Ficha disposicion

Ficha disposicion





Presidència de la Generalitat. RESOLUCIÓ de 3 de juny de 2021, del director general de Turisme i director de Turisme Comunitat Valenciana, per la qual es convoquen les proves d'habilitació de guia de turisme de la Comunitat Valenciana i proves d'ampliació d'idiomes per als i les guies habilitats per la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9108 de 16.06.2021
Número identificador:  2021/6782
Referència Base de Dades:  005946/2021
 

  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Presidència de la Generalitat
    Grup temàtic: Ocupació pública
    Descriptors:
      Temàtics: ofertes d'ocupació pública i oposicions, Grup A, subgrup A2. Titulació universitària de grau



RESOLUCIÓ de 3 de juny de 2021, del director general de Turisme i director de Turisme Comunitat Valenciana, per la qual es convoquen les proves d'habilitació de guia de turisme de la Comunitat Valenciana i proves d'ampliació d'idiomes per als i les guies habilitats per la Comunitat Valenciana. [2021/6782]

L'article 5 del Decret 62/1996, de 25 de març, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament regulador de la professió de guia de turisme, estableix que l'exercici de l'activitat professional de guia de turisme en la Comunitat Valenciana requerirà l'obtenció d'una habilitació que tindrà caràcter indefinit. Així mateix, estableix que aquesta habilitació s'obtindrà mitjançant la superació de les proves que a tal fi convoque la conselleria que tinga les competències en matèria de turisme, i no tindrà la consideració de títol sinó de qualificació professional per a l'exercici d'aquesta activitat.

D'altra banda, l'article 8 d'aquest decret estableix la convocatòria periòdica de proves i estableix que el procediment es regirà per les respectives convocatòries que determinaran, a més, el sistema, tribunal i altres circumstàncies que procedisquen.

Amb la present convocatòria es pretén facilitar la participació del nombre més gran possible de persones aspirants a exercir la professió de guia de turisme a fi de, no sols facilitar la creació d'ocupació, i la integració dels visitants amb la població, la cultura i el medi ambient local, sinó d'incrementar i millorar l'oferta de serveis turístics de difusió, assessorament i informació sobre recursos i manifestacions històriques, culturals, artístiques o qualssevol altres de caràcter turístic per a valorar la història, la cultura, les tradicions, el territori i el paisatge de la Comunitat Valenciana.

Vist el que disposen l'article 14 del Decret 169/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Presidència de la Generalitat, i l'article 33 del Decret 7/2020, de 17 de gener, del Consell, de regulació dels òrgans per a la coordinació de l'acció turística i de l'organisme públic per a la gestió de la política turística, resolc:

Convocar les següents proves:



1r. Per a l'obtenció de l'habilitació de guia de turisme de la Comunitat Valenciana.

2n. Per a l'ampliació d'idiomes dirigides als i les guies de turisme ja habilitats i inscrits en el Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana.



Les proves s'ajustaran al que s'estableix a continuació:



Primer. Objecte de la convocatòria i àmbit de l'habilitació

La present convocatòria té per objecte la realització de proves per a l'obtenció de l'habilitació de guia de turisme de la Comunitat Valenciana, segons la definició i l'abast que de la professió determinen els articles 2 i 3 del Decret 62/1996, de 25 de març, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament regulador de la professió de guia de turisme, i per a l'ampliació d'idiomes per als guies de turisme ja habilitats per a exercir la professió en la Comunitat Valenciana. Les persones candidates poden presentar-se també a les llengües de signes espanyoles.





Segon. Requisits de les persones aspirants

2.1. Podran accedir a les proves d'aptitud per a l'obtenció de l'habilitació de guia de turisme de la Comunitat Valenciana les persones físiques que acrediten els següents requisits:

a) Ser major d'edat.

b) Estar en possessió d'algun dels següents títols acadèmics:

– Diplomatura en Turisme.

– Diplomatura en Empreses i Activitats Turístiques.

– Títol de Tècnic d'Empreses i Activitats Turístiques.

– Títol de Tècnic Superior de Guia, Informació i Assistència Turística o títol d'Informació i Comercialització Turística.

– Grau, diplomatura o llicenciatura universitària.

– Qualssevol altres equivalents o homologats als anteriors.

En el cas de títols estrangers, la persona interessada n'haurà d'acreditar l'homologació per l'òrgan competent o, en defecte d'això, document que acredite haver sol·licitat l'homologació. En aquest últim cas, la resolució d'habilitació de guia de turisme de la Comunitat Valenciana mancarà d'eficàcia fins a la presentació en la Direcció General de Turisme, en el termini de 24 mesos comptats des de la data d'aquesta, de la corresponent homologació. Transcorregut aquest termini decaurà el dret a obtindre l'habilitació.

