Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de 28 de juliol de 2009, de la Conselleria de Medi Ambient, aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual es regula el procediment per a la tramitació de les mesures de finançament d'actuacions protegides previstes en el plans d'habitatges i sòl.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6076 de 11.08.2009
Número identificador:  2009/9436
Referència Base de Dades:  009254/2009
 



ORDRE de 28 de juliol de 2009, de la Conselleria de Medi Ambient, aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual es regula el procediment per a la tramitació de les mesures de finançament d'actuacions protegides previstes en el plans d'habitatges i sòl. [2009/9436]

L'article 47 de la Constitució estableix un mandat als poders públics per a la realització efectiva del dret al gaudi d'un habitatge digne i adequat, mitjançant l'adopció de mesures de foment que promoguen les condicions necessàries per a la seua completa satisfacció.

Dins del marc constitucional de distribució de competències, l'acció de les distintes administracions públiques s'ha articulat mitjançant plans d'habitatge, estatals i autonòmics.

Atés el caràcter temporal dels plans esmentats, que tracten de donar una resposta conjuntural a les necessitats d'habitatge específiques durant aquest període, cal establir un marc normatiu procedimental amb vocació de permanència, que permeta regular durant la vigència de distints plans d'habitatge el procediment per al reconeixement i l'efectiva aplicació de les distintes ajudes previstes en aquests; tot això sense perjudici de les especialitats que la normativa reguladora dels plans d'habitatge puguen establir.

En conseqüència, aquesta ordre pretén establir un marc normatiu estable que regule els distints procediments que durant la vigència dels distints plans d'habitatge s'han anat consolidant com a adequats i efectius per a la tramitació i el reconeixement de les actuacions protegides en matèria d'habitatge.

Per tot això, per raó de les competències que m'atribueix l'article 28. e), de la Llei 5/1983, de 30 desembre, del Consell, de la Generalitat

ORDENE

TÍTOL I

Disposicions generals

Article 1. Objecte

Aquesta ordre té com a objecte regular el procediment per al reconeixement dels requisits d'accés als habitatges amb protecció pública, com també l'obtenció, si és el cas, del finançament específic de les actuacions protegides en matèria d'habitatge i sòl, i especialment la tramitació, concessió i posterior pagament de les ajudes econòmiques que s'establisquen en els plans d'habitatge.

Article 2. Competències

Correspon als serveis territorials competents en matèria d'habitatge la tramitació i la resolució dels expedients referents a actuacions protegides a què es refereix l'article anterior, excepte les actuacions la competència de les quals siga expressament atribuïda a la direcció general competent en matèria d'habitatge.

TÍTOL II

Habitatges de protecció pública

CAPÍTOL I

Adquisició d'habitatges en promocions d'habitatges protegits

Article 3. Sol·licitud de visat i finançament específic

Els adquirents i adjudicataris han de formular la sol·licitud de finançament específic simultàniament a la del visat de contracte, una vegada concedida la qualificació provisional de l'actuació, dins del termini de sis mesos des de la firma del contracte de compravenda o adjudicació, obtingut el préstec específic pel promotor, i l'autorització per a percebre quantitats a compte.

Article 4. Documentació que s'ha d'aportar juntament amb la sol·licitud de visat i finançament específic

1. La sol·licitud de visat i finançament en les actuacions d'habitatges de protecció publica s'ha de realitzar en els models normalitzats que es determinen, han de ser subscrits per les persones sol·licitants i s'hi ha d'adjuntar la documentació següent:

a) Document nacional d'identitat i número d'identificació fiscal de les persones sol·licitants, número d'identificació d'estranger o permís de residència, si és el cas.

b) Declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques de l'últim exercici fiscal amb termini de presentació vençut, de tots els membres que conformen la unitat familiar, sense perjudici del que disposa l'article 5 d'aquesta ordre.

c) Declaració responsable sobre la titularitat de béns immobles de la unitat familiar, en el model normalitzat que es determine.

d) Contracte per quadruplicat que acredite la titularitat de l'habitatge, on conste de manera indubtable la identificació de l'habitatge, la superfície útil i el preu de venda d'aquest, traster i garatges vinculats i annexos, si és el cas, com també les clàusules obligatòries establides en el pla d'habitatge vigent, i la resta de normativa d'aplicació.

e) Els sol·licitants han d'acreditar que es troben al corrent en les obligacions tributàries i en les cotitzacions a la Seguretat Social, en el supòsit de sol·licitants que no estiguen inclosos en el règim general de la Seguretat Social.

f) Certificat de l'entitat de crèdit acreditativa del fet que el promotor ha obtingut el préstec específic.

En els supòsits de préstec directe a l'adquirent, la disposició del préstec específic s'ha d'acreditar en el moment de sol·licitar les subvencions de la Generalitat, el procediment de les quals ve regulat en els articles 6 i 7 d'aquesta ordre.

g) Si la sol·licitud es formula durant la construcció de l'habitatge, s'ha d'aportar original de l'aval individualitzat que garantisca la totalitat de les quantitats lliurades a compte, en el qual conste el número de compte especial en què han d'efectuar-se els ingressos a compte que realitzen els adquirents.

h) Si es tracta de famílies nombroses, han d'aportar el llibre de família o el títol de família nombrosa, en què apareguen els membres components d'aquesta. En el supòsit que hi haja en la unitat familiar persones amb discapacitat, s'ha d'aportar certificat oficial expedit per l'Institut Nacional de la Seguretat Social o òrgan competent de la comunitat autònoma acreditatiu de la discapacitat i del grau d'aquesta. De la mateixa manera s'ha d'aportar acreditació de qualsevol altra circumstància que implique que la part interessada es troba en un grup de beneficiaris amb dret a protecció preferent.

i) Declaració responsable, en model normalitzat, a l'efecte d'acreditar el compliment dels requisits d'accés a la titularitat i al finançament que s'establisquen els plans d'habitatge i sòl.

Article 5. Justificació de capital immobiliari i d'ingressos

1. La sol·licitud implica l'autorització perquè la direcció general i els serveis territorials demanen dels registres de la propietat els informes o certificats necessaris per a la justificació dels extrems requerits per a la concessió del visat i el finançament específic.

En el cas que de la documentació aportada o de la informació demanada per l'administració es desprenguen rendiments de capital immobiliari, s'han d'acreditar aquests mitjançant la presentació del rebut del pagament de l'impost de béns immobles i còpia autoritzada de l'escriptura de propietat de l'habitatge, o, si és el cas, justificant si haguera transmés l'habitatge esmentat i liquidat els corresponents impostos, o qualsevol altra documentació requerida a l'efecte per l'òrgan competent.

2. A l'efecte de justificació i còmput dels ingressos familiars ponderats, i fins que no es faça efectiu el conveni de col·laboració amb l'Agència Tributària, s'ha d'aportar el model normalitzat corresponent acompanyat de la documentació següent, segons la situació fiscal del sol·licitant:

a) Els contribuents obligats a presentar la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques han d'aportar aquesta declaració.

b) Els contribuents no obligats a presentar declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques que hagen presentat model de devolució davant de l'Agència Tributària o confirmat l'esborrany remés per aquesta, han d'aportar la corresponent notificació-liquidació de l'esmentada Agència Tributària.

c) Els contribuent no obligats a presentar declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques, i que no hagen presentat davant de l'Agència Tributària el model de devolució o confirmat l'esborrany, han d'aportar:

- Certificat de vida laboral emés per la Tresoreria General de la Seguretat Social.

- Certificats d'ingressos de l'empresa o empreses en què haja figurat d'alta durant l'exercici fiscal que s'ha de computar, com també les nòmines i els contractes de treball corresponents a aquest exercici.

- Certificats bancaris relatius als rendiments de capital mobiliari corresponents a l'exercici fiscal que s'ha de computar.

- En els casos que escaiga, certificat de pensions de l'Institut Nacional de la Seguretat Social, com també certificat de l'Institut Nacional d'Ocupació o òrgan competent de la comunitat autònoma, en el supòsit de percebre prestacions per desocupació.

- Llibre de família o títol de família nombrosa.

- En el supòsit que hi haja en la unitat familiar persones amb minusvalidesa, s'ha d'aportar certificat oficial expedit per l'Institut Nacional de la Seguretat Social o òrgan competent de la comunitat autònoma acreditatiu de la minusvalidesa i del grau d'aquesta.

- Qualsevol altra documentació, a l'efecte d'acreditar ingressos de la unitat familiar, que els serveis territorials consideren convenient.

