Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de 19 de novembre de 2001, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual s'estableix el procediment per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de minusvalidesa en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4136 de 27.11.2001
Número identificador:  2001/M11320
Referència Base de Dades:  4756/2001
 



ORDRE de 19 de novembre de 2001, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual s'estableix el procediment per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de minusvalidesa en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. [2001/M11320]

El Reial Decret 1.971/1999 de 23 de desembre, (BOE núm. 22, de 26 de gener) de procediment per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de minusvalidesa, ha regulat amb caràcter general el reconeixement de grau de minusvalidesa, aprovant nous barems d'aplicació, determinant els òrgans competents per a realitzar l'esmentat reconeixement i estableix aspectes bàsics del procediment que cal seguir en la matèria; tot això amb la finalitat que la valoració i qualificació del grau de minusvalidesa que afecte la persona siga uniforme a tot el territori de l'estat, garantint amb això la igualtat de condicions per a l'accés del ciutadà als beneficis, drets econòmics i serveis que els organismes públics atorguen.

La mateixa norma estableix la possibilitat que les comunitats autònomes que hagen assumit competències en aquesta matèria puguen desenvolupar, dins del seu respectiu àmbit, les previsions que estableix aquesta a fi de la composició, organització i funcions dels equips de valoració i orientació, així com el procediment administratiu per a la valoració del grau de minusvalidesa.

En base a aquesta previsió, atenent que la Comunitat Autònoma Valenciana ha assumit competències en aquesta matèria, en virtut del que disposen els articles 31, apartats 24 i 27, 38 núm. 2, lletra a, de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i produït el traspàs de funcions i serveis de l'extint Institut Nacional de Serveis Socials, mitjançant el Reial Decret 264/1985, de 23 de gener, escau que la Conselleria de Benestar Social, en l'exercici de les competències que li han sigut atribuïdes per Decret 7/2000, de 22 de maig, del president de la Generalitat Valenciana, desenvolupe en el seu àmbit territorial els aspectes bàsics establits en el citat Reial Decret 1.971/1999, de 23 de desembre.

En virtut d'això, i fent ús de les facultats que em confereix l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, i d'acord amb el Consell Jurídic Consultiu

ORDENE

CAPÍTOL I

Disposicions generals

Article 1. Objecte

Aquesta ordre té com a objecte la regulació de la composició, organització i funcions dels equips de valoració de minusvalideses dels centres de valoració i orientació de discapacitats de les direccions territorials de Benestar Social, així com el procediment per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de minusvalidesa.

Article 2. Règim jurídic

1. Les competències assumides per la Comunitat Valenciana en l'àmbit del reconeixement, declaració i qualificació del grau de minusvalidesa, s'exerciran d'acord amb els principis generals i disposicions de comuna aplicació contingudes en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

2. La tramitació dels procediments de valoració i reconeixement de grau de minusvalidesa podrà efectuar-se mitjançant la utilització de mitjans electrònics, informàtics i telemàtics, amb respecte als requisits establits en la normativa vigent en aquesta matèria.

3. El tractament de les dades de caràcter personal obtinguts mitjançant la tramitació dels procediments a què es refereix aquesta ordre s'ajustarà a les prescripcions establides en la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de dades de Caràcter Personal.

Article 3. Competència territorial

1. Serà competent per a resoldre les sol·licituds de reconeixement, declaració i qualificació del grau de minusvalidesa el titular de la direcció territorial de Benestar Social de la província on residisca l'interessat.

2. Si l'interessat residira a l'estranger, la competència per a l'exercici de tals funcions escaurà al titular de la Direcció Territorial de Benestar Social de la província en què l'interessat acredite haver tingut l'últim domicili habitual.

CAPÍTOL II

Equips de valoració de minusvalideses

Article 4. Òrgans tècnics competents

1. Els dictàmens tecnicofacultatius per al reconeixement del grau de minusvalidesa, seran emesos pels equips de valoració de minusvalideses, integrats en els centres de valoració i orientació de discapacitats adscrits orgànicament a les direccions territorials de Benestar Social i funcionalment a la direcció general que tinga atribuïdes competències en matèria de persones amb discapacitat.

2. Mitjançant resolució del conseller de Benestar Social, a proposta del director general amb competències en matèria de persones amb discapacitat, podran crear-se tants equips com es consideren necessaris, per a atendre la demanda registrada en cada província. L'equip o equips, en cas d'existir diversos en una província, seran coordinats per la Direcció Territorial de Benestar Social corresponent.