En el cas de títols universitaris obtinguts en un Estat membre de la Unió Europea o signatari de l'Acord sobre l'Espai Econòmic Europeu, l'homologació podrà substituir-se per l'aportació del Suplement Europeu al títol o diploma Supplement, segons el model establit per la Comissió Europea, Consell d'Europa i UNESCO-CEPES (Consell Europeu per a l'Ensenyament Superior).

c) Poder acreditar el domini d'una llengua estrangera, nivell B2 del Marc europeu comú de referència per a les Llengües, a més del d'una de les oficials de la Comunitat Valenciana. El domini de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana s'entendrà acreditat amb la titulació a què es refereix l'apartat b anterior obtinguda en qualsevol d'aquestes.



Les persones aspirants que no puguen acreditar el domini del nivell B2 del Marc europeu comú de referència per a les llengües hauran de realitzar les corresponents proves de coneixement conformement amb el que es disposa en l'apartat 9.1.2.1 de la present resolució.

A més d'amb els documents expedits per organismes oficials, s'entendrà acreditat el domini d'una llengua estrangera quan la persona aspirant, de nacionalitat diferent de l'espanyola, presente un certificat d'haver cursat i finalitzat al seu país d'origen estudis secundaris.



Les persones aspirants que no siguen espanyoles d'origen ni nacionals d'origen d'un país de parla hispana, que no hagen cursat estudis en alguna de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana, i que no puguen acreditar el domini del nivell B2 del Marc europeu comú de referència per a les llengües de qualsevol dels dos idiomes oficials de la Comunitat Valenciana, hauran de realitzar les corresponents proves de coneixement d'aquests idiomes tal com es disposa en l'apartat 9.1.2.1 de la present resolució.

d) En el cas de persones estrangeres no comunitàries, s'haurà de comptar amb les autoritzacions o permisos de treball o residència a Espanya que resulten aplicables conformement amb el que es disposa en la legislació sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya.

2.2. Els requisits establits hauran de posseir-se abans del dia de finalització del termini de presentació de les sol·licituds.

2.3. Per a ser admés en el procés per a l'ampliació d'idiomes i ampliació en la llengua de signes espanyola, és necessari ser guia de turisme de la Comunitat Valenciana inscrit com escau en el Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana.



Tercer. Persones aspirants amb diversitat funcional

3.1. El tribunal establirà, per a les persones amb diversitat funcional que així ho sol·liciten i acrediten, les adaptacions necessàries per a la realització de les proves. A aquest efecte, les persones interessades hauran de formular la petició corresponent en la sol·licitud de participació en les proves seguint les instruccions que es detallen en el següent punt.



3.2. Les persones aspirants amb diversitat funcional, que sol·liciten mesures d'adaptació, hauran d'assenyalar amb una ics (X) en la casella corresponent de l'imprés de sol·licitud el tipus de diversitat funcional: (F) física, (P) psíquica, (S) sensorial. Així mateix, podran sol·licitar les mesures d'adaptació que necessiten previstes en els corresponents apartats de l'esmentat imprés, d'acord amb la següent classificació:



1) Eliminació de barreres arquitectòniques i taula adaptada a la cadira de rodes.

2) Ampliació del temps de duració de la prova. Per a poder dur a terme aquesta mesura d'adaptació les persones aspirants hauran d'aportar obligatòriament el certificat expedit per l'òrgan oficial competent que especifique el diagnòstic i el temps (nombre de minuts) d'ampliació que sol·licita.

3) Augment de la grandària dels caràcters del qüestionari, per dificultat de visió.

4) Necessitat d'intèrpret, a causa de discapacitat auditiva.

5) Sistema braille d'escriptura, o ajuda d'una persona per invident.



6) Unes altres, especificant quines són.

3.3. Si en el desenvolupament de les proves se suscitaren dubtes raonables al tribunal respecte a la compatibilitat funcional d'una persona aspirant, podrà recaptar el corresponent informe de la Comissió Mixta d'Estudi de les Discapacitats competent per a dictaminar sobre les capacitats i adaptabilitat de les persones amb discapacitat funcional, i en aquest cas la persona aspirant podrà participar condicionalment en el procés selectiu, i quedaria en suspens la resolució definitiva sobre l'admissió o exclusió de les proves fins a la recepció de l'informe.





Quart. Termini de presentació de sol·licituds, formalització i presentació telemàtica de les mateixes i llistes de les persones aspirants

4.1. El termini per a la presentació de sol·licituds de manera telemàtica serà de vint dies hàbils a comptar des de l'endemà de la publicació de la present resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



La tramitació s'efectuarà per via telemàtica des de la Seu Electrònica de la Generalitat, en l'enllaç de tramitar amb certificat del tràmit de la Guia Prop corresponent a les proves d'habilitació de guia de turisme de la Comunitat Valenciana i proves d'ampliació d'idiomes per als guies ja habilitats per la Comunitat Valenciana, en el següent enllaç web: https://www.gva.es/va/inicio/procedimientos?id_proc=748.



