Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ d'11 de gener de 2019, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'aprova la primera convocatòria d'accions formatives per a l'exercici 2019.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8475 de 30.01.2019
Número identificador:  2019/750
Referència Base de Dades:  000950/2019
 

  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública
    Grup temàtic: Ocupació pública
    Descriptors:
      Temàtics: cursos, Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública



RESOLUCIÓ d'11 de gener de 2019, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'aprova la primera convocatòria d'accions formatives per a l'exercici 2019. [2019/750]

L'article 79 de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de salut de la Comunitat Valenciana, en la redacció que dona la Llei 8/2018, de 20 d'abril, estableix en l'apartat 5 que «s'elaboraran plans de formació, tenint en compte les necessitats formatives dels professionals i les diferents línies d'acció estratègiques de la conselleria competent en matèria de sanitat» i en l'apartat 6 que «en el marc d'aquests plans es promourà la formació permanent i el perfeccionament dels professionals del Sistema Valencià de Salut mitjançant la formació continuada de qualitat».

Segons el que disposen els articles 16 i 17 del Decret 93/2018, de 13 de juliol, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (CSUiSP), la Sotssecretaria té atribuïdes les competències relatives a la formació del personal al servei del Sistema Valencià de Salut, i la Subdirecció General de l'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut (EVES) és la unitat administrativa directament dependent de la Sotssecretaria a la qual correspon la detecció de les necessitats formatives del personal sanitari i no sanitari del Sistema Valencià de Salut i la planificació, el disseny i l'execució dels plans de formació corresponents.



En aquest marc normatiu, es van establir els criteris per a la planificació i la gestió de la formació continuada del personal de l'àmbit competencial de la CSUiSP per la Resolució de 6 de juny de 2018, del sotssecretari.

El Pla de formació continuada 2019 de la CSUiSP s'ha elaborat, segons el que disposa la resolució esmentada, a partir d'una anàlisi prèvia en què han participat les diferents direccions generals, la Sotssecretaria i els departaments de salut de la CSUiSP, prenent en consideració les necessitats formatives en els seus respectius àmbits i les d'altres sectors i organitzacions directament relacionats amb el Sistema Valencià de Salut. Així mateix, les accions formatives que integren el pla s'han alineat amb les estratègies definides en el Pla de salut de la Comunitat Valenciana i la cartera de serveis vigents.

Complint els objectius de descentralitzar l'execució del Pla de formació continuada, millorar la qualitat i facilitar l'assistència de les persones que ho sol·liciten amb independència de la situació geogràfica dels seus llocs de treball i de les particularitats de les activitats formatives, la seua organització i el lloc d'impartició es distribueix entre els diferents centres organitzadors, i s'entenen com a tals: els departaments de salut, els centres no departamentals (com els centres de salut pública, els hospitals de crònics i llarga estada i els centres de transfusions) i l'EVES. Les accions formatives s'executaran d'acord amb el que disposa la resolució esmentada de 6 de juny de 2018 i les instruccions que dicte la Sotssecretaria o l'EVES.

Prèviament a l'aprovació d'aquestes, la primera convocatòria del Pla de formació continuada 2019 de la CSUiSP s'ha presentat a la Mesa Tècnica de Formació Continuada en la sessió de 21 de desembre de 2018.

Amb aquesta primera convocatòria, finançada amb el pressupost propi de la Generalitat, es posa en marxa l'execució del Pla de formació continuada 2019 de la CSUiSP, que es completarà amb una segona convocatòria durant el mateix exercici, l'aprovació i la publicació de la qual es coordinarà amb la conselleria amb competències en matèria de funció pública.

Per tot això, en virtut de les competències atribuïdes per l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, resolc:



1. Objecte

1.1. Mitjançant aquesta resolució s'aprova la convocatòria d'accions formatives recollides en l'annex I amb indicació del lloc de celebració i, si escau, dels requisits específics de participació.

1.2. La descripció detallada de les activitats formatives, incloent-hi els objectius, el contingut, la metodologia i, si escau, els requisits específics de participació d'aquestes, s'exposaran en cada un dels centres organitzadors de la CSUiSP, i se supeditarà la seua execució i el lloc de celebració d'aquestes a la cobertura d'un nombre mínim de les places oferides.

1.3. Els centres organitzadors garantiran la informació a tot el personal de la CSUiSP especificat en l'apartat 2 d'aquesta resolució, i se'n donarà publicitat en llocs de fàcil accés a les unitats de cada centre.





2. Persones participants

2.1. Podrà sol·licitar l'admissió en les activitats formatives convocades, sempre que reunisca els requisits específics establits, si escau, per a cada activitat:

2.1.1. El personal al servei de la CSUiSP, independentment de la relació jurídica que tinga.

2.1.2. El personal recollit en l'article 1 del Decret 71/1989, de 15 de maig, del Consell de la Generalitat Valenciana.

2.1.3. El personal vinculat per una relació laboral especial de residència per a la formació d'especialistes en ciències de la salut, d'acord amb el Reial decret 1146/2006, de 6 d'octubre, adscrit als centres i les unitats docents de la CSUiSP.

2.1.4. El personal dels organismes públics o les institucions que han subscrit un conveni de col·laboració amb la CSUiSP per a la formació continuada dels seus professionals.

2.2. Podran sol·licitar l'admissió en les accions formatives convocades els qui gaudeixen de permisos de maternitat, paternitat, adopció o acolliment, en situació d'excedència per cura de familiars o en situació de llicència per risc d'embaràs.



3. Sol·licituds

3.1. Les persones interessades podran sol·licitar fins a un màxim de cinc accions formatives, amb indicació de l'ordre de preferència, que es tindrà en compte en el procés d'admissió.

3.2. Les sol·licituds hauran d'ajustar-se al model que inclou l'annex II a aquesta resolució i presentar-se a la Sotssecretaria, la direcció general, la direcció territorial o el departament de salut de la CSUiSP a què està adscrita funcionalment la persona interessada.

3.3. El termini de presentació de sol·licituds serà de 15 dies naturals comptats a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



4. Priorització de sol·licituds

4.1. Es constituirà una comissió paritària en els serveis centrals de la CSUiSP i una en cada departament de salut o centre no departamental, en què es representaran els òrgans de direcció o gerència i les organitzacions sindicals amb presència en la Mesa Sectorial de Sanitat. Les comissions paritàries seran responsables de l'elaboració i l'aprovació de les relacions prioritzades de persones sol·licitants de cada activitat formativa i de les diferents edicions que puga preveure cada una d'aquestes.

4.2. La priorització de les persones sol·licitants tindrà en compte els aspectes següents:

4.2.1. S'atorgarà preferència a les persones el lloc de treball de les quals en el moment de la publicació d'aquesta resolució està directament relacionat amb l'activitat formativa.

4.2.2. S'atorgarà preferència, durant un any, a les persones que s'han incorporat al servei actiu procedents del permís de maternitat o paternitat, o han reingressat des de la situació d'excedència per raons de guarda legal i atenció a persones majors dependents o persones amb discapacitat, de conformitat amb la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes i del Pla d'igualtat de la CSUiSP.

4.2.3. S'atorgarà preferència a les persones que no han fet activitats del Pla de formació continuada de la CSUiSP durant els dos últims anys.



4.2.4. Es reservarà almenys un 40 % de les places per al personal dels centres organitzadors diferents del que va realitzar la proposta de l'activitat formativa. No obstant això, aquest percentatge de reserva podrà ser més baix per motius de situació geogràfica.

4.2.5. En la priorització de sol·licituds haurà de tindre's en compte, d'una banda, la reserva del 3 % del nombre de places per a persones amb discapacitat establida en l'article 23 de la Llei 11/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat Valenciana, sobre l'Estatut de les persones amb discapacitat, i, d'una altra banda, la reserva d'almenys el 40 % de les places, prevista en l'article 60 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, per a empleades públiques que reuneixen els requisits establits.

4.2.6. En cas d'empat entre sol·licitants, en aplicació dels criteris anteriors, la priorització s'ajustarà a l'ordre rigorós d'entrada de les sol·licituds d'aquests.

Les comissions paritàries tindran coneixement de les relacions prioritzades definitives de sol·licitants i decidiran sobre totes les qüestions que se susciten en relació amb la priorització, les admissions, les autoritzacions d'assistència i altres possibles incidències que dificulten la participació normal en les accions formatives objecte d'aquesta resolució.



5. Notificació d'admissió i renúncies

5.1. Es podran admetre les persones sol·licitants en un màxim de tres activitats formatives, excepte casos excepcionals degudament motivats per raons d'interés organitzatiu de la CSUiSP.

5.2. L'admissió es notificarà als sol·licitants a través de les comissions de docència dels respectius centres organitzadors a les quals es refereix la Resolució de 6 de juny de 2018, amb indicació del lloc, les dates i l'horari de realització. L'admissió es notificarà amb almenys 30 dies d'antelació a la data d'inici de l'activitat.

5.3. Quan les activitats formatives coincidisquen amb la jornada laboral, els òrgans de direcció o gerència hauran de facilitar-ne l'assistència.

5.4. Les persones admeses hauran de confirmar expressament l'assistència o, si escau, renunciar a la plaça assignada amb una antelació mínima de tres dies hàbils. La no-assistència sense comunicar la renúncia en el termini indicat podrà suposar l'exclusió en les activitats formatives de l'exercici següent.

5.5. L'adjudicació de places vacants per la renúncia eventual de les persones inicialment admeses es farà considerant, en primer lloc, les persones sol·licitants que no s'han admés en cap activitat formativa. L'admissió es notificarà a les persones sol·licitants a través de les comissions de docència dels respectius centres organitzadors. No obstant això, en aquests casos la notificació no estarà subjecta al termini de 30 dies d'antelació a la data d'inici de l'activitat.





6. Superació i certificació

6.1. Tindran dret al certificat d'assistència i/o aprofitament les persones admeses que assistisquen a un mínim del 80 % de les hores totals de l'activitat formativa presencial i, si escau, superen les proves d'avaluació previstes.