3. Quan, mitjançant la documentació aportada pels sol·licitants, resulten uns ingressos desproporcionats per la baixa, o nul·la quantia, en relació amb la quantia màxima del préstec convingut que li corresponga, s'obrirà un període probatori perquè es justifique l'existència i import d'ingressos suficients. La justificació es realitzarà mitjançant l'acreditació dels ingressos corresponents al període impositiu següent al que escaia computar.

Article 6. Sol·licitud de reconeixement de les subvencions de la Generalitat

1. Presentació de la sol·licitud

Els adquirents i adjudicataris han de presentar la sol·licitud una vegada formalitzada i inscrita en el Registre de la Propietat l'escriptura de compravenda o adjudicació.

2. Termini per a presentar la sol·licitud

El termini màxim per a sol·licitar les subvencions és de dotze mesos des de la formalització de l'escriptura pública de compravenda.

Article 7. Documentació que s'ha d'aportar per a la sol·licitud de reconeixement de les subvencions de la Generalitat

L'interessat ha de presentar una instància segons el model normalitzat, com també la documentació següent:

a) Dues còpies de l'escriptura autoritzada que acredite la titularitat de l'habitatge objecte de les ajudes, en la qual ha de constar la inscripció en el Registre de Propietat amb les clàusules obligatòries.

b) Certificat d'empadronament en l'habitatge objecte de les ajudes.

c) Dades bancàries en model normalitzat, i acreditació de la titularitat del compte bancari.

d) Acreditació de trobar-se al corrent en les obligacions tributàries, com també acreditació de trobar-se al corrent en les cotitzacions a la Seguretat Social, en el supòsit de sol·licitants que no estiguen inclosos en el règim general de la Seguretat Social.

e) Justificació, si ha formalitzat el préstec específic.

Article 8. Procediment de visat de contracte i concessió del finançament específic

1. Presentades la sol·licitud de visat de contracte i finançament i la documentació corresponent, els serveis territorials, després de la comprovació prèvia dels requisits exigits per la legislació aplicable, dictaran una resolució de visat del contracte i, si escau, de concessió de finançament específic a càrrec dels pressupostos del ministeri competent en matèria d'habitatge.

Visat el contracte, la resolució estimatòria del finançament específic a càrrec dels pressupostos del ministeri competent en matèria d'habitatge pot permetre la concessió de préstec específic, la subsidiació d'aquest, l'ajuda estatal directa a l'entrada, com també la comunicació a títol merament informatiu de les subvencions a càrrec dels pressupostos de la Generalitat que els puga correspondre.

2. La sol·licitud i el reconeixement de les subvencions personals a càrrec dels pressupostos de la Generalitat queda diferida al moment en què les obres estiguen concloses i s'haja obtingut la qualificació definitiva i la resolució estimatòria del finançament, sempre que es complisquen els requisits establits en la normativa per a la percepció de les esmentades subvencions personals.

Article 9. Requisits dels contractes i escriptures

Els contractes d'adquisició i adjudicació d'habitatges de protecció pública han de contenir les clàusules d'inserció obligatòries establides en els articles 12, 14 i 16 de la Llei 8/2004, de 20 d'octubre, i les establides expressament per la normativa reguladora dels plans d'habitatge i sòl.

Article 10. Promocions individuals per a ús propi

Els promotors individuals per a ús propi han de sol·licitar simultàniament la qualificació provisional i el finançament específic.

En les promocions individuals per a ús propi cal aportar, juntament amb la documentació requerida per a qualificar l'actuació, la corresponent a la sol·licitud de finançament específic, de manera que en el moment de l'expedició de la qualificació provisional el servei territorial concedisca el préstec específic, el subsidie, concedisca l'ajuda estatal directa a l'entrada i comunique, a títol merament informatiu, les subvencions a càrrec dels pressupostos de la Generalitat que els poden correspondre.

En la declaració d'obra nova, el promotor ha de fer constar per separat el valor de l'edificació i el del sòl, valoració la suma de la qual servirà de base per a la determinació de les subvencions personals amb els límits establits per la normativa vigent. En el cas que aquestes valoracions no consten, o consten per separat, s'han d'acreditar mitjançant certificat de l'arquitecte director de les obres, visat pel col·legi professional que corresponga d'acord amb el projecte d'execució final.

La sol·licitud de reconeixement de les subvencions de la Generalitat s'ha de formalitzar dins dels dotze mesos següents a l'obtenció de la qualificació definitiva.

CAPITOL II

Promocions d'habitatges de protecció pública

amb destinació a arrendament

Article 11. Sol·licitud del préstec específic i de la subsidiació

1. Els promotors d'habitatges per a arrendament en qualsevol de les modalitats previstes en els plans d'habitatge i sòl han de sol·licitar, juntament amb la qualificació provisional, el reconeixement del préstec específic per a la promoció i de la subsidiació aplicable al préstec esmentat durant el període de carència i el termini d'amortització.

A la sol·licitud de qualificació provisional s'ha d'adjuntar la documentació següent:

a) Número o codi d'identificació fiscal.

b) Acreditació d'estar al corrent en les obligacions fiscals i de cotització a la Seguretat Social.

2. El servei territorial competent en matèria d'habitatge, una vegada formulades les sol·licituds establides en aquesta ordre, i després de la comprovació prèvia que es compleixen els requisits exigits per la normativa aplicable, concedirà la qualificació provisional i resoldrà reconeixent la subsidiació del préstec específic.

Article 12. Sol·licitud de reconeixement de subvencions

1. Presentació de la sol·licitud

La sol·licitud de reconeixement de subvencions a càrrec dels pressupostos de l'Estat i de la Generalitat, si és el cas, s'ha de presentar conjuntament amb la sol·licitud de qualificació definitiva, i seran resoltes, una vegada concedida la qualificació, en única resolució que englobarà la totalitat dels habitatges.

2. Documentació

A l'efecte de sol·licitud de les subvencions, juntament amb el model normalitzat, el promotor ha d'aportar:

a) Dades bancàries en model normalitzat i acreditació de la titularitat del compte bancari

b) Acreditació d'estar al corrent en les obligacions fiscals i de cotització a la Seguretat Social.

3. De conformitat amb el que disposen els articles 30.1 i 34.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, a l'efecte de la tramitació del pagament de les subvencions reconegudes a càrrec dels pressupostos de l'Estat i de la Generalitat, la resolució única de reconeixement de subvencions s'ha de condicionar, expressament, a l'efectiva formalització dels contractes d'arrendament i a l'obtenció del visat dels contractes d'arrendament i a la inscripció del contracte en el Registre de la Propietat en els supòsits d'opció a compra, o a la formalització del conveni de la cessió de la gestió d'arrendament a l'Agència Valenciana de Lloguer, i en aquest cas no caldrà visar el contracte.

Article 13. Visat de contracte i justificació de la subvenció

1. Presentació de la sol·licitud

Una vegada obtinguda la qualificació definitiva, i efectivament arrendats els habitatges, se sol·licitarà el visat dels contractes d'arrendament en els termes que preveu aquest capítol.

Els promotors han de sol·licitar el visat del contracte d'arrendament en tot cas, fins i tot en els supòsits que en aplicació de la normativa de finançament vigent, per les característiques dels habitatges o dels arrendataris, no s'hagen establit subvencions.

2. Documentació

a) Document nacional d'identitat i número d'identificació fiscal dels arrendataris, número d'identificació d'estranger o permís de residència, si és el cas.

b) Contractes d'arrendament, per triplicat, amb les clàusules obligatòries amb justificant del depòsit de la fiança. Justificant de la liquidació de l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats.

En els supòsits d'habitatges de protecció pública amb destinació a arrendament amb opció de compra, ha de constar en el contracte una clàusula en què es pacte expressament l'esmentada opció de compra en els termes que preveu el corresponent pla d'habitatge.

c) Declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques dels arrendataris. Per a la determinació dels ingressos familiars dels arrendataris serà aplicable el que disposa l'article 5 d'aquesta ordre.

d) Certificat d'empadronament de l'arrendatari en l'habitatge objecte de les ajudes.

e) Declaració de l'arrendatari del compliment dels requisits establits en el pla d'habitatge vigent.

Article 14. Procediment de resolució de visat dels contractes d'arrendament i pagament de les subvencions

Per al pagament de les subvencions reconegudes, els promotors han de justificar el compliment previ de l'activitat per a la qual s'han sigut reconegudes, és a dir, han d'acreditar l'efectiu arrendament dels habitatges i haver obtingut el preceptiu visat dels contractes d'arrendament, en els termes establits en l'article anterior.

Es produeix la pèrdua del dret al cobrament total o parcial de la subvenció en el supòsit de falta de justificació per no sol·licitar el visat del contracte d'arrendament en els dotze mesos següents a la data de notificació de la resolució de concessió.

