Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 27/2022, de 28 d'octubre, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, per la qual es convoquen proves selectives d'accés al cos de l'Advocacia de la Generalitat, A1-02, pel sistema d'oposició, torn lliure, convocatòria 22/22, corresponents a l'oferta d'ocupació pública ordinària de 2022 per al personal de l'Administració de la Generalitat.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9460 de 31.10.2022
Número identificador:  2022/10052
Referència Base de Dades:  009499/2022
 



ORDRE 27/2022, de 28 d'octubre, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, per la qual es convoquen proves selectives d'accés al cos de l'Advocacia de la Generalitat, A1-02, pel sistema d'oposició, torn lliure, convocatòria 22/22, corresponents a l'oferta d'ocupació pública ordinària de 2022 per al personal de l'Administració de la Generalitat. [2022/10052]



La Llei 10/2005, de 9 de desembre, d'assistència jurídica a la Generalitat, crea, a través del seu article 3, el cos de l'Advocacia de la Generalitat, corresponent al subgrup A1 de titulació. Entre altres aspectes, disposa la citada norma que per a l'ingrés en el cos de l'Advocacia de la Generalitat es requereix estar en possessió del títol de llicenciat o llicenciada en dret, així com la superació de les corresponents proves, i que el sistema d'accés serà l'oposició. El citat article regula a més del règim retributiu dels funcionaris del cos, les proves selectives i la composició de l'òrgan tècnic de selecció.



Mitjançant el Decret 32/2022, de 25 de març, del Consell, d'aprovació de l'oferta d'ocupació pública de 2022 per a l'Administració de la Generalitat, que comprén un total de 6 llocs de l'Advocacia de la Generalitat, mitjançant oposició. L'oferta incorpora places que estan dotades pressupostàriament i incloses en les relacions de llocs de treball.



Aquesta Conselleria, en exercici de les atribucions previstes en l'article 8.1.m de la Llei 4/2021, de 16 d'abril, de la Funció Pública Valenciana (LFPV), acorda convocar proves selectives d'accés al cos de l'Advocacia de la Generalitat, A1-02, pel sistema d'oposició, que es regirà pel que s'estableix en la Llei 10/2005, de 9 de desembre; en el Decret 84/2006, de 16 de juny, pel qual s'aprova el Reglament de l'Advocacia de la Generalitat; en el Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de l'Estatut bàsic de l'empleat públic; en la LFPV; en el Decret 3/2017, de 13 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de selecció, provisió de llocs de treball i mobilitat del personal de la funció pública valenciana; i pel que es disposa en les bases de la convocatòria següents:





1. Objecte de la convocatòria

1.1. La present convocatòria té per objecte la selecció de personal, mitjançant el sistema d'oposició per a cobrir 6 llocs de treball del cos de l'Advocacia de la Generalitat, A1-02, pel torn d'accés lliure.



1.2. De conformitat amb l'article 3.4 de la Llei 10/2005, de 9 de desembre, de la Generalitat, d'assistència jurídica a la Generalitat, es reserva 1 lloc per a ser proveït per personal funcionari de carrera de la Generalitat, del subgrup A1, llicenciats o llicenciades en dret.

1.3. Els llocs de torn lliure general que queden sense cobrir, s'acumularan als llocs reservats per al subgrup A1 i viceversa.

1.4. De conformitat amb la lletra f) de l'apartat 2 de l'article 61 de la LFPV, la distribució percentual en el cos i, en el seu cas, escala, agrupació professional funcionarial, agrupació de llocs de treball o grup professional objecte de la present convocatòria, en la data de publicació de la corresponent oferta, és de 54,24 % de dones i 45,76 % d'homes.





2. Condicions generals de les persones aspirants

2.1. Per a l'admissió a aquestes proves selectives, serà necessari complir els requisits següents:

2.1.1. Nacionalitat: tindre la nacionalitat espanyola o d'un estat membre de la Unió Europea o d'algun estat al qual siga aplicable la llibertat de circulació de treballadors. Independentment de la seua nacionalitat, el cònjuge de les i els espanyols i de les persones nacionals d'altres estats membres de la Unió Europea, i quan així ho preveja el corresponent tractat, el cònjuge dels nacionals d'algun estat en els quals siga aplicable la llibertat de circulació dels treballadors, sempre que no estiguen separats de dret.

Així mateix, i amb les mateixes condicions que els cònjuges, podran participar els descendents i els del seu cònjuge, menors de vint-i-un anys o majors d'aquesta edat que visquen a les seues expenses.

2.1.2. Edat: tindre 16 anys i no haver aconseguit l'edat de jubilació.



2.1.3. Titulació: estar en possessió del títol universitari de llicenciatura en Dret o el títol universitari oficial de grau en dret, o complides les condicions per a obtindre'l abans de la finalització del termini de presentació de sol·licituds i disposar del certificat que l'acredite.



En el cas de titulacions obtingudes a l'estranger s'haurà d'estar en possessió de la credencial que acredite la seua homologació o, si escau, del corresponent certificat d'equivalència. Aquest requisit no serà aplicable als aspirants que hagueren obtingut el reconeixement de la seua qualificació professional, en l'àmbit de les professions regulades, a l'empara de les disposicions de dret de la Unió Europea.

2.1.4. Capacitat: posseir les capacitats i aptituds físiques i psíquiques que siguen necessàries per a l'acompliment de les corresponents funcions o tasques.

2.1.5. Habilitació: no haver sigut separada o separat, o haver-se revocat el seu nomenament com a personal funcionari interí, amb caràcter ferm mitjançant procediment disciplinari, de cap administració pública o òrgan constitucional o estatutari, ni trobar-se inhabilitat per sentència ferma per a l'exercici de qualssevol funcions públiques o d'aquelles pròpies del cos, agrupació professional o escala objecte de la convocatòria. En el cas de personal laboral, no trobar-se inhabilitat per sentència ferma o a conseqüència d'haver sigut acomiadat disciplinàriament de manera escaient, per a exercir funcions similars a les pròpies de la categoria professional a la qual es pretén accedir.



Tractant-se de persones nacionals d'altres estats, no trobar-se inhabilitades o en situació equivalent ni haver sigut sotmeses a sanció disciplinària o equivalent que impedisca en els mateixos termes en el seu estat l'accés a l'ocupació pública.

2.2. Les condicions per a l'admissió a les proves, hauran de reunir-se en el moment de finalització del termini de presentació de sol·licituds i mantindre's durant tot el procés selectiu fins al moment de la presa de possessió.

2.3. L'Administració podrà requerir als aspirants que acrediten la veracitat dels requisits exigits per a participar, així com de tots els documents que puguen aportar en aquest procés selectiu. Si els requisits no foren acreditats en al termini de deu dies hàbils següents a la notificació del requeriment, la persona aspirant podrà quedar exclosa del procés selectiu.

2.4. No podrà participar en aquest procediment selectiu el personal que ja tinga la condició de personal funcionari de carrera del cos de l'Advocacia de la Generalitat, A1-02.



3. Persones aspirants amb diversitat funcional

3.1. L'òrgan tècnic de selecció establirà, per a les persones amb diversitat funcional que així ho sol·liciten, les adaptacions necessàries per a la realització de les proves. A l'efecte, les persones interessades hauran de formular la petició corresponent en la sol·licitud de participació en la present oposició, seguint les instruccions establides en la base 4.4.

3.2. Si en el desenvolupament del procés selectiu se suscitaren dubtes raonables a l'òrgan tècnic de selecció respecte a la compatibilitat funcional d'una persona admesa, podrà recaptar el corresponent dictamen de la Comissió d'Estudi de la Diversitat Funcional, i en aquest cas la persona admesa inicialment, podrà participar condicionalment en el procés selectiu, quedant en suspens la resolució definitiva sobre la seua admissió o exclusió fins a la recepció del dictamen.





4. Forma i termini de presentació de sol·licituds

4.1. El termini per a la presentació de sol·licituds serà de deu dies hàbils, comptats a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

4.2. Les sol·licituds es presentaran per via electrònica, d'acord amb el que s'estableix en la normativa vigent; A l'efecte, és necessari estar registrat per a l'ús del sistema d'identificació i signatura electrònica Cl@ve o posseir un certificat digital de signatura electrònica, o DNIe, S'emplenarà a través del formulari habilitat en el portal de l'Administració de la Generalitat http://sede.gva.es (Cercador d'Ocupació Pública, Descripció: 22/22, tramitar amb certificat) i es realitzarà el pagament telemàtic de la taxa.

Les persones aspirants que desitgen optar per la reserva per al subgrup A1 hauran d'indicar-ho en la sol·licitud, assenyalant la casella 1 de la dada addicional 2.

4.3. La presentació electrònica requerirà el compliment successiu dels passos següents:

a) L'emplenament i inscripció en línia.

b) El pagament electrònic de la taxa corresponent.

c) El registre electrònic de la sol·licitud.

4.4. No seran admeses i, conseqüentment, quedaran excloses del procés selectiu, aquelles persones que, havent abonat la taxa, no hagen registrat la sol·licitud electrònicament, sense perjudici del que s'indica en el paràgraf següent.

Quan, per motius tècnics no imputables a les persones interessades a participar en el present procediment selectiu i havent abonat la taxa corresponent de manera telemàtica, no fora possible completar el procés de signatura i registre de la sol·licitud de manera electrònica i, conseqüentment, no figuren en la relació provisional de persones admeses i excloses a la realització de les proves, aquelles hauran d'esmenar la seua sol·licitud en la forma prevista en la base 6.3 d'aquesta convocatòria.



4.5. Les persones aspirants amb diversitat funcional que requerisquen mesures d'adaptació per a la realització de l'exercici, en l'emplenament de la seua sol·licitud, hauran d'observar les prescripcions següents:

4.5.1. Indicar en la sol·licitud, el tipus de diversitat funcional que posseeixen assenyalant el que escaiga en cada cas, segons fora: (F) Física, (P) Psíquica, (S) Sensorial.

4.5.2. Concretar el tipus de mesures que precisen, fent constar en l'apartat corresponent de la sol·licitud les que necessita, d'entre les que figuren en aquella i que són les següents:

1. Eliminació de barreres arquitectòniques i taula adaptada a la cadira de rodes.

2. Ampliació del temps de durada de la prova. Per a l'aplicació d'aquesta mesura, les persones aspirants hauran d'acompanyar, obligatòriament, certificat expedit per l'òrgan oficial competent que especifique: el diagnòstic i el temps d'ampliació que precisa, expressat en nombre de minuts.

3. Augment de la grandària dels caràcters del qüestionari, per dificultat de visió.

4. Necessitat d'intèrpret, a causa de diversitat funcional auditiva.

5. Sistema braille d'escriptura o ajuda d'una persona per ceguesa.



6. Unes altres, especificant-ne quines, en la casella corresponent.



5. Drets d'examen

5.1. Els drets d'examen seran de 27,51 euros.

5.1.2. Bonificacions:

a) La presentació de la sol·licitud de participació en les proves per mitjans telemàtics, tindrà una bonificació del deu per cent de la quota íntegra, que s'aplicarà de manera automàtica en realitzar el pagament, la presentació i registre electrònic de la sol·licitud.

b) Les persones que acrediten formar part d'una família nombrosa de categoria general o d'una família monoparental de categoria general, gaudiran d'una bonificació del cinquanta per cent de la quota íntegra acumulable a la fixada en l'apartat a anterior, per a la qual cosa hauran de marcar l'apartat «Bonificacions» de la sol·licitud telemàtica i s'aplicarà de manera automàtica en realitzar pagament, la presentació i registre electrònic de la sol·licitud.

5.1.3. Exempcions. Estan exemptes del pagament de la taxa:

a) Les persones que acrediten un grau de diversitat funcional igual o superior al 33 %. serà d'aplicació automàtica en realitzar pagament, la presentació i registre electrònic de la sol·licitud i assenyalar l'apartat «Exempcions» de la sol·licitud telemàtica.

b) Les persones que acrediten formar part d'una família nombrosa de categoria especial o d'una família monoparental de categoria especial. Serà d'aplicació automàtica en realitzar pagament, la presentació i registre electrònic de la sol·licitud i assenyalar l'apartat d'Exempcions «Família Nombrosa Especial» de la sol·licitud telemàtica.

c) Les dones víctimes d'actes de violència sobre la dona, que acrediten aquesta condició mitjançant qualsevol dels mitjans de prova previstos en els articles 9.1 i 9.2 de la Llei 7/2012, de 23 de novembre, de la Generalitat, integral contra la violència sobre la dona en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, així com, els qui acrediten trobar-se en situació d'exclusió social mitjançant el corresponent document expedit per l'òrgan competent en matèria de benestar social de l'ajuntament de residència. Serà d'aplicació automàtica en realitzar pagament, la presentació i registre electrònic de la sol·licitud i marcar l'apartat «altres» de la sol·licitud telemàtica.

5.2. En cap cas, el pagament de la taxa eximirà del tràmit de registre electrònic de la sol·licitud.

La falta de justificació de l'abonament dels drets d'examen o de la presentació dins del termini i en la forma escaient en el registre electrònic corresponent de la sol·licitud, determinarà l'exclusió de la persona aspirant.

5.3. Escaurà la devolució de les taxes per drets d'examen en els supòsits i a través dels procediments contemplats en l'article 1.2-6 de la Llei 20/2017, de 28 de desembre, de la Generalitat, de taxes.