6.2. Les activitats en línia requeriran la lectura de, com a mínim, el 85 % dels continguts formatius i la superació de les proves d'avaluació previstes. Addicionalment, les activitats semipresencials requeriran l'assistència al 100 % de les sessions presencials.

6.3. N'emetrà els certificats l'EVES prèvia justificació documental de l'assistència i la superació que remetran els centres organitzadors.





7. Modificacions de la primera convocatòria del Pla de formació continuada

7.1. L'EVES està facultada per a incorporar noves accions formatives, convocar noves edicions de les activitats programades, així com cancel·lar o modificar les condicions de realització d'aquestes, amb la finalitat de donar la flexibilitat necessària a la gestió d'aquesta convocatòria del Pla de formació continuada de la CSUiSP.

7.2. Totes les modificacions indicades es comunicaran a la Mesa Tècnica de Formació Continuada amb indicació dels motius que les justifiquen. Així mateix, la relació actualitzada d'activitats formatives es publicarà en la pàgina web de l'EVES.



8. Gestió de les activitats formatives

8.1. Els centres organitzadors i les persones que assumeixen la coordinació acadèmica de cada una de les activitats formatives seran responsables de l'organització d'aquestes, d'acord amb les instruccions i els procediments de gestió que definirà l'EVES.

8.2. Entre altres funcions, correspon als centres organitzadors i a les persones que assumeixen la coordinació acadèmica el control d'assistència del personal que hi participe i el seguiment i la coordinació del professorat de l'activitat formativa. Els centres organitzadors remetran a l'EVES una memòria final de cada activitat amb les dades administratives, econòmiques i acadèmiques de l'activitat, en el termini màxim d'un mes des de la finalització de l'acció formativa.

8.3. El pressupost assignat a cada activitat formativa s'ajustarà als imports màxims aprovats en cada un dels conceptes, incloent-hi les despeses d'impartició de la docència, de material formatiu, de lloguer de material audiovisual, aules o locals, així com les dietes i les despeses de desplaçament estrictament necessaris per a l'execució correcta de l'activitat. Qualsevol modificació del pressupost aprovat inicialment requerirà l'autorització prèvia de l'EVES.

8.4. La gestió econòmica i pressupostària la durà a terme l'EVES prèvia justificació documental del centre organitzador de totes les despeses originades d'acord amb el pressupost aprovat.

8.5. La realització d'una edició d'activitat formativa requerirà que el nombre de persones admeses que han confirmat l'assistència siga superior a la meitat de les places convocades, excepte en els casos en què les especificitats de les activitats, l'interés de la mateixa CSUiSP o la situació geogràfica dels centres organitzadors, que ha apreciat l'EVES, així ho aconsellen.

8.6. Les gratificacions al professorat se subjectaran a la regulació de les indemnitzacions per raó del servei, que regula la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques; el Decret 24/1997, d'11 de febrer, del Govern Valencià, sobre indemnitzacions per raó del servei i gratificacions per serveis extraordinaris, modificat pels decrets 88/2008, de 20 de juny; 64/2011, de 27 de maig, i 95/2014, de 13 de juny. El personal docent sense vinculació amb la Generalitat Valenciana haurà d'aportar una declaració responsable de no estar incurs en cap supòsit d'incompatibilitat ni haver superat el límit d'hores legalment establit per al desenvolupament d'aquest tipus d'activitats.



8.7. Les accions formatives realitzades en el marc d'acords de col·laboració amb altres entitats o que són subcontractades es regiran pel que disposa el conveni o el contracte respectius.



9. Control

L'EVES podrà fer auditories i altres actuacions de control de les activitats formatives, de la col·laboració acadèmica, el professorat i els centres organitzadors per a garantir la qualitat dels procediments acadèmics i de gestió de la primera convocatòria del Pla de formació continuada de la CSUiSP.



10. Desenvolupament

Es faculta la persona titular de la Subdirecció General de l'EVES per a dictar les instruccions que siguen necessàries per al desenvolupament d'aquesta resolució.



València, 11 de gener de 2019.– La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública: Ana Barceló Chico.







ANNEX I



Títol: «TRACTAMENT DEL CONSUM D'ALCOHOL I EL TABAQUISME EN LA CONSULTA PER AL PERSONAL SANITARI»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria, psicologia clínica, pediatria i treball social d'atenció primària i especialitzada (A1 i A2)

Objectius: capacitar el professional de la sanitat per a afavorir l'abandó de l'hàbit tabàquic i del consum d'alcohol en els seus pacients. Ensenyar estratègies d'intervenció en la consulta mèdica i d'infermeria. Adquirir les habilitats i els coneixements bàsics per a la detecció i el tractament del tabaquisme i del consum d'alcohol.

Contingut: alcohol, tabac i salut. El procés addictiu. L'entrevista motivacional. Intervenció i tractament.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21900125A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alcoi

Lloc de realització: 03804, Alcoi

Títol: «TRACTAMENT MUSCLE DOLORÓS»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 8

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: adquisició dels coneixements necessaris per al diagnòstic, el tractament i l'orientació terapèutica de les patologies més freqüents del muscle.

Contingut: anatomia del muscle. Exploració física. Proves complementàries. Síndrome dolorosa subacromial.

Tendinitis. Bursitis. Lesió del tendó de rotadors. Muscle rígid, capsulitis adhesiva. Artrosi acromioclavicular. Artrosi glenohumeral. Artritis inflamatòries. Fractures. Infiltracions.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21900216A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Arnau de Vilanova – Llíria

Lloc de realització: 46015 València



Títol: «ACTUACIÓ DE L'EQUIP MULTIDISCIPLINARI EN LA UNITAT DE NOUNATS»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 32

Dirigit a: personal facultatiu, d'infermeria, de pediatria i comares (A1, A2 i C2)

Objectius: oferir una visió general del funcionament d'una unitat de nounats, atenent les característiques especials d'aquests.

Contingut: equipament bàsic de la unitat de nounats. Cures centrades en el desenvolupament: impacte mediambiental, musicoteràpia, control del dolor en el nounat, mètode cangur. Nutrició del nounat. Cures habituals en la unitat. Humanització en l'atenció al nounat i a la seua família. Registre de constants, tractament i cures. La gràfica d'infermeria en nounats. RCP bàsica i avançada en el nounat.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21900327A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Sant Joan d'Alacant

Lloc de realització: 03550, Sant Joan d'Alacant



Títol: «ACTUACIÓ EN URGÈNCIES AL CENTRE DE SALUT. QUÈ FER, COM

FER-HO I AMB QUÈ FER-HO»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria d'atenció primària (A1 i A2)

Objectius: millorar la competència professional per a tractar els processos més freqüents en urgències, tant pediàtriques com de persones adultes. Millorar els dubtes en les guàrdies d'atenció primària. Millorar coneixements clínics i habilitats en el maneig d'aquests processos. Contribuir a augmentar l'eficàcia de l'atenció que s'ofereix a aquests pacients. Actualitzar els protocols sobre atenció al pacient catalogat com a urgent.

Contingut: introducció. Definició i filosofia dels serveis d'urgències i emergències. Models de la Comunitat Valenciana. Triatge d'urgències hospitalàries. Triatge als centres d'atenció primària. Organització de l'atenció urgent en un centre de salut i al domicili del pacient. Circuits. Conèixer la freqüència i el tipus d'urgències comunes als centres de salut. Recursos necessaris per a atendre les urgències. Material per a atendre una emergència. Manteniment del carro de parades i dels maletins d'urgències. Educació de les famílies respecte a la prevenció, el reconeixement i la resposta a les urgències. Interconnexió amb els sistemes de trasllat i hospital de referència. Urgències més freqüents. Reconeixement de signes d'alarma i alerta precoços.



Suport vital. Urgències cardiològiques. Urgències respiratòries. Urgències neurològiques.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21900420A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Doctor Peset

Lloc de realització: 46017 València



Títol: «ACTUALITZACIÓ DE CURES D'INFERMERIA EN PACIENTS EN ESTAT CRÍTIC»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal d'infermeria (A2 i C2)

Objectius: formar en el coneixement i les destreses necessàries, que permeten prestar cures de qualitat a pacients en estat crític, en les unitats de vigilància intensiva.

Contingut: descripció de les àrees de crítics i organització del treball. Atenció d'infermeria als pacients amb funció respiratòria alterada, pacients amb alteracions cardiovasculars greus, pacients amb insuficiència renal greu, pacients amb pancreatitis aguda en la Unitat de Vigilància Intensiva. Farmacologia en la Unitat de Crítics.

Fisioteràpia respiratòria a pacients crítics. Mesures de prevenció de la infecció nosocomial. RCP en unitats de crítics. Habilitats de comunicació terapèutica en situacions difícils. Atenció a la família.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21900522A

Centre organitzador: Departament de Salut de Gandia

Lloc de realització: 46700 València



Títol: «ACTUALITZACIÓ DE LES URGÈNCIES EN OTORRINOLARINGOLOGIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu, de pediatria i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: proporcionar els coneixements i les habilitats bàsiques, per al diagnòstic i el maneig de les urgències en

otorrinolaringologia (persones adultes i menors).

Contingut: sistemàtica de l'exploració en ORL. Otàlgia, mareig, paràlisi facial perifèrica, sordesa brusca idiopàtica, epistaxi, sinusitis aguda, complicacions de les infeccions nasosinusals i otològiques. Patologia infecciosa farinfoamigdalina i laríngia urgent. Dispnea laríngia. Traqueotomia i disfonia. Urgències ORL en pediatria.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21900629A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Hospital General

Lloc de realització: 03010 Alacant



Títol: «ACTUALITZACIÓ DE L'AUXILIAR D'INFERMERIA/TCAE EN LA PREVENCIÓ D'INFECCIONS NOSOCOMIALS»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 28

Dirigit a: TCAE (C2)

Objectius: actualitzar i tractar les mesures de vigilància i control, que capaciten l'auxiliar d'infermeria/TCAE per al desenvolupament de les seues funcions en l'àmbit de la prevenció de malalties nosocomials, així com en el tractament d'aquestes.