A mesura que els habitatges s'arrenden i es visen els contractes, els serveis territorials han de remetre a l'òrgan competent per a la tramitació de la despesa la resolució, juntament amb la documentació necessària i l'informe adjunt, proposant l'execució de la despesa i el pagament material de les subvencions corresponents als habitatges els contractes d'arrendament dels quals hagen sigut visats.

Article 5. Lloguer amb opció de compra

Els contractes dels habitatges protegits promoguts per a arrendament amb opció de compra s'han d'ajustar al que disposa l'article 13 d'aquesta ordre, i han d'incloure la informació relativa a l'opció a compra, concretant el termini per a l'exercici i el preu d'adquisició.

En aquest supòsit per a pagar la subvenció al promotor, una vegada visat el contracte, el promotor ha d'aportar la inscripció en el Registre de la Propietat del contracte d'arrendament amb opció a compra, com a garantia dels drets de l'inquilí, com també el requisit per a poder percebre l'import de la subvenció corresponent per part del promotor.

TÍTOL III

Adquisició d'habitatges usats

Article 16. Sol·licitud de visat i finançament específic

1. Presentació de la sol·licitud

La sol·licitud de visat i el finançament específic ha de presentar-se en el termini de quatre mesos des de la data que s'efectue el contracte de compra o opció de compra, o des de la data de l'escriptura pública de compravenda.

2. Documentació que s'ha d'aportar

La sol·licitud de visat i el finançament en les adquisicions d'habitatges usats s'ha d'efectuar juntament amb les declaracions jurades corresponents en els models normalitzats que es determinen, i que han de ser subscrits per les persones sol·licitants, i adjuntar-hi la documentació establida en els apartats a, b, c, e i h de l'article 4, com també la que a continuació s'enumera:

a) Contracte per duplicat, o dues fotocòpies de l'escriptura que acredite la titularitat de l'habitatge, on conste de manera indubtable la identificació de l'habitatge, la superfície útil i el preu de venda de l'habitatge, el garatge i traster vinculats i els annexos, si és el cas, com també les clàusules obligatòries establides en el pla d'habitatge vigent i la resta de normativa aplicable.

b) Fotocòpia confrontada de la còpia autoritzada i inscrita de l'escriptura del venedor i, en el cas que no hi figure la superfície útil, aquesta s'haurà d'acreditar mitjançant un certificat expedit per un tècnic competent i visat pel col·legi oficial corresponent.

c) Quan es tracte d'habitatges protecció pública que s'hagen destinat a arrendament durant el termini exigit per la normativa del pla d'habitatge aplicable, o si no han transcorregut almenys deu anys des de la qualificació definitiva, els serveis territorials hauran de constatar que han transcorregut els terminis indicats.

d) Acreditació de l'antiguitat que establisca cada pla d'habitatge per als habitatges de nova construcció. Ha d'aportar-se certificat de final d'obra expedit per un tècnic competent i visat pel corresponent col·legi professional, o llicència de primera ocupació, a fi d'acreditar l'antiguitat de l'habitatge.

e) Quan la sol·licitud es formalitze adjuntant contracte privat de compra o opció de compra, s'ha d'aportar l'escriptura de propietat de l'habitatge de la part venedora.

f) Declaració responsable, en model normalitzat, a l'efecte d'acreditar el compliment dels requisits d'accés i finançament que establisquen els plans d'habitatge i sòl.

3. És aplicable a la sol·licitud de visat i finançament específic per adquisició d'habitatge usat el que disposa l'article 5 d'aquesta ordre.

Article 17. Sol·licitud de reconeixement de les subvencions de la Generalitat

1. Presentació de la sol·licitud

La sol·licitud de les subvencions s'ha de presentar una vegada escripturat l'habitatge i inscrit a nom dels seus titulars i formalitzat el préstec específic.

2. Termini per a presentar la sol·licitud

El termini màxim per a sol·licitar el reconeixement dels requisits per a la percepció de les subvencions és de dotze mesos comptadors des de la notificació de la resolució de visat i finançament específic, acreditant la disposició del préstec específic.

Transcorregut el termini esmentat sense que s'haja sol·licitat el reconeixement de les subvencions, acreditant la disposició del préstec específic i el compliment dels altres requisits establits per la normativa, l'òrgan competent denegarà les sol·licituds de subvencions personals a càrrec dels pressupostos de la Generalitat.

3. Documentació que s'ha d'aportar

L'interessat ha de presentar una instància segons model normalitzat, acompanyada de la documentació establida en l'article 7, i a més de la llicència d'ocupació o, si no n'hi ha, rebuts de subministraments dels serveis d'aigua i energia elèctrica corresponents al trimestre immediatament anterior a la presentació d'aquesta documentació.

Article 18. Procediment de visat i resolució de finançament específic

Presentada la sol·licitud de visat i finançament específic, els serveis territorials, després de la comprovació prèvia dels requisits exigits per la legislació aplicable, emetran resolució de visat i del finançament específic a càrrec dels pressupostos del ministeri competent en matèria d'habitatge, la qual podrà implicar la concessió de préstec específic, la subsidiació d'aquest, l'ajuda estatal directa, com també la comunicació a títol merament informatiu del percentatge de subvencions a càrrec dels pressupostos de la Generalitat que els puga correspondre.

La sol·licitud i el reconeixement de les subvencions a càrrec dels pressupostos de la Generalitat queda diferida al moment en què s'haja obtingut la resolució estimatòria del finançament específic, sempre que es complisquen els requisits establits en la normativa per a la percepció de les esmentades subvencions.

Una vegada escripturat l'habitatge i aportada la documentació establida en l'article 19 d'aquesta ordre, el servei territorial resoldrà, si és el cas, reconeixent les subvencions.

TÍTOL IV

Ajudes a inquilins

Article 19. Sol·licitud d'ajudes a inquilins

1. Sol·licitud d'ajudes a inquilins

Aquells inquilins que reunisquen els requisits exigits en la normativa vigent poden sol·licitar ajudes per al pagament del lloguer presentant la seua sol·licitud d'acord amb el model normalitzat.

Únicament pot presentar-se una sol·licitud per habitatge, siga quin siga el nombre d'ocupants.

2. Termini de sol·licitud

El termini màxim per a presentar la sol·licitud és d'un mes des que haja transcorregut el primer any per al qual se sol·licita l'ajuda.

3. Documentació que s'ha d'aportar

a) Document nacional d'identitat o número d'identificació d'estranger, si es tracta d'estrangers comunitaris, o permís de residència en vigor, si es tracta d'estrangers no comunitaris, de tots els titulars del contracte d'arrendament.

b) Contracte d'arrendament, ajustat als requisits exigits en la normativa vigent sobre arrendaments urbans, i que incloga la referència cadastral de l'habitatge.

El contracte ha de ser, almenys, d'un any de durada.

c) Document bancari acreditatiu del pagament, mitjançant transferència o domiciliació bancària, a favor de l'arrendador o, si és el cas, a favor de l'agència o empresa pública a través de la qual s'haja gestionat l'arrendament, excepte el que disposa la disposició transitòria segona.

d) Certificat d'empadronament en l'habitatge objecte de l'ajuda, o certificat de convivència en aquest de tots els titulars del contracte.

e) Autorització per a obtenir les dades econòmiques i patrimonials de manera directa, segons model normalitzat, de tots els titulars del contracte.

En el cas que perceba rendes exemptes ha d'aportar certificat de pensions no contributives o altres rendes exemptes corresponents a l'últim exercici fiscal vençut.

f) Declaració responsable firmada per tots els titulars del contracte, que reculla els punts següents:

1. Que cap d'ells és titular d'un altre habitatge, llevat de les excepcions previstes en la normativa vigent.

2. Que no hi ha relació de parentiu, per consanguinitat o afinitat, fins al segon grau, amb l'arrendador.

3. Que no és soci o partícip de l'arrendador, quan aquest és persona jurídica.

4. Que el sol·licitant no siga ja beneficiari d'aquesta ajuda, o de la renda bàsica d'emancipació.

5. Que no haja obtingut aquestes mateixes ajudes en els cinc anys anteriors.

g) Full de dades bancàries, en model normalitzat, en el qual expressament s'han d'indicar les dades bancàries d'aquella persona o entitat a què haja declarat perceptor de l'ajuda, de conformitat amb la sol·licitud realitzada, acompanyada de l'acreditació de la titularitat del compte, ja siga mitjançant fotocòpia compulsada de la llibreta d'estalvis o per certificat de l'entitat bancària en el mateix imprés.

h) Últims rebuts de llum i aigua.

