Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 25/2017, de 24 de febrer, del Consell, pel qual es regulen els fons de caixa fixa.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8007 de 24.03.2017
Número identificador:  2017/2385
Referència Base de Dades:  002595/2017
 



DECRET 25/2017, de 24 de febrer, del Consell, pel qual es regulen els fons de caixa fixa. [2017/2385]

PREÀMBUL



L'article 63 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, arreplega la figura dels fons de caixa fixa i, així mateix, estableix que reglamentàriament es determinaran les normes que regulen els pagaments mitjançant bestretes de caixa fixa, especificant els límits quantitatius, les despeses que poden ser satisfetes, l'aplicació al pressupost, el seu règim de justificació i els altres aspectes que resulten necessaris.

La publicació la Llei 1/2015, de 6 de febrer, junt amb el temps transcorregut, l'experiència adquirida i la necessitat d'una cada vegada major transparència i eficiència en la gestió i control dels fons públics, imprescindible la revisió i actualització del Decret 24/1998, de 10 de març, del Govern Valencià, pel qual es regulen els fons de caixa fixa, d'acord amb els principis inspiradors de bon govern que arreplega també la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana en l'article 26.



Així, concreta de forma no exhaustiva el tipus de despesa que pot ser atesa mitjançant bestretes de caixa fixa, i indica que són les relatives a dietes, despeses de locomoció, material no inventariable, conservació, tracte successiu i altres de característiques semblants.

No obstant això, i atès que l'anterior Decret 24/1998, de 10 de març, del Govern Valencià, pel qual es regulaven els fons de caixa fixa, no impedia que es pogueren abonar mitjançant bestretes de caixa fixa despeses del capítol VI del pressupost de despeses, s'ha constatat que certs departaments que integren l'Administració de la Generalitat abonaven aquestes despeses, en casos puntuals, mitjançant aquest sistema de pagament.

Per això, amb aquesta nova norma, i amb caràcter excepcional, es limita aquesta possibilitat a la Presidència de la Generalitat, per raó de la màxima representació institucional que exerceix i de les noves competències assignades en matèria d'emergències, així com de les competències que té assignades, i es fixa un límit quantitatiu per a cada exercici pressupostari.

A més, es concreta el tipus de despesa i els subconceptes corresponents que, en cap cas, poden ser abonats mitjançant el sistema de bestretes de caixa fixa, tot això d'acord amb els principis del bon govern.



Finalment, aquest decret regula el procediment i l'òrgan competent per a la concessió de fons de caixa fixa a cada conselleria i organisme autònom i els seus límits, la designació del personal caixer i de l'habilitat, la situació dels fons, el procediment per a la seua gestió i disposició, la rendició i control de comptes, així com les responsabilitats pel seu incompliment.

Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l'Administració de la Generalitat per a 2017.

Per això, d'acord amb l'article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta del conseller d'Hisenda i Model Econòmic, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, el Consell, prèvia deliberació, en la reunió de 24 de febrer de 2017,





DECRETE



Article 1. Concepte i àmbit d'aplicació

1. Són bestretes de caixa fixa les provisions de fons definides en l'article 63.1 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

2. Les conselleries i organismes autònoms atendran a càrrec dels fons de caixa fixa les despeses periòdiques o repetitives, com les referents a dietes, despeses de locomoció, material no inventariable, conservació, tracte successiu i altres de característiques semblants.

3. Excepcionalment, la Presidència de la Generalitat, per raó de la màxima representació institucional que exerceix, així com per les competències que té assignades –entre altres les relatives al protocol, premsa, emergències, atenció directa al president i el seu Gabinet–, podrà disposar de fons de caixa fixa per a l'atenció de despeses pròpies del capítol VI del pressupost de despeses amb la limitació de 50.000 euros en l'exercici pressupostari, sense perjudici del límit establert en l'apartat corresponent d'aquest article per a pagaments individuals.

