Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 15 d'octubre de 2010, del conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge i vicepresident tercer del Consell, per la qual s'estableixen les zones de protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució, i s'ordenen mesures per a la reducció de la mortalitat d'aus en línies elèctriques d'alta tensió.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6391 de 05.11.2010
Número identificador:  2010/11759
Referència Base de Dades:  011911/2010
 
  • Anàlisi jurídica

    Texto
    Texto Texto2
    Data d'entrada en vigor: 06.11.2010
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Medi ambient
    Descriptors:
      Temàtics: fauna, au, zona protegida



RESOLUCIÓ de 15 d'octubre de 2010, del conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge i vicepresident tercer del Consell, per la qual s'estableixen les zones de protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució, i s'ordenen mesures per a la reducció de la mortalitat d'aus en línies elèctriques d'alta tensió. [2010/11759]

L'electrocució en línies elèctriques és una de les principals causes de mortalitat de moltes espècies d'aus a Espanya. Són especialment sensibles a aquest problema les aus rapaces, algunes de les quals es troben amenaçades a nivell europeu i mundial com l'àguila de panxa blanca (Hieraaetus fasciatus), espècie catalogada com a vulnerable a la Comunitat Valenciana pel Decret 32/2004, de 27 de febrer, del Consell de la Generalitat. A la nostra Comunitat s'estima que, considerant totes les espècies, anualment moren electrocutades prop de 1.000 aus rapaces.

Per a reduir aquesta mortalitat es va aprovar el Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost, pel qual s'estableixen mesures per a la protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques d'alta tensió. Aquest reial decret és d'aplicació a les zones de protecció definides en l'article 4, que són les següents:

- Les zones designades ZEPA.

- Els àmbits d'aplicació dels plans de recuperació o plans de conservació aprovats per a espècies amenaçades.

- Les àrees prioritàries de reproducció, alimentació, dispersió i concentració local d'aus catalogades.

Aquestes últimes han de ser designades per la comunitat autònoma, amb un informe previ de la Comissió Estatal del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, per resolució motivada i publicada en el diari oficial.

Per a complir aquesta norma, la Direcció General de Gestió del Medi Natural va realitzar en 2009 l'estudi Identificació de les àrees prioritàries per a la protecció contra la col·lisió i electrocució de l'avifauna a la Comunitat Valenciana. En aquest treball es va recopilar la informació existent sobre electrocució d'aus rapaces a la Comunitat, juntament amb la informació disponible sobre àrees de reproducció, alimentació, dispersió i concentració local d'aus.

Atés els resultats obtinguts en aquest estudi, a proposta de la Direcció General de Gestió del Medi Natural, i vist l'informe favorable de la Comissió Estatal del Patrimoni Natural i la Biodiversitat en la reunió efectuada el 22 de març de 2010, resolc:

Primer. Zones de protecció

1. A l'efecte previst en el Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost, es designen com a zones de protecció a fi de reduir els riscos d'electrocució i col·lisió per a l'avifauna, les següents:

a) Les zones d'especial protecció per a les aus, designades per Acord del Govern Valencià de 5 de juny de 2009, en aplicació de la Directiva d'aus.

b) Els àmbits d'aplicació dels plans de recuperació, plans de conservació i plans d'acció aprovats per a espècies d'aus amenaçades.

c) Les àrees prioritàries definides en l'annex I.

2. Queden excloses d'aquestes zones de protecció les àrees urbanes i les zones industrials.

Segon. Inventari de línies perilloses per a l'avifauna per col·lisió

La Direcció General de Gestió del Medi Natural ha de realitzar, en el termini d'un any a partir de la data de publicació d'aquestes zones de protecció, un inventari de les línies elèctriques aèries d'alta tensió ja existents que provoquen una significativa i contrastada mortalitat per col·lisió d'aus incloses en la Llista d'espècies silvestres en règim de protecció especial, particularment les incloses en el Catàleg espanyol d'espècies amenaçades.

Tercer. Recopilació i comunicació de la informació

La Direcció General de Gestió del Medi Natural ha de mantenir un registre actualitzat dels casos d'electrocució o col·lisió d'aus, amb

Annex I. Àrees prioritàries

Anexo I. Áreas prioritarias



indicació de l'espècie, la ubicació, la data i la titularitat de la línia. Els titulars de les línies han de col·laborar comunicant a aquesta Direcció General qualssevol incidència registrada relacionada amb les aus.

En els casos en què hi haja constància de la mort per electrocució o col·lisió d'alguna espècie d'au inclosa en la Llista d'espècies silvestres en règim de protecció especial, establit en l'art. 53 de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, s'ha de comunicar al titular de la línia aquesta circumstància. En el cas que es repetisca la mort d'un exemplar d'aquestes espècies en el mateix punt, cal aplicar el títol VI de la llei esmentada per responsabilitat objectiva per negligència.

València, 15 d'octubre de 2010.- El conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge i vicepresident tercer del Consell: Juan Gabriel Cotino Ferrer.

<div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div>

Mapa web