Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de 20 de febrer de 1998, del conseller de Sanitat, per la qual s'amplien les competències de l'autoritat sanitària a la Comunitat Valenciana establides en el Reglament dels Serveis de Prevenció aprovat pel RD 39/1997, de 17 de gener.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 3277 de 02.07.1998
Número identificador:  1998/X4946
Referència Base de Dades:  1308/1998
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Sanitat
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Ocupació i formació professional Sanitat
    Descriptors:
      Temàtics: seguretat en el treball, política sanitària



ORDRE de 20 de febrer de 1998, del conseller de Sanitat, per la qual s'amplien les competències de l'autoritat sanitària a la Comunitat Valenciana establides en el Reglament dels Serveis de Prevenció aprovat pel RD 39/1997, de 17 de gener. [1998/X4946]

La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals, disposa en l'article 6 l'elaboració de normativa reglamentària sobre serveis de prevenció, definits en el capítol IV. En l'article 31.5 s'especifica que tant aquests serveis com les entitats especialitzades han de ser objecte d'acreditació per l'administració laboral, mitjançant la comprovació que reuneix els requisits que s'establisquen reglamentàriament i després de l'aprovació de l'administració sanitària quant als aspectes de caràcter sanitari. La disposició derogatòria única de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals determina que continuaran vigents les disposicions reglamentàries dels serveis mèdics d'empresa fins que no s'amplien reglamentàriament els serveis de prevenció.

La publicació en el Boletín Oficial del Estado del RD 39/1997, que aprova el Reglament dels Serveis de Prevenció, estableix els criteris generals d'actuació dels serveis de prevenció, així com els diferents procediments d'autorització que tenen en qualsevol de les seues modalitats, incloent-hi les entitats d'avaluació o acreditació externes, subjectes també a l'autorització corresponent. En l'article 24 defineix l'autoritat competent per a conéixer les sol·licituds d'acreditació i l'àmbit de la cobertura d'aquesta.

Per una altra banda, l'experiència acumulada des de les transferències de funcions i serveis de l'Institut Nacional de la Salut, i per conseqüència de l'antiga Organització de Serveis Mèdics d'Empresa, permeteren desenvolupar normatives d'adequació progressiva a la realitat dels serveis, els seus models d'organització i custòdia i la confidencialitat de les dades sanitàries, així com el coneixement detallat de l'estructura, instal·lacions i mitjans dels serveis mèdics d'empresa, establint criteris d'eficiència per a aquests.

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ha aprovat, en reunió del dia 15 de desembre de 1997, els criteris bàsics sobre l'organització dels recursos per a l'activitat sanitària dels serveis de prevenció.

És objecte d'aquesta ordre establir els criteris mínims que l'autoritat sanitària utilitzarà en l'elaboració dels informes relatius a les instal·lacions sanitàries i de les accions lligades a la vigilància de la salut i la prestació, si s'escau, d'assistència sanitària. Tot això lligat amb el que disposa el capítol VII del Reglament dels Serveis de Prevenció i amb les competències que com a autoritat sanitària té, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, la Conselleria de Sanitat i la seua estructura descentralitzada en àrees de salut.

Per tot el que s'ha exposat, i en virtut de les facultats que tinc conferides:

ORDENE

Capítol I

Ambit d'aplicació

Article 1

Aquesta ordre és d'aplicació als serveis de prevenció, ja siguen propis, aliens o mancomunats, que porten a terme les funcions previstes en l'article 31.3 de la Llei 31/1995, de Prevenció de Riscos Laborals i en l'article 37.3 del Reial Decret 39/1997, pel qual s'aprova el Reglament dels Serveis de Prevenció, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

Article 2

És igualment d'aplicació a les entitats que s'autoritzen per a realitzar les funcions d'auditoria o avaluació externa dels serveis a què fa referència l'article 1 d'aquesta ordre i les previstes en l'article 30 del RD 39/1997, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

Article 3

Aquesta ordre és complementària en els aspectes sanitaris de l'Ordre de 27 de juny de 1997, per la qual es desenvolupa el Reial Decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels Serveis de Prevenció en relació amb les condicions d'acreditació de les entitats especialitzades com a serveis de prevenció aliens a les empreses, d'autorització de les persones o entitats especialitzades que pretenguen desenvolupar l'activitat d'auditories del sistema de prevenció de les empreses i d'autorització de les entitats públiques o privades per a desenvolupar i certificar activitats formatives en matèria de prevenció de riscos laborals.

