Ficha disposicion

Ficha disposicion





ACORD de 25 d'abril de 2014, del Consell, pel qual s'adeqüen els espais protegits de la Xarxa Natura 2000 marins i maritimoterrestres al repartiment de competències en el medi marí establit en la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7262 de 28.04.2014
Número identificador:  2014/3759
Referència Base de Dades:  003672/2014
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Infraestructures, Territori i Medi Ambient
    Grup temàtic: Legislació, Reglamentació
    Matèries: Medi ambient
    Descriptors:
      Temàtics: protecció de la fauna, au, zona protegida



ACORD de 25 d'abril de 2014, del Consell, pel qual s'adeqüen els espais protegits de la Xarxa Natura 2000 marins i maritimoterrestres al repartiment de competències en el medi marí establit en la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat. [2014/3759]

El Consell, en la reunió del dia 25 d'abril de 2014, va adoptar l'acord següent:



L'aportació de la Comunitat Valenciana a la Xarxa Ecològica Europea Natura 2000, creada per la Directiva 92/43/CEE, del Consell, es concreta en l'actualitat en 94 llocs d'importància comunitària (LIC) i 43 zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA), que es projecten sobre l'àmbit terrestre, però també sobre el marí.

La proposta de llocs d'importància comunitària (LIC) per a la seua incorporació a la Xarxa Natura es va realitzar per mitjà de l'Acord de 10 de juliol de 2001, del Consell, i l'efectiva incorporació a esta xarxa va tindre lloc per mitjà de la Decisió de la Comissió, de 19 de juliol de 2006, per la qual es va adoptar la llista de LIC de la regió biogeogràfica mediterrània. Estos llocs han de ser ara declarats com a Zones d'Especial Conservació (ZEC), d'acord amb la normativa comunitària.

D'altra banda, l'Acord de 5 de juny de 2009, del Consell, va ampliar la Xarxa de Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) de la Comunitat Valenciana, per a donar resposta a les exigències derivades de la Sentència del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees de 28 de juny de 2006.

Com s'ha indicat, hi ha espais LIC i ZEPA que es projecten sobre el medi marí, per la qual cosa cal tindre en compte les regles de repartiment de competències establides per a este medi en la legislació bàsica estatal, és a dir, en la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, i en la Llei 41/2010, de 29 de desembre, de Protecció del Medi Marí.

La Llei 42/2007 regula el repartiment de competències en l'àmbit marí en els articles 6.a i 36.1. L'article 6.a indica que «correspon a l'Administració General de l'Estat, a través del Ministeri de Medi Ambient, l'exercici de les funcions administratives a què fa referència esta llei, respectant el que disposen els estatuts d'autonomia de les comunitats autònomes del litoral, en els casos següents: a) quan es tracte d'espais, hàbitats o àrees crítiques situats en àrees marines sota sobirania o jurisdicció nacional, sempre que no concórreguen els requisits de l'article 36.1». D'altra banda, l'article 36.1 de la llei mencionada, a què s'al·ludix directament en l'article 6, indica que «correspon a les comunitats autònomes la declaració i la determinació de la fórmula de gestió dels espais naturals protegits en el seu àmbit territorial i en les aigües marines quan, per a estes últimes, en cada cas existisca continuïtat ecològica de l'ecosistema marí amb l'espai natural terrestre objecte de protecció, avalada per la millor evidència científica existent». En paral·lel, la Llei 41/2010, de 29 de desembre, de Protecció del Medi Marí regula, en l'article 28.c les funcions de l'Administració General de l'Estat, i establix que correspon a esta administració la declaració i gestió de les zones especials de conservació i de les zones d'especial protecció per a les aus en el medi marí.



L'Acord de 5 de juny de 2009, del Consell, d'ampliació de la xarxa de zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA), ja va tindre en compte estes previsions competencials quan va indicar expressament en l'apartat quint que «este acord s'adopta sense perjuí de les competències de l'Administració de l'Estat, d'acord amb el que preveu la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, respecte de les ZEPA ubicades en el medi marí».

