Ficha disposicion

Ficha disposicion





Ajuntament de Burjassot. Convocatòria d'una plaça d'intendent general de la policia local, mitjançant concurs oposició pel torn lliure.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8196 de 22.12.2017
Número identificador:  2017/11567
Referència Base de Dades:  011459/2017
 

  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Ajuntament
    Grup temàtic: Ocupació pública
    Descriptors:
      Temàtics: ofertes d'ocupació pública i oposicions, A/A1
      Descriptors toponímics: Burjassot



Convocatòria d'una plaça d'intendent general de la policia local, mitjançant concurs oposició pel torn lliure. [2017/11567]

Per mitjà d'aquest anunci es fa públic que pel Decret d'Alcaldia número 3156, de data 11 de desembre de 2017, s'ha resolt aprovar les bases per a la selecció del lloc d'intendent general de la policia local de Burjassot, que es transcriuen tot seguit:



Bases específiques per a la provisió en propietat d'una plaça d'intendent general de la policia local de Burjassot, per mitjà de concurs oposició per torn lliure



Primera. Objecte de la convocatòria

És objecte de la present convocatòria la provisió en propietat d'una plaça d'intendent general de la policia local, vacant en la plantilla de personal funcionari d'aquest ajuntament i enquadrada en l'escala d'administració especial; subescala b, serveis especials; classe a, policia local i els seus auxiliars (escala superior); grup A1 dels establits en l'article 76 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, corresponent a l'oferta d'ocupació pública de 2017, publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana número 8110, del 22 d'agost de 2017.

La provisió de la plaça s'efectuarà per mitjà del procediment de concurs oposició, pel torn lliure.

La plaça està dotada amb les retribucions bàsiques establides per al grup A1, i les complementàries i la resta de retribucions que corresponguen de conformitat amb la legislació vigent.



Segona. Legislació aplicable

1) Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic.



2) Llei 6/1999, de 19 d'abril, de la Generalitat Valenciana, de policies locals i de coordinació de policies locals de la Comunitat Valenciana.



3) Llei 3/2016, de 23 de març, de modificació dels articles 33 i 33 bis de la Llei 6/1999, de 19 d'abril, de policies locals i coordinació de les policies locals de la Comunitat Valenciana.

4) Decret 88/2001, de 24 d'abril, del Govern Valencià, pel qual s'establixen les bases i criteris generals uniformes per a la selecció, promoció i mobilitat de totes les escales i categories de les policies locals i auxiliars de policia local de la Comunitat Valenciana.

5) Orde d'1 de juny de 2001, de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, de desenrotllament del Decret 88/2001, de 24 d'abril, del Govern Valencià, pel qual s'establixen les bases i criteris generals uniformes per a la selecció, promoció i mobilitat de les policies locals de policia local de la Comunitat Valenciana, escala superior, categories intendents general i intendent principal.

6) Ordre de 23 de novembre de 2005, de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, per la qual s'establixen els criteris mínims per a la selecció dels policies locals de la Comunitat Valenciana, en les proves físiques, psicotècniques i en el reconeixement mèdic.

7) Llei 7/1985, de 2 d'abril, per la qual es regulen les bases reguladores del règim local.

8) Reial decret legislatiu 781/1986, de 18 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de les disposicions legals vigents en matèria de règim local.



9) Reial decret 896/1991, de 7 de juny, pel qual s'establixen les regles bàsiques i els programes mínims a què ha d'ajustar-se el procediment de selecció dels funcionaris d'Administració local.

10) Llei 10/2010, de 9 de juliol, de la Generalitat, d'ordenació i gestió de la funció pública valenciana.

11) Decret 3/2017, de 13 de gener, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de selecció, provisió de llocs de treball i mobilitat del personal de la funció pública valenciana.





Tercera. Requisits dels aspirants

Per a ser admesos a la realització de les proves selectives, els aspirants hauran de reunir els següents requisits, referits al dia en què finalitze el termini de presentació de sol·licituds:

– Tindre nacionalitat espanyola.

– Estar en possessió del títol universitari de grau (llicenciat universitari o equivalent), o tindre complides les condicions per a obtindre'l en la data que finalitze el termini de presentació d'instàncies. En tot cas l'equivalència haurà de ser aportada per l'aspirant per mitjà de certificat expedit a aquest efecte per l'administració competent en cada cas.



– No patir malaltia ni defecte físic que li impedisca el normal exercici de les funcions pròpies de l'escala i categoria a què s'aspira, d'acord amb el quadre d'exclusions mèdiques que es determinen.

– Tindre complits 16 anys d'edat i no excedir, si és el cas, de l'edat màxima de jubilació forçosa.

No haver sigut separat, per mitjà d'expedient disciplinari, del servei de l'Estat, de les comunitats autònomes o de les entitats locals, ni trobar-se inhabilitat per a l'exercici de funcions públiques.

– Estar en possessió dels permisos que habiliten per a la conducció de les classes B, amb un any d'antiguitat, i A que permeta la conducció de motocicletes amb unes característiques de potència que no sobrepassen els 25 kW o una relació potència/pes no superior a 0,16 kW/kg.





Quarta. Presentació d'instàncies i documentació annexa

Els que desitgen prendre part en aquestes proves selectives, hauran de presentar omplit el formulari de «Sol·licitud d'admissió a proves selectives per a ingrés de personal», d'acord amb model oficial, que serà facilitat per l'Ajuntament.

Amb el formulari de «Sol·licitud d'admissió a proves selectives per a ingrés de personal» i ja efectuat el pagament dels drets d'examen, la sol·licitud acompanyada del justificant del pagament de la taxa es presentarà davant de l'Ajuntament de Burjassot, siti en la plaça d'Emilio Castelar, número 1, Burjassot, en la forma que determinen els articles 14 i 16 de la Llei 39/2015, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

El termini de presentació de sol·licituds serà de 20 dies naturals, comptats a partir de l'endemà de la publicació de l'extracte de la convocatòria en el Boletín Oficial del Estado.

No s'admetrà el pagament fora del dit termini ni sol·licituds presentades en model no oficial.

La falta de pagament de la taxa de drets d'examen en el termini assenyalat, determinarà la inadmissió de l'aspirant a les proves selectives.

Per a ser admesos i, si és el cas, prendre part de les proves selectives, les persones aspirants declararan responsablement, en les seues sol·licituds, que reuneixen tots els requisits exigits en la base tercera, referits sempre a la data d'expiració del termini de presentació de sol·licituds, així com que accepten en tots els seus punts les presents bases, havent d'acreditar els requisits posteriorment, en el cas que foren seleccionades.

Juntament amb la sol·licitud (exemplar per a l'Ajuntament) s'adjuntarà:

a) Fotocòpia del DNI.

b) Justificant d'abonament dels drets d'examen.

c) Fotocòpia compulsada del seu original de la titulació acadèmica que figura com a requisit.

d) Memòria projecte.

e) Fotocòpia compulsada del permís de conduir.

f) Treball sobre la violència de gènere.

g) Treball sobre la cooperació, coordinació i col·laboració entre cossos i forces de seguretat.

De conformitat amb el que estableix l'article 4 de l'Ordenança fiscal municipal reguladora de la taxa per drets d'examen, els aspirants hauran d'abonar en concepte de taxa per drets d'examen, la quantitat de 28,93 euros. El pagament pot realitzar-se de dues maneres: una, a través d'internet en la pàgina web de l'Ajuntament (www.burjassot.es); l'altra, en el SAC, en el qual es facilitarà el document per a pagar a través de qualsevol de les entitats financeres col·laboradores.

Els drets d'examen citats només seran tornats als que no siguen admesos al procediment selectiu, per falta d'algun dels requisits exigits per a prendre-hi part.



Cinquena. Publicitat de la convocatòria

Les bases de la present convocatòria es publicaran íntegrament en el Butlletí Oficial de la Província de València, en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, en el tauler d'anuncis i en la pàgina web de l'Ajuntament, i també es publicarà un extracte de la convocatòria en el Boletín Oficial del Estado. El text íntegre de les bases es remetrà a l'Institut Valencià de Seguretat Pública de la Generalitat Valenciana, en els termes establits en la legislació de règim local i de coordinació de les policies locals de la Comunitat Valenciana.



Sisena. Admissió d'aspirants

Finalitzat el termini de presentació d'instàncies, mitjançant una resolució de l'Alcaldia, s'aprovarà la llista provisional d'aspirants admesos/as i exclosos/as. La dita resolució es publicarà en el Butlletí Oficial de la província de València, en el tauler d'anuncis i pàgina web de l'Ajuntament, i es concedirà un termini de 10 dies hàbils per a esmenar els defectes que hagen motivat l'exclusió o per a realitzar les al·legacions que es consideren oportunes.