Article 4. Autoritat sanitària

1. L'autoritat sanitària competent a la Comunitat Valenciana per a emetre els informes preceptius dels serveis de prevenció és la Direcció General de Salut Pública.

2. Correspon a la Direcció General de Salut Pública la resolució d'obertura i tancament dels centres sanitaris dels serveis de prevenció en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

3. Les unitats de salut laboral dels Centres de Salut Pública han de ser les unitats descentralitzades per a realitzar els informes previs dels serveis de prevenció que incorporen activitats de vigilància de la salut.

4. L'informe previ ha de contenir una acta d'inspecció on s'acredite l'existència dels requisits establits en aquesta norma i de la planificació de l'activitat preventiva que s'ha de fer.

Capítol II

Recursos mínims per a l'activitat sanitària

dels serveis de prevenció aliens

Article 5. Consideracions prèvies

Tot l'equipament, instrumental i locals sanitaris que existisquen en els serveis de prevenció aliens han de ser autoritzats i registrats per la Direcció General de Salut Pública de forma prèvia al començament de la seua activitat.

Les instal·lacions sanitàries dels serveis de prevenció aliens de nova creació o que no disposen de registre, sempre que reunisquen els requisits d'aquesta ordre han de ser comunicades al Registre de Centres, Serveis i Establiments Sanitaris de la Comunitat Valenciana, establit en el Decret 27/1987, de 30 de març, del Govern Valencià, per a la seua inscripció.

Article 6. Recursos humans

a) Els professionals sanitaris que formen part dels Serveis de Prevenció han de dedicar la seua activitat a les funcions descrites en l'article 31.3 de la Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals i en els capítols VI i VII del Reglament dels Serveis de Prevenció, i han de garantir el respecte a la dignitat i la intimitat de la persona i la confidencialitat de les dades mèdiques personals que tracten.

b) El personal ha de tenir la qualificació necessària per a l'exercici de les seues funcions: els/les metges han de ser especialistes en medicina del treball o facultatius amb diploma de metge d'empresa. Els infermers o les infermeres han de ser diplomats en infermeria d'empresa.

També poden participar en el servei de prevenció uns altres professionals sanitaris en funció de la seua especialitat o disciplina, i dels riscos que s'han de vigilar (anàlisis clíniques, otorinolaringologia, alergologia, epidemiologia, oftalmologia, etc.), i no és obligatori.

c) Pel que fa a l'assignació de recursos i temps de dedicació dels professionals sanitaris, el criteri que s'ha de considerar en el projecte d'activitat que les empreses presenten a les autoritats per a acreditar-se és que el nombre de professionals i el seu horari siga adequat a la població que cal vigilar, als riscos existents i a les funcions que hagen de portar a terme, tant per als/les metges del treball o d'empresa com per als infermers/res d'empresa, amb indicació del nombre de professionals i la seua especialitat o diplomatura, afegint-hi el nom i número de col·legiat quan es tracte de l'acreditació definitiva, així com la dedicació horària a les activitats pròpies del servei de prevenció.

En aquest sentit, es considera Unitat Bàsica Sanitària (UBS) la constituïda per un/una metge del treball o d'empresa i un/una infermer/a d'empresa, a jornada completa, amb l'assignació de recursos següent:

i) Fins a 1.000 treballadors, 1 UBS.

ii) A partir de 1.000 treballadors cal utilitzar el criteri hores/treballador/any per a dimensionar l'àrea sanitària dels serveis de prevenció, i per a establir el temps de dedicació dels professionals sanitaris, considerant 68 minuts/treballador/any, en el cas de treballadors d'empreses que porten a cap alguna de les activitats incloses en l'annex I del Reglament dels Serveis de Prevenció i aquells treballadors que efectuen tasques en empreses d'unes altres activitats que estiguen exposats a algun risc laboral que tinga normativa específica d'aplicació, i 34 minuts/treballador/any per a la resta de treballadors.

