Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 31/2017, de 3 de març, del Consell, pel qual es crea la Comissió Interdepartamental de Seguiment i Coordinació del Desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia i d'Impuls i Consolidació del Model Valencià d'Autogovern.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7998 de 13.03.2017
Número identificador:  2017/2072
Referència Base de Dades:  002288/2017
 



DECRET 31/2017, de 3 de març, del Consell, pel qual es crea la Comissió Interdepartamental de Seguiment i Coordinació del Desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia i d'Impuls i Consolidació del Model Valencià d'Autogovern. [2017/2072]

Preàmbul



La consecució del ple desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia i la consolidació real d'un model propi d'autogovern prèviament definit sobre unes bases sòlides són, sens dubte, les dues cares complementàries d'una mateixa moneda. La forma d'exercir l'autonomia política en l'àmbit dels drets, les institucions i les competències, que són els tres eixos sobre els quals es vertebra la norma institucional bàsica de qualsevol comunitat autònoma, depèn en gran manera del tipus d'autogovern que es vulga fer efectiu i, per tant, de quines siguen també les prioritats a l'hora de posar en pràctica unes o altres polítiques públiques.



En aquest sentit, si bé l'acció del Consell queda configurada per la suma de les mesures adoptades per cada un dels seus departaments a partir de les funcions que tinguen atribuïdes, aquesta divisió no pot donar lloc a compartiments estancs ni fer oblidar que tals iniciatives constitueixen peces d'un tot, parts d'un conjunt dirigit a aconseguir fins comuns. Per tal d'assolir un desenvolupament sistemàtic i integrat de les previsions estatutàries, que siga el fidel reflex de la forma d'entendre l'autogovern i d'exercir-lo en benefici del comú de la ciutadania, és necessari comptar amb vies i instruments de seguiment i coordinació interdepartamental que permeten establir, executar i poder valorar els resultats d'un disseny adoptat i compartit per tot el Consell.



Al seu dia, mitjançant el Decret 76/2008, de 23 de maig, del Consell, es va crear la Comissió Interdepartamental per a l'Estratègia de Desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia i de Promoció de l'Autogovern, que durant els anys immediatament posteriors a la seua constitució va funcionar en forma de Ple, Comissió Executiva i Comissió Tècnica. Fins a 2011, en efecte, aquests òrgans van mantenir diverses reunions i, potser, van poder complir els objectius que en van justificar la creació, però el seu treball no va tenir continuïtat i, una vegada analitzada la seua dinàmica interna, s'estima necessari suprimir aqueixa estructura i reemplaçar-la per un sol òrgan més simple, àgil i eficaç.

Dues són les premisses a tindre en compte. D'una banda, que la iniciativa de procedir al desenvolupament específic de les diferents previsions estatutàries correspon als distints departaments del Consell competents per raó de la matèria, i cap òrgan transversal de col·laboració o coordinació no pot suplir-los en aqueixa tasca; d'altra banda, que les funcions relatives al foment de l'autogovern estan expressament assignades actualment a la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de conformitat amb el Decret 7/2015, de 29 de juny, del president de la Generalitat, pel qual determina les conselleries en què s'organitza l'Administració de la Generalitat, en relació amb el Decret 103/2015, de 7 de juliol, del Consell, pel qual estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, i amb el Decret 160/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació.

El perfil del nou òrgan col·legiat uneix, precisament, el respecte als àmbits materials d'actuació de les respectives conselleries, amb el seguiment i la coordinació del desenvolupament de la norma institucional bàsica valenciana que faça cada departament, i, alhora, l'impuls d'un model global d'autogovern sense perjudici de les particularitats que meresca el tractament de cada matèria.

Partint d'aquests paràmetres, la Comissió interdepartamental de seguiment i coordinació del desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia i d'impuls i consolidació del model valencià d'autogovern, es configura com un òrgan col·legiat únic, sense altres òrgans executius o tècnics inferiors que en depenguen, i la interrelació dels quals puga dificultar el compliment dels seus fins. Tant des del punt de vista de la seua composició –que es procurarà que siga paritària quant al gènere de les persones que la integren– com des de la perspectiva del seu règim de funcionament, la nova comissió interdepartamental obeeix a la necessitat de comptar amb un instrument capaç de rebre i analitzar la informació subministrada per cada conselleria, i adoptar pautes i criteris de coordinació del desenvolupament estatutari, amb l'objectiu de materialitzar i fer visible un model d'autogovern que enquadre l'acció política del Consell en el seu conjunt.

El concepte de model valencià d'autogovern també marca una diferència substancial entre la Comissió interdepartamental suprimida i la que ara es crea. No es tracta de considerar l'autogovern com una cosa que únicament s'exerceix, es fomenta o es promociona des dels poders públics, identificant-lo amb una sèrie de competències de distinta índole, amb unes institucions de divers règim jurídic i amb un elenc de drets previstos en l'Estatut i desenvolupats per mitjà dels instruments normatius pertinents. La definició, construcció i plasmació d'un model d'autogovern comporta, a més, delimitar uns principis d'actuació, fixar unes preferències en funció dels interessos generals implicats i actuar d'acord amb aquestes, configurar els serveis públics de la manera que millor permeta cobrir les necessitats de la societat, col·locar en un lloc prioritari la transparència, el bon govern i la participació ciutadana i, en definitiva, establir les bases per a involucrar a tots els valencians i les valencianes en un projecte comú.



