Ficha disposicion

Ficha disposicion





ACORD de 9 de juny de 2017, del Consell, pel qual s'aprova el Pla GenT



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8080 de 10.07.2017
Número identificador:  2017/6178
Referència Base de Dades:  006138/2017
 

  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Presidència de la Generalitat;Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport;Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública;Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
    Grup temàtic: Acords del Consell



ACORD de 9 de juny de 2017, del Consell, pel qual s'aprova el Pla GenT (Generació Talent). [2017/6178]

La forta recessió socioeconòmica experimentada a Espanya entre 2008 i 2015 va afectar especialment un dels col·lectius amb més dificultats d'inserció laboral: les persones joves.

Una de les conseqüències d'aquest llarg període de recessió ha sigut la cerca d'oportunitats de treball en altres països i, en particular, la intensificació de l'emigració de personal qualificat. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), Espanya va perdre, entre 2010 i 2013, més d'11.000 investigadors i investigadores.

Pel que fa a les persones joves, l'informe «Joventut Necessària», del Consell de la Joventut d'Espanya, assenyala que en la Comunitat Valenciana prop de 22.000 joves van haver d'emigrar entre 2009 i 2013, i xifra en més de 8.000 milions d'euros el cost de l'emigració juvenil sobre l'economia de la Comunitat Valenciana en els pròxims deu anys. L'esmentada quantitat resulta de sumar la inversió que han realitzat les administracions públiques en l'educació de les persones joves, que emigren a l'estranger, de la qual s'aprofitarien els països receptors. A aquesta xifra caldria afegir, encara que no siga susceptible de quantificació econòmica, els costos familiars i personals del desarrelament.



A més, la falta d'oportunitats explica l'aparició d'un col·lectiu de joves que ni treballa, ni estudia, ni rep formació. En l'últim informe (2015) «Perspectives de la Competència en l'OCDE», una de cada cinc persones joves a Espanya es troba en aquesta situació. A més, l'OCDE assenyala que la joventut espanyola que treballa es divideix en dos grups. Estan els treballadors i treballadores fixos o estables i els temporals, amb treballs poc productius, salaris més baixos i alternant sovint els períodes d'ocupació temporal amb les fases de desocupació. L'informe de l'OCDE alerta també que, donada l'escassetat d'ofertes d'ocupació, molts jóvens prefereixen acceptar qualsevol treball disponible si l'alternativa és no tindre cap treball. I adverteix del fet que la subocupació pot provocar una autoestima significativament més baixa, una menor productivitat i, el que és més greu, el risc de patir pobresa encara que es dispose d'ocupació.

Davant d'aquesta situació, les polítiques públiques del Consell contemplen la garantia dels fons per a la formació i inserció laboral de la joventut, l'elaboració d'un Pla de retorn de personal investigador, l'impuls de l'Agència Valenciana de la Innovació, la vertebració dels agents de creació del coneixement (universitats i centres d'investigació) i de desenvolupament i transferència (centres tecnològics), i l'aposta de la R+D+i per models de carrera professional estables que prioritzen l'esforç en capacitat, és a dir, en recursos humans.

Es tracta, en definitiva de:

– Atraure i recuperar el talent dels investigadors i investigadores, dels professionals i, en general, de les persones forçades a emigrar per la falta d'oportunitats.

– Formar i retenir al nostre capital humà com una de les principals palanques de canvi per a la transformació d'un patró de creixement econòmic precari, en termes socials, laborals i mediambientals, cap a un nou model intel·ligent, sostenible i integrador.

– Oferir oportunitats laborals amb perspectives de futur a joves qualificats que desitgen treballar.

Portar el talent de volta no és una qüestió patriòtica: els valencians i valencianes que tornen ho fan amb tot el seu bagatge professional i amb l'experiència personal de l'emigració, amb un capital humà enriquit, que s'acumula a la seua formació acadèmica, i que sens dubte constitueix un actiu per a les nostres empreses, universitats i centres d'investigació. D'ací la conveniència de donar suport a polítiques efectives d'acollida i projecció laboral, ja que la volta és molt més fàcil quan hi ha un lloc fiable on retornar.