iii) En elevar-se el nombre de membres del Servei de Prevenció, ha de tenir-se en compte la major eficàcia del treball en equip, cosa que fa innecessari dissenyar serveis de prevenció sobredimensionats.

d) El personal de suport administratiu que s'assigne al servei de prevenció i que tinga accés a informació relacionada amb l'estat de salut dels treballadors, ha de garantir-ne la confidencialitat.

e) Per una altra banda, les administracions sanitàries vetlaran perquè hi haja una millora periòdica de la competència professional del personal sanitari que intervé en els serveis de prevenció. En concret, han de fomentar la formació continuada en prevenció de riscos i promoció de la salut en l'àmbit laboral d'aquest personal.

Article 7. Recursos materials

D'acord amb el que estableix l'article 18, apartat 3, del Reglament dels Serveis de Prevenció, la dotació d'aquests ha de ser adequada a les funcions que realitzen, i ha de comprendre equips i materials sanitaris adequats, així com equips i material d'arxiu.

a) Instal·lacions que garantisquen en qualsevol cas la dignitat i la intimitat de les persones, separades de la resta del servei de prevenció, sense detriment de la necessària coordinació:

- Sala de recepció i espera

- Despatx/os mèdic/s, amb àrees de consulta i exploració (amb llavamans).

- Despatx/os d'infermeria i sales de cures (amb llavamans).

- Locals específics en funció de la resta d'activitats que realitzen, si s'escau (sales de radiodiagnòstic, laboratori d'anàlisis clíniques, cabina audiomètrica, etc.).

- Lavabos independents en el recinte o en les seues proximitats.

b) Condicions dels locals: han de complir la normativa vigent referent a il·luminació, ventilació, temperatura, aigua potable, accessibilitat, antiincendis, etc., així com posseir accessos sense barreres arquitectòniques.

c) Equips i materials sanitaris adequats per a la vigilància de la salut dels treballadors, en relació amb els principals riscos derivats del treball en l'empresa o empreses ateses i nombre de treballadors. La dotació mínima per a això és:

- pes clínic

- mesurador de talla

- negatoscopi

- otoscopi

- rinoscopi

- oftalmoscopi

- fonendoscopi

- esfigmomanòmetre

- nevera i termòmetre de màximes i mínimes

- espiròmetre homologat

- equip per a control de la visió homologat

- audiòmetre i cabina homologats

- laboratori: propi o concertat

- equip de radiodiagnòstic: propi o concertat

- contenidor de residus sanitaris

d) Equips i material d'arxiu amb els sistemes de custòdia que garantisquen la confidencialitat de les dades.

e) Han de quedar establits en el projecte d'activitat per al qual sol·liciten acreditació, els mecanismes d'actuació en les empreses associades per als primers auxilis, evacuació i trasllat, en forma de protocol d'actuació que descriga procediments i competències que s'han de complir.

El personal sanitari del servei de prevenció que, si s'escau, hi haja en el centre de treball ha de proporcionar els primers auxilis i l'atenció d'urgència als treballadors víctimes d'accident o malalties en el lloc de treball (art. 37.h del RSP).

f) En el cas de disposar d'equips sanitaris mòbils complementaris per al desenvolupament de l'activitat de vigilància de la salut, aquests han de complir els requisits suficients que garantisquen la vigilància i l'atenció adequades dels treballadors, la seua seguretat, i la confidencialitat de les seues dades. Concretament, els equips mòbils han de disposar de:

Personal sanitari: 1 Unitat Bàsica Sanitària.

Personal no sanitari: conductor, en possessió del permís de circulació establit per la normativa vigent.

Instal·lacions: despatx mèdic aïllat, amb sala de reconeixement, sala de cura i extraccions (amb llavamans).

