Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 27 de febrer de 2020, del director de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, per la qual es publica el Pla de formació de l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències per al personal de serveis d'emergències.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8757 de 09.03.2020
Número identificador:  2020/1953
Referència Base de Dades:  002289/2020
 

  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències
    Grup temàtic: Ocupació pública
    Descriptors:
      Temàtics: cursos



RESOLUCIÓ de 27 de febrer de 2020, del director de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, per la qual es publica el Pla de formació de l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències per al personal de serveis d'emergències. [2020/1953]

En exercici de les facultats que en matèria de formació té atribuïdes l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), segons l'article 11 de la Llei 4/2017, de 3 de febrer, per la qual es crea l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, i del Decret 122/2017, de 15 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de l'AVSRE, i en compliment del que s'estableix en l'article 69 de la Llei 13/2010, de 23 de novembre, de la Generalitat, de protecció civil i emergències en el qual s'atribueix a l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE) la formació i perfeccionament dels serveis d'intervenció en matèria de protecció civil i emergències, contemplats en l'article 70 de l'esmentada Llei, resolc:



Primer. Estructura del pla

1. El Pla anual d'activitats formatives de l'IVASPE inclou l'oferta formativa per a l'any 2020 del personal dels serveis d'intervenció enfront d'emergències contemplats en la Llei 13/2010, de 23 de novembre, de la Generalitat, de protecció civil i emergències.

2. El llistat dels cursos monogràfics de perfeccionament s'especifiquen en annex I. En l'annex II venen contemplats els cursos bàsics per a personal de nou accés d'aquells col·lectius que així ho requerisquen.



3. Els cursos que es convoquen podran ser modificats o suprimits quan concórreguen causes de força major, oportunitat o racionalització del pla anual de formació.

4. Cadascuna de les edicions dels cursos es programarà quan s'aconseguisca el 70 % de sol·licituds de les places convocades.

5. L'AVSRE podrà organitzar uns altres cursos o activitats de formació, així com jornades, tant de caràcter genèric com específic, per si mateixa o en col·laboració amb altres administracions o entitats; es donarà la corresponent publicitat de la seua convocatòria.



Segon. Objectius

Els objectius generals dels diferents cursos que es convoquen són els següents:

a) Dotar a l'alumnat participant en els cursos d'un adequat i actualitzat nivell de coneixements professionals.

b) Proporcionar a l'alumnat participant les eines necessàries per a portar a la pràctica els coneixements teòrics impartits.

c) Ensinistrar als destinataris participants en les comeses de la gestió d'emergències.

d) Actualitzar els coneixements tècnics, normatius i legislatius en les diferents àrees per a dur a terme les seues funcions amb eficàcia i garantia jurídica.

e) Sensibilitzar als participants respecte als diferents factors que condicionen l'eficàcia del treball.

f) Desenvolupar els coneixements i habilitats necessaris per a optimitzar les relacions interpersonals en el seu treball i conéixer i practicar estratègies i tàctiques de comunicació interpersonal que permeten resoldre, de manera eficaç, les situacions de crisis.

g) Entrenar a l'alumnat en hàbits per a intervencions professionals fent un ús correcte de les seues capacitats.

h) Donar a conéixer els instruments necessaris que permeten el processament d'informació i documentació bàsiques de la gestió d'emergències, així com les habilitats per al maneig de les noves telecomunicacions.



Tercer. Assistents

1. Podran participar en els cursos monogràfics de l'annex I el personal dels serveis d'intervenció enfront d'emergències:

a) Personal dels Serveis de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament de les administracions públiques.

b) Personal del Servei de Bombers Forestals.

C) personal tècnic: tècnics d'emergències, tècnics de prevenció mediambiental, tècnics de prevenció d'incendis forestals de la Generalitat i tècnics municipals.

d) Operadors de comunicacions dels serveis d'emergències.

e) Agents Mediambientals.

f) Personal de brigades forestals de la Diputació de València i personal del Pla de vigilància preventiva d'incendis forestals.

g) Bombers voluntaris.

h) Personal del Servei 1-1-2 Comunitat Valenciana.

i) Membres de les agrupacions locals i associacions de voluntaris de protecció civil i membres d'entitats col·laboradores acreditades en labors de protecció civil.

j) UME.

k) Personal de seguretat: policia local, Policia de la Unitat del Cos Nacional de Policia adscrita a la Comunitat Valenciana, Policia Nacional, Guàrdia Civil.

l) Personal sanitari: metges forenses (IML), metges i personal d'infermeria SAMU/CICU.

2. Podran participar en els cursos bàsics per a personal de nou ingrés de l'annex II, el personal dels serveis d'intervenció enfront d'emergències:

a) Bombers forestals.

b) Bombers voluntaris.

C) membres de les agrupacions locals i associacions de voluntaris de protecció civil i membres d'entitats col·laboradores acreditades en labors de protecció civil.



Quart. Sol·licitants

Els col·lectius per als quals la sol·licitud dels cursos monogràfics de l'annex I haja d'efectuar-se pel seu servei i no de manera individual són: bombers voluntaris, agrupacions locals i associacions de voluntaris de protecció civil, entitats col·laboradores acreditades en labors de protecció civil i UME.

La UME, en el marc del conveni de col·laboració signat amb l'AVSRE, sol·licitarà la participació del seu personal en els cursos monogràfics contemplats en l'annex I.

El personal de la resta de col·lectius podrà formular les sol·licituds de forma individual.

Els cursos bàsics de l'annex II seran sol·licitats en tot cas pels serveis o entitats en funció de les seues necessitats.