Es podrà esmenar qualsevol omissió de documentació únicament a través del tràmit electrònic d'aportació de documents a un expedient en l'enllaç web: https://www.gva.es/va/inicio/procedimientos?id_proc=18340.

Per a procedir amb la tramitació telemàtica, les persones sol·licitants hauran de disposar de signatura electrònica avançada. En cas de dubtes respecte a la configuració de l'ordinador, sistemes operatius i navegadors, certificat digital o altres temes poden fer ús dels Serveis en línia de GVA disponibles en l'enllaç: http://www.dgtic.gva.es/web/faq-tramita.

Tota sol·licitud presentada que no estiga signada electrònicament no serà vàlida, encara que s'hagen abonat les taxes corresponents. Seran inadmeses aquelles sol·licituds no presentades fent servir el procediment GUC ací descrit.

4.2. A les sol·licituds s'adjuntarà la següent documentació:

4.2.1. Per a realitzar les proves d'habilitació de guia de turisme de la Comunitat Valenciana:

1. El formulari normalitzat de sol·licitud d'admissió en la convocatòria (model annex I d'aquesta resolució) emplenat i signat com cal.



El formulari de sol·licitud inclourà una autorització perquè l'administració obtinga directament l'acreditació de les dades d'identitat de la persona sol·licitant, així com l'acreditació dels títols i grau de coneixement d'idiomes al·legats en la seua sol·licitud. D'acord amb el que es disposa en l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en absència d'oposició expressa per part de la persona interessada, l'òrgan gestor del procediment estarà autoritzat per a obtindre directament les dades.



El formulari de sol·licitud incorporarà una declaració responsable, mitjançant la qual la persona sol·licitant manifesta sota la seua responsabilitat que totes les dades recollides en la sol·licitud i la documentació adjunta són verídiques i que es troba en possessió de la documentació que així ho acredita, quedant a la disposició de la Generalitat per a la comprovació que s'estime oportuna. Segons el que es disposa en l'article 69.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, «la inexactitud, falsedat o omissió, de caràcter essencial, de qualsevol dada o informació que s'incorpore a una declaració responsable o a una comunicació, o la no presentació davant l'Administració competent de la declaració responsable, la documentació que siga requerida per a acreditar el compliment del declarat, o la comunicació, determinarà la impossibilitat de continuar amb l'exercici del dret o activitat afectada des del moment en què es tinga constància de tals fets, sense perjudici de les responsabilitats penals, civils o administratives que pertocara». Aquest supòsit determinarà la impossibilitat de continuar en el procés.

2. Còpia del títol acadèmic, o resguard d'aquest, o Suplement Europeu al títol que permeta l'accés a la prova.

En cas de títols estrangers, acreditació de l'homologació del mateix per l'òrgan competent o, en defecte d'això, document que acredite haver sol·licitat la seua homologació a l'òrgan competent.

3. Còpia del document que, si escau, acredite el domini de la llengua estrangera, idiomes oficials de la Comunitat Valenciana i llengua de signes, d'acord amb el que s'estableix en l'apartat 2.1.c de la present convocatòria.

4. En el cas que es pretenga la convalidació de coneixements establida en l'article 11, en relació amb l'article 9, del Decret 62/1996, de 25 de març, sense perjudici del que s'estableix en el paràgraf següent, memòria explicativa de la coincidència de coneixements i còpia de l'expedient acadèmic on consten les assignatures a les quals es refereix aquesta memòria.

Els especialistes en Interpretació del Patrimoni i Guia Turístic, els experts en Informació, Interpretació i Guia Turístic i els tècnics superiors de Guia, Informació i Assistència Turística o en Informació i Comercialització Turística, podran sol·licitar la convalidació de les proves de la fase de coneixements específics de l'apartat 9.1.2.2 sense necessitat de presentar la memòria explicativa a què es refereix el paràgraf anterior.

5. En el cas que la documentació presentada no estiga escrita en valencià o castellà, s'aportarà, adjunta, una traducció jurada d'aquesta.



6. Una còpia del justificant de l'entitat bancària de l'ingrés de la taxa en el qual s'identifique a l'ordenant amb especificació de nom i cognoms, així com el NIF.

4.2.2. Per a realitzar les proves per a l'ampliació d'idiomes, es presentarà:

1. El formulari normalitzat de sol·licitud d'admissió en la convocatòria (model annex I d'aquesta resolució) emplenat i signat com cal.



El formulari de sol·licitud inclourà una autorització perquè l'administració obtinga directament l'acreditació de les dades d'identitat de la persona sol·licitant, així com l'acreditació dels títols i grau de coneixement d'idiomes al·legats en la seua sol·licitud.

