Ficha disposicion

Ficha disposicion





Decret 259/1993, de 30 de desembre, del Govern Valencià, d'ordenació sanitària dels serveis farmacèutics hospitalaris a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 2188 de 19.01.1994
Referència Base de Dades:  0088/1994
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Sanitat i Consum
    Grup temàtic: Legislació, Reglamentació
    Matèries: Ordenació farmacéutica
    Descriptors:
      Temàtics: legislació farmacèutica, farmacologia, establiment hospitalari , monografies



DECRET 259/1993, de 30 de desembre, del Govern Valencià, d'ordenació sanitària dels serveis farmacèutics hospitalaris a la Comunitat Valenciana. [94/0350]

Aquesta norma regula els serveis farmacèutics hospitalaris, de manera que la seua activitat es desplegue en el marc normatiu estatal i autonòmic i contribuesca a un major nivell de salut de la població.

El desenvolupament dels hospitals públics i privats a la Comunitat Valenciana ha causat el creixement d'aquests serveis específics, que l'article 103 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat, considera responsables de la custòdia, conservació i dispensació dels medicaments en el si de l'hospital. També les institucions de serveis socials i les penitencieries han fet activitats i instal·lacions sanitàries que necessiten el suport d'aquests serveis especialitzats. Per això cal regular-los.

La Llei 25/1990, de 20 de desembre, del Medicament, en el capítol quart del seu títol sisè, titulat «De l'ús racional dels medicaments en l'atenció hospitalària i especialitzada», estableix l'obligació, les condicions i les funcions bàsiques dels serveis de farmàcia hospitalària, i preceptua que siguen les comunitats autònomes amb competències en ordenació farmacèutica les que determinen els requisits per a la seua autorització i les normes de funcionament, inclosos els dipòsits de medicaments.

La Generalitat Valenciana te les competències en matèries de sanitat interior i d'ordenació farmacèutica. Per tant, d'acord amb el que disposen els articles 31.19, 38.1 i 38.4 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, a proposta del Conseller de Sanitat i Consum i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 30 de desembre de 1993,

DECRETE

Article primer

Tots els hospitals de la Comunitat Valenciana, públics i privats, tindran serveis farmacèutics d'acord amb el que disposa aquest decret.

Article segon

Són serveis farmacèutics:

- Els serveis de farmàcia hospitalària.

- Els dipòsits de medicaments.

Article tercer

Serà obligatori l'establiment d'un servei de farmàcia hospitalària a tots els hospitals de cent o més llits.

Excepcionalment, els hospitals de menys de cent llits que, per la seua mena i el seu volum d'activitat assistencial, necessiten un qualificació especial en l'ús de medicaments, si ho determina una resolució de la Conselleria de Sanitat i Consum, hauran també de disposar d'un servei de farmàcia hospitalària.

Article quart

Serà obligatori l'establiment d'un dipòsit de medicaments als hospitals de menys de cent llits.

Aquests hospitals podran voluntàriament sol·licitar l'establiment d'un servei de farmàcia hospitalària, en la forma i amb les condicions que regula aquest decret.

Article cinquè

Són funcions dels serveis de farmàcia hospitalària:

a) Participar en el procés multidisciplinar de selecció dels medicaments que calguen per a l'hospital, amb criteris d'eficàcia, seguretat, qualitat i economia.

b) Adquirir i subministrar els medicaments seleccionats, assumint la responsabilitat de la seua qualitat, la cobertura de les necessitats, l'emmagatzemament, el període de validesa, la conservació, la custòdia, la distribució i la dispensació.

c) Elaborar fórmules magistrals o preparats oficinals d'acord amb les normes i els controls de qualitat reglamentaris, quan hi haja raons de disponibilitat o d'eficiència que ho facen necessari o convenient.

d) Establir un sistema racional de distribució de medicaments que garantesca la seguretat, la rapidesa i el control del procés.

e) Dispensar i controlar els medicaments d'ús hospitalari prescrits als pacients ambulatoris pels facultatius mèdics del propi hospital o, si escau, de l'hospital de referència.

f) Implantar un sistema d'informació sobre medicaments que proporcione dades objectives tant al personal sanitari com a la població assistida a l'hospital, així com un sistema de farmacovigilància intrahospitalària.

g) Fer estudis sobre l'ús de medicaments a l'hospital.

h) Desplegar programes de farmacocinètica clínica.

i) Participar en els programes de garantia de la qualitat de l'assistència de l'hospital, formant part de les comissions o els grups de treball del centre en què siga útil la seua competència i, preceptivament, en la de farmàcia i terapèutica.

j) Desenvolupar programes d'investigació, propis o en col·laboració amb altres serveis, i participar en els assajos clínics de medicaments nous. Li correspon la custòdia i la dispensació dels productes en fase d'investigació clínica, segons els preceptes de la normativa vigent en matèria d'assajos clínics.

k) Realitzar activitats educatives sobre qüestions de la seua competència adreçades al personal sanitari de l'hospital i als pacients.

l) Exercir totes les funcions que puguen influir en el millor ús i control dels medicaments i productes sanitaris, i establir amb els serveis clínics corresponents els protocols d'utilització dels medicaments, quan llurs característiques ho exigesquen, i el control terapèutic mitjançant la història clínica.

m) Col·laborar amb les estructures d'atenció primària i especialitzada en el desplegament de les funcions que els atorga la Llei 25/1990, de 20 de desembre, del Medicament.

n) Informar preceptivament, de forma periòdica, de les despeses farmacèutiques als hospitals de la xarxa pública.

o) Desplegar qualsevol altra funció que, reglamentàriament, se'ls atribuesquen.

