Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE 3/2015, d'1 d'abril, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es modifica el calendari de vacunació sistemàtica infantil a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7503 de 13.04.2015
Número identificador:  2015/3241
Referència Base de Dades:  003187/2015
 



ORDE 3/2015, d'1 d'abril, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es modifica el calendari de vacunació sistemàtica infantil a la Comunitat Valenciana. [2015/3241]

PREÀMBUL



Des de la publicació de l'Orde de 30 de novembre de 1993, de la Conselleria de Sanitat, per la qual s'establia el calendari de vacunacions sistemàtiques infantils de la Comunitat Valenciana, este calendari s'ha anat adaptant a les noves situacions epidemiològiques per mitjà de successives ordes de la Conselleria.

L'última modificació ve arreplegada en l'Orde 7/2013, de 26 de desembre (DOCV 7183, 31.12.2013), i la seua correcció d'errades posterior (DOCV 7190, 13.01.2014) on s'avançava la segona dosi de la vacuna triple vírica als 3-4 anys i es modificava la pauta de vacunació contra el meningococ C.

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va aprovar el 14 de gener de 2015 la incorporació de la vacuna contra el pneumococ en el calendari sistemàtic de vacunacions per a abans de 2016, així com l'avanç de la vacunació de les xiquetes contra el virus del papiloma humà als 12 anys.

Estes modificacions es basaven tant en l'adequació a les noves realitats epidemiològiques com als nous coneixements sobre l'efectivitat de les vacunes.

En conseqüència amb el que s'ha expressat, a proposta de la Direcció General de Salut Pública, i fent ús del que establix l'article 28.e de la Llei 5/1983. de 30 de desembre, del Consell, per la qual establix com a funció pròpia del conseller l'exercici de la potestat reglamentària en matèries pròpies de la Conselleria,



ORDENE



Article 1. Objecte

L'objecte d'esta orde és aprovar el nou calendari de vacunació sistemàtica infantil de la Comunitat Valenciana que mostra la taula annexa.





Article 2. Vacuna del pneumococ

S'inclou la vacuna contra el pneumococ en els xiquets nascuts a partir de l'1 de gener de 2015, segons les pautes establides en la taula annexa.



Article 3. Vacuna del papiloma humà

1. S'avança la vacunació de les xiquetes contra el virus del papiloma humà als 12 anys.

2. Per a adequar la nova pauta a la nostra realitat i garantir una cobertura vacunal adequada, durant l'any 2015 es vacunaran les xiquetes nascudes en els anys 2001 i 2002, i l'any 2016 les xiquetes nascudes en 2003 i 2004.



Article 4. Calendari de vacunació

Les vacunes incloses en el calendari, així com les dosis i edats òptimes en què s'han d'administrar, són les que apareixen en la taula annexa.



Article 5. Vacuna de l'hepatitis B

1. Respecte a la vacunació contra l'hepatitis B, la primera dosi s'administrarà en les maternitats públiques o privades al naixement.



2. Els fills de mares portadores del HBsAg hauran de rebre la segona dosi de la vacuna contra l'hepatitis B al mes del naixement.



Article 6. Vacunació infantil

1. Els xiquets que presenten un calendari incomplet de vacunació en relació amb l'establit per les autoritats sanitàries han d'adequar el calendari a les recomanacions oficials.

2. S'ha d'aprofitar qualsevol contacte amb els servicis sanitaris, en especial els establits en el programa de salut del xiquet sa, per a revisar i actualitzar els calendaris vacunals de cada xiquet.



Article 7. Administració i registre de les vacunes

1. Les vacunes incloses en el calendari de vacunació sistemàtica infantil, així com les que s'establisquen en els programes de vacunació específics, s'administraran de forma gratuïta, sense perjuí de la possible reclamació del pagament quan hi haja tercers obligats, en tots els punts de vacunació o unitats establides per la conselleria amb competències en matèria de sanitat, i s'han de registrar en el Registre de Vacunes Nominal (RVN).

2. Els centres privats acollits al conveni de colaboració firmat al seu dia entre la direcció general amb competències en matèria de salut pública i la Societat Valenciana de Pediatria han de seguir el calendari de vacunacions sistemàtiques infantil i els protocols de conservació i registre de les vacunes administrades.



Article 8. Adequació a la situació epidemiològica

Quan la situació epidemiològica ho aconselle, es poden dictar les mesures d'adequació del calendari de vacunació que es consideren oportunes per a garantir el major nivell de protecció de la població.





Article 9. Altres vacunes no sistemàtiques

1. Els xiquets empadronats a la Comunitat Valenciana s'han de vacunar contra la grip d'acord amb els criteris establits per la direcció general amb competències en matèria de salut pública.

2. Igualment, els xiquets empadronats a la Comunitat Valenciana que facen viatges a l'estranger s'han de vacunar amb les vacunes indicades en cada cas per a la protecció dels riscos relacionats amb el viatge.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queden derogades les normes del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que preveu la present orde, i especialment l'Orde 7/2013, de 26 de desembre, de la Conselleria de Sanitat, per la qual modifica el calendari de vacunació sistemàtica infantil a la Comunitat Valenciana (DOCV 7183, 31.12.2013).



DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única. Transició al nou calendari vacunal

A fi de garantir la protecció correcta de totes les cohorts d'edat a les quals afecta el present calendari de vacunació, es faculta la direcció general amb competències en matèria de salut pública per a dictar les instruccions oportunes per a dur a terme la transició del calendari de vacunació anterior a l'actual, i dictar les necessàries per a l'aplicació de l'aprovat en la present orde.

La direcció general amb competències en matèria de salut pública establirà les estratègies oportunes per a garantir la protecció adequada de les cohorts de població que es vegen afectades pels canvis en el calendari de vacunació, fixarà objectius de cobertura a aconseguir en les distintes etapes vacunals i podrà establir les mesures que considere oportunes que contribuïsquen a la seua consecució.



DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

Esta orde entra en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 1 d'abril de 2015



El conseller de Sanitat,

MANUEL LLOMBART FUERTES

Mapa web