraf anterior s'haurà d'acreditar per mitjà de la certificació que, a este efecte, expedisca el Consorci Alacant 2008.

2. La bonificació s'aplicarà als fets imposables produïts des de l'1 de gener de 2008 fins al 31 de desembre de 2009.

Dos. Bonificació en la quota de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.

1. En els supòsits d'adquisició de la vivenda habitual per no residents a Espanya amb anterioritat a l'1 de gener de 2008, que hagen adquirit la seua residència habitual a la Comunitat Valenciana amb motiu de la celebració de la “Volta al Món a Vela. Alacant 2008.”, i que tinguen la condició de membres de les entitats que exerceixen els drets d'explotació, organització i direcció de l'esdeveniment esmentat o de les entitats que constituïsquen els equips participants, es podrà aplicar una bonificació del 99,99 per 100 de la quota derivada de l'aplicació de les modalitats de transmissions patrimonials oneroses i actes jurídics documentats de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.

2. En els supòsits d'arrendament de la vivenda habitual que es concerte per no residents a Espanya amb anterioritat a l'1 de gener de 2008, que hagen adquirit la seua residència habitual a la Comunitat Valenciana amb motiu de la celebració de la “Volta al Món a Vela. Alacant 2008”, i que tinguen la condició de membres de les entitats que exerceixen els drets d'explotació, organització i direcció de l'esdeveniment esmentat o de les entitats que constituïsquen els equips participants, es podrà aplicar una bonificació del 99,99 per 100 de la part de la quota tributària de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats corresponent a les rendes de l'arrendament del període d'aplicació del benefici fiscal, amb el límit del resultat d'aplicar a les dites rendes el tipus mitjà efectiu de gravamen corresponent a la totalitat de les rendes que constitueixen la base imposable.

3. La condició de membre de les entitats assenyalades en els punts 1 i 2 d'este apartat s'haurà d'acreditar per mitjà de la certificació que, a este efecte, expedisca el Consorci Alacant 2008. Igualment, als efectes del que disposen estos punts, caldrà ajustar-se al concepte de vivenda habitual previst en la normativa estatal reguladora de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.

4. Les bonificacions a què es refereix este apartat s'aplicaran en relació amb els fets imposables produïts des de l'1 de gener de 2008 fins al 31 de desembre de 2009.

 

Disposició addicional vuitena. Taxació pericial contradictòria. [72]

1. En correcció del resultat obtingut en la comprovació de valors per qualsevol dels mitjans previstos en l'article 57 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, en l'àmbit de l'Impost sobre Successions i Donacions, les persones interessades podran promoure la taxació pericial contradictòria mitjançant sol·licitud presentada dins del termini del primer recurs o reclamació que pertoque contra la liquidació efectuada d'acord amb els valors comprovats administrativament o, quan la normativa tributaria així ho preveja, contra l'acte de comprovació de valores degudament notificat.

Quan la persona interessada estime que la notificació no conté expressió suficient de les dades i dels motius tinguts en compte per a elevar els valors declarats i denuncie l'omissió en un recurs de reposició o en una reclamació economicoadministrativa reservant-se el dret a promoure taxació pericial contradictòria, el termini a què es refereix el paràgraf anterior es comptarà des de la data de fermesa en via administrativa de l'acord que resolga el recurs o la reclamació interposada.

2. La presentació de la sol·licitud de taxació pericial contradictòria, o la reserva del dret a promoure-la a què es refereix l'apartat 1, determinarà la suspensió de l'execució de la liquidació i del termini per a interposar recurs o reclamació contra esta.

 

Disposició addicional novena. Requisits per a l'acreditació de la presentació i el pagament de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i de l'Impost sobre Successions i Donacions davant de la Generalitat. [73]

1. Sense perjuí del que estableix l'apartat 3, l'acreditació de la presentació de documents i autoliquidacions, així com del pagament de deutes tributaris, que resulten procedents pels Impostos sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i sobre Successions i Donacions, quan hagen de dur-se a terme davant de la Generalitat, per a permetre l'admissió de documents subjectes als esmentats imposats per autoritats, funcionaris, oficines o dependències administratives i la producció d'efectes d'estos en jutjats, tribunals, oficines o registres públics, o a qualsevol altre efecte previst en les disposicions vigents, s'efectuarà per mitjà de justificant expedit per l'Administració tributària de la Generalitat, en què conste la presentació del document i el pagament del tribut, o la declaració de no subjecció o del benefici fiscal aplicable.

Als efectes de l'expedició del justificant a què es refereix el paràgraf anterior, el pagament del tribut haurà de constar efectuat per mitjà d'ingrés a favor de la Generalitat, en comptes de titularitat d'esta, i a través dels models de declaració i ingrés habilitats, amb este fi, per la conselleria competent en matèria d'hisenda.

2. En el cas de declaracions tributàries la presentació de les quals, i, si és el cas, pagament, s'hagen dut a terme per mitjans telemàtics habilitats per la Generalitat, l'acreditació de tals circumstàncies es considerarà efectuada d'acord amb el que estableix l'apartat 1 o pels procediments específicament previstos, a este efecte, mitjançant una orde del conseller competent en matèria d'hisenda.

