Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 167/2006, de 3 de novembre, del Consell, que desenrotlla la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre gossos d'assistència per a persones amb discapacitats.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5382 de 07.11.2006
Número identificador:  2006/F12855
Referència Base de Dades:  5719/2006
 



DECRET 167/2006, de 3 de novembre, del Consell, que desenrotlla la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre gossos d'assistència per a persones amb discapacitats. [2006/F12855]

En el camí de la integració social de les persones amb discapacitat cap a l'accessibilitat universal, cal mencionar, entre els primers passos i fites normatives, la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'Integració Social dels Minusvàlids, que va establir les primeres mesures per a la construcció de ciutats accessibles i la instauració de transports públics adaptats, i el Reial Decret 3250/1983, de 7 de desembre, que regula l'ús de gossos guies especialment ensinistrats per a cegos de deficients visuals.

Esta conjunció entre ser humà i animal que sent es troba present, així mateix, amb caràcter general en la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat, sobre protecció dels animals de companyia, en què definix estos animals com aquells que es crien i reproduïxen amb la finalitat de viure amb les persones, amb fins educatius, socials o lúdics, tot recollint especialment amb esta consideració a les subespècies i varietats de gossos (Canis familiaris).

D'altra banda, per a la potenciació de la vida autònoma i independent, la Llei 1/1998, de 5 de maig, de la Generalitat, d'Accessibilitat i Supressió de Barreres Arquitectòniques, Urbanístiques i de la Comunicació, va dedicar un capítol específic a la regulació del gos guia, regulació que ha sigut superada en l'actualitat per la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre gossos d'assistència per a persones amb discapacitats, que amplia el seu objecte i estén el seu àmbit en general a totes aquelles persones que necessiten ser acompanyades per un gos d'assistència, amb la prèvia acreditació de la seua necessitat o conveniència terapèutica.

Per a la plena efectivitat d'este dret, es procedix, per tant, a regular les matèries que es trobaven pendents de desplegament reglamentari, establint un procediment reglat per al reconeixement dels gossos d'assistència i l'acreditació dels seus titulars, abordant diversos elements imprescindibles, com són la regulació dels centres d'ensinistraments, l'aptitud psicofísica necessària dels titulars, les proves que han de ser sotmesos els gossos aspirants i les persones amb discapacitats, i els òrgans competents per a l'avaluació, la qualificació, el reconeixement i l'acreditació.

Per la seua doble condició d'animals de companyia i gossos d'assistència, la present normativa s'adequa al que disposa el Decret 158/1996, de 13 d'agost, del Consell, que va crear el Registre Supramunicipal d'Animals de Companyia, establint la forma d'identificació d'estos, així com al Decret 49/2005, de 4 de març, del Consell, pel qual es regula el passaport per a gossos, gats i furons.

D'altra banda, d'acord amb els apartats 24 i 27 de l'article 49.1 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, la Generalitat té competència exclusiva en matèria de servicis socials, protecció i ajuda de persones amb discapacitat; alhora que, si es basa en l'esmentat article, en el seu apartat 3a, pot dictar normes procedimentals administratives pròpies, com a desenrotllament de les particularitats del Dret Substantiu Valencià, entre les quals es troba, per la seua especial incidència per a les persones afectades, la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre gossos d'assistència per a persones amb discapacitats.

El present Decret conté sis capítols. En el capítol I es recullen les disposicions generals, amb l'atribució de competències necessàries, en què s'establix la definició i la consideració necessària del gos d'assistència, així com el seu distintiu especial i les condicions sanitàries de tinença d'este.

El capítol II establix les normes relatives als centres d'ensinistrament de gossos d'assistència.

El capítol III regula el procediment de reconeixement de gossos d'assistència, establint les condicions de necessitat i d'aptitud psicofísica per a l'ús de gos d'assistència, i les proves que estos han de desenrotllar, creant un Comité Tècnic de Coordinació per al reconeixement de gossos d'assistència per a persones amb discapacitats.

El capítol IV tracta de l'accessibilitat dels gossos d'assistència a llocs, establiments i transports d'ús públic.

El capítol V regula la suspensió i la pèrdua de la condició de gos d'assistència.

Finalment el capítol VI establix el règim sancionador que competix a l'administració autonòmica.

En la tramitació d'esta disposició han sigut consultats el Consell Valencià de Col·legis Oficials de Veterinaris, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i les entitats representatives que agrupen al sector de discapacitats, havent sigut informat el Consell Valencià de Benestar Social.

En virtut d'això, d'acord amb el que establix la disposició final segona de la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre gossos d'assistència per a persones amb discapacitats, a proposta de la consellera de Benestar Social i del conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 3 de novembre de 2006,

DECRETE

CAPÍTOL I

DISPOSICIONS GENERALS

Article 1. Objecte i àmbit subjectiu

1. El present Decret té com a objecte el desplegament normatiu de la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre gossos d'assistència per a persones amb discapacitats, regulant el procediment per al reconeixement de gossos d'assistència per a persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial, que tinguen necessitat o siga recomanable el seu ús a fi d'afavorir l'autonomia personal o servir de suport com a ajuda terapèutica; així com l'acreditació dels seus titulars, el dret d'accés a l'entorn, el règim sancionador, en el cas de vulneració dels preceptes legals, i les condicions generals per a l'ús del gos d'assistència.

2. El reconeixement del gos d'assistència permet accedir a la persona titular acompanyat d'este a tots els llocs, allotjaments, establiments, locals, altres espais d'ús públic i transports públics o d'ús públic de la Comunitat Valenciana, d'acord amb les prescripcions de la Llei sobre Gossos d'Assistència per a Persones amb Discapacitats, i sense més limitacions o restriccions d'accés que les previstes en la dita llei i en el present decret.

Article 2. Atribució de competències

1. Per al desplegament i l'aplicació de la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre gossos d'assistència per a persones amb discapacitats, s'atribuïxen a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, d'acord amb els requisits i condicions que reglamentàriament es determinen en el present decret i normes que el desenrotllen, les competències següents:

a) Concedir les autoritzacions d'obertura i de funcionament dels centres d'ensinistrament.

b) Concedir les autoritzacions que permeten l'exercici de les funcions de direcció i l'actuació professional dels instructors.

c) Autoritzar les modificacions de les autoritzacions de funcionament i de les autoritzacions d'exercici professional.

d) Suspendre les autoritzacions de funcionament i d'exercici professional.

e) Declarar l'extinció o pèrdua de vigència d'estes autoritzacions.

f) Portar el registre dels centres d'ensinistrament de gossos d'assistència oficialment reconeguts.

g) Portar el registre dels directors i instructors de centres oficialment reconeguts.

h) Inscriure la condició de gos d'assistència en el Registre Supramunicipal d'Animals de Companyia, una vegada reconeguda oficialment.

2. Així mateix, d'acord amb els requisits i les condicions que reglamentàriament es determinen en el present decret i normes que el desenrotllen, s'atribuïxen a la Conselleria de Benestar Social les competències següents:

a) Expedir els certificats d'aptitud psicofísica de les persones amb discapacitat aspirants al reconeixement de tinença de gos d'assistència.

b) Concedir l'acreditació i el reconeixement de la condició de gos d'assistència assignat a un determinat usuari o projecte de teràpia assistida amb animal de companyia (TAAC).

c) Revisar, suspendre i declarar la pèrdua de reconeixement de la condició de gos d'assistència assignat a un determinat usuari o projecte de teràpia assistida amb animal de companyia.