Aquest acord del Consell part també de l'enteniment que encara que durant segles la riquesa del territori ha depès de les matèries primeres, la producció agrícola i industrial, la població, o la potència financera, en una economia basada en el coneixement i en l'alta tecnologia, el talent s'ha convertit en la principal font de riquesa.

Amb aquesta convicció, s'han dissenyat noves línies d'actuació per a l'atracció i incorporació del talent, que s'afegiran i coordinaran amb actuacions ja existents.

Per tot això, fent ús de les atribucions arreplegades en l'article 16.b de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i a proposta conjunta del president de la Generalitat, del conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, i del conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, el Consell, amb la deliberació prèvia, en la reunió de 9 de juny de 2017,





ACORDA



Aprovar el Pla GenT (Generació Talent) que figura com annex a aquest acord i que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 9 de juny de 2017



La consellera secretària,

MÓNICA OLTRA JARQUE







ANNEX

PLA GENT (GENERACIÓ TALENT)



1. Objecte i estructura

El Pla GenT, Generació Talent, té com a finalitat el retorn, la retenció i l'atracció del talent per a la seua incorporació a les universitats públiques, als centres d'investigació i al teixit productiu en la Comunitat Valenciana, de manera que es configure com una palanca fonamental per a la transformació del nostre model econòmic. En aquest sentit, s'alinea amb els eixos, programes, iniciatives i estratègies de l'actual període de programació de la UE 2014-2020.

En concret, el Pla Generació Talent finançarà el retorn de personal investigador amb una trajectòria internacional contrastada; possibilitarà la incorporació de capital humà qualificat al teixit productiu, apostant també per l'emprenedoria com a via de captació de talent; oferirà una oportunitat laboral a les persones joves qualificades; i desenvoluparà nous programes formatius amb continguts transversals, innovadors i adaptats a les demandes del mercat laboral.



El Pla GenT, Generació Talent, compta amb 14 actuacions, articulades en quatre eixos:

Eix 1: Excel·lència investigadora

Eix 2: Suport a investigadors i investigadores amb talent

Eix 3: Suport al talent de joves amb titulació i a l'emprenedoria científica i innovadora

Eix 4: Enfortiment del talent per a la inserció laboral de les persones joves

D'acord amb la tipologia de les mesures i el règim jurídic de les entitats que les desenvolupen, cada una d'elles tindrà la corresponent regulació específica, en la qual s'establiran els règims substantius i procediments corresponents.

En concret, amb les actuacions compreses en els eixos 1 i 2, que són totes elles de nova creació, es pretén atraure a investigadors i investigadores per a desplegar projectes en universitats públiques, centres d'investigació i empreses a la Comunitat Valenciana. La necessitat de dissenyar aquest pla d'atracció i recuperació del talent investigador resulta evident si es compara el pes del personal dedicat a activitats d'R+D+i en la Comunitat Valenciana (5,75 persones per cada 1.000 ocupades), amb la mitjana nacional (6,77 persones per cada 1.000 ocupades) i, especialment, amb altres comunitats autònomes (País Basc 12,86/1000; Madrid 9,88/1000; Catalunya 8,49/1000).

Per això, amb les actuacions que s'incorporen en els eixos 1 i 2 es tracta d':

1. Elevar el nivell R+D+i de les nostres universitats públiques, centres d'investigació i empreses.

2. Omplir el buit que s'ha produït en les universitats i centres d'investigació públics per la falta de contractació i renovació de les plantilles investigadores.

3. Incrementar la captació de fons europeus d'investigació.

En tot cas, cal tenir en compte que es tracta d'ajudes amb un plantejament plurianual, que requerixen una implicació financera dels beneficiaris finals, que són les universitats públiques, els centres d'investigació i les empreses.

