Ficha disposicion

Ficha disposicion





LLEI 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre Gossos d'Assistència per a Persones amb Discapacitats.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4479 de 11.04.2003
Número identificador:  2003/4347
Referència Base de Dades:  1748/2003
 



LLEI 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre Gossos d'Assistència per a Persones amb Discapacitats. [2003/4347]

Sia notori i manifest a tots els ciutadans que les Corts Valencianes han aprovat, i jo, d'acord amb el que establixen la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, en nom del Rei, promulgue la llei següent:

PREÀMBUL

La Constitució espanyola, en el seu article 14, reconeix el dret d'igualtat de tots els espanyols davant la llei, dirigint en el seu article 9.2 un mandat específic a tots els poders públics per a promoure les condicions perquè la llibertat i igualtat de l'individu i dels grups en què s'integra siguen reals i efectives i remoure els obstacles que n'impedisquen o que en dificulten la plenitud. Per la seua banda, l'article 49 de la Constitució dirigeix un mandat als poders públics per a realitzar una política de previsió, tractament, rehabilitació i integració de les persones amb discapacitat a les quals es prestarà l'atenció especialitzada que requerisquen i els empararan especialment per al benefici dels drets que el títol I de la Constitució atorga a tots els ciutadans.

En compliment del mandat constitucional, l'article 31.27 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, aprovat mitjançant la Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, atribuïx a la Generalitat competències en matèria d'"institucions públiques de protecció i ajuda a minusvàlids i als altres grups o sectors requerits d'especial protecció, inclosa la creació de centres de protecció, reinserció i rehabilitació". En sentit anàleg, l'article 31.24 de l'Estatut d'Autonomia, d'acord amb les previsions de l'article 148 de la Constitució, atorga a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d'assistència social.

En l'exercici de les mencionades competències es va aprovar la Llei 5/1997, de 25 de juny, per la qual es regula el Sistema de Servicis Socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, que preveu específicament en el seu article 21 les persones amb discapacitat, a les quals atorga una protecció especial mitjançant la promoció d'activitats de prevenció, tractament, assistència i rehabilitació, dirigides a la consecució final de l'objectiu genèric de la seua integració social i laboral.

A fi de garantir l'accessibilitat al medi físic en condicions tendents a la igualtat de totes les persones, foren les que foren les seues limitacions i el caràcter permanent o transitori d'estes, les Corts Valencianes, al maig de 1998, van promulgar la Llei 1/1998, de 5 de maig, de la Generalitat Valenciana, d'Accessibilitat i Supressió de Barreres Arquitectòniques, Urbanístiques i de la Comunicació. La llei esmentada arreplega en el capítol III, del seu títol III, les disposicions relatives a l'ús del gos guia, definint-lo com aquell que ha adquirit les aptituds necessàries per a l'acompanyament, conducció i auxili de persones afectades per disfuncions visuals totals o severes i garantint l'accessibilitat a l'entorn de les persones amb discapacitat, que vagen acompanyades amb gos guia degudament acreditats, que podran accedir a tots els llocs, allotjaments, establiments, locals, transports públics i la resta d'espais d'ús públic en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

No obstant les normes contingudes en la llei mencionada, en el seu avantprojecte, el gos guia va ser considerat com a acompanyant de les persones amb discapacitat, amb independència del tipus de discapacitat, perquè es va considerar convenient ampliar el camp dels beneficiaris a un altre tipus de deficiències i no restringir-lo a les visuals. No obstant això, en el procés conduent a l'aprovació de la llei va desaparéixer esta concepció àmplia i va quedar reduïda a problemàtica visual.

Transcorreguts quatre anys des de l'aprovació de la llei mencionada, i una vegada provades les aptituds dels gossos d'assistència per a facilitar l'autonomia, no sols de les persones amb discapacitat visual, sinó també de persones afectades per altres discapacitats, es fa convenient reprendre el concepte de gos guia o d'assistència i fer extensiu el seu ús a persones amb diferents discapacitats per a les quals pot ser útil disposar d'un gos que facilite la seua autonomia i que servisca d'ajuda en la vida quotidiana, col·laborant en l'eliminació de les possibles barreres a què la persona haja d'enfrontar-se.

