Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 8 de març de 2017, de la Presidència de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la qual es publica l'Acord de 3 de març de 2017, del Ple de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, pel qual es convoquen ajudes al foment de l'ús del valencià en les emissores locals de ràdio, en les revistes d'investigació i en les revistes de temàtica especialitzada o de caràcter local o comarcal.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8004 de 21.03.2017
Número identificador:  2017/2134
Referència Base de Dades:  002497/2017
 

  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Acadèmia Valenciana de la Llengua
    Grup temàtic: Ajudes
    Matèries: Valencià



RESOLUCIÓ de 8 de març de 2017, de la Presidència de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la qual es publica l'Acord de 3 de març de 2017, del Ple de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, pel qual es convoquen ajudes al foment de l'ús del valencià en les emissores locals de ràdio, en les revistes d'investigació i en les revistes de temàtica especialitzada o de caràcter local o comarcal. [2017/2134]

Segons establix l'article 19.c de la Llei 7/1998, de 16 de setembre, de la Generalitat Valenciana, de Creació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, ordene la publicació de l'acord següent:



«Acord de 3 de març del 2017, del Ple de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, pel qual es convoquen ajudes al foment de l'ús del valencià en les emissores locals de ràdio, en les revistes d'investigació i en les revistes de temàtica especialitzada o de caràcter local o comarcal.





Entre les competències que la Llei 7/1998, de 16 de setembre, de Creació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, atribuïx a esta institució de la Generalitat Valenciana, figura la de «vetlar per l'ús normal del valencià» (art. 7 de la Llei). En este sentit, l'AVL ha volgut afavorir des de la seua creació la presència i la difusió de la nostra llengua en tots els àmbits. En el 2005 l'AVL va encetar una línia de subvenció destinada al «foment del valencià en els mitjans de comunicació». La convocatòria del 2005 es va centrar en les publicacions escrites de caràcter local o comarcal, o de temàtica especialitzada, i l'any 2006 es va ampliar també a la radiodifusió. L'excel·lent resposta obtinguda i la percepció que les ajudes són un bon instrument per a promoure el dinamisme del valencià en les publicacions, especialment en les de caràcter no lucratiu, han animat l'Acadèmia Valenciana de la Llengua a convocar estes ajudes al llarg de dotze exercicis pressupostaris. Des de l'any passat, com a fruit de la coordinació institucional en matèria de promoció del valencià amb la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, la convocatòria se centra exclusivament en les publicacions d'editors que no tenen caràcter empresarial i que estan sostingudes, principalment, per associacions sense ànim de lucre. Per esta mateixa raó, no entren en l'àmbit de la convocatòria les publicacions informatives digitals en valencià, a les quals se'ls havia exigit la naturalesa mercantil en ocasions anteriors.



Per a poder dur a terme estes iniciatives, els pressupostos de l'AVL per al 2017 habiliten una línia de subvenció per un import de 30.000,00 €.

A fi de poder fer efectives estes ajudes, el Ple de l'AVL, en la sessió de 3 de març de 2017,





ACORDA



Primer

Convocar concurs públic per a les ajudes al foment de l'ús del valencià en les emissores locals de ràdio, en les revistes d'investigació i en les revistes de temàtica especialitzada o de caràcter local o comarcal, i aprovar les bases per les quals es regix esta convocatòria i els models de sol·licitud, que s'inclouen com a annexos I, II, III i IV d'este acord.





Segon

Les ajudes tindran un import global màxim de 30.000,00 €, que es pagaran a càrrec del Pressupost de la Generalitat Valenciana de l'any 2017, secció 17 «Acadèmia Valenciana de la Llengua», línia «Foment de l'ús del valencià en els mitjans de comunicació», codi T5413, del capítol IV, del programa 541.10, codi comptable 2017-4-17-17.





DISPOSICIONS FINALS



Primera

Es delega en la Junta de Govern la facultat de concedir les ajudes, i s'autoritza la Presidència perquè dicte les resolucions necessàries per al desplegament i l'execució d'este acord.



