Ficha disposicion

Ficha disposicion





Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació. RESOLUCIÓ de 17 de gener de 2008, del director general d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària, per la qual es modifiquen les normes per a la producció integrada en oliverar, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5695 de 04.02.2008
Número identificador:  2008/1203
Referència Base de Dades:  001261/2008
 



RESOLUCIÓ de 17 de gener de 2008, del director general d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària, per la qual es modifiquen les normes per a la producció integrada en oliverar, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. [2008/1203]

En la Resolució de 27 de novembre de 2001, del director general d'Innovació Agrària i Ramaderia, es van establir les normes per a la producció integrada en oliverar en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, que actualment estan en vigor (DOGV núm. 4162, de 7 de gener de 2002).

Els avanços tècnics i les modificacions normatives sorgits des d'eixa data aconsellen actualitzar estes normes tècniques.

Atés que les normes tècniques complixen, en general, els requisits exigits en el Reial Decret 1201/2002, de 20 de novembre, pel qual es regula la producció integrada de productes agrícoles, especialment en les disposicions dels articles 3 a 8 i en els annexos, on s'establixen les exigències comunes o mínimes de la producció integrada, però que han d'adaptar-se en alguns aspectes.

Atés les disposicions de l'article 2 de l'Orde de 23 de maig de 1997, de la conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, sobre reglamentació de les produccions obtingudes per tècniques d'agricultura integrada, que faculta el director general d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària per a dictar les disposicions de desplegament necessàries per a l'aplicació de les disposicions de la dita orde, resolc:

Modificar la Resolució de 27 de novembre de 2001, en què s'establixen les normes per a la producció integrada d'oliverar a la Comunitat Valenciana, de la manera següent:

Primer

La «Pràctica: noves plantacions» se substituïx per la «Pràctica: plantacions», amb la redacció següent:

«Norma estricta o prohibició

En les parcel·les ja establides, amb caràcter previ a la seua inclusió en producció integrada, es realitzarà una avaluació de la incidència de verticil·liosi, Armillaria i Rossellinia. La detecció de símptomes d'estes malalties en eixa avaluació prèvia o la seua manifestació posterior exclourà la plantació de la producció integrada.

En les noves plantacions, les plantes estaran exemptes d'atacs d'Otiorrhynchus (fistó), àcars, còccids, Euzophera (barrinador de les branques), Glyphodes (eruga de les fulles), ull de gall, Meloidogyne (embolat de les arrels), verticil·liosi, mal blanc, tuberculosi i virosi.

Quan s'implanten diferents varietats, dins d'una mateixa explotació, la distribució haurà de permetre el cultiu independent de cada una.

La disposició de les files dels arbres serà la que minimitze l'erosió del terreny.

El marc de plantació deixarà un espai lliure entre files que permeta la mecanització del cultiu, tant en les plantacions ja establides com en les noves.

No es permeten els cultius associats d'espècies diferents de l'olivera en les parcel·les incloses en el programa de producció integrada.

Recomanació

El material vegetal utilitzat en les noves plantacions procedirà de productors oficialment autoritzats, obtingut per un mètode d'arrelament sota nebulització, amb un bon sistema radicular, format per un únic eix amb alçària al voltant d'1 metre i una edat compresa entre 1 i 1,5 anys.

Densitats de plantació entre 200-300 peus/ha.

Cal utilitzar varietats resistents a Verticillium en plantacions amb reg (annex I).

Cal utilitzar encoixinament en plàstic negre al llarg de les files, amb un ample de 0,5 metres.

En sòls salins o calcaris, cal triar-ne varietats resistents.»

Segon

En la «Pràctica: poda» la redacció de l'apartat «Recomanació» se substituïx pel text següent:

«Cal llevar fusta fins a equilibrar la relació fulla/fusta.

En oliverar d'almàssera, cal reequilibrar l'arbre deixant-lo dos anys sense podar. En oliverar de taula, podes lleugeres anuals.

Cal permetre que les brotacions naturals cobrisquen de nou la fusta i la protegisquen.

Acabada la recol·lecció, cal podar com més prompte millor.

Cal eliminar anualment les brotacions adventícies de les soques i dels troncs.

S'evitarà:

- En oliverar d'almàssera, les podes severes que eliminen molta fulla i poca fusta.

- Fer lloc a arbres que carreguen de fusta.

- Fer adoptar a l'arbre formes no naturals de l'espècie.

- Podes que òbriguen excessivament l'arbre, deixant les fustes al sol desproveïdes de vegetació.»

Tercer

En la «Pràctica: control integrat», dins de la «Norma estricta o prohibició», se substituïx la frase «Queda prohibit l'ús de formulacions de categoria tòxica o molt tòxica», pel text següent:

«Queda prohibit l'ús de formulacions de categoria molt tòxica (T+).»

Quart

Al final de l'annex IV s'afig el paràgraf següent:

«No obstant la previsió de matèries actives admeses en els annexos III i IV en el cultiu de l'oliverar, i ateses les freqüents renovacions o canvis en les condicions d'ús, el responsable de l'explotació haurà de verificar abans del seu ús la vigència de l'autorització de la fórmula comercial i de l'ús i cultiu per als quals l'haja d'utilitzar, per mitjà de la consulta corresponent al Registre Oficial de Productes Fitosanitaris del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (web: <http://www.mapa.es/es/agricultura/pags/fitos/registro/menu.asp>).»

València, 17 de gener de 2008.- El director general d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària, p. s. (el secretari autonòmic d'Agricultura, Pesca i Alimentació, art. 3, Decret 121/2007, del Consell): Vicente Riera Balbastre.

Mapa web