3. En els supòsits d'adquisició dels vehicles a què es refereixen els números 1 i 2 de l'apartat tres de l'article tretze, quan aquella no estiga exempta de pagament de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, els contribuents, una vegada formalitzada l'autoliquidació de l'impost, no tenen l'obligació de presentar-la davant de l'administració tributària de la Generalitat, i és suficient l'acreditació del pagament en la forma establida pel paràgraf segon de l'apartat 1 o per l'apartat 2 d'aquesta disposició, a l'efecte de la tramitació del canvi de titularitat del vehicle davant de l'òrgan competent en matèria de trànsit. [74]

4. En els casos previstos en l'apartat c de l'article 6 de la Llei hipotecària, a l'efecte d'acreditar la presentació de documents serà suficient certificació acreditativa d'aquest aspecte emesa per l'Administració tributària de la Generalitat. [75]

 

Disposició addicional desena. Declaració informativa de les concessions administratives i actes assimilats. [76]  [77]

1. Les administracions públiques que atorguen concessions administratives, dicten actes o facen negocis administratius, siga com siga la seua modalitat o denominació, pels quals, com a conseqüència de l'atorgament de facultats de gestió de serveis públics o de l'atribució de l'ús privatiu o de l'aprofitament especial de béns de domini o ús públic, s'origine un desplaçament patrimonial en favor de particulars, quan la totalitat o part del territori on radiquen, s'executen o es presten aquests siga la Comunitat Valenciana, estan obligades a posar en coneixement de l'Agència Tributària Valenciana aquestes concessions, actes o negocis atorgats.

2. Mitjançant ordre del conseller competent en matèria d'hisenda s'aprovarà el model, les dades, els terminis i el format en què les administracions públiques que atorguen concessions, actes o negocis administratius hagen de remetre a l'Agència Tributària Valenciana la informació exigible d'acord amb aquest article.

 

Disposició addicional onze. Bonificacions en la quota de la taxa que grava els jocs de sort, envit o atzar, durant els anys 2012, 2013 i 2014, per a les màquines recreatives tipus «B» i tipus «C» en situació de suspensió temporal de l'explotació a data 31 de desembre de 2011, i que hagen romàs en la mencionada situació, ininterrompudament, des de l'1 de gener de 2011, s'aplicaran les següents bonificacions en la quota de la taxa que grava els jocs de sort, envit o atzar, quan l'alçament de la mencionada suspensió s'haja produït amb efectes d'1 de gener de 2012: [78]

En els casos de màquines tipus “B” i “C” que es troben en situació de suspensió temporal de l'explotació a data 31 de desembre de 2011, i que hagen romàs en la mencionada situació, ininterrompudament, des de l'1 de gener de 2011, s'aplicaran les bonificacions següents en la quota de la taxa que grava els jocs de sort, envit o atzar, quan l'alçament de la dita suspensió s'haja produït amb efectes d'1 de gener de 2012:

Durant l'any 2012, bonificació del 75 per 100 de la quota de la taxa.

Durant els anys 2013 i 2014, bonificació del 50 per 100 de la quota de la taxa.

Els mencionats beneficis quedaran condicionats que les màquines no es troben en situació de suspensió temporal de l'explotació en cap moment dels esmentats exercicis.

El nombre de màquines bonificades per titular no podrà superar el de la diferència positiva entre les autoritzacions d'explotació suspeses a 31 de desembre de 2011 i que hagen romàs en la mencionada situació de suspensió, ininterrompudament, des de l'1 de gener de 2011, i les suspeses a 1 de gener de 2012. Si en qualsevol dels exercicis en què siga aplicable la bonificació s'incrementara el nombre de màquines suspeses respecte de l'existent a l'1 de gener de 2012, es perdrà el dret a la bonificació per a un nombre de màquines equivalent a l'esmentat increment.

L'incompliment dels requisits establit en els paràgrafs anteriors determinarà la pèrdua del dret a les bonificacions practicades, i s'hauran d'ingressar les quantitats indegudament bonificades, junt amb els corresponents interessos de demora.

 

Disposició addicional dotze. Escala Autonòmica de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques per al 2012 i 2013. [79]

En els períodes impositius 2012 i 2013, l'escala autonòmica de tipus de gravamen aplicable a la base liquidable general de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, a la qual es refereix l'apartat 1 de l'article segon de la Llei 13/1997, de 23 de desembre, de la Generalitat, per la qual es regula el tram autonòmic de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i restants tributs cedits, serà la següent:

 

Base liquidable
 
Fins a euros

Quota íntegra
 
euros

Resta base liquidable
 
Fins a euros

Tipus aplicable

Percentatge

0

0

17.707,20

12

17.707,20

2.124,86

15.300,00

14

33.007,20

4.266,86

20.400,00

18,5

53.407,20

8.040,86

66.593,00

21,5

120.000,20

22.358,36

55.000,00

22,5

175.000,20

34.733,36

En avant

23,5

 

Disposició addicional tretzena. Deducció per obres de conservació o millora de la qualitat, sostenibilitat i accessibilitat en la vivenda habitual, efectuades des de l'1 de gener de 2014 fins al 31 de desembre de 2015. [80]

Els contribuents la suma de la base liquidable general i de la base liquidable de l'estalvi dels quals no siga superior als límits establits en el paràgraf primer de l'apartat quatre de l'article quart d'esta llei, podran deduir-se per les obres realitzades des de l'1 de gener de 2014 fins al 31 de desembre de 2015 en la vivenda habitual de què siguen propietaris o titulars d'un dret real d'ús i gaudi, o en l'edifici en què esta es trobe, sempre que tinguen per objecte la seua conservació, o la millora de la qualitat, sostenibilitat i accessibilitat, en els termes prevists pel Pla estatal de foment del lloguer de vivendes, la rehabilitació edificatòria, i la regeneració i renovació urbanes, 2013-2016, aprovat pel Reial decret 233/2013, de 5 d'abril, o en els prevists en la normativa autonòmica en matèria de rehabilitació, disseny i qualitat en la vivenda:

a) El 10 per cent de les quantitats satisfetes en el període impositiu per obres realitzades en 2014.

b) El 25 per cent de les quantitats satisfetes en el període impositiu per obres realitzades en 2015.

