Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 75/2016, de 17 de juny, del Consell, pel qual es regula el Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7811 de 22.06.2016
Número identificador:  2016/4730
Referència Base de Dades:  004474/2016
 



DECRET 75/2016, de 17 de juny, del Consell, pel qual es regula el Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament. [2016/4730]

ÍNDEX



Preàmbul

Article 1. Objecte i adscripció

Article 2. Funcions

Article 3. Estructura

Article 4. Composició i organització

Article 5. Nomenament i cessament dels seus membres

Article 6. El Ple i el seu funcionament

Article 7. Comissió Assessora Permanent

Article 8. Funcionament de la Comissió Assessora Permanent

Article 9. Ponències tècniques

Article 10. Transparència i rendició de comptes

Article 11. Suport tècnic

Article 12. Coordinació

Disposició addicional primera. Constitució del Consell Valencià de Cooperació

Disposició addicional segona. De la incidència pressupostària

Disposició derogatòria única. Derogacions normatives

Disposició final primera. Disposicions supletòries

Disposició final segona. Entrada en vigor





PREÀMBUL



La Llei 6/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de Cooperació al Desenvolupament de la Comunitat Valenciana, estableix el règim jurídic regulador de la cooperació al desenvolupament de la Generalitat i la resta d'entitats dependents d'aquesta. En el capítol III, secció 2a, es defineixen els òrgans de coordinació i assessorament en matèria de cooperació al desenvolupament. Entre altres crea, en l'article 17, el Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament, com a òrgan col·legiat superior de consulta i participació dels distints sectors implicats en l'àmbit d'actuació de la cooperació al desenvolupament que actuen a la Comunitat Valenciana, i remet al desplegament reglamentari la composició, l'organització i el funcionament d'aquest.

Per mitjà del Decret 42/2008, de 4 d'abril, del Consell, es va regular el Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament.

L'ajuda oficial al desenvolupament ha de donar resposta, de forma solidària i transformadora, a les causes estructurals que han produït la situació de pobresa i desigualtat entre els pobles, en compte de limitar-se a la recaptació i transferència de recursos econòmics dels països més rics als més empobrits. Així mateix, ha d'afrontar també una labor d'autocrítica i de denúncia, i reivindicar alternatives als actuals models econòmics i polítiques nacionals i internacionals, que no possibiliten una vida digna i el respecte dels drets humans a totes les persones, en el marc del compliment del Pacte Valencià contra la Pobresa i l'Agenda 2030 per als Objectius de Desenvolupament Sostenible.



L'ajuda oficial al desenvolupament ha de guiar-se pels criteris de coherència, coordinació i complementarietat entre els distints actors i estar enfocada cap a la ciutadania, a qui ha de sensibilitzar i retre comptes, com a reflex de la política pública de cooperació al desenvolupament. Igualment, l'ajuda oficial al desenvolupament ha de basar-se en una estratègia de desenvolupament concebuda i liderada per la Generalitat, en col·laboració amb els agents de la cooperació valenciana i la societat civil de la Comunitat Valenciana. Una cooperació valenciana al desenvolupament que siga construïda amb les propostes i l'esforç compartit de tots els agents de la cooperació valenciana i la ciutadania, constitueix una premissa clau per a l'establiment d'una col·laboració efectiva a partir de l'articulació d'espais de confiança mútua, basats en el diàleg i en l'assumpció per ambdues parts de compromisos i responsabilitats.

En aquest sentit, és necessari configurar el Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament, com a òrgan col·legiat, en un espai públic de participació i debat amb el conjunt dels agents de la cooperació valenciana i la ciutadania, per a debatre la política pública de cooperació al desenvolupament, orientada a l'Agenda 2030 per als Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Aquests nous reptes, als quals s'enfronta la cooperació valenciana al desenvolupament, i els canvis produïts en la societat civil valenciana, que exigeix major transparència i participació en les polítiques públiques, comporten una revisió de la normativa reglamentària en vigor, en alguns aspectes, com ho és el relatiu a la composició del Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament per a incrementar la participació dels agents socials i la representació de tots els grups polítics en les Corts, i aconseguir així un òrgan de consulta i participació més equilibrat i adaptat a la situació actual de la cooperació al desenvolupament a la Comunitat Valenciana, més àgil i eficient quant al funcionament, el règim de sessions, la creació de ponències tècniques i/o grups de treball i en transparència i rendició de comptes.