Conclòs el termini de reclamacions i esmenes, i resoltes aquestes per l'Alcaldia, s'elevarà a definitiva la llista d'admesos/ses i exclosos/ses mitjançant una resolució, entenent-se que, en cas de no existir cap reclamació, esdevindrà automàticament definitiva, que serà feta pública en els mateixos mitjans que la llista provisional.

En la resolució per la qual s'aprove la llista definitiva, es determinarà el lloc, data i hora de la celebració de la fase de concurs, així com del primer exercici de l'oposició i la composició de l'òrgan de selecció.



Seran causes d'exclusió, a més de les assenyalades, les següents:

– No reunir algun dels requisits a què es refereixen les presents bases.

– L'omissió de la firma en la sol·licitud.

– L'omissió en la sol·licitud de la fotocòpia del document nacional d'identitat.

– L'omissió de la memòria projecte.

– L'omissió del treball de violència de gènere.

– L'omissió del treball de coordinació, cooperació i col·laboració entre cossos i forces de seguretat.

– L'omissió en la sol·licitud de la fotocòpia de la titulació acadèmica que figura com a requisit.

Setena. Òrgan de selecció o tribunal qualificador

L'òrgan de selecció estarà constituït per cinc membres, funcionaris de carrera, designats pel president de la corporació, dels quals un serà el president i un altre el secretari. Tots ells hauran de tindre el grup de titulació A, subgrup A1, i tres vocals:

Un a proposta de la Direcció General de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, de la Presidència de la Generalitat Valenciana.

Un a proposta de la Direcció General d'Administració Local.

Un tècnic pertanyent a l'escala superior de la policia local, pertanyent a un cos de la policia local de la Comunitat Valenciana.

El secretari de l'Ajuntament de Burjassot.

Un tècnic lingüístic del grup A1 que pertanga a qualsevol de les administracions públiques.

Tots els membres tindran veu i vot.

La designació de l'òrgan de selecció inclourà la dels respectius suplents.

El personal d'elecció o de designació política, els funcionaris/àries interins/nes i el personal eventual, no podrà formar part dels òrgans de selecció.

L'òrgan esmentat podrà, així mateix, i en qualsevol moment, requerir als aspirants que acrediten la seua personalitat; a aquest fi hauran d'anar proveïts del document nacional d'identitat o un altre document justificatiu.

La composició de l'òrgan de selecció serà la més adequada a la naturalesa de la plaça convocada i tots els seus membres amb dret de vot hauran de posseir un nivell de titulació o especialització iguals o superiors als exigits per a l'accés a les places convocades. Aquesta exigència de professionalització dels membres dels òrgans de selecció es configura com un mandat bàsic en la normativa vigent. Per tant, si l'Ajuntament no disposa del personal suficient que reunisca aquest perfil, resultarà necessari acudir a la col·laboració o cooperació interadministrativa.



A aquest efecte, l'òrgan de selecció tindrà la consideració de primera, tant pel que fa a les assistències dels seus membres com dels seus assessors i col·laboradors, d'acord amb la classificació establida en l'article 30 del Reial decret 462/2002, de 24 de maig.

A l'òrgan de selecció li correspon el desenvolupament i la qualificació de les proves selectives, està vinculat en la seua actuació a les presents bases i no podrà proposar l'accés a la condició de funcionari d'un nombre superior de persones aprovades al de vacants convocades, ni declarar que han superat les proves selectives un nombre superior d'aspirants al de places convocades.

Els membres de l'òrgan de selecció s'hauran d'abstindre d'intervindre i ho notificaran a l'autoritat convocant i els aspirants podran recusar-los quan concórreguen les circumstàncies previstes en els articles 23 i 24 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, o quan hagueren realitzat tasques de preparació d'aspirants en els cinc anys anteriors a la publicació de la convocatòria.

L'òrgan de selecció no podrà constituir-se ni actuar sense la presència de la majoria dels membres, titulars o suplents indistintament. Les decisions s'adoptaran per majoria de vots. A més, es podrà disposar la incorporació als seus treballs d'assessors especialistes, per a aquelles proves que ho requerisquen, els quals es limitaran a l'exercici de les seues especialitats tècniques i, sobre la base exclusiva d'aquestes. Col·laboraran amb l'òrgan de selecció amb veu però sense vot. Els assessors especialistes podran ser recusats per les mateixes causes d'abstenció i recusació que la resta de l'òrgan de selecció i el seu nomenament s'haurà de fer públic junt amb l'òrgan de selecció.

En cas d'absència del membre que ostente la presidència, titular o suplent, aquesta delegarà en un altre membre de l'òrgan de selecció.

Les actuacions de l'òrgan de selecció podran ser recorregudes en alçada davant de l'alcalde president o davant del mateix òrgan, en el termini d'un mes a comptar de que aquestes es feren públiques, d'acord amb l'article 121 i següents de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



Huitena. Començament i desenvolupament de les proves

El lloc, data i hora de començament del primer exercici, així com l'ordre de crida dels/les aspirants i la composició de l'òrgan de selecció, es farà públic en el Butlletí Oficial de la Província de València i en el tauler d'anuncis electrònic i pàgina web de l'Ajuntament, amb una antelació mínima de 15 dies.

Els aspirants seran convocats per a cada exercici en crida única, excepte causes de força major, degudament justificada i apreciada lliurement pel tribunal. La no-presentació d'un/a aspirant en el moment de ser cridat a qualsevol de les proves obligatòries o quan compareguen en el lloc de realització quan ja s'hagen iniciat les proves, determinarà automàticament la pèrdua del seu dret a participar en el procés selectiu, per la qual cosa quedarà exclòs d'aquest.



Quan es tracte de proves orals o altres de caràcter individual i successiu, l'òrgan de selecció podrà apreciar les causes al·legades i admetre l'aspirant per a la seua realització, sempre que les proves no hagen finalitzat i la dita admissió no menyscabe el principi d'igualtat amb la resta del personal.

En qualsevol moment, l'òrgan de selecció podrà requerir als/les aspirants, perquè acrediten la seua identitat; a aquest fi hauran d'anar proveïts/ïdes del DNI.

Una vegada iniciat el procés selectiu, els resultats de cada un dels exercicis, les successives crides i convocatòries, i, en definitiva, qualsevol decisió que adopte l'òrgan de selecció i que haja de conéixer el personal aspirant fins a la finalització de les proves selectives, s'exposaran en el tauler d'anuncis electrònic i pàgina web de l'Ajuntament. Bastarà la dita exposició, en la data en què s'inicie, com a notificació a tots els efectes. La convocatòria per a la sessió següent d'un mateix exercici haurà de realitzar-se amb un termini mínim d'antelació de 24 hores entre prova i prova, mentre que la convocatòria per a un exercici distint haurà de respectar un termini mínim de dos dies.





Novena. Procediment de selecció

Els exercicis selectius corresponents a aquesta plaça seran els següents:

Exercici primer

Prova psicotècnica. De caràcter obligatori i eliminatori

Consistirà en la realització d'un exercici o prova psicotècnica-aptitudinal i/o de personalitat, proposada per l'òrgan de selecció i ajustada al barem que figura en l'annex d'aquesta convocatòria, d'acord amb el que estableix l'Ordre de 23 de novembre de 2005, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administracions Públiques.

Aquesta prova es qualificarà amb apte o no apte i tindrà caràcter eliminatori. Temps màxim: el fixarà l'òrgan de selecció en funció de la prova a realitzar.

La superació de la dita prova en els municipis de la Comunitat Valenciana, expressament homologada per l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències, tindrà una validesa de sis mesos des de la seua realització, i eximirà durant aquest període l'aspirant de tornar a realitzar-la. L'acreditació documental suficient de la dita superació haurà de presentar-se únicament dins del termini que va des del dia de la publicació de l'anunci de convocatòria d'aquesta prova fins al dia hàbil immediat anterior a la data de celebració d'aquesta, per mitjà d'un escrit dirigit a l'òrgan de selecció.

La justificació i acreditació de l'homologació de la prova, així com de la data de la seua realització, correspon exclusivament als aspirants que pretenguen fer valdre aquesta exempció. Si l'òrgan de selecció considerara que les circumstàncies descrites no es troben prou acreditades o se suscitaren dubtes sobre la seua homologació, l'òrgan de selecció podrà acordar que ell o els aspirants que es troben en aquesta situació realitzen el present exercici. Els aspirants convocats preceptivament hauran de comparéixer a la celebració de la prova als efectes de conéixer la resolució de l'òrgan de selecció respecte de les exempcions, llevat que, prèviament a aqueix moment, s'haja publicat per l'òrgan de selecció acord exprés d'exempció; en cas contrari, això és, en el cas que l'òrgan de selecció no haja publicat el referit anunci o en el cas que, publicat aquest, l'aspirant sol·licitant de l'exempció no conste com a beneficiat per aquesta, haurà de comparéixer a la crida i la seua no-presentació implicarà perdre el dret a continuar en el present procés selectiu.

Exercici segon

Proves d'aptitud físiques (d'acord amb el que estableix l'Ordre de 23 de novembre de 2005, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administracions Públiques).

De caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a superar proves d'aptitud física que posen de manifest la capacitat per a l'exercici del lloc de treball i el contingut i marques mínimes de les quals seran, almenys, les següents i segons el quadre d'edats:

Proves:

1. Carrera de resistència 1.000 metres.

2. Salt de longitud amb carrera.

3. Natació 50 metres.



Barem d'edats masculí:

Quadre d'edats Prova 1 Prova 2 Prova 3

Fins a 30 anys 4' 20'' 3,75 m 60''

De 31 a 35 anys 4' 50'' 3,50 m 1' 10''

De 36 a 40 anys 5' 30'' 3,25 m 1' 25''

De 41 a 45 anys 10' 3,00 m 1' 30''

De 46 a 50 anys 11' 2,75 m 1' 40''

Més de 50 anys 12' 2,40 m 1' 55''





Barem d'edats femení:

Quadre d'edats Prova 1 Prova 2 Prova 3

Fins a 30 anys 4' 50'' 3,10 m 1' 10''

De 31 a 35 anys 5' 20'' 2,90 m 1' 20''

De 36 a 40 anys 6' 00'' 2,70 m 1' 35''

De 41 a 45 anys 11' 2,50 m 1' 45''

De 46 a 50 anys 12' 2,30 m 1' 55''

Més de 50 anys 13' 2,10 m 2' 10''





La qualificació d'aquest exercici serà d'apte o no apte, havent-se de superar com a mínim dos de les tres de les proves per a ser declarat apte.



La superació d'aquesta prova tindrà una validesa de quatre anys des de la seua realització, fins al dia de finalització del termini de presentació de les instàncies, amb independència de l'edat de l'aspirant, i queden exempts de realitzar-la aquells que en el període esmentat l'hagen superat.

La valoració de les proves d'aptitud física en les proves de salt es realitzarà mesurant la distància efectiva.

Per a garantir una adequada coordinació i agilitat en aquesta prova, el president de l'òrgan de selecció, en funció del nombre d'aspirants i altres circumstàncies podrà designar els col·laboradors que crega convenients per a tal fi.

Exercici tercer

Test de cultura policial.

Consistirà a contestar correctament per escrit un qüestionari de 100 preguntes tipus test, amb 4 alternatives de resposta cada una d'aquestes, de les quals només una de les alternatives és la verdadera.

Aquestes preguntes versaran sobre el temari que figura al final d'aquesta convocatòria.

Temps màxim: 1 hora i 30 minuts.

Les preguntes d'aquesta prova es puntuaran de la forma següent:

Cada pregunta encertada puntuarà 0,10 punts.

Cada pregunta contestada de forma incorrecta (assenyalant com verdadera una alternativa que no és la correcta), es penalitzarà amb 0,033 punts, és a dir, es puntuarà amb -0,033.

Les preguntes sense contestar o contestades en més d'una de les alternatives no puntuaran, encara que alguna de les contestades siga la correcta, ni seran objecte de penalització.

La qualificació d'aquest exercici serà de 0 a 10 punts, i s'haurà d'obtindre un mínim de 5 punts per a superar-lo.

Exercici quart

Coneixement del valencià.

Obligatori, consistent a traduir del valencià al castellà, i viceversa, un text proposat pel tribunal en un temps a determinar.

Aquest exercici es qualificara de 0 a 4 punts i no serà eliminatori.

Exercici cinqué

Tema de reconeixement mèdic.

Obligatori, eliminatori i qualificable d'apte o no apte.

A aquesta prova hauran d'assistir els aspirants portant certificat mèdic oficial, que haurà de ser expedit per facultatiu competent i en el qual s'haurà de fer constar, expressament, que el reconeixement s'ha realitzat d'acord amb el barem mèdic que apareix en l'annex A d'aquestes bases (Ordre de la Conselleria de Justícia, Interior i Administracions Públiques, de 23 de novembre de 2005; DOGV 5148, 02.12.2005) i que no posseeixen cap de les exclusions mèdiques arreplegades en la dita Ordre de 23 de novembre de 2015.

A més, en el certificat mèdic es farà constar, expressament, que l'aspirant reuneix la capacitat necessària per a concórrer a les proves físiques exigides.

La superació d'aquesta prova, homologada expressament per l'IVASP, tindrà una validesa de sis mesos des de la seua realització, i quedaran exempts de passar-la els que en el dit període l'hagen superat, sempre que no es produïsquen malalties que, a juí del tribunal mèdic, justifiquen de tornar-les a realitzar.

Consistirà en el desenvolupament d'un tema d'actualitat i coneixement general relacionat amb els epígrafs del temari, triat pel tribunal, l'extensió del qual no podrà ser inferior a tres folis ni excedir de sis, a una sola cara. Es valorarà la lògica de l'exposició, i a elecció de l'òrgan de selecció, podrà ser llegit en exposició pública per l'aspirant. La qualificació d'aquest exercici serà de 0 a 10 punts, i serà necessari per a superar-lo un mínim de cinc punts.

Temps màxim: 1 hora i 30 minuts.

Exercici sisé

Tema de composició.

Consistirà en el desenvolupament d'un tema d'actualitat i coneixement general, relacionat amb els epígrafs que integren els respectius temaris, triat pel tribunal, l'extensió del qual no podrà ser inferior a tres folis ni excedir de sis a una sola cara, a fi de valorar la lògica de l'exposició i coneixements de l'aspirant sobre aquest. El dit exercici, a elecció del tribunal, podrà ser llegit en sessió pública per l'aspirant.



La qualificació d'aquest exercici serà de 0 a 10 punts, i per a superar-lo s'haurà d'obtindre un mínim de 5 punts.

Exercici seté

Memòria projecte.

Consistirà en la presentació, exposició i defensa oral durant un temps no inferior a 45 minuts ni superior a 1 hora i 30 minuts, d'un estudi inèdit sobre organització, problemàtica, funcions i serveis del cos de policia local en un municipi amb una població d'igual o semblant a la del municipi convocant, fins i tot del mateix municipi.

La dita memòria projecte haurà d'aportar-se per escrit en el moment de presentació d'instàncies en sobre tancat i segellat, i haurà de tindre una extensió mínima de 60 i màxima de 75 fulls, grandària DIN A4, escrites a ordinador, grandària Arial 12 i espai d'1,5 punts.

Durant l'exposició l'òrgan de selecció podrà formular totes les preguntes o aclariments que considere oportuns.

La qualificació d'aquest exercici serà de 0 a 10 punts, i caldrà un mínim de 5 punts per a superar-lo.

Exercici huité

Desenvolupament del temari.

Consistirà a desenvolupar per escrit dos temes triats per l'aspirant de quatre extrets per sorteig entre els que componen el temari que figura al final d'aquesta convocatòria.

Els temes esmentats seran llegits en sessió pública davant de l'òrgan de selecció, que podrà formular les preguntes o aclariments que sobre aquests jutge oportuns. Es valorarà la claredat d'idees, la facilitat d'expressió i el coneixement dels temes exposats. La qualificació d'aquest exercici serà de 0 a 10 punts i és necessari per a superar-lo un mínim de 5 punts.

Temps màxim: 2 hores.

Exercici nové

Consistirà en la presentació, exposició i defensa oral durant un temps no inferior a 45 minuts ni superior a 1 hora i 30 minuts, d'un treball sobre la violència de gènere, sobre l'organització, problemàtica, funcions i servei dels cossos de la policia local, en un municipi semblant a la del municipi convocant. El dit treball haurà d'aportar-se per escrit en el moment de presentació d'instàncies en sobre tancat i segellat i haurà de tindre una extensió mínima de 25 i màxima de 30 fulls, grandària DIN A4, mecanografiats a doble espai i a una sola cara. Durant l'exposició el tribunal podrà formular quantes preguntes o aclariments considere oportunes.

La qualificació d'aquest exercici serà de 0 a 10, i caldrà un mínim de 5 punts per a superar-lo.

Exercici desé

Consistirà en la presentació, exposició i defensa oral durant un temps no inferior a 45 minuts ni superior a 1 hora i 30 minuts, d'un treball sobre la coordinació, cooperació i col·laboració entre els cossos i forces de seguretat de l'Estat amb la policia local, sobre l'organització, problemàtica, de les funcions comunes i pròpies de cada cos, en un municipi semblant a la del municipi convocant. El treball haurà d'aportar-se per escrit en el moment de presentació d'instàncies en sobre tancat i segellat i haurà de tindre una extensió mínima de 25 i màxima de 30 fulls, grandària DIN A4, mecanografiats a doble espai i a una sola cara. Durant l'exposició el tribunal podrà formular quantes preguntes o aclariments, considere oportunes.

La qualificació d'aquest exercici serà de 0 a 10, i caldrà un mínim de 5 punts per a superar-lo.

