Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ d'11 de gener de 2017, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'estableix el Pla de Formació Continuada de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a 2017



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7965 de 25.01.2017
Número identificador:  2017/537
Referència Base de Dades:  000905/2017
 

  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública
    Grup temàtic: Ocupació pública
    Descriptors:
      Temàtics: cursos, Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública



RESOLUCIÓ d'11 de gener de 2017, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'estableix el Pla de Formació Continuada de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a 2017 (EVES). [2017/537]

La formació continuada s'entén com un procés formatiu que es rep després d'un període d'instrucció bàsica, i/o també especialitzada i que es desenvolupa de forma permanent al llarg de la vida laboral d'un treballador, amb la intenció de mantindre per a millorar la seua competència professional concorde amb l'exercici de les seues funcions.

El Pla de Formació Continuada de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a 2017, tracta de conjugar aquests aspectes junt amb la demanda dels mateixos serveis de salut i de tots aquells sectors i institucions que realitzen activitats relacionades amb la salut de la població.

Els cursos oferits es distribueixen en àrees temàtiques que es configuren com prioritàries per a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a petició dels seus centres gestors i podran ser organitzats i impartits tant per ells mateixos com per institucions públiques i/o per persones físiques o jurídiques que tinguen capacitat d'obrar i acrediten la seua solvència tècnica o professional, de manera que es complisca l'objectiu de descentralitzar al màxim l'execució del Pla de Formació Continuada, millorant la qualitat dels cursos i facilitant l'assistència fins i tot en el cas d'un nombre reduït d'alumnes, a aquells cursos en què la seua especificitat o la situació geogràfica dels centres així ho requerisquen.

En definitiva, el Pla de Formació Continuada gestionat per l'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut (EVES) persegueix, en última instància, la formació de professionals de la salut a fi d'aconseguir majors nivells d'eficiència possibles en l'atenció a la salut dels valencians, com a resultat de la consecució dels objectius generals de la formació exposats anteriorment.

El finançament de les activitats integrants del present Pla correspon a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Per tot això, resolc:



Primer

Configurar el Pla de Formació Continuada que s'executarà l'any 2017, compost pels cursos que es detallen en l'annex I d'aquesta resolució i que queden compresos en les àrees següents:

1. Epidemiologia, estadística, metodologia i gestió de la investigació.

2. Gestió de serveis i planificació.

3. Humanització i ètica.

4. Tecnologia de la informació.

5. Participació social i cooperació.

6. Pràctiques diagnòstiques, terapèutiques i de cures.

7. Plans i programes de salut.

8. Salut i gènere.

9. Salut laboral.

10. Sociosanitari.

11. Salut mental.

12. Malalties rares.

13. Malalties emergents i reemergents.

Les activitats a realitzar durant el període de vigència del present Pla s'ha elaborat a partir de les necessitats i demandes detectades pels mateixos centres gestors de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

La descripció detallada de tots els cursos incloent-hi els objectius, els continguts i la metodologia, així com els requisits de participació, seran exposats en cada un dels centres de treball de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública supeditant la realització i el lloc de realització d'aquests a la demanda dels professionals, a l'oferta de professorat i a la disponibilitat pressupostària.

Els llocs de realització esmentats en cada un dels cursos i edicions que componen l'annex I, indiquen el centre organitzador on es realitzarà l'activitat formativa, agrupant-hi el personal del centre de treball, considerant la reserva de places per a personal alié a aquest.



Segon

Els cursos de Formació Continuada organitzats per l'EVES i integrats en aquest Pla de Formació, tindran els mateixos requisits, quant al procediment de sol·licitud i de selecció que la resta d'activitats formatives d'aquest.



Tercer

Podrà sol·licitar l'assistència a les activitats formatives del Pla de Formació:

1. El personal fix, interí o laboral temporal de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i arreplegat en l'article 1 del Decret 71/1989, de 15 de maig, del Consell de la Generalitat Valenciana.

2. Els professionals en període de formació sanitària especialitzada, en centres o unitats degudament acreditats per a la docència.

3. El personal d'aquells organismes públics o institucions, que tinguen establit un conveni o acord de col·laboració amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a la formació dels professionals.



4. El personal funcionari i/o laboral que preste serveis en la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, les funcions del qual estiguen en relació directa amb el contingut dels cursos.



Quart

A aquest fi, la Sotssecretaria de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i les direccions dels centres, garantiran la informació a tots els treballadors sobre els cursos que componen el Pla donant publicitat en llocs de fàcil accés a totes les unitats del centre.



Es podran presentar un màxim de 5 peticions d'inscripció en cursos, per ordre de preferència del sol·licitant, que es tindran en compte en el moment de la priorització.

Les instàncies, omplides conforme a l'annex II de la present resolució, hauran de presentar-se en el termini de 15 dies hàbils comptats a partir de l'endemà de la publicació, davant dels òrgans que a continuació s'indiquen:

a) El/la sotssecretari/a, el/la director/a general o director/a territorial de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per al personal adscrit a la Sotssecretaria, Direccions generals o Territorials corresponents.

b) El/la gerent dels departaments de Salut, per al personal adscrit als centres dependents d'aquests.



Cinqué

Es constituiran comissions paritàries, una en els serveis centrals de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (en la Direcció General de Recursos Humans i Econòmics) i a més en cada departament de Salut o centre, amb participació d'un representant de cada una de les direccions d'aquests i un membre de cada una de les seccions sindicals representades en la mesa sectorial de Sanitat Universal i Salut Pública, elaborant una relació prioritzada d'alumnes per a cada curs i edició, tenint en compte en primer lloc, la major relació del lloc de treball del sol·licitant, entenent-se com a lloc de treball el que exercisca en el moment de la publicació del Pla de Formació Continuada, la promoció i carrera administrativa i donant preferència a aquells professionals que no hagen realitzat cap curs dins del Pla de Formació en els dos últims anys. Es reservarà almenys un 40 % de les places per a personal pertanyent a altres centres de treball que hagen omplit la sol·licitud. No obstant això, en aquells departaments amb una alta dispersió geogràfica, o que per raons geogràfiques, es trobe allunyats de centres d'altres departaments, podrà variar el percentatge de reserva.



Posteriorment, es remetran directament a l'EVES per mitjà de correu electrònic, en el termini de 10 dies naturals posteriors a la finalització de presentació d'instàncies, les relacions prioritzades d'alumnes que han sol·licitat cada activitat.

La Comissió paritària tindrà coneixement de les relacions definitives i actuarà com a diriment en aquelles situacions que puguen ser controvertides, com ara permisos d'assistència, adjudicacions, llistats de priorització i en totes aquelles incidències que dificulten la normal incorporació dels treballadors a aquesta oferta docent.



Sisé

La relació definitiva dels cursos i edicions a impartir i els centres responsables de la seua execució i impartició, serà aprovada pel director/a de l'EVES, publicada en la pàgina web de l'EVES, i hi figurarà el lloc de realització.

Les modificacions que sorgisquen en relació amb les activitats formatives que es realitzen seran comunicades a les organitzacions sindicals amb representació en la mesa sectorial de sanitat



Seté

Els cursos integrants del Pla de Formació Continuada per a 2016, podran ser organitzats i impartits, pels departaments de salut o els centres proponents d'aquests, amb mitjans propis o per institucions públiques o persones físiques o jurídiques que tinguen capacitat d'obrar i acrediten la seua solvència tècnica o professional.

Els centres organitzadors presentaran les propostes d'organització i impartició de les activitats docents assignades al mateix davant la direcció de l'EVES i en el termini màxim de 30 dies naturals des de l'aprovació de la realització de l'activitat.

En el cas que no hi haja propostes per a alguna activitat formativa, o no complisquen els requisits mínims de qualitat, l'EVES podrà formular la corresponent proposta complint els requisits generals mencionats en aquest punt.



Huité

Els imports màxims que s'assignen a cada curs, segons el nombre d'hores comprenen totes les despeses relatives a professorat, material didàctic, lloguer de material audiovisual, lloguer d'aules o locals, dietes i despeses de desplaçament.

Les accions formatives impartides pel personal de la Generalitat Valenciana, se subjectaran a la regulació de les indemnitzacions per raó del servei, regulades pel Decret 24/1997, d'11 de febrer, del Govern Valencià sobre indemnitzacions per raó del servei i gratificacions per serveis extraordinaris, modificat pel Decret 64/2011, de 27 de maig, del Consell (DOCV, de 30.05.2011).

Per a la resta de les accions formatives, se subjectaran als oportuns convenis que es formalitzen, o a allò que disposa en matèria de contractació administrativa la normativa vigent.

La gestió econòmica i pressupostària de cada un dels cursos es durà a terme per l'EVES, per mitjà de la justificació documental per part de cada departament de salut o centre, de totes les despeses originades per l'activitat formativa corresponent.



Nové

Els coordinadors acadèmics dels cursos aprovats es responsabilitzaran d'assumir les funcions que els assigna l'EVES respecte a l'organització de les activitats docents.

L'EVES realitzarà accions d'auditoria i control per a garantir la qualitat de tot el procés organitzatiu i docent del Pla de Formació Continuada, valorant les activitats de coordinadors acadèmics, professors, centres organitzadors i dels participants.



Dècim

L'organització i el desenvolupament de les esmentades activitats formatives es realitzaran indistintament en horaris de matí i vesprada.

Als assistents seleccionats per a participar en les activitats mencionades, se'ls notificarà la seua admissió a través de les direccions dels seus respectius centres de treball amb el temps suficient, almenys amb 30 dies d'antelació i no més de 60 dies, exceptuant-ne els sol·licitants que siguen admesos per a cobrir les renúncies produïdes.

Als efectes de millorar l'assistència a les activitats, i que no queden places sense cobrir, aquella persona que havent sigut seleccionada, abandone sense presentar la corresponent renúncia, serà exclosa per a realitzar cursos a l'any següent de l'abandó.

Estes direccions comunicaran als treballadors admesos als cursos, tenint en compte les especials circumstàncies del personal (torns, permisos, llicències, vacances), el lloc de realització, les dates i horari de la seua realització.

Cap professional podrà realitzar més de 3 cursos en cada edició del Pla de Formació Continuada llevat d'excepcions justificades per les necessitats formatives del personal de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Per a l'assistència als cursos, quan aquests coincidisquen amb la jornada laboral, les direccions corresponents hauran de facilitar el permís corresponent, per a la qual cosa programaran les distintes contingències que pogueren produir-se.

Als cursos presencials, les faltes d'assistència superiors al 20 % de la duració del curs, exclouran de l'obtenció del corresponent certificat acreditatiu en qualsevol cas.

En les activitats en línea, es requerirà la lectura, com a mínim, del 85 % del continguts didàctics. A més, a les activitats semipresencials, serà obligatòria l'assistència al 100 % de les sessions presencials i superar les proves d'avaluació fixades.



Onzé

Per a la realització d'un curs, es requerirà que el nombre d'admesos no siga inferior al de la meitat més un de les places convocades, excepte que les especificitats d'aquests, l'interés de la mateixa Administració o la situació geogràfica dels centres així ho requerisquen. La no disponibilitat de professorat adequat podrà ocasionar l'anul·lació de qualsevol curs integrant d'aquest Pla de Formació.



Dotzé

El control de firmes així com de les dades corresponents als alumnes i al professorat del curs, es realitzarà pels centres organitzadors. Aquests remetran a l'EVES una memòria final de cada activitat amb les dades administratives, econòmiques i docents, segons model que serà fixat per l'EVES.

Les certificacions dels alumnes i el professorat seran emeses per l'EVES en funció de la documentació rebuda.