En virtut d'allò que s'hi ha exposat, d'acord amb el que estableix l'article 49.1.3a de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, segons disposa l'article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 17 de juny de 2016,





DECRETE



Article 1. Objecte i adscripció

1. El Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament,previst en l'article 17 de la Llei 6/2007, es configura com l'òrgan assessor i via de participació en la política pública de cooperació al desenvolupament, per part de la Generalitat i els distints sectors i agents socials implicats en aquest àmbit que actuen a la Comunitat Valenciana, i de col·laboració i coordinació entre les administracions públiques de la Comunitat Valenciana que executen despeses computables com a ajuda oficial al desenvolupament, amb les funcions, la composició i les regles de procediment que s'estableixen en aquest decret.

2. El Consell està adscrit a la conselleria competent en matèria de cooperació al desenvolupament.



Article 2. Funcions

1. Són funcions del Consell Valencià de Cooperació:

a) Conéixer i informar els projectes normatius de la Generalitat en matèria de cooperació al desenvolupament, que la conselleria amb competències en matèria de cooperació al desenvolupament sotmeta al Consell.

b) Informar el projecte del pla director de la cooperació valenciana i els plans anuals.

c) Informar la memòria de gestió anual presentada pel centre directiu amb competències en matèria de cooperació al desenvolupament.

d) Conéixer els informes de revisió, seguiment o avaluació del pla director i els documents de seguiment dels plans anuals, per a proposar les recomanacions oportunes.

e) Elaborar, per iniciativa pròpia, informes, propostes i recomanacions per a la millora de la política de cooperació al desenvolupament de la Generalitat.

f) Proposar mesures per a l'adequat compliment de les disposicions i recomanacions emanades dels organismes internacionals en matèria de cooperació al desenvolupament i compliment de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible en la Comunitat Valenciana.

g) Col·laborar en el seguiment periòdic del nivell de compliment global de l'ajuda oficial al desenvolupament.

h) Proposar i impulsar, informes, recomanacions i iniciatives en l'àmbit de l'educació per al desenvolupament i la sensibilització a la ciutadania valenciana en matèria de cooperació i solidaritat, i compliment dels objectius de desenvolupament sostenible.

i) Facilitar la coordinació, l'intercanvi d'informació i l'impuls d'actuacions conjuntes en matèria de cooperació per al desenvolupament dins del territori de la Comunitat Valenciana.

j) Aprovar la memòria anual d'activitats del Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament.

k) Crear les ponències tècniques que estime necessàries per als fins assignats.

l) Aquelles altres funcions que li assigne o encomane la conselleria competent en la matèria, o es desprenguen de la normativa en vigor.

2. Els informes del Consell seran de caràcter facultatiu i no vinculant, i amb l'eficàcia jurídica prevista en la normativa sobre procediment administratiu comú.

3. La conselleria competent en matèria de cooperació al desenvolupament aportarà tota la informació i documentació que el Consell necessite per al compliment de les seues funcions.



Article 3. Estructura

Són òrgans del Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament:

a) El Ple.

b) La Comissió Assessora Permanent.

c) Les ponències tècniques.

c) Els grups de treball per a l'estudi d'assumptes concrets o d'urgència.



Article 4. Composició i organització

1. El Ple és l'òrgan superior de decisió i formació de la voluntat del Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament. Al Ple li correspon l'exercici de totes les funcions previstes en el present decret, sense perjuí que puga delegar-les en la Comissió Assessora Permanent.



2. El Ple del Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament està integrat per la Presidència, la Vicepresidència i les vocalies, a més d'una Secretaria.

3. El Ple del Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament procedirà, de conformitat amb el que s'estableix en el present decret, a la constitució d'una Comissió Assessora Permanent i de Ponències Tècniques que possibilitaran l'estudi detallat dels assumptes que posteriorment se sotmetran a aquest.

4. La Presidència del Consell correspondrà a la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de cooperació al desenvolupament. Exercirà les funcions següents:

a) Tindre la representació del Consell.

b) Acordar la convocatòria de les sessions ordinàries i extraordinàries, així com la fixació de l'orde del dia.

c) Presidir i alçar les sessions, moderar el desenvolupament dels debats i sotmetre les iniciatives i propostes a la consideració del Consell.

d) Vetlar pel compliment de la normativa vigent i de les normes de funcionament intern.

e) Visar les actes i els certificats dels acords del Consell.

f) Dirimir la votació en cas d'empat de les deliberacions

g) Totes les altres que se li assignen per aquest decret o en les normes de funcionament intern.

5. La Vicepresidència correspondrà a la persona titular de la secretaria autonòmica amb competències en matèria de cooperació al desenvolupament. En aquells supòsits en què orgànicament no s'haguera determinat la figura de la secretaria autonòmica, la Vicepresidència serà designada per la Presidència, entre titulars d'un càrrec amb un rang mínim de direcció general.

