Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 14 d'octubre de 2016, de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, per la qual es convoquen els cursos de promoció dels coneixements de valencià per als empleats públics de l'Administració de la Generalitat.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7900 de 20.10.2016
Número identificador:  2016/8201
Referència Base de Dades:  007832/2016
 

  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
    Grup temàtic: Ocupació pública
    Descriptors:
      Temàtics: cursos



RESOLUCIÓ de 14 d'octubre de 2016, de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, per la qual es convoquen els cursos de promoció dels coneixements de valencià per als empleats públics de l'Administració de la Generalitat. [2016/8201]

El títol quart de la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d'ús i ensenyament del valencià, preveu que els poders públics han de facilitar el coneixement del valencià als funcionaris i empleats públics i n'han de fomentar l'ús en totes les actuacions administratives.



En 2001, es va publicar el document del Consell d'Europa Marc europeu comú de referència per a les llengües: aprendre, ensenyar, avaluar (MECR), que té per objectiu proporcionar «unes bases comunes per a l'elaboració de programes de llengua, orientacions curriculars, exàmens, llibres de text, etc. a tot Europa», i també descriu «què han de fer els aprenents de llengua per a utilitzar una llengua per a la comunicació, i els coneixements i habilitats que han d'adquirir per a ser capaços d'actuar de manera efectiva».

D'acord amb el Decret 155/2015, de 18 de setembre (DOCV 7620, 22.09.2015), d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, correspon a la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme l'organització i la coordinació tècnica dels cursos de promoció dels coneixements de valencià per a funcionaris i empleats públics no docents, així com concretar-ne els aspectes organitzatius i de funcionament per tal d'aconseguir un millor aprofitament dels recursos humans i pressupostaris disponibles. Amb aquesta formació es pretén incrementar el nombre d'usuaris autònoms de valencià, amb la finalitat última d'aconseguir que aquesta siga la llengua d'ús general en l'Administració de la Generalitat.

Per això, i d'acord amb les competències atribuïdes a aquesta Direcció General, resolc:



Primer. Oferta de cursos

Es convoquen els cursos de promoció dels coneixements de valencià corresponents a la campanya 2016-2017 per al personal no docent al servei de la Generalitat i per a qualsevol empresa, pública o privada, que oferisca serveis a la Generalitat. S'ofereixen cursos presencials en centres de treball, organitzats en les diferents conselleries i organismes dependents de la Generalitat. Aquesta modalitat d'ensenyament complementa l'oferta de cursos que convoca l'Institut Valencià d'Administració Pública, en què s'aposta per l'aprenentatge en línia, amb l'objectiu no sols d'optimitzar els recursos disponibles, sinó també d'incrementar la qualitat en el procés de formació i de l'aprenentatge del valencià, alhora que permet, a més, que els funcionaris que la segueixen es beneficien de la flexibilitat horària d'aquest tipus d'aprenentatge.





Segon. Cursos en centres de treball

S'organitzaran en les diferents conselleries i organismes dependents de la Generalitat.

1. Organització i inscripció

Les conselleries i els organismes dependents de la Generalitat podran organitzar els cursos que consideren necessaris per al personal del seu centre de treball, si queden places vacants en els cursos, podran ser ocupades per personal d'altres conselleries o organismes dependents de la Generalitat. El pagament del professorat que impartirà els cursos anirà a càrrec de les conselleries o els organismes que els oferisquen.

Per tal que aquests cursos s'incloguen en la campanya de promoció de coneixements de valencià 2016-2017, la persona responsable de cada conselleria o organisme dependent de la Generalitat haurà de trametre una proposta organitzativa dels cursos segons el model disponible en l'adreça electrònica següent:

www.ceice.gva.es/polin/val/aprendre_cursos_personal.html.

Aquesta proposta organitzativa es trametrà al Servei d'Acreditació i Assessorament de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme per correu electrònic des de l'entrada en vigor d'aquesta resolució fins a 15 dies abans de l'inici del curs i, posteriorment, es presentarà l'original per Registre d'entrada adreçat al servei esmentat anteriorment.

En la proposta esmentada, la persona responsable de cada conselleria haurà de designar un coordinador o una coordinadora del curs. Una vegada rebuda la proposta, el Servei d'Acreditació i Assessorament contactarà amb qui coordine els cursos, que es responsabilitzarà de la posada en funcionament, de l'elaboració dels calendaris i de la comunicació de la preinscripció a l'alumnat. Quan finalitze el període de preinscripció, el coordinador o la coordinadora revisarà que les preinscripcions són correctes i es procedirà a la matriculació de l'alumnat en el curs en la plataforma eFormació. La Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme designarà el professorat que impartirà els cursos, tenint en compte les propostes que formulen les conselleries i els organismes dependents. El professorat s'encarregarà del control de l'assistència i del seguiment profitós del curs per part de l'alumnat.