6. Admissió de les persones aspirants

6.1. Les persones aspirants queden vinculades per les dades que hagen fet constar en les seues sol·licituds, podent únicament demandar la seua modificació mitjançant escrit motivat, dins del termini establit en la base 4.1 per a la presentació de sol·licituds.

6.2. Acabat el termini de presentació de sol·licituds, i prèvia verificació que s'ha realitzat el pagament dels drets d'examen, la Direcció General de Funció Pública dictarà resolució, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, contenint la relació provisional de persones admeses i excloses a la realització de les proves.



6.3. Les persones aspirants podran, en cas d'error, exclusió o de no figurar en la relació provisional de persones admeses i excloses, esmenar electrònicament els defectes en què hagen incorregut en la seua sol·licitud, o realitzar les al·legacions que tinguen per convenient en el termini de deu dies hàbils, comptats a partir de l'endemà de la publicació de la resolució a què es refereix la base anterior, d'acord amb el que s'estableix en l'article 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

A l'efecte, hauran de seguir les instruccions que s'indiquen en la resolució per la qual es publique la relació provisional d'admesos i exclosos. Especialment, aquelles persones aspirants que no hagen pogut completar la presentació i registre de la seua sol·licitud electrònicament per motius tècnics, tal com es preveu en la base 4.3, hauran d'annexar, en tot cas, justificant de l'intent de la presentació i registre de la sol·licitud o la sol·licitud, i el pagament electrònic de la taxa o, si escau, el document que acredite l'aplicació de les bonificacions o exempcions corresponents, tot això, realitzat en el termini previst en la base 4.1 per a la presentació de sol·licituds.

6.4. En tot cas, a fi d'evitar errors i, en el supòsit de produir-se, fer-ne l'esmena dins del termini i en la forma escaient, les persones aspirants comprovaran que no figuren recollides en la relació provisional de persones excloses i, a més, que les seues dades personals, i altres circumstàncies consignades en la seua sol·licitud, consten correctament en les relacions de persones admeses.

6.5. Transcorregut el termini anterior, vistes les al·legacions i, si fa el cas, esmenats els defectes, es dictarà resolució elevant a definitiva la relació de persones admeses i excloses a la realització de les proves, publicant-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

6.6. En la resolució per la qual es faça pública la relació definitiva de persones admeses al present procediment selectiu, s'establirà, amb almenys deu dies d'antelació, la data, el lloc i l'hora de començament del primer exercici, així com, si fa el cas, l'ordre de crida de les persones admeses, que s'iniciarà en la lletra «Q», conforme el resultat del sorteig celebrat el dia 18 d'octubre de 2022 (DOGV núm. 9454, de 21 d'octubre).

6.7. Prova de coneixement del castellà per a les persones admeses que no posseïsquen nacionalitat espanyola. Amb caràcter previ a la realització de les proves d'accés, les persones que no posseïsquen la nacionalitat espanyola i que, del seu origen, es desprenga que no posseeixen coneixements del castellà, hauran d'acreditar, mitjançant la realització d'una prova, que posseeixen un nivell adequat de comprensió i expressió oral i escrita d'aquesta llengua. El contingut d'aquesta prova s'ajustarà al que es disposa en el reial decret 1.137/2002, de 31 d'octubre, pel qual es regulen diplomes d'espanyol com a llengua estrangera modificat per la disposició final primera del reial decret 1.004/2015, de 6 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament que regula el procediment per a l'adquisició de la nacionalitat espanyola per residència. La prova es qualificarà «apta» o «no apta», sent necessari obtindre la valoració d'apta per a passar a realitzar les proves de la fase d'oposició. Queden eximides de realitzar aquesta prova les persones que estiguen en possessió dels diplomes, certificats o títols acreditatius del coneixement de l'espanyol com a llengua estrangera, que hagen sigut integrats en el Sistema Internacional de Certificació de l'Espanyol com a Llengua Estrangera (SICELE). Referent a cadascun dels seus sis nivells, respectivament, als diplomes d'espanyol en el seu corresponent nivell A1, A2, B1, B2, C1 i C2, tot això, conforme al que s'estableix en la disposició addicional quarta del reial decret 1.137/2001, modificada pel reial decret 1.004/2015, adés esmentats.



7. Proves selectives.

L'oposició constarà de quatre exercicis, tres d'ells de caràcter obligatori i eliminatori, i un de caràcter voluntari, comuns per a totes les persones aspirants.

7.1. Primer exercici. Consistent a desenvolupar per escrit en un temps màxim de sis hores, tres temes d'entre quatre triats a l'atzar per l'òrgan tècnic de selecció d'entre els del programa recollit en l'annex (primer exercici), de la manera següent: Dos temes corresponents als blocs de Dret Civil i Dret Hipotecari; un tema corresponent al bloc de Dret Processal i un tema corresponent al bloc de Dret Mercantil i Dret Laboral. L'aspirant triarà un dels dos temes del bloc de Dret Civil i Dret Hipotecari.



Una vegada conclosos els exàmens seran introduïts en un sobre tancat i quedaran sota la custòdia de l'òrgan tècnic de selecció, el qual convocarà les persones aspirants per a la lectura pública dels temes que hagen desenvolupat, iniciant-se l'ordre per la lletra que consta en la base 6.6.

L'òrgan tècnic de selecció podrà formular preguntes aclaridores sobre els temes exposats. Una vegada llegit el primer tema o transcorreguts deu minuts des de l'inici de la lectura, l'òrgan tècnic de selecció podrà decidir que la persona aspirant abandone la prova per estimar la seua actuació notòriament insuficient.

Sobre la base del que es disposa en l'article 3.4 de la Llei 10/2005, de 9 de desembre, aquells aspirants que superen aquest exercici amb una puntuació mínima de 6, quedaran exempts de la seua realització en la convocatòria següent.

Els aspirants que hagueren superat aquest exercici en la convocatòria immediatament anterior, tal com s'estableix en l'article 3.4 de la Llei 10/2005, d'assistència jurídica de la Generalitat, amb la puntuació mínima de 6, estaran exempt de la seua realització en la present convocatòria. Sent qualificats amb 5 punts.

No es realitzarà el primer exercici fins que hagen transcorregut un mínim de 3 mesos a comptar des de la data de la publicació de la present convocatòria.

7.2. Segon exercici. Consistent a exposar oralment, durant un temps màxim de seixanta minuts, cinc temes, d'entre sis trets a l'atzar dels del programa recollit en l'annex (segon exercici), no podent dedicar menys de cinc minuts a cada tema, amb la distribució següent: Dos temes corresponents al bloc de Dret Constitucional i Autonòmic, dos temes corresponents al bloc de Dret Administratiu, un de cadascuna de les parts en què es divideix aquest bloc; un tema corresponent al bloc de Dret Financer i Tributari; un tema corresponent al conjunt dels blocs de Dret de la Unió Europea i de Dret Penal. D'entre els sis temes l'opositor haurà de rebutjar-ne un.



L'opositor disposarà de deu minuts per a elaborar un esquema dels temes a exposar, al final dels quals haurà de manifestar com és el tema rebutjat i podrà començar l'exposició oral durant un temps màxim de seixanta minuts, no podent dedicar menys de cinc minuts a cada tema.



L'òrgan tècnic de selecció podrà formular preguntes aclaridores sobre els temes exposats. Una vegada desenvolupat el primer tema o transcorreguts deu minuts des de l'inici de l'exposició, l'òrgan tècnic de selecció podrà decidir que la persona aspirant abandone la prova per estimar la seua actuació notòriament insuficient.

El lloc, data i hora de realització d'aquesta prova s'anunciarà per l'òrgan tècnic de selecció amb, almenys, un mes d'antelació, havent de transcórrer almenys tres mesos entre la realització del primer exercici i el començament del segon.

Sobre la base del que es disposa en l'article 3.4 de la Llei 10/2005, de 9 de desembre, aquells aspirants que superen aquest exercici amb una puntuació mínima de 6, quedaran exempts de la seua realització en la convocatòria següent.

Els aspirants que hagueren superat aquest exercici en la convocatòria immediatament anterior, tal com s'estableix en l'article 3.4 de la Llei 10/2005, d'assistència jurídica de la Generalitat, amb la puntuació mínima de 6, estaran exempts de la seua realització en la present convocatòria. Sent qualificats amb 5 punts

7.3. Tercer exercici. Consisteix en la resolució de dos casos pràctics proposats per l'òrgan tècnic de selecció i relacionats amb el programa, en dues sessions d'un màxim de huit hores ininterrompudes cadascuna. El primer cas versarà sobre la funció consultiva que correspon a l'Advocacia General i el segon sobre la funció contenciosa. Durant la realització d'aquestes proves les persones aspirants romandran incomunicades i podran consultar els textos legislatius i jurisprudencials, sense comentaris, que estimen convenients. Cada persona aspirant haurà de proveir-se dels seus propis textos. Una vegada concloses les proves, els exàmens seran introduïts en sobre tancat i quedaran sota la custòdia de l'òrgan tècnic de selecció qualificador, el qual convocarà les persones aspirants per a la lectura pública de l'exercici, iniciant-se l'ordre per la lletra que consta en la base 6.6.

L'òrgan tècnic de selecció podrà formular preguntes aclaridores sobre el cas pràctic exposat.

El lloc, data i hora de realització d'aquestes proves s'anunciarà per l'òrgan tècnic de selecció amb, almenys, una setmana d'antelació, havent de transcórrer entre la finalització del segon exercici i la data de realització d'aquestes proves, almenys, un mes, i entre totes dues sessions un mínim de setanta-dues hores.

7.4. Quart exercici. Prova voluntària de valencià i llengua estrangera. Es dividirà en dues parts. La primera consistirà en la traducció al valencià d'un text castellà proposat per l'òrgan tècnic de selecció. La segona consistirà en la traducció al castellà d'un text, proposat per l'òrgan tècnic de selecció, en anglés o francés a elecció de l'aspirant. La durada màxima d'aquest exercici serà de dues hores.



Per a la correcció d'aquest exercici, l'òrgan tècnic de selecció podrà estar assistit pels assessors/as especialistes que designe.



8. Qualificació dels exercicis.

Prèvia la deliberació que, si fa el cas, es considere oportuna, cada membre de l'òrgan tècnic de selecció qualificarà els exercicis mitjançant paperetes, podent concedir de 0 a 10 punts, i la persona aspirant per a superar cada exercici hi haurà d'obtindre un mínim de 5 punts. Per a realitzar el còmput s'exclouran les puntuacions màxima i mínima, sense que en cap cas puguen ser excloses més d'una màxima i una altra mínima; se sumaran els punts consignats en totes les restants i el total es dividirà pel nombre de puntuacions computades. El quocient obtingut constituirà la qualificació de cada exercici.

En el cas del tercer exercici, cada cas pràctic es qualificarà de la manera indicada de 0 a 10 punts, superant-se l'exercici si s'obté un 5 de mitjana, sempre que cap dels dos reba una puntuació inferior a 4.



El quart exercici, prova voluntària, es puntuarà de 0 a 5 punts, corresponent 2,5 punts a cadascuna de les parts.

La qualificació final per a les persones aspirants que superen els 3 exercicis eliminatoris vindrà determinada per la suma de les obtingudes en cadascun, sumada si fa el cas la qualificació del quart exercici voluntari.

A continuació, es configurarà una relació, ordenada de major a menor que s'interromprà quan el número d'inclosos en aquella coincidisca amb el nombre de llocs convocats. Aquesta constituirà la llista definitiva de persones aprovades.

Els casos d'empat que es produïsquen es dirimiran de la manera següent: s'atendrà, en primer lloc a la major puntuació obtinguda en el primer exercici i, si persistira l'empat, aquest es dirimirà per la major puntuació obtinguda en el segon exercici, i si encara així continuara l'empat, es recorrerà a la nota del tercer exercici.

En cas de persistir l'empat, si fora entre persones de diferent sexe, es dirimirà a favor del sexe femení en cas que estiga infrarepresentat dins del col·lectiu de persones que formen part del cos, escala o agrupació professional, objecte de la present convocatòria en la data de la seua publicació.

Finalment, si encara persistira l'empat, aquest es dirimirà per ordre alfabètic del primer cognom de les persones aspirants empatades, iniciant-se el citat ordre per la lletra «Q» conforme el resultat del sorteig celebrat el dia 18 d'octubre de 2022 (DOGV núm. 9454, de 21 d'octubre).



9. Desenvolupament de les proves selectives

9.1. Convocatòria per a la realització de les proves.

9.1.1. El primer exercici, es realitzarà al lloc, data i hora que s'establisca en la resolució per la qual s'aprove i publique, en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, la llista definitiva de persones admeses a la realització de les proves, havent de transcórrer un termini no inferior a deu dies hàbils des de la publicació i la data de realització de la prova.



9.1.2. L'anunci de la realització del segon exercici, si fa el cas, es farà públic per l'òrgan tècnic de selecció a través dels mitjans establits en la base 14, d'acord amb el preceptuat en l'apartat 2 de l'article 16, del Decret del Consell 3/2017, de 13 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de selecció, provisió de llocs de treball i mobilitat del personal de la funció pública valenciana.

9.2. Concurrència a les crides per a la realització de les proves.



9.2.1. Les persones admeses seran convocades per a la realització de cada exercici en crida única.

9.2.2. Quedaran perdudes el dret quan es personen en els llocs de realització una vegada iniciades les proves o per la inassistència a aquestes, encara que es dega a causes justificades.