D'acord amb el que es disposa en l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en absència d'oposició expressa per part de la persona interessada, l'òrgan gestor del procediment estarà autoritzat per a obtindre directament les dades.

El formulari de sol·licitud incorporarà una declaració responsable, mitjançant la qual la persona sol·licitant manifesta sota la seua responsabilitat que totes les dades recollides en la sol·licitud i la documentació adjunta són verídiques i que es troba en possessió de la documentació que així ho acredita, i quedarà a la disposició de la Generalitat per a la comprovació que s'estime oportuna. Segons el que es disposa en l'article 69.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, «la inexactitud, falsedat o omissió, de caràcter essencial, de qualsevol dada o informació que s'incorpore a una declaració responsable o a una comunicació, o la no presentació davant l'Administració competent de la declaració responsable, la documentació que siga requerida per a acreditar el compliment del declarat, o la comunicació, determinarà la impossibilitat de continuar amb l'exercici del dret o activitat afectada des del moment en què es tinga constància de tals fets, sense perjudici de les responsabilitats penals, civils o administratives que pertocara». Aquest supòsit determinarà la impossibilitat de continuar en el procés.



2. En el cas de disposar d'acreditació del domini d'una llengua estrangera, una còpia del document acreditatiu conformement amb el que s'estableix en l'apartat segon 2.1.c de la present convocatòria.

3. Justificant de l'entitat bancària de l'ingrés de la taxa en el qual s'identifique a l'ordenant amb especificació de nom i cognoms, així com el NIF.

4.3. Acabat el termini de vint dies hàbils per a la presentació telemàtica de sol·licituds, la Direcció General de Turisme elaborarà una llista provisional de persones admeses i excloses.

4.4. Les persones aspirants excloses disposaran d'un termini de deu dies hàbils per a l'esmena de defectes i la presentació d'al·legacions contra aquesta llista provisional únicament a través del tràmit electrònic d'aportació de documents a un expedient en l'enllaç web: https://www.gva.es/va/inicio/procedimientos?id_proc=18340.

Després d'haver transcorregut els deu dies a què es refereix el paràgraf anterior, s'elaborarà la llista definitiva en la qual es resoldran les al·legacions que s'hagen presentat. Si no s'hagueren produït al·legacions, la llista provisional es consideraria definitiva automàticament.

4.5. En les mateixes llistes figuraran les convalidacions de coneixements admeses.

4.6. La publicació d'actes integrants del procediment (amb, si escau, les llistes annexes) s'efectuarà en la seu electrònica de la Generalitat, en el tràmit: https://www.gva.es/va/inicio/procedimientos?id_proc=748.



4.7. Si amb posterioritat a la publicació de la llista definitiva de persones admeses i excloses es comprovara que alguna de les persones candidates no posseeix la totalitat dels requisits exigits, se li requeriria l'acreditació d'aquests. En cas que no foren acreditats en el termini de 10 dies hàbils, quedaria exclosa del procés, amb indicació dels requisits incomplits.



Cinqué. Taxa d'inscripció en la convocatòria de les proves

Tal com es disposa en l'article 32.1.5 de la Llei 20/2017, de 28 de desembre, de la Generalitat, de taxes, la taxa d'inscripció en la convocatòria serà de 15 euros i s'ingressarà en el compte obert a nom de Turisme Comunitat Valenciana en l'entitat bancària Caixabank: IBAN ES83 2100 8681 5002 0000 8815.

El pagament s'acreditarà mitjançant l'oportú justificant de l'entitat bancària en el qual s'haurà d'identificar a l'ordenant amb especificació de nom i cognoms, així com el NIF o equivalent.

Una vegada que s'haja fet el pagament de la taxa, s'haurà d'adjuntar a la sol·licitud telemàtica.

L'esmentada taxa afecta totes les persones que sol·liciten l'admissió a les proves. La falta de justificació de l'abonament de la taxa d'inscripció en la convocatòria determinarà l'exclusió de la persona aspirant.



Estaran exempts del pagament de la taxa d'inscripció en la convocatòria:

a) Els contribuents que siguen membres d'una família nombrosa de categoria especial o d'una família monoparental de categoria especial.



b) Els contribuents que siguen persones amb discapacitat, amb un grau de discapacitat igual o superior al trenta-tres per cent.

c) Les contribuents que siguen víctimes d'actes de violència sobre la dona que acrediten aquesta condició mitjançant qualsevol dels mitjans de prova establits en la normativa autonòmica contra la violència sobre la dona en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

d) Els contribuents que estiguen en situació d'exclusió social i aquesta s'acredite per l'òrgan competent en matèria de benestar social de l'ajuntament de residència.