Contingut: introducció a la microbiologia. Mecanisme de transmissió de les infeccions. Concepte d'aïllament i els seus tipus, segons els agents causals. Discussió i comparació entre els diferents tipus. La cadena epidemiològica. Asèpsia, antisèpsia, desinfecció.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21900724A

Centre organitzador: Departament de Salut de Xàtiva – Ontinyent

Lloc de realització: 46800, Xàtiva



Títol: «ACTUALITZACIÓ DEL PROGRAMA DE VACUNACIÓ EN LA INFÀNCIA I EN

L'EDAT ADULTA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: conèixer els principis fonamentals de la vacunologia. Conèixer les característiques més importants de les principals vacunes disponibles. Conèixer els calendaris de vacunació específics segons edat, grup de risc i altres característiques dels pacients. Conèixer el sistema d'informació vacunal.

Contingut: història de les vacunes. Concepte de vacunació. Tipus de vacunes. Bases immunològiques de la vacunació. Immunoprofilaxi. Farmacovigilància. Immunitat de grup. Principals vacunes en les persones adultes.

Vacunació internacional. Vacunació infantil. Registre nominal de vacunes.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21900821A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Ribera

Lloc de realització: 46600, Alzira



Títol: «ACTUALITZACIÓ EN ATENCIÓ D'INFERMERIA A LES URGÈNCIES I EMERGÈNCIES EN PACIENTS ADULTS HOSPITALITZATS»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal d'infermeria (A2 i C2)

Objectius: aprendre a reconèixer, valorar i actuar davant dels principals tipus d'urgències i emergències del pacient hospitalitzat.

Contingut: diferència entre urgència i emergència. Maneig inicial.

Urgències cardiovasculars: parada cardíaca.

Dolor toràcic (síndrome coronària aguda i angina). Insuficiència cardíaca aguda. Crisi hipertensiva.

Xoc/síncope. Arrítmies.

Urgències respiratòries: insuficiència respiratòria aguda. Pneumotòrax a tensió.

Obstrucció de la via aèria (ennuegada, tap mucós). Descanulació accidental de la cànula de traqueotomia.

Edema agut de pulmó. Urgències neurològiques: ictus. Crisi epilèptica. Estatus epilèptic. Disminució/pèrdua de consciència. Urgències digestives: hemorràgia digestiva. Abdomen agut. Hiperèmesi. Anafilaxi. Urgències endocrinològiques: coma hipoglucèmic. Cetoacidosi diabètica. Coma hiperosmolar. Urgències derivades d'errors en tractament farmacològic i intoxicacions. Urgències traumatològiques. Urgències psiquiàtriques: síndrome confusional aguda. Síndrome d'abstinència. Aguditzacions per supressió brusca de medicació. Intent d'autòlisi. Urgències ginecològiques/obstètriques: hemorràgia. Prolapse de cordó. Preeclàmpsia. Resolució de casos pràctics.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de prova d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21900917A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – La Fe

Lloc de realització: 46026 València



Títol: «ACTUALITZACIÓ EN DERMATOLOGIA I OTORRINOLARINGOLOGIA PER A

ATENCIÓ PRIMÀRIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: capacitar el personal facultatiu i d'infermeria d'atenció primària en el maneig dels motius de consulta dermatològics més freqüents, així com els processos dermatològics de més gravetat. Capacitar el personal facultatiu i d'infermeria d'atenció primària en el maneig dels motius de consulta d'otorrinolaringologia més freqüents, així com els processos de més gravetat. Conèixer i aplicar activitats preventives en deterioració de l'audició i càncer orofaringi.



Contingut: maneig dels motius de consulta més freqüents en atenció primària: èczemes, dermatitis seborreica, de contacte i atòpica. Tractament tòpic en dermatologia. Infeccions cutànies, bacterianes, micòtiques i víriques. Nevus melanocítics. Maneig diagnòstic i terapèutic dels motius de consulta ORL més freqüents en atenció primària: otàlgia, otitis, hipoacúsia, acúfens, trastorns de la veu, paràlisi facial perifèrica, patologia tumoral. Actualització en anamnesi i exploració física, otoscòpia, extracció tap cerumen, rehabilitació vestibular. Interpretació audiometria. Atenció patologia urgent: epistaxi, traumatisme òtic o nasal. Extracció cos estrany. Patologia oncològica.



Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21901018A

Centre organitzador: Departament de Salut de Requena

Lloc de realització: 46340, Requena



Títol: «ACTUALITZACIÓ EN EL TRACTAMENT DE FERIDES I ÚLCERES PER PRESSIÓ»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal d'infermeria (A2)

Objectius: actualitzar coneixements en el maneig de ferides agudes i cròniques.

Contingut: concepte de ferida. Ferida aguda. Sutures: composició i indicacions. Diverses tècniques de sutures. Ferides cròniques: etiopatogènia. Classificació. Valoració del risc. Cures d'infermeria en la prevenció d'úlceres per pressió. Tractament tòpic de les ferides: tipus d'apòsits, desbridament.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21901130A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Elx – Hospital General



Lloc de realització: 03202, Elx



Títol: «ACTUALITZACIÓ EN RCP BÀSICA NEONATAL»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 4

Dirigit a: personal d'infermeria i comares (A2 i C2)

Objectius: actualitzar coneixements teòrics i pràctics sobre el procediment d'RCP neonatal al personal d'infermeria i comares per a millorar la qualitat assistencial i la seguretat de la pràctica clínica a la sala de parts i al quiròfan després d'una cesària.

Contingut: reanimació del nounat. Anticipació i preparació. Estabilització i reanimació inicial.

Ventilació amb màscara i CPAP. Compressions toràciques. Situacions especials: líquid amniòtic meconial i prematuritat. Consideracions ètiques.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21901217A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – La Fe

Lloc de realització: 46026 València

Títol: «ACTUALITZACIÓ EN RCP NEONATAL AVANÇADA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 10

Dirigit a: personal facultatiu, d'infermeria i comares (A1, A2 i C2)



Objectius: actualitzar coneixements teòrics i pràctics sobre el procediment d'RCP neonatal per a millorar la qualitat assistencial i la seguretat en la pràctica clínica a la sala de parts i al quiròfan després d'una cesària.

Contingut: reanimació del nounat. Anticipació i preparació. Estabilització i reanimació inicial. Intubació, màscara laríngia i compressions toràciques. Vies d'infusió: fàrmacs i líquids. Situacions clíniques especials d'aquests. Cures postreanimació.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21901317A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – La Fe

Lloc de realització: 46026 València



Títol: «ACTUALITZACIÓ EN URGÈNCIES EN ATENCIÓ PRIMÀRIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: saber identificar i manejar les urgències més freqüents del pacient d'A. P.

Contingut: urgència i emergència. Urgències ginecològiques. Síndrome coronària aguda. Codi infart. Arrítmies. Edema agut de pulmó. Crisi hipertensiva. Síncope. Urgències pediàtriques. Urgències neurològiques. RCP bàsica i avançada. Tallers via aèria. Via venosa i intraòssia. RCP bàsica i avançada en persones adultes i menors. Urgències neumològiques. Urgències ORL. Urgències COT. Taller immobilitzacions. Urgències endocrinològiques. Urgències urològiques. Urgències aparell digestiu. Urgències quirúrgiques. Urgències cures pal·liatives. Urgències psiquiàtriques. Urgències oftalmològiques.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de prova d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21901425A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alcoi

Lloc de realització: 03804, Alcoi



Títol: «ACTUALITZACIÓ EN URGÈNCIES HOSPITALÀRIES»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: actualitzar coneixements del personal sanitari del servei d'urgències de centres hospitalaris.

Contingut: situacions especials en urgències. Tecnologia organitzativa de suport als serveis d'urgències. Unitats de curta estada. Observació d'urgències. Unitat del dolor. Laboratori d'imatge en urgències. Gestió de processos en urgències. Habilitats de comunicació. El treball en equip.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de proves d'avaluació

Nre. d'edicions: 2

Codi del curs: 21901530A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Elx – Hospital General



Lloc de realització: 03202, Elx

Codi del curs: 21901531A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Orihuela

Lloc de realització: 03314, Orihuela



Títol: «ACTUALITZACIÓ I MANEIG DE CARRO DE PARADES»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: capacitar el personal en el coneixement del material del carro de parades i tècniques d'RCP per a una utilització correcta d'aquest en cas d'emergència.

Contingut: reconeixement i maneig inicial del pacient greu. Carro de parades, contingut i maneig. Ritmes de parada cardíaca. Desfibril·lació, algorismes. Monitoratge d'arrítmies. Oxigenoteràpia i suport instrumental de la via aèria. RCP. Escenaris de suport vital instrumentalitzat i desfibril·lació.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21901647A

Centre organitzador: Assistència sociosanitària – La Magdalena

Lloc de realització: 12004, Castelló



Títol: «ALIMENTACIÓ I NUTRICIÓ EN LES PERSONES D'EDAT AVANÇADA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 32

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1, A2 i C2)

Objectius: adquirir coneixements sobre l'alimentació en les persones majors, tant sanes com en processos de malaltia. Valoració de l'estat nutricional.

Contingut: conceptes generals, alimentació i nutrició en les persones majors. Canvis durant l'envelliment. Dieta equilibrada en les persones d'edat avançada (PEA). Bromatologia: característiques i composició dels aliments. Valoració de l'estat nutricional. Malnutrició i deshidratació. Dietoteràpia en PEA: malalties de l'aparell digestiu (diarrea i restrenyiment). Hipertensió. Obesitat. Hiperlipèmies. Malaltia renal. Diabetis. Nutrició enteral. Atenció dietètica i nutricional en malalties del sistema nerviós central. Disfàgia: valoració i cures. Higiene i manipulació dels aliments en l'alimentació de les PEA. Gestió i organització de les unitats de dietètica en centres que atenen PEA.



Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21901758A

Centre organitzador: Assistència sociosanitària – Doctor Moliner

Lloc de realització: 46117, Serra



Títol: «APRENENTATGE I ACTUALITZACIÓ DE L'ELECTROCARDIOGRAFIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: transmetre coneixements necessaris per a l'aprenentatge i l'actualització d'electrocardiografia.