La valoració dels exercicis de desenvolupament del temari s'efectuarà per mitjà de l'obtenció de la mitjana aritmètica de cada un dels membres de l'òrgan de selecció, i s'han de rebutjar-se totes les puntuacions màximes i mínimes quan entre aquestes existisca una diferència de 4 punts o més; servirà, si és el cas, com a punt de referència la puntuació màxima obtinguda.

La qualificació final de l'oposició s'obtindrà sumant les puntuacions obtingudes en els exercicis de què consta. Així com la suma del concurs que consta en l'annex.





Desena. Relació d'aprovats

El nombre d'aspirants aprovats en el procés selectiu no podrà excedir el nombre de places convocades, a què s'agregaran les vacants que s'hagueren produït fins a la seua realització, dins dels límits establits legalment.

L'òrgan de selecció formularà proposta, a l'òrgan municipal competent, de l'aspirant que, havent superat el procés selectiu i prèvia presentació de la documentació exigida en aquestes bases, haja d'incorporar-se a l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències, per a seguir un curs de formació teoricopràctic de caràcter selectiu, de 350 hores lectives de duració i sense que puga ser superior al de places convocades.



Aquells aspirants que hagueren realitzat amb anterioritat el curs selectiu per a l'accés a la mateixa escala de la policia local en els municipis de la Comunitat Valenciana quedaran exempts de realitzar-lo, mitjançant una resolució del director general competent en matèria de policia, a proposta de la Direcció de l'Institut Valencià de Seguretat Pública, si no hagueren transcorregut més de quatre anys des de la data de realització i superació d'aquest i no s'haguera alterat substancialment el seu contingut.

Acabat el curs teoricopràctic, l'Institut Valencià de Seguretat pública i Emergències comunicarà a l'òrgan competent de cada corporació la relació d'aspirants que hagen superat l'esmentat curs, amb indicació de la puntuació o qualificació obtinguda als efectes del seu nomenament com a funcionari de carrera.

Durant la realització del curs teoricopràctic l'aspirant serà nomenat funcionari en pràctiques de la corporació, amb els drets inherents a tal situació i percebent, en tot cas, les retribucions íntegres del lloc a què aspira.

En cada convocatòria els aspirants que no superaren el curs teoricopràctic podran incorporar-se al curs immediat posterior. No obstant això, cessaran com a funcionaris en pràctiques, i podran ser nomenats novament quan s'incorporen al següent curs. Si no superen aquest segon curs, perdran definitivament el dret de reserva.



La qualificació del període de pràctiques correspondrà l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències. La seua valoració es farà basant-se en criteris objectius que faran referència a l'assimilació dels coneixements impartits, responsabilitat, dedicació i tots els aspectes de l'actuació de l'aspirant que siguen necessaris per a valorar la seua capacitat per a una adequada prestació de les funcions atribuïdes al lloc.



Onzena. Incidències

L'òrgan de selecció podrà resoldre els dubtes que es presenten, interpretar aquestes bases i prendre els acords necessaris per al bon ordre del procés selectiu. En allò no previst en les presents bases, de conformitat amb el que preveu l'article 52 de la Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat, serà aplicable la Llei de la Generalitat Valenciana 6/1999, de 19 d'abril, de policies locals i de coordinació de les policies locals de la Comunitat Valenciana; el Decret 88/2001, de 24 d'abril, del Govern Valencià, pel qual s'estableixen les bases i criteris generals uniformes per a la selecció, promoció i mobilitat de policia local de la Comunitat Valenciana, categoria superior (DOGV 3988, 27.04.2001), i ordes de 23 de novembre de 2005 (DOGV 5148, 02.12.2005) i d'1 de juny de 2001 (DOGV 4049, 24.07.2001). A més de per la Llei 7/1985, de 2 d'abril, de bases de règim local; Reial decret legislatiu 781/1986, de 18 d'abril; Reial decret 896/1991, de 7 de juny; Decret 3/2017, de 13 de gener, del Govern Valencià, i Reial decret 364/1995, de 10 de març.





Dotzena. Recursos

Contra la present convocatòria i les seues bases, que posa fi a la via administrativa, pot interposar alternativament o recurs de reposició potestatiu, en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la recepció d'aquesta notificació, davant de l'alcalde d'aquest ajuntament, de conformitat amb els articles 123 i 124 de Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, o recurs contenciós administratiu, davant del Jutjat Contenciós Administratiu de València, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la recepció de la present notificació de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la jurisdicció contenciosa administrativa. Si s'optara per interposar el recurs de reposició potestatiu no podrà interposar recurs contenciós administratiu fins que aquell siga resolt expressament o s'haja produït la seua desestimació per silenci. Tot això sense perjuí que puga exercitar qualsevol altre recurs que estime pertinent.





ANNEXOS



ANNEX 1



A) Barem mèdic

Prova de reconeixement mèdic, d'acord amb el que estableix l'Ordre de 23 de novembre de 2005, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administracions Públiques.

La informació obtinguda de les distintes proves serà estrictament confidencial; podrà ser facilitada als interessats després de la procedent sol·licitud per part d'aquests.

Causes d'exclusions mèdiques:

1. Obesitat o primesa manifesta que dificulten o incapaciten per a l'exercici del lloc de treball.

2. Ull i visió.

Agudesa visual amb correcció o sense inferior als dos terços de la visió normal en ambdós ulls.

Hemianòpsia completa i absoluta.

3. Oïda i audició.

Agudesa auditiva biaural amb correcció o sense que supose pèrdua entre 1.000 i 4.000 hertzs a 45 decibels.

4. Aparell locomotor.

Qualsevol patologia òssia d'extremitats que produïsquen retraccions o limitacions funcionals de causa muscular o articular.

5. Aparell digestiu.

Qualsevol procés digestiu que segons el parer dels assessors mèdics dificulte de forma important l'exercici del lloc de treball.

6. Aparell cardiovascular.

Hipertensió arterial mal controlada, no havent de sobrepassar les xifres en repòs de 170 mn/hg, en pressió sistòlica, i els 95 mn/hg en pressió diastòlica; segons el parer dels assessors mèdics, es podrà repetir la prova quan concórreguen circumstàncies que així ho aconsellen.

Varius ulceroses. Tromboflebitis. Insuficiència cardíaca severa. Hipertròfia ventricular esquerra descompensada. Infart de miocardi.

7. Aparell respiratori.

La broncopatia crònica obstructiva. El pneumotòrax espontani (en més d'una ocasió).

8. Servei nerviós.

Epilèpsia, alcoholismes i toxicomania.

9. Pell i fàneres.

Cicatrius que produïsquen limitacions funcionals.

10. Altres processos patològics.

Malalties immunològiques sistemàtiques. Intoxicacions cròniques.

Hemopaties greus.

11. I qualsevol procés patològic que segons el parer dels assessors mèdics limite o incapacite l'aspirant per al lloc de treball a què s'opta.



B) Barem per al reconeixement psicotècnic

D'acord amb el que estableix l'Orde de 23 de novembre de 2005, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administracions Públiques.



Descripció dels factors a mesurar en el procés de selecció

– Aptituds mentals

Intel·ligència general.

Capacitat per a comprendre situacions i esdeveniments, les relacions que existeixen entre aquestes, poder captar l'estructura de les dites relacions i tindre un mètode sistemàtic de fregament.

· Raonament verbal

Constitueix una mesura de l'aptitud per a comprendre conceptes, expressats a través de la paraula. Valora especialment la capacitat per a abstraure, generalitzar i pensar de manera constructiva. Constitueix un valuós índex de nivell ocupacional a què un subjecte pot aspirar, ja que en moltes tasques hi ha una relació positiva entre el nivell de responsabilitat que té assignat i el grau de profunditat amb què han de ser compreses les idees expressades verbalment.

· Raonament abstracte

Consisteix en l'habilitat mental amb formes no verbals. Ja que l'habilitat per a raonar amb paraules no és idèntica a l'habilitat per a raonar amb figures, les mesures de raonament abstracte no substitueixen adequadament el raonament verbal, però poden servir com a element de confrontació.

· Rapidesa i precisió perceptiva

Suposa l'habilitat de realitzar una anàlisi ràpida de situacions complexes. Les mesures d'aquest factor mesuren la rapidesa de resposta en tasques de tipus perceptiu.

Capacitat d'atenció i resistència a la fatiga mental.

Les proves que avaluen aquest factor exigeixen una gran concentració i resistència a la monotonia. En conseqüència, amb escales d'avaluació d'aquest factor es poden apreciar l'aptitud o capacitat per a concentrar-se en tasques la principal característica de les quals és la rapidesa perceptiva, junt amb l'atenció continuada.

· Memòria visual

Capacitat per a recordar situacions, esdeveniments, objectes, etc. a través del sentit de la vista.

– Personalitat

Factors de personalitat comuna a tots els opositors:

· Estabilitat emocional

Persona amb molt control de les seues emocions i de la seua conducta en general.