No donaran dret a aplicar esta deducció:

a) Les obres que es realitzen en places de garatge, jardins, parcs, piscines i instal·lacions esportives i altres elements anàlegs.

b) Les inversions per a l'aprofitament de fonts d'energia renovables en la vivenda habitual a què siga aplicable la deducció prevista en la lletra o de l'apartat u de l'article quart d'esta llei.

c) La part de la inversió finançada amb subvencions públiques.

Serà requisit per a l'aplicació d'esta deducció la identificació, per mitjà del seu número d'identificació fiscal, de les persones o entitats que realitzen materialment les obres.

La base d'esta deducció estarà constituïda per les quantitats satisfetes, per mitjà de targeta de crèdit o dèbit, transferència bancària, xec nominatiu o ingrés en comptes en entitats de crèdit, a les persones o entitats que realitzen tals obres. En cap cas, donaran dret a aplicar esta deducció les quantitats satisfetes per mitjà lliuraments de diners de curs legal.

La base màxima anual d'esta deducció serà:

a) Quan la suma de la base liquidable general i de l'estalvi siga inferior a 23.000 euros anuals, en tributació individual, o a 37.000 euros, en tributació conjunta: 4.500 euros anuals.

b) Quan la suma de la base liquidable general i de l'estalvi estiga compresa entre 23.000 i 25.000 euros anuals, en tributació individual, o entre 37.000 euros i 40.000 euros, en tributació conjunta: el resultat d'aplicar a 4.500 euros anuals:

U. En tributació individual: un percentatge obtingut de l'aplicació de la fórmula següent: 100 x (1 – el coeficient resultant de dividir per 2.000 la diferència entre la suma de la base liquidable general i de l'estalvi del contribuent i 23.000).

Dos. En tributació conjunta: un percentatge obtingut de l'aplicació de la fórmula següent: 100 x (1 – el coeficient resultant de dividir per 3.000 la diferència entre la suma de la base liquidable general i de l'estalvi del contribuent i 37.000).

La base acumulada de la deducció corresponent als períodes impositius en què aquella s'aplique no podrà excedir 5.000 euros per vivenda.

Quan concórreguen diversos contribuents declarants amb dret a aplicar la deducció respecte d'una mateixa vivenda, la base màxima anual de deducció es ponderarà per a cada un d'ells en funció del seu percentatge de titularitat en l'immoble.

 

Disposició addicional catorze. Sense contingut [81]

 

Disposició addicional quinze. Bonificació en la quota de la modalitat gradual d'Actes jurídics documentats de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes jurídics documentats, aplicable, en 2014 i 2015, en els casos de préstecs i crèdits hipotecaris per al finançament de l'adquisició d'immobles per jóvens menors de 35 anys que siguen empresaris o professionals o per societats mercantils participades directament en la seua integritat per jóvens. [82]

En 2014 i 2015, s'aplicarà una bonificació del 100 per 100 de la quota tributària de la modalitat gradual d'Actes jurídics documentats de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes jurídics documentats en el cas de constitució de préstecs i crèdits hipotecaris concedits per al finançament de l'adquisició d'immobles per jóvens menors de 35 anys que siguen empresaris o professionals o per societats mercantils participades directament en la seua integritat per jóvens, sempre que concórreguen les circumstàncies següents:

a) Que els immobles s'afecten a l'activitat empresarial o professional de l'adquirent, com a seu del domicili fiscal o centre de treball de l'empresa o negoci.

b) Que l'adquirent, o la societat participada, mantinga l'exercici de l'activitat empresarial o professional i el seu domicili fiscal a la Comunitat Valenciana durant un període d'almenys 3 anys, llevat que, en el cas d'adquirent persona física, este muira dins del mencionat termini, i que, en el cas d'adquisició per societats mercantils, a més, es mantinga durant el mencionat termini una participació majoritària en el capital social dels socis existents en el moment de l'adquisició.

c) Que durant el mateix període de 3 anys l'adquirent no realitze qualsevol de les operacions següents:

U. Efectuar actes de disposició o operacions societàries que, directament o indirectament, puguen donar lloc a una minoració substancial del valor d'adquisició.

Dos. Transmetre els immobles.

Tres. Desafectar els immobles de l'activitat empresarial o professional o destinar-los a fins diferents de seu del domicili fiscal o centre de treball.

d) Que l'import net de la xifra de negocis de l'activitat de l'adquirent, en els termes de la Llei de l'Impost sobre Societats, no supere els 10 milions d'euros durant els 3 anys a què es refereix la lletra b anterior.

e) Que en el document públic en què es constituïsca el préstec o crèdit hipotecari es determine expressament la destinació de l'immoble a què es refereix la lletra a, així com la identitat dels socis, la seua edat i la seua participació en el capital.

L'import acumulat de bonificació per a tots els subjectes passius que complisquen els requisits a què es refereix el paràgraf anterior per un mateix préstec o crèdit hipotecari no podrà excedir 1.000 euros.