Segona

Este acord entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

D'acord amb el que establixen els articles 112, 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, i els articles 10, 14 i 46 de la Llei 23/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, contra este acte, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar potestativament un recurs de reposició, o bé es podrà plantejar directament un recurs contenciós administratiu en els terminis i davant dels òrgans que s'indiquen a continuació:

a) El recurs de reposició s'ha d'interposar davant del Ple de l'AVL en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació d'este acord.

b) El recurs contenciós administratiu s'ha de plantejar davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació d'este acord.»



València, 8 de març de 2017.– El president: Ramon Ferrer Navarro.









ANNEX I

Bases per a la concessió d'ajudes al foment de l'ús del valencià en les emissores locals de ràdio, en les revistes d'investigació i en les revistes de temàtica especialitzada o de caràcter local o comarcal.



Article 1. Objecte i àmbit

1. L'objecte del present acord és convocar un concurs públic per a la concessió d'ajudes destinades a facilitar la impressió i la distribució de revistes d'investigació, i revistes de temàtica especialitzada o de caràcter local o comarcal, en paper, escrites en valencià; i a sufragar les despeses de personal corresponents a periodistes, locutors i col·laboradors per part d'emissores locals de ràdio que emeten en valencià.



2. No són objecte d'esta convocatòria els butlletins d'informació municipal o comarcal editats per les institucions públiques ni els llibres de festes ni les publicacions d'obres literàries premiades. Tampoc són objecte d'esta convocatòria les publicacions monogràfiques, encara que apareguen periòdicament o regularment, llevat que es tracte de revistes dedicades a la investigació.

No són objecte d'esta convocatòria les publicacions digitals.

3. El règim d'ajudes s'aplicarà tal com es determina en els articles següents.



Article 2. Conceptes susceptibles d'ajuda

a) Revistes d'investigació. Les ajudes es destinaran a abonar les despeses d'impremta o de distribució de les publicacions d'investigació, escrites en valencià (exclosa la publicitat) almenys en un 60 %. Si la revista es publica en un municipi de predomini lingüístic castellà el percentatge es reduïx al 50 %.

b) Revistes escrites de temàtica especialitzada o de caràcter local o comarcal. Les ajudes es destinaran a abonar les despeses d'impremta o de distribució de les publicacions de temàtica especialitzada o de caràcter local o comarcal, escrites en valencià (exclosa la publicitat) almenys en un 60 %. Si la revista es publica en un municipi de predomini lingüístic castellà el percentatge es reduïx al 50 %.

c) Emissores locals de ràdio. Les ajudes es destinaran a retribuir els periodistes, locutors i col·laboradors que estiguen contractats per les emissores que emeten en valencià almenys un 75 % de la programació.







Article 3. Beneficiaris de les ajudes

Podran ser beneficiàries d'estes ajudes les persones físiques o jurídiques, que no tinguen naturalesa privada mercantil, que editen en paper revistes d'investigació escrites en valencià, revistes de temàtica especialitzada o de caràcter local o comarcal, o que emeten en valencià per ràdio, d'acord amb les característiques que s'especifiquen en la present convocatòria.

No es pot sol·licitar ajuda per a una mateixa publicació simultàniament pels apartats de revistes d'investigació i de publicacions escrites de temàtica especialitzada o de caràcter local o comarcal.



Article 4. Requisits

Per a poder ser beneficiaris d'estes ajudes, cal tindre els requisits següents:



Per a les revistes d'investigació:

1. Respectar la normativa lingüística oficial.

2. Tindre la residència fiscal en el territori de la Comunitat Valenciana.

3. Estar inscrites en el depòsit legal.

4. Tindre una extensió mínima de 60 pàgines.

5. Editar en paper un mínim de 100 exemplars i haver declarat en la sol·licitud inequívocament el nombre d'exemplars de cada número de la publicació. La falta de precisió en el nombre dels exemplars que es preveu publicar en cada número comporta l'exclusió del procediment.



6. Estar redactada en valencià en el percentatge establit en l'article 2, excloses les insercions publicitàries. No se subvencionaran les publicacions amb doble versió en valencià i un altre idioma, encara que seran admesos els extractes del contingut.

