Ficha disposicion

Ficha disposicion





Ordre de 24 de gener de 1994, de la Conselleria de Sanitat i Consum, d'acreditació de laboratoris pericials i de control de qualitat de productes de consum.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 2215 de 25.02.1994
Referència Base de Dades:  0403/1994
 



ORDRE de 24 de gener de 1994, de la Conselleria de Sanitat i Consum, d'acreditació de laboratoris pericials i de control de qualitat de productes de consum. [94/0915]

L'article 34.1.5 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana atribueix a la Generalitat Valenciana competència exclusiva en matèria de comerç interior i defensa del consumidor i usuari, sense perjudici de la política general de preus i la legislació sobre defensa de la competència.

D'altra banda, la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1987, de 9 d'abril, de l'Estatut de Consumidors i Usuaris de la Comunitat Valenciana, regula la protecció i defensa dels consumidors i usuaris i també la de l'exercici dels drets que hi són reconeguts, tot això en l'àmbit de l'esmentada comunitat dins el marc de les seues competències i sense perjudici de la legislació estatal sobre política general de preus i defensa de la competència, disposa que la Generalitat, en l'àmbit de la seua competència, desplegarà amb especial intensitat campanyes d'inspecció i anàlisi respecte dels productes i serveis qualificats com a productes i serveis d'ús o de consum comú, ordinari i general. I atorga a la Conselleria de Sanitat i Consum la competència sobre la matèria.

La Llei 26/1984, de 19 de juliol, General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris, estableix que les oficines d'informació al consumidor de titularitat pública podran facilitar els resultats d'estudis, assajos, anàlisis o controls de qualitat fets conformement amb les normes que reglamentàriament es determinaran en centres públics o privats oficialment reconeguts.

La Llei 2/1987, de 9 d'abril, estableix que correspon a la Conselleria de Sanitat i Consum en aplicació de la llei esmentada, la publicació dels resultats obtinguts en campanyes de control de qualitat o anàlisi o examen comparatiu o tests de productes. El Decret 132/1989, de 16 d'agost, pel qual es regulen les infraccions i les sancions en matèria de defensa dels consumidors i usuaris, estableix, en el seu article 12, que les proves pericials analítiques es faran en laboratoris oficials o en els privats acreditats per l'administració per a aquestes finalitats.

Segons el que disposa l'article primer del Decret 187/1991, de 15 d'octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat i Consum, modificat pel Decret 3/1993 de 25 de gener, i refós per l'Ordre de 22 de març de 1993, correspon a la Conselleria de Sanitat i Consum la direcció i l'execució de la política del Govern Valencià en les matèries de sanitat i consum, exercint les competències que legalment té atribuïdes a aquests efectes. Igualment, l'article 22 de la norma esmentada recull la Direcció General de Consum com l'òrgan a què correspon la programació i l'execució de la política de la conselleria, i l'exercici de les competències en matèria de defensa dels consumidors i usuaris.

Consegüentment, i a fi de garantir la idoneïtat tècnica dels laboratoris que participen en la realització de peritatges analítics, vàlids com a prova a efectes d'expedients sancionadors tramitats per presumptes infraccions en matèria de defensa dels consumidors i usuaris, així com en els estudis, les anàlisis o els controls de qualitat, cal establir els requisits que han de tenir els esmentats laboratoris perquè se'ls concedesca l'acreditació corresponent.

Per tant, a proposta de la Direcció General de Consum, amb l'informe favorable del Consell Valencià de Consum, i fent ús de les facultats que m'atorga la disposició final del Decret 132/1989, de 16 d'agost,

ORDENE

Article primer

Aquesta ordre pretén establir el procediment d'acreditació de laboratoris per a efectuar les següents funcions:

a) La realització de proves pericials analítiques segons el que estableix l'article 12 del Decret 132/1989, de 16 d'agost.

b) La realització de controls de qualitat o anàlisis o exàmens comparatius o tests, segons el que disposa l'article 8 de la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1987, de l'Estatut de Consumidors i Usuaris de la Comunitat Valenciana.

Article segon

Queden subjectes al que disposa aquesta ordre tots els laboratoris o centres d'anàlisi de titularitat pública o privada, excepte els que depenguen de l'administració central de l'estat o de la Generalitat Valenciana.