4. Exercir la potestat sancionadora en el marc del que disposa el capítol II de la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre gossos d'assistència per a persones amb discapacitats, i el que establix el capítol VI del present decret.

Article 3. Coordinació

1. El Comité Tècnic de Coordinació de reconeixement de gossos d'assistència per a persones amb discapacitats de la Comunitat Valenciana, constituït com a òrgan col·legiat interdepartamental, tindrà les funcions de planificació i coordinació general, junt amb les funcions específiques que se li atribuïxen en els articles 17 i 18 d'este decret per a la regulació de les condicions bàsiques, organització i homogeneïtzació de les proves que han de ser sotmesos els gossos d'assistències per al seu reconeixement.

2. Una vegada superades les proves i dictada la resolució administrativa de reconeixement del gos d'assistència, l'òrgan competent de la Conselleria de Benestar Social ho comunicarà directament a l'òrgan competent de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació encarregat de la inscripció i registre en el Registre Supramunicipal d'Animals de Companyia i a l'entitat encarregada de la seua gestió, per a la seua immediata inscripció o anotació marginal.

Este registre es mantindrà permanentment actualitzat, a fi de vetlar i garantir la seguretat i l'adequada protecció dels drets dels seus titulars.

Article 4. Concepte de gos d'assistència

1. A l'efecte del que preveu el present decret, té la consideració de gos d'assistència aquell que, havent sigut ensinistrat en centres especialitzats oficialment reconeguts, haja conclòs el seu ensinistrament i adquirit així les aptituds necessàries per a l'acompanyament, conducció i auxili de persones amb discapacitat, havent de superar per a això les proves preceptives i estar acreditat i identificat amb el distintiu que establix l'annex del present decret.

El propietari o posseïdor d'un gos d'assistència, per a l'acreditació oficial de la seua titularitat o assignació, haurà d'acreditar la seua condició de persona amb discapacitat física, psíquica o sensorial amb grau de minusvalidesa igual o superior al 33% i la necessitat de servici o d'acompanyament d'este per a la conducció, auxili o suport a l'autonomia personal o trobar-se inclòs en un projecte de teràpia assistida amb animals de companyia.

2. Tindran la condició de gos d'assistència en l'àmbit de la Comunitat Valenciana els gossos guia que es troben reconeguts oficialment d'acord amb la legislació estatal i la normativa internacional, així com els gossos d'assistència reconeguts oficialment per altres comunitats autònomes d'acord amb la seua normativa pròpia.

3. Qualsevol altre gos de companyia, que servisca de servici o d'utilitat, per a adquirir la condició de gos d'assistència haurà de sotmetre's al procediment de reconeixement previst en el present decret.

Així mateix, els gossos que s'utilitzen en els projectes de teràpia assistida amb animals de companyia podran adquirir esta condició a través del procediment regulat en el capítol III del present decret.

Article 5. Identificació

1.El gos d'assistència haurà de trobar-se identificat com a tal en tot moment, per mitjà de la col·locació, en qualsevol lloc i de forma visible, del distintiu especial previst en l'annex del present decret i annex II de la Llei 1/1998, de 5 de maig, de la Generalitat, d'Accessibilitat i Supressió de Barreres Arquitectòniques, Urbanístiques i de la Comunicació; i haurà de ser portat per la persona amb discapacitat titular d'este o, excepcionalment, el seu posseïdor o guardador de fet de l'animal.

A més, haurà de ser identificat individualment, d'acord amb el que disposa el Decret 158/1996, de 13 d'agost, del Consell, per mitjà d'un microxip homologat o sistema d'identificació electrònica normalitzat, implantat per veterinari, dins del termini de tres mesos des del seu naixement o immediatament a la seua incorporació en un centre d'ensinistrament.

2. La identificació es reflectirà en tots els documents i arxius en què conste el gos d'assistència i serà un requisit indispensables per a la inscripció registral d'este.

3. L'usuari del gos d'assistència, previ requeriment de l'autoritat competent o del responsable o empleat del servici corresponent, haurà d'exhibir la documentació acreditativa de les condicions sanitàries en vigor i, en concret, el passaport reglamentari aprovat pel Decret 49/2005, de 4 de març, del Consell, pel qual es regula el passaport per a gossos, gats i furons, on quedaran reflectides les vacunacions i proves clíniques que obliga el present decret.

Article 6. Requisits previs i condicions sanitàries del gos d'assistència

1. Per a obtindre l'acreditació de gos d'assistència, serà condició indispensable acreditar la seua docilitat i aptitud, i no podran aconseguir esta condició els gossos que, per la seua naturalesa agressiva o raça, es troben inclosos en la normativa de tinença de gossos perillosos.

2. Serà, així mateix, requisit indispensable acreditar el compliment de les condicions sanitàries a què es troba sotmés el gos com a animal de companyia i, en especial, els següents:

a) No patir cap malaltia transmissible a l'home, entenent per tals les incloses en el quadro d'antropozoonosis vigent en cada moment.

b) Estar vacunat contra la ràbia, amb la periodicitat requerida; rebre tractament periòdic contra l'equinocosis; exempt de paràsits interns i externs; i haver donat resultat negatiu en les proves de leishmaniosi, leptospirosi i brucel·losi.

c) Totes aquelles que en la reglamentació sanitària animal es determinen.

3. Per a acreditar la carència de tals malalties serà necessari el reconeixement periòdic anual de l'animal per veterinari en exercici, que expedirà les certificacions acreditatives del compliment de les condicions sanitàries establides en el número 2 d'este article.

4. L'incompliment dels dits requisits sanitaris sense esmena serà causa de suspensió provisional i, si és el cas, de pèrdua de la condició de gos d'assistència, d'acord amb el que s'establix en els articles 29 i 30 del present decret.

CAPÍTOL II

DELS CENTRES D'ENSINISTRAMENT

Article 7. Centres d'ensinistrament de gossos d'assistència

1 L'obertura i funcionament dels centres d'ensinistrament destinats a l'aprenentatge i la formació de gossos d'assistència i adaptació als usuaris se sotmetrà al principis d'autorització administrativa, la qual es concedirà sempre que reunisquen els requisits mínims que s'establixen en el present capítol i en la normativa vigent sobre requisits previs dels nuclis zoològics, als quals es referix el Decret 158/1996, de 13 d'agost, del Consell, pel qual es va desenrotllar la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat, sobre protecció dels animals de companyia.

2. Els centres hauran de situar-se en llocs adequats per a la instal·lació de nuclis zoològics, foment i atenció d'animals de companyia i semblants, així com comptar amb instal·lacions adequades al medi urbà per a les pràctiques i fase d'adequació destinada a l'acompanyament, conducció, auxili i adaptació conjuntada i complementada amb la persona discapacitada.

3. Els centres hauran de reunir les condicions higièniques, d'habitabilitat i de seguretat, així com d'accessibilitat en els seus locals i instal·lacions, a més de complir les exigències zoosanitàries que s'establisquen.

