Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 7 de febrer de 2005, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es regula la prestació del servici d'oxigenoteràpia contínua domiciliària amb mitjans concertats a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4984 de 13.04.2005
Número identificador:  2005/X3286
Referència Base de Dades:  1867/2005
 



ORDE de 7 de febrer de 2005, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es regula la prestació del servici d'oxigenoteràpia contínua domiciliària amb mitjans concertats a la Comunitat Valenciana. [2005/X3286]

L'oxigenoteràpia contínua domiciliària ha demostrat que és una teràpia capaç de millorar certs paràmetres clínics i la supervivència d'algun tipus de malalts. Entre els pacients que més es beneficien d'este tractament estan els afectats per broncopaties greus i hipoxèmia severa.

A causa del progressiu augment de tecnologia i tractaments que poden utilitzar-se en el domicili del pacient i la necessitat de fer un ús racional i adequat d'esta teràpia es justifica la modificació de l'Orde de 2 d'abril de 1993 de la Conselleria de Sanitat i Consum que ja regulava esta prestació.

L'experiència acumulada en el temps fa necessari l'establiment d'un nou marc reglamentari que refonga la normativa anteriorment indicada i que incloga nous aspectes en l'àmbit de la gestió de la prestació, així com la necessitat d'establir uns continguts, procediments i directrius específiques.

Tenint en compte el que ha establit amb posterioritat el Reial Decret 63/1995, de 20 de gener, sobre ordenació de prestacions sanitàries del Sistema Nacional de Salut, segons el que disposa la Llei 21/2001, de 27 de desembre, per la qual es regulen les mesures fiscals i administratives del nou sistema de finançament de les comunitats autònomes, i el que preveu el Reial Decret 1.247/2002, pel qual es regula la gestió del Fons de Cohesió Sanitària, pel qual s'establixen distints processos hospitalaris el cost dels quals ha de ser compensat o necessiten autorització expressa de la comunitat autònoma d'origen, es fa necessari incloure-les, a fi que es tinguen en compte pels servicis clínics implicats.

Així mateix és objectiu de la present orde, la millora de l'equitat en l'accés als servicis sanitaris, així com la utilització correcta dels recursos sanitaris i la responsabilització del seu ús correcte.

En atenció de totes estes consideracions,

ORDENE

Article 1

La prescripció d'inici d'oxigenoteràpia crònica domiciliària (OCD) per a casos nous s'ha de fer exclusivament en centres hospitalaris.

La indicació del seu ús per part dels Servicis Clínics de Pneumologia s'ha de fer amb caràcter definitiu d'un any de duració, ja que solen ser pacients amb patologia respiratòria crònica, als quals se'ls han efectuat les corresponents proves diagnòstiques que n'aconsellen la indicació.

Com a norma general, l'OCD no suposa urgència mèdica, així els metges han de decidir segons la patologia, evolució i els criteris tècnics contrastats, si realment es complixen els criteris que indiquen este tractament en cada un dels pacients.

Servicis de Pediatria: només s'han de prescriure estes teràpies de forma definitiva des d'estos servicis en hospitals de referència, en cas contrari ha de ser per un temps màxim de tres mesos.

La resta dels servicis clínics ha d'estendre la Petició Oxigenoteràpia Domiciliària (POD) per un temps màxim de tres mesos amb indicació al metge de capçalera de la renovació segons criteris clínics i/o remissió al Servici de Pneumologia a fi d'iniciar, en cas necessari, el protocol d'indicació d'oxigenoteràpia contínua domiciliària, per part de l'especialista de Pneumologia corresponent i amb validesa d'un any.

En cas que no siga procedent la valoració clínica del pacient per part del Servici de Pneumologia, la renovació trimestral de la POD l'ha de fer el seu metge de capçalera.

Article 2

La indicació de POD, igual que qualsevol altra medicació, necessita la correcta identificació del pacient, així com el número de la seua targeta SIP, o NUSS en cas de pacient desplaçat d'una altra comunitat autònoma. De la mateixa manera, el metge prescriptor ha d'omplir les seus dades amb el centre i número de col·legiat perfectament llegible.

En esta prescripció s'ha d'indicar la dosi, les hores, el sistema d'administració i el sistema d'alliberament al pacient.

La renovació de les POD caducades requerix la mateixa sistemàtica, amb la periodicitat anteriorment establida.