Emocionalment estable, serena i difícil d'alterar davant de les demandes de l'entorn i les seues emocions. Acurada i oberta a les relacions socials. Evidencia el que comunament es coneix com a respecte a si mateix i té en compte la reputació social.

· Sentit de disciplina i de l'autoritat

Persona que es conforma a les normes i demandes dels seus superiors. Pot ser sòbria i digna de confiança, així com dominada pel sentit del deure, perseverant, responsable i organitzada.

· Seguretat en si mateix

Persona segura de si mateixa en el que fa i com ho fa, que confia en les seues possibilitats i recursos. Manifesta capacitat pràctica i realista. La confiança en si mateix i la capacitat per a interactuar en diferents situacions és madura i poc ansiosa.

· Capacitat empàtica i de maneig de la relació interpersonal. Desenvolupament de conductes cooperatives

Persona socialment desimbolta, no inhibida, amb bona capacitat per a aconseguir i mantindre contactes personals, així com de posar-se en el lloc dels altres.

Manifesta capacitat d'integració en el grup, d'ajuda als altres i es mostra amable i cooperatiu amb els companys. Persona adaptable, animosa, interessada pels altres.

Bona col·laboradora amb el treball del grup.

· Neutralitat efectiva en l'exercici professional. Honestedat i integritat

Persona responsable, organitzada i disciplinada; les seues metes es troben dins de la normativa social. Fa el que és socialment correcte, seguint estrictament les normes, fent el que és acceptat i idoni. S'esforça per millorar i donar un treball de qualitat.

· Tolerància

Persona comprensiva amb els modes de pensar i actuar aliens i disposada a adaptar-se a les situacions. Manifesta interessos amplis cap a altres modes i formes culturals.

Factors específics en la funció de la categoria a què s'opta

Sentit de la iniciativa. Il·lusió i entusiasme. Capacitat d'automotivació.

Persona no inhibida, disposada a intentar noves coses, que pot suportar sense fatiga les vicissituds del tracte amb la gent i les situacions emocionals aclaparadores.

La seua decisió de canviar de situació professional es basa principalment en la satisfacció de les seues necessitats superiors com a persona, buscant el desenvolupament màxim de les seues capacitats integrat en l'organització a què pertany o busca pertànyer. Manifesta capacitat de sentir-se satisfet pel que fa a la seua ocupació, es preocupa per la seua activitat i s'hi entrega.

– Lideratge. Maneig de grups

Persona que disposa de qualitats personals basades en la confiança en si mateix i en una dinàmica de relació amb els membres del seu grup, que fa que es motiven i actuen per a aconseguir els objectius de l'organització, constituint-se en guia i conductor d'aquests. Manifesta, a més, una disposició positiva a treballar amb grups de persones, des d'una posició de poder, harmonitzant motivacions i conductes dels seus components, per a aconseguir millor resultat possible per als fins de l'organització, així com la major satisfacció dels implicats. Comporta conéixer i controlar els processos, rols i relacions que constitueixen la dinàmica grupal.

Presa de decisions

Persona que disposa d'estratègies de decisió per a identificar la situació a canviar i desenvolupar les etapes per a elaborar i seleccionar les alternatives més adequades en funció del context actual i dels efectes futurs.

– Resolució de conflictes

Persona amb actitud positiva cap a l'afrontament de conflictes, humans i organitzacions, amb un enfocament pràctic i amb expectatives d'èxit. L'aspirant assumeix el conflicte, no com un problema ple d'angoixa i tensió, sinó més aïna com un repte a abordar i superar.

A més de considerar-se el perfil proporcionat per les puntuacions obtingudes en aquests factors, s'avaluaran especialment aquells factors que indiquen la possible aparició de patologies com ara depressió, trastorns paranoides o qualsevol altre tipus d'alternança psicològica que impossibilite un funcionament professional adequat.

Norma i requisits generals

Qualificació global

– La qualificació dels exercicis psicotècnics serà d'apte o no apte.



– Al considerar-se diferents puntuacions en els barems aptitudinals i existir una diferent ponderació dels factors de personalitat per a cada escala i categoria, l'obtenció de la qualificació d'apte en una selecció destinada a cobrir un lloc concret de l'escala no serà homologable per a cap altre lloc.

Factors aptitudinals

· Dels factors aptitudinals han de superar-se quatre dels cinc/sis proposats, entre els quals ha d'estar, necessàriament, el d'intel·ligència general.

· En el cas de mobilitat i promoció interna, dins de la mateixa escala, els candidats no serà necessari que realitzen les proves relacionades amb els aspectes de personalitat.

– Factors actitudinals

· En relació amb la personalitat, una vegada superades les puntuacions mínimes en les escales de control de les respostes (sinceritat, desitjabilitat social o qualsevol altra anàloga), haurà de realitzar-se una anàlisi global de l'estructura de la personalitat.

Es procedirà a aquesta anàlisi per mitjà de:

El passe de test psicotècnics que avaluen els factors de personalitat mencionats prèviament (anteriorment).

· En cada escala es tindran en compte especialment uns factors específics de personalitat conforme a l'apartat C.

· En aquells casos en què la plaça a què s'opta corresponga a direcció de plantilla, s'avaluaran especialment els factors següents: sentit de la iniciativa, il·lusió i entusiasme, capacitat d'automotivació, lideratge, maneig de grups, presa de decisions i resolució de conflictes.



· Es considerarà no aptes aquells candidats que:

No superen criteris mínims en les escales de sinceritat, desitjabilitat social o qualsevol altra anàloga que valide les respostes dels subjectes.



No oferisquen el perfil idoni segons els barems exigits.

Que presenten puntuacions que indiquen alteracions psicològiques que impossibiliten o dificulten un funcionament professional adequat.

· En totes les escales i categories es contrastaran els resultats obtinguts per mitjà d'una entrevista.

C. Barem específic

– Aptituds (població de comparació-barems: mostres de llicenciats universitaris, grau o equivalents…)

– Intel·ligència general: 55

– Raonament verbal: 55

– Raonament abstracte: 55

– Rapidesa i precisió perceptiva: 45

– Capacitat d'atenció i resistència a la fatiga mental: 55

– Memòria visual: 55

– Organització lògica: 50

– Personalitat. Tots els factors de personalitat indicats com a comuns i, especialment sentit de la iniciativa, il·lusió i entusiasme, capacitat d'automotivació.

– Lideratge.

– Presa de decisions.

– Resolució de conflictes.

Barem per a la valoració en el present procés selectiu de la plaça d'intendent general escala superior

1. Titulació acadèmica i cursos de formació i perfeccionament

Fins a un màxim de 13,20 punts.

1.1. Titulació acadèmica.

Fins a un màxim de 5,86 punts.

Es valoraran les titulacions acadèmiques acreditades pels concursants que siguen iguals o superiors a les que s'exigeixen per a accedir a l'escala i categoria a què pertanguen. No es valoraran com a mèrit aquelles titulacions que figuraren com a requisit per a la provisió del lloc de treball, ni aquelles que foren imprescindibles per a la consecució d'altres de nivell superior.

Doctor:

– Dret Psicologia Criminologia, Pedagogia, i Sociologia: 4 punts.



– En altres matèries: 3 punts.

Llicenciat:

– Dret, Psicologia Criminologia, Pedagogia, i Sociologia: 2,50 punts.

En una altra matèria o equivalent: 2 punts.

Els màsters impartits per la universitat, es valoraran quant a 0,03 punts per mes complet.

1.2. Cursos organitzats per l'IVASP o organismes anàlegs. Fins a un màxim de 4,32 punts.

Per la realització de cursos organitzats per la direcció general competent per raó de la matèria policial, a través de l'IVASP o homologats per aquest, s'ajustarà al barem següent. S'inclouran aquells cursos reconeguts per la direcció general com a homologats als efectes de baremació.



Nombre d'hores Assistència Aprofitament

De 20 a 50 0,20 punts 0,40 punts

De 51 a 100 0,40 punts 0,80 punts

De 101 a 150 0,60 punts 1,20 punts

De 151 a 200 0,80 punts 1,60 punts

De 201 a 250 1 punt 2 punts

Més de 250 1,20 punts 2,40 punts





Quan es tracte de cursos de duració inferior a la mínima avantdita, la puntuació d'aquests estarà donada per la suma del còmput d'hores i/o assistència a aquests, que haurà de realitzar el tribunal qualificador. En el cas d'haver impartit hores com a professor en els cursos, es puntuaran amb el barem corresponent al certificat d'aprofitament, i sense superar per aquest concepte el màxim de 3 punts.

Els cursos organitzats i impartits per l'IVASP, realitzats amb anterioritat a la data d'entrada en vigor de la Resolució de la Direcció General d'Interior de 24 de març de 1995, sobre cursos de formació impartits per l'IVASP (10.04.1995), així com els realitzats pel Ministeri de l'Interior, o altres ministeris o conselleries relacionats amb la funció policial o organismes anàlegs, escoles de policia de les corporacions locals o de comunitats autònomes ambdues expressament reconegudes per l'IVASP, es valoraran en tot cas amb la puntuació corresponent al diploma d'assistència.