7. Publicar-ne com a mínim un número dins de l'exercici 2017.

8. Ser una revista d'investigació.

9. No tindre naturalesa privada mercantil.



Per a les revistes escrites de temàtica especialitzada o de caràcter local o comarcal:

1. Respectar la normativa lingüística oficial.

2. Tindre la residència fiscal en el territori de la Comunitat Valenciana.

3. Estar inscrites en el depòsit legal.

4. Tindre una extensió mínima de 12 pàgines.

5. Editar en paper un mínim de 100 exemplars i haver declarat en la sol·licitud inequívocament el nombre d'exemplars de cada número de la publicació. La falta de precisió en el nombre dels exemplars que es preveu publicar en cada número comporta l'exclusió del procediment.



6. Estar redactada en valencià en el percentatge establit en l'article 2, excloses les insercions publicitàries. No se subvencionaran les publicacions amb doble versió en valencià i un altre idioma, encara que seran admesos els extractes del contingut.



7. Publicar-ne com a mínim dos números dins de l'exercici 2017. A este efecte, cal que cada número estiga singularitzat i es publique independentment. Es considerarà que la data que apareix en la portada de cada número és la data real en què s'ha publicat. En el model de sol·licitud s'han de declarar inequívocament els números de la publicació que es preveu realitzar durant el 2017. La falta de declaració o la imprecisió sobre els números que es preveu publicar comporta l'exclusió del procediment.

8. Ser publicacions periòdiques de temàtica especialitzada o de caràcter local o comarcal.

9. No tindre naturalesa privada mercantil.



Per a les emissores de ràdio:

1. Respectar la normativa lingüística oficial.

2. Estar en possessió de l'adjudicació de freqüència per part de la Generalitat.

3. Ser una emissora local de qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana.

4. Emetre en valencià almenys un 75 % de la programació, excloses les falques publicitàries.

5. No tindre naturalesa privada mercantil.

Article 5. Presentació de sol·licituds i termini

1. Les sol·licituds per a obtindre les ajudes que regula la present convocatòria s'han de dirigir a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i s'han de presentar en el model normalitzat (que figura en els annexos II, III i IV) en el registre de l'Acadèmia, ubicat en el monestir de Sant Miquel dels Reis, avinguda de la Constitució, 284 (CP 46019), de València, o s'han de tramitar per qualsevol de les formes que establix l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

2. Les sol·licituds han d'anar acompanyades dels documents que s'indiquen a continuació:

2.1. Revistes d'investigació:

a) El primer i l'últim número de la publicació editats l'any 2016 (llevat que siga una publicació de nova creació o que haja sigut subvencionada per l'AVL en el 2016).

b) Les factures acreditatives de les despeses d'impressió o distribució de les publicacions de l'any 2016, on conste el nombre d'exemplars (llevat que siga una publicació de nova creació o que haja sigut subvencionada per l'AVL en el 2016).

c) La memòria econòmica on figuren les despeses de la publicació i els ingressos que s'hi preveuen. Cal especificar, si n'hi ha, les ajudes d'altres institucions públiques o privades. L'import de la subvenció no pot ser, en cap cas, una quantitat que, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos, supere el cost de l'activitat subvencionada (art. 19.3 de Llei General de Subvencions).



d) Una còpia del CIF.

e) Una declaració responsable del sol·licitant de trobar-se al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i en les cotitzacions a la Seguretat Social.

2.2. Revistes escrites de temàtica especialitzada o de caràcter local o comarcal:

a) El primer i l'últim número de la publicació editats l'any 2016 (llevat que siga una publicació de nova creació o que haja sigut subvencionada per l'AVL en el 2016).

b) Les factures acreditatives de les despeses d'impressió o distribució de les publicacions de l'any 2016, on conste el nombre d'exemplars (llevat que siga una publicació de nova creació o que haja sigut subvencionada per l'AVL en el 2016).

c) La memòria econòmica on figuren les despeses de la publicació i els ingressos que s'hi preveuen. Cal especificar, si n'hi ha, les ajudes d'altres institucions públiques o privades. L'import de la subvenció no pot ser, en cap cas, una quantitat que, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos, supere el cost de l'activitat subvencionada (art. 19.3 de Llei General de Subvencions).



d) Una còpia del CIF.

e) Una declaració responsable del sol·licitant de trobar-se al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i en les cotitzacions a la Seguretat Social.

