Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de 6 de juliol de 2001, de la Conselleria de Sanitat, per la qual s'estableix el procediment d'utilització i control de medicaments estupefaents en els centres hospitalaris.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4061 de 09.08.2001
Número identificador:  2001/X7929
Referència Base de Dades:  3274/2001
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Sanitat
    Grup temàtic: Legislació, Reglamentació
    Matèries: Sanitat
    Descriptors:
      Temàtics: establiment hospitalari, control sanitari, medicina, narcòtic



ORDRE de 6 de juliol de 2001, de la Conselleria de Sanitat, per la qual s'estableix el procediment d'utilització i control de medicaments estupefaents en els centres hospitalaris. [2001/X7929]

L'ús de substàncies i especialitats farmacèutiques estupefaents està reglamentat a Espanya des de 1918 per diverses normes de caràcter nacional i internacional, d'aquestes cal destacar-ne la Convenció Única de 1961 sobre Estupefaents, posteriorment modificada pel Protocol de 1972. Ambdós són convenis internacionals subscrits i ratificats pel nostre país. A escala estatal, la Llei 17/1967, de 8 d'abril, estableix les normes reguladores de caràcter general, actualment vigents, en matèria d'estupefaents. Aquesta obliga a l'existència d'una recepta o ordre mèdica per a la dispensació d'aquests medicaments i a un bon ús i control dels medicaments pels distints centres sanitaris entre els quals hi ha, evidentment, els hospitals.

La Llei 25/1990, de 20 de desembre, del Medicament, dedica el seu article 41 als estupefaents i psicòtrops, determina que els primers es regiran pel contingut d'aquesta Llei i per la seua legislació especial, per la qual cosa els serveis de farmàcia hospitalària han d'establir un sistema eficaç i segur de distribució d'aquests medicaments, prendre les mesures per a garantir-ne una administració correcta i vetlar pel compliment de la seua legislació específica.

En els darrers anys s'ha produït un notable augment en la utilització de medicaments estupefaents, sobretot, després de l'autorització d'especialitats farmacèutiques amb morfina per a administració oral. D'altra banda, la nova estructura de l'assistència especialitzada amb la posada en funcionament de les unitats d'hospitalització domiciliària i els sistemes automatitzats de dispensació individualitzada, fan necessari establir uns procediments per a l'ús hospitalari d'aquests medicaments.

Per això, s'ha considerat oportú dictar la present normativa, que conté mesures que faciliten els tràmits necessaris per a la prescripció, dispensació i control d'aquests medicaments, d'acord amb el marc competencial establit en els articles 31.19 i 38.1 i 38.3 de la Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.

Basant-se en tot això que s'ha exposat, d'acord amb les competències conferides en el Decret 87/1999, de 30 de juliol de 1999, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat, modificat pel Decret 198/1999, de 19 d'octubre, i pel Decret 46/2001, de 27 de febrer, i d'acord amb el Consell Jurídic Consultiu,

ORDENE

Article 1

La utilització i control de medicaments que continguen substàncies estupefaents incloses en la Llista I de la Convenció Única d'Estupefaents de 1961 i ulteriors modificacions, es realitzarà en els hospitals de la Comunitat Valenciana d'acord amb el que disposa la present ordre.

Article 2

L'adquisició d'estupefaents a proveïdors l'efectuarà el servei de farmàcia de l'hospital, d'acord amb la legislació vigent, fent ús d'un talonari oficial de vals d'adquisició del Ministeri de Sanitat i Consum, consignant les adquisicions en el llibre oficial de comptabilitat d'estupefaents o en un programa informàtic de control d'estupefaents prèviament validat per la Conselleria de Sanitat.

Els estupefaents hauran de ser custodiats en una instal·lació de seguretat i hi haurà la possibilitat d'accés a ells permanentment sota el control de la persona responsable en cada cas.

