Ficha disposicion

Ficha disposicion





Decret 149/1986, de 24 de novembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula la prestació de serveis en matèria de planificació familiar i sexualitat a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 494 de 26.12.1986
Referència Base de Dades:  2107/1986
 



Decret 149/1986, de 24 de novembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula la prestació de serveis en matèria de planificació familiar i sexualitat a la Comunitat Valenciana.

La planificació familiar comprén el conjunt d'activitats encaminades a l'aconseguiment del dret que tot individu o parella té a decidir lliure i responsable sobre el nombre i l'espaiament entre els filis que desitgen de tindre.

Una actuació eficaç en matèria de planificació familiar ha d'anar íntimament unida a l'educació sexual i a l'atenció a les dificultats sexuals dels individus, redundant així de forma important en l'augment dels nivells de salut de la població.

La Comunitat Valenciana, dotada d'una infrastructura en serveis de planificació familiar, es troba necessitada d'una regulació dels serveis actuals, independentment de la titularitat d'aquests, tant pel que fa als seus aspectes estructurals com funcionals, basant-se en els criteris que en matèria de salut sustenta la Conselleria de Sanitat i Consum.

Aquest Decret regula els diversos nivells d'atenció en les matèries de planificació familiar i sexualitat, en consonància amb el Decret 42/1986, de 21 de marc, del Consell de la Generalitat Valenciana pel qual es defineix i estructura l'atenció primària de la salut a la Comunitat Valenciana.

En atenció d'aquests motius, d'acord amb els articles 31.11 i 38 de l'Estatut d'Autonomia, i article 14.1, apartat e) del Reial Decret 278/1980, de 25 de gener, a proposta del Conseller de Sanitat i Consum, i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat Valenciana en sessió celebrada el dia 24 de novembre de 1986,

DECRETE:

Article primer

Els serveis de planificació familiar i sexualitat es desenvoluparan dins l'àmbit de la Comunitat Valenciana d'acord amb els nivells següents:

1) Assistència primària.

2) Assistència especialitzada.

3) Assistència hospitalària.

Article segon

L'assistència primària tindrà el marc d'actuació en els Centres d'aquesta índole, i serà oferit per l'Equip d'Assistència Primària de Zona. Dins el marc del que disposa l'article 7.f) del Decret 42/1986, de 21 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, seran funcions pròpies de l'Equip d'Assistència Primària les següents:

1) Informació sobre mètodes anticonceptius i sexualitat.

2) Indicació i subministrament de mètodes anticonceptius de barrera.

3) D'acord amb les seues possibilitats, indicació de mètodes anticonceptius hormonals atenent a uns protocols establerts i seguiment assistencial dels usuaris.

4) Remisió al Centre de Planificació Familiar de l'Àrea dels usuaris l'atenció dels quals ultrapasse les funcions anteriors.

Article tercer

Un. Les funcions corresponents al segon nivell o d'assistència especialitzada seran fets pel Centre de Planificació Familiar, que es configura, d'acord i desenvolupant els articles 14 i 17 del Decret 42/1986, de 21 de març, com a unitat de suport específic a l'atenció primària, dependent del Centre de Salut Comunitària.

Dos. El Centre de Planificació Familiar haurà de disposar de locals adients i material específic, segons que estableix la Conselleria de Sanitat i Consum. La seua activitat serà executada pels professionals següents: Metges Especialistes en Tocoginecologia, General o de Família, amb formació adequada en aquesta matèria; Psicòlegs o Metges amb formació acreditada en sexologia; Adjudants Tècnics Sanitaris, Diplomats Universitaris en Infermeria o Matrones amb formació adequada; Assistents Socials, i aquells Especialistes que fossen necessaris per a l'acompliment de les funcions que es relacionen.

Tres. El Centre de Planificació Familiar efectuarà les funcions que es relacionen a continuació:

1) Informació i prestació de mètodes anticonceptius, així com la indicació de mètodes irreversibles i derivació al Centre quirúrgic corresponent d'aquells casos que no puguen ser resolts en els ambulatoris.

2) Orientació i atenció a l'esterilitat i assessorament en aquesta matèria.

3) Control i tractament de malalties de transmissió sexual.

4) Educació i informació en sexualitat.

5) Consell prenatal i genètic, amb selecció dels casos susceptibles d'una atenció més especialitzada i derivació d'aquests al Centre corresponent.