 

Disposició addicional setze. Requisits de les entregues d'imports dineraris per a l'aplicació de determinats beneficis fiscals. [83]

L'aplicació de les deduccions en la quota i de les reduccions en la base imposable a les quals es refereixen les lletres e, k, l, m, n, ñ, o, p, q, r, s, v, w, x, y i z de l'apartat u de l'article quart; els números 1.r , 2.n , 6.é i 7.é de l'article deu bis i les lletres c i d de la disposició addicional 17 de la present llei queda condicionada al fet que el lliurament dels imports dineraris derivat de l'acte o negoci jurídic que done dret a l'aplicació d'aquelles es realitze mitjançant targeta de crèdit o dèbit, transferència bancària, xec nominatiu o ingrés en comptes en entitats de crèdit.

 

Disposició addicional 17 [84]

Amb efectes des de l'1 de gener de 2020 els contribuents podran deduir-se de la quota íntegra autonòmica:

a) La quantitat que resulte d'aplicar el tipus mitjà de gravamen general autonòmic sobre la quantia de les quantitats procedents de les ajudes públiques concedides per la Generalitat en virtut del Decret llei 3/2020, de 10 d'abril, d'adopció de mesures urgents per a establir ajudes econòmiques en els treballadors i les treballadores afectats per un ERTO, i als quals han reduït la jornada laboral per conciliació familiar amb motiu de la declaració de l'estat d'alarma per la crisi sanitària provocada per la Covid-19 que hagen sigut integrades en la base imposable del contribuent. [85]

b) La quantitat que resulte d'aplicar el tipus mitjà de gravamen general autonòmic sobre la quantia de les quantitats procedents de les ajudes públiques concedides per la Generalitat en virtut de l'Ordre 5/2020, de 8 de juny, de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, per la qual s'aproven les bases reguladores per a l'atorgament de subvencions per a l'adquisició o electrificació de bicicletes urbanes i vehicles elèctrics de mobilitat personal.

c) El 20 % per als primers 150 euros i el 25 % del valor restant per a les donacions d'imports dineraris efectuades durant el període impositiu dirigides a finançar programes d'investigació, innovació i desenvolupament científic o tecnològic en el camp del tractament i prevenció de les infeccions produïdes per la Covid-19 que siguen efectuades en favor de les entitats següents:

a) L'Administració de la Generalitat Valenciana i les entitats instrumentals que en depenen.

b) Les entitats sense finalitat lucrativa a què fan referència els articles 2 i 3 de la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge, sempre que el fi exclusiu o principal que perseguisquen siga la investigació, el desenvolupament científic o tecnològic, o la innovació, en el territori de la Comunitat Valenciana.

c) Les universitats públiques, els instituts públics d'investigació i els centres tecnològics situats a la Comunitat Valenciana.

d) El 20 % per als primers 150 euros i el 25 % per a l'import restant de les donacions efectuades durant el període impositiu, siga en metàl·lic o en espècie, per a contribuir al finançament de les despeses ocasionades per la crisi sanitària, d'acord amb l'article 4 del Decret llei 4/2020, de 17 d'abril, del Consell, de mesures extraordinàries de gestió economicofinancera per a fer front a la crisi produïda per la Covid-19. [86]

 

 

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

 

Disposició transitòria primera. Aplicació del tram autonòmic de la deducció per inversió en vivenda habitual als contribuents a qui es refereix la disposició transitòria díhuit de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i de modificació parcial de les lleis dels impostos sobre Societats, sobre la Renda de no Residents i sobre el Patrimoni. [87]

El tram autonòmic de la deducció per inversió en vivenda habitual aplicable als contribuents a què es refereix la disposició transitòria díhuit de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i de modificació parcial de les lleis dels impostos sobre Societats, sobre la Renda de no Residents i sobre el Patrimoni serà l'establit per l'article tercer bis d'esta llei en la seua redacció a 31 de desembre de 2012.

 

Disposició transitòria segona. Tipus de gravamen de la taxa que grava els jocs de sort, envit o atzar, en la seua modalitat de bingo electrònic, per a 2014, 2015 i 2016. [88]

El tipus de gravamen de la taxa que grava els jocs de sort, envit o atzar, en la seua modalitat de bingo electrònic, a què es refereix el número 3 de l'apartat dos de l'article quinze d'esta llei serà:

a) En 2014 i 2015: el 10 per 100.

b) En 2016: el 15 per 100.

 

Disposició transitòria tercera. Tipus de gravamen de la taxa que grava els jocs de sort, envit o atzar, pel concepte de gravamen sobre establiments diferents de casinos de joc, modalitats del joc del bingo distintes del bingo electrònic, en els supòsits de cartons encara no jugats l'1 de gener de 2015 i adquirits abans d'esta data. [89]

En els supòsits de cartons del joc del bingo no electrònic adquirits abans de l'1 de gener de 2015 i que es juguen a partir d'esta data, inclusivament, seran aplicables els tipus de gravamen de la taxa que grava els jocs de sort, envit o atzar, pel concepte de gravamen sobre establiments diferents de casinos de joc, modalitats del joc del bingo distintes del bingo electrònic, als quals es refereix el número 2 de l'apartat dos de l'article quinze d'esta llei en la seua redacció vigent el 31 de desembre de 2014.

 

Disposició transitòria quarta. Escala de l'Impost sobre el Patrimoni aplicable a les meritacions produïdes en els anys 2023 i 2024. [90]

Derogada

 

 

DISPOSICIONS FINALS

 

Primera. Habilitació a la llei de pressupostos

Mitjançant llei de pressupostos de la Generalitat Valenciana podran modificar-se els tipus de gravamen, escales, quanties fixes, percentatges i, en general, la resta d'elements quantitatius regulats en aquesta llei.