A través de les convocatòries es concretaran les àrees científiques d'interès preferent per la Comunitat Valenciana, en el marc de les línies i objectius prioritaris del Programa Marc d'Investigació i Innovació de la Unió Europea Horizonte 2020; i la selecció es portarà a terme a través d'un rigorós procés de concurrència competitiva dels candidats i candidates, basant-se en els seus mèrits curriculars i en la capacitat per a liderar una línia d'investigació, en funció de l'experiència científica i professional acreditada. A més de la contractació d'investigadors i investigadores, es podrà cofinançar una quantitat addicional, que es farà efectiva al llarg de l'execució del projecte, per donar cobertura a determinades despeses de desenvolupament.

Es tracta, en definitiva, d'un projecte de captació del talent que aposta per l'excel·lència com a palanca de canvi i de generació d'oportunitats.

Pel que fa a les actuacions de l'eix 3, cal destacar el programa de subvencions per a la contractació, per part dels ajuntaments, de persones joves titulades superiors, en situació de desocupació, perquè desenvolupen projectes de modernització i planificació estratègica de l'administració local. També en l'eix 3, l'Agència Valenciana de la Innovació assumirà la posada en marxa dels anomenats «agents o gestors de la innovació», que podran ser contractats pels centres d'investigació o per les universitats públiques, amb la funció d'interpretar les necessitats de les empreses i connectar-les amb el treball dels grups d'investigació. Aquesta és una peça necessària en l'ecosistema de la innovació, ja que perquè les empreses puguen incorporar tecnologies i innovacions per a guanyar competitivitat no basta amb un volum elevat de coneixement emmagatzemat en el sistema (alt percentatge d'R+D respecte del PIB), o amb la indiscutible qualitat d'aquest, sinó que es requereix, també, una alta implicació de la demanda empresarial i un elevat grau d'accessibilitat al coneixement per part de les empreses.



Per últim, respecte a les actuacions de l'eix 4, a més de la formació de les persones joves en competències transversals, idiomes, i ús de les TICs, cal destacar la iniciativa de l'IVAJ consistent en la posada a disposició dels treballadors i treballadores valencianes que es troben en un altre país i no estiguen inscrits en el SERVEF, d'una plataforma informativa que reunisca totes les ajudes del Pla GenT i les complete amb una guia que facilite el retorn.



2. Beneficiaris

Els beneficiaris del Pla GenT (Generació Talent) són les universitats públiques, els centres d'investigació, les empreses i les entitats locals, que obtindran co-finançament de la Generalitat per poder escometre la contractació de personal.

Les destinatàries últimes de les mesures que es contemplen en aquest pla són les persones, els investigadors i investigadores, les titulades i els joves de la Comunitat Valenciana, que són la reserva de talent, d'intel·ligència en acció per enfrontar-se als problemes, aprofitar oportunitats i portar endavant projectes socialment i econòmicament valuosos.



3. Dotació pressupostària

La dotació del Pla per l'exercici 2017 ascendeix a 19.058.360 euros.



En l'exercici 2018, a aquesta quantitat s'haurà de sumar l'import de les contractacions de personal investigador d'excel·lència i del personal investigador doctor, així com les dotacions corresponents als doctorands en empreses, als agents d'innovació i al programa d'incorporació del talent en les empreses, de manera que el programa comptarà amb una dotació global que s'estima en 26.047.260 euros.

Així doncs, el pressupost destinat al Pla, en el període 2017-2018, ascendeix a un total de 45.105.620 euros.



4. Execució i governança

Algunes de les mesures incloses en aquest acord es troben ja en marxa. La resta s'iniciaran al llarg dels exercicis 2017 i 2018 per part dels departaments del Consell i entitats integrants del sector públic que s'indiquen a continuació:

Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball

Conselleria de Sanitat Universal i Salut Públic i Centres d'Investigació adscrits

Servei valencià d'Ocupació i Formació (SERVEF)

Institut Valencià de la Joventut (IVAJ)

Agència Valenciana de la Innovació (AVI)

Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE)

Fundació de la Comunitat Valenciana pel Foment d'Estudis Superiors (FFES)

Independentment del control i seguiment de caràcter tècnic que s'establisca en cadascuna de les convocatòries, anualment s'elevarà al Consell l'informe de seguiment de les mesures executades.