Cinqué. Presentació de sol·licituds

1. Les sol·licituds individuals es presentaran a través de la pàgina web http://www.justicia.gva.es/ivaspe, tal com disposa l'article 14.2.e de la Llei 39/2015, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

2. Les sol·licituds que efectuen els serveis, ajuntaments i entitats col·laboradores per al seu personal es presentaran per via telemàtica, segons el que s'estableix en l'article 14.2.a de la Llei 39/2015, de procediment administratiu comú de les administracions públiques. En la sol·licitud hauran de constar les següents dades:

– Entitat sol·licitant.

– Persona responsable indicant: nom, cognoms, correu electrònic i telèfon de contacte.

– Cursos que se sol·liciten i nombre aproximat d'alumnes per a cadascun d'ells.

3. El nombre màxim de cursos que podrà sol·licitar cada alumne o alumna serà de cinc.

4. El termini de presentació d'instàncies serà de 20 dies naturals, comptats a partir de l'endemà a la data de publicació de la programació dels cursos en el Diari Oficial de la Generalitat.

Els cursos bàsics de l'annex II se sol·licitaran pels serveis en funció de les seues necessitats, no establint-se un termini concret.



Sisé. Requisits

1. Els interessats han de complir els requisits generals i específics de cada curs sol·licitat, si n'hi haguera.

2. Per al personal de les agrupacions locals i associacions de voluntaris de protecció civil, personal d'entitats col·laboradores acreditades en labors de protecció civil i bombers voluntaris, els requisits generals per a poder participar venen contemplats en l'apartat de cursos dirigits a aquests col·lectius de l'annex I.

3. Per a poder realitzar els cursos de l'annex II s'haurà de ser membre d'una de les entitats citades apartat tercer.2 d'aquesta resolució.



Seté. Selecció d'aspirants

La selecció dels aspirants la realitzarà l'IVASPE, d'acord amb els següents criteris de preferència:

1. Que no haja realitzat l'any anterior cap curs dels organitzats per l'IVASPE.

2. En el cas de determinats cursos especialitzats, l'IVASPE podrà establir criteris de selecció en funció de les categories professionals dels sol·licitants i en funció de les característiques específiques del curs.



3. En cas d'empat entre sol·licitants en aplicació dels anteriors criteris, s'atendrà al nombre total de cursos realitzats en l'IVASPE.



4. En la selecció haurà de tindre's en compte la reserva de places per a persones amb discapacitat establida en l'article 23 de la Llei 11/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat Valenciana, sobre l'Estatut de les Persones amb Discapacitat i la reserva de places previstes en la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la Igualtat efectiva de dones i homes per a les sol·licitants que reunisquen els requisits.

5. Sempre que queden places vacants en els cursos i fins a cobrir les oferides, es podran incorporar alumnes d'altres serveis d'emergència les funcions de la qual tinguen relació amb la matèria impartida.



Huité: Execució

1. Els cursos convocats es realitzaran en horari de matins i/o vesprades, i s'impartiran en sessions de 4-8 hores amb periodicitat setmanal, quinzenal o mensual, segons s'aconselle per la dinàmica del curs.

2. Els cursos es podran anul·lar quan no s'aconseguisca el 70 % dels alumnes inscrits.



Nové. Admissió

Una vegada seleccionats, l'IVASPE notificarà als interessats, mitjançant correu electrònic, l'admissió al curs, indicant el lloc, dates de realització i horari.

Únicament podran assistir al curs aquells alumnes que figuren seleccionats per l'IVASPE i inclosos en el llistat corresponent.



Desé. Desenvolupament dels cursos

1. Els qui havent sigut seleccionats per a un curs, no puguen assistir-hi hauran de comunicar-ho a l'IVASPE amb set dies d'antelació al seu inici.

2. Aquells alumnes que no comuniquen la no assistència en el termini indicat o que no es presenten al curs ja iniciat sense motiu degudament justificat, quedaran exclosos i no podran participar en un altre curs del present pla.

4. Com a regla general l'assistència als cursos es realitzarà amb l'uniforme reglamentari.

5. En finalitzar cada curs es realitzarà una prova d'avaluació dels coneixements adquirits en aquest.

6. Per a poder concórrer a les proves d'avaluació caldrà que no s'hagen produït faltes d'assistència superiors al 10 % de la duració del curs, amb independència de la seua causa.



Onzé. Diplomes i certificats

1. Per a l'obtenció del certificat d'Aprofitament dels cursos de l'annex I o l'acreditació corresponent dels cursos de l'annex II, serà necessària l'assistència al 90 % de les hores totals del curs i la superació de les proves d'avaluació de coneixements que corresponguen.



2. En cas de complir l'assistència del 90 % de les hores totals del curs, però no aconseguir la superació de les proves d'avaluació, l'alumne rebrà un justificant d'assistència sense valor acadèmic.

3. Les acreditacions i certificats d'aprofitament, tindran l'eficàcia atribuïda en la normativa vigent i seran tinguts en compte a l'efecte de valoració i barem com a mèrit en la forma determinada reglamentàriament.



Dotzé. Homologació d'accions formatives

Sobre la base de l'article 6 del Decret 83/2015, de 29 de maig, del Consell, es fixa com a criteri de l'AVSRE que per al present any 2020 només seran susceptibles d'homologació les accions formatives el contingut de les quals, professorat i requisits siguen similars a les del present Pla o les que suposen una millora de les oferides segons el parer de la comissió avaluadora.



L'Eliana, 27 de febrer de 2020.– El director de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències: José María Ángel Batalla.