Article 20. Resolució de concessió de les subvencions

1. Resolució de la sol·licitud d'ajuda

Els serveis territorials, una vegada comprovat el compliment dels requisits que la normativa estableix, resoldran la sol·licitud de la subvenció.

El termini màxim per a dictar la resolució serà de sis mesos. Transcorregut el termini màxim sense haver-se notificat la corresponent resolució, els interessats poden entendre desestimada la sol·licitud per silenci administratiu, de conformitat amb el que disposa l'article 25.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. Termini de l'ajuda

La subvenció es concedeix per un termini de 24 mesos.

En el cas que el contracte d'arrendament haja acabat el termini de cinc anys previst en la Llei 29/1994, de 24 de novembre, la concessió de la subvenció estarà condicionada a l'aportació de pròrroga expressa. En qualsevol altre cas, la subvenció es concedirà per un termini que no superarà la vigència del contracte.

3. Pagament de l'ajuda

Es realitzarà un primer pagament per l'import calculat sobre la primera anualitat de renda.

El segon pagament es realitzarà una vegada vençut el període d'arrendament objecte de subvenció, amb la justificació prèvia del pagament de la renda pactada amb l'arrendador. El termini per a la presentació de la documentació justificativa serà d'un mes des de la finalització del període.

Els beneficiaris de l'ajuda han de designar-ne un d'ells, en principi el sol·licitant, com a perceptor. També poden designar com a perceptor l'arrendador, o, si és el cas, l'agència o empresa pública a través de la qual s'haja gestionat l'arrendament.

4. Modificació de les condicions de l'arrendament

En el cas que es produïsquen alteracions en les condicions que van donar origen a la concessió de l'ajuda, com ara modificació de la renda, dels titulars del contracte, canvi de domicili, etc, els beneficiaris estan obligats a comunicar aquesta circumstància al servei territorial competent en el termini de quinze dies des que la modificació s'haja produït, i aportar el nou contracte, com també aquella documentació, exigida inicialment, que haja sigut objecte de modificació.

El servei territorial dictarà, si escau, una nova resolució en què es recolliran els canvis produïts, recalculant, si és el cas, l'import de l'ajuda que s'ha de concedir.

TÍTOL V

Bestretes

Article 21. Bestretes al promotor

Es poden realitzar pagaments anticipats en els termes establits en els plans d'habitatge.

Es poden realitzar pagaments anticipats que seran lliuraments de fons amb caràcter previ a la justificació, com a finançament necessari per a poder dur a terme les actuacions inherents a la subvenció, en els supòsits que establisquen els plans d'habitatge.

Article 22. Sol·licitud i procediment

1. Les sol·licituds de pagaments anticipats s'han de presentar en la direcció general competent en matèria d'habitatge, acompanyades de la documentació següent:

a) Número o codi d'identificació fiscal del promotor; en cas de ser persona jurídica, escriptura de constitució d'aquesta, número d'identificació fiscal del representant legal, i documentació que acredite la representació que té.

b) Acreditació de trobar-se al corrent en les obligacions tributàries i de la Seguretat Social.

c) Acreditació de l'inici de l'activitat protegida que justifique la concessió de la bestreta.

d) Garantia suficient, mitjançant aval o altre mitjà de garantia suficient, que assegure la devolució dels imports anticipats en cas d'incompliment dels requisits exigits per a l'obtenció de les ajudes econòmiques.

En cap cas poden realitzar-se pagaments anticipats a beneficiaris quan s'haja sol·licitat la declaració de concurs, hagen sigut declarats insolvents en qualsevol procediment, es troben declarats en concurs, estiguen subjectes a intervenció judicial o hagen sigut inhabilitats d'acord amb la legislació concursal sense que haja conclòs el període d'inhabilitació fixat en la sentència de qualificació del concurs, hagen sigut declarats en fallida, en concurs de creditors, insolvents fallits en qualsevol procediment o subjectes a intervenció judicial, haver iniciat expedient de lleva i espera o de suspensió de pagaments o presentat sol·licitud judicial de fallida o de concurs de creditors, mentrestant, si és el cas, no siguen rehabilitats.

2. La direcció general, després de la comprovació prèvia dels requisits exigits, estimarà, o si és el cas autoritzarà i proposarà al ministeri competent en matèria d'habitatge, mitjançant informe motivat, la concessió de la bestreta.

Article 23. Bestretes als beneficiaris d'ajudes

Els beneficiaris de les ajudes financeres a càrrec dels pressupostos de la Generalitat poden sol·licitar la bestreta d'aquestes a les entitats de crèdit amb què la Generalitat haja subscrit el corresponent conveni a l'efecte, i en les condicions establides en aquell.

La sol·licitud s'ha de realitzar davant de la direcció general competent en matèria d'habitatge, la qual autoritzarà la bestreta sempre que l'ajuda no haja sigut rebuda pel Servei Pressupostari i remesa a la Intervenció Delegada per a la seua fiscalització i pagament.

TÍTOL VI

Els préstecs específics

Article 24. Sol·licitud de concessió dels préstecs davant de les entitats de crèdit

En el marc dels convenis amb les entitats de crèdit per a les actuacions protegides d'habitatge, els promotors, adquirents o adjudicataris poden sol·licitar els préstecs que corresponguen davant d'aquelles, una vegada tinguen en el seu poder la resolució administrativa que acredite el compliment dels requisits exigits per a accedir-hi.

Si el sol·licitant és un promotor d'actuacions amb destinació a venda, arrendament o per a ús propi, ha d'adjuntar a la sol·licitud davant de l'entitat de crèdit la qualificació provisional.

Si el sol·licitant del préstec davant de l'entitat de crèdit és l'adquirent o adjudicatari, ha d'adjuntar una còpia de la resolució del servei territorial competent en matèria d'habitatge en què es reconeix el finançament específic que li correspon, i si és el cas, còpia de la qualificació definitiva.

Les entitats de crèdit han de notificar al ministeri competent en matèria d'habitatge en referència a les actuacions qualificades, la concessió, formalització i disposició dels préstecs i les subrogacions, en els terminis i les formes establides en els convenis, distingint-los segons tinguen o no de subsidiació.

D'acord amb el conveni subscrit, el ministeri ha de comunicar a la conselleria i a l'entitat de crèdit concedent la conformitat a la concessió del préstec específic.

La denegació de la qualificació definitiva i la desqualificació dels habitatges per l'òrgan competent s'ha de comunicar al ministeri i a l'entitat de crèdit corresponent, a l'efecte de reintegrament dels beneficis atorgats, incrementats en l'interés corresponent i la modificació del contracte de préstec.

La revocació o anul·lació dels visats tindrà l'efecte esmentat en el paràgraf anterior, d'acord amb el que disposa l'article 47.8 de Text refós de la llei d'hisenda pública de la Generalitat Valenciana, aprovat pel Decret legislatiu de 26 de juny de 1991.

Article 25. Pròrroga de la subsidiació

1. Sol·licitud

La pròrroga de la subsidiació del préstec específic, siga quin siga el pla a l'empara del qual es va reconéixer i la tipologia d'actuació protegida, l'han de sol·licitar els beneficiaris en model normalitzat, dins del cinqué any de cada període de subsidiació, acompanyada de la documentació següent:

a) Document nacional d'identitat i número d'identificació fiscal dels arrendataris, número d'identificació d'estranger o permís de residència, si és el cas.

b) Declaracions de la unitat familiar de l'impost sobre la renda de les persones físiques corresponent als dos últims exercicis fiscals amb termini de presentació vençut, sense perjudici del que disposa l'article 5 d'aquesta ordre.

c) Certificat d'empadronament en l'habitatge objecte de les ajudes que acredite l'ocupació d'aquest els últims cinc anys.

d) Certificat de l'entitat bancària concedent del préstec subsidiat en què s'especifique:

1r. Que el préstec no ha sigut cancel·lat.

2n. Que el titular del préstec és el sol·licitant de la pròrroga.

3r. Data de formalització del préstec, a l'efecte de començament de la subsidiació.

4t. Any del conveni i reial decret a què s'acull el préstec específic.

e) El rebut del pagament de l'impost de béns immobles de l'habitatge objecte de les ajudes corresponent als dos últims anys anteriors a la sol·licitud.

f) Declaració responsable sobre titularitat de béns immobles de la unitat familiar, en model normalitzat.

2. Resolució de la pròrroga

Els serveis territorials resoldran la sol·licitud de la pròrroga d'acord amb el que estableix la legislació de finançament aplicable a cada expedient, i ho notificaran a l'interessat a l'efecte de la presentació davant de l'entitat de crèdit concedent del préstec específic per a la renovació de la subsidiació d'aquest.