En este context, el ministeri amb competències en matèria de medi ambient ha donat mostres de la seua voluntat d'assumir de manera efectiva les competències dels espais de la Xarxa Natura 2000 ubicats en el mar. Recentment, s'han intensificat les relacions i reunions entre la Generalitat i l'Administració General de l'Estat tendents a dilucidar quins espais de la Xarxa Natura 2000 són competència de la primera i quins són de la segona. El primer fruit d'estos treballs va ser la proposta de repartiment plasmada en l'escrit del director general de Medi Natural, de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient (CITMA), al director general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), de data 25 de setembre de 2012, que va ser acceptada per este organisme per mitjà d'un escrit de 5 de novembre de 2012.



La solució adoptada per ambdós parts implicava tres qüestions. La primera, el reconeixement exprés per part de la Generalitat de la competència de l'Administració General de l'Estat (AGE) per a la declaració i gestió dels espais de la Xarxa Natura 2000 situats íntegrament en aigües marines. Estos espais són els següents:



LIC ZEPA

Alguers de Borriana– Nules-Moncofa

L'Almadrava L'Almadrava

Costa d'Orpesa i Benicàssim

Cap Roig





La segona, segregar la part terrestre de la marina en aquells espais de la Xarxa Natura 2000 maritimoterrestres en els quals la Generalitat entén que no es pot justificar l'existència de continuïtat ecològica del medi marí amb el medi terrestre protegit, i queda la part terrestre sota la competència de la Generalitat i la part marina sota la competència de l'AGE. Els espais que havien de ser objecte de segregació eren estos:





LIC ZEPA

Illes Columbretes Illes Columbretes

Costa d'Orpesa i Benicàssim

Tabarca Illots de Tabarca

Cap de les Hortes

Cap Roig

Ifac Ifac i litoral de la Marina

Penya-segats de la Marina





Finalment, i en tercer lloc, realitzar els estudis necessaris per a constatar i justificar la continuïtat ecològica entre el medi marí i el medi terrestre protegit d'aquells espais de caràcter maritimoterrestre de la Xarxa Natura 2000 per als quals pot justificar-se esta continuïtat, atés, a més, que també gaudixen de la consideració de parc natural, perquè van estar sota la gestió de la Generalitat per ser llocs emblemàtics per a la societat valenciana i per disposar ja d'estructures de planificació, gestió i participació assentades. Estos espais són els següents:





LIC ZEPA

Serra d'Irta Serra d'Irta

Prat de Cabanes i Torreblanca Prat de Cabanes i Torreblanca

L'Albufera L'Albufera

Montgó Montgó – Cap de Sant Antoni

Serra Gelada i litoral de la Marina Baixa Illots de Benidorm i Serra Gelada





A partir d'estos antecedents, per mitjà de la Resolució de 3 de desembre de 2012, la consellera d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient va acordar iniciar les labors necessàries per a l'adequació dels espais protegits de la Xarxa Natura 2000 a la Comunitat Valenciana al repartiment de competències en el medi marí establit en la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, mitjançant un acord del Consell.

En esta resolució, la consellera encomanava a la Direcció General de Medi Natural la realització dels estudis necessaris per a constatar i justificar la continuïtat ecològica de l'àmbit terrestre i marí dels espais esmentats en el paràgraf anterior. Esta justificació s'ha produït per mitjà de l'emissió i el trasllat dels corresponents informes de continuïtat ecològica, que han sigut validats pel MAGRAMA per mitjà dels escrits següents:



LIC ZEPA Remissió de l'informe de continuïtat ecològica per la CITMA Conformitat per part del MAGRAMA

Serra d'Irta Serra d'Irta 17.06.2013 11.07.2013

Prat de Cabanes i To-rreblanca Prat de Cabanes i Torre-blanca 09.10.2013 12.11.2013

L'Albufera L'Albufera 11.03.2013 25.03.2013

Montgó Montgó-Cap de Sant Antoni 21.11.2013 10.01.2014

Serra Gelada i litoral de la Marina Baixa Illots de Benidorm i Serra Gelada 05.12.2013 03.02.2014





Igualment, la resolució esmentada va encomanar a la Direcció General de Medi Natural la realització de les labors necessàries per a formalitzar un conveni de col·laboració amb l'Administració General de l'Estat a fi de realitzar accions coordinades de gestió i seguiment dels espais limítrofs que són competència d'ambdós administracions. Este conveni de col·laboració serà subscrit, si és el cas, després de l'adopció d'este acord.