ANNEX I

Cursos d'emergències



Cursos monogràfics inclosos en el Pla Anual de Formació de l'IVASPE per al personal dels serveis d'intervenció enfront d'emergències



Cursos dirigits a bombers dels serveis de prevenció, extinció d'incendis i salvament de la Comunitat Valenciana



1. Curs d'extinció d'incendis forestals per a bombers. Nivell I (BEF)

Objectiu: adquirir els coneixements i habilitats bàsiques en matèria d'extinció d'incendis forestals.

Requisits específics: totes les categories de bombers, tindran prioritat els comandaments de les tres províncies que el sol·liciten.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 21 hores

Nre. de places per edició: 20



2. Curs d'extinció d'incendis forestals per a bombers. Nivell II (EIB)

Objectiu: ampliar els coneixements en matèria d'extinció d'incendis forestals, de manera que el personal puga adquirir els coneixements i habilitats necessàries per a realitzar l'extinció de forma segura.

Requisits específics: totes les categories de bombers, tindran prioritat els comandaments de les tres províncies que el sol·liciten. Tindre el Curs d'extinció d'incendis forestals per a bombers. Nivell I (BEF).

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 21 hores

Nre. de places per edició: 20



3. Seguretat en extinció d'incendis forestals (EAB)

Objectiu: realitzar les tasques d'extinció d'incendis forestals amb seguretat, seguint els procediments marcats per la norma bàsica de seguretat per al combat d'incendis.

Requisits específics: totes les categories de bombers, tindran prioritat els comandaments de les tres províncies que el sol·liciten. Tindre el Curs d'extinció d'incendis forestals per a bombers. Nivell I (BEF).

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 21 hores

Nre. de places per edició: 20



4. Interfície Urbana Forestal (EAC)

Objectiu: establir procediments específics per a abordar les actuacions en aquest tipus d'incendis forestals, amb la seua especial problemàtica.

Requisits específics: totes les categories de bombers, tindran prioritat els comandaments de les tres províncies que el sol·liciten. Tindre el Curs d'extinció d'incendis forestals per a bombers. Nivell I (BEF) i el de seguretat en extinció d'incendis forestals (EAB).

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 21 hores

Nre. de places per edició: 20



5. Curs de foc tècnic (TFC)

Objectiu: dotar de la formació (teoricopràctica) suficient per a poder realitzar les diferents funcions dins de les operacions de crema. En el mateix s'analitzaran contrafocs i cremes d'eixample, així com tot el referent a cremes prescrites.

Requisits específics: totes les categories de bombers, tindran prioritat els comandaments de les tres províncies que el sol·liciten. Tindre el Curs d'extinció d'incendis forestals per a bombers. Nivell II (EIB) i el de seguretat en extinció d'incendis forestals (EAB).

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 22 hores

Nre. de places per edició: 15



6. Primers auxilis i maneig de desfibril·lador per a bombers (APB)

Objectiu: ampliar els coneixements del personal de bombers sobre atenció de víctimes amb l'aplicació de tècniques de primers auxilis, immobilització de ferides i atenció psicològica.

Requisits específics: obert totes les categories de bombers.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 25 hores

Nre. de places per edició: 20



7. Tècniques de salvament i desenrunament. Nivell I (TDS)

Objectiu: proporcionar al personal operatiu de bombers coneixements teoricopràctics sobre les tècniques de localització i rescat de víctimes atrapades en esfondraments.

Requisits específics: totes les categories de bombers.

Edició: TDS 01

Duració: 42 hores

Lloc de realització: Cheste/Buñol

Nre. de places: 30

Data: octubre-novembre 2020



8. Tècniques de salvament i desenrunament. Nivell II (TDJ)

Objectiu: proporcionar al personal operatiu de bombers coneixements teoricopràctics sobre les tècniques de localització i rescat de víctimes atrapades en esfondraments.

Requisits específics: Totes les categories de bombers, tindran prioritat els comandaments de les tres províncies que el sol·liciten. Tindre el Curs de tècniques de salvament i desenrunament Nivell I (TDS).

Edició: TDJ 01

Duració: 45 hores

Lloc de realització: Cheste/Buñol

Nre. de places: 10

Data: octubre-novembre 2020



9. Curs d'intervenció i rescat a altura. Mòdul IRA, escala operativa bàsica (CRS)

Objectiu: capacitar al bomber per a l'ús en condicions de seguretat dels EPI. Coneixement i maneig dels Sistemes de Protecció Individual Contra Caigudes (SPICC).

Requisits específics: totes les categories de bombers.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 40 hores

Nre. de places per edició: 12



10. Curs de planificació, gestió i PRL en la intervenció i rescat en altura. Mòdul IRA (PGR)

Objectiu: conéixer les normes que defineixen les exigències a complir pels equips de protecció individual i materials a utilitzar. Desenvolupar material didàctic i tècnic per a formar i informar específicament els treballadors que facen treballs en altura en compliment de l'art. 18 i 19 de la llei 31/95 de 8 de novembre. Proposar les mesures tècniques preventives de progressió vertical per a optimitzar la realització de treballs en diferents situacions de treball segons criteris d'eficàcia i seguretat. Reduir la sinistralitat i el nivell de risc enfront d'altres mètodes tradicionals.

Requisits específics: tècnics de PRL dels serveis de bombers, personal amb responsabilitat en adquisició i manteniment dels EPI específics, titulats superiors en PRL, bombers amb titulació de PRL (en este ordre de prelació).

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 16 hores

Lloc de realització: Cheste

Nre. de places per edició: 12



11. Risc i accidents elèctrics. Prevenció i actuació (RPA).

Objectiu: adquisició de coneixements tècnics sobre els riscs i accidents elèctrics. Impartit per l'empresa subministradora de la xarxa elèctrica.

Requisits específics: totes les categories de bombers, tindran prioritat els comandaments de les tres províncies que el sol·liciten.