Material:

- pes clínic

- mesurador de talla

- negatoscopi

- otoscopi

- rinoscopi

- oftalmoscopi

- fonendoscopi

- esfigmomanòmetre

- espiròmetre homologat

- equip per a control de la visió homologat

- nevera i termòmetre de màximes i mínimes

- contenidor de residus sanitaris

Article 8. Subcontractació parcial d'activitats sanitàries

Es considera que es poden subcontractar amb centres especialitzats degudament acreditats o autoritzats certes activitats que transcendisquen l'activitat sanitària bàsica del servei, com ara determinades tècniques diagnòstiques complementàries.

Les activitats sanitàries susceptibles de subcontractació i els termes d'aquesta han de ser autoritzats explícitament per l'autoritat sanitària competent en el procediment d'autorització del projecte preventiu que es presente, i les seues instal·lacions registrades segons el que disposa el Decret 27/1987, de 30 de març, del Govern Valencià.

Article 9. Accessibilitat de les instal·lacions

a) Quan les instal·lacions, mitjans i personal d'aquests serveis es disposen en un polígon industrial o àrea geogràfica determinada, les isocrones en mitjà de transport ordinari no han de ser superiors a seixanta minuts o 75 km. Els equips sanitaris mòbils o complementaris només poden utilitzar-se amb caràcter excepcional fora del límit geogràfic del Servei de Prevenció quan l'empresa o centre de treball associat diste d'aquest més de 75 km i menys de 125 km.

b) Les autoritats sanitàries poden eximir del compliment dels extrems descrits en aquest apartat quan concórreguen condicions excepcionals (com ara, dispersió geogràfica) que ho aconsellen.

Article 10. Activitat sanitària dels serveis de prevenció

El personal sanitari dels serveis de prevenció ha de portar a terme específicament, a més de les activitats en coordinació amb els altres integrants del servei, d'acord amb el que disposa amb aquesta finalitat la legislació vigent, les funcions següents:

a) Vigilància de la salut dels treballadors, en els termes establits en l'apartat 3 de l'article 37 del Reglament dels Serveis de Prevenció.

b) Estudi de les malalties que es produïsquen entre els treballadors, a l'efecte de poder identificar qualsevol relació entre les causes de malaltia i els riscos per a la salut que puguen presentar-se en els llocs de treball. La verificació de les raons de l'absència del treball no correspon al servei de prevenció i, per tant, no s'ha de fer amb el personal, els locals ni els arxius del servei de prevenció.

c) Formació i informació.

d) Promoció de la salut en el lloc de treball.

e) Assistència de primers auxilis i urgències.

f) La col·laboració amb el Sistema Nacional de Salut, segons que estableix l'article 38 del Reglament dels Serveis de Prevenció.

g) La col·laboració amb les autoritats sanitàries per a proveir el Sistema d'Informació Sanitària en Salut Laboral, d'acord amb el que estableix l'article 39 del Reglament dels Serveis de Prevenció i el que disposa el Decret 16/1997, del Govern Valencià, pel qual es crea la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública.

Article 11. Autorització administrativa

a) Per a poder actuar com a serveis de prevenció, les entitats especialitzades han de ser objecte d'aprovació i registre per l'administració sanitària quant als aspectes de caràcter sanitari, amb caràcter previ a l'inici de la seua activitat.

b) Els equips sanitaris mòbils, si n'hi ha, han de disposar de l'autorització administrativa corresponent atorgada per l'autoritat sanitària competent.

Article 12. Verificació del manteniment de les condicions d'aprovació

1. L'autoritat sanitària competent pot inspeccionar, amb la periodicitat que considere oportuna, el manteniment de les condicions establides, així com avaluar la seua activitat sanitària.

2. La inspecció té una periodicitat mínima anual.

Capítol III

Recursos mínims per a l'activitat sanitària

dels serveis de prevenció propis

Article 13. Consideracions prèvies

Tot l'equipament, instrumental i locals sanitaris que hi haja en els sistemes de prevenció de les empreses han de ser autoritzats i registrats per la Direcció General de Salut Pública.

