Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 39/2015, de 2 d'abril, del Consell, pel qual es regula la certificació de l'eficiència energètica dels edificis.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7499 de 07.04.2015
Número identificador:  2015/3025
Referència Base de Dades:  002928/2015
 



DECRET 39/2015, de 2 d'abril, del Consell, pel qual es regula la certificació de l'eficiència energètica dels edificis. [2015/3025]

PREÀMBUL



La Directiva 2002/91/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 16 de desembre de 2002, relativa a l'eficiència energètica dels edificis, establix l'obligació de posar a disposició dels compradors o dels inquilins d'un edifici un certificat d'eficiència energètica. El Reial Decret 47/2007, de 19 de gener, va aprovar el Procediment Bàsic per a la Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis de Nova Construcció, i va establir el procediment bàsic que ha de complir la metodologia de càlcul de la qualificació d'eficiència energètica de l'edifici amb què s'inicia el procés de certificació.

La Generalitat, per mitjà del Decret 112/2009, de 31 de juliol, del Consell, que regula les actuacions en matèria de certificació d'eficiència energètica d'edificis, va definir i va establir aquells aspectes en matèria de certificació d'eficiència energètica destinats a l'aplicació del procediment bàsic que s'havia previst en el Reial Decret 47/2007, de 19 de gener.

La Directiva 2010/31/UE, del Parlament Europeu i del Consell, de 19 de maig de 2010, va modificar la Directiva 2002/91/CE, i es va ser objecte de transposició a través del Reial Decret 235/2013, de 5 d'abril, pel qual es va aprovar el Procediment Bàsic per a la Certificació de l'Eficiència Energètica dels Edificis, norma que refon allò vàlid del Reial Decret 47/2007, de 19 de gener, que deroga i completa, i s'amplia el seu àmbit a tots els edificis, incloent-hi els existents i els edificis ocupats per una autoritat pública.

El Reial Decret 235/2013, de 5 d'abril, establix l'obligació de posar a disposició dels compradors o usuaris dels edificis un certificat d'eficiència energètica que ha d'incloure valoracions comparatives a fi que els consumidors puguen avaluar l'eficiència energètica de l'edifici i les seues prestacions, materialitzades en forma de certificat d'eficiència energètica, a fi d'afavorir la promoció d'edificis d'alta eficiència energètica i les inversions en estalvi d'energia. A més, s'establix el procediment bàsic que ha de complir la metodologia de càlcul de la qualificació energètica.

Amb l'entrada en vigor del Reial Decret 235/2013 indicat s'encomana a les comunitats autònomes determinades actuacions. En la disposició transitòria tercera es preveu, en relació amb el que establix l'article 5, l'habilitació del registre d'estes certificacions en l'àmbit territorial autonòmic i les mateixes comunitats autònomes hauran de fer un inventari dels certificats registrats. El dit registre garantix el dret a la informació de les persones consumidores i contribuïx a afavorir el control administratiu dels certificats emesos a la comunitat autònoma, registre que ja va ser creat a través del Decret 112/2009, de 31 de juliol, del Consell.

L'article 9 disposa que l'òrgan competent de la comunitat autònoma establirà i aplicarà un sistema de control independent dels certificats d'eficiència energètica, i podrà fer-se des de la mateixa administració o per mitjà de la colaboració d'agents autoritzats per a este fi.



En l'article 10 s'establix que l'òrgan competent de la comunitat autònoma disposarà totes les inspeccions que siguen necessàries a fi de comprovar i vigilar el compliment de la certificació d'eficiència energètica d'edificis.

Es regulen, en els articles successius, altres atribucions dels òrgans competents de les comunitats autònomes, com són: l'establiment de les condicions específiques per a la renovació o l'actualització del certificat d'eficiència energètica dels edificis i la regulació de l'exhibició de l'etiqueta d'eficiència energètica, així com la regulació de la forma d'inclusió del certificat d'eficiència energètica en la informació que el venedor ha de subministrar al comprador i el registre públic actualitzat de tècnics i empreses qualificades en matèria de certificació d'eficiència energètica d'edificis.

