Ficha disposicion

Ficha disposicion





CORRECCIÓ d'errades de l'Ordre 47/2019, de 9 de desembre, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, per la qual es convoquen proves selectives d'accés al cos superior de gestió en enginyeria tècnica agrícola de l'Administració de la Generalitat, escala investigació i experimentació agrària A2-14-02, sector administració especial, convocatòria 45/18, torn lliure general, pel sistema de concurs oposició i procés d'estabilització d'ocupació, corresponents a l'oferta d'ocupació pública de 2017, per al personal de l'Administració de la Generalitat.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8763 de 16.03.2020
Número identificador:  2020/1969
Referència Base de Dades:  002553/2020
 



CORRECCIÓ d'errades de l'Ordre 47/2019, de 9 de desembre, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, per la qual es convoquen proves selectives d'accés al cos superior de gestió en enginyeria tècnica agrícola de l'Administració de la Generalitat, escala investigació i experimentació agrària A2-14-02, sector administració especial, convocatòria 45/18, torn lliure general, pel sistema de concurs oposició i procés d'estabilització d'ocupació, corresponents a l'oferta d'ocupació pública de 2017, per al personal de l'Administració de la Generalitat. [2020/1969]



L'apartat 2 de l'article 109 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques permet rectificar en qualsevol moment, d'ofici o a instàncies dels interessats, els errors materials, de fet o aritmètics existents en els seus actes.



En l'esmentada ordre (DOGV 8697, 13.12.2019) s'ha advertit l'error material que a continuació s'assenyala:



Únic

Substituir el contingut de l'annex I, apartat denominat «PART ESPECIAL (Temari específic)», pel següent:



«Cos superior de gestió en enginyeria tècnica agrícola de l'Administració de la Generalitat, escala investigació i experimentació agrària A2-14-02



PART ESPECIAL

(Temari específic)

I. Dades bàsiques del sector

1. L'economia espanyola i valenciana. Principals indicadors. Política econòmica i política agrària. Objectius i instruments de la política agrària. Posició de la Comunitat Valenciana en el context de l'economia de la UE i Espanya.

2. Trets macroeconòmics bàsics de l'agricultura valenciana. La producció de la rama agrària (PRA): definició, regulació i composició. La Renda agrària: evolució. L'agricultura valenciana i el sistema agroalimentari valencià. La seua contribució a l'economia valenciana. El medi rural valencià: definició i delimitació demogràfica i territorial a la Comunitat Valenciana.

3. Pesca marítima. Situació actual a la Unió Europea i en la Comunitat Valenciana. Importància econòmica i població ocupada en la Comunitat Valenciana. Distribució geogràfica, produccions i calendari en la Comunitat Valenciana. Competències de la Generalitat. Característiques i tipus de producció. La flota pesquera valenciana: dimensions i problemàtica.

4. Associacionisme. Cooperativisme valencià: règim jurídic; òrgans de govern. Cooperatives agràries. Principals dades econòmiques de l'activitat cooperativa en l'àmbit agrari i agroalimentari. Les cooperatives de crèdit. Societats agràries de transformació (SAT). Les organitzacions professionals agràries. Les organitzacions de productors i les seues associacions. Les confraries de pescadors. Altres entitats associatives. Referència a la Comunitat Valenciana.

II. Polítiques agràries

5. Política d'estructures agràries: Llei 5/2019, d'estructures agràries de la Comunitat Valenciana. La Llei 5/2018, de l'Horta de València.

6. Política de preus i rendes. Evolució de la política de sosteniment de preus agraris. Preus agraris i inflació. Altres polítiques de rendes. Assegurances agràries: principis, normes i tipus. El sistema d'assegurances agràries combinades. Els plans anuals d'assegurances agràries, finalitats i continguts. L'actuació de l'estat en la reparació de danys catastròfics.

7. La investigació agrària en el marc general de la política agrària. Investigació i innovació agroalimentària a la Unió Europea, Espanya i a la Comunitat Valenciana. Objectius. Programes. L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA). La política d'innovació tecnològica agrària. Política de formació i de transferència de tecnologia. Plans de formació i assessorament. Formació reglada en el sector agrari i pesquer. Formació contínua en el sector agrari. Referència a la Comunitat Valenciana.

8. L'agricultura i els béns públics mediambientals. Equilibri agricultura-medi ambient. Xarxa Natura 2000. Fonts d'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle (GEI) en l'agricultura. Magnitud, importància relativa i evolució de les emissions. Els compromisos en matèria de canvi climàtic: mitigació i adaptació. Objectius de reducció d'emissions en 2020 i posteriors. L'Acord de París. Referència a la Comunitat Valenciana. Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible.