Tindran una bonificació del 50 % els membres de famílies nombroses de categoria general i els membres de famílies monoparentals de categoria general.

Les persones participants que, en formalitzar la inscripció, s'acullen a l'exempció o bonificació de les taxes hauran d'adjuntar a la sol·licitud telemàtica una còpia del títol de família nombrosa o del corresponent certificat, i ho faran constar marcant una creu en l'apartat corresponent de l'imprés de sol·licitud.

Procedirà la devolució de l'import pagat únicament en els supòsits i procediments contemplats en l'article 1.2.6 de la Llei 20/2017, de 28 de desembre, de la Generalitat, de taxes.



Sisé. Gestió de les proves

La gestió de les proves d'habilitació correspondrà a la Direcció General de Turisme.



Seté. Composició del Tribunal

7.1. El tribunal estarà compost per set membres, i caldrà designar el mateix nombre de suplents, tot amb la següent composició: president/a, secretari/ària i cinc vocals.

7.2. El/la president o presidenta, secretari o secretària i un vocal es designaran entre el personal funcionari de la direcció general que gestiona les proves.

– Un vocal pertanyerà a la Conselleria que tinga les competències en matèria de Cultura i Patrimoni.

– Dues vocals es designaran entre professors oficialment reconeguts de les universitats de la Comunitat Valenciana, especialistes en alguna de les matèries objecte de les proves de la present convocatòria.

– Un vocal es nomenarà d'entre els membres de l'Associació de Guies Oficials de la Comunitat Valenciana.

7.3. El tribunal, per a la realització de les proves, designarà els col·laboradors, ajudants i assessors especialistes que estime oportú i, en concret, professors oficials per a la realització de les proves d'idiomes i llengües espanyoles de signes.

7.4. Corresponen al tribunal les funcions relatives al desenvolupament del contingut de les proves, elaboració de les preguntes corresponents al temari de l'annex II, així com l'assistència a les proves, a la qualificació de les persones aspirants i, en general, l'adopció de totes les mesures que calga amb vista al desenvolupament correcte de les proves d'habilitació.

7.5. El tribunal tindrà la seua seu en la Direcció General de Turisme, Ciutat Administrativa 9 d'octubre. Torre 2, carrer de la Democràcia, 77, 46018 València.

7.6. El tribunal a l'efecte de gratificacions i indemnitzacions, es regirà pel que es disposa en el Decret 24/1997, d'11 de febrer, sobre indemnitzacions per raó del servei i gratificacions per serveis extraordinaris.

7.7. El funcionament del tribunal es regirà conformement amb la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.



Huité. Nomenament del Tribunal, dates i ordre d'intervenció

El nomenament del Tribunal, així com el lloc, dia i hora per a la realització de la primera prova s'efectuarà per resolució de la persona titular de la Direcció General de Turisme.

Els interessats en el procediment podran promoure la recusació dels membres del Tribunal i, si molt convé, dels seus assessors, segons es disposa en l'article 24 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

L'ordre d'intervenció de les persones aspirants a les proves començarà amb la lletra «F», conformement amb al resultat del sorteig celebrat el dia 7 de gener de 2019 (DOGV 8473, 28.01.2019).



Nové. Lloc, procés i contingut de les proves

Les persones aspirants hauran de triar i assenyalar en la sol·licitud de la convocatòria la ciutat de preferència per a la realització de la prova de coneixements específics entre les ciutats d'Alacant, Castelló de la Plana i València.

Les persones aspirants hauran d'acudir al lloc de la realització de les proves proveïdes del document d'identificació original, en la data i hora que es determine.

Les persones aspirants seran anomenades per a la realització de les proves un màxim de dues vegades, i quedaran decaiguts en els seus drets els qui no compareguen a realitzar-les.

Durant les proves, els membres del Tribunal, suplents o el personal de suport o col·laborador podran requerir a les persones aspirants que acrediten la seua identitat en qualsevol moment.

Amb l'antelació adequada es publicaran en la web la distribució de les aules i les instruccions sanitàries pertinents per a la realització de la prova, que seran d'obligat coneixement i compliment. L'incompliment de l'obligació esmentada podrà ser causa d'exclusió de la realització de la prova.

9.1. D'habilitació de guia de turisme de la Comunitat Valenciana

9.1.1. Procés d'habilitació.

El procés d'habilitació desenvolupa el que es disposa en el Decret 62/1996, de 25 de març, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament regulador de la professió de guia de turisme en la Comunitat Valenciana.



9.1.2. Contingut.

Les proves tindran dues parts: una d'idiomes i una altra de coneixements específics sobre les unitats temàtiques que figuren en l'annex II.



