Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 216/2010, de 30 de desembre, del Consell, pel qual es crea la Comissió Delegada per a Coordinar les Accions contra les Prospeccions d'Hidrocarburs a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6430 de 03.01.2011
Número identificador:  2010/14220
Referència Base de Dades:  000002/2011
 



DECRET 216/2010, de 30 de desembre, del Consell, pel qual es crea la Comissió Delegada per a Coordinar les Accions contra les Prospeccions d'Hidrocarburs a la Comunitat Valenciana. [2010/14220]

PREÀMBUL

El 23 de desembre de 2010, el Consell de Ministres va aprovar un reial decret pel qual autoritza la prospecció d'hidrocarburs, per a la futura explotació, a diversos sectors localitzats en aigües pertanyents al golf de València.

Les activitats de prospecció i explotació d'hidrocarburs a través de plataformes marítimes comporten una potencial amenaça per als ecosistemes marítims i litorals que pot afectar el medi ambient, l'economia i el turisme dels territoris limítrofs a aquestes explotacions industrials.

Concretament, zones d'especial protecció ambiental la competència de les quals té atribuïda la Generalitat, com poden ser les illes Columbretes o el Parc Natural de l'Albufera de Valencia; o sectors estratègics de la nostra economia com la important activitat turística efectuada a les costes valencianes del golf de Valencia, poden veure's greument amenaçades com a conseqüència d'aquest tipus d'activitat.

La Generalitat, per raó del que disposen els articles 49.1.12 i 50.6 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, té competència exclusiva en matèria de turisme, i li correspon, al seu torn, en el marc de la legislació bàsica de l'Estat, la protecció del medi ambient. Així mateix, en funció del que estableix l'article 52.1.1 d'aquest mateix cos legal, correspon a la Generalitat, d'acord amb les bases i l'ordenació de l'activitat econòmica general, dur a terme la planificació de l'activitat econòmica de la Comunitat Valenciana.

A fi de dur a terme un seguiment exhaustiu d'aquestes activitats prospectives, complint amb l'exercici irrenunciable de les competències conferides a la Generalitat sobre les matèries que poden veure-se'n afectades; i per a salvaguardar el dret de tots els valencians i les valencianes a gaudir d'un medi ambient segur, sa i ecològicament equilibrat segons estableix l'article 17.2 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, el Consell emprendrà diverses mesures en tots els àmbits, la coordinació dels quals queda encomanada a la Comissió Delegada per a Coordinar les Accions contra les Prospeccions d'Hidrocarburs a la Comunitat Valenciana.

Per tot això, fent ús de les competències abans enumerades, com també de les facultats conferides en l'article 49.1.1 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i en virtut d'allò que preveu l'article 24 de la Llei del Consell, a proposta del conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 30 de desembre de 2010,

DECRETE

Article 1. Objecte

L'objecte d'aquest decret és la creació de la Comissió Delegada per a Coordinar les Accions contra les Prospeccions d'Hidrocarburs a la Comunitat Valenciana, com a òrgan superior col·legiat compost per representants de distints òrgans de l'Administració del Consell.

Article 2. Funcions

La Comissió per a Coordinar les Accions contra les Prospeccions d'Hidrocarburs a la Comunitat Valenciana assumeix les funcions següents:

1. Establir les bases per a abordar el seguiment de l'autorització del Govern per a realitzar la prospecció d'hidrocarburs i la futura explotació d'aquests en diversos sectors localitzats en aigües pertanyents al golf de València.

2. Analitzar les propostes, les mesures i les conclusions emanades arran del reial decret pel qual s'autoritzen les prospeccions.

3. Informar i assessorar el Consell, a petició d'aquest o a iniciativa pròpia, en tots els assumptes relacionats amb les prospeccions d'hidrocarburs, a fi que siguen tinguts en consideració.

4. Realitzar els informes tècnics que siguen pertinents per a avaluar l'impacte d'aquestes prospeccions en qualsevol àmbit que afecte els interessos i les competències de la Generalitat, i en especial, la possible repercussió d'aquestes sobre el medi ambient, l'economia, la pesca i el turisme de la Comunitat Valenciana.

5. Qualsevol altra funció derivada de la naturalesa i de les comeses pròpies de la Comissió o que li siga encomanada pel Consell.

Article 3. Composició

1. La Comissió Delegada per a Coordinar les Accions contra les Prospeccions d'Hidrocarburs a la Comunitat Valenciana té la composició següent:

a) President/a: el/la vicepresident/a tercer/a del Consell i titular de la conselleria competent en matèria de medi ambient, aigua, urbanisme i habitatge.

b) Vicepresident/a: el/la conseller/a competent en matèria d'infraestructures.

c) Vocals: les persones titulars de les conselleries de la Generalitat competents en les matèries següents: agricultura, pesca, governació i turisme.

2. S'hi poden convocar representants d'altres administracions públiques afectades.

3. N'és secretari/ària, sense dret de vot, el/la secretari/ària autonòmic/a que tinga encomanades les matèries de medi ambient.

Article 4. Funcionament de la Comissió Delegada

La Comissió Delegada per a Coordinar les Accions contra les Prospeccions d'Hidrocarburs a la Comunitat Valenciana s'ha de reunir una vegada cada tres mesos de manera ordinària, i quan siga convocada pel president, per iniciativa pròpia o perquè ho sol·licite una tercera part dels membres de l'òrgan.

Article 5. Vigència

La Comissió Delegada per a Coordinar les Accions contra les Prospeccions d'Hidrocarburs a la Comunitat Valenciana té com a termini de vigència un any, i pot acordar-se'n la dissolució per acord d'aquesta, una vegada es revoque el reial decret pel qual s'autoritza la prospecció d'hidrocarburs, per a la futura explotació, a diversos sectors localitzats en aigües pertanyents al golf de Valencia.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculten els consellers integrants de la Comissió Delegada per a Coordinar les Accions contra les Prospeccions d'Hidrocarburs a la Comunitat Valenciana per a dictar totes les disposicions que calguen per al compliment del que estableix aquest decret.

Segona

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 30 de desembre de 2010

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge,

JUAN GABRIEL COTINO FERRER

Mapa web