Per tot el que s'ha dit anteriorment, i a fi de promoure les condicions i remoure els obstacles perquè la llibertat i la igualtat de l'individu i dels grups en què s'integren siguen reals i efectives, així com facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, econòmica, cultural i social de la Comunitat Valenciana, tot això d'acord amb el principi rector de la política social, disposat en a l'article 49 de la Constitució espanyola, a fi d'aconseguir la integració social de les persones amb discapacitat perquè disfruten dels mateixos drets que la resta dels ciutadans, la present llei garantix l'accés als llocs, allotjaments, establiments, locals i transports públics o d'ús públic a totes les persones amb discapacitat que vagen acompanyades de gossos d'assistència degudament acreditats com a tals.

Dos són els capítols de la present llei: el capítol I, relatiu a les disposicions generals, conté, entre altres aspectes, els relatius a les condicions i als requisits que hauran de reunir els gossos d'assistència, el dret d'accés i els seus límits, així com el dret a deambular i a romandre en els llocs, allotjaments, establiments, locals i transports públics o d'ús públic de les persones amb discapacitat acompanyades de gos d'assistència. El capítol II, conté el règim sancionador per a l'efectiu compliment dels drets reconeguts en la present llei.

Finalment, cal assenyalar que, conscient la Generalitat de l'existència de gossos abandonats al si de la nostra Comunitat, es preveuen campanyes d'ensinistrament com a gossos d'assistència en centres oficialment homologats per a això, de gossos que es troben en els servicis municipals de gossos abandonats, o que es troben protegits per associacions protectores d'animals.

CAPÍTOL I

Disposicions Generals

Article 1. Objecte

1. Mitjançant la present llei es reconeix i es garantix a tota persona amb discapacitat visual, auditiva, locomotriu o de qualsevol altra índole, total o parcial, que tinga necessitat, o que li siga recomanable l'ús de gos d'assistència, tinga dret a l'accés, circulació i permanència junt amb este, a tots els llocs, allotjaments, establiments, locals, altres espais d'ús públic i transports públics o d'ús públic, d'acord amb el que establixen els articles següents.

2. La present llei serà d'aplicació en la Comunitat Valenciana.

3. Totes les persones amb discapacitats que vagen acompanyades de gos d'assistència, poden accedir, circular i romandre d'acord amb el que establix esta llei en condicions d'igualtat amb la resta de la ciutadania.

4. El dret d'accés, circulació i permanència, reconegut en este article, s'entendrà integrat per la constant presència del gos d'assistència al costat de l'usuari, sense trava que puga arribar a produir interrupció en la permanència o distància, en l'assistència.

5. L'exercici del dret d'admissió únicament quedarà condicionat i limitat per les prescripcions d'esta llei.

6. L'accés del gos d'assistència als llocs mencionats anteriorment no suposarà per al seu usuari cap despesa addicional, llevat que tal despesa constituïsca la prestació d'un servici específic econòmicament avaluable.

Article 2. Llocs, establiments i transports

Als efectes del que establix l'article anterior, tindran la consideració de llocs públics o d'ús públic:

1. Llocs, locals i establiments públics:

a) Els llocs, locals i instal·lacions subjectes a la normativa vigent en la Comunitat Valenciana reguladora d'espectables públics i activitats recreatives.

b) Els passos de vianants, zones de vianants o d'ús exclusiu o parcial per vianants, definits així per la normativa urbanística vial aplicable en cada moment.

c) Els llocs d'esplai a l'aire lliure, tals com parcs, jardins i altres espais d'ús públic.

d) Els centres d'oci i temps lliure.

e) Les residències, llars, clubs per a l'atenció a la tercera edat, pisos tutelats, centres de recuperació i assistència a persones amb deficiència física i/o psíquica i els establiments similars, siguen de titularitat pública o privada.

f) Els centres oficials de tota índole i titularitat l'accés als quals no es trobe prohibit o restringit al públic en general.

g) Els centres d'ensenyament de tots els nivells i graus, modalitat i especialitats.

h) Els centres sanitaris, assistencials i socioassistencials, públics i privats.

i) Les instal·lacions esportives públiques.

j) Els centres religiosos.

k) Els museus, les biblioteques, les sales de cine, d'exposicions i conferències.

l) Els magatzems, els establiments mercantils i els centres comercials.