Finalment, la consellera va encomanar a la Direcció General de Medi Natural, una vegada constatada la continuïtat ecològica en els espais anteriorment indicats, la tramitació de l'oportú expedient administratiu que concloguera amb un acord del Consell pel qual es donara publicitat als espais de la Xarxa Natura 2000 que són competència de la Generalitat, i a la seua nova delimitació.

Després de la realització de tots estos treballs de justificació de la continuïtat de determinats espais i, per tant, de segregació de la part terrestre i marina en aquells sense continuïtat ecològica demostrable, i de reconeixement de la gestió estatal dels que són totalment marins, l'àmbit espacial de la Xarxa Natura 2000 que és competència de la Generalitat quedaria, per tant, modificat, i és necessari, a fi de la seguretat jurídica, donar-li una publicitat adequada a fi que, tant els administrats com les administracions afectades, sàpien amb claredat i certesa en quins casos correspon a l'Administració autonòmica la declaració de ZEC, l'aprovació de les mesures de conservació de les ZEC i les ZEPA i l'avaluació de repercussions dels plans, programes i projectes sobre els espais protegits de la Xarxa Natura 2000.



En la tramitació d'este acord no s'ha considerat necessària l'obertura del tràmit d'informació pública i audiència, atés que no es creen nous espais, ni s'amplia o reduïx la superfície total de la Xarxa Natura 2000 terrestre i marina de la Comunitat Valenciana. Hi ha tan sols una redelimitació administrativa dels espais ja existents per qüestions merament competencials.

En virtut de les anteriors consideracions i a proposta de la consellera d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, el Consell



ACORDA



Primer

Reconéixer la competència de l'Administració General de l'Estat, en virtut dels articles 6 i 36 de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, i de l'article 28.c de la Llei 41/2010, de 29 de desembre, de Protecció del Medi Marí, per a l'exercici de les funcions administratives de declaració i gestió dels espais protegits de la Xarxa Natura 2000 situats íntegrament en aigües marines següents:



LIC ZEPA

ES5222007-Alguers de Borriana– Nules-Moncofa

ES5212005-L'Almadrava ES5212005-L'Almadrava

ES0000447-Costa d'Orpesa i Benicàssim

ES5213033– Cap Roig





Segon

Aprovar la nova delimitació i denominació, si és el cas, dels llocs d'importància comunitària (LIC) que a continuació es relacionen, una vegada realitzada la segregació de la part marina. Estos llocs d'importància comunitària queden, per convertir-se en espais únicament terrestres, sota la competència de la Generalitat, de conformitat amb el que establix la Llei 42/2007, de 13 de desembre. Així mateix, es dividix l'àmbit terrestre del LIC de Tabarca per a donar lloc a dos espais diferenciats, de manera que se'n facilite la gestió posterior:





LIC

Codi i denominació en l'Acord de 10 de juliol de 2001, del Consell Nou codi i denominació

ES000061-Illes Columbretes ES000061-Àrees emergides de les Illes Columbretes

ES5223037– Costa d'Orpesa i Benicàssim ES5223037-Litoral de Benicàssim

ES5213024– Tabarca ES5213024-Illa de Tabarca

ES0000462-Clot de Galvany

ES5213032-Cap de les Hortes ES5213032-Cap de les Hortes

ES5213033-Cap Roig ES5213033-Litoral de Cap Roig

ES5211009-Ifac ES5211009-Penyal d'Ifac

ES5213018-Penya-segats de la Marina ES5213018-Penya-segats de la Marina





La nova de limitació gràfica d'estos espais està descrita en l'annex II del present acord.