 

Segona. Habilitació normativa [91]

U. Correspon al conseller competent en matèria d'hisenda, mitjançant una orde:

1. La determinació dels supòsits i condicions en què els obligats tributaris i les entitats a què es refereix l'article 92 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària podran presentar per mitjans telemàtics declaracions, autoliquidacions, comunicacions, sol·licituds i qualsevol altre document amb transcendència tributària, així com els supòsits i condicions en què la dita presentació haurà de realitzar-se per mitjà de mitjans telemàtics.

2. L'aprovació i publicació, en relació amb la comprovació de valors en l'àmbit dels impostos sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i sobre Successions i Donacions, dels coeficients multiplicadors a què es refereix la lletra b) de l'apartat 1 de l'article 57 de la Llei General Tributària.

En la comprovació de valors de béns diferents dels immobles, correspon igualment al conseller competent en matèria d'hisenda la determinació del registre oficial de caràcter fiscal en què es continguen els valors a què siguen aplicables els coeficients a què es refereix el paràgraf anterior d'este apartat 2.

3. L'establiment d'honoraris estandarditzats dels pèrits tercers en les taxacions pericials contradictòries dels efectes dels impostos sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i sobre Successions i Donacions. L'acceptació de la designació com a pèrit tercer determinarà, així mateix, l'acceptació de tals honoraris aprovats per la Generalitat.

4. La determinació dels supòsits i condicions en què s'ha d'aportar documentació complementària junt amb la presentació de l'autoliquidació pels imposts sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i sobre successions i donacions, així com l'abast de la dita documentació. [92]

 

Dos. Sense perjuí del que disposa l'apartat u, s'habilita al Consell perquè, a proposta del conseller competent en matèria d'hisenda i mitjançant un decret, dicte totes les normes que resulten necessàries en desplegament d'esta llei.

 

Tercera. Entrada en vigor

Aquesta llei vigirà a partir de l'1 de gener de 1998.

 

Per tant, ordene que tots els ciutadans, tribunals, autoritats i poders públics als quals pertoque, observen i facen complir aquesta llei.

 

València, 23 de desembre de 1997

 

El president de la Generalitat Valenciana,

EDUARDO ZAPLANA HERNANDEZ-SORO 

 

 

 



[1] La disposició addicional tercera de la Llei 11/2000, de 28 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat Valenciana (DOGV núm. 3907 de 29.12.2000), disposa que:

“Les referències contingudes en la Llei 13/1997 a subjectes passius de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques s'hauran d'entendre fetes als contribuents per aquest impost, d'acord amb la nova regulació dels elements personals de l'impost continguda en la Llei 40/1998, de 9 de desembre, de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i altres normes tributàries.”

[2]  Els imports expressats en pessetes es converteixen a euros conforme a la Llei 46/1998, de 17 de desembre, sobre introducció de l'euro (BOE núm. 302, de 18 de desembre de 1998).

[3]  El primer paràgraf de l'apartat II del preàmbul es modifica per l'article 15 de la Llei 8/2022, de 29 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d'organització de la Generalitat (DOGV núm. 9501 de 30.12.2022).

[4] El tercer paràgraf de l'apartat II del preàmbul es modifica per l'article 16 de la Llei 8/2022, de 29 de desembre.

[5]  El primer paràgraf de l'apartat V del preàmbul es modifica per l'article 17 de la Llei 8/2022, de 29 de desembre.

[6]  Els apartats un i tres de l'article primer es modifiquen, en el sentit de substituir, respectivament, les expressions «subjectes passius per obligació personal» i «subjectes passius» pel terme «contribuents», per l'article 28 de la Llei 11/2002, de 23 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat Valenciana (DOGV núm. 4409 de 31.12.2002).

[7]  L'apartat un de l'article primer es modifica per l'article 9 de la Llei 10/1998, de 28 de desembre de 1998, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat Valenciana (DOGV núm. 3404 de 31.12.1998).

[8]  Amb efectes per als períodes impositius acabats des de l'1 de gener de 2023 es modifica l'apartat 1 de l'article 2 per la disposició final primera de la Llei 9/2022, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2023 (DOGV núm. 9502 de 31.12.2022).

[9] L'article 2 bis s'afig per l'article 3 del Decret llei 14/2022, de 24 d'octubre, del Consell, pel qual es modifica la Llei 13/1997, de 23 de desembre, per la qual es regula el tram autonòmic de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i la resta de tributs cedits, per a adequar el gravamen de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i d'altres figures tributàries a l'impacte de la inflació (DOGV núm. 9458 de 27.10.2022).

[10]  L'article tercer se suprimeix per l'article 39 de la Llei 16/2010, de 27 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat (DOGV núm. 6429 de 31.12.2010).

[11]  L'article tercer bis queda sense contingut per l'article 51 de la Llei 5/2013, de 23 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat (DOGV núm. 7181 de 27.12.2013).

[12]  L'article 4 es modifica per les següents disposicions:

·    article 12 de la Llei 10/1998, de 28 de desembre de 1998.

·     article 35 de la Llei 9/1999, de 30 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d'organització de la Generalitat Valenciana (DOGV núm. 3657 de 31.12.1999).

·    article 14 de la Llei 11/2000, de 28 de desembre.

·    article 14 de la Llei 9/2001, de 27 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat Valenciana (DOGV núm. 4158 de 31.12.2001).

·    article 32 de la Llei 11/2002, de 23 de desembre.

·    article 34 i disposició addicional segona de la Llei 16/2003, de 17 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat Valenciana (DOGV núm. 4654 de 19.12.2003).