ll) Les oficines i despatxs de professionals liberals.

m) Els edificis i locals d'ús públic o d'atenció al públic.

n) Els espais d'ús general i públic de les estacions d'autobús, ferrocarrils, aeroports, ports i parades de vehicles lleugers de transport, de qualsevol titularitat.

o) Els establiment turístics i hotelers, albergs, campaments, etc., destinats a proporcionar, mitjaçant un preu, habitació, residència, menjar i begudes a les persones, de qualsevol denominació i de qualssevol altre lloc obert al públic, en el qual es presten servicis directament relacionats amb el turisme.

p) En general, qualsevol altre lloc, local o establiment d'ús públic o d'atenció al públic.

En el cas que la distribució o infraestructura dels edificis i instal·lacions enunciades no permeten l'adequada mobilitat a les persones amb discapacitat acompanyades de gossos d'assistència, es procurarà, quan això siga possible, un recorregut alternatiu on quede resolta l'eliminació de les barreres arquitectòniques.

2. Transports públics: tot mitjà de transport col·lectiu, de titularitat pública o d'ús públic, i els servicis urbans i interurbans de transports de viatgers, sotmesos a la competència de la Comunitat Valenciana.

3. En els anteriors supòsits, la persona amb discapacitat, acompanyada de gos d'assistència, tindrà preferència en la reserva de seient més apli, amb major espai lliure del seu entorn o adjacent a un corredor, segons el mitjà de transport de què es tracte.

4. En els servicis urbans i interurbans de transport en automòbils lleugers, el gos d'assistència anirà preferentment en la part de darrere del vehicle, als peus de la persona amb deficiències visuals o discapacitada i ocuparà plaça en el còmput de les autoritzades per al vehicle. No obstant això, i a elecció de les persones usuàries de gossos d'assistència, es podran ocupar seients davanters i tindre el gos als peus, especialment en els trajectes de llarg recorregut.

5. Les zones municipals, reservades a esplai de gossos, hauran de comptar amb una entrada llisa, al nivell de la vorera o bé amb una rampa amb barana, així com amb una plaça d'aparcament per a discapacitats prop de l'accés a esta zona.

Article 3. Definició del gos d'assistència

1. Es considera gos d'assistència aquell gos aquell que, havent estat ensinistrat en centres especialitzats oficialment reconeguts, haja conclòs el seu ensinistrament i adquirit així les aptituds necessàries per a l'acompanyament, la conducció i l'auxili de persones amb discapacitat i hauran d'estar acreditats i identificats de la forma establida en els articles 4 i 6 d'esta llei.

2. Quan s'use el terme gos d'assistència, en els diferents articles d'esta llei, s'entendrà referit a tots aquells a què al·ludix la catalogació següent, independentment de l'especialitat perquè hagen sigut entrenats.

a) Gossos per a persones afectades per disfuncions visuals, totals o severes.

b) Gossos per a persones sordes o amb problemes d'audició, totals o severs.

c) Gossos d'assistència són els que utilitzen totes les persones que sofrixen qualsevol minusvalidesa que no siga auditiva o visual.

d) Gossos inclosos en els projectes de teràpia assistida amb animals de companyia, destinats a visites a hospitals, centres geriàtrics, pisos tutelats, centres de discapacitats, vivendes particulars, etc.

3. Una vegada reconeguda la condició de gos d'assistència, esta es mantindrà al llarg de la seua vida, excepte prescripció sanitària.

Article 4. L'acreditació

Tot gos d'assistència haurà de ser acreditat per la Generalitat, bé directament, bé a través d'una entitat pública o privada. L'acreditació es concedirà després de comprovar que el gos reunix les condicions higienicosanitàries, d'ensinistrament i d'aptitud per a pal·liar els efectes de la discapacitat del seu propietari.

El procediment per a l'acreditació dels gossos d'assistència es regularà reglamentàriament.

Article 5. Reconeixement

1. La condició de gos d'assistència es reconeixerà, i procedirà a la seua acreditació sempre que es justifique:

a) Que haja sigut entrenat per als fins assenyalats en l'article 3 en un centre oficialment autoritzat per a la pràctica de gossos d'assistència.

b) Que complix la normativa sanitària vigent i el que preveu l'article 7 d'esta llei.

c) Que està vinculat a un treball d'assistència i a la persona que l'usa per als fins previstos en la present llei.

d) Que ajude a pal·liar els efectes de la discapacitat del seu propietari.