Els cursos bàsics de formació inicial i els cursos d'ascens o capacitació no seran objecte de puntuació; els cursos de dispensa en un grau del requisit de titulació es puntuaran, si és el cas, com a cursos amb diploma d'assistència. No seran puntuables si ja es van tindre en compte als efectes de titulació acadèmica per a promoció interna.

1.3. Coneixement del valencià. Fins a un màxim de 3 punts

Acreditat per mitjà de certificat oficial de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià. La valoració del coneixement del valencià s'efectuarà puntuant exclusivament el nivell més alt obtingut.



– Certificat de coneixements orals: 0,75 punts

– Certificat de grau elemental: 1 punt

– Certificat de grau mitjà: 2 punts

– Certificat de grau superior: 3 punts

2. Antiguitat i grau personal

Fins a un màxim de 10,27 punts

2.1. Antiguitat. Fins a un màxim de 8,27 punts.

– Per cada mes complet de serveis en actiu en la mateixa escala i categoria de la policia local o superior: 0,045 punts.

– Per cada mes complet de serveis en actiu en cada una de les categories inferiors de la policia local: 0,035 punts.

– Per cada mes complet de serveis en actiu prestat en altres forces i cossos de seguretat: 0,025 punts.

– Per cada mes complet de serveis en actiu prestat en qualsevol administració pública no valorats en els anteriors paràgrafs: 0,015 punts.



A aquests efectes també es computaran els serveis reconeguts a l'empara del que disposa la Llei 70/1978, de 26 de desembre, de reconeixement dels serveis previs en l'Administració pública.

2.2. Grau personal. Fins a un màxim de 2 punts.

Per la possessió d'un determinat grau personal consolidat:

a) Grau consolidat inferior al del lloc sol·licitat: 1 punt.

b) Grau consolidat igual o superior al del lloc sol·licitat: 2 punts.



Per a la determinació del grau personal caldrà ajustar-se al que disposa la normativa sobre funció pública dictada per la Comunitat Valenciana.

3. Mèrits específics

Fins a un màxim de 5,87 punts.

3.1. Idiomes no nacionals: fins a un màxim de 2 punts.

– Coneixement d'un o més idiomes acreditats documentalment, per mitjà de certificació expedida per facultat o escola oficial reconeguda: 1 punt per cada cicle acabat.

– La superació dels distints cursos complets que conformen els estudis oficials de distintes facultats o escoles oficials es valorarà a raó de 0,20 punts per curs complet.

– Acreditació de l'Escola Oficial d'Idiomes del coneixement d'idiomes oficials de qualsevol país de la Unió Europea: 0,2 punts per curs o el seu equivalent si tracta de cicles fins a un màxim d'1 punt. A aquests efectes es puntuarà el nivell més alt acreditat.

3.2. Altres mèrits. Fins a un màxim d'1,87 punts.

Es valoraran lliurement apreciats pel tribunal qualificador els coneixements en administració i gestió de recursos humans i informàtica, títols de socorrista aquàtic, primers auxilis, curs de submarinisme, arts marcials, defensa personal, felicitacions no justificades en expedients expressos. Així com qualsevol activitat formativa que es presente en el concurs, i altres degudament acreditats i no valorats en els anteriors apartats, tots aquests fins a un màxim de 0,10 punts per mèrit acreditat.



La intervenció com a ponent en conferències i seminaris relacionats amb l'activitat policial i reconeguda per l'IVASP es valorara fins a un màxim de 0,12 punts.

Les publicacions relacionades amb l'activitat policial es valoraren fins a un màxim de 0,18 punts, per cada una d'elles.

3.3. Premis, distincions i condecoracions. Fins a un màxim de 2 punts.

– Per estar en possessió de la Placa Col·lectiva al Mèrit Policial de la Generalitat Valenciana, 0,3 punts.

– Per estar en possessió de la Placa Individual al Mèrit Policial de la Generalitat Valenciana, 1 punt.

– Per estar en possessió de la Medalla al Mèrit Policial de la Generalitat Valenciana, 0,60 punts.

– Per ser objecte de felicitació o menció individual pel director general de la conselleria competent en matèria de policia local, 0,60 punt per cada una d'aquestes.

– Per ser objecte de felicitació o menció col·lectiva pel director general de la conselleria competent en matèria de policia local, 0,1 punts per cada una d'aquestes.

– Per condecoracions concedides, previ expedient respecte d'això, per altres administracions públiques com a reconeixement a la lloable, extraordinària i meritòria actuació policial a títol individual, 1 punt per cada una. Si la condecoració és concedida a títol col·lectiu la puntuació serà de 0,1 punts per cada una.

– Per premis, distincions, felicitacions o mencions concedides, previ expedient respecte d'això, per altres administracions públiques com a reconeixement a la lloable, extraordinària i meritòria actuació policial a títol individual, 0,30 punts per cada un d'aquests.

4. Experiència

Fins a un màxim d'11 punts.

4.1. Experiència en l'exercici de llocs de màxima categoria, on s'haja ostentat la màxima responsabilitat del cos de la policia local, al comandament immediat sobre totes les unitats i serveis com a cap del cos, d'acord amb l'escala següent:

– Municipis de 10.001 a 20.000 habitants: 0,30 punts per any.

– Municipis de més de 20.001 habitants: 0,50 punts per any.

En el barem de mèrits s'ha contemplat el que estableix l'article 2.3 de l'Ordre de 23 de novembre 2005, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administracions Públiques, així com el que estableix la disposició addicional primera de la mateixa ordre.



Temari



Dret constitucional

Tema 1. La Constitució espanyola de 1978. Estructura. Principis fonamentals. Organització política de l'Estat espanyol. Classe i forma d'estat. Reforma de la Constitució. La monarquia parlamentària. La Corona: funcions constitucionals del rei. Successió i regència. La ratificació.

Tema 2. Les Corts Generals: les cambres. Composició, atribucions i funcionament. La funció legislativa. El poder judicial. La funció jurisdiccional. Estructura, organització i funcionament dels tribunals en el sistema espanyol. El Consell General del Poder Judicial.

Tema 3. El poder executiu. El govern. Composició. Funcions. La potestat reglamentària. Relacions entre les Corts Generals i el Govern. Normes no parlamentàries amb rang de llei. Posició constitucional de l'Administració.

Tema 4. Els drets i deures reconeguts en la Constitució. Procediments de garantia i protecció. El Tribunal Constitucional. El recurs d'empara i el recurs d'inconstitucionalitat. El Defensor del Poble. La suspensió dels drets i llibertats.

Tema 5. Els drets humans. Instruments de reconeixement i protecció dels drets humans. La funció policial en relació amb el respecte i assegurament dels drets humans.

Tema 6. Els drets humans com a límit a l'actuació policial. Les limitacions dels drets humans per l'actuació policial. Relació entre drets humans i deures. Els convenis internacionals en matèria de drets humans.

Tema 7. L'organització territorial espanyola. Les comunitats autònomes. Els estatuts d'autonomia. Òrgans i competències.

Tema 8. Les administracions públiques en la Constitució. L'Administració pública estatal i autonòmica. Competències i autonomia. El ciutadà i l'Administració.

Tema 9. La hisenda pública i l'Administració tributària. El ciutadà i l'Administració tributària.

Tema 10. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana. La Generalitat Valenciana. Les Corts. El Govern o Consell. Les altres institucions que componen la Generalitat Valenciana. Competències. Administració de justícia.



Dret administratiu

Tema 11. El dret administratiu. Fonts. El reglament. Concepte i classes.

Tema 12. L'acte administratiu. Requisits dels actes administratius. El procediment administratiu. Principis. Drets i deures dels ciutadans. Fases del procediment. Actes presumptes. El concepte d'interessat. La notificació. L'execució dels actes administratius. Procediments d'execució.

Tema 13. La revisió administrativa de l'acte administratiu. Procediments i límits de la revisió. Els recursos administratius.

Tema 14. La revisió jurisdiccional dels actes administratius. La jurisdicció contenciosa administrativa. El recurs contenciós administratiu. Interposició, demanda, tramitació. La sentència. Recursos jurisdiccionals.

Tema 15. L'Administració pública. Potestat d'autoorganització. L'Administració local. El municipi. Elements. Territori. Població. Competències i autonomia. Béns i serveis municipals.

Tema 16. El municipi. Òrgans unipersonals de govern. L'alcalde. Els tinents d'alcalde. Els regidors.

Tema 17. Òrgans col·legiats de govern. El Ple de l'ajuntament. La Junta de Govern Local. Òrgans consultius i participatius. Les comissions informatives. Les juntes de districte.

Tema 18. La funció pública. Evolució històrica. La funció pública en la Constitució. La funció pública estatal. La funció pública a la Comunitat Valenciana.