4. Els centres hauran de disposar dels elements personals i materials qualificats necessaris per a poder desenrotllar les seues funcions, en particular amb formació veterinària, bé siguen propis o contractats, així com un cens adequat de gossos d'assistència reconeguts o en procés d'ensinistrament per als seus processos de formació i reconeixement oficial.

Article 8. Especialitats d'ensinistrament i d'ensenyança

Com a centres especialitzats per a efectuar l'ensinistrament necessari als gossos d'assistència, potenciant les seues habilitats, aptituds i comportaments essencials, així com assegurar la seua adequació i compenetració amb la persona amb discapacitat aspirant al seu reconeixement, podran adaptar-se, segons l'especialitat per a la qual hagen sigut entrenats i les persones a les quals es dirigisquen, en una o diverses d'estes seccions d'ensenyança:

a) Gossos per a persones afectades per discapacitat visual, total o parcial.

b) Gossos per a persones sordes o amb discapacitat auditiva, total o parcial.

c) Gossos de servici o de suport per a persones afectades de discapacitat locomotriu o de qualsevol altra índole, total o parcial, que tinga necessitat o siga recomanable l'ús de gos d'assistència.

d) Gossos inclosos en projectes de teràpia assistida amb animals de companyia.

Article 9. Titular del centre

1. Pot ser titular d'un centre d'ensinistrament de gossos d'assistència qualsevol persona física o jurídica que haja obtingut autorització d'obertura i de funcionament.

2. El titular haurà de figurar inscrit com a tal en el Registre de Nuclis Zoològics de la Comunitat Valenciana, existent en la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, competent en matèria d'animals de companyia.

Article 10. Personal dels centres d'ensinistrament

1. Els centres d'ensinistrament de gossos d'assistència hauran de disposar del següent personal mínim: un director i instructors, degudament autoritzats, en número suficient per a l'ensinistrament dels gossos en les seccions d'ensenyança o especialitats d'ensinistrament dels quals dispose el centre.

2. El director serà la persona encarregada de planificar, programar, dirigir i controlar de forma assídua i continuada l'ensinistrament dels gossos, supervisant el desenrotllament de l'etapa d'adequació.

3. Els instructors, degudament autoritzats per a exercir com a tals, tindran com a funcions, entre altres, programar i realitzar els continguts i els itineraris d'ensinistrament de gossos, l'avaluació i la comprovació de forma assídua i continuada del procés d'aprenentatge, així com la seua complementació amb les necessitats a atendre dels seus propietaris o aspirants per al seu reconeixement, responsabilitzant-se de forma directa que l'ensinistrament s'impartisca en forma eficaç.

Així mateix, hauran d'estar presents al llarg de la fase d'aprenentatge i adequació del gos a les necessitats del seu usuari, exercint les activitats necessàries de simulació i de pràctiques en l'entorn urbà.

4. Per a l'exercici de les seues funcions, els instructors hauran d'acreditar la formació requerida per a l'ensinistrament i l'educació de gossos atorgada per centres oficials o organismes públics, d'acord amb allò que s'ha disposat per als ensinistradors d'animals en l'article 5 del Decret 145/2000, de 26 de setembre, del Consell, pel qual es regula, a la Comunitat Valenciana, la tinença d'animals potencialment perillosos.

5. Els instructors gaudiran dels mateixos drets d'accés als llocs, establiments i transports, que l'article 9 de la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre Gossos d'Assistència per a Persones amb Discapacitats, garantix als titulars de gossos d'assistència, mentres realitzen les funcions de preparació i ensenyança d'estos gossos i d'adaptació als usuaris.

Article 11. Elements materials

1. Els elements materials estaran constituïts, com a mínim, per les instal·lacions següents: terrenys i locals adequats, com a zones de pràctiques, per a l'entrenament, l'ensinistrament i l'adequació dels gossos als usuaris.

2. Els centres d'ensinistrament hauran de disposar d'un terreny propi o amb dret d'ús, a més d'autorització del municipi en què radique, que permeta realitzar les pràctiques d'ensinistrament i destresa a cel obert, així com en les zones urbanes pròximes que per la seua proximitat reunisquen condicions idònies per a estes pràctiques, trànsit rodat, senyalització acústica i mesures d'accessibilitat oportunes.

Article 12. Material didàctic i divulgatiu

1. El material didàctic estarà en funció de la discapacitat de la persona que aspira a la seua acreditació com a titular del gos d'assistència, sent el dit material, en tot cas, adaptat a les seues necessitats, característiques i tipus de discapacitat.

2. Tot centre haurà de tindre per a les seues classes teòriques el material didàctic mínim constituït per:

a) Mitjans audiovisuals i/o adaptats de suport a l'ensenyança i millor coneixement de la vida del gos, anatomia elemental, races, benestar animal i control de situacions.

b) Dispositius o elements que permeten representar i ensenyar a la persona aspirant diferents supòsits que poden plantejar-se en la vida quotidiana, en la circulació pel carrer, en els transports i en situacions d'emergència, que podran ser desenrotllades en la pràctica de forma simulada.

c) Legislació i normativa vigent sobre gossos com a animals de companyia i, en especial, gossos d'assistència.

d) Una col·lecció actualitzada de la legislació vigent en matèria de sanitat animal i tinença d'animals, benestar social i discapacitats, trànsit i seguretat vial.

Article 13. Requisits de les pràctiques amb gos en zones urbanes

1. Els gossos en prova, que encara no tenen reconeguda la seua condició com a gossos d'assistència, hauran de portar en lloc perfectament visible un distintiu propi i ser acompanyats per l'instructor, a més de per la persona amb discapacitat que es trobe en pràctiques, si és el cas.

2. Hauran de figurar dades d'alta en el centre, constant així en un Llibre-Registre de gossos en proves, i complir els requisits higienicosanitaris, a més d'ajustar-se a les condicions generals que es puguen establir reglamentàriament i aquelles condicions particulars que marque el municipi en la seua autorització o en les ordenances municipals, sense perjuí del dret d'accés reconegut en la llei.

3. Els gossos aportats pels interessats per al seu entrenament i adequació estaran sotmesos a les mateixes condicions i requisits i no podran dedicar-se a un altre tipus d'activitat, d'ensenyança o d'entrenament amb persona distinta, excepte autorització del seu propietari.

Article 14. Contracte d'ensenyança de gossos d'assistència

1. Els centres hauran de subscriure un contracte amb cada una de les persones amb discapacitat que s'inscriguen per a poder acreditar-se com a possible titular d'un gos d'assistència, tant si aporten el seu gos, com si utilitzen un gos del mateix centre, en què s'especificaran, a l'efecte del present decret i sense perjuí de les normes de la contractació privada, els drets i les obligacions que com a conseqüència d'este es deriven per a cada una de les parts. Un exemplar d'este s'entregarà a la persona matriculada i l'altre quedarà arxivat en el mateix centre.

2. Els centres hauran de tindre a disposició del públic i dels usuaris un llibre de reclamacions diligenciat i segellat per l'òrgan competent en matèria de consum, el qual estarà, així mateix, a disposició dels servicis d'inspecció de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, de la Conselleria de Benestar Social i de l'entitat local on radique el centre d'ensinistrament.