Article tercer

El procediment d'acreditació dels laboratoris per a efectuar les funcions previstes en l'article primer d'aquesta ordre serà aquest:

1. La sol·licitud d'acreditació caldrà que la faça el titular del laboratori o el seu representant legal, mitjançant la instància que figura com a annex d'aquesta ordre.

2. La instància haurà d'anar acompanyada amb la següent documentació:

a) Llista dels productes i les determinacions analítiques per a què es desitja l'acreditació.

b) Memòria, que haurà de contemplar, almenys, els punts següents:

1) Llista de les tècniques analítiques implantades al laboratori per a les diferents determinacions.

2) Descripció de les activitats i experiència del laboratori.

3) Llista dels mitjans humans del laboratori, amb indicació de les seues titulacions acadèmiques i experiència professional. El director tècnic del laboratori haurà d'estar en possessió de la titulació universitària superior adequada a l'àrea concreta per a què se sol·licita l'acreditació.

c) Declaració del compliment de les normes europees harmonitzadores de la sèrie EN 45.000.

d) Declaració jurada de no tenir cap dependència d'entitats o empreses que puguen menyscabar la seua imparcialitat o independència professional.

3. Les instàncies, junt amb la documentació, es presentaran a la Direcció General de Consum, la qual comprovarà la documentació presentada. Si hi mancava algun document, requerirà l'interessat perquè en un termini de 10 dies l'aporte.

Article quart

Després d'haver presentat la sol·licitud i la documentació, es farà l'avaluació tècnica del laboratori, que podrà comprendre, entre altres coses, les següents actuacions:

a) Comprovació en el centre sol·licitant de les condicions que consten en la sol·licitud.

b) Verificació del compliment de les normes harmonitzades de la sèrie EN 45.000.

c) Anàlisi de mostres de control de valors coneguts i estudis d'exactitud i precisió dels resultats obtinguts.

Article cinquè

1. A la vista de la documentació existent en l'expedient i del resultat de l'avaluació tècnica prevista en l'article anterior, la directora general de Consum resoldrà la sol·licitud concedint o denegant l'acreditació sol·licitada. La denegació de l'acreditació haurà de ser motivada.

2. El termini de resolució de les instàncies sol·licitant l'acreditació serà de sis mesos.

Article sisè

Si per qualsevol causa, llevat que fos imputable a l'interessat, no es resolia la petició dins el termini marcat en l'article anterior, caldrà entendre que es desestima la sol·licitud.

Article setè

Les acreditacions concedides tindran validesa durant un període de tres anys.

Article vuitè

1. Si el laboratori desitja renovar la seua acreditació, haurà de sol·licitar-ho expressament abans de tres mesos que acabe el termini de vigència, mitjançant la instància que figura com a annex a aquesta ordre.

2. Junt amb la instància es presentarà sols la documentació necessària per a acreditar nous fets o circumstàncies no justificats amb motiu de l'acreditació immediatament anterior.

3. La resolució de la renovació serà segons el que disposen els articles cinquè i sisè d'aquesta ordre, llevat del que disposa el punt següent.

4. El termini de resolució de les sol·licituds de renovació serà de quatre mesos. Si transcorre sense que s'hi haja dictat una resolució expressa, s'entendrà que la renovació de l'acreditació es concedeix.

Article novè

L'autoritat que concedeix l'autorització podrà revocar-la quan no es tinguen els requisits segons els quals es concedí o quan s'incomplesquen així mateix les normes que resulten d'aplicació.

Article deu

Es crea, en la Direcció General de Consum de la Conselleria de Sanitat i Consum, el Registre de Laboratoris d'Anàlisis de Consum de la Comunitat Valenciana. Aquest registre serà públic, i s'hi inscriuran d'ofici i gratuïtament els laboratoris acreditats segons el que disposa aquest ordre.

En el registre s'inscriuran els laboratoris acreditats, el període per al qual se'ls acredita i les renovacions i les revocacions de l'acreditació.