Edició: RPA 01

Duració: 16 hores

Lloc de realització: San Agustín de Guadalix (Madrid)

Nre. de places: 20

Data: 29 i 30 de juny de 2020



Edició: RPA 02

Duració: 16 hores

Lloc de realització: San Agustín de Guadalix (Madrid)

Nre. de places: 20

Data: 1 i 2 de juliol de 2020



Edició: RPA 03

Duració: 16 hores

Lloc de realització: San Agustín de Guadalix (Madrid)

Nre. de places: 20

Data: 20 i 21 de juliol de 2020



12. Rescat en ascensors (bàsics i nous sistemes) i escales mecàniques (RAE).

Objectiu: ampliar coneixements en actuacions de rescat en sistemes convencionals d'ascensors, conéixer els nous sistemes i els seus mecanismes de rescat, conéixer escales i rampes mecàniques i els seus mecanismes de rescat.

Requisits específics: totes les categories de bombers, tindran prioritat els comandaments de les tres províncies que el sol·liciten.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 24 hores

Nre. de places per edició: 14



13. Actuacions en inundacions (EAD)

Objectiu: formació sobre les actuacions específiques que desenvolupa el personal de bombers quan es produeixen inundacions per fortes pluges, així com les mesures d'autoprotecció a adoptar, tant els serveis operatius com la població.

Requisits específics: totes les categories de bombers.

Edicions: en funció de la demanda.

Duració: 24 hores

Lloc de realització: Cofrentes

Nre. de places per edició: 16



14. Hidràulica aplicada a grans subministraments de cabal en altura (HSC).

Objectiu: donar formació bàsica sobre nocions d'hidràulica en cas de subministrament de grans cabals en edificis d'altura.

Requisits específics: totes les categories de bombers, tindran prioritat els comandaments de les tres províncies que el sol·liciten.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 24 hores

Nre. de places per edició: 20



15. Comandament i Control. Presa de decisions en emergències (MCE)

Objectiu: donar formació teoricopràctica sobre sistemàtica d'actuació en la presa de decisions i ús de noves tecnologies aplicables en estes situacions.

Requisits específics: totes les categories de bombers, tindran prioritat els comandaments de les tres províncies que el sol·liciten.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 24 hores

Nre. de places: 12



16. Gestió operativa de comandament nivell 2. Extinció d'incendis forestals (GOM)

Objectiu: proporcionar una metodologia de gestió de comandament en l'extinció dels incendis forestals.

Requisits específics: personal amb competències per a la direcció d'incendis forestals.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 32 hores.

Nre. de places: 12



17. Patologies estructurals de les edificacions. Intervencions d'urgència (PEE)

Objectiu: conéixer el risc d'aquest tipus d'actuacions, tant referent a seguretat personal com col·lectiva. Conéixer les accions que intervenen en les edificacions i el comportament de les mateixes davant accions externes. Conéixer les propietats més importants dels materials, les parts que formen les edificacions. Saber interpretar les tipologies més freqüents de patologies estructurals i els seus riscos. Aprendre a dur a terme les inspeccions d'urgència i les mesures cautelars a adoptar.

Requisits específics: totes les categories de bombers, tindran prioritat els comandaments de les tres províncies que el sol·liciten.

Edicions: en funció de la demanda.

Duració: 30 hores

Nre. de places: 25



18. Ús i maneig de motoserra en altura. Iniciació a les tècniques de tala i fitació. Nivell I (MPI)

Objectiu: adquirir coneixements, destreses i habilitats en el maneig de la motoserra en treballs de poda i tala d'arbres en emergències.

Requisits específics: totes les categories de bombers, tindran prioritat els comandaments de les tres províncies que el sol·liciten.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 24 hores

Nre. de places: 10



19. Actuació davant temptativa de suïcidi (CAS)

Objectiu: adquirir tècniques de control d'estrés per a una millor gestió de les emergències i saber com actuar davant temptatives de suïcidi.

Requisits específics: totes les categories de bombers, tindran prioritat els comandaments de les tres províncies que el sol·liciten.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 20 hores

Nre. de places: 15



20. Curs de Formació per a Instructors en incendis en interiors dels SPEIS de la Comunitat Valenciana (CCI)

Objectiu: formar al personal dels SPEIS com a instructors amb els coneixements teòrics i habilitats pràctiques necessàries per a la intervenció en incendis d'interior.

Requisits específics: alumnat seleccionat per cada servei.

Edició: CCI 01

Duració: 80

Lloc de realització: València



Nre. de places: 8



21. Curs d'intervenció en vehicles propulsats per noves tecnologies. IVPEA. (VNT)

Objectiu: dotar a l'alumne dels coneixements i destreses necessaris per a intervindre en accidents i incendis de vehicles propulsats per noves tecnologies.

Requisits específics: totes les categories de bombers.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 24 hores

Nre. de places: 12



22. Curs de formació de comandament i control en un accident de circulació. Nivell I (MCB)

Objectiu: dotar als comandaments de bombers dels coneixements i destreses necessaris per a dirigir una intervenció de rescat en accidents de circulació.

Requisits específics: dirigit a la categoria de comandaments o, en defecte d'això, bombers amb més de dos anys d'experiència.

Edicions: MCB01.

Duració: 28 hores

Lloc de realització: IVASPE (Cheste)/Parc de bombers (per determinar)

Dates: 13, 14 i 15 d'octubre.

Nre. de places: 16



23. Curs de busseig en fums i utilització de corda guia (BHC)

Objectiu: dotar als bombers dels coneixements per a l'actuació en incendis amb poca o nul·la visibilitat o altres sinistres amb presència de fum i gasos amb la màxima seguretat.