Article 5. Funcions

Escau als equips de valoració de minusvalideses les següents funcions:

a) Efectuar la valoració de les situacions de minusvalidesa i formular al titular de la Direcció Territorial de Benestar Social els dictàmens tecnicofacultatius, en matèria de:

a.1.) Qualificació del grau de minusvalidesa, revisió d'aquest per agreujament, milloria o error de diagnòstic i/o valoració.

a.2) Determinació del termini a partir del qual es podrà instar la revisió de grau de minusvalidesa per agreujament o milloria.

b) Determinar i formular al titular de la direcció territorial de Benestar Social el corresponent dictamen tecnicofacultatiu sobre el grau de minusvalidesa i valoració de les diferents situacions exigides per a tenir dret a les prestacions socials i econòmiques previstes en el Reial Decret 383/1984, d'1 de febrer, pel qual s'estableix i es regula el sistema de prestacions previst en la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'Integració Social de Persones amb Minusvalidesa.

c) Determinar i formular al titular de la Direcció Territorial de Benestar Social corresponent dictamen tecnicofacultatiu sobre el grau de minusvalidesa, així com la necessitat de concurs d'una altra persona, a l'efecte de les prestacions d'invalidesa en la seua modalitat no contributiva i protecció familiar per fill a càrrec minusvàlid, regulades en el Reial Decret Legislatiu 1/1994, de 20 de juny, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei General de la Seguretat Social.

d) Determinar les dificultats per a utilitzar transports públics col·lectius, així com dictaminar sobre la mobilitat reduïda, i sobre l'accés als diferents serveis i prestacions als efectes previstos en la Llei 1/1998, de 5 de maig, de la Generalitat Valenciana, d'Accessibilitat i Supressió de Barreres Arquitectòniques, Urbanístiques i de la Comunicació, i normes de desenvolupament.

e) Prestar assistència tècnica i assessorament en matèria de la seua competència quan així li siga requerit per la Direcció Territorial de Benestar Social o per qualsevol altre òrgan amb competències en matèria de discapacitats.

f) Aquelles altres funcions que legalment o reglamentàriament els siguen atribuïdes.

Article 6. Composició i règim de funcionament

1. Els equips de valoració de minusvalideses estaran compostos per un metge, un psicòleg i un treballador social, d'acord amb criteris interdisciplinaris, i podran incorporar-s'hi, en determinats casos, i a criteri de la direcció del centre de valoració i orientació de discapacitats, altres professionals del centre.

2. La coordinació de les actuacions de l'equip seran realitzades per la direcció del centre de valoració i orientació o per la persona que es trobe en l'exercici de les funcions de direcció.

3. L'equip de valoració de minusvalideses, es reunirà en junta de valoració per a l'emissió de dictàmens tècnics facultatius. Aquesta junta de valoració estarà composta pel president, el secretari i els membres de l'equip que hagen intervingut en la valoració, i en detentarà la presidència el director/a del centre de valoració i orientació de discapacitats.

La designació del secretari, serà realitzada pel director/a del centre.

5. En els casos d'absència, vacant o malaltia dels vocals titulars, la direcció del centre podrà substituir-los per professionals de la mateixa titulació que presten els seus serveis en l'esmentat centre.

6. El règim de funcionament dels equips de valoració de minusvalideses, s'ajustarà al que estableix el capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i per totes les normes que es dicten respecte a això per la conselleria competent en matèria de Serveis Socials.

Article 7. Dictàmens tecnicofacultatius

1. Els dictàmens tecnicofacultatius emesos pels equips de valoració de minusvalideses es formularan en models normalitzats i inclouran necessàriament els següents elements:

a) Deficiències de l'estat físic i/o psicològic de l'interessat.

b) Especificació de les causes determinants d'aquestes

c) Especificació del grau de discapacitat derivat de les deficiències trobades.

d) Valoració de la seua situació personal i el seu entorn sociofamiliar (factors socials complementaris).

La puntuació obtinguda per aquest concepte no podrà sobrepassar els 15 punts i només podrà ser tinguda quant a la determinació del grau de minusvalidesa a partir d'una valoració d'un 25% de discapacitat.

e) Qualificació del grau de minusvalidesa, valorant els distints aspectes referits en els apartats a), b) i d) anteriors, d'acord amb els continguts del barem que figura com a annex I del Reial Decret 1.971/1999, de 23 de desembre.