CAPÍTOL III

PROCEDIMENT DE RECONEIXEMENT

SECCIÓ 1a

REQUISITS PREVIS

Article 15. Determinació de la necessitat i de les aptituds psicofísiques per a l'ús de gos d'assistència

1. Totes les persones amb discapacitat aspirants o interessades en el reconeixement i l'acreditació com a titular d'un gos d'assistència hauran d'acreditar la necessitat de l'ús de gos d'assistència o la seua conveniència terapèutica.

2. A més, hauran d'acreditar les aptituds psicofísiques necessàries per a l'exercici de les seues funcions com a titular d'este. Per a això s'hauran de sotmetre a les proves d'aptitud psicofísica i a les exploracions necessàries per a determinar si reunixen les condicions requerides.

3. No podran usar un gos d'assistència reconegut oficialment les persones amb discapacitat les condicions i les limitacions psicofísiques de les quals els impedisca la seua utilització amb garanties suficients, i especialment aquelles per a les quals la seua possessió i ús representen un risc, propi o alié.

4. Correspon als equips multiprofessionals dels centres de Valoració i Orientació de Discapacitats la determinació de la necessitat o conveniència i de les aptituds psicofísiques de la persona amb discapacitat que sol·licite l'acreditació com a titular de gos d'assistència.

Article 16. Causes impeditives

1. Constituïxen causes impeditives d'orde físic per a l'acreditació d'aptitud psicofísica necessària aquelles reduccions anatòmiques o limitacions funcionals greus i persistents, susceptibles de determinació objectiva, que impedisquen i impossibiliten subjectar la corretja del gos amb suficient força i control sobre este.

2. Les persones amb discapacitat afectades per estes restriccions i limitacions anatòmiques o funcionals, que posseïsquen mitjans ortopèdics, després de les adaptacions necessàries, i no superen la prova d'aptitud, podran sotmetre's a nova revisió de la seua qualificació en el termini d'un any.

3. Constituïxen causes impeditives d'orde psíquic o psicofísic per a l'acreditació d'aptitud psicofísica necessària:

a) Trastorns mentals i de personalitat.

b) Trastorns de conducta que manifesten conductes agressives i faltes de control.

c) Dificultats perceptivomotors que ocasionen problemes de presa de decisió i/o de personalitat.

d) I, en general, qualsevol trastorn o síndrome, no comprés en els apartats anteriors, que puga suposar una incapacitat per afectar greument la seguretat personal o de tercers.

4. La Conselleria de Benestar Social podrà actualitzar, a proposta de l'òrgan col·legiat interdepartamental a la Comissió de Coordinació i Seguiment de la Valoració del Grau de Minusvalidesa de la Comunitat Valenciana, creada per Orde de 21 de novembre del 2003 de l'esmentada conselleria, el quadro de malalties i deficiències d'orde físic, psíquic o psicofísic per a l'acreditació d'aptitud psicofísica necessària, que desenrotlle el que preveu el present decret.

SECCIÓ 2a

COMITÉ TÈCNIC DE COORDINACIÓ DE RECONEIXEMENT DE GOSSOS D'ASSISTÈNCIA PER A PERSONES AMB DISCAPACITATS DE LA COMUNITAT VALENCIANA

Article 17. Composició i règim de funcionament

1. Es constituïx el Comité Tècnic de Coordinació de Reconeixement de Gossos d'Assistència per a Persones amb Discapacitats de la Comunitat Valenciana, com a òrgan col·legiat interdepartamental amb àmbit d'actuació autonòmic, adscrit a la Conselleria de Benestar Social.

2. El Comité estarà integrat pels membres següents:

a) President: el titular de la Direcció General d'Integració Social de Discapacitats.

b) Vicepresident: el titular de la Direcció General d'Investigació, Desenrotllament i Innovació Agropecuària.

c) Vocals:

. Dos veterinaris de l'Àrea de Ramaderia, designats pel titular de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

. Un veterinari designat pel titular de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, a proposta dels Col·legis Oficials de Veterinaris de la Comunitat Valenciana.

. Un metge i un psicòleg d'un dels centres de Valoració i Orientació de Discapacitats de la Comunitat Valenciana, designats pel titular de la Conselleria de Benestar Social.

. Quatre instructors o educadors de gossos experts en matèria de gossos d'assistència, designats de la manera següent: dos pel titular de la Conselleria de Benestar Social, un expert en gossos guia i un vinculat amb programes de teràpia d'assistència amb animals de companyia, a proposta de les associacions o organitzacions més representatives d'este sector; i dos designats pel titular de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, entre els representants de centres d'ensinistrament.

. Un expert en matèria d'accessibilitat i ajudes tècniques, designat pel titular de la Conselleria de Benestar Social.

d) Secretari: un funcionari de la Direcció General d'Integració Social de Discapacitats, designat pel seu titular, que actuarà amb veu sense vot.

En els casos de vacant, absència o malaltia, o una altra causa legal, el president serà substituït pel vicepresident.

3. Es podran incorporar a les seues sessions, com a assessors tècnics, aquells altres experts en matèries concretes relacionades amb el gos d'assistència i les persones amb discapacitats que el president o vicepresident designen a este efecte

4. Els gastos en concepte d'indemnitzacions per realització de servicis, dietes i desplaçaments que s'originen per la participació en reunions dels integrants del Comité seran per compte de les seues respectives administracions.

5. El Comité podrà aprovar les seues normes de funcionament. En tot allò no previst en estes, s'aplicarà les normes establides en el capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú. El Comité es reunirà per mitjà de convocatòria del seu president per iniciativa pròpia o a sol·licitud d'una tercera part dels seus membres, i, com a mínim, una vegada al semestre.

Article 18. Funcions

1. El Comité Tècnic aprovarà el reglament bàsic de les proves de reconeixement de gos d'assistència, amb les característiques mínimes d'estes i les proves específiques que es requerixen per a cadascuna de les especialitats prevista en l'article 8 del present decret, així com les directrius i els criteris objectius d'avaluació.

2. Són funcions del Comité Tècnic de Coordinació de Reconeixement de Gossos d'Assistència per a Persones Discapacitades de la Comunitat Valenciana:

a) Aprovar el contingut bàsic de les proves destinades per al reconeixement dels gossos d'assistència, el sistema d'avaluació de la capacitació i habilitats dels gossos i la seua adequació i adaptació a les necessitats de les persones amb discapacitats.

b) Proposar la relació de comités de qualificació, nombre i designació de les qualificadores que jutgen i avaluen les proves de reconeixement de gos d'assistència i d'acreditació de la seua titularitat a persones amb discapacitat, tot assegurant la seua qualificació i distribució per al desenrotllament de les proves.

c) Proposar les mesures necessàries que asseguren el funcionament coordinat dels sistemes d'identificació i registre de gossos d'assistència i de les persones amb discapacitats titulars d'estos.

d) Acordar la constitució de grups de treball específics per a realitzar les tasques d'estudi i d'assessorament que es necessiten.

e) Totes aquelles funcions que reglamentàriament li siguen atribuïdes en matèria d'accessibilitat amb gossos d'assistència.

SECCIÓ 3a

PROCEDIMENT DE RECONEIXEMENT I ACREDITACIÓ

Article 19. Iniciació

1. Les persones amb discapacitat que aspiren al reconeixement del gos d'assistència i la seua acreditació com titular d'este estaran obligades a sol·licitar el reconeixement oficial si dirigixen la seua sol·licitud al director general d'Integració Social de Discapacitats, com a president de l'òrgan col·legiat que es referix l'article 17 del present decret, acompanyada de la documentació següent:

a) Fotocòpia simple del DNI del sol·licitant, passaport o autorització de residència.