3. Obligació de les entitats de crèdit

Les entitats de crèdit, d'acord amb els convenis corresponents, han de notificar als beneficiaris del préstec específic, amb una antelació mínima de sis mesos, la data de caducitat dels períodes de subsidiació, indicant-los expressament que han de sol·licitar davant dels serveis territorials la corresponent pròrroga de subsidiació del préstec específic.

TÍTOL VII

Procediment de llibertat de cessió

Article 26. Procediment

1. Els beneficiaris de finançament específic que vullguen cedir intervius, per qualsevol títol, l'habitatge objecte d'aquest, abans del transcurs del termini establit en el pla d'habitatge a què s'aculla han de sol·licitar la llibertat de cessió de l'habitatge, en imprés normalitzat, acompanyat de la documentació següent:

a) Document nacional d'identitat i número d'identificació fiscal dels arrendataris, número d'identificació d'estranger o permís de residència, si és el cas.

b) Còpia autoritzada i inscrita de l'escriptura pública de compravenda de l'habitatge.

c) Còpia autoritzada i inscrita de l'escriptura pública del préstec hipotecari, en cas de ser un número de protocol diferent del de l'escriptura de compravenda.

d) Certificat expedit per l'entitat de crèdit en què es va formalitzar el préstec específic, en què conste:

1r. Data de formalització del préstec específic.

2n. Quantia de la subsidiació percebuda, per semestres naturals.

3r. Data de cancel·lació legal, o econòmica si no n'hi ha, del préstec específic.

4t. Si el préstec no està cancel·lat, ha d'indicar que la subsidiació queda suspesa cautelarment per sol·licitud de la part interessada.

5é Si el préstec no està cancel·lat i no es percep actualment subsidiació, ha d'especificar la data des de la qual no es percep i circumstància justificativa d'aquesta situació.

6é. En el supòsit que no s'haja percebut subsidiació del préstec específic, el certificat ha de fer referència expressa a aquesta circumstància.

e) En el supòsit que no s'haja obtingut préstec específic, s'ha d'aportar declaració formal i nota simple del Registre de la Propietat acreditativa d'aquest extrem.

f) En el supòsit que s'hagen percebut subvencions personals o ajuda estatal directa a l'entrada, ha d'aportar-se certificat bancari en què s'especifiquen les quantitats pagades pels conceptes indicats per part de l'Estat o la Generalitat, i la data de pagament.

g) En el cas que no s'hagen percebut quantitats en concepte de subvencions personals o ajuda estatal directa a l'entrada, el certificat bancari ha de fer referència al fet que no hagut aquests pagaments.

2. En el supòsit que hi haja resolucions de concessió de subvencions personals o ajuda estatal directa a l'entrada, i que no s'hagen pagat, mitjançant la firma de l'imprés normalitzat de sol·licitud de llibertat de cessió la part beneficiària renúncia expressament al cobrament d'aquestes.

3. En el supòsit que s'haja formalitzat préstec específic, ha de sol·licitar-se informe preceptiu, vinculant i determinant al ministeri competent en matèria d'habitatge sobre la quantia de la subsidiació o ajuda estatal directa a l'entrada que haja sigut pagada, incrementada amb els interessos legals meritats des del moment de la percepció.

4. Una vegada obtingut l'esmentat informe, i emplenada la totalitat de la documentació, el servei territorial emetrà la resolució de càlcul de la totalitat de les ajudes econòmiques percebudes a càrrec dels pressupostos de l'Estat i de la Generalitat, incrementades amb els interessos legals meritats des del moment de la percepció. El reintegrament de les quanties establides en la resolució esmentada ha d'efectuar-se en el termini de deu dies.

5. Reintegrades les quanties assenyalades en l'apartat anterior, el servei territorial corresponent emetrà la resolució de concessió de llibertat de cessió de l'habitatge.

El no-reintegrament en el termini de deu dies assenyalat en l'apartat anterior ha de determinar la denegació de la llibertat de cessió.

6. El termini per a emetre resolució en el procediment de llibertat de cessió és de sis mesos, comptadors des de la sol·licitud d'aquesta, transcorregut el qual sense que s'haja dictat una resolució expressa, s'ha d'entendre concedida la llibertat de cessió per silenci administratiu.

TÍTOL VIII

Procediment de desqualificació

Article 27. Desqualificació voluntària

Per als habitatges acollits a plans d'habitatge que no impedisquen la possibilitat de desqualificació voluntària d'aquests, durant el període de protecció, serà aplicable el que disposa aquest capítol.

En els supòsits indicats, els propietaris dels habitatges de protecció pública poden sol·licitar la desqualificació voluntària dels seus habitatges, la qual pot concedir-se amb caràcter discrecional i sempre que no se'n deriven perjudicis per a tercers.

Per a obtenir la desqualificació cal la cancel·lació del préstec específic, el reintegrament previ de la totalitat de les ajudes econòmiques directes i la resta d'ajudes percebudes a càrrec de fons públics per a la promoció i adquisició de l'habitatge, incrementats amb els interessos legals meritats des del moment de la percepció, amb independència que el sol·licitant no n'haja sigut el perceptor.

Així mateix, el peticionari, en idèntiques condicions, prèviament ha de reintegrar a l'administració pública competent les exempcions i bonificacions tributàries gaudides, incrementades amb interessos legals meritats des del moment de la percepció.

Article 28. Procediment

1. Documentació que s'ha d'aportar

Juntament amb la sol·licitud de desqualificació, que ha de presentar-se en model normalitzat, s'ha d'adjuntar la documentació que tot seguit es detalla.

A) Si el sol·licitant és el primer propietari de l'habitatge:

1r. Document nacional d'identitat i número d'identificació fiscal dels arrendataris, número d'identificació d'estranger o permís de residència, si és el cas.

2n. Escriptura de propietat de l'habitatge.

3r. Escriptura de cancel·lació del préstec hipotecari específic, si és el cas.

4t. Certificat expedit per l'entitat de crèdit en què es va formalitzar el préstec específic, on conste:

a) Data de formalització del préstec específic.

b) Quantia de la subsidiació percebuda, per semestres naturals.

c) Data de cancel·lació legal, o econòmica si no n'hi ha, del préstec específic.

d) Subvencions i altres ajudes econòmiques directes percebudes a càrrec de pressupostos públics, amb indicació de la data del cobrament.

5é. En el supòsit que no s'haja formalitzat préstec específic, ni obtingut subsidiació o altres ajudes econòmiques directes, certificat bancari acreditatiu d'aquest extrem.

B) Si el sol·licitant és el segon o posterior adquirent, ha d'aportar, a més, certificat literal de la finca registral de l'habitatge.

2. Emplenada la documentació assenyalada, el servei territorial ha de traslladar la sol·licitud a l'ajuntament de la localitat en què estiga situat l'habitatge i a la conselleria competent en matèria tributària, a l'efecte de reintegrament pel sol·licitant dels beneficis, exempcions i bonificacions fiscals que haja tingut l'habitatge.

3. En el supòsit que el propietari sol·licitant o qualsevol dels anteriors titulars de l'habitatge hagen formalitzat préstec específic o hagen obtingut ajudes econòmiques directes, en qualsevol de les modalitats, el servei territorial corresponent emetrà la resolució de càlcul de la totalitat de les ajudes econòmiques percebudes a càrrec dels pressupostos de l'Estat i de la Generalitat, incrementades amb els interessos legals meritats des del moment de la percepció. El reintegrament de les quanties establides en la resolució esmentada ha d'efectuar-se en el termini de deu dies.

4. Reintegrades les quanties assenyalades en l'apartat anterior, i aportats pel sol·licitant els justificants de liquidació dels reintegraments fiscals establits en l'anterior apartat 2, el servei territorial corresponent emetrà la resolució de concessió de desqualificació de l'habitatge.

El no-reintegrament en el termini de deu dies assenyalat en l'apartat anterior determinarà la denegació de la desqualificació.

5. El termini per a emetre resolució en el procediment de desqualificació és de sis mesos comptadors des de la sol·licitud, transcorregut el qual sense que s'haja dictat una resolució expressa, s'entendrà concedida la desqualificació per silenci administratiu.

TÍTOL IX

Rehabilitació

CAPÍTOL I

Qualificació de les actuacions

Secció primera

Rehabilitació d'edificis i habitatges

Article 29. Inici del procediment de rehabilitació protegida

El procediment s'inicia a instància del promotor, prèviament a l'inici de les obres, mitjançant sol·licitud de qualificació provisional i informe de conservació de l'edifici, quan pertoque.