6) Detecció precoç de la patologia genital i mamària.

7) Indicació de l'avortament, d'acord amb els supòsits legals i derivació a l'establiment acreditat pertocant.

8) Acompliment de tota la informació sanitària i de la tramitació administrativa normalitzada per la Conselleria de Sanitat i Consum.

Així mateix efectuarà una tasca comunitària en la seua àrea d'influència, essencialment informativa, sobre temes relacionats amb la salut, procreació i sexualitat, atenent principalment als grups socials més necessitats i mancats de protecció.

Article quart

A cada Àrea de Salut funcionarà un nombre suficient de Centres de Planificació Familiar capaços de donar cobertura assistencial cadascun d'ells a una població considerada entre vuit i dotze mil dones en edat fèrtil.

Article cinqué

La Unitat d'Assistència Primària del Centre de Salut Comunitària, d'acord amb l'article 241) del Decret 42/1986, de 21 de març, coordinarà tots els recursos de planificació familiar de l'Àrea i gestionarà l'aplicació aquest programa.

Article sisé

El tercer nivell o assistència hospitalària serà atès en els serveis de ginecologia i urologia o en les unitats de reproducció humana dels hospitals que hi tinguen.

A més de les funcions generals que efectuen els susdits serveis, en relació amb aquesta matèria compliran les següents:

1) Resolució pràctica de les demandes d'avortament d'acord amb els supòsits legals.

2) Resolució pràctica de les demandes de mètodes anticonceptius quirúrgics.

3) Assistència i tractament dels casos d'esterilitat i infertilitat.

4) Tractament de les complicacions necessitades d'atenció hospitalària, derivades de l'us de mètodes anticonceptius.

DISPOSICIONS TRANSITORIES

Primera

En les Zones de Salut que estiguen mancades d'Equip d'Assistència Primària es considerarà com a tal, a efecte d'execució d'aquest programa, el personal sanitari local, recaiguent l'execució de les activitats en la Matrona.

Segona

Fins que tinga lloc la transferència a la Generalitat Valenciana dels serveis de l'Institut Nacional de la Salut, la seua participació en el desenvolupament d'aquest programa se sotmetrà a la Comissió de Coordinació de l'Assistència Sanitària a la Comunitat Valenciana, creada per Conveni de 17 de setembre de 1985 subscrit pel Ministeri de Sanitat i Consum i la Conselleria de Sanitat i Consum.

Tercera

Els Centres de Planificació Familiar existents, que en el moment de l'entrada en vigor d'aquest Decret no s'ajusten al que s'hi estableix, disposaran del termini d'un any per a efectuar l'homologació de la seua situació d'acord amb el contingut d'aquesta norma.

DISPOSICIONS ADICIONALS

Primera

La Conselleria de Sanitat i Consum es coordinarà amb la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència per tal d'impartir informació i ensenyament sobre aquesta matèria en els centres escolars, i en especial amb els programes l'informació i assesorament a les dones.

Segona

La Conselleria de Sanitat i Consum formularà al Consell de la Generalitat Valenciana les propostes dels acords necessaris amb les Universitats, per a l'ensenyament en sexologia i planificació familiar.

Tercera

La Conselleria de Sanitat i Consum es coordinarà amb la Conselleria de Treball i Seguretat Social per tal d'aconseguir:

- La potenciació i aprofitament dels recursos socials de base.

- La identificació de grups socials de major risc als quals principalment hauran d'adreçar-se les accions d'aquest programa, especialment les d'informació i educació.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

La Conselleria de Sanitat i Consum projectarà un pla d'adequació de recursos per a la millor execució d'aquest programa, dictarà les normes escaients per al desenvolupament i l'aplicació d'aquesta norma i establirà els sistemes d'avaluació de les actuacions d'acord amb aquesta, creant, si ho considera convenient, un òrgan d'assessorament idoni per a l'actualització científica del contingut del programa.

Segona

Queden derogades aquelles disposicions anteriors d'igual o inferior rang que s'oposen a aquest Decret.

Tercera

Aquesta norma vigirà l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 24 de novembre de 1986.

El President de la Generalitat,

JOAN LERMA I BLASCO

El Conseller de Sanitat i Consum,

JOAQUIM COLOMER I SALA

Mapa web