El professorat seleccionat haurà d'estar en possessió del grau en Filologia Catalana o títol equivalent.

2. Dedicació lectiva, període de realització, horari dels cursos i nombre d'alumnat.

Els cursos tindran una durada aproximada d'entre 60 i 100 hores lectives. No se certificaran cursos d'una durada inferior a les 60 hores.



L'horari i el calendari lectius dels cursos, comprés entre els mesos de gener i setembre, incloses les dates d'inici i de finalització, seran establits pels responsables dels centres i hauran de ser confirmats per la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme. En els centres en què es realitzen dos o més cursos d'un mateix nivell, caldrà que l'horari de cada curs siga diferent.

El nombre màxim d'alumnes per curs serà de 30/40. No hi haurà un mínim d'alumnat.



Tercer. Coordinació i organització dels cursos

La convocatòria i l'organització de l'oferta dels cursos en centres de treball correspon a la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, a través del Servei d'Acreditació i Assessorament.



Els tècnics de promoció lingüística de les direccions territorials d'Educació, Investigació, Cultura i Esport d'Alacant i de Castelló s'encarregaran de l'organització de l'oferta dels cursos en centres de treball en les respectives demarcacions provincials.

En els centres de treball on s'organitzen cursos i hi haja tècnics de promoció lingüística, aquests seran els encarregats de coordinar el funcionament dels cursos del centre. En els centres o organismes que no disposen de tècnics de promoció lingüística, la persona responsable del departament haurà de designar una persona com a responsable de la coordinació.

La Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme podrà convocar el professorat i les persones que coordinen els cursos a una reunió abans de l'inici d'aquests i durant, per fer-ne un seguiment exhaustiu.



Quart. Contingut dels cursos

El Marc europeu comú de referència (MECR) ens convida a orientar l'enfocament comunicatiu cap a l'acció, ja que els nostres aprenents són agents socials que haurien de mantenir-se en contacte permanent amb la llengua.

Aquest és l'objectiu preferent que marcarà l'adaptació de les proves de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià als nivells de domini de la llengua que defineix el MECR.

Durant aquesta campanya i tenint en compte que estem en un procés d'adaptació progressiu de les proves de la JQCV al MECR, conviuran dos tipus de proves, per la qual cosa els continguts dels cursos també s'hi hauran d'adaptar.

D'una banda, els certificats de coneixements orals i de grau elemental s'adaptaran als nivells A2 i B1 del MECR, els continguts dels quals seran oportunament descrits per l'ordre corresponent. D'altra banda, es mantindran els certificats de grau mitjà i de grau superior. En els nivells A2 i B1 del MECR es pretén un enfocament dels cursos més comunicatiu on es treballe amb tasques adequades a situacions reals. El contingut dels cursos de grau mitjà i de grau superior s'adequarà als objectius generals previstos per als nivells establits en l'annex I de l'Ordre de 16 d'agost de 1994, de la Conselleria d'Educació i Ciència, per la qual s'estableixen els certificats oficials administratius de coneixements de valencià que expedirà la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià i s'homologuen i es revaliden altres títols (DOGV 2331, 24.08.1994). En 2009 aquests continguts i els objectius de les proves van ser adequats, a través del Ple de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, als criteris expressats en el MECR.



Cinqué. Certificats

Els cursos són de preparació per a les proves que convoca la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià. Per tant, l'assistència, el seguiment i la participació en aquests no comporta l'expedició de cap títol que acredite haver superat cap dels nivells dels certificats oficials administratius.

El Servei d'Acreditació i Assessorament expedirà un certificat de participació amb la durada lectiva del curs a les persones que superen el 85 % d'assistència. El professorat s'encarregarà del control i seguiment de l'assistència mitjançant la plataforma eFormació.



Sisé. Informació

Els telèfons d'informació sobre l'organització de cursos en centres de treball són el 961 970 482 i 961 970 979.

A més, es pot ampliar la informació sobre qualsevol aspecte organitzatiu o de funcionament en els centres territorials de coordinació següents:

– Alacant: Direcció Territorial d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, tel.: 965 934 782.

– Castelló de la Plana: Direcció Territorial d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, tel.: 964 333 928.

– València: Direcció Territorial d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, tel.: 961 271 342.





DISPOSICIÓ FINAL



Única

Aquesta resolució tindrà efectes l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Contra aquesta resolució, que no posa fi a la via administrativa, es pot interposar un recurs d'alçada davant de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Investigació, en el termini d'un mes comptat des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, d'acord amb el que disposen els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



València, 14 d'octubre de 2016.– El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme: Rubén Trenzano Juan.

Mapa web