Article 3

Funcions dels Equips d'Atenció Primària.

a. Estendre les renovacions indicades de la POD correctament omplida, amb les dades de prescripció i d'identificació tant del pacient com del metge.

b. Seleccionar i proposar al centre hospitalari corresponent, per mitjà del full interconsulta, els pacients afectes d'insuficiència respiratòria crònica, o qualsevol altra patologia, que pogueren ser tractats amb OCD i que tinguen les condicions prèvies següents:

1. Estar seguint un tractament mèdic adequat a la seua patologia i seguir les recomanacions sanitàries que li indiquen quant a l'adopció d'hàbits saludables.

2. Manifestar estar clarament decidits a seguir el tractament mèdic i l'oxigenoteràpia en les condicions que se li prescriguen.

3. Estar en condicions o acompanyat d'algú que ho estiga, per a poder manipular adequadament la font de subministrament i ser capaços de fer-ne les tasques de manteniment després de l'ensinistrament corresponent pel personal sanitari.

4. Fer, dins de les funcions de l'atenció a l'insuficient respiratori crònic, el seguiment dels pacients amb oxigenoteràpia contínua domiciliària i proposar-ne la revisió/ renovació al centre prescriptor.

c. De forma excepcional, i únicament per als pacients que es troben en una situació clínica greu el procés de la qual no els faça susceptibles d'hospitalització, es pot prescriure OCD temporalment per qualsevol metge, fent ús del format que es proposa annex.

d. En els pacients domiciliaris, la renovació de la POD es fa amb un informe previ del personal d'infermeria que s'ocupa del seu seguiment.

e. Els pacients desplaçats a la Comunitat Valenciana per motius temporals han d'aportar la corresponent documentació i autorització de desplaçament des del seu servici de salut d'origen, la qual s'entén vàlida pel temps prescrit, sempre que este siga inferior o igual a un mes. Superat este temps, el metge de capçalera renova la POD amb data d'inici i final i renovable mensualment.

f. Així mateix, per als pacients que sol·liciten este servici, per desplaçar-se fora de la Comunitat Valenciana, es procedirà de la mateixa manera utilitzant com a suport administratiu la prescripció del metge i l'annex II que s'adjunta.

Article 4

El centre hospitalari prescriptor d'oxigenoteràpia contínua domiciliària té les funcions següents:

1. Prescriure l'oxigenoteràpia als pacients en què estiga indicada, amb les indicacions suficients per al seu ús correcte.

2. Revisar els pacients que ja estiguen utilitzant este tractament, valorant-ne la situació clínica i personal a fi de decidir si les condicions d'ús d'esta teràpia seguixen igual, canvien o cessen.

3. Actualitzar la prescripció amb la periodicitat establida en esta orde.

Article 5

En l'orde de POD el model de la qual s'adjunta, consta una data d'alta de la teràpia, i una data de baixa, independentment de la seua caducitat temporal per motius administratius. L'actualització amb indicació de la data de baixa és necessària per a retirar la teràpia, i l'actualització d'estes dates, així com la baixa temporal o definitiva, és responsabilitat del metge i/o servici que va estendre la POD inicial.

Les prescripcions s'han d'efectuar ajustant-se als paràmetres assenyalats en el document POD (annex I: Full de Prescripció d'Oxigenoteràpia i Teràpies Instrumentals Ventilatòries), segons les necessitats de cada pacient.

Article 6

Les empreses adjudicatàries han d'elaborar llistats amb les possibles incidències en el tractament prescrit, així com d'utilització incorrecta, a fi d'oferir als clínics els informes que els possibiliten l'ús de ferramentes d'intervenció per a la millora de l'adhesió al tractament, o la seua modificació i han de presentar una memòria anual dels servicis prestats detallats pel nombre de pacients atesos.

Article 7

Els hospitals i centres dependents queden facultats per a establir sistemes de transmissió de dades que faciliten esta prestació i eviten errors en la gestió a causa del procés administratiu que es desprén de la indicació pel metge corresponent.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Queda derogada l'Orde de 2 d'abril de 1993, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual es regula la prestació del servici d'oxigenoteràpia contínua domiciliària amb mitjans concertats a la Comunitat Valenciana

Segona

La present orde entrarà en vigor el dia u del mes següent a la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 7 de febrer de 2005

El conseller de Sanitat,

Mapa web