·    article 42 de la Llei 12/2004, de 27 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat Valenciana (DOGV núm. 4913 de 29.12.2004).

·    article 30.1 de la Llei 14/2005, de 23 de desembre, de la Generalitat, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de La Generalitat (DOGV núm. 5166 de 30.12.2005).

·    article 10 de la Llei 10/2006, de 26 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat (DOGV núm. 5416 de 28.12.2006).

·    articles 25 i 26 de la Llei 14/2007, de 26 de desembre, de la Generalitat, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d'Organització de la Generalitat (DOGV núm. 5669 de 28.12.2007).

·    articles 28, 29 i 30 de la Llei 16/2008, de 22 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat (DOGV núm. 5922 de 29.12.2008).

·    articles 23 i 24 de la Llei 12/2009, de 23 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat (DOGV núm. 6175 de 30.12.2009).

·    article 40 de la Llei 16/2010, de 27 de desembre.

·    article 17 del Decret llei 1/2012, de 5 gener, del Consell, de mesures urgents per a la reducció del dèficit a la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 6688 de 10.01.2012).

·    articles 61 i 62 de la Llei 10/2012, de 21 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat (DOGV núm. 6931 de 27.12.2012).

·    articles 52 a 60 de la Llei 5/2013, de 23 de desembre.

·    article 46 de la Llei 7/2014, de 22 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat (DOGV núm. 7432 de 29.12.2014).

·    article 29 de la Llei 9/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, d'Impuls de l'activitat i del mecenatge cultural a la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 7434 de 31.12.2014).

·    article 12 de la Llei 13/2016, de 29 de desembre.

·    articles 1 a 3 de la Llei 21/2017, de 28 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d'organització de la Generalitat (DOGV núm. 8202 de 30.12.2017).

·    disposició final primera de la Llei 20/2018, de 25 de juliol, de la Generalitat, del mecenatge cultural, científic i esportiu no professional a la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 8348 de 27.07.2018).

·    articles 28 a 31 de la Llei 27/2018, de 27 desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat (DOGV núm. 8453 de 28.12.2018).

·    El requisit segon de les lletres n i ñ de l'apartat U de l'article quart se suprimeixen per la disposició addicional primera del Decret llei 1/2020, de 27 de març, del Consell, de mesures urgents de suport econòmic i financer per a les persones treballadores autònomes, de caràcter tributari i de simplificació administrativa per a fer front a l'impacte de la Covid-19 (DOGV núm. 8774 de 30.03.2020).

·    articles 35 a 44 de la Llei 3/2020, de 30 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat 2021 (DOGV núm. 8987 de 31.12.2020).

·    articles 19 a 25 y 29 de la Llei 7/2021, de 29 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat 2022 (DOGV núm. 9246 de 30.12.2021).

·    articles 4 a 8, disposició transitòria única i disposició final primera del Decret llei 14/2022, de 24 d'octubre.

·    disposició final tercera de la Llei 3/2023, de 13 d'abril, de la Generalitat, d'Habitatges Col·laboratius de la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 9578 de 19.04.2023), rectificada per la correcció d'errades publicada en el DOGV núm. 9594 de 12.05.2023.

·    articles 12 a 16 de la Llei 7/2023, de 26 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d'organització de la Generalitat (DOGV núm. 9756 de 30.12.2023).

[13]  L'article 22 de la Llei 7/2021, de 29 de desembre modifica l'apartat ny (ñ) de l'article 4.U. En l´últim paràgraf on es fa referència a la "lletra ny" s'ha d'entendre la "lletra n".

[14] La lletra o de l'article 4.u es modifica pel Decret llei 14/2022, de 24 d'octubre, amb dues redaccions diferents:

1.Amb efectes per als períodes impositius acabats fins al 31 de desembre de 2022 (redacció donada per la disposició transitòria única).

2.Amb efectes per als períodes impositius acabats a partir de l'1 de gener de 2023 (redacció donada per la disposició final primera).

[15]  El requisit regulat en la lletra c de la deducció regulada en la lletra z de l'article 4.u es modifica, amb efectes des de l'1 de gener de 2023, per l'article 14 de la Llei 7/2023, de 26 de desembre.

[16]  La lletra ac de l'article 4.u es crea, amb efectes des de l'1 de gener de 2023, per l'article 15 de la Llei 7/2023, de 26 de desembre.

[17]  La lletra ad de l'article 4.u es crea, amb efectes des de l'1 de gener de 2023, per l'article 16 de la Llei 7/2023, de 26 de desembre.

[18]  L'article 5 es modifica per l'article 15 de la Llei 9/2001, de 27 de desembre.

[19]  L'article sisé es modifica per l'article 27 de la Llei 14/2007, de 26 de desembre.

[20]  L'article sèptim es modifica per l'article 46.11 de la Llei 7/2014, de 22 de desembre.

[21]  L'article 8 es modifica per l'article 18 de la Llei 8/2022, de 29 de desembre.

[22]  L'article 9 es modifica per l'article 53 de la Llei 3/2020, de 30 de desembre.

[23]  L'article 10 es modifica per l'article 34 de la Llei 11/2002, de 23 de desembre.

[24]  La lletra a) de l'apartat u de l'article deu es modifica per l'article 1 del Decret llei 4/2013, de 2 d'agost, del Consell, pel qual s'estableixen mesures urgents per a la reducció del dèficit públic i la lluita contra el frau fiscal a la Comunitat Valenciana, així com altres mesures en matèria d'ordenació del joc (DOGV núm. 7083 de 06.08.2013).