Requisits específics: totes les categories de bombers.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 24 hores

Nre. de places: 12



24. Curs de supervivència del bomber en incendis estructurals. Cerca i rescat (SIE)

Objectiu: dotar als bombers dels coneixements i habilitats necessàries per a dur a terme de manera eficient en situacions extremes la cerca i rescat. Dotar a l'alumnat de tècniques de supervivència en incendis d'interiors.

Requisits específics: totes les categories de bombers.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 24 hores.

Nre. de places: 26



Cursos dirigits a bombers forestals, agents mediambientals, brigades forestals de la Diputació de València i personal del Pla de vigilància preventiva d'incendis forestals



25. Curs bàsic d'extinció d'incendis forestals (IFV)

Objectiu: adquirir coneixements i habilitats bàsiques en matèria d'extinció d'incendis forestals.

Requisits específics: agents mediambientals, brigades forestals de la Diputació de València i personal del Pla de vigilància preventiva d'incendis forestals.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 30 hores

Nre. de places: 25



26. Seguretat en extinció d'incendis forestals (SET)

Objectiu: realitzar les tasques d'extinció d'incendis forestals amb seguretat, seguint els procediments marcats per la norma bàsica de seguretat per al combat d'incendis.

Requisits específics: agents mediambientals, brigades forestals de la Diputació de València i personal del Pla de vigilància preventiva d'incendis forestals. Tindre el Curs bàsic d'extinció d'incendis forestals (IFV).

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 21 hores

Nre. de places: 20



27. Avançat d'extinció d'incendis forestals (AEI)

Objectiu: ampliar els coneixements en matèria d'extinció d'incendis forestals de manera que el personal puga adquirir els coneixements i les habilitats necessàries per a realitzar l'extinció de forma segura.

Requisits específics: bombers forestals anuals o de reforç, agents mediambientals, coordinadors de brigades de Diputació de València. Tindre el Curs bàsic d'extinció d'incendis forestals (IFV/NIB).



Edicions: en funció de la demanda

Duració: 21 hores

Nre. de places: 20



28. Avançat sobre seguretat: gestió de situacions extremes en incendis forestals (ASF)

Objectiu: lideratge i control d'estrés. Ampliar els coneixements en la realització de les tasques d'extinció d'incendis forestals amb seguretat, seguint els procediments marcats per la norma bàsica de seguretat per al combat d'incendis.

Requisits específics: bombers forestals anuals o de reforç. Tindre el Curs de seguretat en extinció d'incendis (SEI/SET).

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 20 hores

Nre. de places: 18



29. Curs de foc tècnic (BFT)

Objectiu: dotar als bombers forestals de la formació teoricopràctica suficient per a poder realitzar les diferents funcions dins de les operacions de crema. En el curs s'analitzaran contrafocs i cremes d'eixample, així com tot el referent a cremes prescrites.

Requisits específics: bombers forestals anuals o de reforç. Tindre el Curs de seguretat en extinció d'incendis (SEI/SET) i l'avançat en extinció d'incendis forestals (AEI).

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 22 hores

Lloc de realització: 2 localitzacions

– Edicions: Cheste /Bétera

– Edicions: Morella

Nre. de places: 15



30. Curs de perfeccionament en foc tècnic (PFT)

Objectiu: adquirir experiència en el maneig de torxa, aplicació de patrons que crema i interpretació de plans de crema.

Requisits específics: bombers forestals anuals o de reforç. Tindre el Curs de seguretat en extinció d'incendis (SEI /SET) i Curs de foc tècnic (BFT).

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 21 hores

Lloc de realització: Cheste/Bétera

Nre. de places: 15



31. Interfície urbana forestal (IUF)

Objectiu: establir procediments específics per a abordar les actuacions en este tipus d'incendis forestals, amb la seua especial problemàtica.

Requisits específics: bombers forestals anuals o de reforç. Tindre realitzats els cursos: Curs de nova incorporació al Servei de extinció d'incendis forestals (NIB), avançat d'extinció d'incendis forestals (AEI) i seguretat en extinció d'incendis forestals (SEI).

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 21 hores

Nre. de places: 20



32. Prevenció davant del risc d'incendis forestals: vigilància, detecció i informació a la població (EAF)

Objectiu: dotar de coneixements bàsics en prevenció d'incendis forestals: factors del comportament del foc i accions que puguen incidir positivament a minimitzar els seus efectes en relació amb els incendis forestals.

Requisits específics: bombers forestals anuals o de reforç, agents mediambientals i brigades forestals de la Diputació de València.



Edicions: en funció de la demanda

Duració: 21 hores

Nre. de places: 25



33. Cerca de persones desaparegudes(BPD)

Objectiu: formar en tècniques de rastreig i cerca de persones desaparegudes, localització de la víctima, arribada, estabilització i evacuació.

Requisits: bombers forestals anuals (tindre el Curs de formació en emergències per a bombers forestals BRE) i agents mediambientals.

Edicions: en funció de la demanda.

Duració: 24 hores

Nre. de places: 16



34. Actuacions en inundacions (ACE)

Objectiu: desenvolupar els coneixements i habilitats necessàries per a la intervenció en inundacions.

Requisits específics: bombers forestals anuals que tinguen el Curs de formació en emergències per a bombers forestals (BRE) i saber nadar.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 24 hores

Lloc de realització: Cofrentes

Nre. de places: 16

35. Circulació en pistes forestals en emergències (CPF)

Objectiu: adquirir coneixements, destreses i habilitats en el maneig segur dels vehicles tot terreny (4 X 4).

