Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE 1/2011, de 12 de juliol, de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport, per la qual es declara Bé Immaterial de Rellevància Local la tradició musical popular valenciana materialitzada per les societats musicals de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6571 de 22.07.2011
Número identificador:  2011/8244
Referència Base de Dades:  008384/2011
 



ORDE 1/2011, de 12 de juliol, de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport, per la qual es declara Bé Immaterial de Rellevància Local la tradició musical popular valenciana materialitzada per les societats musicals de la Comunitat Valenciana.



[2011/8244]

La Llei 4/1998, d'11 de juny, de Patrimoni Cultural Valencià, en l'article primer, establix que formen part del patrimoni cultural valencià les expressions de les tradicions del poble en les seues manifestacions musicals, artístiques, gastronòmiques o d'oci, i en especial aquelles que han sigut objecte de transmissió oral i les que mantenen i potencien l'ús del valencià.

D'altra banda l'article 55 de l'esmentada norma establix que estes manifestacions culturals s'inclouran en la Secció Cinquena de l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, sense perjuí del que disposa l'article 45 de la llei.

Este fenomen cultural complix amb molts d'estos requisits, ja que suposa per una part la transmissió d'unes tècniques, uns valors i uns conceptes musicals, i per altra, forma part de nombroses tradicions, tant festives com rituals de la Comunitat Valenciana, raó per la qual en data 19 d'abril de 2011 es va incoar, mitjançant resolució de la Conselleria de Cultura i Esport, expedient per a la declaració de Bé Immaterial de Rellevància Local a favor de la tradició musical popular valenciana materialitzada per les societats musicals de la Comunitat Valenciana.



Vistos els informes tècnics que figuren l'expedient i havent donat audiència, en virtut del que disposa l'article 56 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, a les entitats directament relacionades amb la pràctica d'esta manifestació cultural, i fent ús de les facultats que em conferix l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,



ORDENE



Primer

Es declara la tradició musical popular valenciana materialitzada a través de les societats musicals de la Comunitat Valenciana, com Bé Immaterial de Rellevància Local. Totes les societats musicals adscrites en este moment a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana són, pel fet de contribuir al manteniment i a l'enriquiment de la cultura musical popular valenciana, mereixedores de la consideració de Bé Immaterial de Rellevància Local, i així figuren en l'annex II.



Això no ha de resultar un obstacle perquè les societats musicals que complisquen els criteris que s'establixen en l'apartat segon d'esta orde puguen obtindre un reconeixement individualitzat com a Bé Immaterial d'Interés Cultural, per posseir uns valors destacats i representatius de la nostra cultura.



Segon

Tenint en compte la importància d'esta manifestació cultural i la seua especial integració en el patrimoni cultural i consuetudinari de tots i cada un dels municipis de la Comunitat Valenciana, i sense perjuí de la regulació normativa que en fa la Llei 4/1998, d'11 de juny, de Patrimoni Cultural Valencià, per la present orde es constituïx una comissió consultiva, formada per cinc membres i adscrita a la Direcció General de Patrimoni Cultural, al si de la qual estan representats els interessos implicats i amb l'únic objecte de prestar col·laboració tècnica, estudiar i propiciar, si és el cas, la declaració com a béns immaterials d'interés cultural d'aquelles societats musicals associades a la Federació d'especial rellevància i significació per al patrimoni cultural valencià.



Composició de la comissió:

- Un representant de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

- Un representant de la conselleria competent en matèria d'escoles de música i escoles d'educands, bandes de música i societats musicals de la Comunitat Valenciana.

- Un representant de l'Institut Valencià de la Musica.

- Dos representants de la Direcció General de Patrimoni Cultural.



- Actuaran com a president i secretari de la comissió els que designe entre els components el titular de la Direcció General de Patrimoni Cultural.

Es tindran en compte els criteris de valoració següents:

Antiguitat documentada de més de cent anys.

Participació ciutadana, és a dir la integració de les bandes de música en les festes locals, els certàmens de prestigi reconegut, els premis, els intercanvis i l'activitat musical comarcal.

Integració en la societat en què opera, és a dir el nombre de socis i de músics en proporció a la població del municipi en què s'ubica.



Existència d'escola de música o d'educands.

Rellevància cultural de l'arxiu documental de la societat.

Possessió d'immobles o instruments musicals originals de caràcter patrimonial rellevant.



Tercer

La gestió del patrimoni cultural protegit per esta declaració de Bé Immaterial de Rellevància Local correspon a les mateixes societats musicals, davall la supervisió de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

La Generalitat Valenciana i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana han de fomentar la difusió d'este bé, i han de garantir-ne l'estudi i la documentació amb criteris científics, incorporant els testimonis disponibles a suports materials que en garantisquen la pervivència.



Disposició addicional única



Inscripció en l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià

La present declaració queda inscrita en la secció cinquena de l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià.