Finalment, en este reial decret es concreta un règim sancionador, d'acord amb el que preveu la legislació vigent en matèria de protecció de consumidors i usuaris i en matèria de certificació d'eficiència energètica en els edificis.

A la vista d'allò que s'ha exposat, resulta necessària l'actualització de la normativa autonòmica per a adaptar-la al contingut del Reial Decret 235/2013, de 5 d'abril, així com a la nova organització administrativa vigent després de l'entrada en vigor de la Llei 1/2013, de 21 de maig, de la Generalitat, de Mesures de Reestructuració i Racionalització del Sector Públic Empresarial i Fundacional de la Generalitat, per la qual es va suprimir l'Agència Valenciana de l'Energia, i assumix les seues funcions l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial. Per a això, s'ha considerat més oportú, per seguretat i claredat jurídica, procedir a la derogació del Decret 112/2009, de 31 de juliol, del Consell.



Este decret s'aprova a l'empara del que establixen l'article 50.5 de la Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i el Reial Decret 235/2013, de 5 d'abril, que va aprovar el Procediment Bàsic per a la Certificació de l'Eficiència Energètica dels Edificis.

En la tramitació d'esta disposició s'ha donat audiència pública a les associacions, colegis professionals, administracions públiques i altres sectors afectats.

De conformitat amb l'anterior, a proposta del conseller d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 2 d'abril de 2015,





DECRETE



CAPÍTOL I

Disposicions generals



Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

1. L'objecte d'este decret és l'adaptació de la normativa autonòmica en matèria de certificació d'eficiència energètica d'edificis al Reial Decret 235/2013, de 5 d'abril, pel qual es va aprovar el Procediment Bàsic per a la Certificació de l'Eficiència Energètica dels Edificis.



2. L'àmbit d'aplicació d'este decret és l'establit en l'article 2 del Reial Decret 235/2013, de 5 d'abril, per a aquells edificis ubicats a la Comunitat Valenciana.



Article 2. Òrgan competent

L'òrgan competent per a la certificació de l'eficiència energètica d'edificis a la Comunitat Valenciana serà l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial.

L'òrgan competent durà a terme les activitats encomanades en esta disposició relatives a:

1. Tràmit i registre de la certificació.

2. Registre de tècnics i d'empreses que oferisquen servicis d'experts d'este tipus.

3. Seguiment dels expedients i relació amb els agents de l'edificació intervinents, el promotor o el propietari de l'edifici o de part de l'edifici, els tècnics competents i els agents de control extern.

4. Exhibició de l'etiqueta d'eficiència energètica.

5. Forma d'inclusió del certificat d'eficiència energètica en la informació que el venedor ha de subministrar al comprador, o l'arrendador a l'arrendatari.

6. Totes les activitats que siguen necessàries per al compliment dels seus fins, entre les quals s'inclou el control administratiu del compliment de les disposicions aplicables a la certificació d'eficiència energètica dels edificis.

Es faculta l'òrgan competent per a dur a terme les inspeccions que considere necessàries a fi de comprovar i vigilar el compliment de la certificació d'eficiència energètica d'edificis.

L'òrgan competent podrà subscriure convenis amb les associacions, institucions o colegis professionals implicats, a l'efecte de portar a terme actuacions tendents a la millora de la gestió de les actuacions destinades al compliment de la normativa vigent en matèria de certificació d'eficiència energètica d'edificis. Mitjançant una orde es podran establir, si és el cas, els requisits i les condicions que han de presidir la subscripció dels convenis esmentats.

Article 3. Agents responsables

Seran responsables del compliment de les obligacions establides en este decret:

1. Els promotors i propietaris dels edificis o de parts dels edificis, respecte del compliment de les obligacions exigibles als seus respectius edificis: obtenció i inscripció dels certificats d'eficiència energètica de l'edifici, exhibició de l'etiqueta d'eficiència energètica en qualsevol oferta, promoció i publicitat dirigida a la venda o a l'arrendament de l'edifici, contractació d'un control extern, quan hi corresponga, i transmissió del certificat en la venda, o de la seua còpia en l'arrendament.