Requisits específics: bombers forestals anuals o de reforç, agents mediambientals i conductors i capatassos de les brigades forestals de la Diputació de València. Carnet B. Es prioritzarà la categoria de subcap, corretorns i substituts de vacances per a bombers forestals i de conductor per a les brigades de Diputació.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 20 hores

Lloc de realització: Bétera

Nre. de places: 10



36. Aplicacions d'ús cartogràfic (EAK)

Objectiu: capacitar per a efectuar una bona anàlisi de la cartografia i l'orografia i l'ús de les noves tecnologies.

Requisits específics: col·lectius de bombers forestals anuals que tinguen el Curs de formació en emergències per a bombers forestals (BRE), agents mediambientals, coordinadors de les brigades forestals de la Diputació de València i personal del Pla de vigilància preventiva d'incendis forestals.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 26 hores

Lloc de realització: Cheste

Nre. de places: 20





Cursos dirigits a les agrupacions locals i associacions de voluntaris de protecció civil, entitats col·laboradores acreditades i bombers voluntaris



Requisits generals:

1. Tindre el Curs de formació bàsica per a voluntaris de protecció civil (FBV) o més de tres anys d'antiguitat en l'agrupació.

2. Estar inscrit en el Registre de Voluntaris de Protecció Civil de la Generalitat Valenciana en cas d'agrupacions, associacions i entitats col·laboradores acreditades.

3. Estar inscrit en el registre de bombers en el cas de bombers voluntaris.

Criteris de selecció d'alumnes: bombers voluntaris, agrupacions locals i associacions de voluntaris de protecció civil i entitats col·laboradores acreditades a petició dels responsables de cada servei o entitat.





37. Cerca de persones desaparegudes per a voluntaris de protecció civil (BPV)

Objectiu: formar al personal voluntari en tècniques de rastreig i cerca de persones desaparegudes, localització de la víctima, arribada, estabilització i evacuació.

Requisits específics: no hi ha requisits específics.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 24 hores

Lloc de realització: Cofrentes

Nre. de places: 16



38. Actuacions en festejos populars i grans esdeveniments (AEF)

Objectiu: formar a voluntaris de protecció civil per a desenvolupar els coneixements i habilitats necessàries per a la intervenció en grans aglomeracions.

Requisits específics: pertànyer a agrupacions locals i associacions de voluntaris de protecció civil.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 24 hores

Nre. de places: 25



39. Curs de primers auxilis i maneig de desfibril·lador. Nivell I (PAB)

Objectiu: adquirir coneixements bàsics sobre atenció de víctimes amb l'aplicació de tècniques de primers auxilis i en el maneig del desfibril·lador.

Requisits específics: no hi ha requisits específics.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 30 hores

Nre. de places: 20

40. Curs de primers auxilis. Nivell II (APV)

Objectiu: ampliar els coneixements sobre atenció de víctimes amb l'aplicació de tècniques de primers auxilis, immobilització de ferides i atenció psicològica.

Requisits específics: tindre el Curs de primers auxilis i maneig de desfibril·lador. Nivell I (PAB).

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 25 hores

Nre. de places: 20



41. Bàsic d'extinció d'incendis forestals per a voluntaris de protecció civil (EIF)

Objectiu: obtenció de coneixements i habilitats bàsiques en matèria d'extinció d'incendis forestals amb seguretat.

Requisits específics: els voluntaris d'associacions i agrupacions de protecció civil acreditades en extinció d'incendis, entitats col·laboradores acreditades i bombers voluntaris.



Edicions: en funció de la demanda

Duració: 30 hores

Nre. de places: 25



42. Seguretat en extinció d'incendis forestals per a voluntaris de protecció civil (SEN)

Objectiu: realitzar les tasques d'extinció d'incendis forestals amb seguretat, seguint els procediments marcats per la norma bàsica de seguretat per al combat d'incendis.

Requisits específics: voluntaris d'associacions i agrupacions de voluntaris de protecció civil acreditades en extinció d'incendis forestals, entitats col·laboradores acreditades en extinció d'incendis forestals i bombers voluntaris. Tindre el Curs bàsic d'extinció d'incendis forestals per a voluntaris de protecció civil (EIF)

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 13 hores

Nre. de places: 25



43. Avançat d'extinció d'incendis forestals per a voluntaris (AFV)



Objectiu: ampliar els coneixements en matèria d'extinció d'incendis forestals de manera que el personal puga adquirir els coneixements i les habilitats necessàries per a realitzar l'extinció de forma segura.

Requisits específics: voluntaris d'associacions i agrupacions de voluntaris de protecció civil acreditats en extinció d'incendis forestals i entitats col·laboradores acreditades en extinció d'incendis forestals. Tindre el Curs bàsic d'extinció d'incendis forestals per a voluntaris de protecció civil (EIF).

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 21 hores

Nre. de places: 20



44. Prevenció davant del risc d'incendis forestals: vigilància, detecció i informació a la població (RIF)

Objectiu: dotar de coneixements bàsics en prevenció d'incendis forestals: factors del comportament del foc i accions que puguen incidir positivament a minimitzar els seus efectes en relació amb els incendis forestals.

Requisits específics: voluntaris d'Associacions i agrupacions de voluntaris de protecció civil acreditats en extinció d'incendis forestals i entitats col·laboradores acreditades en extinció d'incendis forestals.



Edicions: en funció de la demanda

Duració: 21 hores

Nre. de places: 25



45. Curs per a comandaments d'agrupacions locals de voluntaris de protecció civil (MVP)

Objectiu: adquisició de coneixements i habilitats en la direcció d'equips.

Requisits específics: caps i subcaps d'associacions i agrupacions de voluntaris de protecció civil; comandaments de les entitats col·laboradores acreditades.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 24 hores

Nre. de places: 25



46. Lideratge i comunicació efectiva d'equips dirigit a comandamentsd'agrupacions locals de voluntaris de protecció civil (LCV)

Objectiu: adquisició d'habilitats per a la presa de decisions i assumpció de responsabilitats. Lideratge transformacional.