L'exercici de les funcions administratives de declaració i gestió de la part marina segregada en estos espais correspon a l'Administració General de l'Estat.



Tercer

Aprovar la nova delimitació i denominació, si és el cas, de les zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA) següents, una vegada realitzada la segregació de la part marina, les quals queden, per convertir-se en espais únicament terrestres, sota la competència de la Generalitat, de conformitat amb el que establix la Llei 42/2007, de 13 de desembre:





ZEPA

Denominació en l'Acord de 5 de juny de 2009, del Consell Nova denominació

ES0000061-Illes Columbretes ES0000061-Àrees emergides de les Illes Columbretes

ES0000214-Illots de Tabarca ES0000214-Illa de Tabarca

ES0000459-Ifac i litoral de la Marina ES0000459-Penyal d'Ifac

ES5213018– Penya-segats de la Marina ES5213018– Penya-segats de la Marina





La nova delimitació gràfica d'estes ZEPA figura en l'annex II d'este acord i substituirà la delimitació gràfica estos espais realitzada per l'annex II de l'Acord de 5 de juny de 2009, del Consell, d'ampliació de la Xarxa de Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) de la Comunitat Valenciana. L'annex III del present acord conté les fitxes descriptives d'estes ZEPA, una vegada fets els ajustos necessaris derivats de la segregació de la part marina. Estes fitxes substituiran les fitxes sobre els espais esmentats contingudes en a l'annex I de l'acord abans mencionat.



L'exercici de les funcions administratives de declaració i gestió de la part marina segregada en estos espais correspon a l'Administració General de l'Estat.



Quart

Declarar que seguixen sota la competència de la Generalitat, una vegada constatada la continuïtat ecològica, els espais protegits de la Xarxa Natura 2000 de caràcter maritimoterrestre següents:



LIC ZEPA

ES5223036-Serra d'Irta ES0000444-Serra d'Irta

ES0000060-Prat de Cabanes i Torreblanca ES0000060-Prat de Cabanes i Torreblanca

ES0000023-L'Albufera ES0000471-L'Albufera

ES5211007-Montgó ES0000454-Montgó – Cap de Sant Antoni

ES5213021-Serra Gelada i litoral de la Marina Baixa ES0000121-Illots de Benidorm i Serra Gelada





Quint

Aprovar la llista definitiva d'espais protegits de la Xarxa Natura 2000 la declaració i gestió dels quals són competència de la Generalitat:





Llocs d'Importància Comunitària (LIC) Zones d'Especial Conservació (ZEC)

1. Penyagolosa (ES5223004)

2. Tinença de Benifassà, Turmell i Vallivana (ES5233001)

3. L'Alt Maestrat (ES5223002)

4. Cova Obscura (Atzeneta del Maestrat) (ES5224001) Cova Obscura (Atzeneta del Maestrat) (ES5224001)

5. Riu Bergantes (ES5223029)

6. Serra d'en Galceran (ES5223055)

7. Serra d'Irta (ES5223036)

8. Marjal de Peníscola (ES58222002)

9. Àrees emergides de les Illes Columbretes (ES0000061)