2.3. Per a les emissores de ràdio:

a) Una declaració responsable de la direcció de l'emissora en què conste que el 75 % de la programació té el valencià com a llengua vehicular.

b) Un certificat de la direcció de l'emissora amb la graella de programació setmanal en el qual s'especifiquen les hores totals d'emissió setmanal, les hores d'emissió en valencià, i d'estes últimes, les que corresponen a radiofórmula.

c) Un CD que continga una selecció dels programes emesos al llarg de 2016.

d) La memòria econòmica on figuren les despeses d'emissió i els ingressos que s'hi preveuen. Cal especificar, si n'hi ha, les ajudes d'altres institucions públiques o privades. L'import de la subvenció no pot ser, en cap cas, una quantitat que, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos, supere el cost de l'activitat subvencionada (art. 19.3 de Llei General de Subvencions).



e) Una còpia del CIF.

f) Una declaració responsable del sol·licitant de trobar-se al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i en les cotitzacions a la Seguretat Social.

3. Les sol·licituds s'han de presentar en el termini de 30 dies naturals, comptadors a partir de l'endemà de la publicació d'esta convocatòria.



Article 6. Criteris d'avaluació de les sol·licituds i justificació d'estos criteris



Per a les revistes d'investigació:

a) L'ús del valencià. Es tindrà en compte tant el percentatge d'ús del valencià com el nombre de pàgines.

b) Impacte. Es valorarà tant la periodicitat com el nombre d'exemplars editats.

c) L'ús del valencià en els escrits i en la documentació utilitzada per a la sol·licitud de les subvencions, en el cas dels sol·licitants amb domicili en la Comunitat Valenciana.



Per a les revistes escrites de temàtica especialitzada o de caràcter local o comarcal:

a) L'ús del valencià. Es tindrà en compte tant el percentatge d'ús del valencià com el nombre de pàgines.

b) Impacte. Es valorarà tant la periodicitat com el nombre d'exemplars editats.

c) L'ús del valencià en els escrits i en la documentació utilitzada per a la sol·licitud de les subvencions, en el cas dels sol·licitants amb domicili en la Comunitat Valenciana.



Per a les emissores de ràdio:

a) L'ús del valencià. Es tindrà en compte tant el percentatge d'ús del valencià com el nombre d'hores d'emissió.

b) Impacte. Es valorarà la població de l'àmbit territorial de l'emissora.

c) Les franges horàries que ocupe la programació, així com l'horari dels programes de contingut (informatius, entrevistes, debats, culturals, etc.) sobre els de radiofórmula.

d) Les titulacions oficials de valencià del personal.

e) L'ús del valencià en els escrits i en la documentació utilitzada per a la sol·licitud de les subvencions, en el cas dels sol·licitants amb domicili en la Comunitat Valenciana.



Article 7. Resolució de la concessió d'ajudes

1. L'AVL podrà demanar al sol·licitant l'aportació addicional d'altres documents o dades complementàries que considere necessaris per a resoldre sobre la sol·licitud presentada.

2. Les ajudes es concediran per acord de la Junta de Govern, a proposta del Comité Avaluador format per les persones següents:

President: l'acadèmic que exercisca la presidència de la Secció de Foment de l'Ús del Valencià.

Secretari: Ernest González Fabra, cap de Gestió Administrativa.

Vocals:

Alfons Vila Moreno, vocal de la Secció de Documentació i Cival.



Artur Ahuir i López, vocal de la Secció Tècnica de Lexicografia i Gramàtica.

Joan Manuel Asensi Doménech, cap de Premsa.

3. L'import màxim de l'ajuda econòmica no podrà ser superior a 2.000,00 € per beneficiari en cadascuna de les modalitats.

4. La Junta de Govern, a proposta del Comité Avaluador, podrà declarar deserta, totalment o parcialment, l'adjudicació de les ajudes convocades, i es reserva la facultat d'interpretar el contingut d'esta convocatòria a l'efecte de l'adjudicació d'ajudes.

5. L'acord de concessió de les ajudes es dictarà i notificarà en el termini de sis mesos comptadors a partir de l'endemà de la publicació, en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, de la resolució de la Presidència de l'AVL, per la qual es convoquen estes ajudes. Vençut este termini sense que s'haja dictat i notificat una resolució expressa, els interessats podran considerar desestimades les seues pretensions per silenci administratiu.