4. No s'aplicarà el sistema de bestretes de caixa fixa a les despeses corresponents als subconceptes 226.02, Publicitat i propaganda, excepte les despeses derivades de la publicació en diaris oficials i en la premsa local, quan aquesta siga preceptiva, per tractar-se d'anuncis informatius per licitacions, subhastes, edictes i canvis de localitzacions; 227.07, Estudis i treballs tècnics; 227.99, Altres; així com al concepte 240, Despeses d'edició i distribució de publicacions institucionals.



5. No es podran realitzar, a càrrec d'aquests fons de caixa fixa, pagaments individualitzats superiors a l'import de 5.000,00 euros. Als efectes de l'aplicació d'aquest límit, no podrà fraccionar-se una única despesa en diversos pagaments.

6. Els fons de caixa fixa no tindran la consideració de despeses a justificar.



Article 2. Concessió dels fons de caixa fixa i límits

1. La quantia global d'aquests fons de caixa fixa serà establerta per la secretaria autonòmica competent en matèria de tresoreria, que no podrà excedir del 7 per cent del total dels crèdits inicials del capítol destinat a despeses corrents en béns i serveis dels pressupostos de despeses de cada conselleria o organisme autònom, sense perjudici del límit a què es refereix l'apartat 3 de l'article 1 d'aquest decret, per a despeses corresponents al capítol VI del pressupost de despeses.

2. Correspondrà a les sotssecretaries de cada conselleria, proposar a la secretaria autonòmica competent en matèria de tresoreria, la quantia global i la distribució per caixes pagadores de les bestretes de caixa fixa regulades per aquest decret, així com les modificacions que puguen produir-se en els imports, sempre dins del límit total establert per la secretaria autonòmica competent en matèria de tresoreria. En aquesta proposta s'haurà d'especificar:

a) L'import global del fons sol·licitat per conselleria o organisme autònom.

b) La distribució dels fons per caixes pagadores.

c) El nombre de caixes pagadores dins de cada conselleria o organisme autònom.

d) L'existència, si és el cas, de subcaixes.

3. Les propostes raonades a què fa referència aquest article es remetran a la secretaria autonòmica competent en matèria de tresoreria, que les aprovarà mitjançant una resolució en el cas que ho estime així.



Article 3. Designació del personal caixer i habilitat

1. La gestió dels fons de caixa fixa l'efectuarà el personal caixer i habilitat designat per al compliment d'aquesta funció.

2. Correspon la designació del personal caixer i de l'habilitat a les sotssecretaries de les conselleries i a les unitats equivalents, a proposta de les caporalies o direccions dels serveis, centres, oficines o dependències de la Generalitat en què s'utilitze aquest procediment de fons de caixa fixa per al pagament de les seues obligacions econòmiques. La designació s'efectuarà entre el personal que hi preste els seus serveis i haurà de ser comunicat de forma escrita i immediata a la secretaria autonòmica competent en matèria de tresoreria, que elaborarà un cens general de caixes, del personal caixer i habilitat adscrits a aquestes.





Article 4. Situació dels fons

1. Els fons de caixa fixa s'ingressaran en els comptes corrents oberts a aquest efecte en l'entitat o entitats financeres que establisca la secretaria autonòmica competent en matèria de tresoreria, d'acord amb la normativa vigent sobre la matèria.

2. Els procediments relatius als fluxos de fons els establirà la Tresoreria de la Generalitat.

3. Els fons lliurats, d'acord amb el que preveu aquest decret, tindran, en tot cas, el caràcter de fons públics i formaran part integrant del Tresor de la Generalitat.



Article 5. Procediment de gestió

Les despeses que s'han d'atendre amb bestretes de caixa fixa hauran de seguir la tramitació establerta en cada cas, i haurà de quedar-ne constància documental. L'òrgan competent per a reconèixer l'obligació dirigirà a la persona responsable de la caixa l'ordre de pagament corresponent, que haurà de figurar en les factures, rebuts o qualsevol altre justificant que reflectisca la reclamació o dret de la persona creditora.



