Ficha disposicion

Ficha disposicion





Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport. RESOLUCIÓ d'11 d'agost de 2017, de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, per la qual s'estableixen els criteris per a acreditar i expedir el certificat de nivell A1 de coneixements de valencià per la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8118 de 01.09.2017
Número identificador:  2017/7495
Referència Base de Dades:  007777/2017
 



RESOLUCIÓ d'11 d'agost de 2017, de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, per la qual s'estableixen els criteris per a acreditar i expedir el certificat de nivell A1 de coneixements de valencià per la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià. [2017/7495]

L'Ordre 7/2017, de 2 de març, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es regulen els certificats oficials administratius de coneixements de valencià de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, el personal examinador i l'homologació i validació d'altres títols i certificats, estableix, en la disposició addicional tercera, el següent:

«1. Els centres de formació de persones adultes dependents de la conselleria competent en matèria d'educació, les entitats locals que disposen de personal tècnic amb les funcions pròpies de la promoció lingüística i les universitats públiques, tenen competències per a la formació i l'avaluació del nivell A1 de coneixements de valencià, d'acord amb els criteris establits en aquesta ordre.

2. La JQCV registrarà i expedirà el certificat del nivell A1 de coneixements de valencià a proposta dels centres i del personal tècnic esmentat d'acord amb la regulació de la convocatòria ordinària de les proves de la JQCV.»

De conformitat amb les competències que té atribuïdes la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme pel Decret 155/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, resolc:



Primer. Objecte

L'objecte d'aquesta resolució és establir els criteris per a acreditar i expedir el certificat de nivell A1 de coneixements de valencià per la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, amb els objectius següents:

1. Facilitar l'accés al coneixement i a l'ús quotidià del valencià.



2. Afavorir la inclusió social i cultural de la població adulta dins de la realitat sociolingüística i historicocultural valenciana.

3. Cohesionar cultura, territori i societat.



Segon. Objectiu del certificat de nivell A1 de coneixements de valencià

El certificat de nivell A1 d'usuari bàsic del valencià acredita un domini molt bàsic d'ús de la llengua, que permet atendre les primeres necessitats comunicatives en situacions molt quotidianes.



Tercer. Àmbit d'aplicació

Els centres públics i les entitats que tenen les competències per a la formació i l'avaluació del nivell A1 de coneixements de valencià, d'acord amb els criteris establits en l'Ordre 7/2017, de 2 de març, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, són les que s'enumeren a continuació:

1. Els centres públics de formació de persones adultes dependents de la conselleria competent en matèria d'educació.

2. Les entitats locals que disposen de personal tècnic amb les funcions pròpies de la promoció lingüística.

3. Les universitats públiques valencianes.



Quart. Requisits de participació de l'alumnat

1. Els centres públics i les entitats esmentats en l'apartat tercer d'aquesta resolució són els encarregats de programar la formació gratuïta, tenint en compte els objectius i els continguts del certificat de nivell A1 de coneixements de valencià (Ordre 7/2017, de 2 de març), amb la finalitat d'avaluar la competència lingüística de les persones matriculades en els cursos destinats a aquest objecte.

2. Per a poder participar en aquests cursos, els alumnes han de ser majors de setze anys; en el cas dels centres d'FPA, han de ser majors de díhuit anys, sense perjudici de les excepcions per a persones majors de dèsset anys que determina la legislació vigent.

3. Els cursos s'adrecen a persones sense coneixements de valencià o amb coneixements molt bàsics.



Cinqué. Procediment i termini de presentació de les sol·licituds

1. La persona responsable de la direcció del centre, el personal tècnic de les oficines municipals de promoció lingüística o la persona responsable del servei corresponent de les universitats públiques han de formalitzar les sol·licituds, d'acord amb el model que figura com a annex II d'aquesta convocatòria, que s'han d'adreçar al Servei d'Acreditació i Assessorament de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme. Aquests models es troben a disposició dels centres i de les entitats sol·licitants en la pàgina web http://www.ceice.gva.es/va/web/dgplgm/cursos-de-valenciano.

2. La sol·licitud s'ha de presentar en el Registre de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport; en les direccions territorials d'Educació, o en qualsevol dels llocs que preveu l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

3. El termini per a la presentació de les sol·licituds és de quinze dies a comptar des de l'endemà de la publicació d'aquesta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

4. El Servei d'Acreditació i Assessorament ha de comunicar als centres públics, a les entitats locals o a les universitats públiques sol·licitants l'autorització per a impartir el curs en el termini de 10 dies a comptar des de l'endemà de la finalització del termini de presentació de les sol·licituds.