6. En cas de vacant, absència, malaltia, o una altra causa legal, la Presidència serà substituïda per la Vicepresidència.

7. Les vocalies es distribuiran de la manera següent:

a) Sis persones en representació del Consell; una de les quals serà la titular del centre directiu de la Generalitat amb competències en matèria de cooperació al desenvolupament; les cinc restants, entre titulars d'un càrrec amb un rang mínim de direcció general, es nomenaran entre aquelles que ostenten competències en matèries d'educació, economia, inclusió social, sanitat i dones.

b) Una persona de cada un dels grups polítics amb representació en les Corts.

c) Sis persones en representació de la Coordinadora Valenciana d'Organitzacions No Governamentals per al Desenvolupament, inclosa la que ostente la seua presidència.

d) Una persona en representació de cada una de les diputacions provincials, amb competències en matèria de cooperació al desenvolupament.

e) Dos persones en representació de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana, proposades per la Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes.

f) Dos persones en representació de les organitzacions empresarials i d'economia social més representatives de la Comunitat Valenciana, que tinguen competències en cooperació al desenvolupament.

g) Dos persones en representació de les organitzacions sindicals més representatives que tinguen competències en cooperació al desenvolupament.

h) Una persona en representació de les obres socials de les entitats bancàries amb domicili social a la Comunitat Valenciana.

i) Una persona en representació de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

j) Una persona en representació del Fons Valencià per la Solidaritat.



k) Una persona en representació de la Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana.

l) Tres persones expertes de reconegut prestigi en matèria de cooperació al desenvolupament.

ll) Una persona en representació de cada una de les organitzacions de les Nacions Unides, vinculades amb la cooperació al desenvolupament humà sostenible, sostingut i equitatiu, amb oficina a la Comunitat Valenciana, amb veu però sense vot.

m) Una persona en representació de l'entitat Casa Mediterrani, amb veu però sense vot.

8. La Presidència, com la resta de les entitats representades en el Consell, ha de promoure l'existència d'una representació paritària de dones i homes a l'hora de nomenar les persones integrants del Consell.



9. El Consell Valencià de Cooperació al desenvolupament disposarà d'una Secretaria, amb veu però sense vot, que exercirà personal funcionarial del centre directiu amb competències en matèria de cooperació al desenvolupament de la Generalitat, nomenada per la Presidència del Consell, amb el nivell de direcció de servei o superior. Són funcions de la Secretaria:

a) Estendre les actes de les sessions, tant del Ple, com de la Comissió Assessora Permanent i de les ponències tècniques, autoritzades amb la seua firma i el vistiplau de la Presidència, i donar el curs corresponent als acords que s'adopten.

b) Custodiar la documentació del Consell.

c) Expedir certificats d'actes i acords, amb el vistiplau de la Presidència.

d) Totes les altres que siguen inherents a la Secretaria.

10. L'assistència a les reunions del Consell no generarà en cap cas dret a la percepció de cap quantia econòmica en concepte de remuneració, dietes o indemnitzacions.



Article 5. Nomenament i cessament dels membres del Ple

1. Els persones membres del Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament es nomenen, a proposta de les respectives organitzacions i/o entitats, per la Presidència d'aquest.

2. Les persones titulars de les vocalies a què es refereix l'apartat a, h i l de l'article anterior seran proposades pel centre directiu competent en matèria de cooperació al desenvolupament.

3. Les persones titulars de les vocalies a què es refereix l'apartat ll de l'article anterior seran proposades pels agents de la cooperació valenciana al centre directiu competent en la matèria, i nomenades per la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de cooperació al desenvolupament.

4. Per cada membre titular del Consell, serà nomenada una persona en qualitat de suplent.

5. La duració del mandat de les persones titulars de les vocalies serà de quatre anys, renovables per períodes de la mateixa duració, amb un màxim de dos períodes consecutius, a excepció dels qui formen part del Consell Valencià de Cooperació pel càrrec que tenen, que començarà a computar-se des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana per la qual es disposa el seu nomenament.



6. El cessament de les persones titulars de les vocalies podrà produir-se per alguna de les causes següents:

a) Per l'expiració del termini del seu mandat.

b) A proposta de les entitats a qui representen.

c) Quan cessen del càrrec en virtut del qual es va efectuar el nomenament.

d) Per voluntat pròpia acceptada per la Presidència.

e) Per haver sigut imputats per delicte dolós.

f) Dissolució de l'entitat.

g) Per absència injustificada de la seua representació tres vegades consecutives a les sessions del Ple del Consell.