2. El reconeixement de la condició de gos d'assistència serà efectuat per l'òrgan o entitat competent per a la seua acreditació i es mantindrà durant tota la vida de l'animal, amb les excepcions assenyalades en esta llei.

Article 6. Identificació

Els gossos d'assistència es trobaran identificats com a tals en tot moment, mitjançant la col·locació, en qualsevol lloc i de forma visible, del distintiu corresponent previst en l'annex II de la Llei 1/1998, de 5 de maig, de la Generalitat Valenciana, d'Accessibilitat, i Supressió de Barreres Arquitectòniques, Urbanístiques i de la Comunicació.

També hauran d'estar identificats permanentment mitjançant microxip, en les condicions establides per la Llei de Protecció d'Animals de Companyia i les seues disposicions de desenvolupament.

L'usuari del gos d'assistència, a requeriment previ de l'autoritat competent o del responsable o empleat del servici corresponent, haurà d'exhibir la documentació acreditativa de les condicions sanitàries que es mencionen en l'article següent.

Article 7. Condicions sanitàries

1. Sense perjuí de complir les condicions higièniques sanitàries a què es troben sotmesos com a animals domèstics, els gossos d'assistència hauran de complir les següents:

a) Demostrar després d'una inspecció clínica que no patix cap malaltia transmissible a l'home, entenent per tals les incloses en el quadro d'antropozoonosi vigent en cada moment.

b) Estar vacunat contra la ràbia, amb la periodicitat requerida; rebre tractament periòdic contra l'equinococosi; estar exempt de paràsits interns i externs, i haver donat resultat negatiu en les proves de leishmaniasi, leptospirosi i brucel·losi.

c) Totes aquelles que reglamentàriament es determinen.

2. Els propietaris o posseïdors d'estos animals queden obligats al compliment de les condicions referides en el número anterior que s'acreditaran mitjançant certificat de veterinari en exercici.

3. Per a mantindre la condició de gos d'assistència, caldrà un reconeixement periòdic anual, i haurà d'acreditar en este el compliment de les condicions a què es referix este article.

Article 8. Pèrdua de la condició gos d'assistència

1. El gos d'assistència perdrà la seua condició de tal per algun dels motius següents:

a) Per deixar d'estar vinculat a una persona amb deficiència visual o discapacitat.

b) Per manifesta incapacitat en l'acompliment de les funcions per a les quals va ser instruït.

c) Per manifestar comportament agressiu.

d) Per incomplir les condicions referides en l'article anterior

e) Per deixar d'ajudar a pal·liar els efectes de la discapacitat del seu propietari.

f) Per incomplir la persona usuària les obligacions previstes en l'article 10 d'esta llei.

Per a apreciar 1as causes contingudes en les lletres b), c), i d) del número anterior es requerirà informe/certificat de veterinari en exercici.

3. La pèrdua de la condició de gos d'assistència serà declarat pel mateix òrgan o entitat que la va atorgar, el qual procedirà igualment a la revocació de l'acreditació.

4. Igualment, quan es valore que algun dels motius assenyalats anteriorment puga tindre caràcter temporal, es determinarà la suspensió provisional de la condició de gos d'assistència per un període màxim de sis mesos. Transcorregut el termini mencionat sense que s'haja esmenat la situació, es procedirà a declarar la pèrdua de la condició de gos d'assistència.

Article 9. Dret d'accés i els seus límits

1. El dret d'accés a què es referix l'article 1 d'esta llei comprén, també, el de deambular i romandre en els llocs assenyalats allí, així com la permanència il·limitada i constant del gos d'assistència al costat de l'usuari.

Els drets i obligacions que la present Llei reconeix i imposa a les persones amb discapacitats són extensius, igualment, als instructors dels centres d'entrenament, mentre realitzen les funcions de preparació dels gossos d'assistència o d'adaptació a l'usuari.