Tretzé

Es faculta el/la director/a de l'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut, per a dictar aquelles disposicions que siguen necessàries per al desplegament d'aquesta resolució.



València, 11 de gener de 2017.– La conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública: Carmen Montón Giménez.







ANNEX I



Pràctiques diagnòstiques, terapèutiques i de cures



Títol: ABORDATGE DEL CONSUM D'ALCOHOL I TABAC EN LA CONSULTA MÈDICA I DE INFERMERIA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Capacitar els professionals per a afavorir l'abandó de l'hàbit tabàquic i de consum d'alcohol, registrant, en la història de salut electrònica, l'hàbit de consum en les persones majors de 15 anys.

Afavorir l'abandó del consum i hàbit tabàquic i ensenyar estratègies d'intervenció en la consulta mèdica i d'infermeria.

Contingut:

Ensenyar els alumnes el registre en història clínica electrònica dels hàbits tòxics: tabac i consum d'alcohol.

La intervenció breu en el trastorn per consum d'alcohol per a reduir el consum i els seus problemes.

Càlcul del consum d'alcohol en els pacients: com es fa i on es registra.

Proves complementàries i biomarcadors de consum d'alcohol.

Conseqüències del consum d'alcohol: patologia orgànica i psicològica associada.

Abordatge del consum d'alcohol en la dona i l'adolescent.

Tractament farmacològic del consum d'alcohol.

Abordatge del tabac en atenció primària i especialitzada: metge i infermeria.

El consell personalitzat per a deixar de fumar.

Tractament farmacològic per a deixar de fumar.

Derivació a la Unitat de Conductes Addictives: com es fa, on està ubicada.

Metodologia: curs teoricopràctic: es pretén aconseguir per part dels alumnes que siguen capaços de preguntar i registrar en la història clínica electrònica el consum d'alcohol i tabac.

Avaluar el grau de dependència física del tabac i reconéixer biomarcadors del consum d'alcohol per part del personal sanitari.

En la part pràctica: sèries de casos clínics de consum d'alcohol i consum de tabac i el seu maneig en atenció primària i especialitzada.

Realitzar registre en història clínica electrònica en temps real per a l'aprenentatge correcte.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21700129A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Hospital General

Lloc de realització 03010 Alacant



Títol: ABORDATGE INTERDISCIPLINARI I INTEGRAL EN CURES PAL·LIATIVES

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: metges / metgesses, infermers / infermeres, treballadors socials, fisioterapeutes, psicòlegs / psicòlogues i auxiliars d'infermeria/TCAE

Objectius:

Identificar les necessitats d'atenció pal·liativa en persones amb malalties oncològiques i no oncològiques, i promoure una resposta integral i coordinada a les necessitats físiques, emocionals, socials i espirituals de cada un dels pacients i familiars.

Conéixer els serveis sanitaris i socials en l'àrea de les cures pal·liatives, d'acord amb les necessitats identificades.

Contingut:

Introducció a les cures pal·liatives. Definició. Evolució de les cures pal·liatives. Situació actual dels CP.

Aspectes psicològics i de comunicació amb el pacient i família.

Cures d'infermeria en pacients amb malaltia avançada i terminal.



Abordatge terapèutic. Nutrició i hidratació en cures pal·liatives. Principis del control de símptomes.

Atenció continuada en el procés assistencial en les cures pal·liatives.

Atenció domiciliària en malalts pal·liatius.

Recursos sociosanitaris en la dependència, discapacitat i procés en el final de vida.

Aspectes eticolegals en les cures pal·liatives.

Metodologia: Exposició teòrica amb dinàmica de grups i exercicis pràctics. L'alumne treballarà activament de forma individual i en grups amb vídeos explicatius de suport, exercicis pràctics i solucions, presentacions amb veu en off.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: Qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes. Omplir un qüestionari de 20 preguntes amb 4 respostes múltiples on només una d'aquestes és correcta. Almenys el 70 % de les respostes seran correctes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21700229A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Hospital General

Lloc de realització 03010 Alacant



Títol: ACTUACIÓ I MANEIG DE CARROS DE PARADES

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: infermers / infermeres i auxiliars d'infermeria / TCAE

Objectius:

Capacitar per al correcte coneixement del material del carro de parades que contribueix a la utilització correcta en cas d'emergència.

Contingut:

Ús del carro de parades.

Utilització del monitor / desfibril·lador.

Protocol d'organització per a infermeria segons els diferents serveis mèdics i quirúrgics.

Revisió i reposició d'existències.

Metodologia: exposicions teòriques i pràctiques.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: Qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21700313A

Centre organitzador: Departament de Salut de Castelló

Lloc de realització 12004 Castelló



Títol: ACTUALITZACIÓ DE CURES D'INFERMERIA EN EL PACIENT CRÍTIC

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: infermers / infermeres i auxiliars d'infermeria/TCAE

Objectius:

Formar en el coneixement i destreses necessàries que permeten prestar cures de qualitat als individus en estat crític en les unitats de vigilància intensiva.

Contingut:

Descripció de les àrees de crítics i organització del treball.

Atenció d'infermeria amb funció respiratòria alterada.

Atenció d'infermeria a pacients amb alteracions cardiovasculars greus.

Atenció d'infermeria al pacient amb insuficiència renal greu.

Atenció d'infermeria al pacient amb pancreatitis aguda en la unitat de vigilància intensiva.

Farmacologia en la unitat de crítics.

Fisioteràpia respiratòria al pacient crític.

Mesures de prevenció de la infecció nosocomial.

RCP en unitats de crítics.

Atenció d'infermeria al pacient amb ICTUS: tractament trombolític.



Cures d'infermeria en el manteniment del pacient donant d'òrgans i del pacient trasplantat (renal).

Habilitats de comunicació terapèutica en situacions difícils. Atenció a la família.

Tallers pràctics.

Metodologia: exposicions teòriques i tallers.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21700430A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Elx -Hospital General

Lloc de realització 03202 Elx



Títol: ACTUALITZACIÓ EN PROCEDIMENTS PER A TÈCNICS EN CURES AUXILIARS D'INFERMERIA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: auxiliars d'infermeria / TCAE

Objectius:

Dotar les TCAE de formació en el treball diari.

Contingut:

Higiene del pacient

Manipulació, manual de càrregues, mobilització de pacients, prevenció de lesions i trastorns musculoesquelètics.

Asèpsia i antisèpsia

Informàtica bàsica

Confidencialitat

Dietes hospitalàries

Seguretat del pacient, Infecció nosocomial, errors en la identificació de pacients, prevenció d'efectes adversos.

Risoteràpia

Què fer davant d'una punxada, tall o esguitada com a treballador en el sector sanitari.

Gestió d'emocions i desenvolupament d'habilitats en el tracte al públic

Metodologia: expositiva i práctica

Tallers

Exposició de casos

Treball en grup

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21700513A

Centre organitzador: Departament de Salut de Castelló

Lloc de realització 12004 Castelló



Títol: ACTUALITZACIÓ DE L'AUXILIAR D'INFERMERIA / TCAE EN LA PREVENCIÓ DE INFECCIONS NOSOCOMIALS

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 28

Dirigit a: auxiliars d'infermeria / TCAE

Objectius:

Actualitzar i abordar les mesures de vigilància i control i capacitar en auxiliar d'infermeria / TCAE per al desenvolupament de les seues funcions en l'àmbit de la prevenció de malalties nosocomials, així com el tractament d'aquestes.

Contingut:

Introducció a la microbiologia.

Mecanisme de transmissió de les infeccions.

Concepte d'aïllament i els seus tipus, segons els agents causals. Discussió i comparació entre els distints tipus.

La cadena epidemiològica.

Asèpsia, antisèpsia, desinfecció i esterilització.

Tipus de desinfectants i tipus d'esterilització.

Mesures de prevenció i precaucions universals.

Llavada de mans, tipus i importància.

Residus sanitaris, descripció, tipus i classificació.

Malalties de declaració obligatòria (EDOS).

EPINE: Estudi de Prevalença de les Infeccions Nosocomials a Espanya.

Metodologia: exposicions teòriques amb suport audiovisual.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 2

Codi del curs: 21700614A

Centre organitzador: Departament de Salut de Sagunt

Lloc de realització 46520 Port de Sagunt

Codi del curs: 21700617A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – La Fe

Lloc de realització 46026 València



Títol: ACTUALITZACIÓ EN CURES PER A AUXILIARS D'INFERMERIA – EN LÍNIA

Tipus d'activitat: curs no presencial o a distància

Nre. d'hores: 100

Dirigit a: auxiliars d'infermeria / TCAE

Objectius:

Formar els auxiliars d'infermeria en una atenció integral, centrada en la persona.

Contingut:

La persona com a ésser multidimensional

Les cures d'infermeria.

El procés d'atenció d'infermeria.

La necessitat d'alimentació.

La necessitat de mobilització.

La necessitat d'higiene.

La prevenció i control d'infeccions.

La comunicació.

Les úlceres per pressió.

Els primers auxilis.

Metodologia: en línia

Nre. de participants: 50

Sistema d'avaluació: lectura del 85 % dels continguts didàctics, com a mínim. A més, en les activitats semipresencials, serà obligatòria l'assistència al 100 % de les sessions presencials i superar les proves d'avaluació fixades.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21700715A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Clínic – Malva-rosa

Lloc de realització 46010 València



Títol: ACTUALITZACIÓ EN DIABETIS

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 28

Dirigit a: metges /metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Actualitzar els coneixements dels professionals sanitaris per al desenvolupament de les actituds i activitats necessàries per al control i cures del pacient diabètic.

Contingut:

Diagnòstic i criteris de control,

Tipus de diabetis,

Dieta, ADO i insulines

Complicacions agudes i cròniques

Educació diabetològica

Metodologia: teoricopràctica

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació i control d'assistència.



Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21700826A

Centre d'organitzador: Departament de Salut de la Marina Baixa

Lloc de realització 03570 la Vila Joiosa



Títol: ACTUALITZACIÓ EN EL MANEIG DE LA DIABETIS MELLITUS

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: metges /metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Actualitzar els coneixements de metges /metgesses i infermers / infermeres en el maneig del pacient amb diabetis.

Contingut:

Diagnòstic, tractament i cures. Diabetis tipus I diabetis tipus 2. Prevenció de complicacions neurològiques, vasculars, oftalmològiques, renals. Educació per a pacients amb diabetis.

Metodologia: teoricopràctica. Presentacions visuals. Presentació de novetats en materials. Tallers.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21700913A

Centre organitzador: Departament de Salut de Castelló

Lloc de realització 12004 Castelló



Títol: ACTUALITZACIÓ EN EL TRACTAMENT DE FERIDES / UPP

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: infermers /infermeres i auxiliars d'infermeria / TCAE

Objectius:

Donar a conéixer les noves línies d'actuació en el tractament de les ferides a fi d'augmentar la qualitat de les cures prestades a les persones amb UPP, així com a aquells amb risc de patir-les.

Contingut:

Guia de pràctica clínica per a l'atenció de persones amb úlceres per pressió o risc de patir-les.

Anatomia i fisiologia de la pell. Procés de cicatrització.

Tipus de ferides: definició i classificació de les UPP.

Actuació del personal d'infermeria en la prevenció d'UPP.

Actualització en els tractaments de les lesions. Classificació dels nous productes del mercat. Indicacions.