Si es firma la sol·licitud per persona distinta, haurà d'aportar-se, així mateix, fotocòpia del DNI del firmant i, si no es tracta dels seus pares i el sol·licitant menor d'edat, l'acreditació de la seua representació legal.

b) Fotocòpia simple del certificat de minusvalidesa amb un grau de minusvalidesa igual o superior al 33% i dictamen tecnicofacultatiu, si es troba en poder del sol·licitant i ha sigut emés pels Centres de Valoració i Orientació de Discapacitats de la Comunitat Valenciana.

Quan el certificat i el dictamen l'hagueren emesos centres de valoració d'altres comunitats autònomes, haurà de presentar-se l'original i la fotocòpia compulsada, sense perjuí que es puga sol·licitar, d'ofici, el trasllat d'expedient o còpia dels informes tècnics que hi ha en este, d'acord amb la normativa vigent.

c) Informe psicològic que acredite la necessitat o conveniència terapèutica de l'ús de gos d'assistència.

d) Certificació d'empadronament, amb almenys un any d'antiguitat, en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana.

e) Certificació del Registre Supramunicipal d'Animals de Companyia en el que conste la identitat del seu propietari i les dades d'identitat del gos.

f) Certificat veterinari que acredite el que disposa l'article 6.3 del present decret.

g) Passaport reglamentari en vigor, d'acord amb el que disposa el Decret 49/2005, de 4 de març, del Consell, pel qual es regula el passaport per a gossos, gats i furons.

h) Si és el cas, contracte d'ensenyança amb centre d'ensinistrament homologat oficialment.

2. La sol·licitud, junt amb la documentació anteriorment citada, es presentarà en el Centre de Valoració i Orientació de Discapacitats radicat en la província del domicili del sol·licitant, sense perjuí de la possibilitat de presentació en qualsevol dels registres o llocs previstos en l'article 38.4 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

Article 20. Instrucció i resolució d'aptitud psicofísica

1. El Centre de Valoració i Orientació de Discapacitats radicat en la província del domicili del sol·licitant practicarà, a través dels equips de valoració de minusvalideses, les proves i exploracions procedents per a determinar l'aptitud psicofísica per a tindre i usar un gos d'assistència, així com comprovar la necessitat o conveniència terapèutica de l'ús de gos d'assistència.

Els equips de valoració de minusvalidesa que hi intervenen podran valdre's, a més de les exploracions i les proves practicades a este efecte, dels informes que hi ha en l'expedient del reconeixement del grau de minusvalidesa de l'interessat i podran estos ser suficients per a basar el seu dictamen o fonamentar el seu contingut.

2. Una vegada realitzades les exploracions i les proves necessàries, es concretaran els seus resultats en un dictamen en què es faran constar les observacions que corresponguen si es detecta malalties o deficiències físiques o psíquiques que ho requerixen. El dictamen haurà d'estar firmat pels facultatius mèdic i psicòleg de l'equip de valoració de minusvalidesa que hi intervenen, a la vista del qual el director del centre emetrà resolució expressa d'aptitud o de no aptitud, segons siga procedent.

3. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució que recaiga en el procediment regulat en este article serà de sis mesos, computats a partir de la data de la recepció de la sol·licitud, amb tota la documentació completa, en el registre de l'òrgan competent indicat en l'article 19.2 d'este decret.

El còmput del dit termini podrà suspendre's en els supòsits establits en l'article 42.5.a), c) i d) de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

4. El venciment del termini mencionat en l'apartat anterior sense haver-se notificat resolució expressa determinarà l'estimació de la sol·licitud per silenci administratiu positiu, d'acord amb el que disposa l'article 43.2 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

5. Contra la resolució d'inaptitud dictada pel director del Centre de Valoració i Orientació de Discapacitats podrà interposar-se el corresponent recurs d'alçada, davant del director territorial de la Conselleria de Benestar Social, en el termini d'un mes a partir de l'endemà de la seua notificació, d'acord amb el que disposa l'article 115.1 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

Article 21. Desenrotllament de les proves per al reconeixement del gos d'assistència

1. El reconeixement com a gos d'assistència requerirà el desenrotllament i la superació de les proves pertinents.

2. En el desenrotllament de les proves es distingirà una primera fase de reconeixement de l'aptitud del gos i una fase final de comprovació de l'adaptació del gos a la persona titular. Les proves podran desenrotllar-se en una o diverses sessions, i en una o més jornades.

3. Participaran i tindran accés a la fase prèvia els propietaris o els posseïdors de gossos que sol·liciten la inscripció, a títol particular o a proposta dels centres d'ensinistrament, la qual cosa comportarà l'acceptació i el compliment dels requisits i les condicions establits en la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre gossos d'assistència per a persones amb discapacitats, en el present decret i en el reglament bàsic de desenrotllament d'estes proves.

4. Els aspirants que hagen superat la primera fase de les proves se sotmetran a una segona fase, en què haurà d'estar present el titular a fi de desenrotllar conjuntament els exercicis i les proves que es proposen.

Article 22. Sistema d'avaluació

1. En les proves de reconeixement es valorarà, en especial, el caràcter, aptituds naturals i adquirides del gos d'assistència, considerant greus defectes les desobediències, mal comportament i rebuig o incompliment d'ordes. Les faltes d'atenció es consideraran com a defecte greu quan concórreguen en proves dirigides a gossos d'assistència per a cegos i persones amb discapacitat visual, total o parcial, mentres que podrà ser considerada com a defecte lleu o esmenable per a la resta d'especialitats del gos d'assistència.

2. Els objectius d'estes proves, d'acord amb les directrius i criteris que es desenrotllen, serà:

a) Comprovar les aptituds naturals del gos, caràcter, temperament i comportament adequats.

b) Verificar i avaluar l'aprenentatge rebut pel gos en el centre d'ensinistrament.

c) Avaluar la seua funcionalitat i comprovar els hàbits i les capacitats adquirides en relació amb la persona afectada de discapacitat.

d) Avaluar la seua adequada funcionalitat i comportament general en els projectes de teràpia assistida amb animals de companyia.

Article 23. Convocatòria. Comité de Qualificació

1. Per a la realització de les proves de reconeixement de gos d'assistència, els aspirants a l'acreditació de la seua titularitat seran convocats mitjançant una resolució de la Direcció General d'Integració Social de Discapacitats, que serà publicada en el Diari Oficial de la Generalitat. En esta resolució es donarà publicitat a la composició del comité o comités de qualificació, així com els llocs de desenrotllament de les proves.

2. Serà facultat del Comité de Qualificació de les proves la determinació dels nivells mínims que ha de superar en cada exercici el gos aspirant a la condició de gos d'assistència, d'acord amb els criteris i les directrius fixades pel Comité Tècnic de Coordinació de Reconeixements de gossos d'assistència per a persones amb discapacitats de la Comunitat Valenciana.