No obstant això, en el supòsit de concórrer causa de força major, l'òrgan tècnic de selecció podrà apreciar les circumstàncies al·legades i admetre la persona aspirant, sempre que es posen de manifest amb la deguda antelació, no haja finalitzat l'exercici corresponent, i aquesta admissió no menyscabe el principi d'igualtat.

Especialment, si alguna de les persones aspirants no poguera completar el procés selectiu a causa d'embaràs de risc o part, degudament acreditat, la seua situació quedarà condicionada a la finalització d'aquell i a la superació de les fases que hagen quedat ajornades, no podent demorar-se aquestes de manera que es menyscabe el dret de la resta de les persones aspirants a una resolució del procés ajustada a temps raonables, la qual cosa haurà de ser valorada per l'òrgan tècnic de selecció i, en tot cas, la realització tindrà lloc abans de la publicació de la llista d'aspirants que han superat el procés selectiu.



Idèntica previsió resulta d'aplicació a les víctimes de violència de gènere quan acrediten degudament que no hi poden assistir per motius de seguretat.

9.3. Regles generals per a la realització de les proves.

9.3.1. Les persones aspirants hauran d'observar, les instruccions de l'òrgan tècnic de selecció o del personal col·laborador durant la realització de les proves, amb vista a l'adequat desenvolupament d'aquestes.



Qualsevol alteració en el normal desenvolupament de les proves, per part d'una persona aspirant, quedarà reflectida en l'acta corresponent, podent continuar l'exercici amb caràcter condicional, fins que resolga l'òrgan tècnic de selecció sobre l'incident.

9.3.2. Abans de l'inici de cada exercici i sempre que s'estime convenient durant el desenvolupament d'aquest, els membres de l'òrgan tècnic de selecció, el personal ajudant o assessor comprovaran la identitat de les persones admeses, mitjançant la presentació exclusivament del original del DNI, del NIE, del passaport o del permís de conduir emés a Espanya

9.3.3. En totes les proves l'òrgan tècnic de selecció adoptarà les mesures que siguen necessàries per a garantir l'anonimat en la seua valoració, sent anul·lats tots aquells exercicis en els quals es continguera alguna marca que poguera identificar la seua autoria.

10. Publicitat de les llistes.

10.1. En finalitzar cadascun dels exercicis de l'oposició, l'òrgan tècnic de selecció publicarà la relació de persones aspirants que han superat l'exercici amb expressió del seu nom, cognoms, document d'identitat anonimitzat, i la puntuació obtinguda. S'entendrà que han superat l'exercici únicament aquelles persones aspirants que hagen obtingut la puntuació mínima exigida per a superar cadascun dels exercicis, segons el que es disposa en la base 8.

10.2. Finalitzada l'oposició, l'òrgan tècnic de selecció, mitjançant anunci publicarà les llistes definitives de persones aspirants aprovades per la seua ordre de puntuació total a què es refereix la base 8.

En cap cas l'òrgan tècnic de selecció podrà declarar que han aprovat el procés selectiu un nombre superior de persones al de llocs de treball convocats, tenint en compte el que es disposa en les bases 1 i 12 de la convocatòria.



11. Relació definitiva i presentació de documents

11.1. L'òrgan tècnic de selecció elevarà a la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, per a la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, les relacions definitives de persones aprovades per ordre de puntuació total, perquè en el termini de deu dies hàbils, comptats des de l'endemà de la publicació, aporten davant la Direcció General de Funció Pública, els documents següents:



a) Fotocòpia del DNI o NIE.

b) Còpia autenticada del títol acadèmic exigible segons el que s'estableix en la base 2.1.3 de la convocatòria o certificació acadèmica que acredite haver realitzat tots els estudis per a l'obtenció del títol. En el cas de titulacions obtingudes en l'estranger còpia autenticada de la credencial d'homologació o, si fa el cas, del corresponent certificat d'equivalència. Aquest requisit no serà aplicable als aspirants que hagueren obtingut el reconeixement de la seua qualificació professional, en l'àmbit de les professions regulades, a l'empara de les disposicions de dret de la Unió Europea.

c) Declaració jurada de no haver sigut separada o separat, o haver-se revocat el seu nomenament com a personal funcionari interí, amb caràcter ferm mitjançant procediment disciplinari de cap administració pública o òrgan constitucional o estatutari, ni trobar-se inhabilitada o inhabilitat per sentència ferma per a l'exercici de qualssevol funcions públiques o d'aquelles pròpies del cos, agrupació professional o escala objecte de la convocatòria. En el cas del personal laboral, no trobar-se inhabilitat per sentència ferma o a conseqüència d'haver sigut acomiadat disciplinàriament de manera escaient, per a exercir funcions similars a les pròpies de la categoria professional a la qual es pretén accedir.



Tractant-se de persones nacionals d'altres estats, no trobar-se inhabilitades o en situació equivalent ni haver sigut sotmeses a sanció disciplinària o equivalent que impedisca en els mateixos termes en el seu estat l'accés a l'ocupació pública.

d) Certificat mèdic acreditatiu de posseir la capacitat física i psíquica necessària per a l'acompliment de les funcions dels llocs de treball oferits.

e) Els qui superen les proves selectives, acreditaran els seus coneixements de valencià mitjançant la presentació dels certificats, diplomes o títols que hagen sigut homologats per la Generalitat, o mitjançant la realització d'un exercici específic a l'efecte. El personal que no puga acreditar aquests coneixements haurà de realitzar els cursos de perfeccionament que, a l'efecte, es realitzaran a través de l'Institut Valencià d'Administració Pública (IVAP), en coordinació amb la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

Segons el preceptuat en l'article 20 del Decret 3/2017, de 13 de gener, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de selecció, provisió de llocs i mobilitat del personal de la funció pública valenciana, els qui superen les proves selectives, acreditaran els seus coneixements de valencià en el corresponent Grau Mitjà o C1, mitjançant certificat expedit o homologat per la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

Les persones que a data de presentació de la documentació requerida estiguen en actiu i inscrits en el Registre de Personal de la Direcció General de Funció Pública, només hauran de justificar els apartats 10.1.b) i 10.1.e), llevat que ja els tinguen acreditats i inscrits en el Registre de Personal de la Direcció General de Funció Pública, i únicament hauran de manifestar-ho per escrit davant la Direcció General de Funció Pública, sense aportar la documentació corresponent.



11.2. Les persones que superen les proves selectives i que van sol·licitar una de les exempcions o bonificacions de les establides en la base 5, hauran de presentar addicionalment, còpia autenticada dels documents acreditatius de la concurrència de tal exempció o bonificació.

11.3. Les persones seleccionades que, dins del termini indicat i excepte casos de força major, no presentaren la documentació acreditativa dels extrems indicats, o que se'n deduïra que manquen d'algun dels requisits exigits, no podran ser nomenades personal de l'Administració de la Generalitat, sense perjudici de la responsabilitat en què pogueren haver incorregut per falsedat en les seues sol·licituds de participació.



11.4. No obstant això el que es disposa en els apartats anteriors, d'acord amb el que s'estableix en l'article 28 de la Llei 39/2015, l'òrgan gestor del procés selectiu podrà verificar la realitat de les dades declarades i la veracitat dels documents aportats o, si fa el cas, recaptar-los electrònicament a través de les seues xarxes corporatives o d'una consulta a les plataformes d'intermediació de dades o altres sistemes electrònics habilitats a l'efecte, especialment els relatius a la condició de personal amb diversitat funcional, família nombrosa, titulació acadèmica, certificat expedit per la JQCV, llevat que la persona interessada manifeste expressament que no presta el seu consentiment, marcant per a això la casella continguda en el formulari de la sol·licitud.



12. Nomenament de personal funcionari de carrera

Transcorregut el termini de presentació de la documentació es dictarà resolució, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i se'n farà el nomenament com a personal funcionari de carrera del cos de l'Advocacia de la Generalitat, A1-02, de les persones aprovades a què fa referència la base 10.2, prèvia l'adjudicació d'un lloc de treball d'acord amb la puntuació obtinguda.

Amb la finalitat d'assegurar la cobertura de les places convocades, quan es produïsquen renúncies de les persones seleccionades abans del seu nomenament o presa de possessió, l'òrgan convocant podrà requerir de l'òrgan tècnic de selecció la relació complementària de les persones que seguisquen a les proposades, per al seu possible nomenament com a personal funcionari de carrera.



13. Òrgan tècnic de selecció

13.1. Conforme al que s'estableix en l'art. 3.5 de la Llei 10/2005, de 9 de desembre, d'assistència jurídica de la Generalitat, l'òrgan tècnic de selecció està compost pels següents set membres titulars i altres de suplents, nomenats per la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública:

A) Un/a advocat/da de la Generalitat, A1-02, proposat per l'advocat/da general de la Generalitat, que actuarà com a president/a.

B) Un/a catedràtic/a o un/a professor/a titular d'universitat de disciplines jurídiques d'universitats públiques de la Comunitat Valenciana, proposat pel/la rector/a de la universitat a la qual corresponga per ordre d'antiguitat.

C) Un/a registrador/a de la Propietat, un/a notari/ària, o un advocat/da col·legiat/da amb, almenys quinze anys d'antiguitat, proposat pel/la degà/na autonòmic de la Comunitat Valenciana del Col·legi de Registradors de la Propietat i Mercantils d'Espanya, el/la degà/a del Col·legi Notarial de València o el president/a del Consell General de Col·legis d'Advocats de la Comunitat Valenciana.

D) Un/a magistrat/a, proposat pel/la president/a del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

E) Un/a representant del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, proposat pel seu president/a.

F) Dos advocats/des de la Generalitat A1-02 o un/a advocat/da de la Generalitat i un/a advocat/da de l'Estat, actuant com a secretari/ària l'advocat/da de la Generalitat, proposats per l'advocat/da general de la Generalitat i per l'advocat/da general de l'Estat.

13.2. Per a la vàlida constitució de l'òrgan tècnic de selecció a l'efecte de realització de sessions, serà suficient amb la presència del president/a, secretari/ària i 2 vocals o els/les suplents corresponents.



13.3. La relació nominal dels membres de l'òrgan tècnic de selecció serà publicada amb una antelació mínima d'un mes a la data de començament del primer exercici, mitjançant resolució de la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, que es publicarà en la forma prevista en la base 14 i en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



13.4. L'òrgan tècnic de selecció, per a la realització de les proves podrà sol·licitar la designació personal col·laborador, ajudant i assessor especialista que estime oportuns.

13.5. Les persones integrants de l'òrgan tècnic de selecció, així com el personal assessor, hauran d'abstindre's i podran ser recusades per les persones interessades, quan hi concórreguen circumstàncies de les previstes en els articles 23 i 24 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

Així mateix, hauran d'abstindre's aquells membres que hagueren fet tasques de preparació de persones aspirants en els cinc anys anteriors a la publicació d'aquesta convocatòria.

13.6. A l'efecte de comunicacions i de qualssevol una altra incidència l'òrgan tècnic de selecció tindrà la seu en la Direcció General de Funció Pública, c/ de la Democràcia, 77, Torre 4, 46018 València.

13.7. A l'efecte de gratificacions i indemnitzacions, l'òrgan tècnic de selecció i el personal col·laborador a què fa referència l'apartat 3, es regiran pel que es disposa en el Decret 24/1997, d'11 de febrer, del Consell, sobre indemnitzacions per raó del servei i gratificacions per serveis extraordinaris modificat pel Decret 95/2014, de 13 de juny.



13.8. El funcionament de l'òrgan tècnic de selecció s'adaptarà al que estableix la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i altra normativa vigent, amb subjecció, quant al desenvolupament i execució del procediment selectiu, a les resolucions i instruccions dictades per l'òrgan gestor i altra competents en matèria de funció pública, així com els protocols establits a l'efecte de garantir la transparència i l'anonimat en la correcció d'exercicis.



14. Publicitat

Totes les resolucions que es dicten per l'òrgan competent, així com els acords i/o notes informatives emesos per l'òrgan tècnic de selecció es publicaran en la seu electrònica de la Generalitat, portal de l'Administració de la Generalitat: http://sede.gva.es (Cercador d'Ocupació Pública, Descripció: 22/22) i en la pàgina web de la Direcció General de Funció Pública.



15. Recursos

15.1. La present convocatòria, les seues bases i quants actes administratius siguen dictats en el seu desenvolupament, excepte les actuacions de l'òrgan tècnic de selecció, posen fi a la via administrativa,i podran ser impugnats per les persones interessades mitjançant la interposició de recurs contenciós administratiu, davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos comptats des de l'endemà de la publicació. Així mateix, amb caràcter potestatiu, es podrà interposar recurs de reposició, en el termini d'un mes des de l'endemà de la publicació, davant el mateix òrgan que ha dictat l'acte contra el qual es recorre,. Tot això de conformitat amb el que s'estableix en els articles 112, 114, 115, 123 i 124, de la Llei 39/2015, del d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i en els articles 10, 14.2 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sense perjudici que les persones interessades puguen exercitar, si escau, qualsevol altre que estimen escaient.

15.2. Contra els acords i actes de tràmit de l'òrgan tècnic de selecció, si aquests últims decideixen directament o indirectament el fons de l'assumpte, determinen la impossibilitat de continuar el procediment o produeixen indefensió o perjudici irreparable a drets i interessos legítims, podrà interposar-se recurs d'alçada davant la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, en el termini d'un mes, a partir de l'endemà de la publicació del corresponent acord amb el que es disposa en els articles 121 i 122, de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



València, 28 d'octubre de 2022



La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública

GABRIELA BRAVO SANESTANISLAO.