En la consignació pressupostària de les línies de subvencions i programes d'ajudes, així com en les corresponents convocatòries i en totes les accions de difusió, haurà de figurar la referència al fet que l'acció s'emmarca en el Pla GenT, Generació Talent.



5. Eixos d'actuació i actuacions

EIX 1. Excel·lència investigadora

Actuació 1.1. Programa d'excel·lència investigadora

La finalitat d'aquestes ajudes és la incorporació a les universitats públiques, als centres d'investigació de la Comunitat Valenciana, i als centres del Sistema Nacional de Salut de la Comunitat Valenciana, d'investigadors i investigadores de reconegut prestigi internacional que pertanguen a centres d'investigació estrangers.

L'import mitjà estimat anual per estada s'estima en 100.000 euros, amb una duració de quatre anys. Aquesta quantitat serà cofinançada per la Generalitat, junt amb les universitats o centres d'investigació receptors, en la quantia que es concrete en la corresponent convocatòria.



La convocatòria es realitzarà al llarg de 2017, amb la intenció que una vegada haja conclòs la selecció de projectes i candidats, es puguen posar en marxa en 2018, amb les dotacions que s'arreplegaran en els pressupostos del dit exercici. Per al període 2017/2018 es destinarà a aquesta actuació un total estimat de 2.114.100 euros.



EIX 2. Suport a investigadores i investigadors amb talent

Actuació 2.1. Contractació de personal investigador doctor, amb experiència internacional, per a la seua incorporació a les universitats públiques, centres d'investigació i centres del Sistema Nacional de Salut en la Comunitat valenciana.

La finalitat d'aquestes ajudes és la incorporació a les universitats públiques i centres d'investigació de la Comunitat Valenciana de personal d'investigació amb experiència contrastada en centres estrangers o de prestigi internacional, per a la realització d'un projecte amb una duració, en principi, de quatre anys.

Les ajudes estan dirigides a personal investigador doctor, amb una experiència postdoctoral de, almenys, 3 anys, que acredite una vinculació amb un centre d'investigació estranger o de prestigi internacional durant un període de temps mínim, que es determinarà en la convocatòria. A més, es valorarà que l'investigador o investigadora hagen sigut finalistes o hagen presentat propostes en el marc del programa ERC (European Research Council) o un altre projecte d'àmbit internacional o nacional d'excel·lència.

En tot cas, la convocatòria contemplarà dos nivells d'ajudes, per un import màxim anual de 55.000 i 70.000 euros, respectivament -en funció dels mèrits i l'experiència acreditada-, el qual serà cofinançat per la Generalitat en el percentatge que figure en les esmentades bases.

Aquest programa es posarà en marxa en 2018, amb la corresponent dotació pressupostària, per sengles imports estimats d'1.000.000 i de 400.000 euros, que es gestionaran respectivament per la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Actuació 2.2. Contractació de doctors i doctores per al desenvolupament d'un projecte de transferència tecnològica en empreses valencianes

La finalitat d'aquestes ajudes és impulsar la carrera de jóvens investigadores i investigadors doctors, amb una experiència postdoctoral d'entre dos i tres anys i vinculació amb un centre d'investigació estranger o de prestigi internacional d'almenys sis mesos, per a la realització d'un projecte d'investigació, en una universitat pública, en un centre d'investigació de la Comunitat Valenciana o en un centre del Sistema Nacional de Salut de la Comunitat Valenciana. Aquesta subvenció haurà d'estar vinculada a la vigència d'un conveni o contracte entre el centre o universitat pública valenciana, d'una banda, i una empresa de la Comunitat Valenciana, d'una altra, per a la materialització de projectes de transferència tecnològica, alineat amb un dels eixos prioritaris de desplegament de la RIS – 3 CV.

L'import anual del programa, fins a un màxim de 40.000 euros per estada, es determinarà en les corresponents bases de la convocatòria, i serà cofinançat per la Generalitat en el percentatge que figure en les esmentades bases.

La persona contractada comptarà amb la tutorització de la persona investigadora principal del projecte, que haurà de ser doctor o doctora i mantenir vinculació funcionarial, estatutària o contractual amb el centre d'investigació o universitat pública de la Comunitat Valenciana.