3. Després del desenrotllament de les proves pràctiques de reconeixement, el Comité de Qualificació alçarà acta, en què s'especificarà el nombre i identitat dels gossos d'assistència aspirants i els seus titulars, desenrotllament de les proves, apreciacions i observacions realitzades, i avaluació final.

4. Correspon al president del Comité de Qualificació, una vegada desenrotllades les proves i subscrita l'acta, elevar a l'òrgan competent la proposta de resolució de reconeixement de gos d'assistència.

Article 24. Resolució

1. El titular de la Direcció General d'Integració Social de Discapacitats, basant-se en la proposta de resolució que li eleve el Comité de Qualificació, dictarà en el termini de dos mesos la resolució expressa estimatòria o desestimatòria del reconeixement de gos d'assistència.

2. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució que recaiga en el procediment regulat en este capítol serà de sis mesos, a partir de la data de publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de la resolució de la Direcció General d'Integració Social de Discapacitats convocant les proves. El venciment del termini mencionat sense haver-se notificat resolució expressa determinarà la desestimació de la sol·licitud per silenci administratiu, sense perjuí del que establix l'article 43.4.b) de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

3. Contra la resolució del director general o la desestimació de la sol·licitud per silenci administratiu, podrà interposar-se el corresponent recurs d'alçada, davant del secretari autonòmic de Prestacions Sociosanitàries de la Conselleria de Benestar Social, en el termini d'un mes, si l'acte fóra exprés, o de tres mesos a partir de l'endemà a aquell en què, d'acord amb el que disposa l'apartat 2 d'este article, es produïsquen els efectes del silenci administratiu, d'acord amb el que disposa el capítol II del títol VII de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

CAPÍTOL IV

ACCESSIBILITAT DE GOSSOS D'ASSISTÈNCIA A LLOCS,

ESTABLIMENTS I TRANSPORTS

Article 25. Llocs, establiments i transports

1. Els llocs, locals, establiments, allotjaments, altres espais d'ús públic i transports públics o d'ús públic franquejaran i permetran l'accés als gossos d'assistència que acompanyen les persones amb discapacitat titulars d'estos, d'acord amb el que establix la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre gossos d'assistència per a persones amb discapacitats, quedant l'exercici del dret d'admissió únicament condicionat i limitat per les prescripcions de la dita llei i de la llei d'espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics.

A estos efectes, tindran la consideració de llocs públics o d'ús públic tots aquells que s'establixen en l'article 2 de la dita llei.

2. Els titulars i els responsables de locals i establiments públics o d'ús públic establiran mesures i criteris que faciliten l'accés públic i l'accessibilitat per a la seua utilització per les persones amb discapacitats titulars de gos d'assistència, en especial:

a) Els centres oficials de l'administració pública, amb els seus edificis i locals d'ús públic o d'atenció al públic.

b) Els centres d'acció social que es troben inclosos en l'àmbit d'aplicació de la Llei 5/1997, de 25 de juny, de la Generalitat, per la qual es regula el sistema de Servicis Socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, i la Llei 11/2003, d'10 d'abril, de la Generalitat, sobre l'Estatut de les Persones amb Discapacitat.

c) Els centres sanitaris i assistencials públics i privats, així com les oficines de farmàcia.

d) Els centres d'ensenyança a tots els nivells, tant públics com privats.

e) Els centres religiosos oberts al culte, d'acord amb el que disposa la Llei Orgànica 7/1980, de 5 de juliol, de Llibertat Religiosa, en relació amb els llocs de culte o de reunió amb fins religiosos.

f) Els llocs, locals i instal·lacions subjectes a l'àmbit d'aplicació de la Llei 4/2003, de 26 de febrer, de la Generalitat, d'Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Establiments Públics, així com els centres d'oci, temps lliure, equipaments i instal·lacions esportives, d'acord amb la seua normativa pròpia.

g) Els museus i les biblioteques, sales d'exposicions i de conferències, sense perjuí de les restriccions, que per raó de la seua titularitat, de la conservació dels béns en ells custodiats o de la funció de la pròpia institució, puguen establir-se, d'acord amb la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià.

h) Els espais d'ús general i públic de les estacions d'autobusos, de metro i de ferrocarril, així com dels aeroports i ports, d'acord amb la legislació sectorial reguladora i el reglament general de servicis o de règim interior aprovat per l'entitat a què corresponga la competència administrativa sobre el seu funcionament.

i) Allotjaments i altres establiments turístics: els establiment hotelers, apartaments turístics, campaments de turisme i allotjaments turístics rurals, segons es definixen per la seua reglamentació pròpia. Els balnearis, els parcs aquàtics, d'atraccions, temàtics i zoològics i els establiments turístics en general, d'acord amb la normativa vigent.

3. Transports públics: qualsevol tipus de transport col·lectiu que siga públic o d'ús públic i els servicis urbans i interurbans de taxis, que siguen competència de la Generalitat o de les entitats locals en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, haurà de complir el que preveu l'article 2 apartats 2, 3 i 4 de la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre gossos d'assistència per a persones amb discapacitats, sense que puguen establir-se restriccions en relació amb les condicions generals que hauran de complir les persones titulars de gossos d'assistència com a usuaris dels dits transports.

4. L'accés del gos d'assistència a estos llocs, establiments i transports no suposarà per al seu usuari cap gasto addicional, llevat que tal gasto constituïsca la retribució o la contraprestació d'un servici específic econòmicament avaluable.

Article 26. Prohibició de limitacions i restriccions genèriques al dret d'accés amb gos d'assistència

1. Els titulars dels centres, locals, establiments, allotjaments i transports públics o d'ús públic, que establix l'article 2 de la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, no podran limitar ni establir restriccions genèriques a l'accés de persones amb discapacitat titulars de gossos d'assistència, excepte l'exigència d'acreditació que siga la persona discapacitada que té reconegut el gos d'assistència qui vaja acompanyat d'ell.

2. El titular del gos d'assistència haurà de presentar les identificacions oportunes quan siga requerit, en les vies públiques i la resta de zones d'ús públic, pels membres de les policies local i autonòmica o pels de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. Així mateix, hauran d'exhibir les esmentades identificacions a petició dels vigilants de seguretat en les dependències oficials de les administracions públiques o dels establiments privats, sense que en este últim cas puguen retindre la documentació personal i/o la del gos d'assistència.

3. Únicament per raons justificades de control de l'orde públic, de salut pública o de seguretat ciutadana i vial, els agents de policia i forces i cossos de seguretat, els directors dels centres sanitaris, assistencials, docents, culturals o d'infraestructures de transport, i la direcció i el personal de seguretat en els establiments privats, podran establir, sempre que hi haja risc greu o perill per a les persones o els béns, limitacions específiques al dret d'accés legalment garantit.

4. La capacitat del local no serà per si sola causa de justificació de la restricció d'accés, excepte en cas d'aglomeració i sempre que esta comporte greu risc o perill per a la integritat física de la persona amb discapacitat o la seguretat personal de tercers.

Article 27. Prohibicions, excepcions i limitacions

1. Queda prohibida l'entrada de gossos d'assistència sense boç en llocs, locals i establiments públics o d'ús públic determinats en l'article 25.2, apartats c), d), e) i g), del present decret.

2. La prohibició establida en el número anterior no regirà per als gossos guia de cegos o persones amb discapacitat visual, total o parcial, que podran accedir a tots els locals, establiments, allotjaments i transports públics o d'ús públic, que establix l'article 2 de la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, i l'article 25 del present decret, sense esta limitació.