Escales de valoració d'UPP. Registre i maneig. Pla de cures

Metodologia: teoricopràctica.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21701050A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Plana

Lloc de realització 12540 Vila-Real



Títol: ACTUALITZACIÓ EN INFECCIÓ NOSOCOMIAL: A LA BUSCA DE L'EXCEL·LÈNCIA EN EL MANEIG CLÍNIC

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 60

Dirigit a: metges / metgesses, farmacèutics / farmacèutiques, amb especial interés de les àrees de major atenció a pacients amb infecció nosocomial.

Objectius:

Millorar l'abordatge diagnòstic i terapèutic dels pacients amb infecció nosocomial promovent la utilització adequada de la teràpia antimicrobiana amb objectiu de reduir resistències bacterianes, efectes adversos i millorar la eficiència del sistema.

Actualitzar el coneixement de les noves tècniques microbiològiques de diagnòstic i la seua utilitat en la pràctica clínica.

Contingut:

Dimensió i conseqüències clíniques, ecològiques i econòmiques de la infecció nosocomial.

Epidemiologia de la infecció nosocomial. Sistemes de vigilància.

Principals agents etiològics en el segle XXI: amenaça de les multiresistències. Noves tècniques microbiològiques de diagnòstic ràpid. Interpretació clínica.

Optimització del maneig d'antimicrobians.

Grans síndromes clíniques

Taller de microbiologia i taller d'imatge amb avaluació de les tècniques d'imatge en la patologia infecciosa.

Metodologia: exposicions teòriques, lectura crítica i tallers pràctics.



Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: Qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21701129A

Centre Organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Hospital General

Lloc de realització 03010 Alacant



Títol: ACTUALITZACIÓ EN L'ATENCIÓ INFERMERA A LES URGÈNCIES I EMERGÈNCIES EN PACIENTS ADULTS HOSPITALITZATS

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: infermers / infermeres i auxiliars d'infermeria / TCAE

Objectius:

Saber identificar i manejar les urgències més freqüents del pacient hospitalitzat.

Contingut:

Introducció. Conceptes bàsics. Diferència entre urgència i emergència. Maneig inicial.

Urgències cardiovasculars: aturada cardíaca. Dolor toràcic (síndrome coronària aguda i angina). Insuficiència cardíaca aguda. Crisi hipertensiva. Xoc/síncope. Arítmies.

Urgències respiratòries: insuficiència respiratòria aguda. Pneumotòrax a tensió. Obstrucció de la via aèria

(ofegament, tap mucós). Descanulació accidental de la cànula de traqueotomia. Edema agut de pulmó.

Urgències neurològiques: ictus. Crisi epilèptica. Estatus epilèptic. Disminució / pèrdua de consciència.

Urgències digestives: hemorràgia digestiva. Abdomen agut. Hiperèmesi.

Urgències traumatològiques.

Anafilaxi

Urgències endocrinològiques: coma hipoglucèmic. Cetoacidosi diabètica. Coma hiperosmolar.

Urgències derivades d'errors en tractament farmacològic i intoxicacions

Urgències psiquiàtriques: síndrome confusional agut. Síndrome d'abstinència. Aguditzacions per supressió brusca de

medicació. Intent d'autòlisi.

Urgències ginecològica/obstètriques: hemorràgia. Prolapse de cordó. Preeclàmpsia.

Metodologia: Classes teòriques presencials i sessions pràctiques participatives i grupals.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21701217A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – La Fe

Lloc de realització 46026 València



Títol: ACTUALITZACIÓ EN TÈCNIQUES I PROCEDIMENTS DE QUIRÒFAN

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 30

Dirigit a: infermers / infermeres i auxiliars d'infermeria / TCAE

Objectius:

Actualitzar i adquirir coneixements sobre tècniques i procediments de l'àrea quirúrgica. Conéixer els fonaments bàsics del maneig i control de pacients durant el procés quirúrgic. Actualitzar els coneixements del material quirúrgic i el seu maneig.

Contingut:

Quiròfan: espai físic, distribució, àrees i organització.

L'instrumentista quirúrgic.

Material de sutura i hemostàsia (fils i agulles). Aspiradors.

Asèpsia i antisèpsia. Desinfecció i esterilització.

Cirurgia en diferents especialitats: cirurgia esofagogàstrica, colorectal, d'urgències, de mama, endocrina. Cirurgia de pròstata, cirurgia laparoscòpica, traumatologia i cirurgia ortopèdica. Ginecologia i obstetrícia i altres.

RX i ecografia en quiròfan.

Antibiòtics en cirurgia: classificació, mode d'acció. Indicacions. Profilaxi.

Anestèsia: aparellatge, farmacologia, accés vasculars, intubació i ventilació mecànica, ventiladors.

Metodologia: exposicions teòriques dels diferents temes utilitzant diapositives, enregistraments de vídeos. Classes pràctiques en àrea quirúrgica.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21701328A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Elda

Lloc de realització 03600 Elda



Títol: ACTUALITZACIÓ EN URGÈNCIES HOSPITALÀRIES

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Actualitzar els coneixements dels professionals del servei d'urgències dels centres sanitaris.

Contingut:

Situacions especials en urgències.

Tecnologia organitzativa de suport als serveis d'urgències.

Unitat de curta estada.

Observació d'urgències.

Unitat del dolor.

Laboratori d'imatge en urgències.

Gestió de processos en urgències.

Habilitats de comunicació.

El treball en equip.

Metodologia: exposicions teòriques i treballs de grup.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 2

Codi del curs: 21701430A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Elx-Hospital General



Lloc de realització 03202 Elx

Codi del curs: 21701431A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Orihuela

Lloc de realització 03314 Orihuela



Títol: ACTUALITZACIÓ EN UROLOGIA PEDIÀTRICA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: metges de Família i Pediatres d'Atenció Especialitzada o Atenció Primària

Objectius:

Establir un protocol d'actuació conjunta entre Atenció Primària i Atenció Especialitzada per a la identificació, tractament i seguiment de la patologia urològica en el xiquet, així com criteris de derivació del pacient pediàtric amb patologia urològica a Atenció Especialitzada.



Contingut:

Patologia de diagnòstic prenatal.

Patologia freqüent: fimosi. Testicles no palpables, hipospàdies.

Patologia obstructiva: estenosi de la unió pieloureteral, megaurèter primari.

Infeccions del tracte urinari i reflux vesicoureteral.

Patologia urgent: parafimosi. Torsió testicular. Torsió d'hidàtide de Morgagni. Traumatisme renal.

Patologia funcional: indicacions de les proves urodinàmiques.

Patologia oncològica.

Metodologia: teoricopràctica.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes i assistència al taller presencial.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21701529A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Hospital General

Lloc de realització 03010 Alacant



Títol: ANCIÀ FRÀGIL

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: metges /metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Obtindre coneixements bàsics de fisiopatologia i de les principals malalties respiratòries, comprenent les proves complementàries usades, així com la seua interpretació i lectura.

Conéixer els tractaments i els signes d'alarma de les malalties respiratòries més freqüents.

Contingut:

Anatomia i fisiologia de l'aparell respiratori.

Insuficiència respiratòria. Proves diagnòstiques en pneumologia

Malalties obstructives. Asma / EPOC. Conceptes bàsics en espirometria

Trastorns ventilatoris pulmonars. Ventilació no invasiva. Indicacions. Apnea del son

Patologia Pulmonar Intersticial (Fibrosi) i Vascular (TEP). Malalties Infeccioses Respiratòries

Tumors toràcics. Patologia Pleural: pneumotòrax i vessament pleural. Indicacions drenatge

Abordatge del tabaquisme

Tallers pràctics d'oxigenoteràpia, teràpia inhalada, ventilació no invasiva (Bipap), drenatges toràcics

Metodologia: classes teòriques i discussió de casos clínics

Nre. de participants: 30

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21701625A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alcoi

Lloc de realització 03804 Alcoi



Títol: ANTICOAGULACIÓ EN ATENCIÓ PRIMÀRIA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Proporcionar als equips d'Atenció Primària (metges / metgesses i infermers / infermeres) els coneixements teoricopràctics, per al control i seguiment compartit des d'Atenció Primària i Hematologia dels pacients en tractament amb anticoagulants orals

Contingut:

La coagulació.

L' anticoagulació.

Perfil dels pacients a tractar des d'Atenció Primària.

Fàrmacs anticoagulants (tipus de fàrmacs i les seues característiques.)

Interaccions dels ACO.

A)amb altres fàrmacs.

B)amb altres factors.

Situacions especials: modes d'afrontar-los.

Coagulòmetre digital. Utilització (possibles errors en la pràctica).

Ajustos de dosi. Pauta d'actuació segons rang d'INR.

Complicacions i resolució de problemes.

Quan i com derivar a l'hematòleg.

Casos clínics simulats.

Metodologia: exposició teòrica i sessions pràctiques.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21701723A

Centre organitzador: Departament de Salut de Dénia

Lloc de realització 03700 Dénia



Títol: APRENENTATGE I ACTUALITZACIÓ DE L'ELECTROCARDIOGRAFIA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Transmetre els coneixements necessaris per a l'aprenentatge i actualització de l'electrocardiografia.

Contingut:

L'ECG normal: eixos i derivacions.

Bases fisiològiques.

Creixements auriculars i ventriculars.

Bloquejos de branca i A-V.

Isquèmia, lesió i necrosi.

Arítmies supreventriculars i ventriculars.

Metodologia: Desenvolupament de classes teòriques i pràctica posterior. Tallers pràctics.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 2

Codi del curs: 21701817A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – La Fe

Lloc de realització 46026 València

Codi del curs: 21701824A

Centre Organitzador: Departament de Salut de Xàtiva – Ontinyent

Lloc de realització 46800 Xàtiva



Títol: ATENCIÓ AL DANY CEREBRAL ADQUIRIT. REHABILITACIÓ INTEGRAL

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses, infermers / infermeres, auxiliars d'infermeria / TCAE, tècnics especialistes i AP.

Objectius:

Avaluar i delimitar les seqüeles des d'una perspectiva multidisciplinària i dissenyar programes individualitzats de rehabilitació i assessorament a fi de millorar l'autonomia del pacient i, per tant, la seua qualitat de vida.

Contingut:

Sistema nerviós central. Processos de dany cerebral adquirit.

Funcions cognitives i valoració neuropsicològica.

Aspectes psicològics, funcionals i conductuals.

Estimulació cognitiva.

Tractament rehabilitador funcional.

Maneig interdisciplinari en el pacient de dany cerebral.

Metodologia: exposicions teòriques i treballs de grup.

Nre. de participants: 20

Sistema d'avaluació: Qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. Edicions: 1

Codi del curs: 21701958A

Centre organitzador: Assistència Sociosanitària – Doctor Moliner

Lloc de realització 46117 Serra



Títol: ATENCIÓ AL PACIENT MENTAL CRÒNIC. LA REHABILITACIÓ PSICOSOCIAL, EN UN ENFOCAMENT INTEGRAL

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Analitzar i comprendre els elements psicopatològics implicats en el trastorn mental sever.

Valorar el pacient des dels patrons funcionals de salut.

Contingut:

Bases teòriques.

Plans d'actuació integral.

Millora i Promoció de la salut mental.

Atenció a problemes de salut mental.

Persones amb problemes relacionats amb patologia mental crònica i els seus cuidadors.

Protocols d'actuació en salut mental.

Programes de rehabilitació psicosocial.

Reintegració social del malalt.

Desestigmatització de la patologia mental.

Metodologia: classes teòriques i tallers de treball en equip, posades en comú, revisió de casos.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21702085A

Centre organitzador: Assistència Sociosanitària – Pare Jofré

Lloc de realització 46017 València



Títol: ATENCIÓ AL SCACEST. CODI INFART

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 12

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Millorar l'assistència a la síndrome coronària aguda aplicant el codi infart des dels serveis d'emergències extrahospitalàries.