Aquest programa es posarà en marxa en 2018, amb les corresponents dotacions pressupostàries que s'estimen en 800.000 i 300.000 euros, que es gestionaran, respectivament, per la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, i per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, amb la col·laboració de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), a la qual correspon valorar els projectes i les candidatures.

Actuació 2.3 Programa de doctorands empresarials

El programa contempla, d'una banda, el cofinançament, per part de la conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, de programes de formació predoctoral que desenvolupen les universitats públiques valencianes, en col·laboració amb empreses valencianes. L'import anual del programa de doctorands empresarials, fins a un màxim de 25.000 euros per estada, es determinarà en les corresponents bases de la convocatòria, i serà cofinançat per la Generalitat en el percentatge que figure en les esmentades bases.

Així mateix, el programa contempla el cofinançament, per part de l'Agència Valenciana de la Innovació, de la formació doctoral del personal investigador en empreses, amb caràcter plurianual. La tesi doctoral serà tutelada per una universitat pública valenciana i haurà de versar sobre el projecte d'investigació escomès, que es realitzarà en col·laboració amb un grup d'investigació de l'esmentada universitat.

Aquest programa es posarà en marxa en 2018, amb la corresponent dotació pressupostària tant per part de l'Agència Valenciana de la Innovació com de conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, que s'estima en un total de 800.000 euros.



EIX 3. Suport al talent de joves amb titulació i a l'emprenedoria científica i innovadora

Actuació 3.1. Agents o gestors d'innovació o d'investigació en salut.

L'objecte d'aquesta línia d'ajudes és crear la figura de l'agent d'innovació o d'investigació en salut, com un element d'intermediació, amb la funció de fomentar i coordinar l'elaboració de projectes conjunts en els àmbits industrial/empresarial i científic/tecnològic/universitari.



Les persones que es formen com a agents d'innovació podran ser contractades pels centres d'investigació o per les universitats, amb el cofinançament de la Generalitat, i es dedicaran, fonamentalment, a detectar les necessitats del món empresarial i a oferir-li solucions tecnològiques i innovadores, adaptades a les dites necessitats.

La idoneïtat d'aquesta línia específica d'ajudes, de nova creació, part de la constatació que la inversió empresarial en R+D+ i té en la Comunitat un pes relatiu del 40,82 %, molt per davall de la mitjana nacional, que és del 52,92 %. A més, amb aquesta figura es pretén afrontar un altre dels problemes que pateix el sistema valencià d'innovació, i que és la dèbil interconnexió entre els agents que formen part del mateix, la qual cosa es tradueix en la falta de generació de patents. De fet, si es comparen les patents per milió d'habitants per comunitats autònomes, la Comunitat, amb 98,3 patents, es troba per davall de la mitjana espanyola, amb 98,8, i també és inferior a les dades d'altres comunitats autònomes, com a Navarra (218), País Basc (158) i Aragó (155).



Aquest programa es posarà en marxa en 2018, amb una dotació pressupostària que s'estima en 400.000 euros, que gestionarà l'Agència Valenciana de la Innovació, i un import equivalent, que gestionarà la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Actuació 3.2. Programa d'Incorporació de talent en les empreses

Aquesta línia d'ajudes té per objecte afavorir la contractació de personal investigador, i de tecnòlegs i tecnòlogues, per a desenvolupar projectes i col·laborar en accions d'R+D+i als centres d'investigació biomèdica i de salut pública del sistema sanitari públic de la Comunitat Valenciana i en empreses de la Comunitat Valenciana.

Es recolzarà la contractació de titulats i titulades universitaris i de persones titulades de formació professional de grau superior o equivalent, per a la realització de les activitats mencionades en les empreses, encara que prioritzant les sol·licituds que desenvolupen actuacions i projectes en col·laboració amb universitats i centres d'investigació.