Contingut: l'ECG normal: eixos i derivacions. Bases fisiològiques. Creixements auriculars i ventriculars. Bloquejos de branca i auriculoventriculars. Isquèmia, lesió i necrosi. Arrítmies supraventriculars i ventriculars.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 2

Codi del curs: 21901815A

Centre organitzador: Departament de Salut de València Clínic – Malva-rosa

Lloc de realització: 46010 València

Codi del curs: 21901817A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – La Fe

Lloc de realització: 46026 València





Títol: «ASSISTÈNCIA MECÀNICA CIRCULATÒRIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: conèixer les noves perspectives i el desenvolupament tecnològic dels dispositius d'assistència mecànica. Incentivar la capacitació de professionals per al maneig de pacients amb assistència circulatòria mecànica i cor artificial total. Conèixer les complicacions relacionades amb els dispositius i com instaurar un seguiment adequat per a previndre-les.

Contingut: tipus d'assistències circulatòries mecàniques. Patologies associades al seu ús. ECMO: maneig, indicacions i cures. Levitronix: maneig, indicacions i cures. Trasplantament cardíac i pulmonar amb assistències.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de proves d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21901917A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – La Fe

Lloc de realització: 46026 València



Títol: «ASPECTES BÀSICS DE L'ESTIMULACIÓ CARDÍACA»



Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 10

Dirigit a: personal facultatiu i en període de formació de la seua especialitat que fa la seua labor en àrees d'urgències, personal d'infermeria, preferentment personal de quiròfans i àrees de crítics (A1 i A2)

Objectius: conèixer els aspectes bàsics de l'estimulació cardíaca. Conèixer les incidències per les quals un pacient portador de marcapassos pot consultar en àrea d'urgències o planta d'hospitalització. Identificació del funcionament d'un marcapassos en l'ECG de superfície. Identificació de les disfuncions del marcapassos.

Contingut: components del marcapassos. Maneres d'estimulació. Indicacions d'estimulació i tipus d'aquesta per a cada patologia. Indicació d'estimulació cardíaca provisional urgent. Interpretació de l'ECG de superfície en el pacient portador de marcapassos. Elements diagnòstics bàsics per a l'avaluació de disfunció de marcapassos. Actitud que cal prendre davant de la realització de tècniques determinades en el portador de marcapassos. Aspectes bàsics del DAI. Diagnòstic i actitud davant de complicacions postinserció de marcapassos: infecció, hematoma, etc.

Preguntes freqüents del pacient portador de marcapassos.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21902026A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Marina Baixa

Lloc de realització: 03570, la Vila Joiosa



Títol: «ATENCIÓ A L'SCACEST. CODI INFART»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 12

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: millorar l'assistència a la síndrome coronària aguda aplicant el codi infart des dels serveis d'emergències extrahospitalàries.



Contingut: diagnòstic i tractament d'IMA. Codi infart. Presa de decisions. Trasllat a unitats d'hemodinàmica. Aplicació de fibrinòlisi.



Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21902126A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Marina Baixa

Lloc de realització: 03570, la Vila Joiosa



Títol: «ATENCIÓ INICIAL AL PACIENT POLITRAUMATITZAT»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: perfeccionar els coneixements de l'assistència a pacients amb politraumatisme en escenari extrahospitalari, posar en marxa procediments d'actuació i millorar la relació entre els intervinents.

Contingut: definir la valoració primària de les funcions vitals. Definir la valoració secundària dels diferents sistemes i aparells. Descriure la biomecànica dels traumatismes. Conèixer i practicar les tècniques d'extracció de vehicles. Aplicar les tècniques d'estabilització en persones atrapades i en altres situacions especials.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21902228A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Elda

Lloc de realització: 03600, Elda



Títol: «ATENCIÓ PAL·LIATIVA EN INFERMERIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal d'infermeria (A2 i C2)

Objectius: facilitar habilitats i coneixements del personal d'infermeria que permeta la identificació de les necessitats pal·liatives del pacient i la realització d'una intervenció integral en les cures pal·liatives del pacient i la seua família.

Contingut: aspectes específics del personal d'infermeria en les cures pal·liatives. Pla de cures pal·liatives de la Comunitat Valenciana. Conceptes generals, aspectes ètics i identificació de les necessitats de cures pal·liatives.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21902323A

Centre organitzador: Departament de Salut de Dénia

Lloc de realització: 03700, Dénia



Títol: «AVANÇAT D'INSTRUMENTACIÓ EN LAPAROSCÒPIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal d'infermeria (A2)

Objectius: formar el personal d'infermeria en la instrumentació per via laparoscòpica.

Contingut: instrumentació via laparoscòpica en diverses especialitats: cirurgia general, ginecologia, urologia.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de prova d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21902419A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Hospital General

Lloc de realització: 46014 València



Títol: «BÀSIC LLENGUATGE DE SIGNES»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: tots els grups

Objectius: afavorir i facilitar l'eliminació de barreres lingüístiques a persones amb sordesa. Introduir el coneixement de la llengua de signes.



Contingut: la comunitat sorda. Aplicació de les tècniques d'interpretació a la llengua de signes d'Espanya. Llengua de signes espanyola. Alfabet dactilològic. Aspectes gramaticals bàsics. Expressió corporal aplicada al llenguatge de signes. Psicosociologia de la població sorda i sordcega. Guia d'interpretació de persones sordcegues.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21902518A

Centre organitzador: Departament de Salut de Requena

Lloc de realització: 46340, Requena



Títol: «QUALITAT I HUMANITZACIÓ EN L'ATENCIÓ AL PACIENT HOSPITALITZAT»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: tots els grups (tots els grups)

Objectius: fomentar actituds d'humanització i desenvolupar les aptituds de qualitat en l'atenció al pacient hospitalitzat.

Contingut: introducció i conceptes bàsics: definició de la importància de la comunicació. Estudi de queixes, suggeriments i agraïments. Eina per a valorar l'actitud del pacient, la qualitat percebuda, la necessitat rebuda. Anàlisi de situacions reals. Humanització. Concepte de seguretat. El factor humà en seguretat.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21902630A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Elx – Hospital General



Lloc de realització: 03202, Elx



Títol: «CAPACITACIÓ EN CURES D'INFERMERIA DE LES FERIDES CRÒNIQUES I

AGUDES»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 24

Dirigit a: personal d'infermeria (A2 i C2)

Objectius: donar a conèixer noves línies d'actualització en el tractament de les ferides amb la finalitat d'augmentar la qualitat de les cures donades a les persones amb ferides/UPP.

Contingut: guia de pràctica clínica per a la cura de persones amb úlceres per pressió o risc de patir-les. Anatomia i fisiologia de la pell. Procés de cicatrització. Tipus de ferides. Definició i classificació de les UPP. Actuació del personal d'infermeria en la prevenció d'UPP. Actualització en els tractaments de les lesions.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 2

Codi del curs: 21902723A

Centre organitzador: Departament de Salut de Dénia

Lloc de realització: 03700, Dénia

Codi del curs: 21902771A

Centre organitzador: Assistència Sociosanitària – Sant Vicent del Raspeig

Lloc de realització: 03690, Sant Vicent del Raspeig



Títol: «CIRURGIA MENOR PER A PERSONAL FACULTATIU I D'INFERMERIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: formar i capacitar en cirurgia menor el personal facultatiu i d'infermeria, amb la finalitat de donar una assistència de qualitat.

Contingut: instrumental i material en cirurgia menor. Fisiopatologia de la pell. Anestèsia i medicació que cal utilitzar en cirurgia menor. Patologia unguial. Tècniques quirúrgiques: matricectomia, hemimatricectomia. Lesions premalignes i melanoma. Drenatges, abscessos i patologia cutània.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de proves d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21902831A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Orihuela

Lloc de realització: 03314, Orihuela



Títol: «CODI ICTUS»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 12

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria, preferentment d'àrea urgències i PAC d'atenció primària (A1 i A2)

Objectius: disminuir la morbimortalitat per ictus. Millorar la qualitat de vida de persones afectades per ictus.

Contingut: concepte d'ictus. Factors de risc, prevenció. Educació per a la salut. Símptomes d'alerta. Maneig en el Servei d'Urgències. Evolució de l'ictus i cures d'infermeria.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 2

Codi del curs: 21902916A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Arnau de Vilanova – Llíria

Lloc de realització: 46015 València

Codi del curs: 21902926A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Marina Baixa

Lloc de realització: 03570, la Vila Joiosa



Títol: «COMPETÈNCIES D'INFERMERIA EN L'ATENCIÓ AL PACIENT CRÒNIC EN ATENCIÓ PRIMÀRIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal d'infermeria (A2)

Objectius: potenciar el desenvolupament de les competències d'infermeria en l'àrea d'atenció primària per a atendre persones amb malalties cròniques.

Contingut: conceptes bàsics sobre cronicitat, models d'atenció al pacient crònic i estratègia de la cronicitat a la Comunitat Valenciana. Promoció de la salut com a pilar fonamental per a evitar la cronicitat.

Prevenció de factors de risc. Consulta d'infermeria, presa de decisions compartida, pactes en la consecució d'objectius. Pacient amb cronicitat en domicili, programa d'atenció domiciliària. Coordinació com a garantia d'atenció al pacient amb cronicitat complexa, gestió de casos complexos. Atenció al personal cuidador principal, tallers per a personal cuidador. Pacient amb cronicitat que necessita suport de serveis socials. Pacient actiu i autocura com a estratègia per a apoderar el pacient.



Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de prova d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21903020A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Doctor Peset

Lloc de realització: 46017 València



Títol: «CONTINUÏTAT DE CURES EN L'EMBARÀS, PART I PUERPERI»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu, d'infermeria i comares (A1, A2 i C2)



Objectius: augmentar els coneixements, les actituds i les aptituds per a una atenció integral continuada durant la

gestació, el part i el puerperi.

Contingut: concepte de continuïtat de cures: contínuum integrat per persones, informació i entorn.