[25] La lletra b) de l'apartat 1 de l'article 10 es modifica per l'article 19 de la Llei 8/2022, de 29 de desembre.

[26]  La lletra c) de l'apartat u de l'article deu s'afig per l'article 2 del Decret llei 4/2013, de 2 d'agost.

[27]  L'apartat dos. 1r de l'article 10 es modifica per l'article 68 de la Llei 9/2019, de 23 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat (DOGV núm. 8707 de 30.12.2019).

[28] L'últim paràgraf de l'article 10 Dos 1r es modifica per l'article 26 de la Llei 7/2021, de 29 de desembre.

[29]  El número 2n de l'apartat dos de l'article deu es modifica per l'article 30 de la Llei 9/2014, de 29 de desembre.

[30]  L'apartat dos.3r de l'article 10 es modifica per l'article 68 de la Llei 9/2019, de 23 de desembre.

[31] El punt b del número 4t de l'article 10. dos s'elimina per l'article 27 de la Llei 8/2022, de 29 de desembre.

[32]  L'apartat dos.4t de l'article 10 es modifica per l'article 68 de la Llei 9/2019, de 23 de desembre.

[33]  L'article deu bis es modifica per l'article 32 de la Llei 14/2005, de 23 de desembre.

[34] Amb efectes per als fets imposables meritats a partir del dia 28 de maig de 2023, es modifiquen els números 1.r i 2.n de l'article 10 bis, per l'article 1 de la Llei 6/2023, de 22 de novembre, de la Generalitat, de modificació de la Llei 13/1997, de 23 de desembre, per la qual es regula el tram autonòmic de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i restants tributs cedits, pel que fa a l'Impost de Successions i Donacions (DOGV núm. 9731 de 23.11.2023).

[35]  Amb efectes per als fets imposables meritats a partir del dia 28 de maig de 2023, es modifiquen els números 1.r i 2.n de l'article 10 bis, per l'article 1 de la Llei 6/2023, de 22 de novembre.

[36]  L'apartat tercer de l'article 10 bis es modifica per l'article 45 de la Llei 3/2020, de 30 de desembre.

[37]  L'article 10 bis 4t es modifica per l'article 68 de la Llei 9/2019, de 23 de desembre.

[38] El punt b del número 5é de l'article 10 bis s'elimina per l'article 27 de la Llei 8/2022, de 29 de desembre.

[39]  L'article 10 bis 5e es modifica per l'article 68 de la Llei 9/2019, de 23 de desembre.

[40]  L'apartat 6 de l'article 10 bis s'afig per l'article 31 de la Llei 9/2014, de 29 de desembre.

[41]  L'apartat seté s'introdueix per l'article 46 de la Llei 3/2020, de 30 de desembre.

[42]  L'article 11 es modifica per l'article 17 de la Llei 7/2023, de 26 de desembre.

[43]  L'article 12 es modifica per l'article 18 de la Llei 7/2023, de 26 de desembre.

[44]  L'article dotze bis es modifica per l'article 4 del Decret llei 4/2013, de 2 d'agost.

[45] Amb efectes per als fets imposables meritats a partir del dia 28 de maig de 2023, es modifica l'apartat 1 de l'article 12 bis, per l'article 2 de la Llei 6/2023, de 22 de novembre.

[46]  L'article dotze ter s'afig per l'article 5 del Decret llei 4/2013, de 2 d'agost.

[47]  Els terminis de presentació establits en l'apartat Dos de l'article Dotze Ter i en l'apartat dos de l'article catorze bis resultaran d'aplicació quan l'incompliment dels requisits a què estiga condicionat el benefici fiscal es produïsca a partir de l'entrada en del decret llei 4/2013, segons el que disposa la disposició transitòria única del Decret llei 4/2013, de 2 d'agost.

[48] L'article 12 quater es modifica per l'article 22 de la Llei 8/2022, de 29 de desembre.

[49]  L'article 13 es modifica per l'article 19 de la Llei 7/2023, de 26 de desembre.

[50]  L'article catorze es modifica per l'article 7.1 del Decret llei 4/2013, de 2 d'agost.

[51]  El punt u de l'article 14 es modifica per la disposició addicional trenta-vuit de la Llei 28/2018, de 28 de desembre de 2018, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2019 (DOGV núm. 8454 de 31.12.2018).

[52]  Els apartats tres i quatre de l'article 14 es modifiquen per l'article 68 de la Llei 9/2019, de 23 de desembre.

[53]  L'article catorze bis es modifica per l'article 17 de la Llei 13/2016, de 29 de desembre.

[54] El número tres de l'article catorze bis es modifica per l'article 28 de la Llei 7/2021, de 29 de desembre.

[55]  L'apartat quatre de l'article catorze bis s'afegeix per la disposició addicional quarta de la Llei 14/2018, de 5 de juny, de la Generalitat, de gestió, modernització i promoció de les àrees industrials de la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 8312 de 07.06.2018).

[56] L'apartat cinc de l'article 14 bis s'afegeix per l'article 5 del Decret llei 19/2022, de 30 de desembre, del Consell, pel qual es redueix temporalment l'import de les taxes pròpies i preus públics de la Generalitat, s'adopten mesures extraordinàries per al suport econòmic als contribuents del cànon de sanejament per a fer front a l'impacte de la inflació i es modifica la Llei 13/1997, de 23 de desembre, de la Generalitat, per la qual es regula el tram autonòmic de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i restants tributs cedits, amb la finalitat de col·laborar en la lluita contra el despoblament dels municipis de la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 9502 de 31.12.2022).