Aquest programa es posarà en marxa en 2018, amb una dotació pressupostària de 2 milions d'euros. Els departaments encarregats de la seua gestió seran l'Agència Valenciana de la Innovació i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Actuació 3.3. Programes R+D empresarial

Aquest programa d'ajudes es desplega, en el marc del Programa Operatiu Feder 2014-2020, a través de les següents línies d'actuació, en les quals resulten elegibles actuacions per a la incorporació i formació de recursos humans:

1) R+D pime: desenvolupament de projectes d'R+D realitzats per pimes

2) R+D en cooperació: realització de projectes d'investigació industrial o desenvolupament experimental en cooperació entre unes quantes empreses

Entre les tipologies de costs que es poden considerar com a subvencionables figuren les despeses del personal investigador, del personal tècnic i del personal auxiliar empleats en centres de treball de la Comunitat Valenciana durant el temps en què estiguen dedicats al projecte de recerca i desenvolupament. Amb càrrec a la convocatòria 2017, de conformitat amb la dotació global pressupostada per aquestes línies, s'estima que el finançament de les despeses suposarà 4.969.500 euros i la mateixa xifra es contempla per 2018.

L'entitat encarregada de la seua gestió és l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE).

Actuació 3.4. Projectes de creació d'empreses de base tecnològica CREATEC CV

L'objecte d'aquesta línia d'ajudes, que ja ha sigut convocada en 2017, és fomentar l'emprenedoria innovadora de base tecnològica, la diversificació empresarial, el creixement econòmic i la creació d'ocupació de qualitat en el teixit empresarial de la Comunitat Valenciana.

Entre les tipologies de costs que es poden considerar com a subvencionables figuren les despeses del personal investigador, del personal tècnic i del personal auxiliar empleats en centres de treball de la Comunitat Valenciana durant el temps en què estiguen dedicats al projecte de recerca i desenvolupament. Amb càrrec a la convocatòria 2017, de conformitat amb la dotació global pressupostada per aquestes línies, s'estima que el finançament de les despeses suposarà 1.513.760 euros, i la mateixa xifra es contempla per 2018.

L'entitat encarregada de la seua gestió és l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE).

Actuació 3.5. Foment de la inserció laboral de persones joves qualificades

L'objecte d'aquesta línia d'ajudes és fomentar la contractació indefinida de persones joves desempleades, inscrites en el Sistema Nacional de Garantia Juvenil, que compten amb una qualificació professional reconeguda pel sistema de formació professional per a l'ocupació o pel sistema educatiu, és a dir:

a) Llicenciatura o diplomatura universitària, enginyeria o enginyeria tècnica, arquitectura o arquitectura tècnica

b) Grau universitari

c) Estudis de postgrau universitari

d) Doctorat.

e) Tècnic o tècnic superior de Formació Professional Reglada, de la formació professional específica

f) Altres titulacions oficialment reconegudes com equivalents a les anteriors.

g) Certificat de professionalitat

Les subvencions podran ser sol·licitades per qualsevol ocupador o ocupadora de naturalesa jurídica privada, incloses les persones treballadores autònomes, que contracten les persones joves qualificades en situació de desocupació.

Pel que fa a les contractacions amb caràcter indefinit, l'import de la subvenció serà l'equivalent al 80 % del salari mínim interprofessional (SMI) durant el període de 12 mesos de manteniment mínim del contracte. En aplicació del principi transversal d'igualtat d'oportunitats, aquest percentatge s'elevarà al 100 % en el cas que es contracte persones joves amb diversitat funcional o a dones joves (100 % SMI x 12 mesos). La convocatòria per 2017, que realitza el SERVEF a l'empara del Programa Operatiu de l'Ocupació Juvenil, compta amb una dotació de 2 milions d'euros.

A més, i amb una dotació d'1.285.000 euros, també es convocaran ajudes per a la contractació en pràctiques de joves titulats sense experiència, per un període mínim de 6 mesos. La subvenció serà equivalent al 60 % del SMI i al 75 % en el cas de dones o persones amb diversitat funcional.

En total, les dues línies d'actuació sumen un import en ajudes per valor de 3.285.000 euros. La mateixa dotació es repetirà en els pressupostos per l'exercici 2018.