Article 6. Disposició dels fons

1. Amb caràcter general, la disposició de fons de caixa fixa haurà de produir-se a mesura que les obligacions a què estiguen afectes s'hagen de satisfer, en aquest moment el personal caixer i habilitat mancomunadament lliuraran xecs nominatius o ordres de transferència a càrrec del compte corrent respectiu.

2. Per a l'atenció de necessitats imprevistes i despeses d'escassa quantia, es podran extraure fons i depositar-los en les mateixes habilitacions, fins a un import màxim de 1.000 euros, i la quantitat sol·licitada per aquest concepte s'haurà d'incloure en la proposta raonada de distribució de fons de caixa fixa assenyalada en l'article 2 i ser aprovada per resolució de la secretaria autonòmica competent en matèria de tresoreria.

3. Per resolució de la secretaria autonòmica competent en matèria de tresoreria, amb la sol·licitud prèvia justificativa de les seues necessitats per les sotssecretaries o unitats equivalents, podrà autoritzar-se el manteniment d'efectiu per import superior a 1.000 euros.



Article 7. Rendició de comptes

1. Els comptes justificatius els formaran i rendiran el personal caixer respectiu i aniran acompanyats de les factures i la resta de documents originals que justifiquen l'aplicació dels fons, hauran de ser aprovats per les sotssecretaries o direccions de les unitats equivalents a què les caixes estiguen adscrites.

2. Les sotssecretaries o unitats equivalents a què les caixes estiguen adscrites justificaran l'aplicació o situació dels fons conforme establisca la conselleria competent en matèria d'hisenda.



Article 8. Control de comptes

La intervenció delegada que corresponga a la conselleria o organisme autònom a què estiguen adscrits els comptes, examinarà aquests i els documents que els justifiquen, i podrà utilitzar procediments de mostreig d'acord amb les instruccions que a fi d'establir un control reforçat dels comptes justificatius dicte la Intervenció General de la Generalitat.





Article 9. Responsabilitats

Els perjudicis econòmics que puguen derivar-se per a la Generalitat, com a conseqüència de l'incompliment del que disposa aquest decret i les seues normes de desplegament, seran exigibles a les persones responsables, d'acord amb el que disposen els articles 144 i següents de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogacions normatives

Queden derogades les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior en allò que s'oposen al que preceptua aquest decret, en especial el Decret 24/1998, de 10 de març, del Govern Valencià, pel qual es regulen els fons de caixa fixa.





DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única. Règim jurídic transitori

Transitòriament, i fins a l'entrada en vigor de les normes de desenvolupament d'aquest decret, es manté en vigor l'Ordre de 17 d'abril de 1998, de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Administració Pública, per la qual es desenvolupa el Decret 24/1998, de regulació de fons de caixa fixa, en tot allò que no s'opose al que disposa aquest decret.



DISPOSICIONS FINALS



Primera. Desplegament normatiu

S'autoritza la conselleria competent en matèria d'hisenda perquè dicte les normes de desplegament d'aquest decret.



Segona. Modificació de l'article 2.2, paràgraf segon, del Decret 137/2012, de 14 de setembre, del Consell, pel qual es regula la intervenció de la inversió

Es modifica l'article 2.2, paràgraf segon, del Decret 137/2012, de 14 de setembre, del Consell, pel qual regula la intervenció de la inversió de fons, que queda redactat en els termes següents:

«Queden excloses del que disposa aquest precepte les despeses que es tramiten a través del sistema de caixa fixa, així com qualssevol altres que no superen les quanties establertes en la vigent normativa en matèria de contractes del sector públic per als contractes menors, en els quals resultarà suficient la mera existència d'una factura rebuda de conformitat.»



Tercera. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 24 de febrer de 2017



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



El conseller d'Hisenda i Model Econòmic,

VICENT SOLER I MARCO

Mapa web