[57] L'apartat sis de l'article 14 bis s'afegeix per l'article 6 del Decret llei 19/2022, de 30 de desembre.

[58]  L'apartat seté de l'article 14 bis s'afegeix per la disposició final tercera de la Llei 3/2023, de 13 d'abril, rectificada per la correcció d'errades publicada en el DOGV núm. 9594 de 12.05.2023.

[59]  L'article catorze ter s'introdueix per l'article 63.2 de la Llei 5/2013, de 23 de desembre.

[60]  L'article quinze es deroga per la disposició derogatòria única de la Llei 1/2020, d'11 de juny, de la Generalitat, de regulació del joc i de prevenció de la ludopatia a la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 8834 de 15.06.2020).

[61]  El capítol V, del títol II, es modifica per l'article 63 de la Llei 10/2012, de 21 de desembre.

[62]  L'article setze es deixa sense contingut per l'article 33 de la Llei 27/2018, de 27 desembre.

[63]  El capítol VI, del títol II, que inclou l'article dèsset, s'introdueix per l'article 18 de la Llei 13/2016, de 29 de desembre.

[64] El capítol VII i l'article 18 s'afegeixen per l'article 26 de la Llei 8/2022, de 29 de desembre.

[65]  La disposició addicional única s'introdueix per l'article 39 de la Llei 11/2002, de 23 de desembre. Es modifica el títol, que passa a ser la disposició addicional primera i s'introdueix l'apartat dos per l'article 45 de la Llei 12/2004, de 27 de desembre.

[66]  La disposició addicional segona s'introdueix per l'article 46 de la Llei 12/2004, de 27 de desembre.

[67]  La disposició addicional tercera s'introdueix per l'article 47 de la Llei 12/2004, de 27 de desembre.

[68]  La disposició addicional quarta es modifica per l'article 9 del Decret llei 4/2013, de 2 d'agost.

[69]  La disposició addicional cinquena es deixa sense contingut per l'article 34 de la Llei 27/2018, de 27 desembre.

[70] La disposició addicional sisena es modifica per l'article 29 de la Llei 8/2022, de 29 de desembre.

[71]  La disposició addicional setena s'afig per l'article 40 de la Llei 14/2007, de 26 de desembre.

[72]  La disposició addicional vuitena s'afig per l'article 37 de la Llei 16/2008, de 22 de desembre.

[73]  La disposició addicional novena es modifica per l'article 10 del Decret llei 4/2013, de 2 d'agost.

[74]  L'apartat 3 de la disposició addicional novena es modifica per l'article 35 de la Llei 27/2018, de 27 desembre.

[75]  L'apartat 4 de la disposició addicional novena s'afig per l'article 49 de la Llei 3/2020, de 30 de desembre.

[76]  La disposició addicional desena es modifica per l'article 50 de la Llei 3/2020, de 30 de desembre.

[77] El títol de la disposició addicional desena es modifica per l'article 30 de la Llei 8/2022, de 29 de desembre.

[78]  La disposició addicional onze es modifica per l'article 65 de la Llei 5/2013, de 23 de desembre.

[79]  La disposició addicional dotze es modifica per l'article 45.2 de la Llei 7/2014, de 22 de desembre.

[80]  La disposició addicional tretzena es modifica per l'article 50 de la Llei 7/2014, de 22 de desembre.

[81]  La disposició addicional catorzena es deixa sense contingut per l'article 36 de la Llei 27/2018, de 27 desembre.

[82]  La disposició addicional quinze es modifica per l'article 69 de la Llei 5/2013, de 23 de desembre.

[83]  La disposició addicional setze es modifica per l'article 51 de la Llei 3/2020, de 30 de desembre.

[84]  La disposició addicional 17 s'introdueix per l'article 52 de la Llei 3/2020, de 30 de desembre.

[85]  La lletra a) de la disposició addicional 17 es modifica per la disposició final segona del Decret llei 6/2021, d'1 d'abril, del Consell, de mesures urgents en matèria de gestió econòmicoadministrativa per a l'execució d'actuacions finançades per instruments europeus per a recolzar la recuperació de la crisi conseqüència de la Covid-19 (DOGV núm. 9062 de 15.04.2021).

[86]  La lletra d) de la disposició addicional 17 es modifica per la disposició final segona del Decret llei 6/2021, d'1 d'abril.

[87]  La disposició transitòria primera s'introdueix per l'article 71 de la Llei 5/2013, de 23 de desembre.

[88]  La disposició transitòria segona s'introdueix per l'article 72 de la Llei 5/2013, de 23 de desembre.

[89]  La disposició transitòria tercera s'introdueix per l'article 52 de la Llei 7/2014, de 22 de desembre.

[90]  La disposició transitòria quarta es deroga per la disposició derogatòria única de laLlei 7/2023, de 26 de desembre. Tingueu en compte la disposició final segona de la Llei 7/2023, de 26 de desembre:

“Disposició final segona. Entrada en vigor
Aquesta llei entrarà en vigor el dia 1 de gener de 2024, a excepció de la disposició derogatòria de la disposició transitòria quarta de la Llei 13/1997, de 23 de desembre, per la qual es regula el tram autonòmic de l'impost sobre la renda de les persones físiques i restants tributs cedits, que entrarà en vigor el 31 de desembre de 2023.”

[91]  La disposició final segona es modifica per l'article 11 del Decret llei 4/2013, de 2 d'agost.

[92]  El subapartat 4 de l'apartat u de la disposició final segona s'afig per l'article 53 de la Llei 7/2014, de 22 de desembre.

 

Mapa web