ANNEX

Programa de les proves selectives per a l'ingrés en el cos de l'Advocacia de la Generalitat



PRIMER EXERCICI



DRET CIVIL

Tema 1. El concepte de dret. Les divisions del Dret: Dret natural i Dret positiu; Dret públic i Dret privat; altres classificacions. La norma jurídica: la seua naturalesa. Caràcters, estructura i principals classificacions de les normes jurídiques. Aplicació i interpretació de les normes.



Tema 2. L'ordenament jurídic: concepte i caràcters. El Dret Civil d'Espanya: evolució Dret Civil i contingut actual. El Codi Civil espanyol: història, contingut i crítica. Eficàcia derogatòria i eficàcia general supletòria del Codi Civil. Referència a les principals modificacions del text del Codi Civil i a la legislació posterior complementària d'aquest.



Tema 3. Els Drets civils forals i especials. Comunitats autònomes i territoris de Dret foral o especial. El seu fonament constitucional. Principals normes de Dret foral o especial. Referència al dret civil foral valencià. El Dret interregional a Espanya. El veïnatge civil: adquisició i pèrdua.

Tema 4. Teoria general de les fonts del dret. Fonts de l'ordenament espanyol: enumeració i ordenació. Referència a la Constitució i el Dret de la Unió Europea en el sistema de fonts. La llei: concepte, requisits i classes.

Tema 5. El costum: classes; prova del costum. Els principis generals del Dret; funcions. La jurisprudència: el seu valor en el sistema de fonts. Les llacunes de la llei i l'analogia. L'equitat.

Tema 6. Efectes essencials de les normes. Inexcusabilitat del seu compliment i error de dret. La nul·litat com a sanció general. El frau de llei: Requisits i efectes. L'eficàcia constitutiva del dret. La relació jurídica i la institució jurídica.

Tema 7. Començament i fi de la vigència de les normes; la derogació tàcita. Normes de transició. El principi d'irretroactivitat i les seues excepcions en el nostre ordenament.

Tema 8. La llei en l'espai. El Dret Internacional Privat. Normes generals en la matèria: qualificació, reciprocitat, ordre públic, reexpedició i frau de llei. Conflictes de lleis: especial referència a les normes de la Unió Europea sobre conflicte de lleis. Principis i normes del Codi Civil espanyol en aquesta matèria.

Tema 9. El dret subjectiu: drets subjectius absoluts i relatius. Situacions jurídiques secundàries i interines. Exercici dels drets; els seus límits; referència a la doctrina de l'abús del dret, a la bona fe i a la teoria de l'alçament del vel de la personalitat jurídica. Renúncia. El poder de disposició i els seus límits. Modificació, transmissió i extinció de drets.



Tema 10. La persona. El naixement de la persona física. Protecció jurídica del concebut. Aspectes civils de la regulació de tècniques de reproducció assistida. La mort de la persona. Els drets de la personalitat. El domicili.

Tema 11. Capacitat jurídica i capacitat d'obrar. Les circumstàncies modificatives de la capacitat; teoria dels estats civils. L'edat. La majoria d'edat. Situació jurídica del menor d'edat. L'emancipació: Les seues classes i efectes.

Tema 12. La incapacitació: concepte, naturalesa i classes. Règim especial de protecció de les persones amb discapacitat i en situació de dependència. La prodigalitat. Situació jurídica del concursat. L'absència. Defensa del desaparegut. Declaració d'absència; requisits i efectes. Declaració de defunció: requisits i efectes.

Tema 13. El Registre Civil: la seua organització; seccions. Promoció d'assentaments. Eficàcia dels assentaments. Prova de l'estat civil. Publicitat i rectificació dels assentaments.

Terna 14. La nacionalitat. Adquisició, conservació, pèrdua i recuperació de la nacionalitat. La doble nacionalitat. Condició jurídica dels estrangers.

Tema 15. Les persones jurídiques: La seua naturalesa i classes. Constitució, capacitat, representació, domicili, nacionalitat i extinció de les persones jurídiques. Aspectes civils de les fundacions i de les associacions: especial referència a la legislació de la Comunitat Valenciana.

Tema 16. Les coses. Classes: béns mobles i immobles; de domini públic i de propietat privada. Parts integrants i pertinences. El patrimoni; tipus.

Tema 17. El fet i l'acte jurídic. El negoci jurídic. Elements essencials. La voluntat: els vicis del consentiment; normes del Codi Civil sobre vicis del consentiment.

Tema 18. La causa; teoria general. La causa dels contractes; normes del Codi Civil. Els negocis abstractes. Teoria de l'enriquiment sense causa. Els negocis jurídics anòmals: simulats, indirectes, fiduciaris i fraudulents.

Tema 19. La representació en el negoci jurídic. Representació directa i indirecta. Representació voluntària i legal. El poder irrevocable. L'autocontracte. La subsistència del poder extingit.

Tema 20. Influència del temps en les relacions jurídiques. Còmput del temps. La prescripció i les seues classes. Examen especial de la prescripció extintiva. La caducitat.

Tema 21. El dret real: naturalesa i caràcters. La seua diferència amb el dret de crèdit. La tipicitat dels drets reals. Drets reals reconeguts en la legislació espanyola. Tipus dubtosos de drets reals.



Tema 22. El dret real de domini: extensió i contingut. Protecció del domini: examen especial de l'acció reivindicatòria. Limitacions del domini.

Tema 23. Maneres d'adquirir el domini. El títol i la manera en el sistema romà i en el Dret comparat. Dret espanyol: La tradició. Estudi de l'ocupació.

Tema 24. L'accessió: Fonament i classes. Accessió en béns mobles i immobles. L'accessió invertida. Doctrina dels fruits.

Tema 25. La usucapió; referència històrica i significat actual. Requisits i efectes. Renúncia. Maneres de perdre el domini. Estudi especial de l'abandó. La pèrdua del domini en virtut de les adquisicions «a non domino».

Tema 26. La comunitat de béns i el condomini. El seu règim en el Codi Civil: drets dels propietaris sobre la cosa comuna i sobre la seua quota. Divisió de la cosa comuna. El dret d'aprofitament per torns de béns immobles d'ús turístic.

Tema 27. La propietat horitzontal. Drets i deures dels propietaris. Obligacions de la comunitat. Elements comuns i privatius: la quota. Òrgans de govern de la comunitat de propietaris. Estudi dels acords de la junta de propietaris i de la seua impugnació. Referència a la propietat intel·lectual.

Tema 28. La possessió: concepte i naturalesa jurídica. Fonament i condicions de la protecció possessòria. Classes. La possessió de drets i la possessió civilíssima. Adquisició, conservació, pèrdua i recuperació de la possessió. Efectes de la possessió.

Tema 29. L'usdefruit. Naturalesa i caràcters. Contingut, constitució i extinció. Usdefruits especials. Drets d'ús i habitació.

Tema 30. El dret real de servitud. Classes. Referència a la constitució, contingut, modificació i extinció. Les anomenades servituds personals. Les servituds legals: normes fonamentals de les servituds d'aigües, pas, mitgeria, llums i vistes i desguàs d'edificis. Distàncies i obres intermèdies.

Tema 31. Drets reals de garantia: Formes de garantia real. La peça. La anticresis. Concepte dels censos. El dret de superfície: Naturalesa i contingut.

Tema 32. L'obligació: evolució i naturalesa. Elements. Subjectes, objecte i vincle. Les fonts de les obligacions. Les obligacions naturals en el Codi Civil.

Tema 33. Classes d'obligacions pel subjecte i pel vincle: Unilaterals i recíproques, mancomunades i solidàries. Obligacions pures, condicionals i a termini. L'anomenada «conditio iuris».

Tema 34. Classes d'obligacions per l'objecte: Úniques i múltiples (conjuntives, alternatives i facultatives), positives i negatives, específiques i genèriques, divisibles i indivisibles, principals i accessòries. L'astricció.

Tema 35. Compliment de les obligacions. Incompliment: Mora, dol, culpa, cas fortuït i força major. Efectes de l'incompliment. Compliment forçós en forma específica.

Tema 36. Rescabalament de danys i perjudicis. El principi de responsabilitat patrimonial universal. Modificacions convencionals; limitacions legals. L'acció subrogatòria.

Tema 37. Causes d'extinció de les obligacions. El pagament; naturalesa i requisits. Formes especials de pagament; imputació de pagaments, dació en pagament, pagament per cessió de béns i consignació.

Tema 38. Pèrdua de la cosa deguda. Condonació del deute. Confusió de drets. La compensació. La novació. Assumpció de deute.

Tema 39. El contracte: fonament i funció. Sistemes de contractació. Capacitat dels contractants. Objecte del contracte. La forma. Referència a la contractació electrònica.

Tema 40. Perfecció i consumació del contracte. Interpretació dels contractes. Irrevocabilitat dels contractes. Revisió del contracte per alteració extraordinària de les circumstàncies. Estipulacions en favor de tercer.

Tema 41. Ineficàcia dels contractes. Inexistència, nul·litat i anul·labilitat: les seues causes i efectes. Confirmació dels contractes. Rescissió; contractes i pagaments rescindibles. L'acció revocatòria o pauliana.

Tema 42. Classificació dels contractes. Contractes atípics, múltiples i mixtos. El contracte preparatori o precontracte. La promesa de venda i el contracte d'opció. Contractes d'adhesió; condicions generals de la contractació.

Tema 43. El contracte de compravenda. Naturalesa. La transmissió del domini. La condició resolutòria explícita; el pacte de reserva de domini. Elements d'aquest contracte. Prohibicions. La venda de la cosa aliena. Perfecció de la compravenda; les arres.

Tema 44. Obligacions del venedor. Conservació de la cosa; teoria dels riscos. Lliurament de la cosa venuda. Sanejament. Obligacions del comprador. Pagament del preu i pagament d'interessos.

Tema 45. El retracte convencional i els retractes legals. La transmissió de crèdits; les seues causes. El contracte de cessió; requisits i efectes. Cessions especials; la cessió de crèdits litigiosos. El contracte de permuta.

Tema 46. La donació: La seua naturalesa. Elements personals, reals i formals. Perfecció del contracte. Efectes jurídics; efectes derivats de pactes especials. Revocació i reducció de donacions.

Tema 47. El contracte d'arrendament: classes i caràcters. Principis i normes fonamentals del Codi Civil en matèria d'arrendaments. El contracte d'arrendament d'obra o d'empresa. L'arrendament de serveis: La seua diferència del contracte de treball.

Tema 48. Règim dels arrendaments urbans. Àmbit d'aplicació de la Llei d'arrendaments urbans. Arrendaments d'habitatge i per a usos diferents del d'habitatge: normes comunes i especials.



Tema 49. Règim d'arrendament de finques rústiques en el dret comú i en la legislació especial; àmbit d'aplicació d'aquesta. Principis bàsics de la legislació especial en la matèria; l'accés a la propietat. Els arrendaments històrics valencians.

Tema 50. El contracte de préstec: classes. El comodat. El precari. El mutu. Préstecs usuraris. Referència a les clàusules abusives en els préstecs.

Tema 51. El contracte de mandat: La seua naturalesa i classes. Mandat i representació. Constitució i efectes. Extinció del mandat. Contracte de mediació o corretatge.

Tema 52. El contracte de depòsit: La seua naturalesa i classes. El depòsit ordinari. Depòsits irregular i necessari. El segrest.

Tema 53. El contracte de societat. Naturalesa i classes. Constitució. Contingut del contracte. Administració. Extinció de la societat.

Tema 54. El contracte de fiança. Classes. Elements constitutius. Relacions entre creditor i fiador, entre deutor i fiador, i entre cofiadores. Extinció. Els contractes aleatoris: el joc i l'aposta. La renda vitalícia.



Tema 55. Els quasi contractes. Gestió de negocis aliens sense mandat. El cobrament de l'indegut. Obligacions nascudes de culpa extracontractual: la qüestió dels danys morals.

Tema 56. El matrimoni. Requisits i Forma. Les unions de fet. Efectes personals. Efectes patrimonials del matrimoni: disposicions generals sobre la matèria. Capítols matrimonials. L'exercici del comerç per persona casada, conforme al Codi de Comerç.

Tema 57. La societat a guanys: la seua naturalesa. Constitució de la societat a guanys. Béns privatius dels cònjuges i béns de guanys. Càrregues i obligacions de la societat a guanys. Administració i alienació dels de guanys. Administració per un només dels cònjuges. Dissolució de la societat a guanys. Liquidació de la societat a guanys.

Tema 58. Règim de separació de béns. Règim de participació. Nul·litat, separació i dissolució del matrimoni. Causes i principals efectes que produeixen.

Tema 59. La filiació: concepte i classes. Determinació i prova de la filiació. Referència a les accions de filiació. L'adopció: elements personals i formals. Efectes. Extinció.

Tema 60. La pàtria potestat. Deures i Facultats. Representació legal dels fills. Administració i disposició de béns. Extinció i pròrroga de la pàtria potestat. El dret d'aliments.

Tema 61. La tutela (I). Principis generals del Codi Civil. Persones subjectes a tutela. Delació de la tutela. Constitució de la tutela.

Tema 62. La tutela (II) El tutor; drets i deures del tutor. Actes per als quals el tutor necessita autorització. Extinció de la tutela. Altres òrgans de protecció dels menors i incapacitats: La curatela, el defensor judicial, la guarda de fet. L'acolliment. Competències administratives de la Generalitat en matèria d'adopció, tutela i menors.