2. Els tècnics competents en matèria de certificació d'eficiència energètica d'edificis, subscriptors dels certificats, respecte de l'exactitud i veracitat de les dades que figuren en els certificats d'eficiència energètica d'edificis, en relació amb l'edifici que se certifica, així com del compliment del procediment tècnic per a la certificació energètica, de conformitat amb el que disposa el capítol II del Reial Decret 235/2013, de 5 d'abril.

3. Els agents de control extern, respecte de la realització de l'informe, d'acord amb el procediment establit, així com del resultat de les actuacions de comprovació de la validesa i veracitat de les dades contingudes en els respectius certificats d'eficiència energètica d'edificis, de la inscripció de l'informe esmentat i de l'obligació de facilitar a l'administració les dades obtingudes i utilitzades per a la realització dels informes corresponents.

4. Els que exercisquen funcions d'oferta, promoció o publicitat de venda o arrendament d'edificis o part d'edificis, respecte de les obligacions que la normativa vigent establix en matèria d'oferta, promoció o publicitat de la venda o arrendament d'edifici o unitats d'edifici.



Els agents responsables han de conservar la documentació concernent a la certificació energètica de l'edifici per a qualsevol inspecció o requeriment, durant la vigència del certificat.





CAPÍTOL II

Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis



Article 4. Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis

El Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis té caràcter públic i informatiu, d'accés lliure, exclusivament respecte de les dades relatives a l'eficiència energètica de l'edifici, queda sotmés al règim establit per la Llei 11/2007, de 22 de juny, d'Accés Electrònic dels Ciutadans als Servicis Públics, i no suposarà l'acreditació del compliment de cap altre requisit diferent del de l'obtenció de certificació d'eficiència energètica d'edificis, exigible a l'edifici.





Article 5. Organització del registre

El Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis s'estructura en les seccions següents:

1. Secció primera. Certificats d'Eficiència Energètica dels Edificis. En esta secció seran objecte d'inscripció els certificats d'eficiència energètica de projectes i d'edifici acabat per a les noves edificacions, així com els certificats d'eficiència energètica d'edificis existents, i les seues actualitzacions.

2. Secció segona. Agents Certificadors. En esta secció seran objecte de registre les dades identificatives dels tècnics competents o empreses que oferisquen els servicis de tècnics competents en certificació energètica.

3. Secció tercera. Agents de Control Extern. En esta secció seran objecte d'inscripció les dades identificatives dels agents responsables de realitzar el control extern de les certificacions d'eficiència energètica dels edificis. Els agents de control extern que siguen entitats de control de qualitat de l'edificació hauran de complir els requisits establits en el Reial Decret 410/2010, de 31 de març, que desenrotlla els requisits exigibles a les entitats de control de qualitat de l'edificació i als laboratoris d'assajos per al control de qualitat de l'edificació, per a l'exercici de la seua activitat, o en cas de ser tècnics competents independents, hauran d'acreditar el compliment de les exigències que s'establisquen a través del corresponent desplegament reglamentari.

Article 6. Inscripció

Tots els certificats d'eficiència energètica hauran de ser objecte d'inscripció en el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis. La inscripció en el registre es farà electrònicament en la forma i amb els requisits que es determinen en les normes de desplegament d'este decret.



Article 7. Condicions tècniques

Les dades que s'hauran d'aportar per al registre de la certificació d'eficiència energètica del projecte i de l'edifici acabat, així com el procediment tècnic per a la certificació energètica, hauran de complir les disposicions previstes en el capítol II del Reial Decret 235/2013, de 5 d'abril.

Per a facilitar l'entrada de dades en el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis i el seu tractament posterior, esta es podrà fer per mitjà d'un format normalitzat d'intercanvi de dades de l'edificació.



