Ficha disposicion

Ficha disposicion





Llei 10/1986, de 30 de desembre, d'Organització Bibliotecària de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 500 de 07.01.1987
Referència Base de Dades:  0021/1987
 



Llei 10/1986, de 30 de desembre, d'Organització Bibliotecària de la Comunitat Valenciana.

Sia notori i manifest a tots els ciutadans, que les Corts Valencianes han aprovat, i jo, d'acord amb el que estableixen la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, en nom. del Rei, promulgue la Llei següent:

PREÀMBUL

La Constitució Espanyola a l'article 44 estableix que els poders públics promouran i tutelaran l'accés a la cultura, a la qual tots tenen dret. Correspon a la Generalitat Valenciana, per Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, i d'acord amb l'article segon, fomentar les peculiaritats del poble valencià i facilitar la seua participació en la vida política, econòmica, cultural i social.

Com a mitjà de fer efectiu allò esmentat als articles anteriors, l'accés a la lectura, dret de tots els ciutadans com a servei públic que és, ha de ser emparat i garantit per la Llei.

Les àmplies perspectives que les circumstàncies actuals obrin al desenvolupament cultural valencià fan necessari establir un març jurídic en el qual organitzar i desplegar la política bibliotecària de la Comunitat Valenciana.

La Generalitat Valenciana que, en virtut de l'article 31.6 de l'esmentada Llei Orgànica, té competència exclusiva en matèria de biblioteques que no siguen de titularitat estatal, afavoreix un sistema bibliotecari que tinga com a objectius més importants la conservació, l'organització i l'aprofitament públic del nostre patrimoni bibliogràfic

A través d'aquest sistema que estructura i coordina les biblioteques que se li adhereixen, i en virtut de les facultats conferides pels articles esmentats, caldrà fomentar la lectura mitjançant la creació de la infrastructura bibliotecària adequada per a la consecució dels objectius, protegir el patrimoni bibliogràfic i posar-lo al servei de tots els ciutadans, proveir la formació i actualització professionals del personal adscrit als serveis bibliotecaris, millorar aquests serveis permanentment mitjançant la promoció de xarxes urbanes i comarcals d'establiments de lectura i exercitar les funcions de direcció superior i coordinació que garantesquen l'eficàcia del conjunt del sistema bibliotecari.

Totes les biblioteques d'aquest sistema, com a centres culturals d'ús públic, hauran d'aplicar en el compliment dels seus objectius, criteris d'imparcialitat i pluralisme, en el respecte a la diversitat legitima d'opinions, i d'acord amb el que disposa la Constitució Espanyola. Igualment garantitzaran la conservació i l'ús públic de fons i posar interès especial en aquells que formen part del patrimoni bibliogràfic valencià, i adoptaran iniciatives destinades a difondre la nostra cultura i llengua valenciana, i així contribuir a fer efectiu el que assenyala l'article 7 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.

Amb aquest fi, es dicta aquesta Llei que estableix les línies generals del nostre sistema bibliotecari, per aconseguir-ne l'eficàcia plena.

D'acord amb el que disposa a l'article 5 de la Llei 12/1985, de 30 d'octubre, de la Generalitat Valenciana, s'ha consultat el Consell Valencià de Cultura per entendre que aquesta Llei es rellevant dins de l'àmbit cultural.

TITOL PRELIMINAR

Article primer

Es objecte d'aquesta Llei la regulació dels centres integrats en el sistema bibliotecari valencià.

Article segon

1. A l'efecte d'aquesta Llei s'entén per biblioteca pública un conjunt organitzat de llibres, publicacions periòdiques, registres sonors i àudio-visuals, la finalitat del qual és contribuir amb els mitjans tècnics i el personal escaient, al foment cultural, científic o tècnic, l'ensenyament, la investigació, la formació, el foment de la lectura, l'educació permanent i l'enriquiment de l'oci, protecció i difusió de la llengua i cultura valencianes, i que, com a centre de cultura d'ús públic i gratuït, estimula i desplega, bé per si mateix o en col·laboració amb altres entitats, manifestacions culturals al servei del ciutadà.

2. Les biblioteques públiques es crearan per Resolució del Conseller de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana.

Article tercer

Estan incloses en el sistema bibliotecari valencià les biblioteques següents:

-Les biblioteques de titularitat estatal la gestió de les quals estiga encomanada o s'encomane a la Generalitat Valenciana.

-Aquelles altres biblioteques de titularitat pública o privada i Agències de Lectura creades per convenis formalitzats pel Govern de la Generalitat Valenciana amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquesta Llei, així com les que en el futur es creen mitjançant els convenis oportuns i amb les particularitats que si s'escau poguessen procedir.