Tema 63. La successió mortis causa. Fonament, evolució històrica i classes. L'herència i el dret hereditari. Caràcter diferencial entre l'hereu i el legatari. Situacions en què puga trobar-se l'herència. Obertura i delació. Condicions requerides per a succeir; capacitat i incapacitat; causes d'indignitat.

Tema 64. Adquisició de l'herència: L'acceptació. Classes. Efectes de l'acceptació pura i simple. Responsabilitat pels deutes i càrregues de l'herència. Benefici d'inventari. Repudiació de l'herència. Renúncia en perjudici de creditors.

Tema 65. La partició: La seua naturalesa jurídica. Persones que poden demanar la partició. Persones que poden practicar la partició. Regles de la partició i anàlisi de les diferents operacions que comprén. Efectes de la partició. Nul·litat, rescissió i modificació.

Tema 66. La successió testamentària. El testament. Classes. Revocació del testament. Institució d'hereu. Requisits, Forma i modalitats. Substitucions hereditàries: les seues classes. La substitució vulgar, pupil·lar i exemplar. La substitució fideïcomissària.

Tema 67. La successió forçosa i la llibertat de testar. Fixació de la legítima. La millora: el seu règim jurídic. La preterició: els seus efectes. El llegat. Idea de les seues diferents espècies

Tema 68. La successió intestada. Exposició dels diferents ordres de crides del Codi Civil. Examen especial de la successió de l'Estat i de la Generalitat. Drets de representació i d'acréixer. La marmessoria: el seu règim jurídic.



DRET HIPOTECARI

Tema 1. Dret Immobiliari i Dret Hipotecari. Referència als sistemes hipotecaris. Normativa espanyola vigent. El Registre de la Propietat: la seua demarcació. Els llibres del Registre. Assentaments que s'hi practiquen. Publicitat formal del Registre.

Tema 2. Els principis hipotecaris. Principi d'inscripció. Classes d'inscripció pels seus efectes. La inadmissibilitat dels documents no inscrits. El principi de rogació. Legitimació per a demanar La inscripció. El desistiment. La legitimació i el principi de Legitimació registral. Abast i conseqüències substantives d'aquest principi. Els seus efectes processals: la protecció possessòria dels drets inscrits en la Llei d'enjudiciament civil.

Tema 3. El principi de la fe pública registral. Requisits: examen de l'article 34 de la Llei hipotecària. Excepcions a la fe pública registral. Efectes de la inscripció respecte dels actes i contractes nuls.

Tema 4. Les condicions suspensives i resolutòries en relació al Registre de la Propietat. El preu ajornat: examen dels articles 10 i 11 de la Llei hipotecària. El principi de prioritat: l'article 17 de la Llei hipotecària. L'assentament de presentació: Les seues circumstàncies i efectes. Rang hipotecari i substantivació del lloc: permuta, posposició i reserva de llocs.

Tema 5. L'assentament d'inscripció i circumstàncies que ha de contindre. El principi de tracte successiu. Principi de legalitat: La qualificació registral i recursos contra ella. La possessió i el Registre de la Propietat. La prescripció en relació amb el registre.

Tema 6. Les prohibicions de disposar: els articles 26 i 27 de la Llei hipotecària. El principi d'especialitat. La finca com a base del Registre de la Propietat. Classes de finques. Examen especial de les discontínues i de l'anomenada propietat horitzontal. Agrupació, divisió, agregació i segregació de finques. Declaracions d'obra nova i inscripció d'excessos de cabuda.

Tema 7. Els drets inscriptibles en la legislació vigent. Drets que no poden inscriure's i drets que no necessiten ser inscrits. Els títols inscriptibles i els seus requisits. Inscripció de béns dels ens públics.



Tema 8. L'urbanisme i el Registre de la Propietat. Aspectes registrals de l'actuació urbanística. Inscripció de finques a conseqüència d'altres procediments administratius.

Tema 9. L'anotació preventiva: concepte, classes i efectes. Extinció. La nota marginal: concepte, classes i efectes. L'assentament de cancel·lació.

Tema 10. Concepte i caràcters del dret real d'hipoteca. Tipus d'hipoteca en el dret espanyol. Constitució de les hipoteques voluntàries: capacitat i forma. Hipoteques constituïdes unilateralment. Efectes de la hipoteca. Béns hipotecables, no hipotecables i hipotecables amb especials modalitats. Hipoteca sobre diverses finques o drets. Agrupació i divisió de finques hipotecades. La hipoteca inversa.

Tema 11. El concepte de tercer posseïdor. La venda de la finca hipotecada. Extensió de la hipoteca en relació amb la finca hipotecada i les obligacions que garanteix. Cessió i subrogació de crèdits hipotecaris.



Tema 12. Hipoteques legals: la seua naturalesa. Prelació dels crèdits tributaris i altres crèdits de dret públic: la seua relació amb el Registre de la Propietat. Efectes de la hipoteca. L'acció real i l'acció personal en l'execució hipotecària. Aspectes registrals del procediment d'execució de bé s hipotecats: la certificació de domini i càrregues. La venda extrajudicial. Procediment d'execució directa contra els béns hipotecats. La paralització d'accions reals en cas de concurs.



Tema 13. Extinció i cancel·lació de les hipoteques. Prescripció de l'acció hipotecària. La hipoteca mobiliària i la peça sense desplaçament de possessió. Disposicions comunes i especials sobre constitució, contingut i extinció. Procediments. Breu referència al Registre de Béns Mobles i al Registre de Condicions Generals de Contractació.



Tema 14. Concordança entre el Registre de la Propietat i la realitat física i jurídica extrarregistral: mitjans d'obtindre-la. La immatriculació de finques en el Registre. Especial referència a la immatriculació per les administracions públiques i entitats de Dret Públic vinculades o dependents d'elles. La represa del tracte successiu interromput. Doble immatriculació.



DRET PROCESSAL. PRIMERA PART

Tema 1. El procés: naturalesa i Fonament. Classes. Els principis processals continguts en la Constitució. El dret a la tutela judicial efectiva: examen de l'article 24 de la Constitució.

Tema 2. La Llei orgànica del poder judicial. Normes fonamentals sobre el poder judicial i l'exercici de la potestat jurisdiccional. Extensió i límits de la Jurisdicció. Planta i organització dels jutjats i tribunals. Conflictes i qüestions de competència. Competència de la Generalitat sobre administració de Justícia.

Tema 3. Les normes europees en matèria de jurisdicció internacional. Les immunitats de jurisdicció i execució dels Estats estrangers. Composició dels òrgans jurisdiccionals. La carrera judicial. Breu referència al Ministeri Fiscal, a l'oficina judicial i al Cos de lletrats de l'administració de Justícia.

Tema 4. Règim dels jutjats i tribunals: abstenció i recusació. Les actuacions judicials: els seus requisits. Nul·litat dels actes judicials. Cooperació jurisdiccional. Les resolucions judicials. Els actes de comunicació a les parts; especial esment als actes de comunicació a les administracions públiques. Responsabilitat patrimonial de l'Estat pel funcionament de l'administració de Justícia.



Tema 5. El procés civil. La Llei 1/2000, de 7 de gener, d'enjudiciament civil: Principis informadors. La jurisdicció dels tribunals civils: extensió i límits. Qüestions prejudicials. La competència dels òrgans jurisdiccionals civils i mercantils: competència objectiva i competència territorial; el fur territorial de les administracions públiques; competència funcional. La submissió i la connexió: els seus efectes sobre la competència.

Tema 6. Les parts en el procés civil. Capacitat per a ser part i capacitat processal. Condició de part processal legitima i regles especials de legitimació. Successió processal. Representació i defensa tècnica de les parts; esment especial a la representació i defensa tècnica de la Generalitat.

Tema 7. Absència de parts: la rebel·lia en el procés civil. Pluralitat de parts. El litisconsorci: les seues espècies i règim jurídic. La intervenció processal: teoria general de la terceria. Intervenció adhesiva. Intervenció provocada o forçosa.

Tema 8. Teoria de l'acció processal; acció, pretensió i demanda. La pretensió com a objecte del procés. Classes de pretensions. Contingut; determinació de la quantia. Pluralitat de pretensions. Acumulació d'accions i de processos. Ampliació de la demanda. Reconvenció.



Tema 9. Fets i actes processals. Actes preparatoris dels judicis; diligències preliminars establides en la Llei d'Enjudiciament Civil. Qüestions incidentals: supòsits i procediments per a la seua tramitació. Actes d'iniciació del procés civil: La demanda; els seus efectes.



Tema 10. Actes de desenvolupament del procés civil. La prova; el seu objecte i valoració. Càrrega de la prova. Disposicions generals en matèria de prova. La prova documental. Concepte de document. Classes: els documents públics i privats. Valor probatori. La presentació de documents, dictàmens, informes i altres mitjans o instruments. La pràctica de la prova documental.

Tema 11. L'interrogatori de les parts. L'interrogatori de testimonis. Especialitats aplicables a les administracions públiques. El dictamen de perits. El reconeixement judicial. Altres mitjans de prova. Les presumpcions.

Tema 12. La sentència. Els seus efectes jurídics: cosa jutjada formal i cosa jutjada material. Altres Formes de terminació del procés: renúncia, desistiment, aplanament, transacció, satisfacció extraprocessal i manca sobrevinguda d'objecte; especial referència a la disposició de l'acció processal per l'Advocat de la Generalitat. La suspensió del procés. La caducitat.

Tema 13. La resolució extrajudicial de controvèrsies. La conciliació. La mediació. L'arbitratge. Procediment arbitral. El laude: anul·lació, revisió i execució.

Tema 14. Efectes econòmics del procés; costes i taxes judicials. Criteris per a la imposició de costes en els diferents ordres jurisdiccionals. Taxació de costes: particularitats de les taxacions de costes en els processos en què és part la Generalitat. El dret a l'assistència jurídica gratuïta. Procediment per a la seua declaració. Efectes del reconeixement del dret. L'exempció de depòsits i caucions en favor de les administracions públiques.

Tema 15. Tipus de processos de coneixement. El judici ordinari. Caràcters i procediment.

Tema 16. El judici verbal. Caràcters i procediment.

Tema 17. Els processos especials. Els processos sobre capacitat, filiació, matrimoni i menors. Processos monitori i canviari. Els judicis successoris en la Llei d'enjudiciament civil.

Tema 18. L'execució forçosa. Disposicions generals en matèria d'execució. Títols executius. L'eficàcia a Espanya de les sentències dictades pels tribunals estrangers; referència a l'execució en l'àmbit de la Unió Europea.

Tema 19. L'execució dinerària (I). Disposicions generals. Requeriment de pagament. L'embargament de béns. El procediment de constrenyiment: disposicions generals. Valoració dels béns embargats.

Tema 20. L'execució dinerària (II): Realització dels béns embargats: conveni de realització, realització per persona o entitat especialitzada, subhasta de béns mobles i immobles. L'administració per a pagament. Terceries de domini i de millor dret.

Tema 21. L'execució no dinerària. Execució de sentències en què es condemna a les administracions públiques. Assegurament del procés. Mesures cautelars en el procés civil. L'execució provisional de resolucions judicials.

Tema 22. Impugnació del procés. Classes de recursos. El recurs de reposició. El recurs d'apel·lació. Recursos enfront de les resolucions dels lletrats de l'administració de Justícia.

Tema 23. Recurs de cassació: concepte i fi. Requisits: Resolucions contra les quals escau; motius del recurs. Procediment del recurs de cassació. Efectes de la sentència.

Tema 24. El recurs extraordinari per infracció processal. Requisits: resolucions contra les quals escau; motius del recurs. Tramitació. Efectes de la sentència. Recurs de queixa. La revisió de les sentències fermes en la Llei d'Enjudiciament Civil. Recursos que pot utilitzar el demandat rebel.

Tema 25. El procés concursal (I). Seccions en les quals s'articula el procés concursal. El jutge del concurs: jurisdicció i competència. La provisió de la sol·licitud de concurs. L'acte de declaració de concurs: règim de publicitat registral; el Registre Públic Concursal. Els concursos connexos. El procediment abreujat.

Tema 26. El procés concursal (II). L'incident concursal. Règim de recursos. Referència als procediments estrangers d'insolvència: reconeixement i coordinació.

Tema 27. Jurisdicció voluntària: objecte i àmbit d'aplicació. Normes comunes en matèria de tramitació dels expedients de jurisdicció voluntària. Referència als expedients de jurisdicció voluntària en matèria civil i mercantil.



SEGONA PART



Tema 28. El procés contenciós administratiu. Naturalesa de la jurisdicció contenciosa administrativa. Àmbit subjectiu i objectiu. Qüestions prejudicials. Els òrgans de l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu. Regles determinants de la seua respectiva competència.



Tema 29. Les parts: capacitat, legitimació; representació i defensa de les parts. Objecte del recurs contenciós administratiu: activitat administrativa impugnable. Pretensions de les parts. Acumulació. Quantia del recurs.

Tema 30. Procediment contenciós administratiu (I): Disposicions generals sobre terminis: l'article 128 de la Llei de la Jurisdicció contenciosa administrativa. Mesures cautelars. Diligències preliminars en el procediment en primera o única instància: declaració de lesivitat i requeriment previ en litigis entre administracions públiques. Interposició del recurs contenciós administratiu. Anunci del recurs i reclamació de l'expedient.