Requisits específics: caps i sotscaps d'associacions i agrupacions de voluntaris de protecció civil; comandaments de les entitats col·laboradores acreditades.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 15 hores

Nre. de places: 18



47. Curs de reciclatge de bombers voluntaris (RBV)

Objectius: reciclar els coneixements dels bombers voluntaris dels consorcis.

Requisits específics: no hi ha requisits específics.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 40 hores

Nre. de places: 18





Cursos dirigits a personal dels Serveis d'Emergències



48. Curs de formació en emergències radiològiques (CER)

Objectiu: l'objectiu del curs és formar en matèria d'entrenament i gestió d'emergències radiològiques, amb la finalitat que els seus destinataris (personal involucrat en el Pla Especial d'Emergències Radiològiques, així com altres col·lectius relacionats amb les emergències radiològiques), adquirisquen, complementen o afermen els coneixements necessaris en relació a l'organització i actuació en emergències radiològiques.

Requisits específics: tècnics d'emergències de la Generalitat, bombers dels SPEIS, agents mediambientals i policia local.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 24 hores

Nre. de places: 20



49. Meteorologia aplicada als incendis forestals (EAL)

Objectiu: establir els criteris bàsics per a poder determinar, en funció de les condicions meteorològiques, el possible comportament del foc als incendis forestals.

Requisits específics: tècnics d'emergències de la Generalitat, comandaments dels SPEIS, bombers forestals anuals o de reforç, operadors de comunicacions de serveis d'emergències, agents mediambientals i coordinadors de brigades de Diputació de València.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 21 hores

Nre. de places: 24



50. Curs de primers auxilis i maneig de desfibril·lador per a personal d'emergències. Nivell I (BSA)

Objectiu: adquirir coneixements bàsics sobre atenció de víctimes amb l'aplicació de tècniques de primers auxilis i en el maneig del desfibril·lador.

Requisits específics: tècnics d'emergències, bombers forestals anuals, operadors de comunicacions de serveis d'emergències, agents mediambientals i tècnics municipals.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 30 hores

Nre. de places: 20



51. Curs de primers auxilis. Nivell II (APV)

Objectiu: ampliar els coneixements sobre atenció de víctimes amb l'aplicació de tècniques de primers auxilis, immobilització de ferides i atenció psicològica.

Requisits específics: tècnics d'emergències, bombers forestals anuals, operadors de comunicacions de serveis d'emergències, agents mediambientals i tècnics municipals. Tindre el Curs de primers auxilis i maneig de desfibril·lador per a personal d'emergències. Nivell I (BSA).

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 25 hores

Nre. de places: 20



52. Plans d'emergència en la Comunitat Valenciana (PCV)

Objectiu: formació sobre tota la planificació enfront d'emergències que està en vigor en la Comunitat. Els riscos existents, l'estructura i operativitat dels plans i el seu paper com a responsables del lloc de comandament avançat.

Requisits específics: personal dels serveis d'emergències i comandaments de policia local.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 30 hores

Nre. de places: 25



53. Suport psicològic, autocontrol emocional i maneig de l'estrés en intervenció (AME)

Objectiu: adquirir tècniques de control d'estrés per a una millor gestió de les emergències, dirigit a tot el personal que intervé en aquestes.

Requisits específics: personal dels serveis d'emergències.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 30 hores.

Nre. de places: 18



54. Formador de formadors en emergències (FFE)

Objectiu: adquirir les capacitats necessàries per a exercir funcions de docents, així com obtindre les competències pedagògiques i didàctiques necessàries per al disseny, la planificació, la gestió i la implantació de mètodes d'ensenyament i formació.

Requisits específics: personal d'emergències, tenint prioritat el professorat col·laborador de l'IVASPE.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 20 hores.

Nre. de places: 20



55. Sistema de comunicacions i noves tecnologies (EAJ)

Objectiu: donar a conéixer la infraestructura i prestacions de la Xarxa de Comunicacions Digitals, Seguretat i Emergències de la Generalitat (COMDES), formant sobre els avantatges de l'ús d'eines comunes per part de tots els serveis operatius. Interrelació amb els diferents sistemes de gestió, així com maneig dels terminals de comunicació.

Requisits específics: operadors de comunicacions de serveis d'emergències, bombers forestals anuals o de reforç, agents mediambientals, coordinadors de les brigades de Diputació de València i personal del Pla de vigilància preventiva d'incendis forestals.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 20 hores.

Nre. de places: 25



56. Formació bàsica sobre intervencions per a operadors de comunicacions dels SPEIS (IOC)

Objectiu: donar a conéixer als operadors de comunicacions dels SPEIS els conceptes bàsics sobre les principals intervencions dels SPEIS. Atenció telefònica.

Requisits específics: operadors de comunicacions dels serveis d'emergència.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 20 hores.

Nre. de places: 25.



57. Curs de coordinació d'operacions d'extinció en incendis forestals (CEF)

Objectius: dotar als comandaments que poden exercir la direcció de l'extinció dels coneixements necessaris sobre tècniques i estratègies d'extinció, recursos participants, risc poblacional.

Requisits específics: coordinadors forestals, comandaments (amb funcions de sergent o superiors) i tècnics dels SPEIS, tècnics d'emergències de l'AVSRE.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 42 hores.

Nre. de places: 25.





58. Organitzacions d'alta fiabilitat en emergències (HRO)

Objectius: ensenyar les bases per a transformar el funcionament d'una organització tradicional en una organització d'alta fiabilitat (HRO), des d'una perspectiva teoricopràctica, analitzant les situacions de bloqueig generades per la incertesa en l'emergència i buscant solucions procedimentals a aquestes.