-Les biblioteques que cree la Generalitat Valenciana.

Article quart

1. La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, dins de l'àmbit de competència de la Generalitat Valenciana, exerceix la direcció superior, la coordinació i la inspecció de les biblioteques que s'integren en elsistema bibliotecari valencià.

2. La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència haurà d'elaborar i mantenir actualitzat un inventari de totes les biblioteques integrades en el seu sistema bibliotecari i se'n reservarà el desenvolupament reglamentari de les normes que en regulen l'estructura i el funcionament.

TITOL I

Sistema bibliotecari valencià

Article cinqué

El sistema bibliotecari valencià dependent de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència està constituït per:

a) El Consell de Biblioteques.

b) Centres Bibliotecaris: La Biblioteca Valenciana i les altres biblioteques que s'especifiquen als apartats de l'article tercer d'aquesta Llei.

CAPITOL I

El Consell de Biblioteques

Article sisé

1. Es crea el Consell de Biblioteques com a òrgan consultiu i assessor de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència en les matèries relacionades amb el sistema bibliotecari valencià.

2. El Consell de Biblioteques estarà format pel President, el Vice-president i els Vocals.

3. Serà President el Conseller de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana.

4. Serà Vice-president el Director General de Cultura.

5. Seran Vocals natos:

-Els Presidents de les Diputacions d'Alacant, Castelló i València, que podran delegar en un diputat provincial.

-El Director de la Biblioteca Valenciana.

-El Cap del Servei del Llibre, Arxius i Biblioteques, que actuarà com a Secretari del Consell.

6. Seran Vocals designats:

-Fins sis membres de lliure designació del Conseller de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana, entra persones de reconegut prestigi en l'àmbit bibliotecari i cultural. D'ells, tres seran nomenats pel Conseller de Cultura, Educació i Ciència, a proposta del Consell Valencià de Cultura.

7. El Consell de Biblioteques es reunirà almenys dues vegades a l'any.

8. S'haurà d'escoltar el Consell de Biblioteques pel que fa a:

a) La direcció superior i coordinació tècnica i la inspecció de les biblioteques del sistema bibliotecari valencià.

b) La distribució anual del crèdit consignat en el Pressupost de la Generalitat destinat al finançament del sistema bibliotecari valencià.

c) La planificació bibliotecària.

d) L'elaboració d'aquells reglaments i convenis que hagen de regir els Centres dependents del sistema bibliotecari valencià.

e) L'aprovació dels criteris d'unificació de tècniques i mètodes biblioteconòmics que han de ser d'adopció obligada pels Centres dependents del sistema bibliotecari valencià, d'acord amb les normes recomanades pels organismes internacionals competents, per facilitar l'intercanvi d'informació entre el valencià i altres sistemes bibliotecaris.

CAPITOL II

Centres Bibliotecaris. Disposicions comunes

Article seté

1. La Generalitat Valenciana consignarà anualment en els pressupostos les partides destinades a la creació, el manteniment i l'ajuda a les biblioteques del sistema.

2. Les Entitats o Institucions titulars de biblioteques que pertanyen al sistema bibliotecari valencià consignaran igualment en els pressupostos les partides destinades a manteniment i increment bibliogràfic de les seues biblioteques amb les particularitats que contemplen els respectius convenis.

3. Els locals i les instal·lacions de les biblioteques del sistema bibliotecari valencià hauran d'adequar-se a la normativa establerta per la Generalitat Valenciana.

La Biblioteca Valenciana

Article vuité

1. La Biblioteca Valenciana, com a primer Centre bibliogràfic de la Comunitat, té com a missió reunir, conservar i difondre el patrimoni bibliogràfic valencià i tota la producció impresa, sonora i visual de i sobre la Comunitat Valenciana, i constituir-se amb caràcter obligatori en receptora d'un dels exemplars procedents de les oficines del Dipòsit Legal.

2. S'encarregarà com a central tècnica dels treballs bibliotecaris comuns del sistema bibliotecari valencià, d'elaborar i de difondre la informació bibliogràfica sobre la producció editorial valenciana i de mantenir la cooperació amb els serveis bibliotecaris de diferents àmbits.

3. Elaborarà i serà dipositària del Catàleg Col lectiu de la Comunitat Valenciana, de manera que s'afavoresca la integració d'aquest en tots aquells catàlegs col·lectius de la resta d'Espanya, o internacionals, bé estiguen en formació, o es promoguen en un futur i el caràcter del qual s'adeqüeu a l'àmbit cobert pel sistema bibliotecari valencià.