Article 8. Consulta de les dades del registre

Es podran consultar les dades contingudes en el certificat d'eficiència energètica, d'acord amb el que establix l'article 6 del Reial Decret 235/2013, de 5 d'abril, amb les limitacions previstes en la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal. La consulta de la informació del certificat es farà a través dels punts d'accés electrònic al Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis, i quedarà limitat l'accés públic a les dades integrants de l'etiqueta d'eficiència energètica. Els agents certificadors podran accedir a les dades de caràcter personal d'aquells registres subscrits per ells mateixos.





CAPÍTOL III

Certificat d'eficiència energètica d'edificis



Article 9. Condicions generals

El certificat d'eficiència energètica arreplegarà, com a mínim, el contingut establit en l'article 6 del Reial Decret 235/2013, de 5 d'abril; serà subscrit per un tècnic competent, entenent-se com a tal allò previst en l'article 1.3 del Procediment Bàsic per a la Certificació de l'Eficiència Energètica dels Edificis aprovat pel Reial Decret 235/2013, de 5 d'abril; i serà realitzat d'acord amb la metodologia de càlcul establida en document reconegut inscrit en el Registre general de documents reconeguts per a la certificació de l'eficiència energètica, creat a este efecte pel mencionat Reial Decret 235/2013.



Els certificats han d'expressar de forma explícita si es referixen a l'edifici complet o a una part, i s'hi haurà d'identificar de manera clara i precisa.



Article 10. Certificat d'eficiència energètica d'edificis de nova construcció

1. La certificació d'eficiència energètica d'un edifici de nova construcció o de part d'este constarà de dos fases: la certificació d'eficiència energètica del projecte i la certificació d'eficiència energètica de l'edifici acabat.

2. Es considera edifici de nova construcció, als efectes de l'emissió del certificat d'eficiència energètica i del mètode de càlcul de la seua qualificació energètica, els edificis la solicitud de llicència d'obres dels quals siga posterior a l'1 de novembre de 2007 i no hagen obtingut el certificat d'eficiència energètica.

3. El certificat d'eficiència energètica del projecte serà remés, en el format normalitzat, a l'òrgan competent, per a efectuar el registre del certificat d'eficiència energètica del projecte.

El registre del certificat d'eficiència energètica del projecte es farà abans del començament de les obres de l'edifici. Quan es faça este registre, es comunicarà al promotor si la certificació de l'eficiència energètica del projecte de l'edifici ha d'estar sotmesa a control extern.



El certificat d'eficiència energètica del projecte s'incorporarà al projecte d'execució.

4. El certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat s'inscriurà, junt amb el certificat d'eficiència energètica del projecte, en el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis.

Una vegada inscrit en el registre, el promotor obtindrà l'etiqueta d'eficiència energètica de l'edifici acabat i el document de registre del certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat, els quals seran requisit obligatori per a l'obtenció de la primera llicència d'ocupació, en vivendes, o per a la llicència d'obertura, en edificis del sector terciari.

El certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat s'incorporarà al llibre de l'edifici.



Article 11. Certificat d'eficiència energètica de l'edifici existent

Es considera edifici o part d'edifici existent, als efectes de l'emissió del certificat d'eficiència energètica i del mètode de càlcul de la seua qualificació energètica, els edificis o parts d'edificis construïts o en fase de construcció la solicitud de llicència d'obres dels quals siga anterior a l'1 de novembre de 2007.

El certificat d'eficiència energètica d'edifici o part d'edifici s'inscriurà en el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis.



Una vegada inscrit en el registre, el propietari obtindrà l'etiqueta d'eficiència energètica de l'edifici i el document de registre, els quals constituiran requisit obligatori per a la venda o lloguer de l'edifici o part de l'edifici existent, d'acord amb el que establix el Reial Decret 235/2013, de 5 d'abril.