Tema 19. El funcionari públic. Concepte. Classes. Adquisició i pèrdua de la condició de funcionari. Naturalesa jurídica de la relació funcionarial. Òrgans superiors de la funció pública.

Tema 20. Situacions, drets i deures dels funcionaris públics. Sistema retributiu dels funcionaris públics. Drets passius i Seguretat Social. Règim d'incompatibilitats.

Tema 21. La responsabilitat dels funcionaris públics. Responsabilitat civil. Responsabilitat penal. Responsabilitat administrativa.

Tema 22. La responsabilitat patrimonial de l'Administració. Concepte de lesió indemnitzable. Relació de causalitat. L'efectivitat de la reparació. L'acció de responsabilitat.

Tema 23. Reglament de règim disciplinari. La incoació de l'expedient disciplinari. El procediment disciplinari. Interessats, tramitació, resolució i recursos.

Tema 24. El personal al servei de l'Administració local. Concepte i classes. Organització de la funció pública local.



Policia administrativa

Tema 25. Obligacions i competències dels municipis. La potestat reglamentària dels ajuntaments. Les ordenances municipals. Els bans d'alcaldia. Classes d'ordenances municipals. Potestat sancionadora. Formes d'infracció de les ordenances i bans municipals.



Tema 26. Les competències municipals en matèria de protecció del medi ambient. Activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses. Focs artificials. Classes d'artificis pirotècnics. Muntatge d'espectacles. Mesures de seguretat en la instal·lació, muntatge i execució de focs artificials.

Tema 27. El transport urbà en vehicles de turisme. Taxis i autoturismes. Requisits administratius per a la realització de l'activitat. L'execució de l'activitat i el seu control. Competències. Tarifes.

Tema 28. Normes d'utilització de les vies públiques. Revetles, guals, tendals, instal·lació de taules i cadires, contenidors, grues i material de construcció. Òrgan competent per a la seua autorització. Sancions. Els usos i activitats municipals.

Tema 29. Venda ambulant. Modalitats de venda ambulant. Requisits.

Tema 30. L'activitat urbanística. Requisits. Protecció civil. Competències municipals en matèria d'escolarització.

Tema 31. Espectacles i establiments públics. Activitats recreatives. L'element personal de l'espectacle públic. El dret d'admissió. Llocs, recintes i instal·lacions destinats a espectacles i recreacions públiques. Requisits. Llibres de reclamacions. Prohibicions i suspensions.



Tema 32. Estrangers. Concepte. Drets dels estrangers a Espanya. Drets dels ciutadans de la Comunitat Europea. Dret comparat. Dret d'asil. Règim d'entrada dels estrangers a Espanya. Llocs habilitats. Documentació necessària per a l'entrada d'estrangers en territori nacional. Documents d'identificació. Visats. Altres requisits. Mitjans econòmics i exigències sanitàries.



Tema 33. Situacions dels estrangers a Espanya. Residència i estada. Pròrroga de l'estada. Sol·licitud, documentació. Expedició, denegació i extinció de la vigència. Classes de permisos de residència. Requisits i documentació. Tramitació. Targetes de residència. Pròrrogues i renovacions. Estrangers indocumentats. Estudiants estrangers.



Tema 34. Règim jurídic del control de canvis. Delictes monetaris. Infraccions administratives. Inspecció i investigació.

Tema 35. El document nacional d'identitat. Antecedents històrics. Regulació vigent. Caràcters. Dades del document. Competència i obligatorietat. Validesa.

Tema 36. Dret de reunió. Regulació vigent. Reunions en llocs tancats. Manifestacions i reunions en llocs de trànsit públic. Conductes delictives. Infraccions al dret.



Policia local

Tema 37. La seguretat ciutadana. Les forces i cossos de seguretat. Autoritats competents. La col·laboració i coordinació entre les forces i cossos de seguretat.

Tema 38. La funció de policia. La professió de policia. La policia com a organització. Policia i control social. Funcions policials. Els cossos policials. L'organització policial. La policia local en els sistemes de pluralitat policial.

Tema 39. El control de l'actuació policial. La disciplina i la deontologia en el medi policial. Control administratiu i penal de l'actuació policial. Infraccions penals i administratives derivades de l'actuació policial.

Tema 40. La Llei orgànica sobre protecció de la seguretat ciutadana. Les actuacions de les policies locals en l'àmbit de la Llei de seguretat ciutadana. La seguretat privada.

Tema 41. La policia local: conceptes previs. Missions i objectius. Funcions. Policia administrativa i policia judicial.

Tema 42. El binomi policia local-ciutadà: conceptes previs, relació, finalitat. Suports ètics. Normes d'actuació.

Tema 43. Ordenament legislatiu de la policia local. Principis bàsics d'actuació. Estructura orgànica i funcional. Règim estatutari. Drets i deures de les policies locals. Règim disciplinari.

Tema 44. La Llei de coordinació de policia local de la Comunitat Valenciana. La coordinació de les policies locals. Instruments de coordinació. Estructura i organització. Selecció, promoció i mobilitat de les policies locals de la Comunitat Valenciana.

Tema 45. L'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències. Regulació legal. Fins i funcions. La formació de les policies locals. Les diferents activitats de formació: cursos selectius bàsics, de capacitació i integració d'auxiliars de policia local. El registre de policies locals.





Dret penal i processal

Tema 46. El Codi Penal. Concepte d'infracció penal: delicte. Les persones responsables criminalment dels delictes. Formes de comissió dels delictes. Les circumstàncies que modifiquen la responsabilitat penal.

Tema 47. L'homicidi i les seues formes. Avortament. Lesions. Lesions al fetus. Delictes relatius a la manipulació genètica.

Tema 48. Delictes contra la llibertat: detencions il·legals i segrestos; amenaces; coaccions. Les tortures i altres delictes contra la integritat moral.

Tema 49. Delictes contra la llibertat sexual: agressions i abusos sexuals; l'assetjament sexual; exhibicionisme i provocació sexual; delictes relatius a la prostitució.

Tema 50. L'omissió del deure de socors. Delictes contra la intimitat, el dret a la pròpia imatge i la inviolabilitat del domicili.

Tema 51. Delictes contra el patrimoni i l'ordre socioeconòmic: furts, robatoris, extorsió, robatori i furt de vehicles. Defraudacions. Alteració de preus en concursos i subhastes. Els danys. Delictes relatius a la propietat intel·lectual i industrial, al mercat i als consumidors.



Tema 52. Delictes contra l'Administració pública: prevaricació i altres comportaments injustos; abandó de destinació i l'omissió del deure de perseguir delictes; desobediència i denegació d'auxili; infidelitat en la custòdia de documents i de la violació de secrets.

Tema 53. Suborn, tràfic d'influències, malversació, fraus i exaccions il·legals, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics.



Tema 54. Delictes sobre l'ordenació del territori, el patrimoni històric, els recursos naturals i el medi ambient, i la protecció de la flora i fauna.

Tema 55. Delictes contra la salut pública. Delictes contra la seguretat del trànsit. Infraccions a les disposicions sobre trànsit i seguretat viària constitutives de delicte.

Tema 56. Les faltes contra les persones, el patrimoni, els interessos generals i contra l'ordre públic. La seua nova consideració després de la derogació del llibre III del Codi Penal.

Tema 57. Les penes. Classes i efectes. Penes privatives de llibertat. Penes privatives de drets. La pena de multa. Penes accessòries. La responsabilitat civil. El compliment de condemna en centres dependents dels municipis.

Tema 58. El procés penal. Concepte, objecte i característiques. Formes d'iniciació. Denúncia i querella. El dret de defensa. L'assistència d'advocat. El tractament de presos i detinguts. El procediment d'habeas corpus.

Tema 59. El sumari. La instrucció del sumari. El juí oral. La qualificació del delicte. La celebració del juí oral. La sentència. Els procediments especials. El procediment abreujat. Els denominats juís ràpids.



Tema 60. Els procediments especials. El procediment abreujat. Els denominats juís ràpids. El procediment per al juí sobre delictes lleus.



Tema 61. Presó provisional i llibertat provisional. La fiança. Recursos contra les resolucions dels jutges d'instrucció o contra les dels tribunals superiors de justícia. Revisió. L'embargament.



Policia judicial

Tema 62. La policia judicial. Composició. Funcions, modalitat i principis d'actuació. Deure d'intervenció de les unitats no específiques de policia judicial. Assignació de pràctiques concretes. Adscripcions temporals. Relació amb les autoritats judicials i altres forces de seguretat.

Tema 63. La policia local com a policia judicial. Diligències d'investigació. La identificació. Entrades i registres en llocs tancats. La inspecció ocular. Mesures precautòries. El cos del delicte.

Tema 64. Detenció i detenció il·legal. Dret a la llibertat i seguretat: principi de legalitat. Límits temporals i materials de la detenció i la detenció preventiva. Drets del detingut. Diligències relacionades amb la detenció de la persona.