7. En cas de substitució, el mandat de les persones titulars que siguen nomenades per tal d'ocupar una vocalia durarà el temps que reste fins a completar el termini previst per al mandat del seu antecessor o antecessora en el càrrec.



Article 6. El Ple i el seu funcionament

1. El Ple del Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament, integrat per totes les persones membres, és l'òrgan superior de decisió i de formació de la voluntat del Consell, al qual se li atribueixen les funcions consultives, d'impuls i iniciativa, d'estudi i assessorament, així com de coordinació amb altres institucions públiques, organitzacions socials i privades en l'àmbit de la cooperació al desenvolupament.



2. El Ple del Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament es reunirà, en sessió ordinària, dues vegades a l'any, i en sessió extraordinària quan així ho acorde la Presidència o a sol·licitud, almenys, d'un terç de les seues persones membres o de la meitat de persones membres de la Comissió Assessora Permanent.

3. Per a la vàlida constitució del Ple, inclosa la sessió constituent, serà necessària la presència de la Presidència, de la Vicepresidència si és el cas, de la Secretaria i de la meitat almenys dels membres restants del Consell. La convocatòria per al Ple del Consell, per a sessions ordinàries i extraordinàries, es cursarà amb una antelació mínima de set dies hàbils. A aquesta haurà d'adjuntar-se l'orde del dia dels assumptes a tractar i l'acta de la sessió anterior per a l'aprovació, així com la documentació íntegra dels assumptes inclosos en l'orde del dia que hagen de servir de base al debat i, si és el cas, votació.

4. Per motius d'urgència podran convocar-se sessions extraordinàries, amb la motivació prèvia raonada d'aquestes, per la Presidència del Consell. La dita convocatòria es remetrà a tots els seus membres amb una antelació mínima de dos dies hàbils.

5. Els acords del Ple s'adoptaran per majoria de vots. En els casos de votació amb resultat d'empat, s'efectuarà una nova votació i si persistira l'empat decidirà el vot de qualitat de la Presidència, en els termes de la legislació procedimental administrativa en vigor.



6. Els acords del Ple adoptaran la forma d'informe i tindran el caràcter de facultatius i no vinculants, i amb l'eficàcia jurídica assenyalada en la Llei de Procediment Administratiu. Els informes hauran de reflectir, si és el cas, els vots particulars respecte a la decisió presa per la majoria de les persones membres del Consell.

7. A les sessions del Ple podran assistir, amb veu però sense vot, el personal funcionarial adscrit al centre directiu de la Generalitat amb competències en matèria de cooperació per al desenvolupament, així com aquelles persones que siguen invitades per raó de la seua competència o especial coneixement sobre els assumptes a tractar.

Les invitacions, en el cas de les persones que siguen invitades per raó de la seua competència o especial coneixement sobre els assumptes a tractar seran cursades a instàncies de la Presidència o a sol·licitud de la Vicepresidència, o de la meitat de les persones membres de la Comissió Assessora Permanent.



Article 7. Comissió Assessora Permanent

1. La Comissió Assessora Permanent del Consell Valencià de Cooperació estarà integrada:

a) Per la persona titular de la secretaria autonòmica amb competències en matèria de cooperació al desenvolupament, que ostentarà la Presidència.

En aquells supòsits en què orgànicament no s'haguera determinat la figura de la secretaria autonòmica, ostentarà la Presidència la persona titular de l'òrgan directiu amb competències en matèria de cooperació.



b) Per la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de cooperació al desenvolupament, en el cas de no ostentar la Presidència.

c) Per quatre vocalies: tres en representació del Consell nomenats pel Ple d'aquest, i una en representació de la Coordinadora Valenciana d'Organitzacions No Governamentals per al Desenvolupament.

d) Per les persones que tinguen la coordinació-portaveu de les ponències tècniques.

e) Per una persona amb relació funcionarial del centre directiu amb competències en matèria de cooperació al desenvolupament, que ostentarà la Secretaria i actuarà amb veu i sense vot, i alçarà acta de les sessions.

2. Són funcions de la Comissió Assessora Permanent:

a) Executar els acords del Ple.

b) La preparació de l'orde del dia i dels assumptes que haja de conéixer el Ple.

c) Les de coordinació de les ponències tècniques creades pel Ple.



d) Les de creació i coordinació dels grups de treball per a l'estudi de temes concrets o urgents.

e) L'estudi dels informes de les ponències tècniques que es presenten per a la seua aprovació en el Ple.

f) Actuar com a òrgan permanent d'arreplega i anàlisi de la informació disponible sobre cooperació per al desenvolupament.

g) Elaborar la memòria anual d'activitats del Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament.

h) Qualssevol altres que pot encomanar-li el Ple.