Contingut:

Diagnòstic i tractament d'IMA.

Codi infart.

Presa de decisions.

Trasllat a unitats d'Hemodinàmica.

Aplicació de fibrinòlisi.

Metodologia: exposicions teòriques, maneig pràctic de fàrmacs i casos clínics.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21702122A

Centre organitzador: Departament de Salut de Gandia

Lloc de realització 46700 Gandia

Títol: BÀSIC DE CURES PAL·LIATIVES

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: infermers / infermeres i auxiliars d'infermeria / TCAE

Objectius:

Facilitar als alumnes coneixements i habilitats que els permeta desenvolupar una intervenció clínica i psicosocial més efectiva en relació amb els malalts terminals i el seu entorn familiar.

Contingut:

Càncer

Medicina pal·liativa

Control de símptomes

Tractament del dolor

Analgèsia

Vies i tècniques d'administració de fàrmacs

Assistència domiciliària

Atenció a la família

Rol dels professionals sanitaris

Metodologia: exposicions teòriques i treballs en grup

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21702213A

Centre organitzador: Departament de Salut de Castelló

Lloc de realització 12004 Castelló



Títol: BÀSIC DE CURES PAL·LIATIVES

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: metges / metgesses, infermers / infermeres i psicòlegs / psicòlogues.

Objectius:

Difondre els conceptes bàsics en cures pal·liatives perquè els professionals sanitaris puguen respondre a les necessitats pal·liatives dels seus pacients.

Contingut:

Organització de les cures pal·liatives: circuits assistencials.

Control de símptomes: valoració integral. Avaluació de símptomes. Abordatge terapèutic.

Maneig de situacions difícils en cures pal·liatives

Metodologia: Treball d'un cas teòric en xicotets grups, si és possible, homogenis.

Simulació de casos (teoria del rol).

Revisió de casos clínics en grup

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21702320A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Doctor Peset

Lloc de realització 46017 València



Títol: BÀSIC SOBRE ASPECTES TEORICOPRÀCTICS DE LA PATOLOGIA AL·LÈRGICA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Conéixer la prevalença de les malalties al·lèrgiques. Conéixer els mecanismes subjacents a les reaccions d'hipersensibilitat. Ampliar coneixements teoricopràctics sobre diferents aspectes de la patologia al·lergològica més prevalent (al·lèrgia respiratòria, al·lèrgia cutània, al·lèrgia medicamentosa i al·lèrgia alimentària).

Contingut:

Introducció a l'al·lergologia. Conceptes bàsics immunològics i epidemiologia de les malalties al·lèrgiques.

Metodologia diagnòstica, tractament i criteris de remissió a una Unitat d'Al·lèrgia.

Etiopatogènia bàsica. Classificació i aspectes clínics.

Asma bronquial: procediments diagnòstics i terapèutics.

Urgències en al·lèrgia: anafilaxi.

Hipersensibilitat a picadura d'insectes.

Maneig de la immunoteràpia específica amb al·lèrgens: Mecanisme d'acció, indicacions i contraindicacions, tipus

d'extractes i pautes d'administració.

Peculiaritats pediàtriques en les malalties al·lèrgiques.

Asma ocupacional.

Al·lèrgia alimentària: etiopatogènia bàsica. Aspectes clínics. Reactivitats encreuades. Procediments diagnòstics.

Aliments ocults.

Al·lèrgia medicamentosa. Tipus de reaccions adverses. La importància de la història clínica.

Metodologia: Exposicions teoricopràctiques amb casos clínics

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21702428A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Elda

Lloc de realització 03600 Elda



Títol: CAPACITACIÓ EN CURES D'INFERMERIA DE LES FERIDES CRÒNIQUES I AGUDES

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 25

Dirigit a: infermers / infermeres

Objectius:

Adquirir coneixements en l'atenció de ferides cròniques i agudes per a ser aplicats en el treball diari.

Contingut:

Sistema de conducció elèctric. L'electrocardiograma. Diagrama PQRSTU. Esquema d'interpretació d'un electrocardiograma. Càlcul de la freqüència cardíaca i de l'eix elèctric. Arítmies supraventriculars. Arítmies ventriculars. Bloquejos de conducció AV. Signes electrocardiogràfics de cardiopatia isquèmica. Creixement de cavitats. Interpretació d'arítmies en monitor.

Metodologia: tallers teoricopràctics.

Pràctiques en grup amb sistemes informàtics.

Treballs en grup amb casos pràctics.

Classes magistrals

Nre. de participants: 20

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 2

Codi del curs: 21702522A

Centre organitzador: Departament de Salut de Gandia

Lloc de realització 46700 Gandia

Codi del curs: 21702530A

Centre organitzador: Departament de Salut d' Elx-Hospital General

Lloc de realització 03202 Elx



Títol: CIRURGIA MENOR EN ATENCIÓ PRIMÀRIA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: metges/metgesses d'Atenció Primària i infermers/infermeres

Objectius:

Proporcionar els coneixements i destreses bàsics per a la realització d'intervencions de cirurgia menor en l'àmbit de l'Atenció Primària.

Contingut:

Justificació.

Fàrmacs d'ús en diferents procediments.

Higiene quirúrgica.

Anestèsia: tòpica, local i regional.

Tècniques quirúrgiques elementals.

Metodologia: exposicions teòriques i treballs de grup.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21702630A

Centre organitzador: Departament de Salut d' Elx-HospitalGeneral

Lloc de realització 03202 Elx

Títol: CIRURGIA MENOR PER A METGES I INFERMERS

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres d'Atenció Primària i Especialitzada

Objectius:

Formar i capacitar en cirurgia menor els metges / metgesses i infermers / infermeres, a fi de prestar una assistència de qualitat.

Contingut:

Instrumental i material en cirurgia menor.

Fisiopatologia de la pell.

Anestèsia i medicació a utilitzar en cirurgia menor.

Patologia unguial.

Tècniques quirúrgiques: matricectomia, hemimatricectomia.

Lesions premalignes i melanoma.

Drenatges, abscessos i patologia cutània.

Metodologia: exposicions teòriques i tallers pràctics.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 2

Codi del curs: 21702724A

Centre organitzador: Departament de Salut de Xàtiva – Ontinyent

Lloc de realització 46800 Xàtiva

Codi del curs: 21702731A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Orihuela

Lloc de realització 03314 Orihuela



Títol: COMPETÈNCIES INFERMERES EN SALUT PÚBLICA I COMUNITÀRIA – EN LÍNIA

Tipus d'activitat: curs no presencial o a distància

Nre. d'hores: 100

Dirigit a: infermers / infermeres

Objectius:

Adquirir coneixements sobre l'atenció infermera amb la comunitat.

Comprendre el model de salut a la comunitat

Informar sobre els diferents models d'EPS.

Contingut:

La salut

La malaltia

La salut pública

L'educació per a la salut

L'epidemiologia

La participació comunitària

Programes de salut en els entorns laborals de la comunitat.

Metodologia: els temes es pengen en la plataforma i són monitoritzats diàriament pel professor, el qual contestarà els dubtes presentats en 24 hores, es manté un fòrum de discussió per a l'alumnat i un magatzem on es reforça amb articles el temari.

Nre. de participants: 50

Sistema d'avaluació: lectura del 85 % dels continguts didàctics com a mínim. A més, en les activitats semipresencials, serà obligatòria l'assistència al 100 % de les sessions presencials i superar les proves d'avaluació fixades.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21702820A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Doctor Peset

Lloc de realització 46017 València



Títol: CURES CENTRADES EN EL DESENVOLUPAMENT EN LES UNITATS NEONATALS

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: infermers / infermeres

Objectius:

Actualitzar els coneixements teòrics i pràctics del personal d'infermeria sobre cures centrades en el desenvolupament per a millorar la qualitat de les cures i la seguretat de la pràctica clínica.

Ajudar a l'aprenentatge i participació de la família en les cures del nounat ingressat.

Contingut:

Concepte de Cures Centrades en el Desenvolupament.

Desenvolupament cerebral en el nounat.

Cures del macroambient i microambient.

Vinculació i família.

Lactància en les unitats neonatals.

Metodologia: exposició teòrica, treball en grup

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21702917A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – La Fe

Lloc de realització 46026 València



Títol: CURES D'INFERMERIA EN EL DETERIORAMENT DE LA INTEGRITAT CUTÀNIA, ÚLCERES I FERIDES

Tipus d'activitat: curs mixt

Nre. d'hores: 60

Dirigit a: infermers / infermeres

Objectius:

Aportar coneixements, ferramentes i recursos actualitzats que permeten al professional d'infermeria adquirir habilitats per a perfeccionar la pràctica professional en l'àmbit del tractament de les ferides de difícil cicatrització de diferents etiologies.

Contingut:

La pell. Fases de cicatrització.

Principis bàsics en el tractament de les ferides

Úlceres vasculars: venoses i arterials.

Peu diabètic: Epidemiologia. Etiopatogènia. Classificació. Prevenció. Tractament local. Cures i recomanacions.

Úlceres per pressió: Epidemiologia. Etiopatogènia. Classificació. Prevenció. Tractament local. Cures i recomanacions

Lesions associades a la dependència: dermatitis associada a la incontinència: Epidemiologia. Etiopatogènia.

Classificació. Prevenció. Tractament local. Cures i recomanacions.



Cremades: Etiopatogènia. Classificació. Tractament local. Cures i recomanacions

Úlceres tumorals: Etiopatogènia. Classificació. Tractament local. Cures i recomanacions. Úlcera de Marjolin.

Úlceres d'etiologia infreqüent: vasculitis. Calcinosi cutània. Piodèrmia gangrenosa. Epidermòlisi ampul·lar, etc.

Tallers pràctics.

Metodologia: contingut teòric en línia (44 hores), amb activitats a superar en finalitzar cada una de les unitats.

4 tallers presencials pràctics de 4 hores de duració en aules de simulació, on es posaran en pràctica els diferents procediments tractats en el contingut teòric utilitzant, sempre que es requerisca, maniquins avançats.

Posteriorment, es realitzarà posada en comú de dubtes i aportacions per part d'alumnes i professors i avaluació final del curs.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: lectura del 85 % dels continguts didàctics, com a mínim. A més, en les activitats semipresencials, serà obligatòria l'assistència al 100 % de les sessions presencials i superar les proves d'avaluació fixades.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21703017A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – La Fe

Lloc de realització 46026 València



Títol: CURES D'INFERMERIA EN SALUT MENTAL

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: infermers / infermeres

Objectius:

Proporcionar coneixements sobre patologia en salut mental i sobre les cures d'infermeria a realitzar

Contingut:

Definició de les distintes patologies en salut mental i actuació d'infermeria en cada cas, així com estratègies d'afrontament davant d'aquests trastorns i pla de cures proposades.

Trastorns esquizofrènics, trastorns afectius, trastorns mentals orgànics, trastorns mentals produïts per consum de tòxics, trastorns neuròtics, trastorns de personalitat i retard mental.

Metodologia: exposicions teòriques i treball en grup, amb la presentació de casos clínics a fi de poder portar a la pràctica els coneixements teòrics.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21703127A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Sant Joan d'Alacant

Lloc de realització 03550 Sant Joan d'Alacant



Títol: DE LA DONACIÓ AL TRASPLANTAMENT. CONCEPTES BÀSICS QUE EL PROFESSIONAL SANITARI HA DE CONÉIXER

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: metges / metgesses, infermers / infermeres i tècnics especialistes de Laboratori

Objectius:

Conceptes bàsics en el camp de la donació, obtenció, conservació i trasplantament d'òrgans, teixits i cèl·lules

Contingut:

Donació:

El model espanyol de trasplantaments. Organització autonòmica.