9. Qualitat en els aliments: definició i principis. Qualitat diferenciada: figures de qualitat. Normes de qualitat i normes de comercialització: productes regulats. Pla Nacional de Control Oficial de la Cadena Alimentària: Reglament 2017/625 relatiu als controls i altres activitats oficials, programes relacionats amb la qualitat alimentària i eines de coordinació. El control oficial: actuacions programades i específiques (després de denúncies). El control voluntari: organismes de certificació. L'etiquetatge dels aliments. El Reglament 1169/2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor.

III. La Unió Europea

10. La Unió Europea: antecedents històrics i objectius. Fonts del dret comunitari. Processos de decisió a la Unió Europea: el procediment ordinari. Els centres de decisió de la política agrària. La Política Agrària Comunitària (PAC): principis, objectius i instruments. Els sistemes d'intervenció. Les reformes de la PAC. La PAC més enllà del 2020.



11. La política de desenvolupament rural de la Unió Europea. La programació a Espanya i a la Comunitat Valenciana 2014-2020. Marc Nacional de Desenvolupament Rural. Marc Comú de Seguiment i Avaluació. El Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020 de la Comunitat Valenciana: estratègies; objectius; prioritats; mesures; quadres financers. Complementarietat amb les mesures finançades amb altres fons. Desenvolupament local mitjançant el LEADER.

IV. Factors condicionants i tecnologies de la producció

12. El clima. Principals factors climàtics. Les àrees climàtiques valencianes. La tecnologia i les restriccions climàtiques. La bioclimatologia. El sòl. El sòl com a factor de producció en l'agricultura. El preu i la mobilitat de la terra com a condicionant de l'estructura empresarial. El sòl i la tecnologia per a usos agrícoles. Tipus de sòls i distribució en el territori valencià.

13. L'aigua. L'aigua com a factor de producció en l'agricultura. La relació aigua-sòl-planta. La qualitat de les aigües per a reg. El problema de la salinització. El reg. Principals tècniques de reg. L'estalvi d'aigua i les tècniques de reg. Cost d'aigua i energia. Fertirrigació. Agricultures de secà i de regadiu. Els inputs hidràulics. Consum, estructura i estacionalitat.

14. Inputs energètics. Els inputs energètics en la producció agrària. Consum i estructura. Tipus d'energia i combustibles. L'eficiència energètica. Optimització de recursos. Les energies alternatives. Els inputs hidràulics. Consum, estructura i estacionalitat.

15. Fertilitzants. Tipus i característiques. Tècniques de fertilització. Incidència dels fertilitzants en la producció agrícola. Limitacions econòmiques i mediambientals per a la seua utilització: ús racional de fertilitzants.

16. Fitosanitaris. Mitjans de defensa fitosanitària: tipus i característiques. Tècniques d'aplicació. Control periòdic de la maquinària de tractaments. Residus en aliments. Límit màxim de residus (LMR). L'ús sostenible dels productes fitosanitaris: Directiva 2009/128/CE i RD 1113/2012. El Pla d'Acció Nacional d'ús sostenible dels productes fitosanitaris. Programa de vigilància de la comercialització i ús de productes fitosanitaris.

17. Agricultura i sostenibilitat. Agricultures intensives i extensives. Prevenció de la degradació dels sòls i aigües en l'agricultura. Contaminació de terres: principals causes. Criteris per a la correcta aplicació dels adobs i correccions orgàniques. Contaminació d'aqüífers per nitrats. Les zones vulnerables. Programes d'actuació. Directiva europea relativa a la contaminació de procedència agrària. Conservació de la biodiversitat. Codi de bones pràctiques agrícoles (CBPA). Directiva marc de l'aigua.



18. Llavors i plantes de reproducció vegetativa. Registre oficial de varietats. Espècies, varietats, tècniques de selecció i millora. Importància de la conservació i millora de les espècies i varietats, especialment del germoplasma autòcton. Tècniques de selecció, obtenció, multiplicació i protecció de noves varietats. Control sanitari del material vegetal. Organismes modificats genèticament (OGM).

19. Mecanització de l'empresa agrària a la Comunitat Valenciana. Estructura del parc de maquinària. Principals dèficits. Normes tècniques. Registre i control oficial. Tipus de màquines i característiques. Evolució de la mecanització agrària. Noves formes d'utilització de màquines agrícoles i empreses de serveis. Utilització en comú de la maquinària.

V. L'empresa agroalimentària

20. La indústria agroalimentària a la Comunitat Valenciana. Normativa. Estructura, dimensió sectorial i distribució territorial. Indicadors. Importància econòmica. Perspectiva de futur. Contribució de la indústria agroalimentària al desenvolupament rural.

21. La comercialització del sector agroalimentari. Escalons i circuits comercials. La transparència dels mercats. La informació de preus. La comercialització agroalimentària en origen i en destinació. Els mercats en origen. Les llotges. Canals tradicionals i canals alternatius. Referència a la Comunitat Valenciana.