Article 12. Validesa i actualització del certificat d'eficiència energètica

1. El certificat d'eficiència energètica tindrà una validesa màxima de 10 anys a partir de l'expedició.

2. El certificat d'eficiència energètica haurà de ser actualitzat, amb caràcter previ a la venda o lloguer de l'edifici o de part de l'edifici quan, per qualsevol circumstància, es produïsquen variacions en aspectes de l'edifici que puguen modificar el certificat, ja que comporta una variació en la qualificació energètica, i serà el propietari de l'edifici o part de l'edifici el responsable de l'actualització del certificat d'eficiència energètica.

Als efectes d'este article, es considera variació en la qualificació energètica qualsevol de les modificacions següents:

a) La realització d'una obra que, necessàriament, afecte l'envolupant tèrmica de l'edifici.

b) La realització d'una reforma de la instalació tèrmica en els termes continguts en l'article 2 del Reglament d'Instalacions Tèrmiques en els Edificis, aprovat pel Reial Decret 1027/2007, de 20 de juliol.



c) La realització, en edificis d'ús terciari, d'una modificació en la instalació d'iluminació.

d) La modificació de l'ús o l'activitat exercida en l'edificació de manera que repercutisca significativament en el nivell d'eficiència energètica.

e) El transcurs de deu anys des de la seua última emissió.

En l'actualització s'utilitzarà la metodologia de càlcul i els documents reconeguts per a la certificació d'eficiència energètica que siguen aplicables als edificis existents en el moment de realitzar l'actualització, i s'obtindrà un certificat d'eficiència energètica renovat o actualitzat.



3. Una vegada actualitzat el certificat, i registrat, s'iniciarà, de nou, el còmput del termini dels deu anys de validesa.



Article 13. Informació sobre el certificat

La informació sobre el certificat d'eficiència energètica estarà continguda, a més d'estar-ho en el registre indicat en este decret, en el llibre de l'edifici, quan resulte preceptiu que n'hi haja, el qual serà entregat als propietaris per a la documentació de l'obra executada, segons s'establix en la Llei 3/2004, de 30 de juny, de la Generalitat, D'ordenació i foment de la qualitat de l'edificació.

En les successives transmissions de la propietat s'haurà d'incorporar, al contracte subscrit, l'original del certificat d'eficiència energètica corresponent, i en els arrendaments s'haurà d'aportar a l'arrendatari una còpia del certificat d'eficiència energètica corresponent. En ambdós casos, el certificat d'eficiència energètica haurà d'estar vigent i actualitzat en el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis.

Article 14. El certificat d'eficiència energètica i el seu reflex en l'escriptura pública i en el Registre de la Propietat

1. Els notaris, en el moment d'autoritzar escriptures de declaració d'obra nova acabada, i els registradors de la propietat, en el moment d'efectuar les corresponents inscripcions de les escriptures de declaració d'obra nova acabada en el Registre de la Propietat, hauran de comprovar que el certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat està degudament inscrit.

2. Els notaris, en el moment d'autoritzar escriptures públiques d'arrendament o de transmissió a títol onerós d'edificis existents, hauran d'indicar l'aportació o no del certificat d'eficiència energètica de l'edifici degudament inscrit, que, si és el cas, s'incorporarà per testimoni a la dita escriptura.

3. Els registradors de la propietat, en el moment d'efectuar la inscripció dels contractes a què es referix el paràgraf anterior, faran constar per nota al marge si ha quedat acreditada l'existència del certificat d'eficiència energètica degudament inscrit, i hauran de comunicar per mitjans electrònics, si és el cas, a l'òrgan competent la falta de compliment del dit requisit.

La nota marginal efectuada en relació amb la certificació d'eficiència energètica haurà de reflectir l'aportació o falta d'aportació de la certificació d'eficiència energètica i, en cas d'aportar-se, el nivell de qualificació, la data del certificat i el número de registre.

Trimestralment es remetrà, a l'òrgan competent en matèria de certificació d'eficiència energètica, un certificat sobre el compliment o no de l'aportació de la documentació exigible en matèria de certificació d'eficiència energètica.