3. Els conductors de taxis estan obligats a portar gossos d'assistència, sempre que acompanyen i siguen portats pel seu titular, sense que tinguen dret a percebre cap suplement en el preu o tarifa per este servici.

4. Els restaurants, bars, tavernes i aquells altres en què es consumisquen begudes i menjars no podran impedir l'admissió de gossos d'assistència amb el distintiu general que indique la prohibició d'entrada d'animals de companyia.

Article 28. Responsabilitat

1. El posseïdor d'un gos d'assistència adoptarà les mesures necessàries perquè no cause dany o no moleste terceres persones o els seus béns.

2. El posseïdor d'un gos d'assistència, sense perjuí de la responsabilitat subsidiària del propietari quan no coincidisca en la mateixa persona, serà responsable dels danys, perjuís i molèsties que causara les persones i els béns, d'acord amb allò que s'ha disposat, amb caràcter general, en l'article 1905 del Codi Civil.

Amb este fi, l'usuari del gos d'assistència, com a responsable del seu correcte comportament, haurà de mantindre subscrita una pòlissa de responsabilitat civil per a afrontar eventuals danys a tercers ocasionats per l'animal.

3. Així mateix, el posseïdor d'un gos d'assistència haurà de denunciar, si és el cas, la seua pèrdua o sostracció.

CAPÍTOL V

SUSPENSIÓ I PÈRDUA DE LA CONDICIÓ DE GOSSOS

D'ASSISTÈNCIA

Article 29. Pèrdua de la condició de gos d'assistència

1. El gos d'assistència perdrà la seua condició per algun dels motius següents:

a) Per deixar d'estar vinculat a una persona amb discapacitat o deficiència visual, en cas de gos guia.

b) Per manifesta incapacitat en l'exercici de les funcions per a les quals va ser instruït.

c) Per manifestar comportament agressiu.

d) Per incomplir les condicions higienicosanitàries que es referix l'article 6 del present decret.

e) Per deixar d'ajudar a pal·liar els efectes de la discapacitat del seu propietari.

f) Per incomplir la persona usuària les obligacions previstes en l'article 10 de la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre gossos d'assistència per a persones amb discapacitats.

2. Per a apreciar la causa continguda en les lletres b), c) i d) del número anterior es requerirà informe/certificat de veterinari en exercici.

3. La pèrdua de la condició de gos d'assistència es declararà pel mateix òrgan que la va atorgar, en procediment administratiu en què s'incorporaran els informes i les proves documentals oportunes, concedint al titular el tràmit d'audiència pel termini de quinze dies hàbils.

4. La resolució per la qual es declare la pèrdua de la condició de gos d'assistència contindrà igualment la revocació de l'acreditació del seu titular i podrà ser esta parcial en relació amb la persona usuària, en cas que es garantisca que pot ser assignat a una altra persona amb discapacitat.

Article 30. Suspensió provisional de la condició de gos d'assistència

1. L'òrgan administratiu que va atorgar la resolució de reconeixement de gos d'assistència podrà procedir a la suspensió provisional de la condició de gos d'assistència, quan s'acredite que este no ha sigut sotmés al reconeixement periòdic anual que establix l'article 6.3 del present decret.

2. Així mateix, podrà decretar-se la suspensió provisional de la condició de gos d'assistència, per un període màxim de sis mesos, sempre que es valore que alguns dels motius indicats en l'article 29 poden tindre caràcter temporal. Una vegada transcorregut el dit termini sense que s'haja esmenat la situació, es procedirà a declarar la pèrdua de la condició de gos d'assistència.

CAPÍTOL VI

RÈGIM SANCIONADOR

Article 31. Potestat sancionadora

1. Les infraccions administratives a allò establit en la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre gossos d'assistència per a persones amb discapacitats, seran sancionades per l'òrgan competent de la Conselleria de Benestar Social, d'acord amb allò que s'ha previst en la dita llei, prèvia instrucció del procediment sancionador en què es determinaran els fets i les circumstàncies concurrents, així com la responsabilitat del causant o causants d'estos.

2. Les infraccions administratives en matèria de sanitat i benestar animal, possessió i manteniment de gossos d'assistència pels seus titulars, així com l'activitat dels centres d'ensinistrament, seran sancionades per l'autoritat municipal o l'òrgan competent de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, d'acord amb el que preveu la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat, sobre protecció dels animals de companyia, i normes de desplegament.

3. En cap cas s'imposarà una doble sanció pels mateixos fets i en funció dels mateixos interessos públics protegits, si bé hauran d'exigir-se les altres responsabilitats que es deduïsquen d'altres fets o infraccions concurrents.

4. Les autoritats locals podran remetre a l'òrgan competent de la Generalitat les actuacions o les diligències practicades a fi que esta puga exercir la competència sancionadora si ho considera convenient.

Article 32. Infraccions

Tindran la consideració d'infraccions administratives lleus, greus i molt greus les establides en l'article 13 de la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre gossos d'assistència per a persones amb discapacitats.

En cas d'allotjaments, no es considerarà infracció l'exigència de quantitat o recàrrec per l'estada del gos d'assistència, si la tarifa és equivalent a la de qualsevol altre gos o animal, i esta constituïx la prestació d'un servici específic econòmicament avaluable, havent sigut anunciada per l'empresa i comunicada als usuaris i, si és el cas, a l'administració.

Article 33. Sancions

Les infraccions seran sancionades d'acord amb el que establix l'article 14 de la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre gossos d'assistència per a persones amb discapacitats, i guardaran la deguda adequació i proporcionalitat entre la gravetat del fet constitutiu de la infracció i la sanció aplicada, i establint-se una graduació de mínim, mig i màxim a cada nivell d'infracció, en funció de l'existència d'intencionalitat o negligència del subjecte infractor, la importància dels perjuís causats, la reincidència o reiteració, la transcendència social de la infracció i qualsevol altra circumstància objectiva o subjectiva que tinga virtualitat per a incidir en el grau de reprotxabilitat de la conducta o en el de la culpabilitat de l'infractor, en el seu sentit atenuant o agreujant.

Article 34. Procediment sancionador

1. Per a imposar les sancions previstes en la llei i en el present decret, s'aplicarà el procediment sancionador regulat pel Reial Decret 1398/1993, de 9 d'agost, pel qual es va aprovar el Reglament del Procediment per a l'Exercici de la Potestat Sancionadora, amb les peculiaritats que es regulen en el present article.

2. L'òrgan competent per a la iniciació i resolució dels procediments sancionadors per la comissió d'infraccions lleus, greus o molt greus establides serà el titular de la subsecretaria de la Conselleria de Benestar Social.

La resolució d'iniciació es comunicarà, en tot cas, al denunciant i, si és el cas, també a l'associació o l'organització que agrupe les persones amb discapacitat que a este efecte designe en el seu escrit de denúncia.

3. La instrucció dels procediments sancionadors correspondrà al servici o unitat administrativa competent de la Direcció Territorial de la Conselleria de Benestar Social en l'àmbit territorial de la qual es cometa la infracció.