Coordinació de trasplantaments.

Tipus de donants.

Criteris de selecció.

Processament i emmagatzematge:

Modalitats per a la preservació d'òrgans, teixits i cèl·lules.

Banc de cèl·lules i teixits.

Trasplantament:

Conceptes generals i particularitats dels distints tipus de trasplantament.

Indicacions clíniques.

El paper del sistema immune en el trasplantament.

Cures del pacient trasplantat.

Bioseguretat.

Noves tecnologies i avanços en el camp del trasplantament:

Cultiu cel·lular. Cèl·lules mare. Enginyeria tissular.

Medicina regenerativa.

Immunosupressió.

Aspectes ètics, legislatius:

Disposicions autonòmiques, nacionals i internacionals.

Metodologia: classes teòriques de transferència dels continguts i participació de l'alumne

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21703273A

Centre organitzador: Centre de Transfusions de València

Lloc de realització 46014 València



Títol: DESFIBRIL·LACIÓ SEMIAUTOMÀTICA I RCP INSTRUMENTALITZADA EN L'HOSPITAL

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses

Objectius:

Difondre les tècniques de suport vital entre els possibles primers intervinents i facilitar la seua integració en la cadena de supervivència, a fi de proporcionar una adequada atenció a la parada cardíaca (PCR) fins a l'arribada dels equips especialitzats.

Impulsar estratègies dirigides a la desfibril·lació primerenca en l'àmbit hospitalari.

Contingut:

Bases de la ressuscitació cardiopulmonar (RCP) bàsica i instrumentalitzada i seqüència d'actuacions:

Reconeixement precoç de la PCR i activació del dispositiu de parades de l'hospital.

Aplicació de tècniques RCP instrumentalitzada: oxigenoteràpia, cànules faríngies, ventilació amb màscara, aspiració de secrecions.

Utilització del desfibril·lador semiautomàtic (DEA) i coneixements bàsics sobre el seu manteniment.

Metodologia: teoricopràctica.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21703315A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Clínic – Malva-rosa

Lloc de realització 46010 València



Títol: DRENATGE LIMFÀTIC MANUAL (DLM)

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: metges / metgesses, infermers / infermeres i fisioterapeutes

Objectius:

Capacitar els professionals per al tractament de patologies vasculars i limfàtiques, a fi d'aplicar DLM i resoldre amb eficàcia edemes limfàtics primaris i secundaris.

Contingut:

Concepte i classificació anatomofisiològica del sistema limfàtic en membre superior.

Epidemiologia del limfoedema postmastectomia. Limfoedema, feblema i lipoedema.

Fonaments de la teràpia en el limfoedema. Indicacions i contraindicacions.

Mètodes terapèutics.

Mètodes complementaris: pressoteràpia, hidroteràpia, farmacològic i quirúrgic.

Mètodes preventius.

Tractament per òrgans.

Taller d'embenats

Metodologia: teoricopràctica i dinàmica de grups

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21703427A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Sant Joan d'Alacant

Lloc de realització 03550 Sant Joan d'Alacant



Títol: EL DOLOR EN LA PRÀCTICA CLÍNICA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Facilitar coneixements actualitzats en el maneig del dolor en pacients crònics i pal·liatius.

Contingut:

Conceptes bàsics del dolor. Introducció i característiques

Maneig farmacològic

Abordatge multidisciplinari

Mesures no farmacològiques

Metodologia: classes teoricopràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21703585A

Centre organitzador: Assistència Sociosanitària – Pare Jofré

Lloc de realització 46017 València



Títol: ELECTROCARDIOGRAFIA BÀSICA EN CENTRES DE SALUT

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: infermers / infermeres

Objectius:

Conéixer la correcta interpretació de les alteracions més freqüents i de les que puguen suposar un risc vital per al pacient

Contingut:

Principis d'electrocardiografia.

Electrofisiologia cardíaca.

Derivacions i càlcul de l'eix cardíac.

Hipertròfies auriculars i ventriculars.

Alteracions de la conducció intraventricular.

Alteracions de la conducció auriculoventricular.

Arítmies supraventriculars.

Arítmies ventriculars.

Cardiopatia isquèmica (IMA).

Altres alteracions.

Metodologia: teoricopràctica.

Estudi de casos per grups.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21703619A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Hospital General

Lloc de realització 46014 València



Títol: FISIOTERÀPIA EN EL PACIENT RESPIRATORI CRÒNIC I AGUT

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: fisioterapeutes

Objectius:

Avaluar les necessitats del pacient respiratori des del punt de vista fisioteràpic, a fi de planificar els objectius i l'abordatge de diferents patologies i complicacions respiratòries, aplicant diferents tècniques fisioteràpiques específiques.

Contingut:

Avaluació de les condicions respiratòries.

Metodologia: la part teòrica s'impartirà amb suport de mitjans audiovisuals i PowerPoint.

En la part pràctica se simularan les diferents tècniques fisioteràpiques i es plantejaran casos clínics.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21703717A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – La Fe

Lloc de realització 46026 València



Títol: FORMACIÓ DE PROFESSIONALS PER A LA CERTIFICACIÓ IHAN A ESPANYA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Formar els professionals en lactància materna i alimentació òptima del lactant i xiquet menut en consonància amb les recomanacions de l'Estratègia Global d'Alimentació del Lactant i el Xiquet Menut de l'OMS i de la UE.

Contingut:

Anatomia de la mama i fisiologia de la lactància. Composició de la llet humana.

Riscos de l'alimentació amb succedanis.

Pràctiques en les diferents fases del procés d'alimentació del lactant i xiquet menut.

Afeccions del pit. Diagnòstic i tractament d'afeccions comunes del pit.

Aprenentatge de la tècnica d'extracció de llet. Extracció de llet materna. Alimentació amb vas i altres sistemes.

Plor i rebuig del pit. Vaga de lactància. Causes i maneig del plor i de les situacions en què el bebé se nega a mamar.

Com canviar les pràctiques incorrectes.

Metodologia: teoricopràctica.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21703819A

Centre Organitzador: Departament de Salut de València – Hospital General

Lloc de realització 46014 València



Títol: GESTIÓ I UTILITZACIÓ D'UN SISTEMA DE TRIATGE ESTRUCTURAT EN UN SERVEI D'URGÈNCIES

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 30

Dirigit a: infermers / infermeres

Objectius:

Adquirir els coneixements bàsics sobre la utilització d'un sistema estructurat de triatge en un servei d'urgències

Contingut:

Introducció al triatge d'urgències estructurat. Discussió d'objectius, finalitats i funcions.

El Sistema de Triatge Manchester com a ferramenta de millora de l'assistència en urgències i emergències: millora de la dinàmica assistencial vinculada al triatge.

Metodologia: Mètode expositiu i mètode actiu.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21703929A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Hospital General

Lloc de realització 03010 Alacant



Títol: INICIACIÓ A LA VENTILACIÓ NO INVASIVA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses

Objectius:

Conéixer i familiaritzar-se amb les tècniques de ventilació no invasiva més freqüents: CPAP, BiPAP i Oxigenoteràpia d'Alt Flux

Contingut:

Curs teòric sobre principis, fisiopatologia respiratòria i indicacions i contraindicacions de la VNI. Aplicacions i casos pràctics

Metodologia: teoricopràctic, amb tallers de formació i casos pràctics



Nre. de participants: 40

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21704020A

Centre Organitzador: Departament de Salut de València – Doctor Peset

Lloc de realització 46017 València



Títol: INTERVENCIÓ MULTIDISCIPLINÀRIA EN CIRURGIA BARIÁTRICA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: infermers / infermeres i auxiliars d'infermeria / TCAE

Objectius:

Donar a conéixer els professionals les activitats del programa UMAIO que es realitza en l'hospital per a atenció del pacient obés.

Formar i informar sobre els procediments a realitzar per part dels professionals d'infermeria.

Contingut:

Atenció integral del pacient obés

Control endocrinològic i nutricional precirurgia i postcirurgia bariàtrica.

Funcions de la infermeria de quiròfan en l'atenció a pacients amb obesitat mòrbida

Funcions de la infermeria de planta en l'atenció a pacients amb obesitat mòrbida.

Taller dietes hipocalòriques. Casos pràctics.

Tractament psicològic de l'obesitat.

Metodologia: lliçó magistral participativa. Utilització d'exemples pràctics i exercicis.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21704129A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Hospital General

Lloc de realització 03010 Alacant



Títol: LA MÀ NEUROLÒGICA EN PEDIATRIA, ABORDATGE TERAPÈUTIC

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses, infermers / infermeres i fisioterapeutes.

Objectius:

Actualitzar coneixements de metges / metgesses, fisioterapeutes i infermers / infermeres en el maneig del pacient pediàtric amb trastorns neurològics, que afecten l'extremitat superior

Contingut:

Causes

Diagnòstic precoç

Tractament

Rehabilitació i tipus d'intervencions

Metodologia: Classes teoricopràctiques, treball en grup i exposició de casos pràctics.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21704213A

Centre organitzador: Departament de Salut de Castelló

Lloc de realització 12004 Castelló



Títol: MANEIG BÀSIC DE LA PATOLOGIA MAMÀRIA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Actualitzar el diagnòstic, tractament i seguiment de la malaltia mamària.

Contingut:

Derivació de les pacients amb sospita de patologia mamària.

Exploració mamària proporcionant la base per a una bona història clínica.

Actualització de protocols d'actuació davant d'una sospita de patologia mamària. Indicacions d'exploracions radiològiques.

Maneig adequat del postoperatori, incloent-hi maneig de ferides i drenatges.

Maneig de les complicacions de les pacients oncològiques de mama.

Maneig psicooncològic d'aquestes pacients en l'àmbit de primària.

Maneig del limfoedema, diagnòstic i recomanacions en l'àmbit de primària. Informació de tècniques quirúrgiques i gangli sentinella.

Metodologia: teòrica participativa

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21704314A

Centre organitzador: Departament de Salut de Sagunt

Lloc de realització 46520 Port de Sagunt



Títol: MANEIG CLÍNIC, TERAPÈUTIC I DE CURES DEL PACIENT AMB MALALTIA PULMONAR OBSTRUCTIVA CRÒNICA (EPOC) DES D'ATENCIÓ PRIMÀRIA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: metges /metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Capacitació en el maneig de pacients amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (EPOC) des d'una visió de la atenció compartida des dels distints àmbits assistencials comunitaris i hospitalaris.

Contingut:

Abordatge multidisciplinari, vies clíniques d'actuació, criteris de control i objectius d'atenció en el context del pacient amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (EPOC) en Atenció Primària, maneig del pacient complex, abordatge de l'agudització, situació d'atenció pal·liativa i atenció en EPOC estable segons nivells de complexitat i atenció a la comorbiditat.

Metodologia: participació mitjançant casos clínics d'abordatge multiprofessional.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21704429A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Hospital General

Lloc de realització 03010 Alacant



Títol: MANEIG CLÍNIC, TERAPÈUTIC I DE CURES DEL PACIENT PLURIPATOLÒGIC DES D'ATENCIÓ PRIMÀRIA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Capacitar en el maneig de pacients amb pluripatologia crònica d'alta prevalença en Atenció Primària.

Contingut:

Abordatge multidisciplinari, vies clíniques d'actuació, criteris de control i objectius d'atenció en el context del pacient pluripatològic en Atenció Primària.