2. No obstant el que disposa en el número anterior, l'usuari del gos d'assistència no podrà exercitar els drets reconeguts en esta llei, quan concórrega alguna de les circumstàncies següents:

a) En cas de perill imminent greu per a l'usuari, per a tercera persona o per al mateix gos d'assistència.

b) Quan l'animal presente símptomes de malaltia, exterioritzats de forma alternativa o acumulada mitjançant signes febrils, alopècies anormals, deposicions diarreiques, secrecions anormals, senyals de parasitosi cutànies, ferides que per la seua grandària o aspecte suposen un presumible risc per a les persones o que s'evidencie la falta de neteja o d'atenció.

Article 10. Obligacions de la persona usuària

1. La persona usuària d'un gos d'assistència haurà de complir les obligacions que assenyala la normativa vigent i, en particular, les següents:

a) Mantindre el gos al seu costat, amb la subjecció si és procedent necessària, en els llocs, establiments i transports a què es referix esta llei.

b) Portar identificat de forma visible el gos d'assistència, d'acord amb el que preveu l'article 5 d'esta llei.

c) Dur damunt i exhibir la documentació sanitària del gos d'assistència, quan siga requerit per a això.

d) Utilitzar el gos d'assistència per a aquelles funcions per a les quals va ser entrenat.

e) Complir les normes d'higiene i seguretat en els llocs públics o d'ús públic, en la mesura en què la seua deficiència visual o discapacitat li ho permeta.

f) Complir i fer complir els principis de respecte, defensa i protecció de l'animal destinat a la seua assistència.

g) Complir, amb puntualitat i atenció les normes rectores de la pacífica convivència en grup, segons les específiques circumstàncies concurrents en cada concret lloc i moment.

h) Cuidar amb extremada diligència la higiene i sanitat del gos d'assistència.

i) Garantir l'adequat nivell de benestar del gos d'assistència, complint per a això els requisits de tracte, de maneig i etològics que els proporcionen una bona qualitat de vida.

2. L'usuari del gos d'assistència, com a responsable del seu comportament correcte, haurà de mantindre subscrita una pòlissa de responsabilitat civil per a afrontar eventuals danys a tercers ocasionats per l'animal.

CAPÍTOL II

Règim sancionador

Article 11. Infraccions

L'incompliment o inobservança del que disposa la present llei i en la seua normativa de desplegament, en relació amb els llocs, allotjaments, establiments, locals i transports, constituïx infracció administrativa i serà sancionat segons es disposa en esta llei.

Article 12. Responsabilitat

1. Són subjectes responsables de les infraccions administratives les persones físiques o jurídiques, que realitzen directament o indirectament les accions o omissions tipificades com a tals en la present llei.

2. Seran responsables solidàries les persones que organitzen o exploten realment les activitats o els establiments i les persones titulars de la llicència corresponent o si és procedent, l'entitat pública o privada titular del servici o responsable d'este.

Article 13. Classificació de les infraccions

Les infraccions establides en la present llei es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

1. Són infraccions lleus:

a) L'exigència d'abonament de quantitats per l'accés dels gossos d'assistència, en els termes establits en la present llei.

b) Totes les conductes que dificulten l'exercici dels drets reconeguts en la present llei.

2. Són infraccions greus:

a) Infringir els drets reconeguts en la present llei quant a llocs, allotjaments, establiments, locals i transports d'ús públic que siguen de titularitat privada.

b) La comissió de tres faltes lleus, amb imposició de sanció per resolució ferma en un període de dos anys.

3. Són infraccions molt greus:

a) Infringir els drets reconeguts en la present llei en relació amb els llocs, allotjaments, locals i transports públics d'ús públic que siguen de titularitat pública.

b) La comissió de tres faltes greus, amb imposició de sanció per resolució ferma en un període de dos anys.

Article 14. Sancions i graduació

1. Les infraccions previstes en la present llei, seran sancionades d'acord amb l'escala següent:

a) Les lleus, amb multa de 30 fins a 300 euros.

b) Les greus, amb multa de 300,1 fins a 3.000 euros.

c) Les molt greus, amb multa de 3.000,1 fins a 12.000 euros.

2. Per a la graduació de les sancions es tindran en compte, a més del principi de proporcionalitat:

a) L'existència d'intencionalitat o negligència en el subjecte infractor.

b) La importància dels perjuís causats.

c) La reincidència o reiteració.

d) La transcendència social de la infracció.