Tema 65. L'atestat policial. Subjectes de l'atestat. L'instructor. L'objecte de l'atestat. Altres diligències policials. La identificació.



Tràfic i circulació

Tema 66. La Llei de bases sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària. Text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària. Les competències en matèria de trànsit i seguretat vial.

Tema 67. Usuaris i conductors. Obres i activitats prohibides en matèria de trànsit i seguretat vial. Normes de circulació de vehicles. Altres normes de circulació. Senyalització.

Tema 68. Autoritzacions administratives per a conduir. Autoritzacions relatives a vehicles. Anul·lació, revocació i intervenció d'autoritzacions.

Tema 69. Infraccions i sancions. Mesures cautelars. La responsabilitat derivada de les anteriors infraccions. Procediment sancionador. Recursos. Execució de les sancions.

Tema 70. Matriculació de vehicles. Reforma en els vehicles. Ciclomotors. Vehicles especials. Vehicles històrics. Dispositius de limitació de velocitat. Inspecció Tècnica de Vehicles. Responsabilitat civil i l'assegurança obligatòria en els vehicles de motor.

Tema 71. El transport. Servei públic de viatgers i servei públic de mercaderies o mixtos. El servei privat. Mercaderies perilloses. Condicions tècniques de transport i altres requisits principals. Reglament nacional de serveis urbans i interurbans de transport d'automòbils lleugers. El transport escolar.

Tema 72. La circulació urbana. Característiques. Normes generals de circulació. La senyalització.

Tema 73. Els accidents de trànsit: concepte i consideracions prèvies. Les seues causes. Classes i fases.

Tema 74. Alcoholèmia. Concepte d'alcoholèmia. Taxa d'alcoholèmia. Efectes generals de les diferents taxes d'alcoholèmia. Normes per a la realització de la prova d'alcoholèmia. Alcoholímetres: descripció general i forma d'actuar.

Tema 75. Persones obligades a sotmetre's a la prova de detecció. Infraccions a la Llei de seguretat viària, que comporta l'obligació de la prova.

Psicologia

Tema 76. Tècniques d'organitzacions i mètodes administratius. La selecció del personal. La formació del personal. Els estàndards. Les comunicacions. L'acció policial. La patrulla de vigilància.

Tema 77. Les relacions públiques policials. La vigilància privada. La planificació.

Tema 78. Psicologia de les organitzacions. El factor humà en l'organització. Les relacions humanes en l'organització. Concepte d'organització. L'organització com a sistema.

Tema 79. Individu i organització. La conducta humana en l'organització. Alternatives metodològiques en la psicologia de les organitzacions. Reclutament de personal i selecció de personal. Entrenament dels membres. Els papers en l'organització.

Tema 80. El manteniment de l'individu en l'organització. Satisfacció i moral laboral dels membres de l'organització. Xicotets grups i organització. Lideratge en l'organització.

Tema 81. L'estructura organitzacional. Dimensions contextuals i estructurals. Principals configuracions. Poder, autoritat i jerarquia en l'organització. El conflicte en les organitzacions.

Tema 82. El comandament. Concepte. Qualitats. Trets (integritat, competència, energia, autoritat, confiança en si mateix, iniciativa, decisió, etc.). Regles bàsiques per a l'exercici del comandament. Activitats més característiques del comandament.

Tema 83. Característiques del comandament. Funcions del comandament (planificar, executar, organitzar, coordinar). Estils de manar. Aspectes que distingeixen el bon cap. Metodologia del comandament.

Tema 84. Presa de decisions. El procés de decisió. Reixa de direcció. Poder i autoritat.

Tema 85. Tècniques de direcció. El factor temps. Selecció de tasques. Utilització de mitjans. Horaris i programes. Relació comandament-subordinat. Les reunions.

Tema 86. Concepte i procés de la comunicació. Elements de la comunicació. La comunicació no verbal. Xarxes de comunicació. Fluxos de comunicació. Problemes i barreres de la comunicació. El rumor.



Tema 87. La comunicació i la informació. Procés de comunicació: ascendent, descendent, horitzontal, escrita i oral. La distorsió. Problemàtica de la comunicació.

Tema 88. La policia, les seues funcions i context. Policia i societat. Percepcions mútues. Expectatives socials sobre la policia. Funcions policials.

Tema 89. La policia com a servei públic. El model policial. El perfil del policia. La formació policial.

Tema 90. L'acció en el context social. Noves funcions policials i comunitàries. La relació de la policia amb els col·lectius socials. Requisits per a assolir els objectius.

Tema 91. Les farmacodependències. Les drogues. Dependència física i psíquica. Tolerància. El drogoaddicte.

Tema 92. El cànem i els seus derivats: grifa, marihuana, haixix i oli d'haixix. Efectes del cànem. Opiacis naturals i sintètics. Cocaínics: el crack. Efectes al·lucinògens i tòxics.



Sociologia

Tema 93. Comportaments col·lectius. Concepte i classificació. Tipologia de les masses segons el mode de produir-se el comportament col·lectiu. Teories psicològiques explicatives del comportament col·lectiu. Possibilitats d'intervenció en els fenòmens col·lectius.

Tema 94. El comportament en els desastres. Conductes en les distintes fases d'una catàstrofe. Efectes i conseqüències en els desastres en les persones. El pànic. Reacció davant d'una situació de desastre.

Tema 95. Els grups socials. Grup de pertinença, de referència, grups xicotets. Els grups davant de la frustració. Característiques del grup. Tècniques del grup.

Tema 96. Procés de socialització. Disposició a assumir un paper. Trets de personalitat en la dinàmica de grups. Recomanacions. Lideratge, paper del líder, factors i funcions.

Tema 97. Minories ètniques i culturals. Racisme i xenofòbia. Marginació. Situació de les minories ètniques a Europa. Recomanacions del Parlament Europeu. L'actitud policial davant de les minories ètniques.



Tema 98. Sistemes policials en la Unió Europea i els Estats Units. Sistema anglosaxó. Sistemes continentals. Sistemes nord-americans.

Tema 99. Actituds, valors i estereotips. Formació de les actituds. Components de l'actitud. Actitud i conducta. Valors. Estereotips.





Dret mercantil

Tema 100. La protecció de la propietat industrial i intel·lectual. Patents i marques. Registres i depòsits de dissenys i models industrials.



Tema 101. La regulació penal de les infraccions relatives als drets de propietat industrial i intel·lectual i drets d'autor.

Tema 102. Legislació en matèria de protecció de consumidors i usuaris. La difusió i comercialització de pel·lícules en suport videogràfic.





Economia i hisenda. Gestió econòmica

Tema 103. Els contractes administratius. Naturalesa jurídica dels contractes de l'Administració. La preparació dels contractes administratius. L'execució dels contractes de l'Administració. La cessió i el subcontracte. La nul·litat dels contractes.

Tema 104. Els contractes d'obra. Contractes de gestió de serveis. Contractes de subministraments. Contractes per a l'adquisició i alienació de béns. Contractes per a la utilització i explotació dels béns de l'Administració.

Tema 105. Les hisendes públiques. Les hisendes locals. Els pressupostos municipals. Elaboració i execució. La despesa. Les partides pressupostàries.

Tema 106. L'empresa com a realitat econòmica i com a sistema. Els objectius de l'empresa. Organització i estructura de l'empresa. Planificació i control empresarial. Les decisions en l'empresa. L'arrendament financer. La creació de l'empresa.



Dret comunitari europeu

Tema 107. Dret comunitari europeu: concepte. Fonts: reglaments, directives, decisions. Els tractats. L'Acta Única. El Tractat de la Unió Europea. Característiques del dret comunitari.

Tema 108. Institucions. El Consell Europeu. El Consell. La Comissió. El Parlament. El Tribunal de Justícia.

Tema 109. Dret comunitari i sistema legal espanyol. El mercat comú de mercaderies i capitals. La lliure circulació de treballadors. Llibertat d'establiment i prestació de serveis. Pràctiques restrictives de la competència. El comerç de productes agrícoles.

Tema 110. Comunitat Europea i policia. Les polítiques de seguretat comuna. Armes i explosius. La ciutadania europea. Asil i refugi. Documentació personal. Eleccions. Protecció civil. Trànsit.

Tema 111. Aplicació judicial del dret comunitari europeu. La jurisdicció dels tribunals estatals. La competència dels tribunals comunitaris. El recurs prejudicial. Processos contra els estats membres. Processos contra les institucions comunitàries.

Tema 112. El procediment davant del Tribunal de Justícia de la Comunitat Europea i el Tribunal de Primera Instància. Fases. La vista. La defensa jurídica. El reconeixement i l'execució de les sentències.



Cosa que es fa pública perquè se'n prenga coneixement.



Burjassot, 14 de desembre de 2017.– L'alcalde president: Rafael García García.

Mapa web