Tema 31. Procediment contenciós administratiu (II): emplaçament i personació d'interessats. Demanda i contestació: Requisits, contingut i efectes. Aportació de documents. Reclamació d'antecedents per a completar l'expedient administratiu. Tràmits d'inadmissió i d'al·legacions prèvies. Especialitats de la prova en el procés contenciós administratiu.



Tema 32. Procediment contenciós administratiu (III). Vista i conclusions: el plantejament de qüestions noves. La sentència: contingut. Altres maneres de terminació del procediment. Qüestió d'il·legalitat. Costes processals.

Tema 33. Procediment contenciós administratiu (IV): Procediment abreujat. Procediment en els casos de suspensió administrativa prèvia d'acords. Procediment contenciós electoral. Procediment per a la protecció dels drets fonamentals de la persona.

Tema 34. Recursos en el procés contenciós administratiu (I): Recursos contra provisions i actuacions. Recurs d'apel·lació. Resolucions contra les quals escau. Procediment. Contingut i efectes de la sentència. Recursos enfront de les resolucions dels lletrats de l'administració de Justícia. Recurs de Revisió.

Tema 35. Recursos en el procés contenciós administratiu (II): Recursos de cassació. Resolucions contra les quals escau i motius del recurs. Procediment. Contingut i efectes de la sentència.

Tema 36. Execució de sentències en el procés contenciós administratiu: Disposicions generals. Impossibilitat d'execució i expropiació de drets reconeguts en sentències fermes enfront de l'Administració. Modalitats específiques d'execució. L'extensió d'efectes de sentències. Incidents i invalidesa d'actes processals en el procés administratiu.



Tema 37. El procés penal. La Llei d'enjudiciament criminal: principis configuradors. Les parts en el procés penal. Representació i defensa de les parts. La rebel·lia en el procés penal. Criteris i regles per a determinar la competència en el procés penal. Qüestions prejudicials. Recursos contra les resolucions dels Tribunals i Jutges d'instrucció. Referència als recursos contra les resolucions dels lletrats de l'administració de Justícia.

Tema 38. Procés ordinari per delictes greus: fases i caràcter supletori de la seua regulació. Maneres d'iniciació d'aquest: Denúncia, querella, i iniciació d'ofici; l'atestat. Investigació preprocessal. El sumari: el seu objecte. Exposició de les principals diligències sumarials. Mesures limitadores de drets fonamentals.

Tema 39. L'acte de conclusió del sumari; el processament: efectes i recursos contra aquest. Mesures cautelars personals. Mesures cautelars reals i assegurament de responsabilitats pecuniàries. La prova: concepte i mitjans de prova. Proposició i admissió; la prova acordada d'ofici. Proves obtingudes amb violació de drets fonamentals. Prova obtinguda irregularment. Valor probatori de l'actuat en el sumari.



Tema 40. Període intermedi: passe per a instrucció. Sobreseïment o obertura de judici oral. Conclusions provisionals. Articles de pronunciament previ. Conformitat del processament. Realització del judici oral i sentència.

Tema 41. El procediment abreujat: àmbit, objecte i competència. Iniciació, diligències prèvies; la intervenció del Ministeri Fiscal i de la policia judicial. La posició jurídica de l'investigat en el procediment abreujat. Conclusió de la fase instructora. Escrits d'acusació, obertura del judici oral, escrits de defensa. Especialitats del judici oral. Sentència i apel·lació. Procediment per a l'enjudiciament ràpid de determinats delictes. Procés per acceptació del decret. Procediment per al judici de delictes lleus.

Tema 42. El Tribunal del Jurat: composició i competències. Procediment de les causes davant el Tribunal del Jurat. Recurs d'apel·lació. Aspectes substancials dels processos penals especials. Recurs d'apel·lació enfront de resolucions de les audiències provincials i de l'Audiència Nacional.

Tema 43. Recurs de cassació penal. Resolucions recurribles, motius, admissió i substanciació. Recurs de queixa. La revisió en matèria penal: casos en què escau. Fase prèvia de preparació. Interposició, substanciació i decisió. L'execució penal: La seua naturalesa jurídica. Tramitació.



Tema 44. El procés de treball. Òrgans jurisdiccionals. Competència. Compareixença en judici, representació i defensa. Acumulació d'accions. De la conciliació o mediació prèvies i dels laudes arbitrals. De l'esgotament de la via administrativa prèvia.

Tema 45. Procés ordinari de treball. Actes preparatoris i diligències preliminars. Tramitació del procés ordinari. Processos especials. Examen particular dels següents: Acomiadaments i sancions; salaris de tramitació; procediment d'ofici; conflictes col·lectius.

Tema 46. Recursos contra provisions actuacions, diligències d'ordenació i decrets. Recurs de suplicació. Recurs de cassació. Recurs de cassació per a la unificació de la doctrina. Revisió i error judicial. Execució de sentències: Preceptes generals. Supòsits especials. Execució provisional.



DRET MERCANTIL

Tema 1. Concepte de Dret mercantil. Teoria de l'acte de comerç: contingut actual. Especialitats del Dret Mercantil en matèria de fonts. El Codi de Comerç vigent: la seua estructura. La publicitat en el Dret Mercantil. El Registre Mercantil: principis i organització.



Tema 2. Concepte de comerciant. Comerciant individual: capacitat, incapacitats i prohibicions. El matrimoni i la capacitat d'obrar mercantil. L'empresa mercantil: elements que la formen.

Tema 3. La societat mercantil: concepte, naturalesa i classes. Personalitat de la societat. L'objecte social: la seua determinació i efectes. Requisits generals de constitució de la societat mercantil. La societat irregular. Dret Europeu de Societats. La Societat Anònima Europea. Les societats professionals. Referència a la societat regular col·lectiva, la societat comanditària, les societats cooperatives i les societats laborals.



Tema 4. Les societats de capital: Naturalesa i règim jurídic. Constitució: escriptura pública i inscripció. Els estatuts. El Capital social. Aportacions. La condició de soci. Participacions socials i accions. Representació i transmissió. Emissió d'obligacions.

Tema 5. La Junta General: convocatòria, competència, assistència, règim d'adopció d'acords. L'acta de la Junta General. Règim d'impugnació d'acords socials. L'administració de la societat. Els administradors: Requisits, deures i retribució. La representació de la societat. El règim de responsabilitat dels administradors. El consell d'administració.

Tema 6. Els comptes anuals. L'auditoria. El depòsit i publicitat dels comptes. La modificació dels estatuts. Referència a l'augment i reducció del capital social. L'exclusió i separació de socis.

Tema 7. Règim jurídic de la transformació, fusió i escissió de societats mercantils. Cessió global d'actiu i passiu. Dissolució de societats mercantils. Causes generals. Causes especials aplicables a les societats anònimes, de responsabilitat limitada, col·lectives i comanditàries. L'anomenada dissolució parcial. Liquidació de societats mercantils: Operacions que comprén.

Tema 8. La propietat industrial. L'Oficina Espanyola de Patents i Marques. Patents. Marques. Altres drets de propietat industrial. Transmissió i règim jurídic de protecció. Règim jurídic internacional. Breu referència als noms de domini en internet. Dret de la competència. Competència il·lícita i competència deslleial. Defensa de la competència: òrgans.

Tema 9. Entitats de crèdit. La banca. Referència a les cooperatives de crèdit i a les societats de garantia recíproca. Entitats de serveis de pagament. Referència a l'Institut Valencià de Finances.

Tema 10. Teoria general dels títols valor: classes. La lletra de canvi: concepte, emissió i forma. L'endós. L'acceptació. L'aval. El venciment i el pagament. El protest. El xec: concepte, emissió, forma i transmissió. El pagaré.

Tema 11. Obligacions i contractes mercantils: disposicions generals del Codi de Comerç sobre aquestes matèries. La comissió mercantil.



Tema 12. El contracte de compravenda mercantil: concepte i règim jurídic. Doctrina sobre el risc. Compravendes especials. Venda de béns mobles a terminis.

Tema 13. El contracte de compte corrent mercantil. Breu referència al contracte de comptes en participació. Préstec i depòsit mercantils. Companyies de magatzems generals de depòsit. Els crèdits documentaris.

Tema 14. Els contractes bancaris en general. Examen del compte corrent, obertura de crèdit, préstec, depòsit i descompte bancari. Garanties dels contractes bancaris. L'aval bancari.

Tema 15. El lísing. El contracte d'assistència tècnica. El factoring. La franquícia. El contracte d'agència.

Tema 16. El contracte d'assegurança. Concepte, naturalesa i regulació. Classes. Elements personals, reals i formals. Contingut i extinció. Responsabilitat civil i segur en la circulació de vehicles de motor. Referència al Consorci de Compensació d'Assegurances.

Tema 17. El Concurs (I). El concurs. Pressupostos del concurs. Efectes de la declaració de concurs sobre el deutor, els creditors, els crèdits i els contractes. L'administració concursal.

Tema 18. El Concurs (II) L'informe de l'administració concursal. Determinació de la massa activa. L'acció de reintegració. Determinació de la massa passiva. Crèdits concursals i crèdits contra la massa.



Tema 19. El Concurs (III) El conveni. Contingut i efectes. La liquidació: efectes. Les causes de conclusió del concurs i la seua reobertura. La qualificació del concurs.



DRET DEL TREBALL

Tema 1. Objecte, contingut i concepte del Dret del Treball. El sistema de fonts del Dret del Treball: caracterització general. Tipologia de normes laborals. La distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes en aquesta matèria. La norma internacional laboral.

Tema 2. El conveni col·lectiu: concepte i tipologia. El conveni col·lectiu d'eficàcia general: Parts, contingut, elaboració, registre, depòsit i publicació, eficàcia, adhesió, extensió i concurrència. El conveni col·lectiu d'eficàcia limitada. Els acords marc interprofessionals.



Tema 3. L'aplicació de les normes laborals: Principis d'ordenació. La relació llei-conveni col·lectiu. Col·lisió i concurrència entre normes estatals i normes convencionals. El principi de condició més beneficiosa. Els principis d'irrenunciabilitat de drets i territorialitat de les normes laborals.

Tema 4. El contracte de treball. El treballador. Concepte jurídic i legal. L'empresari: concepte i tipologia. La interposició d'empresaris. Les contractes i subcontractes d'obres i serveis. Referència a la cessió il·legal de treballadors. Les empreses de treball temporal. Classes del contracte de treball atenent la seua duració. Els contractes temporals; contractes formatius; treball a distància.

Tema 5. Els drets fonamentals. La categoria professional. El compliment de la prestació de treball; Els deures de diligència, obediència i bona fe. La jornada de treball: Jornada normal i jornades especials. El contracte a temps parcial i el contracte de relleu. Les hores extraordinàries. L'horari de treball. El descans setmanal i festiu. Les vacances anuals.

Tema 6. Els poders de l'empresari. Caracterització general. El poder de direcció. El poder de variació. El poder disciplinari. La responsabilitat empresarial. El salari: concepte, estructura i modalitats. El salari mínim interprofessional. Garanties del crèdit salarial. El Fons de Garantia Salarial.

Tema 7. Les modificacions del contracte de treball. Tipologia. La successió en la titularitat de l'empresa. Mobilitat geogràfica. La suspensió del contracte de treball. L'extinció del contracte de treball. Quadre general de les causes extintives. La terminació convencional del contracte. Extinció per mort i incapacitat del treballador. Mort, jubilació i incapacitat de l'empresari i extinció de la personalitat contractant. L'extinció per voluntat del treballador.

Tema 8. L'extinció per causes objectives. L'acomiadament disciplinari. L'acomiadament col·lectiu. Prescripció i caducitat de les accions nascudes del contracte de treball. Les infraccions i sancions en l'ordre social. La prevenció de riscos laborals.

Tema 9. La llibertat sindical: Titularitat i contingut. Les representacions sindicals en l'empresa. La protecció de l'acció sindical. Les garanties dels representants del personal. El dret de reunió. El conflicte col·lectiu: concepte i classes. Procediments de composició dels conflictes col·lectius. Vaga: Règim jurídic. La vaga en els serveis essencials de la comunitat.

Tema 10. El sistema de Seguretat Social: estructura i àmbits. La gestió de la Seguretat Social. El règim general de la Seguretat Social. Camp d'aplicació, afiliació, altes i baixes. Cotització i recaptació. El pressupost de la Seguretat Social. L'acció protectora. Les contingències protegides: Quadre general. L'accident de treball i la malaltia professional. Les prestacions: concepte, classes, caràcters i règim jurídic. Assistència sanitària. Incapacitat temporal. Invalidesa. Prestacions per desocupació. Jubilació. Mort i supervivència. Protecció a la família.







SEGON EXERCICI



DRET CONSTITUCIONAL I AUTONÒMIC

Tema 1. La Constitució de 1978. Sistemàtica i estructura. Característiques generals de la Constitució. La Constitució com a norma jurídica. La reforma constitucional en el dret espanyol.

Tema 2. Els valors constitucionals superiors i els principis en la Constitució. L'Estat en la Constitució: l'Estat social i democràtic de dret.

Tema 3. La Monarquia parlamentària com a forma política de l'Estat. Les funcions constitucionals del rei. La ratificació. L'ordre de successió. La regència. La tutela del rei.

Tema 4. El president del Govern. El Govern: la seua composició. Nomenament i cessament. Les funcions del Govern: la funció normativa, la funció política i la funció administrativa.

Tema 5. Les Corts Generals. El Congrés de Diputats. El Senat. Relacions entre les dues cambres. La Diputació permanent.