CAPÍTOL IV

Control extern



Article 15. Concepte i abast

El control extern de la certificació d'eficiència energètica verifica el compliment del procediment, la qualificació energètica atribuïda d'acord amb la metodologia de càlcul aplicada i l'exactitud de les dades consignades en els certificats.

El control extern s'efectuarà sobre aquells certificats d'eficiència energètica que decidisca l'òrgan competent, d'acord amb la selecció dels edificis realitzada per mostreig, o segons les diverses característiques, prèviament determinades, dels edificis, i donarà lloc a l'emissió d'un informe del control realitzat.

L'abast del control extern serà definit per l'òrgan competent a través de les corresponents disposicions de desplegament.



Article 16. Procediment per a dur a terme el control extern

Per als edificis de nova construcció, el promotor, en cas d'estar sotmés a este control, haurà de contractar ell mateix, en la forma i les condicions que es determinen en les disposicions de desplegament d'esta norma, abans de l'inici de les obres, alguna de les entitats de control de qualitat de l'edificació que satisfacen els requisits tècnics exigibles arreplegats en l'annex I del Reial Decret 410/2010, de 31 de març. Podrà contractar, així mateix, tècnics independents que acrediten el compliment de les exigències que s'establisquen en les disposicions de desplegament d'este decret.

Els agents de control extern estan subjectes als principis d'objectivitat, independència, imparcialitat i integritat, i no podran, per això, participar en aquelles fases del procediment de certificació d'eficiència energètica d'edificis que puguen suposar un menyscabament dels principis anteriorment esmentats.

El promotor està obligat a colaborar amb el control extern i a facilitar el desenrotllament de la seua labor; en particular, contractar el control extern abans de l'inici de les obres perquè resulte possible la realització de les proves, comprovacions i inspeccions pertinents, i garantir el lliure accés del control extern a l'edifici, així com a tota la documentació que es considere necessària.

Els agents de control extern, en aplicació dels procediments de control, faran les proves, comprovacions i inspeccions que siguen necessàries per a la realització del control extern. Els resultats d'este control es documentaran per mitjà d'informe de control extern, que acompanyarà al certificat d'eficiència energètica de l'edifici per al seu registre davant de l'òrgan competent.

Quan la qualificació energètica resultant del control extern no coincidisca amb la continguda en els certificats d'eficiència energètica del projecte, així com de l'edifici acabat, es comunicarà al promotor les raons que la motiven i un termini determinat per a l'esmena o per a la modificació dels certificats d'eficiència energètica.

Si el promotor no accepta la qualificació energètica resultant del control extern, podrà recórrer davant de l'òrgan competent, que serà qui resolga la discrepància.

Quan la qualificació energètica resultant del control extern coincidisca amb la continguda en els certificats d'eficiència energètica del projecte i de l'edifici acabat, el certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat s'inscriurà en el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis.

El procediment per al control extern en els edificis existents serà determinat per l'òrgan competent a través de les corresponents disposicions de desplegament.



Article 17. Plans d'inspecció

L'òrgan competent per al seguiment de la certificació de l'eficiència energètica d'edificis podrà aprovar plans d'inspecció en matèria de certificació d'eficiència energètica, a fi de comprovar l'adequació de la qualificació energètica assenyalada en el certificat d'eficiència energètica i en l'informe de control extern amb l'edifici o part de l'edifici, i vigilar-hi el compliment de les normes aplicables, sense perjuí de les inspeccions que resolga fer quan ho considere convenient.



Els plans d'inspecció esmentats podran es podran fer bé directament per l'òrgan competent, o a través d'organismes colaboradors en matèria d'eficiència energètica.

Els costos del procés d'inspecció de la certificació seran sufragats d'acord amb el procediment que legalment s'hi establisca.