Disposició final única



La present orde entra en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 12 de juliol de 2011



La consellera de Turismo, Cultura y Deporte,

LOLA JOHNSON SASTRE









ANNEX I



Dades sobre el bé objecte de la declaració

1. Introducció

El fenomen de les bandes civils de música s'estén per tot el món encara que té l'origen en la vella Europa, en el trànsit de l'antic règim a l'edat contemporània. A poc a poc, entre la fi del segle xviii i el principi del xix, les antigues bandes de música militars, els ministres de catedrals i col·legiates i d'altres formacions es van convertir en agrupacions semblants a les que hui coneixem.

Els seus orígens militars o eclesiàstics han derivat, a la Comunitat Valenciana, en una tradició musical, especialment als municipis xicotets, que ha suposat, des del segle xix, un context d'oci i de socialització de primer orde. La banda aportava la possibilitat de completar els ingressos econòmics dels integrants i en facilitava el desplaçament per a viatjar a d'altres poblacions, en uns temps en què qualsevol viatge més enllà dels límits municipals era un esdeveniment extraordinari.



Al territori valencià, per motius que encara no es coneixen bé, les societats musicals van arrelar amb molt més vigor que en les altres zones d'Espanya. També és cert que la banda de música és una de les constants de les festes valencianes de tipus religiós o civil. En una gran majoria de pobles i ciutats xicotetes de la Comunitat, la vida cultural gira entorn de la banda de música i els seus locals, que han servit de lloc de trobada, escola de música, ateneu, sala d'exposicions, biblioteca i memòria col·lectiva, i que han constituït en molts casos importants fons patrimonials.

Un tret principal de les societats musicals és el voluntariat dels participants. La música es fa per afició i no per ànim de lucre, i eixa vocació genera una passió i un coneixement musical que impregnen la vida no sols dels participants sinó de les seues comunitats locals. La música de les bandes, que sovint és una música en moviment, per tot l'espai comú, es convertix en un necessari paisatge sonor que s'integra en la major part de les nostres activitats rituals comunitàries. Es tracta, sobretot, d'una música feta per un grup organitzat, per a una comunitat, i que es toca als espais i en els moments més significatius per a la col·lectivitat.

No obstant això, les bandes de la Comunitat Valenciana han interpretat sempre adaptacions de música simfònica, així com arranjaments de sarsuela, i d'un temps ençà s'ha generat un important repertori concertístic. La seua música la protagonitzen encara en gran manera els pasdobles, les marxes, els himnes, les peces devocionals i ballables de tipus divers, com a resultat de la integració en la vida popular i el calendari fester de cada municipi.

A la Comunitat Valenciana el fenomen de les bandes de música té com a principal representant la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, creada entre 1967 i 1968 per a organitzar les diferents iniciatives de les bandes. La FSMCV representa més de cinc-centes societats i és el rostre més visible de la música valenciana, amb nombroses distincions nacionals i internacionals a una labor de més de quaranta anys.

La Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, proposa en l'article 1.3 que també formen part del patrimoni cultural valencià, en qualitat de béns immaterials del patrimoni etnològic, les creacions, els coneixements, les tècniques, les practiques i els usos més representatius i valuosos de les formes de vida i de la cultura tradicional valenciana.



Així mateix, formen part del dit patrimoni com a béns immaterials les expressions de les tradicions del poble valencià en les seues manifestacions, musicals, artístiques, gastronòmiques o d'oci, i en especial aquelles que han sigut objecte de transmissió oral i les que mantenen i potencien l'ús del valencià.

Precisament, el fenomen cultural de les societats musicals complix molts d'estos requisits, ja que suposa, d'una banda, la transmissió d'unes tècniques, uns valors i uns conceptes musicals, i, d'una altra, forma part de nombroses tradicions, tant festives com rituals, de la Comunitat Valenciana.

2. Denominació

La tradició musical popular valenciana materialitzada per les societats musicals de la Comunitat Valenciana.

3. Àmbit territorial

La Comunitat Valenciana

4. Actors principals

Les societats musicals incloses en l'annex II i especialment les constituïdes abans del segle xx.

5. Descripció del Bé

Les activitats que exercixen en l'àmbit de la cultura musical valenciana les societats musicals a través de les bandes, els cors associats, les escoles de música per a la formació dels futurs integrants de les bandes i les orquestres de corda, si és el cas.

Les societats musicals participen en les festes patronals o en d'altres arrelades en la cultura de la localitat on s'ubiquen, siga en processons, cercaviles o concerts, amb l'uniforme corresponent i precedides dels estendards tradicionals. Igualment, la seua activitat es complementa amb la participació en els certàmens organitzats per la Generalitat, les diputacions, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana o d'altres entitats, així com amb els intercanvis tradicionals entre bandes de dos municipis diferents.



També formen part del bé protegit aquells elements físics que configuren la història de les societats musicals, especialment els seus arxius documentals i audiovisuals i els instruments musicals en actiu o fora d'ús.





ANNEX II









********************************************************





ANEXO II

Mapa web