Article 30. Sol·licitud de l'informe de conservació de l'edifici (ICE)

La sol·licitud de l'informe de conservació de l'edifici (en endavant ICE), s'ha de presentar per a obres de rehabilitació en elements comuns d'edificis unifamiliars i plurifamiliars, i s'hi ha d'adjuntar la documentació de l'article 34.3.

Article 31. Contingut dels informes de conservació de l'edifici

L'ICE avalua l'estat de conservació de l'edifici i la conveniència de realitzar les obres de rehabilitació, com també les mesures que s'han d'adoptar, si és el cas. Ha de tenir com a mínim el contingut següent:

1) Descripció general i identificació de l'edifici:

a) Localització

b) Any de construcció

c) Núm. de plantes (soterrani, semisoterrani, baixa, àtic, coberta...)

d) Nombre d'habitatges o locals

e) Tipologia estructural

f) Instal·lacions de què disposa

2) Descripció sobre la necessitat de realitzar o no les obres de rehabilitació amb referència als requisits bàsics:

a) Estructura

b) Coberta

c) Paraments

d) Instal·lacions

e) Condicions d'accessibilitat

Art. 32. Instrucció del procediment d'informe de conservació de l'edifici (ICE)

1. Per a admetre a tràmit la sol·licitud d'ICE s'ha de comprovar que almenys el 70 per 100 dels habitatges de l'edifici es destinen a residència habitual i permanent. Comprovada la documentació i el compliment dels requisits, els serveis territorials competents en matèria d'habitatge han de traslladar la sol·licitud al col·legi professional amb què s'haja convingut l'encàrrec de realització de l'ICE.

L'incompliment de l'exigència del destinar el 70% dels habitatges a residència habitual i permanent, comporta la no-admissió a tràmit de la sol·licitud, i la denegació de la qualificació provisional.

2. Els col·legis professionals amb què s'haja convingut han d'assignar un tècnic pertanyent a la bossa d'inspectors de l'ICE per a la realització d'aquest. El tècnic l'ha de fer en els termes regulats i convinguts, i ha de traslladar els resultats al col·legi professional, el qual visarà l'informe i el remetrà al servei territorial competent en matèria d'habitatge.

3. Els serveis territorials competents en matèria d'habitatge, una vegada comprovat el compliment dels requisits exigits per la normativa pel que fa al contingut de l'informe, han de resoldre la validació, la concessió i el pagament de les ajudes, segons es determine en l'ordre del conseller competent en matèria d'habitatge per la qual es regula l'import de la subvenció d'ICE i IPE.

4. El termini màxim fins a la resolució de validació, concessió i pagament de les ajudes relatives a l'informe és de tres mesos, comptadors des de la comunicació de l'encàrrec al col·legi professional competent.

5. Quan per causes imputables al promotor de les actuacions de rehabilitació o als seus beneficiaris no es puga realitzar l'ICE o l'IPE, es resoldrà com a informe fallit, i impossibilitarà l'accés a les actuacions protegides de rehabilitació.

Article 33. Informe complementari d'inspecció i avaluació preliminar de l'estructura de l'edifici (IPE)

1. Si com a conseqüència de la sol·licitud d'ICE es dedueix l'existència de risc per deteriorament en estructures de formigó en edificis construïts entre els anys 1940 i 1982, s'haurà de realitzar d'ofici l'informe d'inspecció i avaluació preliminar de l'estructura de l'edifici (en endavant, IPE). Aquest informe s'ha de realitzar conforme al document reconegut DBR 04/06: Guia per a la inspecció i avaluació d'estructures de formigó en edificis existents. La sol·licitud d'aquest segon informe s'entén realitzada, si és el cas, en l'imprés de sol·licitud d'ICE.

2. En cas de risc estructural manifest, s'ha d'assenyalar aquesta circumstància en sol·licitar l'ICE, a fi de no retardar aquesta inspecció, i ambdós informes els ha de realitzar el mateix professional habilitat per a fer-los.

3. El servei territorial en matèria d'habitatge ha de traslladar l'encàrrec de l'IPE al Col·legi Oficial d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana, el qual designarà un inspector habilitat per a la realització de l'IPE. Realitzat l'informe per l'inspector, aquest el traslladarà al col·legi professional, que al seu torn el remetrà a la unitat responsable en matèria de qualitat en l'edificació de la direcció general competent en matèria d'habitatge perquè el valide.

4. La unitat responsable en matèria de qualitat en l'edificació ha de verificar la idoneïtat de l'informe d'acord amb el procediment establit en el document reconegut DRB 04/06:Guía d'inspecció i avaluació preliminar d'estructures de formigó en edificis existents, i, si és el cas, emetrà el document de conformitat de l'informe.

5. Ha de quedar constància de l'IPE en l'expedient ICE i en el de rehabilitació.

Article 34. Sol·licitud de qualificació provisional de rehabilitació i documentació

1. Quan escaiga realitzar l'ICE, s'ha de presentar, juntament amb la sol·licitud de qualificació provisional, la de realització d'ICE, acompanyada de la documentació de l'apartat 3.

La documentació de l'apartat 4 s'ha de presentar una vegada notificada la resolució d'ICE i a la vista dels resultats d'aquest. Si s'ha presentat la documentació de l'apartat 4 a l'inici de l'expedient, la validesa d'aquesta documentació estarà condicionada als resultats de l'ICE.

2. Amb caràcter general, el promotor de les actuacions de rehabilitació, juntament amb sol·licitud de qualificació provisional, ha d'adjuntar, si és el cas, la documentació dels apartats 3 i 4.

3. Documentació dels promotors i de l'objecte de rehabilitació

A) Acreditació de la personalitat i representació:

a) Si el promotor és persona física, ha d'adjuntar el document nacional d'identitat i número d'identificació fiscal dels sol·licitants o unitat familiar.

b) Quan es tracte de societats amb personalitat jurídica, cal acreditar la constitució de la societat, la inscripció en el Registre Mercantil, aportar el número de codi d'identificació fiscal corresponent, i acreditar la persona o persones físiques que la representen.

c) Les comunitats de propietaris i cooperatives han de sol·licitar la qualificació per mitjà dels representants establits d'acord amb la normativa específica d'aplicació.

En el cas d'edificis en règim de propietat horitzontal constituïts per uns quants accessos amb nuclis de comunicació vertical independents entre ells i que es pretenga dur a terme les actuacions de forma independent, també es requereix l'autorització de la comunitat de propietaris per a realitzar les obres, llevat que s'haja establit alguna especialitat organitzativa de funcionament.

La Comunitat de propietaris ha de presentar original i fotocòpia perquè es confronte l'acta de la junta de propietaris mitjançant la qual:

1r. S'acredita la legitimitat jurídica del representant.

2n. S'autoritza la realització de les obres.

3r. Es fa constar que coneixen les condicions per a accedir a les mesures del pla d'habitatge vigent.

4t. Els propietaris, inquilins o ocupants autoritzen l'accés dels tècnics inspectors i personal acreditat a totes les dependències de l'edifici que són objecte d'inspecció, per a realitzar l'ICE, i si és el cas, de l'IPE, com també a acceptar que el pagament dels imports dels informes es farà mitjançant el col·legi professional amb què s'haja convingut, al tècnic inspector.

Quan siga necessari l'IPE, s'han de comprometre a contractar a càrrec seu els treballs de mostres i posterior reparació, amb els mitjans i les recomanacions que indique el tècnic inspector.

d) Quan les obres siguen promogudes per l'arrendatari, ha d'aportar:

1r. Autorització de l'arrendador per a realitzar les obres.

2n. Original i fotocòpia del contracte d'arrendament, per confrontar-los.

3r. Document que acredite l'ús de l'habitatge com a domicili habitual.

B) Acreditació d'ús de l'habitatge, que en cas de rehabilitació d'edificis s'ha de justificar que almenys el 70% dels habitatges de l'edifici es destina a residència habitual i permanent dels usuaris, acreditat siga mitjançant certificat o volants d'empadronament, o mitjançant informe d'empadronament.

C) Acreditació de la titularitat de l'edifici d'habitatges o habitatge, mitjançant original i fotocòpia per a confrontar-los, de l'escriptura pública de propietat de l'edifici o habitatges objecte de l'actuació. Aquestes escriptures han d'estar inscrites en el Registre de la Propietat.

Aquesta es pot substituir per nota simple informativa del Registre de la Propietat, l'antiguitat de la qual no pot ser superior a tres mesos, prenent com a data de còmput la de presentació de la sol·licitud en el registre administratiu competent, i acreditació de la quota de participació dels copropietaris, ratificada en junta per unanimitat, en el cas d'haver-hi modificacions en les quotes de participació originals.