6. L'acord d'adjudicació serà notificat sense perjuí, si és el cas, de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

7. Per a poder efectuar els pagaments a què tinguen dret, els beneficiaris hauran d'aportar la fitxa de manteniment de tercers, llevat que l'hagen aportada a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua amb anterioritat. Si no l'han aportada, l'hauran de sol·licitar al Departament de Gestió Econòmica de la institució.



Article 8. Control de les accions

L'AVL podrà comprovar en qualsevol moment les dades que declaren els sol·licitants. En el cas que es comprove la falsedat d'estes dades, el sol·licitant perdrà el dret a la subvenció, sense perjuí d'altres responsabilitats en què puga incórrer.



Article 9. Justificació i liquidació de les ajudes concedides

1. Els beneficiaris de les ajudes hauran de presentar abans del 20 de gener del 2018 la documentació següent:

Per a les revistes d'investigació:

– Un exemplar de tots els números editats al llarg de l'any.

– Les factures que justifiquen les despeses d'impressió o distribució, per un import superior al de l'ajuda concedida, i acrediten de manera fefaent la quantitat d'exemplars impresos i el període o el número a què corresponen. Les factures han de ser originals o fotocòpies compulsades pel registre d'entrada en què s'ha presentat la sol·licitud.





Per a les revistes de temàtica especialitzada o de caràcter local o comarcal:

– Un exemplar de tots els números editats al llarg de l'any.

– Les factures que justifiquen les despeses d'impressió o distribució, per un import superior al de l'ajuda concedida i acrediten de manera fefaent la quantitat d'exemplars impresos i el període o número a què corresponen. Les factures han de ser originals o fotocòpies compulsades pel registre d'entrada en què s'ha presentat la sol·licitud.



Per a les emissores de ràdio:

– Un certificat de la direcció de l'emissora amb la graella de programació setmanal en el qual s'indiquen les hores totals d'emissió setmanal, les hores d'emissió en valencià, amb especificació del percentatge que representa sobre el total, i d'estes últimes, les hores que corresponen a radiofórmula.

– Una fotocòpia compulsada de les nòmines del personal periodístic que participe en la programació de l'emissora per un import superior al de l'ajuda concedida. Els documents hauran de ser originals o fotocòpies compulsades pel registre d'entrada en què s'ha presentat la sol·licitud.

– Un CD que continga una selecció dels programes emesos en valencià al llarg del 2017, amb una duració de cinc hores.

2. Si abans del 20 de gener del 2018 no ha sigut aportada la documentació indicada en el punt anterior, s'entendrà que el beneficiari renuncia a la subvenció concedida.



Article 10. Obligacions del beneficiari

1. L'alteració d'alguna de les característiques del projecte aprovat, com ara l'incompliment de les condicions i els terminis establits en la convocatòria, la falta de justificació de les despeses efectivament realitzades i la concessió d'altres ajudes públiques o privades per a la mateixa finalitat amb posterioritat a la presentació de la sol·licitud, pot donar lloc a la minoració de la subvenció concedida.

2. L'incompliment, per part del beneficiari, de qualsevol dels requisits, les condicions i altres circumstàncies que van donar lloc a l'atorgament de la subvenció, o la falta de justificació, donarà lloc a la incoació, per part de l'òrgan competent per a la concessió de les ajudes, de l'expedient corresponent, que podrà finalitzar, si és el cas, amb la revocació de la subvenció i l'obligació de reintegrar les ajudes percebudes i els interessos de demora des del moment del pagament de la subvenció. En la tramitació del procediment es garantirà, en tot cas, el dret de l'interessat a l'audiència.

3. Els beneficiaris d'estes ajudes hauran de fer constar de manera explícita l'ajuda de l'AVL en els crèdits de la publicació i en les emissions radiofòniques. En el cas de les ràdios, també serà obligatòria la inclusió del logotip si disposen de pàgina web. En tots els casos serà obligatòria la inclusió del logotip de la institució des del moment que es reba la notificació de la concessió de l'ajuda. El model de logotip que caldrà utilitzar serà el que hi ha en la pàgina web de l'AVL (www.avl.gva.es), apartat Comunicació, Multimèdia, Imatges.

Mapa web