La Comissió Interdepartamental de Seguiment i Coordinació del Desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia i d'Impuls i Consolidació del Model Valencià d'Autogovern, pretén contribuir justament a aqueix canvi de perspectiva. L'Estatut d'Autonomia és una norma viva, que evoluciona de forma contínua segons ho fa el bloc de la constitucionalitat a què pertany, i la potencialitat del qual ha de ser la pedra angular del model d'autogovern propi de la Comunitat Valenciana, capaç de respondre als desafiaments plantejats per una ciutadania que, fa temps, va deixar de resignar-se a ser mera espectadora passiva de l'acció de govern.

Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l'Administració de la Generalitat per a 2017.

En virtut d'això, de conformitat amb el que estableixen els articles 18.f, 25, 28.c i 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta del conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, i prèvia deliberació del Consell, en la seua reunió del dia 3 de març de 2017,





DECRETE



Article 1. Objecte

Aquest decret té com a objecte la creació i la regulació de la composició, organització, funcions i aspectes essencials del règim de funcionament de la Comissió Interdepartamental de Seguiment i Coordinació del Desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia i d'Impuls i Consolidació del Model Valencià d'Autogovern.



Article 2. Creació, adscripció i naturalesa de la comissió interdepartamental

1. Es crea la Comissió Interdepartamental de Seguiment i Coordinació del Desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia i d'Impuls i Consolidació del Model Valencià d'Autogovern, adscrita a la conselleria competent en matèria de foment de l'autogovern amb les funcions, la composició i el règim de funcionament establits en aquest decret.



2. L'esmentada comissió interdepartamental és un òrgan col·legiat de l'Administració de la Generalitat a què competeix efectuar el seguiment, estudi i coordinació de les iniciatives adoptades pels distints departaments del Consell per a procedir al desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia, així com elaborar propostes i programar, realitzar i fomentar actuacions tendents a definir, construir i consolidar un model propi d'autogovern per a la Comunitat Valenciana, tot això de conformitat amb les previsions d'aquest decret i en el marc de la normativa vigent que siga aplicable.



Article 3. Funcions de la comissió interdepartamental

1. Correspon a la Comissió Interdepartamental de Seguiment i Coordinació del Desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia i d'Impuls i Consolidació del Model Valencià d'Autogovern:

1.1. En l'àmbit del seguiment i la coordinació del desenvolupament estatutari:

a) Sol·licitar dels distints departaments del Consell informació actualitzada sobre els avantprojectes i projectes normatius que estiguen en tràmit en els seus respectius àmbits materials d'actuació, així com sobre els plans, programes i altres iniciatives polítiques que s'estiguen executant o projectant, i tinguen relació amb el desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia.

b) Elaborar propostes i proporcionar criteris d'actuació, col·laboració i cooperació que, a partir de la informació demanada, puguen contribuir a un desenvolupament coordinat de l'Estatut d'Autonomia, en el marc d'una estratègia conjunta per a tota l'acció del Consell.

1.2. En l'àmbit de l'impuls i la consolidació del model valencià d'autogovern:

a) Elaborar i elevar al Consell a través de la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de foment de l'autogovern, propostes per a l'aprovació de les línies essencials, els eixos d'actuació preferent, els fins i objectius del model.

b) Programar i efectuar balanços periòdics de les actuacions dutes a terme per a complir les finalitats establides en definir el model.



1.3. Qualssevol altres funcions relacionades amb el seu àmbit material d'actuació, atribuïdes per la normativa vigent o expressament encomanades pel Consell.

2. Per a l'adequat exercici de les seues funcions, la comissió interdepartamental mantindrà les necessàries relacions de col·laboració amb altres òrgans col·legiats de l'Administració de la Generalitat els objectius dels quals compartisca i la cooperació dels quals resulte necessària o convenient amb aquest fi.



Article 4. Composició de la comissió interdepartamental

1. La Comissió Interdepartamental de Seguiment i Coordinació del Desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia i d'Impuls i Consolidació del Model Valencià d'Autogovern tindrà la composició següent:



a) Presidència: serà exercida per la persona titular de la conselleria competent en matèria de foment de l'autogovern, o, en la seua substitució, per la persona titular de la vicepresidència.

b) Vicepresidència: serà exercida per la persona titular de la secretaria autonòmica competent en matèria de foment de l'autogovern o, en la seua substitució, per la persona titular del centre directiu competent en la mateixa matèria.

c) Vocalies. Seran ocupades per:

– La persona titular del centre directiu competent en matèria de coordinació interdepartamental de l'acció del Consell, o qui aquesta designe en la seua substitució, que haurà d'ocupar un càrrec amb rang mínim de direcció general dins del mateix departament del Consell.