Sisé. Organització docent

Els centres han de realitzar la formació amb un mínim de seixanta hores, tenint en compte el programa i l'estructura de la prova corresponent al nivell objecte d'aquesta resolució, d'acord amb el que determina l'annex I d'aquesta resolució.



Seté. Programació i criteris d'avaluació

El departament didàctic o el personal tècnic encarregat d'impartir el curs de nivell A1 de coneixements de valencià ha de concretar, en la programació didàctica corresponent, els aspectes de la programació del curs adequats a la realitat individual i sociocultural de l'alumnat i al context del centre, i ha d'establir els requisits i la puntuació mínima requerida per a superar-lo, així com els barems que s'han d'utilitzar per a la correcció i valoració de l'àrea d'expressió i interacció orals i de la resta d'exercicis, per tal de garantir l'aplicació de criteris objectius i uniformes en l'avaluació de l'alumnat participant.





Huité. Procediment administratiu que ha de realitzar el centre d'FPA, l'entitat local o les universitats públiques

1. Una vegada finalitzat el curs, el centre corresponent ha de lliurar, en format digital, l'acta final i el fitxer amb la relació de persones que han sigut aptes, a l'adreça electrònica de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (jqcv@gva.es).

2. L'acta final, que apareix en l'annex III d'aquesta resolució, ha de ser elaborada pel professorat responsable i acompanyar-la d'una breu memòria final de curs que s'inclourà amb posterioritat en la memòria final de centre. L'acta final ha d'estar signada pel professorat responsable del curs, amb el vistiplau de la direcció del centre públic d'FPA, del personal tècnic responsable de l'entitat local o de la persona responsable de les universitats públiques participants.

3. Per la seua banda, el fitxer ha de tindre les característiques que es detallen en l'annex IV de la resolució.

4. Per a realitzar la tramitació telemàtica de l'acta i el fitxer amb la relació de persones que han sigut aptes, es podrà utilitzar qualssevol dels sistemes de signatura electrònica admesos en la seu electrònica de la Generalitat, i que es poden consultar en el portal d'aquesta: https: sede.gva.es.



Nové. Registre i expedició del certificat

1. La Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià ha de registrar i expedir el certificat de nivell A1 de coneixements de valencià en format electrònic amb un codi de validació de l'Autoritat Certificadora de la Generalitat Valenciana. El certificat s'identifica amb el nom i cognoms que apareixen en el document d'identitat, passaport o document anàleg, i el número d'identificació del DNI o del NIE de la persona interessada.

2. La Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià enviarà per correu electrònic a la persona interessada el certificat de nivell A1 de coneixements de valencià expedit a aquest efecte.



Deu

Aquesta resolució tindrà efectes l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Contra aquesta resolució, que no posa fi a la via administrativa, les persones interessades poden interposar un recurs d'alçada davant de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Investigació en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la publicació, de conformitat amb el que disposen els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, sense perjudici que utilitzen qualsevol altra via que consideren oportuna.





València, 11 d'agost de 2017. – El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme: Rubén Trenzano Juan.





ANNEX I

Certificat de nivell A1 de coneixements de valencià



I. Descriptor global de nivell

La finalitat de la prova és avaluar si es té un domini de l'ús de la llengua general per a atendre les necessitats comunicatives més bàsiques en situacions molt quotidianes.

La persona que opte a aquest certificat ha de ser capaç de: comprendre i utilitzar expressions quotidianes i familiars i frases molt senzilles encaminades a satisfer les primeres necessitats, com ara presentar-se i presentar una tercera persona; formular preguntes sobre detalls personals com ara on viu, la gent que coneix i les coses que té, i respondre-hi; interactuar d'una manera senzilla, a condició que l'altra persona parle a poc a poc i amb claredat i que estiga disposada a ajudar, o fer una mediació molt bàsica.



II. Objectius per àrees

1. Comprensió oral

Pot seguir una intervenció, si és lenta i s'articula d'una manera acurada amb les pauses necessàries per a assimilar-ne el sentit, principalment de l'àmbit personal o dels assumptes quotidians o de rellevància general, que poden ser transmesos de viva veu o per mitjans tècnics quan les condicions acústiques són òptimes i la comunicació directa. És capaç de reconéixer i comprendre paraules i expressions molt bàsiques sobre temes familiars.

2. Comprensió escrita

Pot comprendre la informació de textos molt senzills i quotidians i alhora pot extraure'n la informació rellevant, sempre que puga tornar a llegir el text.