2. La qualificació a què es refereix l'apartat e) anterior podrà formular-se amb caràcter definitiu o temporal segons previsió de l'equip de valoració de minusvalideses sobre la possible milloria de l'afectat.

3. El dictamen tecnicofacultatiu haurà de contenir, si és procedent, les puntuacions dels barems per a determinar la necessitat de concurs d'una altra persona i l'existència de dificultats de mobilitat per a utilitzar transports públics col·lectius. En aquest últim supòsit, s'indicarà si la mobilitat reduïda de l'interessat té caràcter permanent o temporal.

CAPÍTOL III

Procediment per al reconeixement de grau de minusvalidesa.

Article 8. Iniciació

1. El procediment per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de minusvalidesa s'iniciarà a instància de l'interessat, del seu representant legal o del seu guardador de fet.

2. La sol·licitud es formularà en el model normalitzat que consta com a annex d'aquesta ordre. Els interessats podran precisar o completar les dades del model, acompanyant els documents que estimen oportuns, els quals seran admesos i tinguts en compte en la tramitació del procediment.

3. A les sol·licituds hauran d'acompanyar-se els següents documents, original i còpia, per a la seua compulsa, llevat que ja estiguen en poder del centre de valoració i orientació de discapacitats:

– Informes mèdics, psicològics i/o socials que acrediten les deficiències al·legades.

– Document nacional d'identitat de l'interessat i, si és procedent, del seu representant legal o guardador de fet. En el cas que algun d'ells siga estranger, haurà d'aportar-se documentació acreditativa de la seua identitat.

En el supòsit d'actuar per mitjà de representant, haurà d'acreditar-se l'esmentada representació acompanyant a la sol·licitud document acreditatiu d'aquesta. També podrà acreditar-se aquesta, mitjançant declaració en compareixença personal de l'interessat.

4. La sol·licitud, junt amb la documentació anteriorment citada, es presentarà en la Direcció Territorial de Benestar Social de la província on residisca el sol·licitant o on s'acredite haver tingut l'últim domicili en el supòsit de residir a l'estranger, sense perjuí del que disposa l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

5. D'acord amb el que preveu l'article 71 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, quan falten qualsevol de les dades o documents preceptius citats, es requerirà l'interessat perquè, en el termini de 10 dies esmene la falta o adjunte els documents preceptius, amb indicació que, si així no ho fera, se li tindrà per desistit de la seua petició, amb resolució prèvia que haurà de ser dictada en els termes previstos en l'article 42 del mateix text legal.

Article 9. Instrucció

1. Els centres de valoració i orientació de discapacitats de les direccions territorials de Benestar Social seran competents per a la instrucció dels procediments i realitzaran d'ofici totes les actuacions que resulten necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades en virtut dels quals han de dictar la resolució.

2. La instrucció del procediment per a la valoració i qualificació de les situacions de minusvalidesa amb vista al reconeixement de grau, requerirà els següents actes i informes preceptius.

2.1. Citació per a reconeixement.

Rebuda en forma la sol·licitud, el centre de valoració i orientació de discapacitats notificarà a l'interessat, el dia, l'hora i l'adreça on hauran de realitzar-se els reconeixements i les proves pertinents.

En el supòsit d'incompareixença no justificada degudament, se li podrà declarar decaigut en el seu dret al tràmit corresponent d'acord amb el que estableix l'article 76.3 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

2.2. Reconeixement.

2.2.1 Per a la formulació dels seus dictàmens, l'equip de valoració de minusvalideses podrà demanar totes les informacions, reconeixements o proves que jutge necessari. Així mateix, podrà sol·licitar informes d'altres professionals del mateix centre, de valoració i orientació o de serveis aliens.

2.2.2 Quan les especials circumstàncies dels interessats així ho aconsellen, els equips de valoració de minusvalideses podran formular el seu dictamen en virtut dels informes mèdics, psicològics o, si és procedent, socials emesos per professionals autoritzats.

2.3 Emissió de dictamen tècnic.

Efectuades les proves, els reconeixements i informes pertinents, per l'equip de valoració de minusvalideses es procedirà a emetre dictamen tecnicofacultatiu, que serà elevat, pel director/a del centre de valoració i orientació de discapacitats, al titular de la Direcció Territorial de Benestar Social corresponent.

3. El personal al servei de l'administració pública que, per raó de les seues funcions, conega qualsevol tipus de dades respecte de l'historial clínic i social dels interessats o part d'aquest, està obligat a mantenir-ne la confidencialitat.