Article sisè

Els dipòsits de medicaments faran, com a mínim, les funcions relacionades en els apartats a),b),c), d), e), f) i k) de l'article anterior.

Article setè

Els serveis farmacèutics dels hospitals sols dispensaran medicaments perquè s'apliquen al propi establiment i els altres, per a tractaments extra-hospitalaris, que exigesquen una vigilància particular i la supervisió i el control de l'equip multidisciplinar d'atenció a la salut.

Article vuitè

Els serveis farmacèutics i els dipòsits de medicaments hauran de prestar una atenció especial als estupefaents i psicòtrops disponibles a l'hospital, i tenir-ne i control rigorós. També a qualsevol altra metgia que requeresca un control especial segons la legislació vigent.

Article novè

A fi de garantir la circulació intrahospitalària correcta dels medicaments, es compliran les normes següents:

a) Totes les peticions de fàrmacs hauran de ser avalades per una prescripció o ordre mèdica signada.

b) Quan siga necessari fraccionar els envasos normals o clínics, els lliuraments parcials que isquen del servei farmacèutic hauran d'estar correctament etiquetats.

c) Hi haurà una vigilància i un control especials sobre els medicaments que estiguen emmagatzemats a les unitats d'infermeria, d'urgències o altres. La direcció de l'hospital i els responsables farmacèutics establiran per escrit les instruccions necessàries perquè la conservació, l'accés, la disponibilitat i la reposició d'aquests medicaments es faça de forma correcta.

Article deu

En tots els casos, l'organització i el règim de funcionament dels serveis farmacèutics hauran de permetre la disponibilitat de medicaments les vint-i-quatre hores de tots els dies. La direcció de l'hospital establirà la cobertura del personal que es faça responsable de l'ús dels medicaments durant aquest temps.

Article onze

Els serveis de farmàcia hospitalària estaran sota la titularitat i la responsabilitat d'un farmacèutic especialista en farmàcia hospitalària, que exercirà les funcions que se li encomanen segons el que disposa aquest decret.

Article dotze

La dotació de farmacèutics hospitalaris haurà de garantir una assistència correcta i l'exercici normal de les funcions determinades en aquesta disposició. Com a mínim, caldrà mantenir un responsable farmacèutic amb presència física i actuació professional durant el temps de funcionament del servei. El seu nombre augmentarà segons el volum, el tipus i l'activitat de l'hospital.

Article tretze

Els dipòsits de medicaments estaran sota la titularitat i la responsabilitat d'un farmacèutic, la presència i l'actuació professional del qual s'exerciran durant el temps de funcionament del dipòsit.

Article catorze

La dotació de personal farmacèutic dels serveis de farmàcia hospitalària i dels dipòsits de medicaments, proporcional al volum d'activitat i al tipus d'establiment sanitari, la regularà una ordre de la Conselleria de Sanitat i Consum.

Article quinze

Els dipòsits de medicaments se subministraran mitjançant la seua vinculació a una altra entitat legalment autoritzada per a la custòdia, la conservació i la dispensació de medicaments. El farmacèutic titular d'aquesta entitat tindrà la responsabilitat conjunta amb el farmacèutic titular del dipòsit quant a la qualitat, el període de validesa i la cobertura adequada de les necessitats relacionades amb els medicaments.

Article setze

Els farmacèutics que presten els seus serveis tant en els dipòsits de medicaments com en els serveis de farmàcia hospitalària estaran subjectes al règim d'incompatibilitats previst per la legislació vigent i col·legiats en el col·legi oficial de farmacèutics en l'àmbit del qual estiga l'establiment on presten els seus serveis.

Article disset

Per al correcte exercici de les funcions encomanades, els serveis farmacèutics caldrà que tinguen el personal sanitari, administratiu i subaltern adequat.

Article divuit

Els serveis regulats per aquesta disposició tindran els següents requisits:

1. Els servei farmacèutics hospitalaris formaran un conjunt o unitat física. Caldrà que disposen d'una localització adequada, que tinga una bona comunicació amb els altres serveis de l'hospital. Es podrà situar els magatzems, tant generals com especials, separats d'aquest conjunt. Quan l'estructura de l'hospital ho faça necessari, s'autoritzaran dependències descentralitzades del servei de farmàcia hospitalària.

2. Ocuparan la superfície apropiada per al correcte exercici de les funcions que se'ls encomanen, que en tot cas haurà de ser proporcionada al volum, les activitats i la tipologia de l'hospital. Aquesta superfície es distribuirà entre les següents dependències:

a) Magatzems:

- General i zona de recepció de productes sanitaris.