Atenció integral durant la gestació. Cures en el període de prepart. Part i naixement. Puerperi, primers

dies de vida i la tornada a casa. L'alimentació del xiquet o xiqueta que ha acabat de nàixer.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21903125A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alcoi

Lloc de realització: 03804, Alcoi



Títol: «CURA I MANEIG DE PACIENTS DURANT EL PRE I EL POSTCATETERISME CARDÍAC»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal d'infermeria (A2)

Objectius: actualitzar coneixements del personal d'infermeria de l'àrea de cardiologia en pacients amb patologia cardíaca, susceptibles de cateterisme cardíac.

Contingut: descripció del cateterisme cardíac. Anatomia i fisiologia cardíaca. Concepte d'isquèmia. Signes en l'ECG. Cures preprocediment. Angioplàstia coronària. Cures i signes d'alerta postprocediment. Anticoagulació i antiagregació.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21903217A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – La Fe

Lloc de realització: 46026 València



Títol: «CURES D'INFERMERIA EN LA DETERIORACIÓ DE LA INTEGRITAT CUTÀNIA,

ÚLCERES I FERIDES (SEMIPRESENCIAL)»

Tipus d'activitat: curs semipresencial

Nre. d'hores: 60

Dirigit a: personal d'infermeria (A2)

Objectius: aportar coneixements, eines i recursos que permeten al personal d'infermeria adquirir les habilitats necessàries en la seua pràctica professional.

Contingut: la pell. Fases de cicatrització. Principis bàsics en el tractament de les ferides. Úlceres vasculars: venoses i arterials. Peu diabètic. Úlceres per pressió. Tractament local. Cures i recomanacions. Lesions associades a la dependència: dermatitis associada a la incontinència. Cremades. Úlceres tumorals. Úlcera de Marjolin.

Metodologia: en les sessions presencials es faran classes teòriques i pràctiques; en les sessions en línia s'utilitzarà metodologia interactiva a través del campus virtual de l'EVES.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: assistència a totes les sessions presencials; lectura d'almenys el 85 per cent dels

continguts en línia i superar les proves d'avaluació fixades.

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21903316A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Arnau de Vilanova – Llíria

Lloc de realització: 46015 València



Títol: «CURES D'INFERMERIA EN SALUT MENTAL»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal d'infermeria (A2)

Objectius: proporcionar coneixements sobre patologia en salut mental i sobre les cures d'infermeria que cal realitzar.

Contingut: patologies en salut mental, actuació d'infermeria, estratègies d'afrontament i pla de cures. Trastorns esquizofrènics, trastorns afectius, trastorns mentals orgànics, trastorns mentals produïts per consum de tòxics, trastorns neuròtics, trastorns de personalitat i retard mental.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21903427A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Sant Joan d'Alacant

Lloc de realització: 03550, Sant Joan d'Alacant

Títol: «CURES EN ANESTÈSIA I REANIMACIÓ DE PACIENTS DE PEDIATRIA (SEMIPRESENCIAL)»

Tipus d'activitat: curs semipresencial

Nre. d'hores: 24

Dirigit a: personal d'infermeria que desenvolupa la seua activitat en relació amb les cures perioperatòries de pacients de pediatria (A2)

Objectius: proporcionar un coneixement teòric i pràctic del maneig anestèsic de pacients de pediatria. Conèixer en la pràctica el maneig de les tècniques anestèsiques més comunes i les possibles complicacions que tenen. Demostrar habilitats tècniques relacionades amb els processos anestèsics. Actualitzar protocols estandarditzats relacionats amb la pràctica anestèsica.

Contingut: anestèsia general en pediatria, via aèria, anestèsia locoregional, incidents anestèsics i reanimació cardiopulmonar. Simulació clínica amb dotació robòtica bàsica.

Metodologia: en les sessions presencials es realitzaran classes teòriques i pràctiques; aula de simulació.

En les sessions en línia s'utilitzarà metodologia interactiva a través del campus virtual de l'EVES.

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: assistència a totes les sessions presencials; lectura d'almenys el 85 per cent dels continguts en línia i superació de les proves d'avaluació fixades

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21903517A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – La Fe

Lloc de realització: 46026 València



Títol: «DERMATOLOGIA EN ATENCIÓ PRIMÀRIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu d'atenció primària (A1)

Objectius: capacitar el personal facultatiu d'atenció primària en el maneig dels motius de consulta dermatològics més freqüents, així com els processos dermatològics de més gravetat.

Contingut: maneig dels motius de consulta més freqüents en atenció primària: èczemes, dermatitis seborreica, de contacte i atòpica. Tractament tòpic en dermatologia. Infeccions cutànies, bacterianes, micòtiques i víriques. Nevus melanocítics.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21903615A

Centre organitzador: Departament de Salut de València Clínic – Malva-rosa

Lloc de realització: 46010 València



Títol: «EL PROCÉS DE MORIR. ACOMPANYAMENT AL PACIENT TERMINAL I LA SEUA FAMÍLIA. ELABORACIÓ DEL DOL»



Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: proporcionar coneixements que faciliten la qualitat assistencial al pacient en situació terminal i actituds terapèutiques que afavorisquen un adequat acostament i maneig de la situació terminal. Detectar i tractar les diferents necessitats del pacient en relació amb la família i el personal cuidador.

Contingut: identificar les escenes temudes. Control del dolor i altres símptomes físics. Mort i sofriment.

Maneig de la negació, la tristesa i l'ansietat.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de proves d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21903715A

Centre organitzador: Departament de Salut de València Clínic – Malva-rosa

Lloc de realització: 46010 València

Títol: «ELECTROCARDIOGRAFIA BÀSICA PER A INFERMERIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal d'infermeria (A2)

Objectius: aprendre a fer de manera correcta l'electrocardiograma, reconèixer les alteracions electrocardiogràfiques més freqüents i que poden suposar un risc vital per al pacient.

Contingut: principis d'electrocardiografia. Electrofisiologia cardíaca. Sistemàtica d'interpretació ECG. Hipertròfia auricular i ventricular. Alteracions de la conducció interventricular. Arrítmies supraventriculars i ventriculars. Bloquejos auriculoventriculars. Isquèmia i infart de miocardi. Altres alteracions electrocardiogràfiques.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 2

Codi del curs: 21903816A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Arnau de Vilanova – Llíria

Lloc de realització: 46015 València

Codi del curs: 21903819A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Hospital General

Lloc de realització: 46014 València



Títol: «GESTIÓ DE LA QUALITAT I LA SEGURETAT DE PACIENTS EN L'ATENCIÓ SANITÀRIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: proporcionar coneixements i habilitats per a planificar, desenvolupar i avaluar programes de millora de la qualitat i la seguretat del pacient.

Contingut: conceptes generals sobre qualitat i seguretat. Metodologia, avaluació i mesurament de la qualitat. Eines de millora de la qualitat, definició de criteris, elaboració d'indicadors i estàndards. Anàlisi de l'estructura: acreditació, anàlisi del procés, auditoria i monitoratge. Anàlisi de resultats i efectivitat. Variabilitat en la pràctica clínica, gestió per processos i vies clíniques. Programes de vigilància, prevenció i control d'infeccions associades a les cures de salut.



Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de prova d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21903929A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Hospital General

Lloc de realització: 03010 Alacant



Títol: «GESTIÓ DE MOSTRADOR EN CENTRES SANITARIS. HABILITATS I TRACTE AL PÚBLIC»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 24

Dirigit a: personal auxiliar administratiu i d'atenció directa (C2 i AP)

Objectius: donar instruments de comunicació a professionals de l'àrea de recepció dels centres sanitaris. Conèixer tècniques que es necessiten per a detectar, explorar i aclarir els problemes habituals de comunicació. Conèixer les habilitats de comunicació que els professionals d'atenció primària han de practicar en la seua relació tant amb personal del centre com amb persones usuàries.

Contingut: transmissió i recepció de la comunicació. Distorsió dels missatges informatius.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 2

Codi del curs: 21904013A

Centre organitzador: Departament de Salut de Castelló

Lloc de realització: 12004, Castelló

Codi del curs: 21904015A

Centre organitzador: Departament de Salut de València Clínic – Malva-rosa

Lloc de realització: 46010 València



Títol: «GESTIÓ INTEGRAL DE LES PERSONES AMB DETERIORACIÓ DE LA INTEGRITAT CUTÀNIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal d'infermeria (A2 i C2)

Objectius: augmentar la qualitat de les cures prestades a les persones amb UPP, així com a les persones amb el risc de patir-les i optimitzar l'ús de recursos disponibles.

Contingut: guia de pràctica clínica per a la cura de persones amb úlceres per pressió o risc de patir-les. Anatomia i fisiologia de la pell. Procés de cicatrització. Tipus de ferides. Definició i classificació de les UPP. Actualització en tractaments de lesions. Indicacions. Actuació del personal d'infermeria en la prevenció d'UPP. Escales de valoració d'UPP. Registre i maneig. Pla de cures.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21904150A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Plana

Lloc de realització: 12540 Vila-real



Títol: «HABILITATS DE COMUNICACIÓ AMB EL PACIENT. CRITERIS DE QUALITAT EN L'ATENCIÓ AL PACIENT EN LA SANITAT MODERNA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: tots els grups

Objectius: conèixer les generalitats del procés de comunicació, relacions interpersonals i treball en equip. Adquirir eines per a previndre i manejar conflictes.

Contingut: el procés de la comunicació. Components verbals i no verbals de les relacions interpersonals. Eines bàsiques de la prevenció de conflictes i del maneig de situacions crítiques. Perfil del pacient difícil. El treball en equip, distribució de tasques i rols, relacions d'interdependència.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21904230A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Elx – Hospital General



Lloc de realització: 03202, Elx



Títol: «IMPACTE DELS ESDEVENIMENTS ADVERSOS EN PACIENTS I PROFESSIONALS»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: tots els grups (tots els grups)

Objectius: fomentar cultura de seguretat proactiva. Conscienciar el personal sanitari i no sanitari dels riscos inherents de l'activitat assistencial.