Article 8. Funcionament de la Comissió Assessora Permanent

1. La Comissió Assessora Permanent es reunirà en sessió ordinària almenys quatre vegades a l'any i en sessió extraordinària, quantes vegades siga necessari per al compliment de les seues funcions, a iniciativa de la Presidència o quan ho sol·licite un terç dels seus membres.

2. Les sessions de la Comissió Assessora Permanent seran vàlidament constituïdes amb la presència almenys, de la Presidència i Secretaria o persones que les substituïsquen i sempre que concórrega l'assistència de la meitat de les persones membres amb dret de vot. Aquest quòrum haurà de mantindre's al llarg de la sessió.

3. Els acords seran adoptats per majoria de vots. El vot serà personal i intransferible.



Article 9. Ponències tècniques i grups de treball

1. El Ple crearà les ponències tècniques que es consideren convenients per als fins assignats.

2. Les ponències tècniques estaran constituïdes per un màxim de huit vocals. Cada ponència tècnica designarà entre els seus membres una persona coordinadora-portaveu.

Les ponències tècniques estaran assistides per una Secretaria Tècnica designada pel centre directiu amb competències en matèria de cooperació al desenvolupament entre el seu personal funcionarial.

3. Les ponències tècniques desenvoluparan l'organització interna de funcionament i el calendari de reunions. La persona coordinadora-portaveu actuarà com a representació i interlocució d'aquesta davant la Presidència del Consell o qualssevol altres instàncies a què considere necessari dirigir-se.

4. Els documents elaborats per les ponències tècniques es presentaran per la Comissió Assessora Permanent, per a la discussió, debat i aprovació al Ple del Consell.

5. Sense perjuí de l'anterior, la Comissió Assessora Permanent podrà acordar la creació de grups de treball per a l'emissió d'informes sobre aspectes concrets o urgents en matèria de cooperació al desenvolupament. Els grups de treball per a l'estudi de temes concrets o urgents estaran coordinats per una persona que siga membre de la Comissió Assessora Permanent, a més s'integraran pel nombre de vocalies que aquesta determine i que n'accedisquen a formar part, d'acord amb els seus coneixements i interès pel tema d'estudi. Respecte d'això, quan els temes a tractar requerisquen de la coordinació dels ajuntaments, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies designarà una persona integrant del grup de treball.



Article 10. Transparència i rendició de comptes

1. Anualment, l'òrgan directiu amb competències en matèria de cooperació al desenvolupament elaborarà una memòria de gestió de l'exercici anterior, i la traslladarà al Ple del Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament, per al seu informe i la posterior publicació i difusió a través de mitjans telemàtics.

2. La memòria de gestió, junt amb l'informe emés pel Ple del Consell Valencià de Cooperació, es remetrà per al seu coneixement al Ple del Consell, per la Presidència del Consell Valencià de Cooperació, a través del centre directiu amb competències en matèria de cooperació al desenvolupament.

Correspon, al seu torn, al Consell remetre la memòria de gestió a les Corts per al seu coneixement.

3. Les ordres del dia, actes del Consell, informes anuals i informes emesos pel Consell seran d'accés públic en la pàgina web institucional de la Generalitat.



Article 11. Suport tècnic

El suport tècnic necessari per al funcionament del Consell serà a càrrec del personal adscrit al centre directiu amb competències en matèria de cooperació al desenvolupament.



Article 12. Coordinació

Les actuacions i decisions del Consell hauran d'adequar-se als criteris de coordinació i complementarietat i als instruments i comissions de coordinació, previstos en les disposicions legals de la Generalitat en l'àmbit de la cooperació al desenvolupament.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Constitució del Consell Valencià de Cooperació

El Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament es constituirà en el termini de dos mesos des de la publicació del present decret en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



Segona. De la incidència pressupostària

L'aplicació i el desenvolupament del que disposa aquest decret no tindrà cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la Generalitat i, en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials d'aquesta.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogacions normatives

Queda derogat el Decret 42/2008, de 4 d'abril, del Consell, pel qual es regula el Consell Valencià de Cooperació al Desenvolupament.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Disposicions supletòries

En allò no previst en el present decret, el Consell es regirà per la normativa general de les administracions públiques en matèria d'òrgans col·legiats.



Segona. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 17 de juny de 2016



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



El conseller de Transparència,

Responsabilitat Social, Participació i Cooperació,

MANUEL ALCARAZ RAMOS

Mapa web