4. Els fons bibliogràfics, hemerogràfics i àudio-visuals que formen part del patrimoni cultural valencià i que siguen adquirits per la Generalitat Valenciana, seran dipositats preferentment en aquesta, qualsevulla que siga la temàtica i el lloc de procedència.

Biblioteques públiques municipals

Article nové

1. A l'àmbit de l'Administració Municipal podran subscriure convenis amb el Govern de la Generalitat Valenciana.

a) Els Municipis de menys de 5000 habitants perquè disposen de serveis bibliotecaris suficients.

b) Els Municipis de més de 5000 habitants perquè creen i mantinguen biblioteques públiques.

2. Totes les biblioteques públiques municipals incorporades al sistema bibliotecari valencià hauran de tenir les seccions següents: secció infantil-juvenil, secció d'adults, seccions de publicacions periòdiques i secció local; correspon a aquesta última l'adquisició, i la conservació de tot el material bibliogràfic, hemerogràfic i àudio-visual d'interés local.

3. En aquestes biblioteques seran obligatoris els serveis següents:

a) Sala de lectura.

b) Préstec a domicili amb les excepcions que s'establesquen.

c) Publicacions periòdiques.

4. Als Municipis de més de 25.000 habitants, el Govern de la Generalitat Valenciana impulsarà la creació i el manteniment, mitjançant els convenis oportuns, d'una xarxa bibliotecària urbana, d'acord amb les característiques del seu terme municipal.

5. La Generalitat Valenciana potenciarà la cooperació entre les biblioteques públiques municipals i la creació de xarxes bibliotecàries comarcals.

6. Els Municipis les biblioteques dels quals formen part d'una xarxa comarcal, hauran de consignar en els pressupostos anuals, les despeses previstes per a activitats comuns, sense perjudici de la cooperació econòmica que la Generalitat Valenciana puga establir.

7. Els Municipis titulars de biblioteques adherides a una xarxa comarcal hauran de designar una d'aquestes perquè es constituesca en centre de l'esmentada xarxa.

Biblioteques escolars

Article deu

1. Es promourà la creació i/o manteniment de biblioteques escolars als Centres dels nivells o de les modalitats diferents de l'ensenyament no universitari.

2. La funció bàsica d'aquestes biblioteques serà proporcionar als Centres, als quals són útils, el material bibliogràfic necessari per al compliment de les funcions pedagògiques, així com educar l'alumne en el correcte maneig i utilització dels seus fons.

Biblioteques especialitzades

Article onze

1. Són biblioteques especialitzades, als efectes d'aquesta Llei, aquelles que contribueixen a la investigació i són útils als organismes i a les societats públiques o privades de caràcter restringit, i atenen una comunitat específica d'usuaris i subministren informació detallada sobre matèries en un camp concret.

2. En funció de la naturalesa específica d'aquestes biblioteques, podran ser excloses del compliment d'algunes de les obligacions recollides en aquesta Llei, segons el reglament establert per la institució a la qual serveixen.

TITOL II

Personal

Article dotze

1. Les biblioteques adherides al sistema bibliotecari valencià hauran de tenir personal en nombre suficient i amb la qualificació i el nivell tècnic que exigesquen les diferents funcions i tècniques que han d'exercir.

2. La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, a través, de cursos, reunions i seminaris procurarà la formació permanent del personal tècnic en exercici.

3. El Govern de la Generalitat Valenciana establirà els requisits d'accés a les places que convoquen les diferents entitats adscrites al sistema bibliotecari valencià.

DISPOSICIO TRANSITORIA

Les biblioteques que estiguen en l'àmbit d'aquesta Llei, s'hi hauran d'ajustar en el termini de dos anys a partir de l'entrada en vigor del seu desplegament reglamentari. El Govern de la Generalitat Valenciana proveirà els mitjans necessaris per a la formació del personal que actualment hi treballa.

DISPOSICIO DEROGATORIA

Queden derogades totes les disposicions de categoria igual o inferior que s'oposen al que estableix aquesta Llei a l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

S'autoritza el Consell de la Generalitat Valenciana i la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, en l'àmbit de les seues competències respectives, per dictar totes les disposicions que calguen per al desplegament d'aquesta Llei.

Segona

Aquesta Llei vigirà el mateix dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Per tant, ordene que tots els ciutadans, tribunals, autoritats i poders públics als quals pertoque, observen i facen complir aquesta Llei.

València, 30 de desembre de 1986.

El President de la Generalitat,

JOAN LERMA I BLASCO

Mapa web