Contingut: conseqüències dels esdeveniments adversos en pacients i professionals. Epidemiologia dels trastorns afectius, conseqüències personals, familiars i professionals. Els incidents per a la seguretat de pacients com a font d'informació per a una atenció més segura.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21904328A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Elda

Lloc de realització: 03600, Elda



Títol: «INICIACIÓ EN VENTILACIÓ MECÀNICA NO INVASIVA EN INSUFICIÈNCIA RESPIRATÒRIA AGUDA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu, d'infermeria i fisioteràpia (A1 i A2)



Objectius: instruir i aprofundir en el coneixement del tractament de la insuficiència respiratòria aguda en l'àmbit hospitalari, mitjançant l'aplicació de sistemes de ventilació mecànica no invasiva en un enfocament multidisciplinari.

Contingut: fisiologia respiratòria. La fallada respiratòria aguda. Monitoratge i corbes respiratòries. Principis bàsics de la VMNI. Indicacions de VMNI. Ventiladors i modes ventilatoris. Complicacions en VMNI. Interfícies en VMNI. VMNI en situacions clíniques específiques. Cures complementàries del pacient amb VMNI. Aerosolteràpia. Humidificació. Sistemes de flux elevat. Maneig de secrecions. Cures d'infermeria en VMNI. Cures d'interfície. Maneig de situacions clíniques especials: traqueostomies, malalties neuromusculars. Inici de ventilació mecànica no invasiva. Pacient EPOC i ventilació mecànica no invasiva. Pacient amb IVI i ventilació mecànica no invasiva.



Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21904416A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Arnau de Vilanova – Llíria

Lloc de realització: 46015 València



Títol: «INTERPRETACIÓ D'ECG PER A INFERMERIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 12

Dirigit a: personal d'infermeria (A2)

Objectius: actualitzar coneixements quant a la interpretació d'electrocardiogrames. Conèixer la importància de les diferents arrítmies i els tractaments habituals d'aquestes.

Contingut: sistema de conducció elèctric. Esquema d'interpretació d'un ECG. Arrítmies supraventriculars. Arrítmies nodals. Arrítmies ventriculars. Bloquejos de conducció. Signes de cardiopatia isquèmica. Arrítmies en el monitor.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21904522A

Centre organitzador: Departament de Salut de Gandia

Lloc de realització: 46700 València



Títol: «LIMFOEDEMA. TRACTAMENT CLÍNIC I TERAPÈUTIC»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 32

Dirigit a: personal facultatiu, d'infermeria i fisioteràpia (A1 i A2)

Objectius: capacitar el personal sanitari d'atenció primària i especialitzada en el tractament de patologies vasculars i limfàtiques. Reconèixer les patologies subsidiàries de tractar-se amb drenatge limfàtic i altres tècniques en el tractament de patologies vasculars. Resoldre amb eficàcia edemes limfàtics primaris i secundaris.

Contingut: concepte i classificació anatomofisiològica del sistema limfàtic en membre superior. Epidemiologia del limfoedema postmastectomia. Limfoedema, feblema i lipedema. Fonaments de la teràpia en el limfoedema. Indicacions i contraindicacions. Mètodes terapèutics. Mètodes terapèutics, complementaris i preventius.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21904627A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Sant Joan d'Alacant

Lloc de realització: 03550, Sant Joan d'Alacant



Títol: «MANEIG BÀSIC DE FISIOTERÀPIA RESPIRATÒRIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 10

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: conèixer les principals patologies respiratòries que presenta la persona adulta. Realitzar una valoració respiratòria adequada per a la tècnica terapèutica correcta d'aquestes. Dotar el terapeuta del maneig de les tècniques de fisioteràpia respiratòria més adequades. Conèixer l'evidència científica.

Contingut: patologia respiratòria de la persona adulta. Valoració del pacient prèvia a la fisioteràpia: tos, secrecions, força i resistència muscular. Tècniques de fisioteràpia respiratòria. Reentrenament a l'esforç.



Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21904714A

Centre organitzador: Departament de Salut de Sagunt

Lloc de realització: 46520, Port de Sagunt



Títol: «MANEIG BÀSIC DE LA PATOLOGIA MAMÀRIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: actualitzar el diagnòstic, el tractament i el seguiment de la malaltia mamària.

Contingut: derivació de pacients amb sospita de patologia mamària. Exploració mamària. Actualització de protocols d'actuació davant d'una sospita de patologia mamària. Indicacions d'exploracions radiològiques.



Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21904814A

Centre organitzador: Departament de Salut de Sagunt

Lloc de realització: 46520, Port de Sagunt



Títol: «MANEIG D'EMERGÈNCIES EN LA INFÀNCIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: donar a conèixer els fonaments del maneig inicial del pacient pediàtric en situacions crítiques que poden aparèixer en la planta d'hospitalització o, en general, fora de l'UCI pediàtrica, fins a l'arribada del personal més especialitzat o el trasllat del pacient a UCI pediàtrica. Facilitar coneixements i habilitats que permeten atendre el pacient pediàtric greu fora de l'UCI.

Contingut: suport vital bàsic i avançat. Insuficiència respiratòria aguda. Detecció i tractament inicial del xoc. Maneig inicial de l'estatus convulsiu. Fàrmacs en situacions d'emergència. Maneig de via aèria.



Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21904929A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Hospital General

Lloc de realització: 03010 Alacant



Títol: «MANEIG DE PROBLEMES NEUROLÒGICS FREQÜENTS EN ATENCIÓ PRIMÀRIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal facultatiu (A1)

Objectius: millorar la formació en neurologia del personal facultatiu d'atenció primària, proporcionant esquemes diagnòstics i terapèutics senzills.

Contingut: cefalees. Ictus. Tremolor i síndrome rígida-acinètica. Deterioració cognitiva i trastorn de conducta.

Pèrdua de consciència i convulsions. Dolor neuropàtic i feblesa neuromuscular. Mareig, vertigen i inestabilitat.

Símptomes visuals de possible origen neurològic.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de proves d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21905029A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Hospital General

Lloc de realització: 03010 Alacant



Títol: «MANEIG DEL PACIENT QUIRÚRGIC»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal d'infermeria (A2)

Objectius: ampliar i afermar coneixements i habilitats per a la preparació del pacient durant el preoperatori. Manejar el pacient durant el període intraoperatori i cures en el període postoperatori.

Contingut: paper d'infermeria i circuit quirúrgic. Valoració preanestèsica. Monitoratge bàsic i avançat. Farmacologia anestèsica. Tècniques anestèsiques i les complicacions d'aquestes. Maneig de via aèria. RCP bàsica i avançada. Fluidoteràpia i hemoteràpia.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de proves d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21905150A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Plana

Lloc de realització: 12540 Vila-real



Títol: «MANEIG INTERDISCIPLINARI DEL PACIENT AMB PATOLOGIA DE SÒL PÈLVIC»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal facultatiu, d'infermeria i fisioteràpia (A1 i A2)



Objectius: proporcionar els coneixements necessaris en el tractament del pacient amb patologia de sòl pèlvic. Afavorir una visió integral d'aquesta patologia en els professionals de la salut implicats en el maneig diagnòstic i terapèutic d'aquesta.

Contingut: introducció. Estudi i valoració de les disfuncions de sòl pèlvic. Alteracions en la funció d'emmagatzematge: incontinència. Alteracions en la funció evacuatòria: retenció. Alteracions de la funció de suport: prolapses. Alteracions en el senyal aferent: dolor. Alteracions de la funció sexual. Tècniques específiques de tractament en patologia de sòl pèlvic.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de proves d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21905295A

Centre organitzador: Hospital Provincial de Castelló

Lloc de realització: 12002, Castelló



Títol: «MANEIG PICC NOU CATÈTER CENTRAL D'ACCÉS PERIFÈRIC. NOVES TECNOLOGIES»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 10

Dirigit a: personal d'infermeria (A2)

Objectius: ensinistrar el personal d'infermeria en el maneig de les noves tècniques, registres PICC i vies centrals.

Contingut: introducció. Maneig vies centrals. Noves tecnologies. PICC.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 2

Codi del curs: 21905322A

Centre organitzador: Departament de Salut de Gandia

Lloc de realització: 46700 València

Codi del curs: 21905326A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Marina Baixa

Lloc de realització: 03570, la Vila Joiosa



Títol: «METODOLOGIA DE LA INVESTIGACIÓ»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: adquirir els coneixements i habilitats bàsics per a poder dissenyar, analitzar les dades i establir les conclusions d'un estudi d'investigació.

Contingut: investigació qualitativa i quantitativa. Estadística i epidemiologia. Preguntes clíniques i cerques bibliogràfiques (PubMed). Cerques bibliogràfiques: bases de dades i cercadors. Objectius, hipòtesis i variables d'estudi. Tipus d'estudi. Programa Epidat 3.1. Inferència estadística. Corba normal. Estudis descriptius. Estimació i paràmetres. Estudis analítics: proves bivariants. Programa SPSS. Correlació i regressió simples. Anàlisi multivariant. Corbes ROC. Supervivència. Població i mostra. Grandària i selecció de la mostra. Assignació aleatòria dels subjectes. Investigació qualitativa. Lectura crítica i redacció d'un article científic.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de proves d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21905413A

Centre organitzador: Departament de Salut de Castelló

Lloc de realització: 12004, Castelló



Títol: «MÈTODES DE CONTROL DEL BENESTAR FETAL DURANT L'EMBARÀS I EL PART»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu especialista en ginecologia i obstetrícia i comares (A1 i A2)

Objectius: actualització del personal sanitari en el control del benestar fetal en l'embaràs i l'intrapart.

Contingut: mètodes de control de benestar fetal durant l'embaràs: ecografia, ecodoppler i altres mètodes com ara monitoratge no estressant, test de tolerància a les contraccions, amnioscòpia, recompte matern de moviments fetals, etc. Vigilància fetal intrapart. Monitoratge biofísic i bioquímica. Resposta a l'estimulació fetal.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21905526A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Marina Baixa

Lloc de realització: 03570, la Vila Joiosa



Títol: «MOBILITZACIÓ I TRASLLAT DE PACIENTS»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 30

Dirigit a: TCAE i zeladors i zeladores (C2 i AP)

Objectius: ensenyar als professionals de la salut, que intervenen en la mobilització del pacient, els principis bàsics de la mecànica corporal.