– La persona titular del centre directiu competent en matèria de relacions amb l'Estat i amb les comunitats autònomes, o qui aquesta designe en la seua substitució, que haurà d'ocupar un càrrec amb rang mínim de direcció general dins de la Presidència de la Generalitat.

– Una persona en representació de la Vicepresidència del Consell, nomenada per la persona titular d'aquest departament, que ocupe un càrrec amb rang mínim de direcció general, o, en la seua substitució, qui designe la persona titular del mateix departament entre les que siguen titulars dels seus centres directius.

– La persona titular de l'Advocacia General de la Generalitat, o qui aquesta designe en la seua substitució, que haurà d'ocupar un càrrec amb rang mínim de direcció general dins de la Presidència de la Generalitat.

– Una persona en representació de la conselleria competent en matèria d'hisenda, nomenada per la persona titular d'aquest departament, que ocupe un càrrec amb rang mínim de direcció general, o, en la seua substitució, qui designe la persona titular del mateix departament entre les que siguen titulars dels seus centres directius.

– Una persona en representació de la conselleria competent en matèria de reformes democràtiques, nomenada per la persona titular d'aquest departament, que ocupe un càrrec amb rang mínim de direcció general, o, en la seua substitució, qui designe la persona titular del mateix departament entre les que siguen titulars dels seus centres directius.

– La persona titular del centre directiu competent en matèria de foment de l'autogovern, o qui aquesta designe en la seua substitució, que haurà d'ocupar un càrrec amb rang mínim de direcció general dins del mateix departament del Consell.

d) Secretaria: serà exercida per una persona funcionària del grup A1, adscrita a la direcció general competent en matèria de foment de l'autogovern, que actuarà amb veu però sense vot.

2. En la designació de les persones integrants de la comissió interdepartamental, ja siguen titulars o suplents, es procurarà respectar una composició de l'òrgan col·legiat tendent a la paritat des de la perspectiva de la igualtat entre dones i homes.



Article 5. Règim de funcionament de la comissió interdepartamental

1. La comissió interdepartamental es reunirà, prèvia convocatòria en temps i forma ordenada per qui ostente la seua Presidència, almenys dues vegades a l'any en sessió ordinària, i en sessió extraordinària sempre que la importància dels assumptes a tractar així ho requerisca.

2. La comissió interdepartamental podrà demanar, a proposta de qualsevol dels seus membres i sempre que els assumptes sotmesos a debat ho facen necessari o convenient, l'assistència, amb veu i sense vot, de les persones titulars dels òrgans directius de les distintes conselleries, així com de personal empleat públic, o de personal especialista extern en la matèria de què es tracte, als efectes d'informar i assessorar l'òrgan col·legiat.

3. La comissió interdepartamental podrà acordar, a proposta de qualsevol dels seus membres, i sempre que s'estime necessari o convenient per al millor exercici de les funcions que té encomanades, la creació de grups de treball per a l'estudi de temes específics dins del seu àmbit material d'actuació.

4. La constitució, la convocatòria, el règim de les sessions, l'adopció d'acords i, en general, el funcionament intern de la comissió interdepartamental, s'ajustaran a allò que s'ha disposat amb caràcter bàsic per als òrgans col·legiats de les distintes administracions públiques pels articles 15 a 18 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i supletòriament, a allò que s'ha previst per als òrgans col·legiats de l'Administració general de l'Estat pels articles 19 a 22 de la mateixa llei.

5. Sense perjudici del que disposa l'apartat anterior, la comissió interdepartamental podrà aprovar normes pròpies de funcionament intern per al millor exercici de les seues atribucions.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Regla de no-despesa

L'execució i el desenvolupament d'aquest decret no podran tenir cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la conselleria amb competències en matèria de foment de l'autogovern, i en tot cas hauran d'atendre's amb els mitjans personals i materials del mateix departament del Consell.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

1. A partir de l'entrada en vigor del present decret, queden expressament derogades les disposicions següents:

a) El Decret 76/2008, de 23 de maig, del Consell, pel qual es crea la Comissió Interdepartamental per a l'Estratègia de Desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia i de Promoció de l'Autogovern.

b) El Decret 168/2011, de 4 de novembre, del Consell, de modificació del Decret 76/2008, de 23 de maig, del Consell, pel qual es va crear la Comissió Interdepartamental per a l'Estratègia de Desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia i de Promoció de l'Autogovern.

c) L'Ordre 2/2011, de 20 de gener, de la Conselleria de Governació, per la qual s'aprova el Reglament de funcionament intern de la Comissió Interdepartamental per a l'Estratègia de Desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia i de Promoció de l'Autogovern.

2. Alhora, queden derogades totes les disposicions, del mateix rang o d'un rang inferior, que s'oposen al que preveu aquest decret.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Normes de desplegament

Es faculta la persona titular de la conselleria competent en matèria de foment de l'autogovern per a dictar totes les disposicions que exigisquen l'aplicació i l'execució d'aquest decret.



Segona. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 3 de març de 2017



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



El conseller de Transparència, Responsabilitat Social,

Participació i Cooperació,

MANUEL ALCARAZ RAMOS

Mapa web