Les instal·lacions sanitàries dels serveis de prevenció propis de nova creació o que no disposen de registre, sempre que reunisquen els requisits d'aquesta ordre han de ser comunicades al Registre de Centres, Serveis i Establiments Sanitaris de la Comunitat Valenciana, establit en el Decret 27/1987, de 30 de març, del Govern Valencià, per a la seua inscripció.

Article 14. Recursos humans

a) Els professionals sanitaris que formen part dels serveis de prevenció han de dedicar la seua activitat a les funcions descrites en l'article 31.3 de la Llei 31/1995, de Prevenció de Riscos Laborals i en els capítols VI i VII del Reglament dels Serveis de Prevenció, i han de garantir el respecte a la dignitat i intimitat de la persona i la confidencialitat de les dades mèdiques personals que tracten.

b) El personal ha de disposar de la qualificació necessària per a l'exercici de les seues funcions: els/les metges/ses han de ser especialistes en medicina del treball o facultatius amb Diploma de metge/ssa d'Empresa. Els/les infermers/res han de ser diplomats en Infermeria d'Empresa.

També poden participar en el servei de prevenció altres professionals sanitaris en funció de la seua especialitat i dels riscos que s'han de vigilar (oftalmologia, alergologia, epidemiologia, anàlisis clíniques, radiologia, otorinolaringologia...), i no és obligatori.

c) Pel que fa a l'assignació de recursos i el temps de dedicació dels professionals sanitaris, el criteri que cal considerar en el projecte d'activitat que les empreses presenten a les autoritats per a aprovar-lo, és que el nombre de professionals i el seu horari siga adequat a la població que s'ha de vigilar, als riscos existents i a les funcions que hagen de desenvolupar, tant per als/les metges/ses del treball o d'empresa com per als infermers/res d'empresa, amb indicació del nombre de professionals i la seua especialitat o diplomatura, afegint-hi el nom i el número de col·legiat quan es tracte de l'acreditació definitiva.

En aquest sentit, es considera Unitat Bàsica Sanitària (UBS) la constituïda per un/una metge del treball o d'empresa i un/una infermer/a d'empresa, a jornada completa, amb l'assignació de recursos següent:

i) Fins a 1.000 treballadors, 1 UBS.

ii) A partir de 1.000 treballadors, cal utilitzar el criteri hores/treballadors/any per a dimensionar l'àrea sanitària dels serveis de prevenció, i per a establir el temps de dedicació dels professionals sanitaris, considerant 68 minuts/treballador/any, en les empreses que desenvolupen alguna de les activitats incloses en l'annex I del Reglament dels Serveis de Prevenció i aquells treballadors que efectuen tasques en empreses d'altres activitats que estiguen exposats a algun risc laboral que tinga normativa específica d'aplicació, i 34 minuts/treballador/any per a la resta de treballadors.

iii) En elevar-se el nombre de membres del servei de prevenció, ha de tenir-se en compte la major eficàcia del treball en equip, cosa que fa innecessari dissenyar serveis de prevenció sobredimensionats.

d) El personal de suport administratiu que s'assigne al servei de prevenció i que tinga accés a informació relacionada amb l'estat de salut dels treballadors, ha de garantir la confidencialitat d'aquesta informació.

e) Per una altra banda, les administracions sanitàries vetlaran perquè hi haja una millora periòdica de la competència professional del personal sanitari que intervé en els serveis de prevenció. En concret, han de fomentar la formació continuada en prevenció de riscos i promoció de la salut en l'àmbit laboral d'aquest personal.

Article 15. Recursos materials

D'acord amb el que estableix l'article 15, apartat 2, del Reglament dels Serveis de Prevenció, la dotació d'aquests serveis ha de ser adequada a les funcions que realitzen i han de comprendre equips i materials sanitaris adequats, així com equips i material d'arxiu.

a) Instal·lacions que garantisquen en qualsevol cas la dignitat i la intimitat de les persones, separades de la resta del servei de prevenció, sense detriment de la coordinació necessària:

- Sala de recepció i espera.

- Despatx/os mèdic/s, amb àrees de consulta i exploració (amb llavamans).