Article onze

Els laboratoris acreditats queden obligats al següent:

a) Complir les condicions establertes o que s'establesquen en l'esdevenidor per als laboratoris pericials en matèria de consum.

b) Emprar els mètodes d'anàlisi oficialment establerts o, si no n'hi ha, els adoptats per organismes nacionals o internacionals de reconeguda solvència.

c) Renovació tècnica necessària per a dur a terme les diferents determinacions per a què tinga concedida l'acreditació, de forma que complesquen en tot moment el que disposa l'apartat anterior.

d) Presentar a la Direcció General de Consum una memòria anual de les seues actuacions en el marc de la defensa del consumidor i usuari, d'acord amb els criteris que establesca l'esmentat centre directiu.

e) Sotmetre's a les disposicions i els terminis continguts en les normes vigents o que en el futur s'establesquen sobre procediment sancionador en matèria de defensa del consumidor, en totes les actuacions que poden tenir efecte en els expedients iniciats per infraccions en la matèria.

Article dotze

La Direcció General de Consum podrà, en qualsevol moment, fer les inspeccions que considere necessàries sobre els diferents punts a què es refereix l'article 4.2 d'aquesta ordre.

Article tretze

1. Contra les resolucions dictades per la directora general de Consum en aplicació d'aquesta ordre, es podrà interposar recurs ordinari davant el conseller de Sanitat i Consum.

2. Les infraccions per incompliment del que disposa aquesta ordre seran sancionades d'acord amb el que preveuen la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1987, de 9 d'abril, de l'Estatut de Consumidors i Usuaris de la Comunitat Valenciana, i les normes que la despleguen.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Podran fer les funcions previstes en l'article primer d'aquesta ordre els laboratoris dependents de l'administració central de l'estat i de la Generalitat Valenciana.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

1. Els laboratoris acreditats segons les ordres del Ministeri de Sanitat i Consum de 6 d'octubre de 1982 i de 28 de maig de 1987, hauran de sol·licitar la renovació de l'acreditació en un termini de 6 mesos a partir de la publicació d'aquesta ordre. Per a això, usaran la instància que figura com a annex a aquesta ordre.

2. La sol·licitud es resoldrà segons el que disposa l'article novè d'aquesta ordre.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta la directora general de Consum per a desplegar el que disposa aquesta ordre.

Segona

Aquesta ordre vigirà des de l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 24 de gener de 1994

El Conseller de Sanitat i Consum,

JOAQUÍN COLOMER SALA

ANNEX

Sol·licitud d'acreditació de laboratori

pericial de consum

A. Dades del sol·licitant

Cognoms i nom ...

DNI ...

Domicili ... núm. ... pis ... porta ...

municipi ... província ... CP ... telèfon ...

que actua en nom d..., de qui depèn el laboratori les dades del qual allista tot seguit (la representació la justifica mitjançant un document adjunt).

B. Dades del laboratori

Denominació ...

Domicili ...

Carrer..., núm. ...

municipi ... província ...

CP ... telèfon ... CIF ...

C. Autorització que sol·licita

( ) Autorització d'acreditació inicial

( ) Renovació de l'acreditació

( ) Renovació de l'acreditació prevista en la disposició transitòria de l'Ordre de 24.01.94, de la Conselleria de Sanitat i Consum, d'acreditació de laboratoris pericials i de control de qualitat de productes de consum.

D. Documentació que s'adjunta

( ) Fotocòpia compulsada del DNI del sol·licitant

( ) Document acreditatiu de la representació del sol·licitant

( ) Llista de productes i determinacions analítiques per a què sol·licita l'acreditació

( ) Memòria explicativa del programa segons exigeix l'article tercer 2.b de l'ordre de 24.01.94, de la Conselleria de Sanitat i Consum, d'acreditació de laboratoris pericials i de control de qualitat de productes de consum

( ) Declaració de compliment de les normes de la sèrie EN 45.000

( ) Declaració jurada prevista en l'article tercer 2.d de l'ordre de 24.01.94, de la Conselleria de Sanitat i Consum, d'acreditació de laboratoris pericials i de control de qualitat de productes de consum

( ) ...

( ) ...

..., ... d... de 199..

Signatura:

DIRECCIÓ GENERAL DE CONSUM

Mapa web