Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 148/2002, de 10 de setembre, del Govern Valencià, pel qual es crea la categoria de Metge d'Urgència Hospitalària en l'àmbit de les institucions sanitàries de la Conselleria de Sanitat.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4336 de 16.09.2002
Número identificador:  2002/9790
Referència Base de Dades:  3963/2002
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Sanitat
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Funció pública Sanitat
    Descriptors:
      Temàtics: qualificació del personal, metge, primers auxilis, establiment hospitalari , monografies, personal estatutari d'institucions sanitàries



DECRET 148/2002, de 10 de setembre, del Govern Valencià, pel qual es crea la categoria de Metge d'Urgència Hospitalària en l'àmbit de les institucions sanitàries de la Conselleria de Sanitat. [2002/9790]

La creació de la categoria de Metge d'Urgència Hospitalària respon al reconeixement d'una realitat i d'una estructura sanitària perfectament consolidada en tots els hospitals del Sistema Nacional de la Salut en conjunt i, en concret, en els centres i institucions hospitalàries de la Conselleria de Sanitat. Resulta imprescindible dotar els centres esmentats d'uns servicis d'urgència amb personal mèdic amb formació específica i amb una categoria professional reconeguda conseqüentment, les funcions i tasques de la qual tinguen lloc exclusivament en l'àmbit esmentat. Tot això aconsella l'existència d'una regulació en què es consideren les funcions que corresponguen a estos professionals, els requisits d'accés a la categoria esmentada i tots els aspectes imprescindibles per a la creació d'una nova modalitat estatutària.

La situació actual partix d'una certa homogeneïtat en la denominació de les places del personal mèdic que treballa al servici de l'àrea d'urgències hospitalàries –Facultatiu Especialista Mèdic d'Urgències– i en la seua naturalesa –estatutària–, però hi ha subjacent, no obstant això, una gran diversitat en la denominació dels nomenaments concrets que les cobrixen i en l'origen del personal que les ocupa, i també en la seua relació amb el lloc de treball (personal fix propietari de la plaça que ocupa, personal fix amb destinació no definitiva, personal interí). La transformació de la situació esmentada s'encarrila a través de la disposició addicional d'este decret.

La creació de la categoria ressenyada troba la seua empara legal en el primer paràgraf de la disposició addicional quarta de la Llei 30/1999, de 5 d'octubre, de Selecció i Provisió de Places de Personal Estatutari dels Servicis de Salut, el qual establix el següent: «la creació, supressió o modificació de categories es podrà efectuar en cada administració pública mitjançant la norma que en cada cas escaiga, adoptada després de la negociació en la Mesa Sectorial que pertoque».

Per tant, després de la negociació en el si de la Mesa Sectorial de Sanitat, a proposta del conseller de Sanitat, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu i després de la deliberació del Govern Valencià, en la reunió del dia 10 de setembre de 2002,

DECRETE

Article 1

Es crea, en l'àmbit de les institucions sanitàries de la Conselleria de Sanitat, la categoria de Metge d'Urgència Hospitalària, i s'incorpora a l'Estatut Jurídic de Personal Mèdic, aprovat pel Decret 3160/1966, de 23 de desembre, per a fer les seues funcions en els servicis d'Urgència Hospitalària.

Article 2. Funcions dels metges d'urgència hospitalària

Els metges d'urgència hospitalària tenen atribuïdes les funcions següents:

a) Proporcionar assistència sanitària a tots els pacients que acudisquen al servici d'urgències de l'hospital, amb el mitjans disponibles, col·laborant amb la resta dels servicis hospitalaris en l'atenció d'urgència, en especial coordinació amb les unitats mèdiques de Curta Estància i amb les unitats d'Hospitalització a Domicili.

b) Decidir l'ingrés dels pacients en l'hospital quan la seua situació clínica ho aconselle, d'acord amb el procediment establit en cada centre.

c) Donar d'alta el pacient des del servici d'urgència una vegada atés i amb l'informe clínic corresponent.

d) Informar el pacient i/o, si és el cas, els seus familiars, del seu procés clínic, exploracions complementàries, tractament i actuacions previstes, i també d'altres aspectes que afecten l'evolució del procés.

e) Decidir i organitzar, en condicions idònies, el trasllat dels pacients que ho necessiten, des del servici d'urgència a altres recursos assistencials quan les circumstàncies ho aconsellen.

f) Fer els informes establits per la normativa legal vigent, en els casos en què corresponga.

g) Supervisar el desenvolupament del procés assistencial i formatiu del personal al seu càrrec.

h) Gestionar adequadament els recursos assignats per a una efectivitat i una eficiència majors.

i) Participar en el desenvolupament i el manteniment dels sistemes d'informació del centre i els relacionats amb la seua activitat.

j) Participar en els programes d'investigació, en el pla de formació i en les activitats de millora de la qualitat pròpies de la seua especialitat.

k) Cooperació i coordinació amb la resta dels dispositius d'atenció a l'assistència sanitària urgent.

Article 3. Règim jurídic

El règim jurídic dels metges d'urgència hospitalària serà el corresponent al personal facultatiu d'atenció especialitzada de la Conselleria de Sanitat, amb els mateixos drets i deures i amb subjecció a la legislació general que siga aplicable.

Article 4. Sistema de selecció

1. L'accés a les places de Metge d'Urgència Hospitalària es farà pels procediments establits en la legislació vigent aplicable, de selecció i provisió de places de personal estatutari dels servicis de salut.

2. El requisit per a accedir a les places de Metge d'Urgència Hospitalària serà de tindre qualsevol títol de metge especialista o bé la certificació prevista en l'article 3 del Reial Decret 853/1993, de 4 de juny, sobre l'exercici de les funcions de metge de medicina general en el Sistema Nacional de la Salut.

Article 5. Servici d'altres facultatius en les unitats d'urgència

Els altres facultatius del centre prestaran el suport necessari a les unitats d'urgència en l'àmbit propi de cada especialitat quan ho requerisquen les necessitats assistencials.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única

Transformació de les places actuals amb funcions d'urgència hospitalària i integració del personal que les exercix

1. Les places que actualment estan en els servicis d'urgència hospitalària amb la denominació de Facultatiu Especialista Mèdic d'Urgències passen a tindre la denominació de Metge d'Urgència Hospitalària”.

2. El personal amb nomenament interí i el personal fix amb nomenament no definitiu sobre alguna d'estes places on es fan les funcions que este decret descriu com a pròpies de la categoria de Metge d'Urgència Hospitalària, passarà a formar part de la plantilla del servici d'urgència hospitalària amb esta categoria i mantenint el mateix tipus de vinculació interina o no definitiva que tenia.

3. Els metges de les institucions sanitàries de la Generalitat Valenciana dependents de la Conselleria de Sanitat amb plaça en propietat com a metges de medicina general jerarquitzats que facen les funcions descrites en este decret en servicis d'urgència hospitalària, i també el personal mèdic especialista amb plaça en propietat en altres categories de l'Estatut Jurídic del Personal Mèdic que facen estes mateixes funcions, podran integrar-se en la categoria de Metge d'Urgència Hospitalària. Qui decidisca romandre en la seua categoria actual continuarà adscrit al servici d'urgència corresponent.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

S'autoritza el conseller de Sanitat per a dictar les disposicions necessàries per al desenvolupament del que establix este decret.

Segona

Este decret vigirà des del dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 10 de setembre de 2002

El president de la Generalitat Valenciana,

JOSÉ LUIS OLIVAS MARTÍNEZ

El conseller de Sanitat,

SERAFÍN CASTELLANO GÓMEZ

Mapa web