Tema 6. Les funcions de les Corts Generals: La funció legislativa. La funció de control. Funcions financeres. Funcions econòmiques. Altres funcions.

Tema 7. El Poder judicial. El Consell General del Poder Judicial. Altres òrgans. La independència i actuació judicials. El jurat. Els tribunals consuetudinaris i tradicionals: especial referència al Tribunal de les Aigües.

Tema 8. Principis constitucionals de l'organització territorial de l'Estat. Les comunitats autònomes: la seua naturalesa. Els Estatuts d'Autonomia: naturalesa i contingut.

Tema 9. La distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes. Tipologia competencial. El bloc de la constitucionalitat. L'article 150 de la Constitució. Les clàusules de prevalença i supletorietat. Els decrets de traspàs.

Tema 10. Relacions entre l'Estat i les comunitats autònomes. Control de l'Estat sobre les comunitats autònomes. Règim bàsic de finançament autonòmic.

Tema 11. Els drets fonamentals i les llibertats públiques en la Constitució. La seua eficàcia, garantia i límits. El Defensor del Poble. La suspensió dels drets.

Tema 12. El principi i dret fonamental a la igualtat. Dret a la vida i a la integritat física i moral. Dret a la llibertat ideològica i religiosa. Dret a la llibertat i a la seguretat. L'habeas corpus. Llibertats de residència i desplaçament

Tema 13. Dret a l'honor, a la intimitat i a la pròpia imatge. Inviolabilitat del domicili. Secret de les comunicacions. La protecció de dades. Llibertats d'expressió i informació. Conflicte entre aquests drets.



Tema 14. Dret de reunió. Dret d'associació; especial referència als partits polítics. Dret de sindicació i llibertat sindical. Dret de vaga.



Tema 15. Drets de participació en els assumptes públics. Dret a l'educació i llibertat d'ensenyament. Dret de petició.

Tema 16. Drets dels ciutadans. Els principis rectors de la política social i econòmica. Deures constitucionals; especial referència en deure tributari i als principis que ho regeixen.

Tema 17. La defensa jurídica de la Constitució: sistemes. El Tribunal Constitucional: naturalesa. Les seues funcions. Disposicions comunes sobre procediment. Postulació processal. Regles sobre els actes d'iniciació, desenvolupament i terminació dels processos constitucionals.

Tema 18. Procediments de declaració d'inconstitucionalitat. Disposicions generals. Les sentències en aquests procediments: les seues modalitats i efectes. El recurs d'inconstitucionalitat. La qüestió d'inconstitucionalitat.

Tema 19. Recurs d'empara constitucional. Casos en què escau i requisits processals: L'especial transcendència constitucional. Tramitació del recurs. La sentència d'empara i els seus efectes. La suspensió de l'acte impugnat.

Tema 20. Conflictes constitucionals. Conflictes positius i negatius amb les comunitats autònomes. Impugnació de disposicions i resolucions de les comunitats autònomes. Idea dels conflictes en defensa de l'autonomia Local. Conflictes entre òrgans constitucionals de l'Estat. Declaració prèvia d'inconstitucionalitat dels tractats internacionals.



Tema 21. El dret a l'autogovern del poble valencià: la seua justificació. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana: precedents i procés d'elaboració. Els seus caràcters generals. La reforma de l'Estatut.



Tema 22. Les disposicions generals de l'Estatut. La denominació de la Comunitat Valenciana. Els símbols de la Comunitat Valenciana: el seu desenvolupament legislatiu. La llengua pròpia i la normalització lingüística. L'Acadèmia Valenciana de la Llengua: composició, estructura i funcions. Els drets dels valencians i valencianes.

Tema 23. L'organització del sistema d'autogovern de la Comunitat Valenciana: la Generalitat. El president de la Generalitat: el seu estatus jurídic. Les funcions del president de la Generalitat. L'estatut dels expresidents de la Generalitat.

Tema 24. El Consell: la seua estructura, procés de formació i funcions. La Llei del Consell. Estatut i funcions dels consellers. La responsabilitat dels membres del Consell.

Tema 25. Règim electoral general. La Llei electoral valenciana: el cos electoral. Inelegibilitat. Administració electoral. Convocatòria d'eleccions. Presentació i proclamació de candidats. La campanya electoral.

Tema 26. Les Corts Valencianes: composició. L'estatut dels diputats de les Corts Valencianes. El mandat de les Corts Valencianes: la seua dissolució. Organització de les Corts Valencianes: els seus òrgans. La Diputació Permanent. Les Funcions de les Corts Valencianes. La funció legislativa: La iniciativa legislativa i el procés d'elaboració i aprovació de les lleis. La funció de control. La funció pressupostària. Altres funcions.

Tema 27. El Consell València de Cultura. La Sindicatura de Comptes. El Síndic de Greuges. El Comité Econòmic i Social.

Tema 28. El Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana: naturalesa jurídica i règim legal. Composició del Consell Jurídic Consultiu. L'organització i estructura del Consell Jurídic Consultiu. Les competències del Consell Jurídic Consultiu. El Funcionament del Consell Jurídic Consultiu.

Tema 29. El sistema competencial de la Comunitat Valenciana. Les matèries de competència exclusiva de la Generalitat. Les facultats compartides: matèries de desenvolupament legislatiu i matèries d'execució autonòmica de la legislació de l'Estat.

Tema 30. L'ordenament jurídic valencià: el seu control. La relació entre el dret valencià i el dret de l'Estat: els principis de jerarquia i de competència. La regla de prevalença i el valor supletori del dret de l'Estat.



DRET ADMINISTRATIU. PRIMERA PART

Tema 1. Fonts del Dret Administratiu. La llei: classes de lleis estatals en la Constitució. Les lleis de les comunitats autònomes. Disposicions amb valor de llei: decrets legislatius i decrets llei. Referència al costum i als principis generals del dret.



Tema 2. El reglament: concepte i naturalesa. Fonament i límits de la potestat reglamentària. Classificació dels reglaments. Òrgans amb potestat reglamentària. Exercici de la potestat reglamentària: principis rectors i procediment. Instruccions i ordenes de servei.

Tema 3. Els principis de reserva de llei,de jerarquia normativa i de competència. Nul·litat de ple dret de les disposicions administratives per infracció de tals principis. La inderogabilitat singular de les disposicions generals. La impugnació dels reglaments.

Tema 4. Els subjectes en el Dret Administratiu: concepte i classificació. L'Estat i l'Administració: personalitat jurídica d'aquesta última, règim en el nostre dret positiu. L'Administració i els Tribunals de Justícia. Conflictes de Jurisdicció entre els Tribunals i l'Administració. Altres conflictes de jurisdicció.

Tema 5. Les potestats administratives. El principi de legalitat i les seues manifestacions. L'activitat administrativa discrecional i els seus límits. Control de la discrecionalitat: especialment, la desviació de poder. Els conceptes jurídics indeterminats.

Tema 6. L'administrat. Drets públics subjectius i interessos legítims: concepte i diferències. Classificació dels drets públics subjectius. Situacions jurídiques passives. Les prestacions de l'administrat. Col·laboració de l'administrat amb l'Administració Pública.

Tema 7. Els actes jurídics de l'Administració: públics i privats. L'acte administratiu. Concepte i elements. Classificació dels actes administratius. Especial referència als actes jurisdiccionals, de tràmit i que posen fi a la via administrativa. Els actes polítics: Naturalesa i règim d'impugnació en el nostre dret positiu.

Tema 8. La forma dels actes administratius. La motivació, la notificació i la publicació. El silenci administratiu: el seu règim jurídic.



Tema 9. Eficàcia dels actes administratius en l'ordre temporal: començament, suspensió i retroactivitat. L'executivitat dels actes administratius. Fonament i naturalesa. L'execució forçosa per l'Administració dels actes administratius: mitjans en el nostre dret. Examen de la via de fet: Les seues conseqüències processals.

Tema 10. La invalidesa dels actes administratius: Nul·litat de ple dret i anul·labilitat. Els actes administratius irregulars. La convalidació, conservació i conversió dels actes administratius. Els errors materials o de fet: concepte i tractament.

Tema 11. La revisió d'ofici: revisió d'actes nuls i revisió d'actes anul·lables. Suspensió, revocació i límits de la revisió.

Tema 12. Els contractes del sector públic (I): àmbit subjectiu de la Llei de contractes del sector públic. Àmbit objectiu: negocis exclosos, contractes mixtos, contractes subjectes a regulació harmonitzada, contractes administratius i privats: règim aplicable i jurisdicció competent. Especial referència als encàrrecs a mitjans propis.

Tema 13. Els contractes del sector públic (II). Òrgans competents en matèria de contractació en l'Administració de la Generalitat. Prerrogatives de dret públic en la contractació administrativa. Capacitat i solvència dels contractistes. Prohibicions. Classificació i registre dels empresaris i dels contractes. Garanties exigibles en els contractes administratius. Actuacions preparatòries.

Tema 14. Els contractes del sector públic (III). Selecció del contractista i adjudicació dels contractes: publicitat i terminis per a la presentació de proposicions i sol·licituds de participació. El procediment obert: especial referència a les proposicions econòmiques, els criteris de valoració de les ofertes i l'adjudicació. Especialitats del procediment restringit. El procediment negociat: les seues causes i el seu règim jurídic. El diàleg competitiu. Procediment d'associació per a la innovació. Notificació, formalització i publicitat dels contractes.



Tema 15. Els contractes del sector públic (IV). Efectes, compliment i extinció dels contractes. Especial referència al règim de les modificacions contractuals i a la cessió i subcontractació. Règim d'invalidesa dels contractes del sector públic. Recurs especial en matèria de contractació: actes recurribles, òrgan competent, legitimació, termini d'interposició, mesures provisionals, procediment i resolució.



Tema 16. Els contractes del sector públic (V). Règim jurídic del contracte d'obres: definició, especialitats quant a les actuacions preparatòries, procediment d'adjudicació, modificació i extinció. Execució d'obres per la pròpia Administració. El contracte de concessió d'obra pública.

Tema 17. Els contractes del sector públic (VI). Els contractes de concessió de serveis. Contractes de subministraments. Els contractes de serveis. Contractació de les entitats del sector públic. Referència als procediments de contractació en els sectors de l'aigua, l'energia, els transports i les telecomunicacions

Tema 18. L'organització administrativa. L'òrgan administratiu: concepte, naturalesa i classes; especial referència als òrgans col·legiats. Abstenció i recusació. La competència: naturalesa, classes i criteris de delimitació. Delegació de competències. Avocació. Encàrrecs de gestió. Delegació de signatura. Suplència.

Tema 19. Els convenis: normativa bàsica i de la Generalitat Valenciana. Aspectes generals. Relacions interadministratives i de cooperació.



Tema 20. El procediment administratiu: La seua naturalesa i fins. El procediment administratiu comú: Regulació legal i principis generals. Documents públics administratius i còpies. Aportació de documents al procediment.

Tema 21. Els interessats en el procediment administratiu: capacitat d'obrar, representació i identificació. Drets de les persones en les seues relacions amb les administracions públiques i drets de l'interessat en el procediment administratiu. Ús de mitjans electrònics pels interessats en la seua relació amb les administracions públiques.

Tema 22. Termes i terminis. Iniciació del procediment: formes. Mesures provisionals. Ordenació del procediment.

Tema 23. Instrucció del procediment: al·legacions i participació dels interessats, prova i informes. Tramitació simplificada del procediment administratiu comú.

Tema 24. Terminació del procediment: Formes. Terminació convencional. La resolució: contingut. Altres maneres de terminació: Desistiment, renúncia i caducitat.

Tema 25. Els recursos administratius: concepte, classes i principis generals de la seua regulació. Recurs d'alçada. Recurs potestatiu de reposició. Recurs extraordinari de revisió.

Tema 26. La potestat sancionadora. Principis de la potestat sancionadora. Especialitats en matèria procedimental.

Tema 27. La responsabilitat patrimonial de l'Administració. La responsabilitat de les autoritats i personal. Responsabilitat de l'Administració per actes dels seus concessionaris i contractistes. La responsabilitat de l'estat legislador: especial referència a la responsabilitat per incompliment del dret de la Unió Europea. Especialitats en matèria procedimental.



SEGONA PART



Tema 28. El servei públic: concepte i evolució. Serveis econòmics d'interés general. Referència a les maneres de gestió dels serveis públics. L'Administració electrònica: funcionament electrònic del sector públic.

Tema 29. L'acció de foment: Disposicions generals en matèria de subvencions en la normativa bàsica i en la legislació de la Comunitat Valenciana.

Tema 30. L'expropiació forçosa. Legislació vigent. Subjectes i objecte de l'expropiació. Procediment general. Peculiaritats del procediment d'urgència.

Tema 31. Garanties jurisdiccionals. Reversió de béns expropiats. Limitacions administratives de la propietat privada i servituds administratives. L'ocupació temporal, la requisa i les transferències coactives.



Tema 32. Patrimoni de les administracions públiques (I). Béns de domini públic i béns patrimonials: concepte, naturalesa, classificació i principis relatius a aquests. Adquisició de béns i drets. Afectació, desafectació i mutacions demanials. Protecció i defensa del patrimoni: especialment, les facultats i prerrogatives per a la defensa dels patrimonis públics.

Tema 33. Patrimoni de les administracions públiques (II). Utilització dels béns i drets de domini públic: Règim de les autoritzacions i concessions demanials. Aprofitament i explotació dels béns i drets patrimonials. Relacions interadministratives en matèria patrimonial.