Article 10. Resolució

1. El titular de la Direcció Territorial de Benestar Social, basant-se en els dictàmens tecnicofacultatius, dictarà resolució expressa sobre el reconeixement del grau, així com la puntuació obtinguda en els barems per a determinar la necessitat de concurs d'una altra persona o dificultats de mobilitat, si escau.

En aquells supòsits en què es determinen dificultats de mobilitat, i a l'efecte de concessió de la targeta d'estacionament, es farà constar expressament en la resolució, si l'interessat es troba o no impossibilitat per a la utilització dels transports públics col·lectius d'acord amb el barem establit en l'annex III del Reial Decret 1.971/1999, de 23 de desembre, especificant-hi si l'esmentada impossibilitat té caràcter permanent o temporal.

2. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució que recaiga en el procediment regulat en aquesta ordre serà de sis mesos, computant-se a partir de la data de la recepció de la sol·licitud en el registre de l'òrgan competent per a la seua tramitació. El venciment del termini mencionat sense haver notificat resolució expressa determinarà la desestimació de la sol·licitud formulada per silenci administratiu, sense perjudici dels establit en l'article 43, núm. 4, lletra b), de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

El còmput de l'esmentat termini podrà suspendre's en els supòsits establits en l'article 42, núm. 5 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

3. Excepcionalment, podrà acordar-se l'ampliació del termini indicat en el número anterior en els supòsits establits en l'article 42.5 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

4. El reconeixement del grau de minusvalidesa s'entendrà produït en la data de la presentació de la sol·licitud en qualsevol dels registres i llocs previstos en l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

5. En totes les resolucions en què es reconega un determinat grau de minusvalidesa, es farà constar, si és procedent, el termini a partir del qual es podrà instar seua la revisió per agreujament o milloria.

6. Contra les resolucions que recaiguen sobre reconeixement de grau de minusvalidesa, els interessats podran interposar-hi reclamació prèvia a la via jurisdiccional social, segons el que estableix l'article 71 del Text Refós de la Llei de Procediment Laboral, aprovat pel reial decret Legislatiu 2/1995, de 7 d'abril, en la forma i en el termini que s'estableix en l'article 15 d'aquesta ordre.

Capítol IV

Revisions

Article 11. Revisió de grau de minusvalidesa

El grau de minusvalidesa podrà ser objecte de modificació, després de la instrucció del corresponent procediment, en els següents supòsits:

a) Quan haguera sigut reconegut amb caràcter temporal, en la resolució a què es refereix l'article 10 d'aquesta ordre, en atenció a una possible milloria de les circumstàncies que van donar origen al seu reconeixement, i que haguera transcorregut el termini establit en la citada resolució.

En aquest cas, l'administració procedirà a una nova valoració.

b) Quan haguera sigut reconegut amb caràcter permanent escaurà efectuar una nova qualificació per agreujament o milloria sempre que hagen transcorregut dos anys des de la data de l'anterior qualificació.

Excepcionalment, no caldrà que haja transcorregut aquest termini quan s'acredite prou error de diagnòstic o que s'hagen produït canvis substancials en les circumstàncies que van donar lloc al reconeixement del grau.

Article 12. Iniciació del procediment de revisió

1. Estaran legitimats per a instar la revisió, a més de les persones referides en l'article 8.1 d'aquesta ordre, el titular de la direcció territorial de Benestar Social que va reconéixer el fet.

2. En les revisions instades pel titular de la Direcció Territorial de Benestar Social s'iniciaran i es promouran les actuacions necessàries per a la revisió de l'expedient, i es donarà compliment als terminis previstos en aquesta ordre.

3. En els supòsits de revisió a instància de part s'hi adjuntaran tots els informes mèdics, psicològics i/o socials que puguen tenir incidència pel que fa a la revisió.

Article 13. Instrucció del procediment

Promoguda la revisió segons el que regulen els articles 11 i 12 d'aquesta ordre, la instrucció del procediment s'ajustarà al que disposa l'article 9.

Article 14. Resolució.

1. El titular de la Direcció Territorial de Benestar Social, i dins del termini màxim previst en l'article 10.2, dictarà i notificarà resolució expressa en el procediment incoat per a revisar el grau de minusvalidesa.

El termini màxim previst en l'article 10.2 es computarà des de la data de l'acord d'iniciació comunicada a l'interessat.

2. Quan en la resolució es reconega un determinat grau de minusvalidesa, s'hi farà constar necessàriament el termini a partir del qual es podrà instar la següent revisió del grau per agreujament o milloria.