- Despatx/os d'infermeria i sales de cures i primers auxilis (amb llavamans).

- Locals específics en funció de la resta d'activitats que realitzen, si s'escau (sales de radiodiagnòstic, laboratori d'anàlisis clíniques, cabina audiomètrica, etc.).

- Lavabos independents en el recinte o en les seues proximitats.

b) Condicions dels locals: han de complir la normativa referent a il·luminació, ventilació, temperatura, aigua potable, accessibilitat, antiincendis, etc., i, en la mesura de les possibilitats, han de tenir accessos sense barreres arquitectòniques.

c) Equips i materials sanitaris adequats per a la vigilància de la salut dels treballadors, en relació amb els principals riscos derivats del treball en l'empresa o empreses ateses i nombre de treballadors. La dotació mínima per a això és:

- pes clínic

- mesurador de talla

- negatoscopi

- otoscopi

- rinoscopi

- oftalmoscopi

- fonendoscopi

- esfigmomanòmetre

- nevera i termòmetre de màximes i mínimes

- espiròmetre homologat: propi o concertat

- equip per a control de la visió homologat: propi o concertat

- audiòmetre homologat: propi o concertat

- laboratori: propi o concertat

- equip de radiodiagnòstic: propi o concertat

- contenidor de residus sanitaris

d) Equips i material d'arxiu amb els sistemes de custòdia que garantisquen la confidencialitat de les dades.

e) Equips i materials sanitaris per a la prestació de primers auxilis i cures als treballadors malalts i/o accidentats.

f) En cas de disposar d'equips sanitaris mòbils complementaris per al desenvolupament de l'activitat de vigilància de la salut, aquests han de complir els requisits suficients que garantisquen la vigilància i l'atenció adequades dels treballadors, la seua seguretat i també la confidencialitat de les seues dades. Concretament, els equips mòbils disposaran de:

Personal sanitari: 1 Unitat Bàsica Sanitària

Personal no sanitari: conductor, en possessió del permís de circulació establit per la normativa.

Instal·lacions: despatx mèdic aïllat, amb box de reconeixement, sala de cura i extraccions (amb llavamans).

Material:

- pes clínic

- mesurador de talla

- negatoscopi

- otoscopi

- rinoscopi

- oftalmoscopi

- fonendoscopi

- esfigmomanòmetre

- espiròmetre homologat

- equip per a control de la visió homologat

- nevera i termòmetre de màximes i mínimes

- contenidor de residus sanitaris

Article 16. Subcontractació parcial d'activitats sanitàries

Es considera que es poden subcontractar amb centres especialitzats degudament acreditats o autoritzats certes activitats que transcendisquen l'activitat sanitària bàsica del servei, com a determinades tècniques diagnòstiques complementàries.

Les activitats sanitàries susceptibles de subcontractació, i els termes d'aquesta, han de ser autoritzats explícitament per l'autoritat sanitària competent en el procediment d'autorització del projecte preventiu que es presente, i les seues instal·lacions registrades segons que disposa el Decret 27/1987, de 30 de març, del Govern Valencià.

Article 17. Accessibilitat de les instal·lacions

a) En els serveis de prevenció propis que disposen d'activitat sanitària, les instal·lacions, mitjans i personal sanitari han de disposar en el mateix centre de treball, tenint en compte els supòsits previstos en el punt 3r de l'article 15 del Reglament dels Serveis de Prevenció.

b) En els serveis de prevenció mancomunats, quan les instal·lacions, mitjans i personal d'aquests serveis es disposen en un polígon industrial o àrea geogràfica determinada, les isocrones en mitjà de transport ordinari no han de ser superiors a vint minuts o 30 km. Els equips sanitaris mòbils complementaris només poden utilitzar-se amb caràcter excepcional fora del límit geogràfic del servei de prevenció quan l'empresa o centre de treball associat diste d'aquest més de 30 i menys de 60 km.

c) Les autoritats sanitàries poden eximir del compliment dels punts descrits en aquest apartat quan concórreguen condicions excepcionals (com ara, dispersió geogràfica) que així ho aconsellen.