3. Expressió i interacció orals

Pot comunicar-se de manera molt bàsica i interactuar de forma senzilla, comprendre i utilitzar expressions familiars i quotidianes, així com també enunciats molt senzills, per tal de satisfer necessitats immediates, sempre que l'interlocutor parle a poc a poc i estiga disposat a repetir el seu discurs.

4. Expressió i interacció escrites

Pot escriure frases soltes i senzilles (per felicitar, per demanar, etc.), preguntar i transmetre per escrit informacions generals, com ara detalls sobre la seua persona i les relacions interpersonals o de feina.



5. Estructures lingüístiques

Té un repertori elemental d'expressions sobre detalls personals i necessitats concretes.

5.1. Pot pronunciar un repertori molt limitat d'expressions i de paraules apreses.

5.2. Reconeix l'alfabet i pot lletrejar la seua adreça, la seua nacionalitat i altres informacions personals.

5.3. Demostra un control limitat de la morfologia més bàsica: flexió regular de gènere i nombre; conjugació en present, imperfet i futur dels verbs més bàsics, i usos més freqüents de les parts de l'oració.



5.4. Demostra un control limitat d'algunes estructures sintàctiques i de formes gramaticals simples dins d'un repertori aprés.



III. Continguts

1. Continguts temàtics i comunicatius

1.1. Identificació personal. Relacions socials i personals bàsiques.



1.2. Activitats quotidianes: horaris i activitats, demanar i donar informació senzilla, expressar gustos o preferències.

1.3. Serveis: interaccions bàsiques de compra o de demanar i comprendre informació en comerços, mitjans de transport i restaurants.

1.4. Salut i estat d'ànim: explicar bàsicament com es troba, entendre informacions sanitàries bàsiques.

2. Continguts lingüístics

2.1. Fonètica, elocució i ortografia

2.1.1. Reconeixement de l'alfabet i pronúncia i ortografia bàsica de les lletres i els dígrafs.

2.1.2. Usos bàsics d'accents, majúscules i minúscules, signes de puntuació i guionet.

2.2. Morfosintaxi

2.2.1. Flexió bàsica de gènere i del nombre del substantiu i de l'adjectiu en el vocabulari del nivell.

2.2.2. Usos bàsics dels articles, els demostratius, els possessius, els pronoms, els quantificadors, les preposicions, els adverbis i les conjuncions.

2.2.3. Present d'indicatiu, imperfet i futur dels verbs de la primera conjugació, i també de verbs més freqüents com ara ser, viure, fer, voler, dir, dur, escriure, tindre i vindre.

2.3. Lèxic i semàntica

2.3.1. Vocabulari bàsic: la família i les relacions familiars; professions; països i nacionalitats, transports i comunicacions; menjars, vestimenta, la casa; el temps lliure i les aficions, esports; mesures bàsiques del temps (dies, mesos, estacions).

2.3.2. Creació lèxica. Sufixos bàsics de la llengua. Prefixos més comuns.

2.3.3. Relacions semàntiques. Sinònims i antònims del vocabulari bàsic.

ANNEX IV

Camps i format que han de tindre els fitxers que envien a la Subdirecció General de Política Lingüística per al registre del certificat de nivell A1 de coneixements de valencià



1. El nom del fitxer ha de tindre el format següent:

«CERTIFICATA1_Codientitat_Any.txt».



En els camps del nom del fitxer:

– Codi: és el codi de centre en el cas dels centres públics d'FPA; el codi postal, en el cas de les entitats locals, i els codis UA/UJI/UMH/UPV/UVEG, en el cas de les universitats públiques.

– Any: correspon a l'any en què la persona participant en el curs de nivell A1 ha superat el nivell per al qual se sol·licita el certificat.

Un exemple del nom d'un fitxer de certificació és aquest:

«CERTIFICATA1_03012888_2018.txt» seria un fitxer enviat per un centre d'FPA de la demarcació d'Alacant.

3. Qüestions que cal tindre en compte per a emplenar el fitxer:

– S'ha d'elaborar un fitxer de text amb els camps separats pel tabulador.

– Tot el contingut dels camps ha d'estar en majúscules.

– Tots els camps són obligatoris, excepte el del *2n cognom (en el cas de ser una persona estrangera i quan no se'n tinga), així com els de *telèfon i mòbil (encara que es recomana posar-los). En el cas de no incorporar-los-hi, cal deixar la columna buida tot afegint-hi o mantenint-hi els espais de tabulador corresponents.

– L'ordre dels camps en els fitxers és el que s'assenyala en la taula de l'apartat 2.

– La Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià posarà automàticament com a data de sol·licitud i data d'expedició del certificat la data de la càrrega de les dades del fitxer en la base de dades.

Mapa web