3. Quan la resolució no es dicte en el termini assenyalat en l'article 10.2, el venciment del termini sense haver notificat resolució expressa determinarà la confirmació del grau de minusvalidesa que es pretén revisar.

CAPÍTOL V

Reclamacions

Article 15. Reclamació prèvia

1. Els interessats, en el termini dels 30 dies següents a la data de la notificació de la resolució que haja recaigut en el corresponent procediment, podran formular davant del titular de la Direcció Territorial de Benestar Social, reclamació prèvia a la via jurisdiccional social, segons el que disposa en l'article 71 del text Refós de la Llei de Procediment Laboral, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/1995, de 7 d'abril.

En el supòsit de d'estimació de la sol·licitud formulada per silenci administratiu previst en el núm. 2 de l'article 10, d'aquesta ordre, l'interessat podrà sol·licitar a la Direcció Territorial de Benestar Social que dicte resolució expressa, en el termini de 30 dies següents a la data en què haguera d'haver notificat la resolució, tenint aquesta sol·licitud valor de reclamació prèvia.

2. En els dos supòsits anteriors, la Direcció Territorial de Benestar Social haurà de contestar expressament en el termini d'un mes. En cas contrari, s'entendrà denegada la petició per silenci administratiu.

3. Presentada la reclamació prèvia contra la resolució dictada d'acord amb el que preveuen els articles 10 i 14 d'aquesta ordre, i si en ella es discrepa de la resolució en aspectes que siguen competència de l'equip de valoració de minusvalideses, es remetrà la reclamació a la mencionada unitat perquè en prenguen coneixement i n'emeten informe i això sense perjudici que s'adopten les actuacions procedents per a comprovar les al·legacions del reclamant.

4. D'acord amb el que disposa l'article 71 del text Refós de la Llei de Procediment Laboral, la demanda haurà de formular-se en el termini de 30 dies, comptadors des de la data en què es notifique la denegació de la reclamació prèvia o des del dia en què s'entenga denegada la petició per silenci administratiu.

Disposició derogatòria

Queden derogades totes les disposicions, d'igual o inferior rang, que s'oposen a aquesta ordre.

Disposició final primera

Es faculta el director general d'Integració Social de Discapacitats per a dictar totes les instruccions que calga que per a l'aplicació i el desenvolupament d'aquesta ordre.

Disposició final segona

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana

València, 19 de novembre de 2001

El conseller de Benestar Social,

RAFAEL BLASCO CASTANY

DOCUMENTS QUE HAN D'ACOMPANYAR A LA SOL·LICITUD

1. Fotocòpia del DNI. de l'interessat o, si no n'hi ha, fotocòpia del Llibre de Família.

2. Si és procedent, fotocòpia del DNI. del representant legal i del document acreditatiu de la representació legal.

3. Fotocòpia de tots els informes mèdics i psicològics que posseïsca i on consten les seqüeles després de l'aplicació de mesures terapèutiques (Reial Decret 1.971/1999, de 23 de desembre, BOE. de 26 de gener de 2000).

4. En cas de no tenir nacionalitat espanyola, fotocòpia de la targeta de resident.

5. En cas de revisió per agreujament: fotocòpia dels informes que acrediten aquest agreujament.

(Important: junt amb les fotocòpies, han d'aportar els documents originals per a la seua compulsa).

INSTRUCCIONS PER A OMPLIR LA SOL·LICITUD

– Abans d'escriure, llija detingudament els apartats de la sol·licitud.

– Escriga amb claredat i amb lletres majúscules.

Presente amb la sol·licitud tots els documents indicats. Amb això evitarà retards innecessaris.

I. DADES DE L'INTERESSAT

1. Motiu de la sol·licitud.

Marque amb una creu l'apartat pel qual sol·licita el reconeixement

2. Dades personals

En aquest apartat es consignaran totes les dades personals de l'interessat. Si vosté té doble nacionalitat, indique les dos en l'apartat corresponent.

En cas d'estranger resident a Espanya, en l'apartat DNI es consignarà el número de resident.

3. Dades de minusvalidesa

Consigne el tipus o tipus de minusvalidesa que al·lega. Si a vosté se li ha reconegut, amb anterioritat, grau de minusvalidesa, indique la província on ha sigut reconegut i l'any.

Si la resolució va ser emesa per una província distinta a aquesta on vosté ho sol·licita, aporte fotocòpia d'aquesta

Així agilitzarà la tramitació del seu expedient.

II. Representant legal

Mapa web