Maneig del pacient complex i abordatge de la insuficiència renal, respiratòria, cardíaca, dolor crònic, trastorns metabòlics i cardiopatia isquèmica i/o aritmogènica en l'Atenció Primària.

Metodologia: exposicions teòriques i resolució de casos clínics d'abordatge multiprofessional

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21704594A

Centre organitzador: Departament de Salut de Manises

Lloc de realització 46940 Manises



Títol: MANEIG DEL PACIENT AMB MALALTIA RESPIRATÒRIA I DEL TABAQUISME

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Identificar els signes i símptomes d'insuficiència respiratòria aguda.

Conéixer l'epidemiologia de les diferents situacions que cursen amb insuficiència respiratòria. Insuficiència bomba muscular o caixa toràcica. Insuficiència respiratòria crònica vies aèries. EPOC i asma. Insuficiència respiratòria parenquimàtica (pneumònia edema pulmonar cardiogènic).

Conéixer i aplicar els elements necessaris per a una correcta aplicació de la ventilació invasiva.

Conéixer i aplicar els elements necessaris per a una correcta aplicació de la ventilació. Interfase màscara.

Tubuladures. Ventiladors de VMNI. Modes ventilatoris. CPAP, BiPAP, PSV.

Contingut:

Insuficiència respiratòria aguda.

Fonaments en VMNI.

Interfases i altres materials.

Oxigenoteràpia d'alt flux.

Humidificació en VMNI.

Ventiladors i altres dispositius.

VMNI en insuficiència respiratòria hipercàpnica (reagudització en pacients EPOC).

VMNI en insuficiència respiratòria hipoxèmica (edema agut de pulmó cardiogènic).

Recomanacions per a l'ocupació de suport ventilatori en pacients amb insuficiència respiratòria aguda en

Urgències, Pneumologia, UCI/Anestesiologia-Reanimació i emergències extrahospitalàries

Metodologia: classes teòriques i exposició de casos pràctics

Nre. de participants: 22

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21704616A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Arnau de Vilanova – Llíria

Lloc de realització 46015 València



Títol: MANEIG DEL PACIENT AMB MALALTIA RESPIRATÒRIA I ABORDATGE DEL

TABAQUISME

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Obtindre coneixements bàsics de fisiopatologia respiratòria.

Conéixer la fisiopatologia de les principals malalties respiratòries.

Comprendre les proves complementàries usades en la patologia respiratòria, així com la seua interpretació i lectura.

Conéixer els tractaments i els signes d'alarma de les malalties respiratòries més freqüents.

Manejar correctament els dispositius / aparatatges associats a la patologia respiratòria.

Contingut:

Anatomia – Fisiologia de l'Aparell Respiratori. Intercanvi de gasos / Mecànica ventilatoria / Insuficiència

Respiratòria. Proves diagnòstiques en Pneumologia

Malalties obstructives. Asma / Epoc. Conceptes bàsics en espirometria

Trastorns Ventilatoris Pulmonars. Ventilació no invasiva. Indicacions. Apnea obst. del son

Patologia Pulmonar Intesticial (Fibrosi) i Vascular (TEP). Malalties Infeccioses Respiratòries

Tumors toràcics. Patologia pleural: pneumotòrax i vessament pleural. Indicacions drenatge

Abordatge del tabaquisme

Tallers pràctics d'oxigenoteràpia, teràpia inhalada, ventilació no invasiva (Bipap), Drenatges toràcics

Metodologia: Classes teòriques. Tallers pràctics i exercicis de discussió amb casos clínics.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21704725A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alcoi

Lloc de realització 03804 Alcoi



Títol: MANEIG DEL PACIENT QUIRÚRGIC

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: infermers / infermeres

Objectius:

Ampliar i refermar coneixements i habilitats per a la preparació del pacient durant el preoperatori, maneig del pacient durant el període intraoperatori i les cures durant el període postoperatori.

Contingut:

Paper d'infermeria i circuit quirúrgic.

Valoració preanestèsica.

Monitorització bàsica i avançada.

Farmacologia anestèsica.

Tècniques anestèsiques i les seues complicacions.

Maneig via aèria.

RCP bàsica i avançada.

Fluïdoteràpia i hemoteràpia.

URPA i UCSI.

Maneig dolor agut postoperatori.

Maneig pacient postquirúrgic en UCI.

Cures d'infermeria en Anestèsia.

Metodologia: teoricopràctica.

Nre. de participants: 30

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21704850A

Centre Organitzador: Departament de Salut de la Plana

Lloc de realització 12540 Vila-real



Títol: NOUS AVANÇOS EN LA PREVENCIÓ I EL TRACTAMENT DE LES FERIDES CRÒNIQUES

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Actualitzar els coneixements del personal sanitari en la prevenció i el tractament de ferides cròniques. Abordar els factors etiològics que determinen el desenvolupament de ferides cròniques. Aplicar i augmentar el grau de coneixement de les mesures preventives de ferides cròniques amb major evidència científica, optimitzant l'ús de recursos disponibles.

Contingut:

Anatomia i fisiologia de la pell. Procés de cicatrització. Tipus de ferides.

Actuació del personal d'infermeria en la prevenció d'UPP, lesions per humitat, lesions vasculars i peu diabètic.

Guia de pràctica clínica per a l'atenció de persones amb úlceres per pressió o risc de patir-les.

Actualització en els tractaments de les lesions. Classificació dels nous productes del mercat. Indicacions.

Intervenció sanitària pacient-cuidador amb risc de deteriorament de la integritat cutània.

Registre i maneig de les ferides cròniques. Pla de cures.

Metodologia: exposicions teòriques, pràctiques i participatives.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21704929A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Hospital General

Lloc de realització 03010 Alacant



Títol: NUTRICIÓ HOSPITALÀRIA. MESURES FONAMENTALS PER A EVITAR LA MALNUTRICIÓ DURANT L'INGRÉS. DIETES TERAPÈUTIQUES NECESSÀRIES EN HOSPITALITZACIÓ. NUTRICIÓ ARTIFICIAL. LA QUALITAT HIGIENICODIETÈTICA.

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 25

Dirigit a: metges/metgesses, infermers/infermeres, farmacèutics i dietistes

Objectius:

Dotar els professionals sanitaris de ferramentes que permeten detectar la malnutrició hospitalària i facilitar opcions terapèutiques adequades per al tractament correcte.

Contingut:

Escales per a detectar malnutrició hospitalària.

Dietes terapèutiques.

Nutrició artificial.

Higiene d'aliments en restauració col·lectiva. Al·lèrgies alimentàries durant l'hospitalització.

Consells nutricionals a l'alta. La gestió de les empreses de càtering.

Estructures hospitalàries que han de controlar la qualitat nutricional terapèutica.

La informatització de la història clínica: requisits bàsics per al tractament nutricional.

Metodologia: classes teòriques, tallers, seminaris, treballs de grup, exercicis i pràctiques.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21705021A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Ribera

Lloc de realització 46600 Alzira



Títol: PATOLOGIA INFECCIOSA. PROGRAMA D'OPTIMITZACIÓ D'ÚS DE ANTIMICROBIANS

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: metges / metgesses d'Assistència Especialitzada i d'Atenció Primària

Objectius:

Aprofundir en els coneixements teòrics i pràctics de la patologia més habitual en el camp de les Malalties Infeccioses, i promoure l'ús racional dels antibiòtics en els diferents contextos clínics.

Contingut:

Història clínica en malalties infeccioses.

Aspectes generals dels antibacterians.

Mètodes microbiològics en el diagnòstic de les infeccions.

Infeccions respiratòries, urinàries, osteoarticulars, de la pell i de transmissió sexual.

Sèpsia.

Estudi de la síndrome infecciosa en la porta d'urgències: valoració clínica i actitud terapèutica.

Infeccions del SNC.

Gastroenteritis aguda.

Infecció intraabdominal.

Endocarditis.

Síndrome zoonòtica.

Síndrome febril en el pacient procedent del tròpic.

Estudi de la síndrome infecciosa en el pacient ancià.

Prevenció secundària.

Malalties de declaració obligatòria (EDO) i precaucions d'aïllament.

Metodologia: exposicions teòriques i casos clínics.

Nre. de participants: 35

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21705150A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Plana

Lloc de realització 12540 Vila-real



Títol: PREVENCIÓ I CONTROL DE LA INFECCIÓ NOSOCOMIAL. AÏLLAMENT I MANEIG

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Actualitzar coneixements, habilitats i actituds sobre la importància de la prevenció de la infecció nosocomial.

Contingut:

Epidemiologia de les malalties transmissibles. Conceptes bàsics

Epidemiologia de les infeccions nosocomials.

Prevenció d'infeccions relacionades amb dispositius: infecció urinària associada a sondatge vesical.

Prevenció d'infeccions relacionades amb dispositius: pneumònia relacionada amb ventilació mecànica. Programa de Pneumònia Zero.

Prevenció de la infecció relacionada amb la cirurgia.

Recomanacions a l'ingrés i alta dels pacients

Definició i tipus de Bacterièmia.

Mesures d'asèpsia en la manipulació dels catèters.

Mesures i tècniques d'aïllament.

Importància de la llavada de mans.

Cures dels pacients amb gèrmens multiresistents

Mesures generals de prevenció d'infeccions: asèpsia i descontaminació com a estàndards de prevenció.

Metodologia: teoricopràctica. Casos clínics.

Nre. de participants: 20

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21705295A

Centre organitzador: Hospital Provincial Castelló

Lloc de realització 12002 Castelló



Títol: PRIMERS AUXILIS I REANIMACIÓ AMB DESFIBRIL·LADOR EXTERN SEMIAUTOMÀTIC

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 12

Dirigit a: tècnics especialistes, auxiliars d'infermeria/TCAE i AP.



Objectius:

Formar el personal per a saber alertar i actuar en situacions d'urgència, conjuntament amb altres professionals de l'equip de salut.

Contingut:

Conducta davant dels primers auxilis.

Alerta sanitària.

Principis generals dels primers auxilis.

Conceptes d'anatomia i fisiologia humana.

Urgències mèdiques.

Urgències traumatològiques.

Reanimació bàsica i desfibril·lador extern semiautomàtic.

Metodologia: exposicions teòriques i pràctiques.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21705324A

Centre organitzador: Departament de Salut de Xàtiva – Ontinyent

Lloc de realització 46800 Xàtiva



Títol: PROTOCOL MANEIG DE LA LUMBÀLGIA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses

Objectius:

Actualitzar els coneixements per al maneig adequat del dolor lumbar i conéixer les diverses opcions terapèutiques.

Contingut:

Les lumbàlgies.

Bases anatomofisiològiques.

Dolor lumbar i atenció primària.

Dolor lumbar i traumatologia.

Dolor lumbar i rehabilitació.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21705427A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Sant Joan d'Alacant

Lloc de realització 03550 Sant Joan d'Alacant



Títol: RADIOLOGIA CLÍNICA BÀSICA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses i tècnics i tècniques superiors en imatge per al diagnòstic

Objectius:

Actualitzar els coneixements per a indicar i interpretar les diferents exploracions radiològiques des d'un enfocament

clínic multidisciplinari, organitzat per òrgans i sistemes.

Contingut:

Radioprotecció.

Indicacions i interpretació amb diagnòstic diferencial d'exploracions radiològiques de tòrax, abdomen, neuroradiologia, musculoesquelètic i mama.