CAPÍTOL V

Etiqueta d'eficiència energètica



Article 18. Etiqueta d'eficiència energètica

1. L'etiqueta d'eficiència energètica de l'edifici corresponent és el distintiu que assenyala el nivell de qualificació d'eficiència energètica obtinguda per l'edifici o part de l'edifici, i estarà redactada en valencià i en castellà.

2. L'etiqueta d'eficiència energètica s'ajustarà al model i als continguts mínims establits en el document reconegut i incorporat al Registre general de documents reconeguts per a la certificació d'eficiència energètica creat per l'article 3.3 del Procediment Bàsic per a la Certificació de l'Eficiència Energètica dels Edificis aprovat pel Reial Decret 235/2013, de 5 d'abril.

3. També constaran en l'etiqueta la identificació de l'òrgan competent a la Comunitat Valenciana per a l'emissió, el número de registre del certificat, i si este ha sigut objecte d'actualització, així com el termini de validesa.

4. L'etiqueta d'eficiència energètica ha de ser inclosa en qualsevol oferta, promoció i publicitat dirigida a la venda o l'arrendament de l'edifici o unitat de l'edifici, i haurà d'indicar de forma clara i inequívoca si es referix al certificat d'eficiència energètica del projecte d'edifici, o de l'edifici acabat, o d'edificis existents.



Article 19. Obtenció de l'etiqueta d'eficiència energètica

1. L'etiqueta d'eficiència energètica s'obté després de la inscripció del corresponent certificat d'eficiència energètica en el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis, i passa a formar part del certificat d'eficiència energètica.

2. La validesa de l'etiqueta d'eficiència energètica està vinculada a la validesa del certificat d'eficiència energètica registrat.



Article 20. Obligació d'exhibir l'etiqueta d'eficiència energètica

Serà obligatòria l'exhibició de l'etiqueta d'eficiència energètica en aquells supòsits arreplegats en l'article 13 del Procediment Bàsic per a la Certificació de l'Eficiència Energètica dels Edificis aprovat pel Reial Decret 235/2013, de 5 d'abril, i l'òrgan competent podrà determinar, a través de desplegament reglamentari, aquells altres supòsits en què resulte obligatòria l'exhibició de l'etiqueta d'eficiència energètica, així com les condicions de la seua exhibició.

Per a la resta d'edificis, l'exhibició de l'etiqueta d'eficiència energètica serà voluntària.

Queda prohibida l'exhibició d'etiquetes, marques, símbols o inscripcions que es referisquen a la qualificació energètica que no siguen les emeses per l'aplicació informàtica després de la inscripció del certificat d'eficiència energètica en el registre.



Article 21. Publicitat de l'etiqueta d'eficiència energètica

L'etiqueta d'eficiència energètica ha de ser inclosa en suports publicitaris, tanques d'obra, aparadors, portals immobiliaris, fullets i anuncis de premsa, així com en qualsevol suport de publicitat o promoció de la venda o arrendament d'edifici o part d'edifici.

Per a la inclusió de l'etiqueta d'eficiència energètica esmentada en el paràgraf anterior, es permet augmentar o reduir l'etiqueta sempre que es mantinguen el format i les proporcions establides i que resulte llegible el seu contingut, i es permet que, si es mantenen el format i les proporcions, es mostren únicament les escales i els valors de l'etiqueta.





CAPÍTOL VI

Comissió Assessora per a la Certificació

d'Eficiència Energètica d'Edificis



Article 22. Comissió Assessora per a la Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis

1. La Comissió Assessora per a la Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis, òrgan colegiat de caràcter permanent, amb representació dels agents del sector, que depén orgànicament de la conselleria amb competències en matèria d'energia, vetlarà pel manteniment i l'actualització del procediment de certificació d'eficiència energètica d'edificis.



2. La comissió assessora estarà composta per la presidència, la vicepresidència i les vocalies.

3. Tindrà la presidència la persona titular de la direcció general que exercisca les competències en matèria d'energia.

4. La vicepresidència correspondrà al responsable de l'àrea d'eficiència energètica de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial.