9.1.2.1. Primera prova. Idiomes.

La prova es realitzarà telemàticament a través de la plataforma Webex de videoconferències, tot proposada per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana o per aquella que s'indique en el moment de la publicació del llistat definitiu de les persones aspirants a la prova d'idiomes. Per a accedir a la plataforma les persones aspirants rebran un correu amb l'enllaç corresponent a l'aula virtual i l'hora de connexió a la prova. Per aquest motiu, per a la realització de la prova es requereix un ordinador amb càmera, tauleta o telèfon mòbil amb accés a internet. Al començament de la prova es demanarà la identitat de la persona aspirant mitjançant el DNI o equivalent.

Per a la realització de la prova d'idiomes, el Tribunal nomenarà com a assessors professors de centres oficials d'idiomes i/o universitats de la Comunitat Valenciana.

La prova consistirà en la lectura d'un text relacionat amb alguna matèria turística que compartirà el Tribunal amb la persona aspirant en l'idioma o idiomes triats, per a la lectura dels quals es concedirà un temps màxim de 5 minuts, i sobre el contingut dels quals el Tribunal realitzarà les preguntes i promourà una conversa que tindrà una duració aproximada de 10 a 15 minuts.

A través de la prova, es comprovarà la suficient fluïdesa verbal, pronunciació i comprensió verbal i escrita, correcció gramatical i lèxic. La prova podrà ser gravada.

L'examen d'idioma de llengua de signes es realitzarà en els mateixos termes que el que s'estableix en els paràgrafs anteriors, si bé per a la seua realització es designarà un professor d'aquesta llengua i un intèrpret.

Les proves d'idiomes tindran caràcter eliminatori. Les persones aspirants que s'examinen de més d'un idioma hauran de superar, almenys, la prova corresponent a un d'aquests per a continuar el procés.



9.1.2.2. Segona prova. Coneixements específics.

La prova de coneixements específics es realitzarà de manera presencial i estarà integrada per:

Una prova tipus test de 100 preguntes, en què no penalitzaran les contestacions incorrectes, per a la realització de la qual les persones aspirants disposaran de 100 minuts. La prova tractarà sobre el contingut del llistat de temes publicat com a annex II de la present resolució i es compondrà de:

– 15 preguntes referides al temari de gestió, assessorament i assistència a grups turístics. Preparació i desenvolupament d'itineraris turístics.

– 25 preguntes referides al temari de coneixements de l'actualitat política, econòmica, social, cultural i del turisme a Espanya i a la Comunitat Valenciana.

– 30 preguntes sobre Història i Història de l'Art de la Comunitat Valenciana.

– 30 preguntes de Geografia i Medi Ambient de la Comunitat Valenciana.

Una prova consistent en una exposició oral d'un supòsit pràctic, extret a l'atzar per la persona aspirant d'entre diverses propostes plantejades pel tribunal, per a la qual es disposarà aproximadament de 10 minuts.

Es valorarà la capacitat de comunicació, desimboltura, coherència en l'exposició, correcció gramatical, la fluïdesa en el discurs, i els coneixements sobre el supòsit pràctic.

9.2. De l'ampliació d'idiomes.

La prova serà igual al resolt en el punt 9.1.2.1, Primera part. Idiomes.



Desé. Valoració de les proves i publicitat del procés

10.1. La valoració de totes les proves serà d'apte o no apte, i caldrà que siga apte en totes les proves per a obtindre l'habilitació de guia de turisme de la Comunitat Valenciana.

a) Primera prova. Idiomes:

La valoració de la primera prova serà de 0 a 10 punts, i la superaran els qui obtinguen una puntuació mínima de 5 punts.

b) Segona prova. Coneixements específics:

La valoració de la prova tipus test serà de 0 a 6 punts, i la superaran els qui obtinguen una puntuació mínima de 3 punts.

La valoració de la prova oral serà de 0 a 4 punts, i la superaran els qui obtinguen una puntuació mínima de 2 punts.

10.2. Després d'estar valorada la prova d'idiomes, es publicarà la relació de persones aspirants declarades aptes o no aptes pel Tribunal.

En el termini de 10 dies hàbils, les persones participants en les proves d'idiomes podran sol·licitar aclariment sobre la puntuació obtinguda en l'esmentada prova, mitjançant un escrit dirigit de manera telemàtica al Tribunal de la convocatòria, especificant les raons que motiven la seua sol·licitud, en l'enllaç web: https://www.gva.es/va/inicio/procedimientos?id_proc=18340.

Transcorregut aquest termini i resoltes les sol·licituds d'aclariment, el Tribunal elaborarà la llista definitiva de persones candidates declarades aptes en idiomes i les convocarà per a la realització de la prova tipus test i de la prova oral de coneixements específics.

10.3. Una vegada estiga valorada la prova tipus test i la prova oral, es publicarà la relació de persones aspirants declarades aptes o no aptes pel Tribunal, amb les seues respectives puntuacions.