Metodologia: teoricopràctica

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21705518A

Centre organitzador: Departament de Salut de Requena

Lloc de realització 46340 Requena



Títol: RCP BÀSICA AVANÇADA EN ADULTS I EN XIQUETS

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 30

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Disminuir la mortalitat i les seqüeles que ocasionen les parades cardíaques. Capacitar el personal sanitari (metges i infermers) en suport vital bàsic i avançat, i adquirir els coneixements teòrics i les habilitats pràctiques per a la seua aplicació en la reanimació cardiopulmonar.

Contingut:

Suport vital bàsic i avançat. Via aèria, oxigenoteràpia i ventilació. Suport vital pediàtric i en l'embaràs.

Diagnòstic i tractament farmacològic i elèctric de les arítmies. Ús de DESA. Ús de fàrmacs en RCP i organització del carro de parades. Síndrome coronària aguda. RCP en situacions especials.

Cada contingut teòric té associat un taller pràctic. Al final del curs es realitzaran escenes simulades en RCP.

Metodologia: Sessions teoricopràctiques.

Nre. de participants: 22

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21705616A

Centre Organitzador: Departament de Salut de València – Arnau de Vilanova – Llíria

Lloc de realització 46015 València



Títol: RCP BÀSICA I AVANÇADA EN ADULTS

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: Metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Capacitar el personal mèdic i d'infermeria en el suport vital avançat per a adquirir els coneixements i les habilitats necessàries per a la seua aplicació davant de situacions específiques.

Contingut:

Suport vital bàsic.

Assistència ventilatòria i circulatòria en parada cardiorespiratòria.

Algoritmes de suport vital avançat.

Arítmies i desfibril·lació.

Desfibril·lació semiautomàtica.

Fàrmacs i vies en la parada cardiorespiratòria.

RCP en situacions especials.

Atenció inicial al trauma greu.

Atenció inicial a l'infart de miocardi.

Metodologia: Exposicions teòriques i treballs de grup.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. D'edicions: 1

Codi del curs: 21705714A

Centre organitzador: Departament de Salut de Sagunt

Lloc de realització 46520 Port de Sagunt



Títol: RCP BÀSICA I DESFIBRIL·LACIÓ SEMIAUTOMÀTICA (DEA)

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 8

Dirigit a: tècnics especialistes, auxiliars d'infermeria / TCAE i AP.



Objectius:

Disminuir la mortalitat i seqüeles de les parades cardíaques (PC). Difondre les tècniques de suport vital. Planificar estratègies per a la desfibril·lació primerenca. Facilitar la integració dels primers intervinents en la cadena de supervivència. Difondre normes bàsiques per a prevenció de la malaltia coronària.

Contingut:

Introducció, parada cardíaca.

La cadena de supervivència, importància de la desfibril·lació precoç.

RCP bàsica. Desfibril·lació semiautomàtica. Pla d'acció davant de la parada cardíaca.

Registre de parada cardíaca. Manteniment d'un DEA.

Pràctiques RCP. Tècniques de SVB: ofegament, control d'hemorràgies externes, posició lateral de seguretat.

Desfibril·lació semiautomàtica.

Simulació reglada de RCP.

Metodologia: Classes teòriques i pràctiques.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació i control d'assistència.



Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21705826A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Marina Baixa

Lloc de realització 03570 La Vila Joiosa



Títol: RCP PEDIÀTRICA I NEONATAL

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges/metgesses, infermers/infermeres i tècnics especialistes

Objectius:

Aconseguir l'aprenentatge dels coneixements teòrics bàsics i els fonaments sobre les mesures de RCP, tant en

xiquets com en nounats.

Contingut:

Conceptes de parada cardiorespiratòria i reanimació cardiopulmonar. Prevenció de la PCR.

Protocol de RCP Bàsica en Pediatria.

Via aèria i ventilació: Desobstrucció.

Maneig de vies i fàrmacs en RCP.

Diagnòstic i tractament d'arítmies.

Estabilització post-reanimació.

Reanimació neonatal

RCP Avançada Integrada.

Metodologia: teoricopràctica.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació i control d'assistència.



Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21705926A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Marina Baixa

Lloc de realització 03570 La Vila Joiosa



Títol: RCP I DESFIBRIL·LACIÓ SEMIAUTOMÀTICA (DEA)

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 4

Dirigit a: AP.

Objectius:

Capacitar al personal hospitalari (sanitari o no) en suport vital bàsic i en atenció inicial de la parada cardíaca hospitalària.

Contingut:

Conceptes bàsics, entrenament teoricopràctic en suport vital bàsic en l'adult i pediàtric. Suport vital instrumentalitzat, via aèria inicial i DESA.

Metodologia: exposicions teòriques i tallers pràctics.

Nre. de participants: 22

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21706016A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Arnau de Vilanova – Llíria

Lloc de realització 46015 València

Títol: REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR BÀSICA I AVANÇADA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges /metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Capacitar el personal mèdic i d'infermeria en el suport vital avançat per adquirint els coneixements i les habilitats necessàries per a la seua aplicació davant de situacions específiques.

Contingut:

Introducció i normes de RCP. Conceptes bàsics.

Suport vital bàsic.

Assistència ventilatòria i circulatòria en parada cardiorespiratòria.

Algoritmes de suport vital avançat.

Arítmies i desfibril·lació.

Desfibril·lació semiautomàtica.

Fàrmacs i vies en la parada cardiorespiratòria.

RCP en situacions especials.

Atenció inicial al trauma greu.

Atenció inicial a l'infart de miocardi.

Metodologia: Exposicions teòriques i treballs de grup.

Nre. de participants: 20

Sistema d'avaluació: Qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. Edicions: 1

Codi del curs: 21706118A

Centre organitzador: Departament de Salut de Requena

Lloc de realització 46340 Requena



Títol: REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR AVANÇADA PEDIÀTRICA I D'ADULTS

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges/metgesses i infermers/infermeres

Objectius:

Capacitar el personal facultatiu i d'infermeria en el suport vital avançat.

Contingut:

Identificació i actitud davant d'una situació de parada cardiorespiratòria. Seqüència d'actuació en suport vital avançat.

Cures postparada cardíaca

Simulació clínica amb mesurament de resultat.

Metodologia: Classes pràctiques i tallers amb simulació clínica.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21706219A

Centre Organitzador: Departament de Salut de València – Hospital General

Lloc de realització 46014 València



Títol: REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR BÀSICA PEDIÀTRICA I D'ADULTS

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Capacitar al personal facultatiu i d'infermeria en el suport vital bàsic

Contingut:

Identificació i actitud davant d'una situació de parada cardiorespiratòria.

Simulació clínica amb mesurament de resultat.

Metodologia: classes pràctiques i tallers amb simulació clínica.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21706319A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Hospital General

Lloc de realització 46014 València

Títol: REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR BÀSICA I AVANÇADA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 28

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Capacitar el personal mèdic i d'infermeria en el suport vital avançat per a adquirir els coneixements i les habilitats necessàries per a la seua aplicació davant de situacions específiques.

Contingut:

Introducció i normes de RCP conceptes bàsics.

Suport vital bàsic.

Assistència ventilatòria i circulatòria en parada cardiorespiratòria.

Algoritmes de suport vital avançat.

Arítmies i desfibril·lació.

Desfibril·lació semiautomàtica.

Fàrmacs i vies en la parada cardiorespiratòria.

RCP en situacions especials.

Atenció inicial al trauma greu.

Atenció inicial a l'infart de miocardi.

Metodologia: exposicions teòriques i pràctiques.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 2

Codi del curs: 21706421A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Ribera

Lloc de realització 46600 Alzira

Codi del curs: 21706471A

Centre organitzador: Assistència Sociosanitària – Sant Vicent del Raspeig

Lloc de realització 03690 Sant Vicent del Raspeig



Títol: REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR BÀSICA I AVANÇADA EN ADULTS

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 28

Dirigit a: metges/metgesses i infermers/infermeres d'Atenció Primària

Objectius:

Capacitar el personal mèdic i d'infermeria en el suport vital avançat per a adquirir els coneixements i les habilitats necessàries per a la seua aplicació davant de situacions específiques.

Contingut:

Introducció i normes de RCP. Conceptes bàsics.

Suport vital bàsic.

Assistència ventilatòria i circulatòria en parada cardiorespiratòria.

Algoritmes de suport vital avançat.

Arítmies i desfibril·lació.

Desfibril·lació semiautomàtica.

Fàrmacs i vies en la parada cardiorespiratòria.

RCP en situacions especials.

Atenció inicial al trauma greu.

Atenció inicial a l'infart de miocardi.

Metodologia: Exposicions teòriques i treballs de grup.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21706530A

Centre organitzador: Departament de Salut d' Elx-HospitalGeneral

Lloc de realització 03202 Elx



Títol: REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR BÀSICA I DESFIBRIL·LADOR SEMIAUTOMÀTIC PER A PERSONAL NO MÈDIC I NO SANITARI

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal no sanitari

Objectius:

Capacitar el personal no mèdic en el suport vital bàsic per a conéixer els signes i símptomes i adquirir les habilitats necessàries per a aplicar la reanimació en situacions de risc vital.

Contingut:

Reconeixement de la parada cardiorespiratòria.

Saber quan iniciar el suport vital bàsic.

Ensenyar a utilitzar el desfibril·lador semiautomàtic.

Treball en equip davant d'una situació urgent vital.

Casos pràctics.

Metodologia: teoricopràctica

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21706671A

Centre Organitzador: Assistència Sociosanitària – Sant Vicent del Raspeig

Lloc de realització 03690 Sant Vicent del Raspeig



Títol: REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR I CARROS DE PARADA EN PLANTES DE HOSPITALITZACIÓ

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 12

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Formar específicament tots els intervinents sanitaris en l'assistència dels pacients amb quadres cardiovasculars aguts en plantes d'hospitalització.

Contingut:

Conéixer tot el material, aparellatge i medicació del carro de parada.

Conéixer protocol de cridada.

Teoria RCP bàsica i avançada.

Tallers amb grups reduïts de RCP bàsica, instrumentalitzada i desfibril·lació in situ.

Metodologia: exposicions teòriques i pràctiques.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 2

Codi del curs: 21706712A

Centre organitzador: Departament de Salut de Vinaròs

Lloc de realització 12500 Vinaròs

Codi del curs: 21706724A

Centre Organitzador: Departament de Salut de Xàtiva – Ontinyent

Lloc de realització 46800 Xàtiva



Títol: REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR I SUPORT VITAL AVANÇAT

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 22

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Difondre les tècniques de suport vital avançat entre els professionals sanitaris segons les recomanacions de l'ERC, i disminuir la variabilitat clínica en la resposta a la parada cardíaca.

Contingut:

La cadena de supervivència. Fonaments bioètics en la RCP

RCP bàsica.

La intubació endotraqueal.

RCP Pediàtrica.

Diagnòstic bàsic de les arítmies greus.

Tractament elèctric de les arítmies: desfibril·lació manual i semiautomàtica.

Vies venoses.

Fàrmacs essencials.

Pla d'actuació en RCP Avançada. Dades essencials per al seguiment.

RCP en situacions especials.

La síndrome coronària aguda: Diagnòstic i tractament inicial.

Cures post-ressuscitació.

Metodologia: teoricopràctica.

Nre. de participants: 24

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21706895A

Centre organitzador: Hospital Provincial Castelló

Lloc de realització 12002 Castelló



Títol: REHABILITACIÓ I FISIOTERÀPIA RESPIRATÒRIA EN ADULTS I XIQUETS

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: fisioterapeutes

Objectius:

Aportar i refermar coneixements sobre fisiologia i patologia respiratòria i aportar les ferramentes necessàries para l'exploració i valoració del pacient amb patologia en el sistema respiratori.