Article 3

La dispensació de medicaments estupefaents en els centres hospitalaris, sota la supervisió i control del servei de farmàcia de l'hospital d'acord amb l'article 91.2 de la Llei del Medicament, requerirà d'una prescripció mèdica i comprendrà pacients en hospitalització convencional, en hospitalització de dia, en hospitalització domiciliària i, quan es determine que es va a efectuar l'alta hospitalària, comprendrà la medicació mínima i imprescindible per a garantir el tractament fins que el pacient puga acudir al seu metge d'atenció primària. Aquesta dispensació es podrà realitzar per un dels tres procediments següents:

a) En dosis unitàries.

b) Mitjançant farmacioles controlades en serveis mèdics, quirúrgics, centrals i quiròfans.

c) Mitjançant sistemes automatitzats de dispensació individualitzada, custòdia i control.

Article 4

1. La dispensació de medicaments estupefaents en dosis unitàries a un pacient requerirà de la presentació prèvia d'una recepta mèdica omplida pel metge responsable del tractament. La prescripció serà vàlida per a un màxim de set dies de tractament, transcorreguts els quals se n'haurà de fer una altra si es considera necessari continuar el tractament.

2. Les receptes mèdiques hauran de complir el que estableix el Reial Decret 1.910/1984, de 26 de desembre, del Ministeri de Sanitat i Consum, de recepta mèdica, i hi hauran de figurar, en qualsevol cas, les dades següents:

a) Nom i cognoms del pacient, número de llit i número d'història clínica.

b) Medicament prescrit, amb indicació de la forma farmacèutica, dosi, via d'administració, freqüència i duració del tractament.

c) Nom i cognoms del metge prescriptor i servei a què pertany.

d) Número de col·legiat.

e) Firma i data, que hauran de ser estampades personalment i després d'haver escrit les dades anteriors.

3. Dins del període de validesa de la prescripció, la dispensació a través de dosis unitàries requerirà l'ompliment d'un document que acredite la dispensació i administració del medicament. A aquests efectes es considerarà la dispensació d'una sola dosi unitària.

Article 5

La dispensació de medicaments estupefaents per farmacioles controlades en serveis mèdics, quirúrgics, centrals i quiròfans, requerirà la presentació dels documents següents:

a) Val de reposició d'estoc, segons model annex I d'aquesta orde, el qual haurà d'incloure, com a mínim, la informació següent:

a.1 Número del val.

a.2 Hospital.

a.3 Servei mèdic, quirúrgic, central o quiròfan.

a.4 Nom, cognoms i número de col·legiat del metge responsable.

a.5 Nom, cognoms del pacient.

a.6 Situació (número de llit, història clínica, etc.).

a.7 Nom de l'estupefaent, forma farmacèutica i dosi.

a.8 Nombre d'unitats (en lletra) de dosificació.

a.9 Data i firma del metge responsable.

a.10 Segell del servei mèdic, quirúrgic, central o quiròfan.

El nombre d'unitats que se sol·licite correspondrà com a màxim al tractament de set dies.

b) Document que acredite l'existència d'un control de l'administració, segons el model de l'annex II d'aquesta ordre i que s'adjuntarà a l'annex I per a la seua reposició, ambdós annexos podran formar part d'un mateix document. L'ompliment d'aquesta documentació podrà dur-se a terme per mitjans informàtics prèviament validats per la Conselleria de Sanitat.

c) Les unitats clíniques subjectes a aquest procediment de dispensació hauran de comptar amb armari o caixa de seguretat, de capacitat suficient a les necessitats de magatzematge, que oferisca les garanties necessàries de seguretat.

Article 6

El procediment automatitzat de dispensació, custòdia i control d'estupefaents, sota la supervisió i control del servei de farmàcia de l'hospital d'acord amb el que disposa l'article 91.2 de la Llei del Medicament, requerirà d'una prescripció mèdica i generarà una documentació en suport electrònic o paper, que permeta, almenys, identificar l'equip utilitzat, data i hora d'utilització, unitats dispensades, pacient objecte de l'administració, metge prescriptor i professional autoritzat que fa ús de l'equip en tots els aspectes previstos en els articles 4 i 5 d'aquesta orde i que podrà substituir l'annex I.