3. La imposició de qualsevol sanció prevista en esta l lei no exclou la responsabilitat civil i penal i l'eventual indemnització de danys i perjuís que puguen correspondre al sancionat.

Article 15. Procediment

Per a les sancions i infraccions previstes en la present Llei, s'aplicarà el procediment sancionador regulat per la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, en relació amb el Reial Decret 1398/1993, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament del Procediment per a l'Exercici de la Potestat Sancionadora.

Article 16. Òrgans competents

La incoació i resolució dels procediments sancionadors per la comissió d'infraccions establides en la present llei, escaurà a la secretària general de la conselleria amb competències en matèria d'assistència i servicis socials. En la resolució dels expedients citats es tindran en compte els informes que puguen presentar les distintes conselleries afectades per raó de la matèria.

Article 17. Prescripció

Les infraccions administratives establides en la present llei prescriuran una vegada transcorregut el període de temps, que per a cada una d'elles s'assenyala, a continuació, a comptar des de la data de la seua comissió:

a) Les lleus, als sis mesos.

b) Les greus, a l'any.

c) Les molt greus, als dos anys.

Article 18. Prescripció de les sancions

Les sancions regulades en la present llei prescriuran una vegada transcorregut el període de temps que per a cada una d'elles s'assenyala a continuació, a comptar des del sendemà d'aquell en què adquirisca fermesa la resolució per la qual s'imposa la sanció:

a) Als sis mesos, les imposades per infraccions lleus

b) A l'any, les imposades per infraccions greus

c) Als dos anys, les imposades per infraccions molt greus.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Campanyes informatives

Amb el fi últim d'aconseguir que la integració social de les persones amb deficiència visual o discapacitat acompanyades de gos d'assistència siga total i efectiva, el Govern Valencià promourà i durà a terme campanyes informatives orientades de manera especial a sectors com l'hostaleria, comerç, transport i servicis públics i altres educatives dirigides a la població en general.

Segona. Campanyes d'ensinistrament per a gossos abandonats

El Consell de la Generalitat, junt amb l'entitats locals, promourà i durà a terme campanyes d'ensinistrament com a gossos de servici, en centres oficialment homologats respecte d'això i radicats al si de la Comunitat Valenciana, de gossos que es troben en els servicis municipals de gossos abandonats, o que es troben protegits per associacions protectores d'animals, i quan les característiques del gos permeten el seu ensinistrament com a gossos d'assistència.

Tercera. Adaptació de l'import de les sancions

El Consell de la Generalitat podrà, mitjançant decret, procedir a actualitzar l'import de les sancions previstes en esta llei en proporció a la variació experimentada per l'Índex de Preus al Consum.

Quarta. Reconeixement com a gossos d'assistència

En l'àmbit de la Comunitat Valenciana, tindrà la condició de gos d'assistència tot aquell del qual s'acredite que ha sigut reconegut com tal per l'administració pública corresponent, o segons les normes que regisquen al lloc de residència de l'usuari.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Els gossos d'assistència existents en l'actualitat hauran d'adequar-se als requisits de reconeixement i identificació previstos en esta llei, dins del termini de sis mesos a partir del desenrotllament reglamentari d'esta llei.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queden derogats els article 26, 27 i 28 de la Llei 1/1998, de 5 de maig, de la Generalitat Valenciana, d'Accessibilitat i Supressió de Barreres Arquitectòniques, Urbanístiques i de la Comunicació.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Adaptació de les ordenances municipals

Les entitats locals, en l'àmbit de les seues respectives competències, adaptaran les seues ordenances municipals sobre la matèria a les normes contingudes en la present llei, en el termini de sis mesos a partir del desplegament reglamentari previst en esta llei.

Segona. Desenrotllament reglamentari

Es faculta el Consell de la Generalitat, perquè, en el termini d'un any, dicte totes les disposicions reglamentàries que calga per al desplegament i l'execució d'esta llei.

Tercera. Entrada en vigor

La present llei entrarà en vigor als tres mesos de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Per tant, ordene que tots els ciutadans, tribunals, autoritats i poders públics als quals pertoque, observen i facen complir esta llei.

València, 10 d'abril de 2003

El president de la Generalitat Valenciana,

JOSÉ LUIS OLIVAS MARTÍNEZ

Mapa web