Maneig i intervenció del pacient en unitats de vigilància intensiva, reanimació, hospitalització, ambulatori i domiciliari amb problemes del sistema respiratori.

Contingut:

Anatomia i fisiopatologia del sistema respiratori en adults i xiquets.

Biomecànica del sistema respiratori.

Exploració i valoració del sistema respiratori en adults i xiquets.

Tractament fisioteràpia respiratòria en adults i xiquets.

Planificació i intervenció fisioteràpica en l'adult (hospitalització, ambulatori i domiciliari) i xiquet amb patologia del Sistema Respiratori (hospitalització, ambulatori i domiciliari).

Metodologia: classes teoricopràctiques i treballs en grups

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21706929A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Hospital General

Lloc de realització 03010 Alacant



Títol: SÒL PELVIÀ. TÈCNIQUES DE REEDUCACIÓ ABDOMINOPERINEAL

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges/metgesses, infermers/infermeres, comares i fisioterapeutes

Objectius:

Els alumnes aprendran a valorar l'anatomia funcional del periné i a identificar les seues disfuncions, així com a previndre-les i tractar-les.

Contingut:

Coneixement de l'anatomia muscular i funcional del sòl pelvià.

Entrenament pràctic en l'exploració de la dita musculatura.

Estudi de l'anatomia i fisiologia del diafragma toràcic i paret abdominal.

Descompressió visceral, exercicis hipopressius.

Estudi de la postura.

Pràctica de tècniques de reeducació postural, a través de la respiració, l'equilibri i la coordinació.

Patologia més freqüent de la funció del sòl pelvià i repercussió en la qualitat de vida de qui les pateix.

Organització terapèutica en les disfuciones diagnosticades.

Aprenentatge de treball sòl pelvià en grup.

Metodologia: exposicions teòriques, pràctiques i resolució de casos.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21707028A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Elda

Lloc de realització 03600 Elda



Títol: TALLER D'ACTUALITZACIÓ EN RCP BÀSICA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 4

Dirigit a: metges / metgesses i infermers /infermeres

Objectius:

En finalitzar el taller els alumnes estaran capacitats en suport vital bàsic i atenció inicial de la parada cardíaca hospitalària segons les últimes recomanacions del Consell Europeu de RCP.

Contingut:

Suport Vital Bàsic

Maneig inicial de la via aèria

Reconeixement de ritmes i desfibril·lació manual i automàtica.

Simulació d'atenció inicial en la parada cardíaca

Metodologia: classes magistrals: 2 hores d'exposició teòrica participativa, amb presentació de diapositives i material audiovisual i

Taller pràctic amb simulador: 2 hores de tallers pràctics amb maniquins especialitzats de simulació en Rop

Nre. de participants: 22

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21707116A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Arnau de Vilanova – Llíria

Lloc de realització 46015 València



Títol: TALLER D'ESPIROMETRIES

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 8

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Refermar els coneixements bàsics de la fisiopatologia respiratòria, els aspectes teòrics, tècnics i pràctics de la espirometria: facilitar la interpretació dels diferents patrons espiromètrics, i destacar la seua rellevància com a orientació diagnòstica per al seguiment i en el tractament de pacients.

Contingut:

Espirometria. Normes bàsiques. Ventilació. Tipus d'espirometria. Factors que determinen el flux respiratori màxim. Maneig de l'espiròmetre. Tècnica. Normativa i procediments.

Metodologia: Exposicions teòriques i pràctiques. Casos clínics.

Nre. de participants: 20

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21707212A

Centre organitzador: Departament de Salut de Vinaròs

Lloc de realització 12500 Vinaròs



Títol: TALLER DE REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR BÀSICA I AVANÇADA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 30

Dirigit a: tècnics especialistes, auxiliars d'infermeria / TCAE i A.P.



Objectius:

Capacitar els professionals sanitaris i no sanitaris de les institucions sanitàries en les tècniques del suport vital bàsic i en el seu maneig en les diferents situacions de necessitat.

Contingut:

Descripció de la cadena de supervivència.

Conceptes bàsics. Introducció a la reanimació cardiopulmonar.

Descripció dels passos de la RCP.

Assistència ventilatòria i circulatòria en parada cardiorespiratòria.

Conceptes bàsics. Reanimació cardiopulmonar en adults.

Metodologia: exposicions teòriques i simulacions pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21707358A

Centre organitzador: Assistència Sociosanitària – Doctor Moliner

Lloc de realització 46117 Serra



Títol: TALLER DE SIMULACIÓ CLÍNICA DE RCP

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 32

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Formar el personal sanitari implicat en l'atenció al pacient crític, a fi d'augmentar la qualitat assistencial i homogeneïtzar l'atenció al pacient.



Contingut:

Reconeixement del pacient crític.

Maneig de la via aèria: Tècniques manuals d'obertura, neteja de la via aèria, cànules orofaríngies, ventilació amb AMBU, intubació orotraqueal, via aèria quirúrgica, maneig de ventiladors

Suport a la circulació: massatge cardíac, monitorització de ritme cardíac, desfibril·ladors i cardioversors, fàrmacs.

Maneig de situacions clíniques concretes: pacient sense resposta a estímuls amb respiració espontània i pols, pacient sense resposta a estímuls ni respiració espontània però amb polsos, pacient sense resposta a estímuls, absència de ventilació espontània i sense polsos centrals, amb simulació dels quatre ritmes que produeixen parada cardíaca.

Metodologia: classes teòriques. Exercicis RCP en realitat virtual. Exercicis de simulació de situacions clíniques realitzades sobre maniquins. Enregistrament dels exercicis en vídeo per a cada alumne, amb anàlisi posterior dels errors.

Nre. de participants: 20

Sistema d'avaluació: qüestionari avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21707415A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Clínic – Malva-rosa

Lloc de realització 46010 València



Títol: TÈCNIQUES BÀSIQUES PER A INFERMERIA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: infermers / infermeres

Objectius:

Actualitzar coneixements en les principals tècniques realitzades pel col·lectiu d'infermeria

Contingut:

Taller control visió bàsic.

Taller embenats.

Taller sutures.

Taller espirometries.

Carro de parades i electrocardiografia bàsica.

Valoració del tractament de ferides agudes i cròniques.

Nocions bàsiques: sondatge vesical, sondatge nasogàstric, canalització de vies, llavades òtiques.

Cures bàsiques en ostomies.

Metodologia: expositiva-práctica, tallers.

Nre. de participants: 36

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21707513A

Centre Organitzador: Departament de Salut de Castelló

Lloc de realització 12004 Castelló



Títol: TÈCNIQUES I PROCEDIMENTS EN MEDICINA EXTRAHOSPITALÀRIES

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Actualitzar en el maneig de tècniques extrahospitalàries necessàries per al maneig de pacients crítics.

Contingut:

Puncions (venoses, centrals, perifèriques, intraòssies).

Drenatges (toràcic/peritoneal).

Dispositius assistència circulatòria.

Maneig via aèria. Ventilació artificial. VNI.

Ecografia.

Metodologia: exposicions teòriques i tallers pràctics.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21707676A

Centre organitzador: Servei d'Emergències Sanitàries de València

Lloc de realització 46009 València



Títol: TEORICOPRÀCTIC EN CIRURGIA MENOR

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Millorar les capacitats tècniques en cirurgia realitzades amb anestèsia local

Contingut:

Introducció, història de la cirurgia menor i programes de cirurgia menor per Atenció Primària. Fisiopatologia de la cicatrització.

Metodologia: teoricopràctica.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21707712A

Centre Organitzador: Departament de Salut de Vinaròs

Lloc de realització 12500 Vinaròs



Títol: TEORICOPRÀCTIC EN INSTRUMENTACIÓ QUIRÚRGICA COT-TRAUMA

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 28

Dirigit a: infermers / infermeres

Objectius:

Actualitzar els coneixements dels professionals d'infermeria en l'àrea quirúrgica per adquirir habilitats en la preparació de les taules d'instrumental i en els diferents tipus d'anestèsia, així com en el muntatge del camp quirúrgic, dels diferents mètodes d'esterilització dels sistemes d'informació i de la llista de control i garantir així la seguretat del pacient.

Contingut:

Coneixements de l'àrea quirúrgica.

Preparació de les taules d'instrumental.

Diferents tipus d'anestèsia.

Muntatge del camp quirúrgic.

Diferents mètodes d'esterilització.

Sistemes d'informació i de la llista de control per a garantir així la seguretat del pacient.

Metodologia: teoricopràctica.

Nre. de participants: 18

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. Edicions: 1

Codi del curs: 21707816A

Centre Organitzador: Departament de Salut de València – Arnau de Vilanova – Llíria

Lloc de realització 46015 València



Títol: TERÀPIA INTRAVENOSA I ESTANDARDITZACIÓ DE CURES EN LA INSTAURACIÓ I MANTENIMENT DE CATÈTERS VASCULARS

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: metges / metgesses i infermers / infermeres

Objectius:

Actualitzar el coneixement de les últimes guies basades en l'evidència científica.

Conéixer nous materials de bioseguretat en l'ús de la teràpia IV.

Ser capaç d'aplicar les cures recomanades en els procediments de la Conselleria de Sanitat.

Contingut:

Gestió del patrimoni venós del pacient.

Recomanacions Guia CDC 2011.

Procediments i cures de: catèters perifèrics, catèters centrals d'inserció perifèrica (tècnica de Seldinger), catèters centrals, arterials, etc.



Tècnica ecoguiada.

ETI. Equips de teràpia intravenosa.

Qualitat de les cures i seguretat del pacient.

Indicadors de qualitat de teràpia intravenosa (INCATIV), bacterièmia Zero.

Materials de bioseguretat.

Legislació actual.

Metodologia: curs presencial, amb sessions teòriques i taller pràctic.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència. Avaluació de l'aprofitament acadèmic dels alumnes.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21707917A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – La Fe

Lloc de realització 46026 València



Títol: ÚLCERES PER PRESSIÓ I FERIDES CRÒNIQUES

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: infermers / infermeres

Objectius:

Millorar el coneixement, bases científiques i capacitació necessària per a establir un pla d'atenció integral en la cura d'úlceres per pressió i altres ferides cròniques.

Contingut:

Estructura de la pell, procés de cicatrització.

Aspectes generals de la cura de la pell: antisèptics, neteja i desbridament, infecció.

Úlceres per pressió UPP: etiopatogènia de les UPP, epidemiologia, directrius generals de la prevenció de les UPP, escales de valoració.

Úlceres per decúbit.

Cures d'infermeria del peu diabètic.

Metodologia: Explicitant les activitats organitzades i planificades pel docent a fi de possibilitar l'aprenentatge. Hauran d'adjuntar els models corresponents, amb la descripció de casos o problemes plantejats als grups).

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21708023A

Centre organitzador: Departament de Salut de Dénia

Lloc de realització 03700 Dénia



Títol: URGÈNCIES PEDIÀTRIQUES

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: metges / metgesses dels Serveis Especials d'Urgències i d'Equips d'Atenció Primària.

Objectius:

Actualitzar els coneixements en l'atenció mèdica d'urgències al xiquet.

Contingut:

Convulsió febril.

Deshidratació.

Diarrea aguda.

Estat asmàtic.

Dolor abdominal.

Metodologia: Exposicions teòriques i treballs de grup.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: qüestionari d'avaluació del curs i control d'assistència.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21708150A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Plana

Lloc de realització 12540 Vila-real

Mapa web