En el termini de 10 dies hàbils, les persones participants en la prova tipus test i en la prova oral podran sol·licitar aclariment sobre la qualificació obtinguda en les esmentades proves, mitjançant escrit dirigit de manera telemàtica al tribunal de la convocatòria, especificant les raons que motiven la seua sol·licitud, en l'enllaç web:

https://www.gva.es/va/inicio/procedimientos?id_proc=18340.



Onzé. Relació definitiva de persones aspirants declarades aptes



Transcorregut el termini a què es refereix el paràgraf segon de l'apartat 10.3 anterior, el Tribunal elaborarà i publicarà la llista definitiva de persones candidates declarades aptes i que posseïsquen la totalitat dels requisits exigits en la present convocatòria, i proposarà a la persona titular de la Direcció General de Turisme:

1r. L'habilitació com a guies de turisme de la Comunitat Valenciana i la seua inscripció en el Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana.

2n. La inscripció en el Registre de Turisme de la Comunitat Valenciana dels idiomes ampliats per guies ja habilitats.

Resoltes les habilitacions i les ampliacions d'idiomes, es procedirà a l'expedició de les acreditacions de Guia de Turisme de la Comunitat Valenciana o document que, si escau, procedisca. Per a això, les persones candidates declarades aptes hauran de remetre una fotografia grandària carnet en format JPG a l'adreça de correu electrònic: guiadeturisme@gva.es indicant les seues dades personals.



Dotzé. Recursos

Contra les resolucions i actes de tràmit del tribunal als quals es refereix l'article 112.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, podrà interposar-se un recurs d'alçada davant la persona titular de la Direcció General de Turisme, en el termini d'un mes, comptat des de l'endemà de la publicació, tal com es disposa en els articles 121 i 122, en relació amb l'article 30.4, de la mencionada llei.



Contra la present resolució, que no exhaureix la via administrativa, podrà interposar-se un recurs d'alçada davant el secretari autonòmic de Turisme en el termini d'un mes, comptat des de l'endemà de la seua publicació, d'acord amb el que s'estableix en els articles 121 i 122, en relació amb l'article 30.4, de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



València, 3 de juny de 2021.– El director general de Turisme: Herick Manuel Campos Arteseros.







ANNEX II

Temari convocatòria de guies de turisme



A) Gestió, assessorament i assistència a grups turístics: preparació i desenvolupament d'itineraris turístics.

1. Preparació i desenvolupament d'itineraris turístics: característiques i tipologia d'itineraris; estudis previs i adequació dels itineraris a les motivacions i peculiaritats del grup; planificació de visites turístiques, calendari, horaris i recorreguts.

2. Informació, orientació i assistència turística: atenció al client; tècniques d'acolliment, habilitats socials, interacció guia-usuari, suggeriments i recomanacions; qüestions turístiques pràctiques, tècniques de conducció de grups, tècniques de comunicació i gestió de serveis.



3. Tècniques de comunicació oral. Ordre i presentació dels arguments. Planificació de la intervenció. La gestió del temps.

4. Parlar en públic a grups de turistes. Habilitats bàsiques.

Establiment d'objectius. Identificació i ajust a les necessitats del grup. Manteniment de l'atenció i el contacte.

5. La veu. Com cal utilitzar-la. Tècniques per a millorar el to, l'equilibri i la postura corporal.



B) Coneixements generals sobre l'actualitat política, econòmica, social, cultural i del turisme a Espanya i a la Comunitat Valenciana.

1. Estructura econòmica de la Comunitat Valenciana. Anàlisi sectorial actual i tendències de futur.

2. Població i assentaments urbans a la Comunitat Valenciana. Anàlisi actual i tendències de futur.

3. Xarxa d'infraestructures de transport de la Comunitat Valenciana.

4. Turisme i medi ambient a la Comunitat Valenciana. Principals recursos paisatgístics.

5. Turisme i cultura a la Comunitat Valenciana. Principals recursos culturals.

6. Gastronomia de la Comunitat Valenciana. Identificació dels plats típics de la cuina tradicional (arrossos, plats mariners, verdura, rebosteria, etc). Preparació i ubicació territorial. Coneixement dels productes de fabricació artesanal en cada província (terrisseria, ceràmica, mobles, mantes, etc.).

7. Artesania de la Comunitat Valenciana. Evolució i desenvolupament de les tradicions artesanals fins als nostres dies. Coneixement dels productes de fabricació artesanal en cada província (terrisseria, ceràmica, mobles, mantes, etc.).

8. Festes i folklore de la Comunitat Valenciana: coneixement de les principals festes regionals i municipals, tant religioses com paganes.



9. Els museus de la Comunitat Valenciana: el MuVIM, l'IVAM, el Museu de Belles Arts Sant Pius V, la Ciutat de les Arts i de les Ciències, el MAGA, el MARQ, el Museu d'Història de València, el Museu de Prehistòria de València, etc.