Requisits específics: comandaments dels SPEIS (amb funcions de sergent o superiors).

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 21 hores.

Nre. de places: 25.



59. Curs de formació del Grup d'Edificacions de la Unitat Bàsica d'avaluació de danys i reposició de serveis (GEB)

Objectius: conéixer els plans d'emergència en la Comunitat Valenciana; aprendre a identificar i diagnosticar els danys ocasionats per diferents tipus de catàstrofes; conéixer els protocols i eines d'inspecció i avaluació de danys; conéixer els sistemes de prevenció existents per a reduir la vulnerabilitat dels edificis i espais públics; estudiar els possibles sistemes d'intervenció per a reparar els danys ocasionats.

Requisits: arquitectes i arquitectes tècnics d'ajuntaments, diputacions i Generalitat; escala d'inspecció dels serveis de bombers de la Comunitat Valenciana.

Edicions: 1

Dates: juny-juliol

Lloc de realització: Institut Valencià d'Edificació (València)

Duració: 30

Núm. places: 30



60. Curs de maquinària pesant en extinció d'incendis forestals (MPQ)

Objectius: ús de maquinària pesant en l'extinció d'incendis forestals.

Requisits específics: personal seleccionat pels serveis.

Edicions: 1

Dates: maig/juny

Lloc de realització: Bétera

Duració: 30

Nre. alumnes: 20





Cursos Direcció de PMA



61. Plans d'emergència en la Comunitat Valenciana (ECV)

Objectiu: formació sobre tota la planificació davant d'emergències que està en vigor en la Comunitat Valenciana. Els riscos existents, l'estructura i operativitat dels plans i el seu paper com a responsables del lloc de comandament avançat.

Requisits específics: comandaments dels SPEIS i tècnics d'emergències.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 30 hores

Nre. de places: 25



62. Noves tecnologies de la Generalitat aplicades a la gestió d'emergències (NTE)

Objectiu: formar al personal tècnic, responsable de la Direcció del PMA i de la presa de decisions en situacions d'emergències, en el coneixement i maneig de les eines tecnològiques que la Generalitat ha implantat quant a comunicacions i sistemes informàtics.

Requisits específics: comandaments dels SPEIS i tècnics d'emergències.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 22 hores

Nre. de places: 20



63. Lideratge i comunicació. Gestió del temps (Coach) (EAT)

Objectiu: adquisició d'habilitats per a la presa de decisions i assumpció de responsabilitats. Treball en equip i lideratge. Control de l'estrés.

Requisits específics: comandaments dels SPEIS i tècnics d'emergències.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 30 hores

Nre. de places: 18



64. Legislació, marc competencial i serveis d'emergències (EAU)

Objectiu: coneixements sobre el marc legal en matèria d'emergències i protecció civil. Organismes competents en el camp de les emergències i la seua organització. Centrals de coordinació de serveis operatius d'emergències.

Requisits específics: comandaments dels SPEIS i tècnics d'emergències.

Edicions: en funció de la demanda

Duració: 26 hores

Nre. de places: 20







ANNEX II

Cursos bàsics



Programació anual de formació bàsica de l'IVASPE per a bombers forestals, bombers voluntaris, voluntaris de les agrupacions i associacions locals de protecció civil i entitats acreditades que col·laboren en les labors de protecció civil.



Formació dirigida a bombers forestals:



65. Nova incorporació al Servei d'Extinció d'Incendis Forestals (NBF)

Objectiu: dotar al personal de nova incorporació al Servei de Bombers Forestals dels coneixements bàsics en matèria d'incendis forestals i actuacions en altres emergències.

Requisits específics: alumnes seleccionats pel Servei.

Edicions: en funció de necessitats del Servei

Duració: 80 hores

Nre. de places: 25



66. Formació en emergències per a bombers forestals (BRE)

Objectiu: dotar al personal de nou accés al Servei de Bombers Forestals Anuals, de coneixements i habilitats en matèria d'intervenció en altres emergències diferents dels incendis forestals.

Requisits específics: alumnes seleccionats pel Servei.

Edicions: en funció de necessitats del Servei.

Duració: 120 hores

Nre. de places: 25



67. Manteniment, conducció segura i 4x4 d'autobombes forestals (CAF)

Objectiu: adquirir coneixements, destreses i habilitats en el maneig de les Autobombes i 4 x 4 per als conductors d'autobomba del Servei de Bombers Forestals.

Requisits específics: alumnes seleccionats pel Servei.

Edicions: en funció de necessitats del Servei.

Duració: 28 hores

Nre. de places: 20



Formació dirigida a voluntaris de protecció civil:



68. Curs de formació bàsica per a voluntaris de protecció civil (FBV)

Objectiu: formació bàsica per als voluntaris de nova incorporació a les agrupacions locals i associacions de voluntaris de protecció civil.

Requisits específics: estar inscrit en el Registre de voluntaris de protecció civil de la Generalitat Valenciana. Ser de nova incorporació en l'ALVPC o en l'associació, segons Decret 7/2007, del 19 de gener, del Consell. Les edicions es programaran a requeriment dels ajuntaments.

Edicions: a sol·licitud dels serveis

Duració: 40 hores

Nre. de places: 30





Formació dirigida a bombers voluntaris dels SPEIS:



69. Curs bàsic per a bombers voluntaris (BBV)

Objectiu: formar als bombers voluntaris de nou ingrés.

Requisits específics: ser membre del col·lectiu de Bombers Voluntaris dels SPEIS.

Edicions: a sol·licitud dels serveis

Duració: 100 hores

Nre. de places: 20

Mapa web