10. Prat de Cabanes i Torreblanca (ES0000060)

11. Desert de les Palmes (ES5221002)

12. Litoral de Benicàssim (ES5223037)

13. Forat d'en Ferràs (Orpesa) (ES5223053) Forat d'en Ferràs (Orpesa) (ES5223053)

14. Desembocadura del Millars (ES0000211)

15. Curs alt del riu Millars (ES5222004)

16. Alt Palància (ES5223005)

17. Curs mitjà del riu Palància (ES5232003)

18. Serra d'Espadà (ES5222001)

19. Serra Calderona (ES5232002)

20. Marjal de Nules (ES5222005)

21. Marjal d'Almenara (ES5223007)

22. Marjal dels Moros (ES0000148)

23. Cova del Sardiner (Sagunt) (ES5234001) Cova del Sardiner (Sagunt) ES5234001)

24. Platja de Moncofa (ES5222006)

25. Puebla de San Miguel (ES5233006)

26. Ríos del Rincón de Ademuz (ES5232004)

27. Arroyo Cerezo (ES5233035)

28. Sabinar de Alpuente (ES5233008)

29. Alt Túria (ES5232006)

30. Lavajos de Sinarcas (ES5232005)

31. Sierra de Negrete (ES5233009)

32. Hoces del Cabriel (ES5233010)

33. Sierra de Malacara (ES5233044)

34. Túnel de Carcalín (Buñol) (ES5234003) Túnel de Carcalín (Buñol) (ES5234003)

35. Cueva del Barranco Hondo (Cheste) (ES5234004) Cueva del Barranco Hondo (Cheste) (ES5234004)

36. Serres de Martés i l'Ave (ES5233011)

37. Muela de Cortes i Caroig (ES5233040)

38. Avenc de les Graelles (ES5233048) Avenc de les Graelles (ES5233048)

39. Vall de Ayora i Sierra del Boquerón (ES5233012)

40. Sierra del Mugrón (ES5233034)

41. Cueva Negra (Ayora) (ES5234002) Cueva Negra (Ayora) (ES5234002)

42. Riu Xúquer (ES5232007)

43. Cova de la Moneda (Cotes) (ES5233050) Cova de la Moneda (Cotes) (ES5233050)

44. Cova de les Meravelles (Llombai) (ES5233051) Cova de les Meravelles (Llombai) (ES5233051)

45. Túnel de Canals (ES5214002) Túnel de Canals (ES5214002)

46. Curs mitjà del riu Albaida (ES5232008)

47. Serra del Castell de Xàtiva (ES5232009)

48. Cova dels Mosseguellos (Vallada) (ES5214003) Cova dels Mosseguellos (Vallada) (ES5214003)

49. Sima de l'Àguila (Picassent) (ES5234005) Sima de l'Àguila (Picassent) (ES5234005)

50. L'Albufera (ES0000023)

51. Cap de Cullera (ES5232010)

52. Ullals del riu Verd (ES5233047)

53. Serra de Corbera (ES5233013)

54. Cova de les Meravelles (Alzira) (ES5234006) Cova de les Meravelles (Alzira) (ES5234006)

55. Serres del Montdúver i Marxuquera (ES5233015)

56. Cova de les Rates Penades (Rótova) (ES5233049) Cova de les Rates Penades (Rótova) (ES5233049)

57. Cova Xurra (Gandia) (ES5234007) Cova Xurra (Gandia) (ES5234007)

58. Marjal de la Safor (ES5233030)

59. Serra de la Safor (ES5233041)

60. Dunes de la Safor (ES5233038)

61. Serra d'Enguera (ES5233045)

62. Els Alforins (ES5213054)

63. Marjal de Pego-Oliva (ES0000147)

64. Serres de Mariola i Carrascar de la Font Roja (ES0000213)

65. Cova Juliana (ES5214004) Cova Juliana (ES5214004)

66. Valls de la Marina (ES5213042)

67. Riu Gorgos (ES5212004)

68. El Montgó (ES5211007)

69. Penya-segats de la Marina (ES5213018)

70. Penyal d'Ifac (ES5211009)

71. Serra Gelada i litoral de la Marina Baixa

72. (ES5213021)

73. Sierra de Salinas (ES5213039)

74. Laguna de Salinas (ES5212006)

75. Salero i Cabecicos de Villena (ES5212007)

76. Maigmó i Serres de la Foia de Castalla

(ES5212008)

