Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 18 de febrer de 2016, de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, de creació del Registre de Municipis amb Elevada Perillositat d'Inundació.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7742 de 16.03.2016
Número identificador:  2016/1702
Referència Base de Dades:  001955/2016
 



RESOLUCIÓ de 18 de febrer de 2016, de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, de creació del Registre de Municipis amb Elevada Perillositat d'Inundació. [2016/1702]

Vista la disposició addicional primera del Decret 201/2015, de 29 d'octubre, del Consell, pel qual s'aprova el Pla d'Acció Territorial sobre Prevenció del Risc d'Inundació a la Comunitat Valenciana (d'ara en avant, PATRICOVA), i de conformitat amb els següents:



Antecedents de fet



1. En el preàmbul del decret citat anteriorment, es considera el cas particular d'aquells municipis en què, per la seua elevada extensió, les zones de perillositat d'inundació impedixen un creixement racional de nova ocupació de sòl en els seus termes municipals. Estos municipis seran objecte d'una declaració específica i els seus possibles desenvolupaments s'adequaran a models urbans d'elevada eficiència.



2. De conformitat amb l'article 15 de la normativa del PATRICOVA, es consideren municipis amb elevada perillositat d'inundació aquells en què, almenys, les dos terceres parts (2/3) del seu terme municipal estan afectades per la perillositat d'inundació de nivells 1 a 6, o bé aquells altres que, encara que no complisquen la condició anterior, tenen fortes limitacions per a orientar els seus futurs desenvolupaments cap a zones no inundables.

3. La disposició addicional primera de la normativa del PATRICOVA regula la creació del Registre de Municipis amb Elevada Perillositat d'Inundació. Els municipis que complisquen les condicions indicades en l'apartat anterior seran inclosos en este registre.

4. El PATRICOVA que es va aprovar per mitjà de l'Acord de 28 de gener de 2003, del Consell de la Generalitat, contenia, en la disposició addicional primera de la seua normativa urbanística, una relació de municipis amb elevat risc d'inundació: Albalat de la Ribera, Alboraya, Algemesí, Almàssera, Almoradí, Alzira, Benimuslem, Bonrepòs i Mirambell, Callosa de Segura, Catral, Cullera, Daya Nueva, Daya Vieja, Dolores, Formentera del Segura, Fortaleny, Orihuela, Polinyà de Xúquer, Quartell, Rafal, Riola, Sollana, Tavernes Blanques i Tavernes de la Valldigna.

5. D'acord de l'apartat 2 de la disposició addicional primera de la normativa urbanística del PATRICOVA aprovat l'any 2003, i al llarg de la seua vigència, es van declarar com a municipis amb elevat risc d'inundació els següents: Benejúzar, Beniparrell, Canet d'En Berenguer, els Poblets i San Fulgencio.

6. Els municipis amb elevada perillositat d'inundació tenen un règim específic en matèria de prevenció del risc d'inundació, que es regula, principalment, en els articles 15, 18.1 i 18.6, i en la disposició addicional segona, de la normativa del PATRICOVA.



Fonaments de dret



1. La Directiva 2007/60/CE, relativa a l'avaluació i gestió dels riscos d'inundació, i la seua transposició a la legislació estatal per mitjà de el Reial Decret 903/2010, de 9 de juliol, determinen que el concepte de risc d'inundació que es va aplicar en el PATRICOVA, aprovat l'any 2003, és equiparable al concepte de perillositat d'inundació que s'aplica en el PATRICOVA, aprovat l'any 2015, com es justifica en l'apartat 3.1 de la memòria del PATRICOVA actualment vigent. Per este motiu, els municipis amb elevat risc d'inundació que estan inclosos en les dos relacions que s'han recollit en els antecedents quart i quint d'esta resolució, tenen la consideració de municipis amb elevada perillositat d'inundació.

2. Atés l'origen de la declaració com a municipi amb elevada perillositat d'inundació, el registre de tals municipis s'estructura en 3 seccions:

Secció A: municipis declarats per la disposició addicional primera de la normativa urbanística del PATRICOVA, aprovat l'any 2003.

Secció B: municipis declarats per una resolució específica durant la vigència del PATRICOVA, aprovat l'any 2003.

Secció C: municipis declarats per una resolució específica durant la vigència del PATRICOVA, aprovat l'any 2015.

3. De conformitat amb l'apartat 2 de la disposició addicional primera de la normativa del PATRICOVA, la inclusió de nous municipis en la categoria d'elevada perillositat d'inundació es realitzarà per resolució de la persona titular de la conselleria competent en matèria d'ordenació del territori, a petició raonada dels municipis afectats. A estos efectes, l'ajuntament interessat haurà d'aportar, junt amb la sol·licitud d'inclusió, la documentació necessària per a acreditar la concurrència dels requisits exigits en esta normativa.

4. Els supòsits d'exclusió d'un municipi de la categoria d'elevada perillositat d'inundació es resoldran d'acord amb el que establix l'apartat 3 de la disposició addicional primera de la normativa del PATRICOVA. Esta exclusió es realitzarà per mitjà d'una resolució de la persona titular de la conselleria competent en matèria d'ordenació del territori.



5. El departament a què s'assigna el funcionament administratiu del Registre de Municipis amb Elevada Perillositat d'Inundació és el servici que tinga assignades les competències en matèria de gestió de plans d'ordenació del territori, i s'hi inclouran els riscos naturals i induïts en el territori. Actualment, eixa competència està assignada al Servici d'Ordenació del Territori, segons l'article 14.2.b del Decret 159/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori.

6. A més de les determinacions incloses en esta resolució, el funcionament administratiu del Registre de Municipis amb Elevada Perillositat d'Inundació està subjecte a les normes generals aplicables als registres públics.

7. La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori és la competent per a la creació del Registre de Municipis amb Elevada Perillositat d'Inundació, en aplicació de la disposició addicional primera de la normativa del PATRICOVA, en relació amb l'article 10 del Decret 7/2015, de 29 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen les conselleries en què s'organitza l'administració de la Generalitat (modificat pel Decret 12/2015, de 16 de setembre, del president de la Generalitat).

Vistos els antecedents i fonaments exposats, així com els preceptes normatius citats i els de general i pertinent aplicació, i la proposta de resolució formulada pel director general d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge, resolc:



Únic

Crear el Registre de Municipis amb Elevada Perillositat d'Inundació, que es regula en la disposició addicional primera del Decret 201/2015, de 29 d'octubre, del Consell, pel qual s'aprova el Pla d'Acció Territorial sobre Prevenció del Risc d'Inundació a la Comunitat Valenciana.



Contra esta resolució, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu davant dels jutjats contenciosos administratius de València, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la notificació, de conformitat amb allò que s'ha establit en l'article 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

No obstant això, també es podrà interposar un recurs de reposició davant de la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, en el termini d'un mes comptador també des de l'endemà de la notificació, d'acord amb el que disposen els articles 116.1 i 117.1 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, en la redacció donada per la Llei 4/1999, de 13 de gener, i en este cas no es podrà interposar un recurs contenciós administratiu fins que no es resolga expressament o es produïsca la desestimació presumpta del recurs de reposició interposat.



València, 18 de febrer de 2016.– La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori: María José Salvador Rubert.

Mapa web