4. Quan de les actuacions practicades o de l'escrit d'al·legacions del presumpte responsable es deduïsca la necessitat aclarir l'existència dels fets, coexistència d'altres responsables, col·lisió amb altres normes sectorials i, en general, la necessitat demanar informes ampliatoris, l'òrgan instructor de l'expedient requerirà informe, si és el cas, a la Direcció Territorial de la Conselleria competent per raó de la matèria, sense perjuí de qualsevol altra petició d'informe sobre aquells extrems que es consideren necessaris per a resoldre, els quals hauran de ser evacuats en el termini màxim de quinze dies.

5. Una vegada acabada la instrucció, el director territorial de la Conselleria de Benestar Social formularà proposta de resolució, que es notificarà als interessats i els indicarà la posada de manifest del procediment, i concedirà un termini de deu dies per al tràmit d'audiència, a l'acabament del qual l'expedient quedarà vist per a resolució.

6. La resolució s'adoptarà per l'òrgan competent per a resoldre el procediment en el termini de cinc dies, des de la recepció de la proposta de resolució, junt amb els documents, al·legacions i informacions que hi ha en el procediment.

7. Contra la resolució expressa de la subsecretària de la Conselleria de Benestar Social que imposa la sanció o declara la no existència d'infracció o responsabilitat, podrà interposar-se el corresponent recurs d'alçada, davant del titular de la Conselleria de Benestar Social, en el termini d'un mes, d'acord amb el que disposa el capítol II del títol VII de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Constitució del Comité Tècnic de Coordinació de Reconeixement de Gossos d'Assistència per a Persones amb Discapacitats de la Comunitat Valenciana

El Comité Tècnic de Coordinació de Reconeixement de Gossos d'Assistència per a Persones amb Discapacitats de la Comunitat Valenciana haurà de constituir-se en el termini de tres mesos a partir de l'entrada en vigor del present decret.

Segona. Caràcter consultiu del Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris

El Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris té el caràcter d'entitat col·laboradora, com a òrgan consultiu, en totes aquelles activitats relacionades amb la present normativa que afecten la participació dels veterinaris col·legiats en el desplegament i en l'aplicació pràctica del que establix el present decret.

En especial, els òrgans de govern de l'esmentat Consell tenen, en relació amb les proves de reconeixement i l'elevació de propostes al Comité Tècnic de Coordinació de Reconeixement de Gossos d'Assistència per a Persones amb Discapacitats de la Comunitat Valenciana, les següents funcions, com a entitat col·laboradora:

a) Elaboració de les proves, d'acord amb el nivell d'exigència requerit per a les distintes especialitats d'entrenament de gossos d'assistència i persones amb discapacitat a què van dirigits.

b) Analitzar i proposar els requisits mínims dels animals per a accedir a les proves de reconeixement.

c) Determinar i informar sobre les entitats i els procediments més idonis per al desenrotllament d'estes proves.

d) Informar i efectuar propostes sobre la designació i la qualificació dels qualificadors.

e) Analitzar i decidir, a nivell consultiu, sobre altres qüestions relatives a l'organització i desenrotllament de les proves.

Tercera. Comités de qualificació per a l'avaluació i el reconeixement de gossos d'assistència

La relació de comités de qualificació, amb el nombre i la designació d'aquells que jutgen i avaluen les proves de reconeixement de gos d'assistència i d'acreditació de la seua titularitat a persones amb discapacitat, serà aprovada cada any pel titular de la Direcció General d'Integració Social de Discapacitats, a proposta i amb un informe previ del Comité Tècnic de Coordinació de Reconeixement de Gossos d'Assistència per a Persones amb Discapacitats de la Comunitat Valenciana, que determinarà els requisits mínims que han de complir estos qualificadors.

Per a l'organització de les proves de reconeixement, la Conselleria de Benestar Social podrà demanar, a través dels instruments legalment previstos, la col·laboració d'entitats públiques o privades que garantisquen que els resultats de les proves siguen adequats a les necessitats l'autonomia personal i plena integració de les persones amb discapacitat, d'acord amb les pautes i criteris que s'establisquen.

Quarta. Gossos d'assistència reconeguts per l'administració corresponent al lloc de residència de l'usuari

De conformitat amb el que disposa la disposició addicional quarta de la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, no serà necessari un nou reconeixement per a l'exercici dels drets que atorga la dita llei a tot aquell gos d'assistència que haja sigut reconegut com a tal per l'administració pública corresponent (comunitat autònoma, autoritat nacional, etc.), d'acord amb les normes que regisquen en el lloc de residència de l'usuari.

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Homologació de l'acreditació de gossos guia

Les persones amb discapacitat residents en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana que, amb anterioritat a l'entrada en vigor del present decret, tingueren assignat un gos guia, a través de qualsevol de les delegacions territorials de l'Organització Nacional de Cegos Espanyols i d'acord amb els requisits establits en el Reial Decret 3250/1983, de 7 de desembre, pel qual es regula l'ús de gossos guia per a deficients visuals, no necessitaran d'un nou reconeixement del gos guia per a la seua acreditació com a titulars del dit gos d'assistència.

Les persones amb discapacitat que es troben incloses en el supòsit previst en l'apartat anterior hauran d'acreditar, davant de l'òrgan competent de la Conselleria de Benestar Social, en el termini de sis mesos a partir de l'entrada en vigor del present decret, la titularitat i l'assignació del gos guia, així com el compliment de les condicions d'identificació i reconeixement veterinari, previstes en la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre gossos d'assistència per a persones amb discapacitats, per a la seua homologació.

Segona. Adaptació de les ordenances municipals

Les entitats locals, en l'àmbit de les seues competències respectives, adaptaran les seues ordenances municipals sobre la matèria a les normes contingudes en la Llei 12/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre gossos d'assistència per a persones amb discapacitats, i el que disposa el present decret, en el termini de sis mesos a partir de l'entrada en vigor d'este.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queden derogades totes aquelles normes, del mateix rang o d'un rang inferior, que s'oposen al que establix el present decret.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Modificació del Decret 158/1996, de 13 d'agost, del Consell, pel qual es va desenrotllar la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat, sobre protecció dels animals de companyia.

S'afig un nou subapartat g) a l'apartat 1 de l'article 2 del Decret 158/1996, de 13 d'agost, del Consell, pel qual es va desenrotllar la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat, sobre protecció dels animals de companyia, amb la redacció següent:

«g) Centres d'ensinistrament de gossos d'assistència

Els centres d'ensinistrament reconeguts oficialment podran realitzar altres activitats relacionades amb la cria, foment, guarderia, reeducació, cura i atenció especialitzada a gossos i animals de companyia, sempre que complisquen amb els requisits exigits en la normativa específica que, si és el cas, regule estes activitats.»

Segona. Desplegament reglamentari

Es faculta als consellers d'Agricultura, Pesca i Alimentació i de Benestar Social per a adoptar, en l'àmbit de les seues respectives atribucions i les competències, les disposicions i les mesures necessàries per al desplegament i l'aplicació del que disposa este decret.

Tercera. Entrada en vigor

El present decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat.

València, 3 de novembre de 2006

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ.

El conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació,

JUAN GABRIEL COTINO FERRER.

La consellera de Benestar Social,

ALICIA DE MIGUEL GARCÍA.

ANNEX

Distintiu especial d'identificació del gos d'assistència

Mapa web