5. Seran vocals de la comissió els representants designats per cada una de les entitats següents:

a) En representació de l'Administració de la Generalitat:

1r. Una persona representant de la Unitat d'Energia de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial.

2n. Dos persones representants de la direcció general que tinga les competències en matèria d'habitatge.

3r. Una persona representant de la direcció general amb competències en matèria d'indústria.

b) En representació dels agents del sector i usuaris:

1r. Una persona representant del Colegi Oficial d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana.

2n. Una persona representant del Consell de Colegis d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de la Comunitat Valenciana.

3r. Una persona representant del Colegi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana.

4t. Una persona representant del Colegi Oficial d'Enginyers Tècnics Industrials de la Comunitat Valenciana.

5t. Una persona representant del Colegi Notarial de València.

6t. Dos persones representants dels colegis oficials no esmentats anteriorment i que seran objecte de rotació anualment.

7m. Fins a tres persones representants de les organitzacions d'àmbit autonòmic amb més implantació, dels sectors afectats i dels usuaris relacionats amb la certificació d'eficiència energètica, segons el que establix l'apartat següent.

6. Les organitzacions representatives dels sectors afectats i usuaris podran solicitar la seua participació, per a cada sessió, a la presidència de la comissió assessora, i amb caràcter previ a la realització de la sessió es comunicarà a cada una de les organitzacions admeses la seua participació en la convocatòria esmentada.

7. La comissió, que queda sotmesa al règim jurídic previst en el capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, es reunirà, com a mínim, una vegada a l'any per convocatòria de la presidència de la comissió.





CAPÍTOL VII

Règim sancionador



Article 23. Infraccions i sancions

L'incompliment del que disposa este decret, així com el Reial Decret 235/2013, de 5 d'abril, es considerarà, en tot cas, com a infracció en matèria de certificació energètica dels edificis i se sancionarà d'acord amb el que establixen les disposicions addicionals tercera i quarta de la Llei 8/2013, de 26 de juny, de Rehabilitació, Regeneració i Renovació Urbanes.

L'incompliment dels preceptes continguts en este decret que constituïsquen infraccions en matèria de defensa dels consumidors i usuaris, d'acord amb el que establixen els apartats 6 i 9 de l'article 69 de la Llei 1/2011, de 22 de març, de la Generalitat, per la qual es va aprovar l'Estatut dels Consumidors i Usuaris de la Comunitat Valenciana, se sancionarà d'acord amb el que establix el títol IV de la llei esmentada.





Article 24. Competència per a imposar sancions

La competència per a la imposició de les sancions corresponents a les infraccions en matèria de certificació d'eficiència energètica dels edificis correspon als òrgans següents:

1. La persona titular de la conselleria amb competències en matèria d'energia, per la comissió de les infraccions molt greus.

2. La persona titular de la direcció general amb competències en matèria d'energia, per la comissió de les infraccions greus.

3. La persona titular del servici territorial amb competències en matèria d'energia, per la comissió de les infraccions lleus.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Clàusula de no-gasto

La aplicació i el desplegament d'este decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats a la conselleria competent en matèria d'energia i, en tot cas, haurà de ser atesa amb els mitjans personals i materials de la dita conselleria.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

1. Queda derogat el Decret 112/2009, de 31 de juliol, del Consell, pel qual es regulen les actuacions en matèria de certificació d'eficiència energètica d'edificis.

2. Així mateix, queden derogades totes les disposicions del mateix rang, o d'un rang inferior, que s'oposen al que establix este decret.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Habilitació per al desplegament reglamentari

Es faculta la persona titular de la conselleria competent en matèria d'energia per a dictar totes les disposicions que per a desplegar este decret siguen necessàries.



Segona. Entrada en vigor

Este decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 2 d'abril de 2015



El president de la Generalitat,

ALBERTO FABRA PART

El conseller d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació,

MÁXIMO BUCH TORRALVA

Mapa web