C) Història i història de l'art de la Comunitat Valenciana.

1. La prehistòria: caçadors i agricultors. Els primers metal·lúrgics. L'art rupestre llevantí: La Sarga i el Pla de Petracos a Alacant, el paratge de la Valltorta a Castelló i les coves de Parpalló i l'Aranya a València.



2. La cultura Ibèrica: trets definitoris (contestans, edetans i ilercavons). L'art ibèric: característiques i conjunts més importants.



3. La romanització: romans i cartaginesos. L'organització i la manera de vida romana. Característiques i manifestacions més importants. Principals jaciments: Sagunt, l'Alcúdia, el Tossal de Manises i València.



4. El període islàmic. La invasió àrab. Emirat i califat. Els regnes de Taifes: la Taifa de Dénia i la Taifa de València. L'episodi del Cid. Almoràvits i almohades. La cultura islàmica valenciana.

5. La Reconquesta de les terres valencianes: Jaume I. La incorporació de les terres del sud: Jaume II. La creació del Nou Regne: organització i institucions. La societat sorgida de la conquesta.

6. La baixa edat mitjana. El segle XIV: crisi i conflictes. El problema dinàstic i el Compromís de Casp. El creixement econòmic del segle XV: el segle d'or valencià. València i el món mediterrani. La cultura tardomedieval valenciana. L'art gòtic en les terres valencianes: característiques i manifestacions més importants.

7. El Regne de València en la Monarquia Hispànica. Unió Dinàstica i estructura foral. El segle XVI: expansió econòmica i tensions socials. Les Germanies i el problema de la pirateria barbaresca en les costes valencianes. El segle XVII: crisi econòmica i l'expulsió dels moriscos valencians.

8. L'art renaixentista i barroc a la Comunitat Valenciana. Característiques i manifestacions més importants.

9. El segle XVIII. La guerra de Successió i el Decret de Nova Planta. La nova administració. El creixement del segle XVIII: bases i límits. La Il·lustració valenciana. Cap a la crisi de l'Antic Règim.

10. L'art neoclàssic a la Comunitat Valenciana. Característiques i manifestacions més importants.

11. La Revolució Liberal. La Guerra del Francés i l'inici de la Revolució Liberal. Absolutisme i carlisme. Les transformacions de la propietat. El creixement urbà. L'afirmació de la burgesia. Les estructures polítiques liberals. El sistema de la Restauració. Tensions socials i moviment obrer.

12. Del romanticisme a la Renaixença. L'arquitectura i les arts plàstiques del segle XIX a la Comunitat Valenciana. El modernisme: característiques i manifestacions més importants. La figura de Vicente Blasco Ibáñez i de Joaquim Sorolla.

13. La II República i la Guerra Civil. Les etapes del període republicà. La cultura durant la República i la Guerra Civil. La situació posterior a la Guerra Civil: el Franquisme.

14. L'arquitectura i les arts plàstiques des de la primera meitat del segle XX fins als nostres dies. Característiques i manifestacions més importants.



D) Temari de geografia i medi ambient de la Comunitat Valenciana.



1. El marc geogràfic de la Comunitat Valenciana. Trets del clima. El poblament vegetal. Rius i rambles. Aiguamolls i àrees lacustres.



2. Eixos de comunicació i mitjans de transport.

3. La distribució del turisme en espai litoral: principals destinacions. El turisme d'interior: turisme rural, turisme de naturalesa. Espais consolidats i en desenvolupament. Turisme urbà a la ciutat de València. El turisme com a sector econòmic.

4. Definició d'espai natural i tipologies d'espais naturals: parc natural, reserva natural, paratge natural, monument natural, lloc d'interés i paratge natural municipal.

5. Parcs naturals a la província d'Alacant: el Fondó, el Montgó, la Font Roja, la Serra de Mariola, la Mata-Torrevieja, la Serra Gelada, les Salines de Santa Pola, el Penyal d'Ifac i la marjal de Pego-Oliva.

6. Parcs naturals de la província de Castelló: el Prat de Cabanes-Torreblanca, el Desert de les Palmes, els Columbrets, la Tinença de Benifassà, la Serra d'Irta, el Penyagolosa i la Serra d'Espadà.

7. Parcs Naturals de la província de València: el parc natural de l'Albufera, la Serra Calderona, Puebla de San Miguel, Chera-Sot de Chera, el Túria i les Gorges del Cabriol.

8. La biodiversitat a la Comunitat Valenciana: importància i conservació.

9. L'ús públic i el turisme sostenible als parcs naturals: concepte, normatives reguladores, l'ecoturisme, equilibri entre turisme i medi ambient, objectius que es persegueixen amb la creació dels PIC.

Mapa web