Article 7

Per al control efectiu de les dispensacions efectuades, els serveis de farmàcia hospitalària disposaran, d'acord amb el que estableix la legislació vigent, d'un llibre oficial de comptabilitat d'estupefaents, el qual podrà ser substituït per un programa informàtic prèviament validat per la Conselleria de Sanitat, que haurà de permetre l'obtenció de llistats en els quals estiguen consignades, com a mínim, les dades previstes en el citat llibre oficial de comptabilitat d'estupefaents.

Aquests llistats hauran d'obtenir-se una vegada al mes, utilitzant paper prèviament oficialitzat per la Conselleria de Sanitat, i s'arxivaran per a possibles consultes durant el període legalment establit.

A més, durant els primers quinze dies naturals de cada semestre, els serveis de farmàcia hospitalària hauran de remetre a la direcció territorial de sanitat de la seua província la relació dels moviments d'estupefaents haguts en el semestre anterior, posant les dades contingudes en el model d'imprés facilitat per la direcció territorial.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera

1. Per al desplegament de la present orde s'establirà, a proposta del Servei de Farmàcia Hospitalària, en el termini de dos mesos des de la seua entrada en vigor, i per les vies reglamentàries, una normativa interna de la gerència/direcció de l'hospital, d'obligat compliment segons les exigències del control dels estupefaents en el seu àmbit d'actuació que preveu les responsabilitats dels diversos estaments professionals implicats.

2. La gerència/direcció de l'hospital dotarà les distintes unitats clíniques afectades per la present ordre de mitjans per a complir-la adequadament.

Segona

Aquesta norma serà d'aplicació als serveis de farmàcia dels centres sociosanitaris de conformitat amb el que estableixen els articles 48 i 49 de la Llei 6/1998, de 22 de juny, de la Generalitat Valenciana, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queden derogades totes les normes de rang igual o inferior que s'oposen al que estableix aquesta ordre.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el subsecretari per a l'Agència Valenciana de la Salut i el director general per a la Prestació Farmacèutica per a dictar les disposicions necessàries per al desplegament de la present ordre.

Segona

Aquesta ordre entrarà en vigor al mes de ser publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 6 juliol de 2001

El conseller de Sanitat,

SERAFÍN CASTELLANO GÓMEZ

ANNEX I

Val de reposició d'estoc d'estupefaents

HOSPITAL……. SERVEI MÈDIC/QUIRÚRGIC:

NÚM. ORDRE

Nom i cognoms del metge Núm. de col·legiat

Nom i cognoms del pacient

Núm. d'història clínica

Núm. de llit i/o situació

Estupefaent (nom, forma farmacèutica i dosi) Nombre d'exemplars (en lletra)

Segell del Servei

Data …………..

Firma del metge:

Aquest model d'imprés haurà de disposar d'original i còpia (en paper autocopiatiu).

Aquests talonaris hauran d'estar custodiats en la Unitat Clínica fins que s'utilitzen completament. Amb posterioritat serà arxivat amb les seues còpies en la mateixa unitat.

ANNEX II

Control d'administració d'estupefaents (estoc en unitat clínica)

Hospital ………….

Núm. ordre ……..

El medicament estupefaent (nom, forma farmacèutica i dosi)... ha sigut administrat al malalt (nom i cognoms) ... , llit ... , núm. història clínica ... , segons prescripció facultativa.

Data ... hora …

Unitat d'Hospitalització ...

Nom i cognoms de qui l'administra ...

Firma:

Aquest model d'imprés haurà de disposar d'original i còpia (en paper autocopiatiu).

Aquests talonaris hauran d'estar custodiats en la Unitat Clínica fins que s'utilitzen completament. Amb posterioritat serà arxivat amb les seues còpies en la mateixa unitat.

Mapa web