Actuació 3.6. Contractació de titulats i titulades superiors en situació de desocupació per al desenvolupament de projectes de modernització i planificació estratègica en les corporacions locals

En el marc del Programa d'Iniciativa Social, aquesta actuació, en l'exercici 2017, tindrà per objecte subvencionar a les corporacions locals municipals la contractació de persones joves titulades superiors en situació de desocupació, perquè desenvolupen projectes de modernització i planificació estratègica de l'Administració local.

Es posarà en marxa per part del SERVEF amb una dotació estimada de 5 milions d'euros, amb continuïtat per 2018.

Podran ser beneficiàries totes les entitats locals de la Comunitat Valenciana, que hauran de presentar projectes específics segons els requisits establits en la convocatòria. El programa subvencionarà els costos salarials, inclosa la cotització a la seguretat social, durant el període necessari per al desenvolupament del projecte, amb una duració màxima de 12 mesos.

Les destinatàries finals d'aquest programa seran persones desempleades menors de 35 anys, inscrites com a demandants d'ocupació en els centres SERVEF de la Generalitat, i que compten amb una titulació universitària o formació professional de grau superior. Es requerirà que la titulació es trobe vinculada a l'àmbit de la modernització tecnològica o la planificació estratègica en els seus diferents vessants (urbanística, mediambiental, econòmica, social, etc.).



EIX 4. Enfortiment del talent per a la inserció laboral dels jóvens



Actuació 4.1. Formació en desenvolupament tecnològic i metodologies innovadores

Aquesta mesura té per objecte el desplegament de continguts didàctics i accions formatives dirigides tant a joves en situació de desocupació, com als que estan ocupats però necessiten un continu reciclatge professional, a través d'una oferta de formació específica en l'àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació.

La realització de les esmentades accions formatives es durà a terme en la xarxa de centres públics de formació professional per a l'ocupació pertanyents a la Generalitat.

Compta amb una dotació pressupostària, per a l'exercici 2017, que es repetirà en l'exercici 2018, d'1,5 milions d'euros (50 % procedent del Fons Social Europeu, dins del Programa Operatiu de la Comunitat Valenciana) i l'organisme encarregat de la seua gestió és el SERVEF.



Actuació 4.2. Accions de formació a distància, en competències transversals i idiomes

Aquesta mesura té per objecte el desplegament de cursos d'idiomes i competències transversals i/o bàsiques dirigits a jóvens, que s'impartiran en els centres propis del SERVEF. Compta amb una dotació per l'exercici 2017 de 960.000 euros (50 % procedent del Fons Social Europeu) en el marc del Programa Operatiu de la Comunitat Valenciana. Aquesta dotació es mantindrà en 2018.

Actuació 4.3. Servei de suport i tutorització a persones joves emprenedores

A través d'aquesta mesura s'ofereix a les persones joves un servei d'assessorament, informació, formació en plans d'empresa, estudis de viabilitat, tutorització i acompanyament.

Compta amb una dotació pressupostària, per a l'exercici 2017, d'1.216.000 euros (50 % procedent del Fons Social Europeu), en el marc del Programa Operatiu de la Comunitat Valenciana) i en 2018 la dotació prevista és d'1.319.000 euros. L'organisme encarregat de la seua gestió és el SERVEF.

Actuació 4.4. Accions de suport a través d'Exportjobs i de l'IVAJ

A través d'aquesta mesura es pretén configurar la plataforma online ExportJobs com una base de dades per a gestionar una bossa de recursos humans qualificats, que connecte amb les necessitats de les empreses.

Així mateix, a través de l'IVAJ es posarà a disposició dels treballadors i treballadores valencianes que es troben en un altre país i no estiguen inscrits en el SERVEF, una plataforma informativa que reunisca totes les ajudes del Pla i les complete amb una guia que facilite el retorn.



Aquesta guia serà difosa i canalitzada a través de la xarxa Eures (Portal Europeu de la Mobilitat Professional). Al seu torn, a través de l'esmentada xarxa, s'oferirà la possibilitat de participar en processos de selecció de GVAJOBS, des del país de residència, així com informació i suport per a la tramitació d'ajudes.

Mapa web