Tema 34. El règim jurídic de la funció pública espanyola. Principis constitucionals en matèria de funció pública. Les bases del règim estatutari dels funcionaris públics: marc jurídic. L'Estatut Bàsic de l'Empleat públic. L'empleat públic: Les seues classes. Personal amb legislació específica pròpia.

Tema 35. Llei de la funció pública valenciana. Funcionaris de carrera: ingrés. Drets i deures. Situacions administratives; provisió de llocs de treball.

Tema 36. Incompatibilitats dels funcionaris públics. Responsabilitat civil, penal i administrativa dels funcionaris públics. Règim disciplinari. Drets econòmics: sistema de retribució en la Generalitat Valenciana. Funcionaris interins. Personal laboral. Personal eventual. Personal directiu.

Tema 37. L'organització administrativa de la Generalitat: òrgans superiors i directius. Principis generals. Organització, competències i estructura. Organització territorial. L'assistència jurídica a la Generalitat.

Tema 38. Legislació bàsica i autonòmica valenciana en matèria d'Administració Local. Classes d'Entitats Locals. El municipi: Idea general de les seues competències. Autoritats i organismes municipals. La província. Règims especials.

Tema 39. El sector públic instrumental de la Generalitat. El sector públic administratiu: Organismes públics, organismes autònoms, entitats de dret públic i consorcis. El sector públic empresarial i fundacional: entitats públiques empresarials, societats mercantils de la Generalitat, fundacions del sector publique i altres consorcis i entitats de dret públic.



Tema 40. La sanitat pública: competències estatals i de la Generalitat. El Sistema Nacional de Salut. Organització administrativa sanitària de la Comunitat Valenciana. Ordenació farmacèutica i règim jurídic dels medicaments.

Tema 41. Acció administrativa en matèria de serveis socials i protecció de menors.

Tema 42. L'administració i l'ensenyament. Sistema educatiu. Règim jurídic general dels centres docents. Les universitats.

Tema 43. La protecció del medi ambient. Normativa europea i estatal. Muntanyes: concepte i classificació legal. Competències de la Generalitat i normativa aplicable en la Comunitat.

Tema 44. Acció administrativa en relació amb l'agricultura i ramaderia. Vies pecuàries. Acció administrativa en matèria d'indústria i mines: competències.

Tema 45. Aigües terrestres: el domini públic hidràulic. Competències de l'Estat i de les comunitats autònomes. Organismes de conca. La planificació hidrològica. La utilització del domini públic hidràulic; examen especial de les concessions d'aigües. El domini públic marítim terrestre: competències estatals i de la Generalitat. Principals disposicions de la Llei de costes.

Tema 46. Acció administrativa en matèria de carreteres, habitatge i transport: Regulació autonòmica.

Tema 47. Acció administrativa en relació amb la cultura. El patrimoni històric. Competències de la Generalitat i normativa aplicable en la Comunitat Valenciana en matèria de patrimoni cultural valencià, arxius, biblioteques i esport.

Tema 48. Transparència, accés a la informació pública i bon govern: Normativa bàsica i autonòmica valenciana. Normativa de la Comunitat Valenciana: Objecte i àmbit d'aplicació; publicitat activa i dret d'accés a la informació pública; règim de reclamacions en matèria de transparència; bon govern; règim sancionador aplicable.



Tema 49. La distribució constitucional de competències en matèria d'ordenació del territori i urbanisme: competències de la Generalitat i competències estatals que afecten aquestes matèries. La legislació estatal i valenciana en matèria d'urbanisme i ordenació del territori.

Tema 50. L'ordenació del territori en la Comunitat Valenciana. La planificació urbanística en la Comunitat Valenciana; classes d'instruments de planejament i procediment per a la seua elaboració i aprovació.

Tema 51. Classificació i qualificació del sòl en la Comunitat Valenciana. La gestió del sòl i l'execució del planejament en la Comunitat Valenciana;els Programes d'Actuació Integrada. L'agent urbanitzador.



Tema 52. Intervenció en l'ús del sòl i en l'edificació: Les llicències i les cèdules urbanístiques en la Comunitat Valenciana. Els patrimonis públics del sòl en la Comunitat Valenciana i el dret de superfície. La disciplina urbanística en la Comunitat Valenciana.



DRET FINANCER I TRIBUTARI

Tema 1. L'activitat financera: concepte i naturalesa. El Dret financer. Concepte i naturalesa. El Dret Tributari: concepte i naturalesa. Fonts. El dret de les despeses públiques.

Tema 2. La Llei general pressupostària. Àmbit d'aplicació i organització del sector públic estatal. Règim de la Hisenda Pública de la Comunitat Valenciana: Drets i obligacions; prerrogatives dels drets i obligacions de la Hisenda Pública, prescripció dels drets i obligacions



Tema 3. El pressupost: concepte, naturalesa i classes. Els principis pressupostaris. Els pressupostos generals de l'Estat. El pressupost de la Generalitat: concepte i contingut. Règim jurídic de l'elaboració, tramitació i aprovació, modificació, execució i liquidació. L'estabilitat pressupostària.

Tema 4. La despesa pública. Els tràmits en l'ordenació de la despesa pública i el pagament. La Intervenció General de la Generalitat Valenciana: La funció interventora. Formulació i tramitació d'objeccions. El control financer permanent. L'auditoria pública.

Tema 5. Els tributs: concepte, naturalesa i classes. Estudi especial de l'impost: concepte, fonament i classificació. Les taxes. Els preus públics. Sistema tributari espanyol. Referència a la gestió dels tributs propis i cedits a la Generalitat Valenciana.

Tema 6. La relació jurídica tributària. El fet imposable. El subjecte passiu. Els responsables del tribut. La capacitat d'obrar en l'ordre tributari. El domicili fiscal. L'exempció tributària.

Tema 7. El pagament del deute tributari. Garanties del crèdit tributari. La prescripció. Altres formes d'extinció del deute tributari.

Tema 8. Recaptació dels tributs. Procediment de recaptació en període voluntari. Procediment de recaptació en via de constrenyiment: caràcter; títols que porten aparellada execució. Actuacions prèvies a l'embargament de béns. Embargament. Mesures cautelars. Alienació de béns embargats. Terceries.

Tema 9. Revisió d'actes en via administrativa. Procediments especials de revisió. El recurs de reposició. Reclamacions econòmiques/administratives: Referència general al procediment economicoadministratiu. Organització i règim jurídic de les reclamacions econòmiques/ administratives que se susciten en l'àmbit de la gestió econòmica/financera de la Generalitat: el jurat econòmic administratiu.



Tema 10. La potestat sancionadora tributària: principis. Disposicions generals sobre infraccions i sancions tributàries. Classificació de les infraccions i sancions tributàries. La condonació de sancions. Procediment sancionador en matèria tributària. La inspecció dels tributs: especial referència a les actes d'inspecció..

Tema 11. Imposició directa. L'impost sobre la Renda de les Persones Físiques. Cessió d'aquest impost i abast de la cessió. L'impost sobre el Patrimoni.

Tema 12. Impost de Societats. L'Impost sobre el Valor Afegit.

Tema 13. Impost sobre Successions i Donacions. Fet imposable: Presumpcions. Subjectes passius i responsables. Base imposable i base liquidable. Comprovació de valors. La tarifa. El deute tributari. Meritació i prescripció.

Tema 14. Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (I). Naturalesa i contingut. Àmbit d'aplicació territorial de l'impost. Tributació de les transmissions patrimonials: Fet imposable, subjecte passiu, base imposable i quota tributària; regles especials sobre determinats béns i drets. Tributació de les operacions societàries: Fet imposable, subjecte passiu, base imposable i quota tributària.



Tema 15. Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (II). Tributació dels actes jurídics documentats: Principis generals i tributació dels documents notarials, mercantils i administratius. Disposicions comunes de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats: Beneficis Fiscals, comprovació de valors, meritació i prescripció, obligacions formals, gestió de l'impost i devolucions.

Tema 16. Els impostos especials. Les taxes: Normes bàsiques del seu règim jurídic. Principals taxes estatals i de la Generalitat. Els preus públics.

Tema 17. El sistema de finançament autonòmic. La Llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes: principis generals, especial referència al principi d'estabilitat pressupostària. El Consell de Política Fiscal i Financera. Recursos de les comunitats autònomes: especial referència a la Comunitat Valenciana. Fons de Compensació Interterritorial.



Tema 18. El poder tributari de les comunitats autònomes: límits. Tributs propis. Participació en tributs estatals no cedits.

Tema 19. Hisendes locals: Recursos d'aquestes. Tributs, taxes, contribucions especials i preus públics. Impost sobre Béns immobles.



Tema 20. El Tribunal de Comptes: Regulació i naturalesa. La Sindicatura de Comptes. La jurisdicció comptable del Tribunal de Comptes: òrgans i objecte. Actuacions prèvies a l'exigència de responsabilitats comptables. Els processos comptables: regles comunes. El judici de comptes. El procés de reintegrament per abast. Els expedients de cancel·lació de fiances.



DRET DE LA UNIÓ EUROPEA

Tema 1. La Unió Europea. Evolució i objectius. Els tractats constitutius. Especial referència als tractats de reforma. El Parlament Europeu. El Consell Europeu. El Consell. La Comissió.

Tema 2. El Banc Central Europeu. El Tribunal de Comptes. Els òrgans consultius de la Unió: el Comité Econòmic i Social; el Comité de les Regions. El Banc Europeu d'Inversions. Les agències.



Tema 3. El sistema normatiu de la Unió Europea. Principals tipus de normes jurídiques. Caràcters del sistema: Primacia, efecte directe i responsabilitat dels estats membres per incompliment del Dret Comunitari. El jutge nacional en l'aplicació del Dret Comunitari. Principi d'atribució o de base jurídica. Principi de subsidiarietat. Principi de proporcionalitat. El procediment legislatiu ordinari.



Tema 4. El sistema jurisdiccional de la Unió Europea. El Tribunal de Justícia: composició, competències i procediments. La qüestió prejudicial. Recursos. El Tribunal General. Els tribunals especialitzats: el Tribunal de la Funció Pública:

Tema 5. La ciutadania de la Unió. La Carta de Drets Fonamentals. Les llibertats de circulació de persones, mercaderies i capitals. La llibertat de prestació de serveis i d'establiment

Tema 6. Les ajudes públiques. Ajudes compatibles. Examen de les ajudes per la Comissió. Competències de les comunitats autònomes sobre fons europeus. La política agrícola comuna.



DRET PENAL

Tema 1. Concepte del dret penal. Fonts del dret penal. El Codi penal: estructura. Aplicació de les normes penals en el temps i en l'espai. Interpretació de les normes penals.

Tema 2. Teoria general del delicte. Concepte de delicte en el Codi penal espanyol. Els seus elements. Acció, tipicitat, antijuridicitat, culpabilitat i punibilitat.

Tema 3. Circumstàncies que eximeixen de responsabilitat criminal. Examen de les circumstàncies atenuants, agreujants i mixtes en el Codi penal.

Tema 4. Vida del delicte. L'excepcionalitat en el càstig de la provocació, proposició i conspiració. Temptativa de delicte. El delicte consumat.

Tema 5. El subjecte actiu del delicte. Autors i còmplices. La responsabilitat penal de les persones jurídiques. L'encobriment.

Tema 6. Formes d'aparició del delicte. La unitat del delicte. El delicte continuat. El delicte massa. Concurs de delictes: concurs real i concurs ideal. Concurs de lleis.

Tema 7. Teoria general de la pena. Classes de penes. Regles d'aplicació de les penes. Les mesures de seguretat.

Tema 8. L'extinció de la responsabilitat criminal. La responsabilitat civil derivada de la responsabilitat criminal: especial referència a la responsabilitat civil subsidiària de les administracions públiques. Les costes processals. Altres conseqüències accessòries de la responsabilitat criminal.

Tema 9. Aspectes fonamentals dels delictes contra la vida i la integritat física i moral; especial referència a la violència de gènere. Aspectes fonamentals dels delictes contra la llibertat, la llibertat sexual, contra l'honor i la intimitat. Omissió del deure de socors.

Tema 10. Els delictes contra el patrimoni i l'ordre socioeconòmic. Breu referència al furt, el robatori, l'extorsió i les usurpacions. Les defraudacions i els danys. Insolvències punibles i delictes societaris.



Tema 11. Els delictes contra els drets dels treballadors. Els delictes contra l'ordenació del territori. Protecció penal del patrimoni històric. Els delictes contra els recursos naturals i el medi ambient. El delicte d'incendi.

Tema 12. El delicte de falsedat. La falsificació de documents. Delictes contra l'administració de Justícia.

Tema 13. Delictes contra l'Administració pública (I). Concepte d'autoritat i funcionari públic a efectes penals. Prevaricació. Abandó del destí i del deure de perseguir uns certs delictes. Desobediència i denegació d'auxili. Infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets.



Tema 14. Delictes contra l'Administració pública (II). Suborn. Malversació. Tràfic d'influències. Fraus i exaccions il·legals. Negociacions i activitats prohibides als funcionaris i abusos en l'exercici de la seua funció.

Tema 15. Delictes contra la Hisenda Pública i contra la Seguretat Social. El delicte fiscal i el frau de subvencions.

Tema 16. Les lleis penals especials. Les relacions entre la jurisdicció penal i la potestat sancionadora de l'Administració: especialment, el principi de ne bis in idem. Referència al dret penal de menors.

Mapa web