77. Aitana, Serrella i Puigcampana (ES5213019)

78. Algepsars de Finestrat (ES5212009) Algepsars de Finestrat (ES5212009)

79. Serres del Ferrer i Bèrnia (ES5213020)

80. Serra de Crevillent (ES5213022)

81. Arenal de Petrer (ES5212010)

82. Cap de les Hortes (ES5213032)

83. Sierra de Callosa de Segura (ES5213023)

84. Sierra de Orihuela (ES5213026)

85. Cueva del Perro (Cox) (ES5214001) Cueva del Perro (Cox) (ES5214001)

86. El Fondo d'Elx-Crevillent (ES0000058)

87. Salines de Santa Pola (ES0000120)

88. Llacunes de la Mata i Torrevieja (ES0000059)

89. Dunes de Guardamar (ES5213025)

90. Illa de Tabarca (ES5213024)

91. Clot de Galvany (ES0000462)

92. Litoral de Cap Roig (ES5213033)

93. Rambla de las Estacas (ES5212011)

94. Sierra de Escalona i Devesa de Campoamor (ES5212012)







ZEPA

1. L'Alt Maestrat, Tinença de Benifassà, Turmell i Vallivana (ES0000465)

2. Penyagolosa (ES0000466)

3. Serra d'Irta (ES0000444)

4. Planiols – Benasques (ES0000445)

5. Desert de les Palmes (ES0000446)

6. Prat de CabanesTorreblanca (ES0000467)

7. Hontanar -La Ferriza (ES0000448)

8. Serra d'Espadà (ES0000468)

9. Àrees emergides de les Illes Columbretes (ES0000061)

10. Desembocadura del Millars (ES0000211)

11. Alto Turia i Sierra del Negrete (ES0000449)

12. Sierra Calderona (ES0000469)

13. Marjal i Estanys d'Almenara (ES0000450)

14. Marjal dels Moros (ES0000470)

15. L'Albufera (ES0000471)

16. Serra de Malacara (ES5233044)

17. Hoces del Cabriel (ES0000472)

18. Sierra de Martés – Muela de Cortes (ES0000212)

19. Montdúver – Marjal de la Safor (ES0000451)

20. Meca -Mugrón – San Benito (ES0000452)

21. Montanyes de la Marina (ES0000453)

22. Montgó – Cap de Sant Antoni (ES0000454)

23. Penya-segats de la Marina (ES5213018)

24. Els Alforins (ES0000455)

25. Marjal de PegoOliva (ES0000487)

26. Serres de Mariola i de la Font Roja (ES0000213)

27. Moratillas (Almela (ES0000456)

28. Sierra de Salinas (ES0000457)

29. Maigmó i Serres de la Foia de Castalla (ES0000458)

30. Penyal d'Ifac (ES0000459)

31. Serra Gelada i litoral de la Marina Baixa (ES0000121)

32. Riu Montnegre (ES0000460)

33. Serres del Sud d'Alacant (ES0000461)

34. Illa de Tabarca (ES0000214)

35. Clot de Galvany (ES0000462)

36. El Fondo d'Elx-Crevillent (ES0000484)

37. Salines de Santa Pola (ES0000486)

38. Cabeço d'Or i la Grana (ES0000463)

39. Llacunes de la Mata i Torrevieja (ES0000485)

40. Sierra de Escalona i Dehesa de Campoamor (ES0000464)







Sext

Es faculta la persona titular de la conselleria competent en matèria de medi ambient per a dur a terme els tràmits necessaris per a remetre este acord al ministeri competent en matèria de medi ambient, a l'efecte de la seua comunicació a la Comissió Europea.





Sèptim

Este acord, amb els tres annexos, serà publicat en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



Valencia, 25 d'abril de 2014



El vicepresident i secretari del Consell,

JOSÉ CÍSCAR BOLUFER









ANNEX I

Delimitació gràfica dels llocs d'importància comunitària (LIC) als quals fa referència l'apartat segon d'este acord















ANNEX II

Delimitació gràfica de les zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA) a les quals fa referència l'apartat tercer d'este acord





ANNEX III

Fitxes descriptives de les zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA) a les quals fa referència l'apartat tercer d'este acord



ÀREES EMERGIDES DE LES ILLES COLUMBRETES



Superfície total: 21,85 ha terrestres.

Província: Castelló.

Municipi: Castelló de la Plana.