Contingut: ergonomia. Normativa. Síndrome d'immobilisme. Afectació per sistemes. Tècniques de mobilització. Transferència del pacient amb instrumentació i sense. Patologies més freqüents del professional de la salut. Bases per a la prevenció i la cura física del professional. Bases anatòmiques i biomecàniques de la columna vertebral. Prevenció davant de caigudes. Tècniques de mobilització i transferència, amb instrumentació i sense, adaptades a patologies específiques. Protocols de canvis posturals. Mobilització i immobilització en diferents unitats.



Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21905613A

Centre organitzador: Departament de Salut de Castelló

Lloc de realització: 12004, Castelló



Títol: «NEURODINÀMICA: MOBILITZACIÓ DEL SISTEMA NERVIÓS»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal de fisioteràpia (A2)

Objectius: proporcionar coneixements i habilitats per a tractar des d'una perspectiva nova l'atenció prestada

als pacients amb lesions que comprometen el sistema nerviós central i perifèric.

Contingut: raonament clínic, ciències del dolor i neurodinàmica. Flexió passiva del coll. PNF. Elevació de

la cama estesa. SLR. Examen físic del sistema nerviós. Palpació del sistema nerviós perifèric. Flexió

del genoll en decúbit pron. PKB. Tests neurodinàmics en decúbit lateral. Slump test. Slump test assegut en

pla. Aplicacions clíniques en sistema neurodinàmic longitudinal. Test neurodinàmic del membre superior 1

(mitjà), ULNT1. Test neurodinàmic del membre superior 2a (mitjà), ULNT2a. Test neurodinàmic del

membre superior 2b (radial), ULNT2b. Test neurodinàmic del membre superior 3 (cubital), ULNT3. Altres tests

neurodinàmics. Aplicacions clíniques en sistema neurodinàmic transversal.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21905720A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Doctor Peset

Lloc de realització: 46017 València



Títol: «OFTALMOLOGIA BÀSICA PER A ATENCIÓ PRIMÀRIA I SERVEIS D'URGÈNCIES»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 24

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria d'atenció primària i serveis d'urgències (A1 i A2)

Objectius: proporcionar coneixements i habilitats necessàries en tècniques oftalmològiques.

Contingut: record anatomofisiològic (dissecció ull). Agudesa visual. Fisiologia de la visió. Exploració oftalmològica en població pediàtrica. Patologia oftalmològica pediàtrica més comuna. Tècniques bàsiques d'exploració i tractament en oftalmologia. Fons d'ull, oftalmoscòpia directa, fulgor pupil·lar camp visual, instil·lació, oclusió, injeccions intravítries. Ull roig. Trauma ocular. Glaucoma. Despreniment de retina. Retinopatia diabètica. Degeneració macular. Història clínica oftalmològica. Ceguesa. Baixa visió, ajudes. Tècniques exploració en consulta d'oftalmologia.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21905829A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Hospital General

Lloc de realització: 03010 Alacant



Títol: «PATOLOGIA PSIQUIÀTRICA I SOCIAL DE L'ADOLESCÈNCIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal sanitari i de treball social de l'àmbit de l'atenció primària, pediatria, salut mental i

unitats de conductes addictives (A1 i A2)

Objectius: conèixer els trastorns psiquiàtrics més habituals en l'adolescència. Millorar la identificació i el tractament de les patologies psiquiàtriques més habituals. Actualitzar coneixements sobre els trastorns psicosomàtics en l'adolescència. Actualitzar i revisar el TDAH. Tractar el consum i l'abús de substàncies. Entendre les diferències de gènere en els diferents trastorns mentals.

Contingut: el desenvolupament maduratiu, neuroanatòmic i psicosexual normal de l'adolescent. Temperament, caràcter i personalitat. TDAH a través de les seues comorbiditats. El trastorn de l'espectre autista. Els trastorns de la conducta alimentària. El trastorn mental greu en l'adolescència, els primers episodis psicòtics, els trastorns de l'espectre bipolar. Trastorn de conducta en l'adolescència. L'adolescència com a etapa clau en l'inici del consum de tabac, alcohol i altres substàncies i en l'aparició de trastorns per ús de substàncies i la patologia dual. Aspectes generals i específics dels tractaments farmacològics, psicològics i psicosocials dels diferents trastorns mentals en l'adolescència. Les guies clíniques, els protocols per al tractament de trastorns mentals en l'adolescència.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de proves d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21905920A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Doctor Peset

Lloc de realització: 46017 València



Títol: «PRÀCTICA ASSISTENCIAL I ESTIGMA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 10

Dirigit a: tots els grups (tots els grups)

Objectius: millorar l'assistència a la persona amb malaltia crònica en què l'estigma és un obstacle perquè sol·licite ajuda.

Contingut: facilitar coneixements per a lluitar contra els estigmes conseqüència de diverses patologies.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21906018A

Centre organitzador: Departament de Salut de Requena

Lloc de realització: 46340, Requena



Títol: «PREVENCIÓ I CONTROL DE LA INFECCIÓ NOSOCOMIAL. AÏLLAMENT I MANEIG»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1, A2 i C2)

Objectius: actualitzar coneixements, habilitats i actituds sobre la importància de la prevenció de la infecció nosocomial.

Contingut: epidemiologia de les malalties transmissibles. Epidemiologia de les infeccions nosocomials. Prevenció d'infeccions relacionades amb dispositius: infecció urinària associada a sondatge vesical. Prevenció d'infeccions relacionades amb dispositius. Pneumònia relacionada amb ventilació mecànica. Programa de pneumònia zero. Recomanacions a l'ingrés i l'alta dels pacients. Definició i tipus de bacterièmia. Mesures d'asèpsia en la manipulació dels catèters. Mesures i tècniques d'aïllament. Importància de la rentada de mans. Cures dels pacients amb gèrmens multiresistents. Mesures generals de prevenció d'infeccions: asèpsia i descontaminació com a estàndards de prevenció.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21906128A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Elda

Lloc de realització: 03600, Elda



Títol: «PRIMERS AUXILIS»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: tots els grups

Objectius: actualitzar els coneixements del personal en relació amb els primers auxilis.

Contingut: principis generals de socorrisme. Nocions bàsiques d'anatomia i fisiologia. Primers auxilis. Mobilització del pacient. RCP bàsica. Tipus d'accidents, les causes i la prevenció d'aquests.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21906228A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Elda

Lloc de realització: 03600, Elda



Títol: «PRINCIPIS BÀSICS DE LA CIRCULACIÓ EXTRACORPORAL»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: adquirir nocions bàsiques de les tècniques de perfusió i oxigenació extracorporal.

Contingut: record anatomofisiològic cardíac. Principis bàsics de circulació extracorporal. Material per a les estratègies de perfusió. Novetats en perfusió segons cirurgies.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de proves d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21906317A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – La Fe

Lloc de realització: 46026 València

Títol: «RCP AVANÇADA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: capacitar el personal facultatiu i d'infermeria en suport vital avançat per a adquirir coneixements i habilitats davant de situacions específiques.

Contingut: situacions d'emergència mèdica principalment susceptibles de fer un suport vital avançat. Fonaments del suport vital avançat. Arrítmies greus i el tractament d'aquestes. Assistència adequada a la síndrome coronària aguda. Assistència adequada a l'ictus. Suport vital avançat en pediatria.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 3

Codi del curs: 21906412A

Centre organitzador: Departament de Salut de Vinaròs

Lloc de realització: 12500 Vinaròs

Codi del curs: 21906450A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Plana

Lloc de realització: 12540 Vila-real

Codi del curs: 21906495A

Centre organitzador: Hospital Provincial de Castelló

Lloc de realització: 12002, Castelló

Títol: «RCP BÀSICA I AVANÇADA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: capacitar el personal facultatiu i d'infermeria en suport vital avançat per a adquirir coneixements i habilitats davant de situacions específiques.

Contingut: suport vital bàsic. Assistència ventilatòria i circulatòria en parada cardiorrespiratòria. Algorismes de suport vital avançat. Arrítmies i desfibril·lació. Desfibril·lació semiautomàtica. Fàrmacs i vies en la parada cardiorrespiratòria. RCP en situacions especials. RCP en pediatria.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 3

Codi del curs: 21906514A

Centre organitzador: Departament de Salut de Sagunt

Lloc de realització: 46520, Port de Sagunt

Codi del curs: 21906521A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Ribera

Lloc de realització: 46600, Alzira

Codi del curs: 21906594A

Centre organitzador: Departament de Salut de Manises

Lloc de realització: 46940, Manises



Títol: «RCP BÀSICA, PRIMERS AUXILIS I DESA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 8

Dirigit a: tots els grups (tots els grups)

Objectius: aprendre a realitzar una reanimació cardiopulmonar bàsica. Reconèixer una parada cardíaca, activar al servei d'emergència, realitzar maniobres d'RCP bàsica (massatge cardíac extern) i aprendre a utilitzar el DESA de manera precoç.

Contingut: parada cardíaca. La cadena de supervivència. Importància de la desfibril·lació precoç. Pla d'acció davant de la parada cardíaca. RCP bàsica. Desfibril·lació semiautomàtica. Primers auxilis.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 4

Codi del curs: 21906614A

Centre organitzador: Departament de Salut de Sagunt

Lloc de realització: 46520, Port de Sagunt

Codi del curs: 21906617A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – La Fe

Lloc de realització: 46026 València

Codi del curs: 21906629A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Alacant – Hospital General

Lloc de realització: 03010 Alacant

Codi del curs: 21906630A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Elx – Hospital General



Lloc de realització: 03202, Elx

Títol: «RCP PEDIÀTRICA I NEONATAL»

Tipus d'activitat: curs presencial



Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu, d'infermeria, de pediatria, comares i TES (A1, A2, C1 i C2)

Objectius: actualitzar els coneixements teòrics i pràctics de l'RCP neonatal per a millorar la qualitat i la seguretat de la pràctica clínica a la sala de parts, en el quiròfan després d'una cesària, o en qualsevol altre escenari.