VI. Produccions agrícoles i ramaderes

22. La ramaderia a la Comunitat Valenciana. Característiques i tipus. Principals orientacions productives. Tècniques de producció. Situació actual i perspectives de futur. Principals malalties i plans de control a la Comunitat Valenciana.

23. Citricultura. Distribució geogràfica, produccions i rendiments a la Comunitat Valenciana. Tècniques de producció. Espècies i varietats a la Comunitat Valenciana. Calendaris. Inputs. Operacions de cultiu. La sanitat vegetal en la citricultura. Perspectives de futur.

24. Cereals, oleaginoses, lleguminoses, proteaginoses i farratges. Distribució geogràfica, produccions i rendiments a la Comunitat Valenciana. Tècniques de producció. Espècies i varietats a la Comunitat Valenciana. Calendaris. Inputs. Operacions de cultiu. Exigències mediambientals. Mecanització. Importància relativa dins del subsector agrícola valencià. Compatibilitat amb altres cultius. Perspectives de futur.



25. Fructicultura i cultius emergents. Distribució geogràfica, produccions i rendiments a la Comunitat Valenciana. Tècniques de producció. Espècies i varietats a la Comunitat Valenciana. Calendaris. Inputs. Operacions de cultiu. Exigències mediambientals. Mecanització. Importància relativa dins del subsector agrícola valencià. Compatibilitat amb altres cultius. Perspectives de futur.

26. Horticultura. Espècies i varietats a la Comunitat Valenciana. Exigències mediambientals. Operacions de cultiu. Mecanització. Calendaris. Produccions i rendiments a la Comunitat Valenciana. Compatibilitat amb altres aprofitaments.

27 Floricultura i ornamentals. Espècies i varietats a la Comunitat Valenciana. Exigències mediambientals. Operacions de cultiu. Mecanització. Calendaris. Produccions i rendiments a la Comunitat Valenciana. Compatibilitat amb altres aprofitaments.

28. Olivicultura i viticultura. Distribució geogràfica, produccions i rendiments a la Comunitat Valenciana. Tècniques de producció. Espècies i varietats a la Comunitat Valenciana. Calendaris. Inputs. Operacions de cultiu. Exigències mediambientals. Mecanització. Importància relativa dins del subsector agrícola valencià. Compatibilitat amb altres cultius. Perspectives de futur.

29. Producció de cultius industrials. Espècies i varietats a la Comunitat Valenciana. Exigències mediambientals. Inputs. Operacions de cultiu. Mecanització. Calendaris. Produccions i rendiments a la Comunitat Valenciana. Compatibilitat amb altres aprofitaments.



30. Tècniques de producció en avicultura (carn i ous), porcí, remugants (carn, llet, oví, caprí i boví).

31. Tècniques de producció enològica i olis vegetals. Matèria primera. Procés bàsic. Tipus de productes i peculiaritats d'elaboració. Els vins d'amb denominació d'origen a la Comunitat Valenciana.



32. Agricultura ecològica. Normativa reguladora Unió Europea, Espanya i Comunitat Valenciana. Objectius. Principis. Distribució geogràfica, produccions i rendiments a la Comunitat Valenciana. Requisits agronòmics. Traçabilitat. Controls i certificació. El Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAU Comunitat Valenciana). El Pla Valencià de Producció Ecològica. Situació actual i perspectives de futur.



VII. Sanitat i higiene de la producció primària

33. Sanitat vegetal a la Comunitat Valenciana. Normativa europea, espanyola i valenciana. Objectius. Principals tipus de plagues i malalties. Mètodes de lluita contra plagues i malalties: convencional, producció integrada, lluita biològica i lluita biotècnica. Programes nacionals d'erradicació i control dels organismes nocius de vegetals: RD 1190/1998. Les agrupacions per a tractaments en agricultura (ATRIA).



34. Sanitat vegetal. Reglament 2016/2031: aspectes relatius al règim fitosanitari intracomunitari. Importació: organismes de quarantena, productes regulats, punts d'entrada autoritzats, determinació del risc fitosanitari. Certificat fitosanitari. El passaport fitosanitari: regulació normativa, moviment intracomunitari de vegetals, productes vegetals i d'altres. El Comité Fitosanitari Nacional.

35. Higiene de la producció primària: agricultura, ramaderia i pesca. Reglament (UE) 2017/625 sobre controls oficials. El Reglament 852/2004. Requisits per als operadors de les empreses alimentàries en la producció primària. Requisits per a la resta d'operadors de la cadena alimentària. La higiene i la traçabilitat en la producció primària. Registre d'operadors. Guies de Bones Pràctiques d'Higiene. Programes de control oficial de la producció primària.»



València, 27 de febrer de 2020.– La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública: Gabriela Bravo Sanestanislao.

Mapa web