D) Fotografies de les façanes de l'edifici i de les parts objecte de rehabilitació.

E) Acreditació de l'antiguitat de l'edifici, o període decennal de construcció.

F) Breu descripció de les obres que es pretenen realitzar en elements comuns.

4. Documentació de les actuacions de rehabilitació:

a) Identificació dels habitatges: número, superfície útil dels habitatges, locals, garatges i annexos que componen l'immoble.

b) Projecte d'execució de rehabilitació, d'acord amb la normativa d'ordenació de l'edificació aplicable i redactat per un tècnic competent degudament visat pel col·legi professional corresponent.

Quan la normativa no exigisca projecte d'execució, s'ha de presentar una memòria bàsica que incloga:

1r. Descripció de les obres.

2n. Documentació gràfica suficient per a identificar les obres.

3r. Pressupost detallat, agrupant els distints treballs en els capítols següents: millora de la seguretat, millora de l'estanquitat, millora de l'eficiència energètica, millora de les instal·lacions i millora de l'accessibilitat, de conformitat amb el que disposa el Decret 66/2009, de 15 de maig, del Consell, pel qual s'aprova el Pla autonòmic d'habitatge de la Comunitat Valenciana 2009-2012.

c) Contracte o pressupost de les obres firmat pel promotor i el contractista desglossat d'acord amb el projecte. Codi d'edificació fiscal del contractista, el qual ha d'estar donat d'alta en epígraf fiscal de construcció i rehabilitació.

d) Llicència municipal d'obres o justificant de la sol·licitud.

e) Justificant d'haver pagat les taxes d'habitatge establides per a aquest tràmit per la legislació aplicable.

Article 35. Informe de coherència

1. L'Informe de coherència és preceptiu i previ a la qualificació provisional de l'actuació, i ha d'acreditar, amb caràcter general:

Que les obres que es pretenen realitzar compleixen les condicions per a la qualificació com a protegible.

Que aquestes dites obres són coherents, tècnicament i constructivament, amb l'estat de l'edifici i amb les restants obres que puguen realitzar-se, d'acord amb les condicions establides en la normativa vigent.

2. No es pot qualificar cap actuació de rehabilitació com a protegida si no té informe de coherència favorable.

Article 36. Concessió de la qualificació provisional

1. L'òrgan administratiu competent en matèria d'habitatge ha d'atorgar, si escau, la qualificació provisional, tenint en compte la documentació aportada pel promotor i els informes oportuns.

2. La qualificació provisional s'ha d'expedir en model normalitzat, amb les dades següents:

1r. Les dades identificatives de l'expedient: localitat, emplaçament, promotor i signatura de l'expedient.

2n. Nombre d'edificis i habitatges afectats per les actuacions.

3r. Nombre de locals que participen en la rehabilitació.

4t. Superfície total computable a l'efecte corresponent.

5é. Any de construcció de l'edifici, o període decennal de construcció.

6é. Tipologia de l'edifici.

7é. Nivells d'intervenció en les actuacions de rehabilitació: elements comuns, privatius, o habitatge unifamiliar tradicional.

8é. Identificació del tipus d'actuació de rehabilitació.

9é. Àrea o àmbit de rehabilitació.

10é. Cost previst de les actuacions.

11é. Pressupost protegit conforme al pla d'habitatge vigent.

12é. Comunicació provisional de les ajudes que corresponguen d'acord amb el pla d'habitatge vigent.

13é. Termini d'execució de les obres.

14é. Condicions singulars que puga establir el pla d'habitatge vigent.

Article 37. Efectes de la qualificació provisional

La qualificació provisional determina els efectes següents:

a) La protecció de les actuacions de rehabilitació que s'assenyalen, d'acord amb les obres previstes.

b) La determinació del pressupost protegit d'aquestes a l'efecte que es considere com a base per a la determinació de les ajudes econòmiques.

c) El reconeixement amb caràcter provisional de les ajudes de caràcter objectiu que puguen correspondre, de conformitat amb el pla d'habitatge vigent.

d) Per a la seua constància a l'efecte d'acollir-se al finançament qualificat davant de l'entitat financera que corresponga, de conformitat amb el pla d'habitatge vigent.

Article 38. Modificació de la qualificació provisional

1. Atorgada la qualificació provisional, únicament pot ser modificada en els supòsits següents, amb l'autorització prèvia del servei territorial competent en matèria d'habitatge:

a) Els derivats de reformats de projecte.

b) Els canvis de titularitat.

c) Les pròrrogues del termini d'execució d'obres.

d) Per ampliació del pressupost protegit aprovat en la qualificació provisional de rehabilitació, que ha de ser justificat i per una sola vegada, i amb anterioritat a la sol·licitud de la qualificació definitiva. L'ampliació està condicionada per les limitacions específiques que s'establisca en el pla d'habitatge vigent.

2. La modificació de la qualificació provisional l'ha de sol·licitar l'interessat assenyalant els motius de modificació i, si és el cas, l'acreditació mitjançant factures i altres justificants. El servei territorial competent en matèria d'habitatge, mitjançant una resolució motivada, sobre la qualificació provisional concedida, emetrà la corresponent diligència en què es farà constar que constitueix una modificació de la inicial. En cas d'ampliació del pressupost, s'adoptarà el nou pressupost protegit que servirà de base de càlcul per a les subvencions, i es podrà ampliar la quantia del préstec que s'haja concedit.

Article 39. Terminis per a l'emissió de la qualificació provisional

1. Transcorreguts dos mesos des de la presentació de sol·licitud d'inici d'expedient sense que haja resolt la qualificació provisional, es considerarà estimada a tots els efectes.

2. Quan siga exigible l'ICE, el termini de resolució de la qualificació provisional començarà a comptar des de la data de notificació de la resolució de validació, concessió i pagament de les ajudes a l'ICE.

Article 40. Termini d'execució de les actuacions de rehabilitació i pròrroga

1. Resolta la concessió de la qualificació provisional, els promotors de les actuacions de rehabilitació han de comunicar l'inici de les obres, i han de disposar un termini màxim de 30 mesos comptador des de l'obtenció de la qualificació provisional per a finalitzar les obres i presentar la sol·licitud de la qualificació definitiva.

2. L'òrgan competent, a instància del promotor, pot prorrogar el període d'execució, mitjançant una justa causa, fins a un terç del termini establit en el punt anterior.

Article 41. Sol·licitud de qualificació definitiva

Concloses les obres de rehabilitació, el promotor de les actuacions ha de sol·licitar la qualificació definitiva mitjançant el model normalitzat i ha d'adjuntar-hi la documentació següent:

a) Còpia de la llicència municipal d'edificació, si no ha sigut aportada amb anterioritat a l'expedient.

b) Certificat final d'obra emés per un facultatiu competent, en el cas que haja sigut preceptiva la seua intervenció, i en el qual es recullen la totalitat de les actuacions i d'acord amb els criteris establits en relació amb l'actuació.

c) Justificació de la despesa realitzada mitjançant factures degudament emplenades.

Article 42. Verificació de l'execució tècnica de les obres de rehabilitació

1. És requisit necessari per a la concessió de la qualificació definitiva la verificació tècnica de les obres realitzades, a l'efecte de comprovar que s'adequa a les obres previstes en la qualificació provisional i en l'ICE. Aquesta verificació l'han de realitzar tècnics de la conselleria competent en matèria d'habitatge, i mitjançant visita a les obres executades s'ha de comprovar que s'ajusten al projecte o memòria sobre la base del qual es va concedir la qualificació provisional de les actuacions.

2. La impossibilitat de comprovar l'adequació de les obres realitzades a l'obra projectada per causa imputable al promotor és motiu de denegació de la qualificació definitiva.

Article 43. Termini per a la resolució administrativa de qualificació definitiva

L'Administració està obligada a dictar una resolució administrativa de qualificació definitiva en el termini de tres mesos des de la sol·licitud, transcorregut aquest termini s'entendrà desestimada.

Article 44. Concessió de la qualificació definitiva

1. El servei territorial competent en matèria d'habitatge, sobre la base dels informes esmentats i després de l'estudi previ de la documentació aportada, expedirà la qualificació definitiva, la qual ha de contenir les dades següents:

1r. Les dades identificatives de l'expedient: localitat, emplaçament, promotor i signatura de l'expedient.

2n. Nombre d'edificis i habitatges afectats per les actuacions.

3r. Nombre de locals que participen en la rehabilitació.

4t. Superfície total computable a l'efecte corresponent.

5é. Any de construcció de l'edifici o període decennal de construcció.

6é. Tipologia de l'edifici.