Espècies d'aus de l'annex I de la Directiva 79/409/CEE presents en la zona:



Nom comú Nom científic

baldriga cendrosa Calonectris diomedea

escateret Hydrobates pelagicus melitensis

corb marí emplomallat Phalacrocorax aristotelis desmarestii

gavina corsa Larus audouinii

falcó de la reina Falco eleonora





Dades rellevants:

Nidifiquen sis espècies de l'annex I d'este acord.

Inclou, per a la Comunitat Valenciana, el 100 % de les poblacions nidificants de falcó de la reina, i de baldriga cendrosa, així com colònies destacables de corb marí emplomallat, gavina corsa i escateret.



Observacions:

Designada ZEPA en 1988 (ES0000061), amb una superfície de 12.305,97 ha, ja que inclou també 12.284,12 ha marines, que en l'actualitat constituïxen una ZEPA distinta competència de l'Administració General de l'Estat.



Altres proteccions vigents en la zona:

LIC de la mateixa denominació (ES0000061).

ZEPIM.

Reserva natural (àmbit terrestre). Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat, d'Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana.





PENYAL D'IFAC



Superfície total: 49,83 ha terrestres.

Província: Alacant.

Municipis: Calp.

Espècies d'aus de l'annex I de la Directiva 79/409/CEE, presents en la zona:



Nom comú Nom científic

corb marí emplomallat Phalacrocorax aristotelis

còlbia negra Oenanthe leucura





Dades rellevants:

Presenta una colònia recentment establida de corb marí emplomallat. També destaca la presència de la còlbia negra.



Observacions:

ZEPA de nova creació en 2009, la qual comprén també 933,50 ha marines, que en l'actualitat constituïxen una ZEPA distinta competència de l'AGE.



Altres proteccions vigents en la zona:

Coincidix amb el LIC PENYAL D'IFAC (ES5211009).

Parc Natural d'Ifac.





ILLA DE TABARCA



Superfície total: 43,48 ha terrestres.

Província: Alacant

Municipi: Alacant

Espècies d'aus de l'annex I de la Directiva 79/409/CEE presents en la zona:



Nom comú Nom científic

escateret Hydrobates pelagicus melitensis

corb marí emplomallat Phalacrocorax aristotelis





Dades rellevants:

La ZEPA alberga una xicoteta població nidificant d'escateret, concentrada en els illots de la Galera i la Nau. Les illes són utilitzades com a àrea de descans d'aus marines com el corb marí emplomallat i la gavina corsa.



Observacions:

La ZEPA comprén quatre illes o illots: l'Illa Plana o Tabarca (41,9 ha), la Pedrera (1,77 ha), la Galera (0,49 ha) i la Nau (0,48 ha).

Una part xicoteta de l'àmbit (0,94 ha) va ser designada ZEPA en 1991 (ES5213024).

La Generalitat l'amplia en 2009 amb una superfície total de 14.299,77 ha, de les quals 14.256,29 ha eren marines, que en l'actualitat constituïxen una ZEPA distinta competència de l'AGE.



Altres proteccions vigents en la zona:

LIC Illa de Tabarca (ES5213024).





PENYA-SEGATS DE LA MARINA



Superfície: 949,37 ha terrestres.

Província: Alacant.

Municipis limítrofs: el Poble Nou de Benitatxell, Xàbia i Teulada.

Espècies d'aus de l'annex I de la Directiva 79/40CEE presents en la zona:



Nom comú Nom científic

corb marí emplomallat Phalacrocorax aristotelis

falcó pelegrí Falco peregrinus

brúfol Bubo bubo

còlbia negra Oenanthe leucura





Dades rellevants:

El corb marí emplomallat s'ha establit recentment en la zona. També destaca la presència de d'aus rapaces com el falcó pelegrí i el brúfol.





Observacions:

ZEPA de nova creació l'any 2009 la qual comprén també 2.312,96 ha marines, que en l'actualitat constituïxen una ZEPA distinta competència de l'AGE.



Altres proteccions vigents en la zona:

LIC de la misma denominació (ES5213018).

Mapa web