Contingut: passos inicials en la reanimació neonatal. Ventilació amb bossa i màscara. Intubació. Massatge cardíac. Reanimació en situacions especials. Medicació i vies: fàrmacs i líquids.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 2

Codi del curs: 21906722A

Centre organitzador: Departament de Salut de Gandia

Lloc de realització: 46700 València

Codi del curs: 21906726A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Marina Baixa

Lloc de realització: 03570, la Vila Joiosa



Títol: «RCP PEDIÀTRICA I NEONATAL AVANÇADA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu, d'infermeria, de pediatria i comares (A1 i A2)

Objectius: difondre les tècniques de suport vital avançat. Aprendre a treballar en grup per a optimitzar resultats, exercint rols en l'equip de parada (funció d'integrant i líder). Aportar els coneixements i les destreses per a poder fer una primera atenció qualificada de la parada cardíaca i respiratòria pediàtrica i neonatal.

Contingut: suport vital avançat. Via aèria i ventilació. Accessos vasculars. Vies: líquids i fàrmacs. Arrítmies. Desfibril·lació i cardioversió. Treball en equip en la parada cardíaca. Reanimació del nounat.



Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21906821A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Ribera

Lloc de realització: 46600, Alzira



Títol: «REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR I CARROS DE PARADES EN LES UNITATS D'HOSPITALITZACIÓ»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 12

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: formar específicament tots els intervinents sanitaris en l'assistència de pacients amb quadres

cardiovasculars aguts en plantes d'hospitalització.

Contingut: material, aparells i medicació del carro de parades. Protocol de cridada. Teoria RCP bàsica i

avançada. Desfibril·lació in situ.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21906924A

Centre organitzador: Departament de Salut de Xàtiva – Ontinyent

Lloc de realització: 46800, Xàtiva



Títol: «SEGURETAT CLÍNICA EN L'ASSISTÈNCIA SANITÀRIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1, A2 i C2)

Objectius: transmetre els coneixements de tots els conceptes i les metodologies per a posar en marxa accions de millora en la seguretat del pacient. Fomentar la cultura de la seguretat i la importància de la seguretat en la pràctica clínica.

Contingut: introducció a la seguretat del pacient. Principals esdeveniments adversos en l'assistència clínica. Riscos en les diferents àrees clíniques.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21907014A

Centre organitzador: Departament de Salut de Sagunt

Lloc de realització: 46520, Port de Sagunt



Títol: «SÒL PÈLVIC. TÈCNIQUES DE REEDUCACIÓ ABDOMINOPERINEAL»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu, d'infermeria, de fisioteràpia i comares (A1 i A2)

Objectius: aprendre a valorar l'anatomia funcional del perineu i identificar les disfuncions que té.

Contingut: anatomia muscular i funcional del sòl pèlvic. Entrenament pràctic en l'exploració d'aquesta musculatura. Estudi de l'anatomia i fisiologia del diafragma toràcic i paret abdominal. Descompressió visceral, exercicis hipopressius. Prevenció i tractament de les disfuncions.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 2

Codi del curs: 21907124A

Centre organitzador: Departament de Salut de Xàtiva – Ontinyent

Lloc de realització: 46800, Xàtiva

Codi del curs: 21907128A

Centre organitzador: Departament de Salut d'Elda

Lloc de realització: 03600, Elda



Títol: «TALLER D'ESPIROMETRIES»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 4

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria, MIR i IIR (A1 i A2)



Objectius: actualitzar coneixements de patrons bàsics d'espirometria. Conèixer i interpretar les corbes flux-volum i volum-temps. Interpretar els valors d'una espirometria.

Contingut: espirometria. Indicacions i contraindicacions. Volums i capacitats pulmonars. Paràmetres espiromètrics. Corbes normals i patologia. Tipus de corbes. Criteris d'acceptabilitat i reproductibilitat. Interpretació d'espirometries. Patrons respiratoris. Prova broncodilatadora (PBD). Tècnica de realització d'espirometria de qualitat. Manteniment de l'espiròmetre.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21907213A

Centre organitzador: Departament de Salut de Castelló

Lloc de realització: 12004, Castelló



Títol: «TALLER DE PLANIFICACIÓ ANTICIPADA DE DECISIONS EN MALALTIA CRÒNICA AVANÇADA AMB NECESSITATS D'ATENCIÓ PAL·LIATIVA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: donar al personal sanitari les actituds, els coneixements i les eines per a reconèixer la necessitat de desenvolupar una planificació anticipada de decisions en pacients amb malaltia crònica avançada amb necessitats d'atenció pal·liativa.

Contingut: planificació anticipada de decisions. Model VISION-COMPAD.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21907385A

Centre organitzador: Assistència sociosanitària – Pare Jofré

Lloc de realització: 46017 València



Títol: «TALLER DE SIMULACIÓ CLÍNICA D'RCP»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 32

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: formar el personal sanitari implicat en l'atenció al pacient crític, amb la finalitat d'augmentar la qualitat assistencial homogeneïtzant l'atenció al pacient.

Contingut: reconeixement del pacient crític. Maneig de la via aèria: tècniques manuals d'obertura, neteja de la via aèria, cànules orofaríngies, ventilació amb AMBU, intubació orotraqueal, via aèria quirúrgica, maneig de respiradors. Suport a la circulació: massatge cardíac, monitoratge de ritme cardíac, desfibril·ladors i cardioversors, vies i fàrmacs.



Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21907415A

Centre organitzador: Departament de Salut de València Clínic – Malva-rosa

Lloc de realització: 46010 València



Títol: «TÈCNIQUES BÀSIQUES PER A INFERMERIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal d'infermeria (A2)

Objectius: facilitar als professionals d'infermeria l'adquisició dels coneixements, les actituds i les habilitats necessaris que els permeten desenvolupar de manera òptima el treball assistencial en la pràctica clínica diària.

Contingut: valoració del tractament de ferides agudes i cròniques. Procés biològic de cicatrització. Maneig de la infecció. Antisèptics. Valoració del tractament de ferides agudes i cròniques. Maneig d'apòsits. Pell perilesional. Valoració del tractament de ferides agudes i cròniques: UPP i UEI. Procediment de cura. Desbridament. Espirometries. Electrocardiografia bàsica. Sutures. Sondatge vesical. SNG. Maneig de PEG. Carro de parades. RCP. Vies intravenoses. Infusors. Manteniment de PIC. Control de visió bàsic. Embenatges.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de proves d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21907521A

Centre organitzador: Departament de Salut de la Ribera

Lloc de realització: 46600, Alzira



Títol: «TÈCNIQUES CITOGENÈTIQUES I ALTRES APLICACIONS DE DIAGNÒSTIC»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal tècnic especialista de laboratori (TEL) (C1)

Objectius: afermar coneixements i habilitats bàsiques necessaris per a poder treballar en un laboratori de citogenètica i biologia molecular. Proporcionar una visió àmplia de l'estructura del laboratori de citogenètica i biologia molecular, així com de les diferents eines instrumentals per a fer un estudi genètic i de la funció del personal tècnic de laboratori dins d'aquest context.

Contingut: conceptes bàsics de genètica humana. Nomenclatura citogenètica. Diagnòstic prenatal. Tècniques d'anàlisi cromosòmica: obtenció d'extensions cromosòmiques, mètodes de tinció i bandeig cromosòmic. Noves tècniques moleculars aplicades al diagnòstic: FISH, PCR i seqüenciació d'ADN. Anomalies cromosòmiques més freqüents: classificació.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21907620A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – Doctor Peset

Lloc de realització: 46017 València



Títol: «TERÀPIA INTRAVENOSA I ESTANDARDITZACIÓ DE CURES EN LA INSTAURACIÓ I EL MANTENIMENT DE CATÈTERS VASCULARS»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: actualitzar el coneixement de les últimes guies basades en l'evidència científica. Conèixer nous materials de bioseguretat en l'ús de la teràpia intravenosa. Ser capaç d'aplicar les cures recomanades en els procediments de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Contingut: gestió del patrimoni venós del pacient. Recomanacions Guia CDC 2011. Procediments i cures de catèters perifèrics, centrals d'inserció perifèrica (tècnica de Seldinger), catèters centrals i arterials. Tècnica ecoguia.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de proves d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21907717A

Centre organitzador: Departament de Salut de València – La Fe

Lloc de realització: 46026 València



Títol: «TERÀPIES RESPIRATÒRIES DOMICILIÀRIES»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria d'atenció primària i gestor de casos (A1 i A2)

Objectius: millorar la gestió de les teràpies respiratòries domiciliàries.

Contingut: insuficiència respiratòria. SAOS. Oxigenoteràpia crònica domiciliària. Ventilació mecànica domiciliària. Aerosolteràpia. CPAP.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de proves d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21907813A

Centre organitzador: Departament de Salut de Castelló

Lloc de realització: 12004, Castelló



Títol: «URGÈNCIES EN PEDIATRIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 40

Dirigit a: personal facultatiu (A1)

Objectius: actualitzar i conèixer els aspectes específics de les urgències en pediatria. Aproximar el diagnòstic i el tractament de la patologia urgent amb més prevalença en pediatria.

Contingut: maneig de via aèria. Patologia respiratòria aguda. Patologia infecciosa urgent. Patologia neurològica urgent. Atenció inicial al trauma pediàtric. Descompensacions metabòliques. Intoxicacions. Patologia quirúrgica aguda. Maneig inicial del menor cremat. Radiologia pediàtrica d'urgència.

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència i realització de proves d'avaluació

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21907912A

Centre organitzador: Departament de Salut de Vinaròs

Lloc de realització: 12500 Vinaròs



Títol: «EMBENATGES I IMMOBILITZACIONS EN ATENCIÓ PRIMÀRIA»

Tipus d'activitat: curs presencial

Nre. d'hores: 20

Dirigit a: personal facultatiu i d'infermeria (A1 i A2)

Objectius: introduir el personal facultatiu i d'infermeria d'atenció primària en la utilització d'embenatges i immobilitzacions de lesions traumatològiques.

Contingut: embenatges i immobilitzacions d'ús general en atenció primària

Metodologia: classes teòriques i pràctiques

Nre. de participants: 25

Sistema d'avaluació: control d'assistència

Nre. d'edicions: 1

Codi del curs: 21908024A

Centre organitzador: Departament de Salut de Xàtiva – Ontinyent

Lloc de realització: 46800, Xàtiva

Mapa web