Article 18. Activitat sanitària dels serveis de prevenció

El personal sanitari dels serveis de prevenció ha de portar a terme específicament, a més de les activitats en coordinació amb els altres integrants del servei, d'acord amb el que disposa amb aquest fi la legislació vigent, les funcions següents:

a) Vigilància de la salut dels treballadors, en els termes establits en l'apartat 3 de l'article 37 del Reglament dels Serveis de Prevenció.

b) Estudi de les malalties que es produïsquen entre els treballadors, a l'efecte de poder identificar qualsevol relació entre les causes de malaltia i els riscos per a la salut que puguen presentar-se en els llocs de treball. La verificació de les raons de l'absència del treball no ha de correspondre al servei de prevenció i per això no ha de fer-se amb el personal, els locals ni els arxius del servei de prevenció.

c) Formació i informació.

d) Promoció de la salut en el lloc de treball.

e) Assistència de primers auxilis i urgències.

f) La col·laboració amb el Sistema Nacional de Salut, tal com estableix l'article 38 del Reglament dels Serveis de Prevenció.

g) La col·laboració amb les autoritats sanitàries per a proveir el Sistema d'Informació Sanitària en Salut Laboral, d'acord amb el que estableix l'article 39 del Reglament dels Serveis de Prevenció i amb el que disposa el Decret 16/1997, del Govern Valencià, pel qual es crea la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública.

h) L'assistència medicofarmacèutica, si cal, i en els termes que es regula en l'Ordre de 28 de març de 1997 de la Conselleria de Sanitat (DOGV de 18 de juny).

Article 19. Autorització administrativa

a) Les empreses els sistemes de prevenció propis de les quals incloguen cap activitat sanitària, han de sol·licitar a les autoritats sanitàries l'autorització administrativa corresponent amb caràcter previ a l'inici de la seua activitat.

b) Els equips sanitaris mòbils, si en tenen, han de disposar de l'autorització administrativa corresponent atorgada per l'autoritat sanitària competent.

Article 20. Verificació del manteniment de les condicions d'autorització

a) L'autoritat sanitària competent pot controlar, amb la periodicitat que considere oportuna, el manteniment de les condicions establides, així com avaluar la seua activitat sanitària.

b) Aquesta avaluació i control és independent de l'auditoria establida en el Reglament dels Serveis de Prevenció i té una periodicitat mínima anual.

Article 21. De les entitats d'auditoria o avaluació externa

1. Les persones físiques o jurídiques o entitats especialitzades que pretenguen realitzar l'auditoria o avaluació externa de l'activitat sanitària dels serveis de prevenció han de disposar com a mínim d'un metge especialista en medicina del treball o metge d'empresa.

L'avaluació i l'auditoria han de tenir en compte les funcions i objectius fixats per a aquests serveis.

Han de fer referència tant a la seua estructura i processos com als resultats obtinguts, en forma d'indicadors del grau d'utilització dels recursos (exàmens de salut, patologia descoberta, informació sanitària obtinguda), indicadors de qualitat de l'activitat, etc.

2. En cas d'optar pel que disposa el punt 3 de l'article 32 del RD 39/1997 els requisits exigibles als professionals han de ser els mateixos que els assenyalats en el punt 1 d'aquest article.

DISPOSICIO ADDICIONAL

Aplicació a les administracions públiques

Tal com queda establit en la disposició addicional quarta del Reglament dels Serveis de Prevenció, tot allò que s'ha descrit en els apartats anteriors s'entén sense perjudici del que disposa la normativa específica que es dicte per a les administracions públiques, d'acord amb les especificacions de la disposició esmentada.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

L'administració sanitària vetlarà per la millora periòdica de la competència professional del personal sanitari intervinent en els serveis de prevenció, fomentant la formació continuada del personal en la prevenció de riscos i la promoció de la salut.

Segona

El director general de Salut Pública queda facultat per a dictar les disposicions necessàries per a l'execució d'aquesta ordre.

Tercera

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 20 de febrer de 1998

El conseller de Sanitat,

JOAQUIN FARNOS GAUCHIA

Mapa web