- Especials: estupefaents, termolàbils, inflamables, gasos d'ús medicinal, radiofàrmacs i altres.

b) Area administrativa i de gestió.

c) Biblioteca i centre d'informació de medicaments.

d) Zona de dispensació.

e) Laboratori de farmacotècnia i anàlisi i control de medicaments.

Totes aquestes dependències tindran la consideració de mínimes indispensables. En cada projecte singular podran afegir-s'hi altres instal·lacions que es consideren necessàries per al compliment de les activitats del servei, en el marc dels objectius de l'hospital.

3. Estaran dotats de l'equipament i el material necessaris per a fer les seues funcions. Com a mínim caldrà que disposen del mobiliari, l'utillatge i la bibliografia suficients per a garantir l'adquisició, conservació, distribució, elaboració, dispensació i informació correctes dels medicaments.

Article dinou

Els serveis de farmàcia hospitalària i els dipòsits de medicaments se sotmetran, quant al règim d'autorització, registre i funcionament, al que estableixen aquesta disposició, la normativa d'autorització de centres, serveis i establiments sanitaris de la Generalitat Valenciana i totes les altres disposicions que en matèria d'ordenació sanitària s'establesquen a la Comunitat Valenciana i els siguen aplicables.

Article vint

Per a la creació, la modificació, el trasllat, la suspensió i la clausura dels serveis de farmàcia hospitalària i dipòsits de medicaments, la sol·licitud s'adaptarà al Decret 27/1987, de 30 de març, del Govern Valencià, a l'Ordre de 10 d'abril de 1989, de la Conselleria de Sanitat i Consum, i a la Resolució de 18 de novembre de 1992, del Conseller de Sanitat i Consum. A més, caldrà especificar:

a) En la memòria descriptiva:

- Tipus i finalitat assistencial del centre, denominació, localització i nombre de llits.

- Organització general i programa funcional del servei farmacèutic, amb indicació de la seua situació dins de l'organigrama estructural del centre.

- Plantilla de personal amb indicació del farmacèutic responsable del servei, dels altres farmacèutics, si n'hi ha, i de la resta del personal que hi prestarà serveis, justificant la seua titulació, vinculació jurídica amb el centre i dedicació horària.

- El personal farmacèutic aportarà la lliure disponibilitat del títol i declararà no estar sotmès a cap de les inompatibilitats previstes per la legislació vigent.

b) En el projecte tècnic caldrà justificar el compliment del que disposa l'article 18 d'aquest decret.

3. Concorreran els supòsits de trasllats o de modificació quan s'alteren les condicions físiques d'un servei farmacèutic autoritzat, de manera que es produesca un canvi de localització, modificació de la seua superfície o un canvi essencial de les seues característiques de distribució interna. En la sol·licitud d'autorització caldrà justificar, en la memòria i en el projecte tècnic, la coherència dels canvis proposats en relació al servei.

4. Caldrà comunicar, en tot cas, els canvis de farmacèutic responsable del servei o del dipòsit, i dels altres farmacèutics, justificant la titulació, la vinculació jurídica i la dedicació del nou titular o dels nous farmacèutics de plantilla. En els canvis de farmacèutic responsable caldrà garantir que no hi ha discontinuïtat en la responsabilitat sobre el servei i l'exercici normal de les seues funcions.

Article vint-i-u

Les infraccions del que preveu aquest decret se sancionaran d'acord amb el que estableixen la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat, la Llei 25/1990, de 20 de desembre, del Medicament, el Decret 44/1992, de 16 de març, del Govern Valencià, i la resta de la legislació concordant.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera

Podran establir-se serveis farmacèutics en els establiments residencials de serveis socials on estiga legalment autoritzat el funcionament de serveis sanitaris, després de les autoritzacions i amb les condicions establertes en aquest decret i en la normativa que el desplegue.

Segona

Als centres penitenciaris que disposen de serveis sanitaris autoritzats podran establir-s'hi dipòsits de medicaments, després de les autoritzacions i amb les condicions establertes en aquest decret, en la disposició addicional cinquena de la Llei 25/1990, de 20 de desembre, del Medicament, i la normativa de desplegament.

DISPOSICIó TRANSITòRIA

Els hospitals i els dipòsits de medicaments de la Comunitat Valenciana disposaran del termini d'un any, des de l'entrada en vigor d'aquesta disposició, per a adequar els seus serveis farmacèutics als requisits i les condicions que s'hi estableixen.

En aquest termini i per una sola vegada, hauran de presentar la memòria descriptiva i projecte tècnic del servei previstes en l'article 20 d'aquest decret.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el conseller de Sanitat i Consum perquè dicte les disposicions que calguen per al desplegament i l'execució d'aquest decret.

Segona

Aquest decret vigirà des de l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 30 de desembre de 1993

El President de la Generalitat Valenciana,

JOAN LERMA I BLASCO

El Conseller de Sanitat i Consum,

JOAQUíN COLOMER SALA

Mapa web