7é. Nivells d'intervenció en les actuacions de rehabilitació: elements comuns, privatius, integral o habitatge unifamiliar tradicional.

8é. Identificació del tipus d'actuació de rehabilitació.

9é. Àrea o àmbit de rehabilitació.

1é. Pressupost protegit definitiu, conforme al pla d'habitatge vigent.

11é. Import de les ajudes econòmiques conforme al pla d'habitatge vigent.

12é. Condicions singulars que puga establir el pla d'habitatge vigent.

Article 45. Efecte de la qualificació definitiva de rehabilitació

La concessió de la qualificació definitiva comporta els efectes següents:

1. Consolidació plena de la protecció de les actuacions a l'efecte de determinar el pressupost definitiu i acollir-se a les ajudes econòmiques de caràcter objectiu o personals que corresponguen segons el pla o normativa d'aplicació, com també la possibilitat d'iniciar els procediments de pagament de les ajudes corresponents.

2. Confirmació o reconeixement dels beneficis fiscals d'aplicació.

3. La qualificació definitiva no exonera de responsabilitat promotors, facultatius, constructors i restants agents de l'edificació, per vicis, defectes o incompliments constructius, ni per obres mal executades. La inspecció prèvia a la concessió de la qualificació definitiva no té cap efecte alliberador sobre aquests extrems.

4. Reconeixement de subvencions que corresponguen, el pagament de les quals queda condicionat a l'existència del crèdit pressupostari que els done cobertura.

Article 46. Procediment d'inscripció registral

1. Quan, per raó del pla d'habitatge vigent, siga preceptiva la inscripció registral de la limitació de cessió de l'immoble objecte d'ajudes, la resolució de qualificació definitiva i el reconeixement de les subvencions, juntament amb el document normalitzat d'inscripció registral, serà el títol hàbil per a efectuar la inscripció registral.

2. Realitzada la inscripció registral, el titular de l'habitatge o promotor de la rehabilitació ho ha de comunicar als serveis territorials competents en matèria d'habitatge, la qual cosa possibilitarà el pagament efectiu de les ajudes.

Secció segona

Actuacions d'urbanització i reurbanització en PPRU i ARI

Article 47. Sol·licitud de qualificació d'urbanització o reurbanització

La sol·licitud s'ha de realitzar mitjançant model normalitzat de qualificació d'actuacions d'urbanització o reurbanització, acompanyada de la documentació següent:

a) Acreditació de la personalitat i representació jurídica.

b) Projecte tècnic de les obres d'urbanització.

c) Documentació gràfica i fotogràfica, en suport paper i digital, de l'àmbit urbà on s'han de realitzar les obres.

d) Certificat del secretari de l'ajuntament mitjançant el qual es faça constar si s'han rebut ajudes d'altres organismes.

e) Referència al programa preferent de rehabilitació urbana (PPRU) o àrea de rehabilitació integrada (ARI) on es realitze l'actuació.

Article 48. Qualificació provisional d'urbanització o reurbanització

1. L'òrgan administratiu competent en matèria d'habitatge atorgarà, si escau, la qualificació provisional, tenint en compte la documentació aportada pel promotor, la programació de les actuacions aprovades en l'àmbit d'actuació, i els informes oportuns respecte a la idoneïtat i coherència de les actuacions.

2. La qualificació provisional s'ha d'expedir en model normalitzat amb les dades següents:

1r. La superfície total de l'actuació a l'efecte corresponent.

2n. Identificació de les obres.

3r. Àrea o àmbit de rehabilitació.

4t. Cost previst de les actuacions.

5é. Pressupost protegit conforme al pla d'habitatge vigent.

6é. Comunicació provisional de les ajudes que corresponguen conforme al pla d'habitatge vigent.

7é. Termini d'execució de les obres.

8é. Condicions singulars que puga establir el pla d'habitatge vigent.

Article 49. Sol·licitud de qualificació definitiva d'urbanització o reurbanització

Concloses les obres de rehabilitació, el promotor de les actuacions ha de sol·licitar la qualificació definitiva, mitjançant model normalitzat acompanyat de la documentació següent:

a) Certificat final d'obra emés per un facultatiu competent, en el qual es recullen la totalitat de les actuacions, d'acord amb els criteris establits en relació amb l'actuació.

b) Justificació de la despesa realitzada mitjançant factures degudament emplenades.

c) Documentació fotogràfica de les obres realitzades, en suport paper i digital.

Article 50. Concessió de la qualificació definitiva

1. El servei territorial competent en matèria d'habitatge, sobre la base dels informes esmentats i després de l'estudi de la documentació aportada, expedirà la qualificació definitiva, la qual ha de contenir les dades següents:

1r. Les dades identificatives de l'expedient: localitat, emplaçament, promotor i signatura de l'expedient.

2n. La superfície total de l'actuació a l'efecte corresponent.

3r. Identificació de les obres.

4t. Pressupost protegit definitiu conforme al pla d'habitatge vigent.

5é. Condicions singulars que puga establir el pla d'habitatge vigent.

Article 51. Termini de resolució de les qualificacions

L'Administració resoldrà la sol·licitud de qualificació en el termini de sis mesos des de la data de sol·licitud, transcorregut aquest termini, s'entendrà desestimada.

CAPÍTOL II

Finançament de les actuacions

Secció primera

Finançament de la rehabilitació d'edificis i habitatges

Article 52. Sol·licitud de finançament qualificat per a rehabilitació d'elements comuns

1. En actuacions de rehabilitació d'elements comuns d'edificis, la sol·licitud d'ajudes econòmiques objectives i corresponents a la comunitat de propietaris està integrada en la sol·licitud de qualificació provisional.

2. Amb caràcter específic, i quan intervinga promotor subsidiari o ens gestor, s'ha d'aportar acta de la junta de propietaris mitjançant la qual se cedeix el dret a percebre les ajudes econòmiques a favor del promotor subsidiari. Amb caràcter general, cal ajustar-se al que regula la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

3. En la sol·licitud ha de constar expressament l'autorització perquè la direcció general competent en matèria d'habitatge, o els serveis territorials, demanen de l'Agència Tributària o altres administracions i registres públics els informes o certificats necessaris amb vista a la justificació dels extrems requerits per a la concessió de les ajudes.

4. Les sol·licituds d'ajudes personals complementàries a les objectives, s'han de presentar mitjançant model normalitzat de reconeixement de subvencions, acompanyat de la documentació de l'article 53 i 55.2 i 3, des de la sol·licitud de qualificació provisional presentada per la comunitat de propietaris fins a la data de sol·licitud de qualificació definitiva. La tramitació és independent, però vinculada a l'expedient d'elements comuns.

Article 53. Sol·licitud de finançament qualificada per a rehabilitació d'habitatge

1. En actuacions de rehabilitació d'elements privatius, la sol·licitud d'ajudes està integrada en la sol·licitud de qualificació provisional, acompanyada de la documentació següent:

a) Original i fotocòpia, per confrontar-los, del document nacional d'identitat.

b) Documentació que justifique els ingressos, en els termes que disposa l'article 5.2 d'aquesta ordre. Amb caràcter general s'ha d'aportar el model normalitzat corresponent, adjuntant-hi original i fotocòpia per a confrontar-los, de la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques de l'últim exercici fiscal vençut, o justificació dels ingressos en els mitjans comuns establits en l'esmentat model normalitzat.

c) Declaració responsable en model normalitzat, degudament subscrit pel sol·licitant, que serà exigible per a totes les actuacions de rehabilitació amb destinació a ús propi, i que ha de fer referència als punts següents:

1º. Compromís de destinar l'habitatge a domicili habitual i permanent en el termini de 5 anys comptadors des de la qualificació definitiva.

2º. Compromís que el titular de l'habitatge objecte d'ajudes no transmetrà entre vius per cap títol l'habitatge objecte de les ajudes, en el termini de 10 anys des de la data de la qualificació definitiva de l'expedient de rehabilitació sense reintegrar la totalitat de les ajudes rebudes incrementades amb els interessos legals des del moment de la seua percepció.

2. En la sol·licitud ha de constar expressament l'autorització perquè la direcció general competent en matèria d'habitatge, o els seus serveis territorials, demanen de l'Agència Tributària o altres administracions i registres públics els informes o certificats necessaris amb vista a la justificació dels extrems requerits per a la concessió de les ajudes.

Article 54. Resolució de finançament qualificat

1. La resolució de finançament qualificat és la comunicació amb caràcter provisional de la quantia de les ajudes que corresponga conforme al Pla d'habitatge vigent, i queda condicionada al compliment efectiu dels requisits previstos en el pla.

2. La resolució del finançament qualificada en expedients de rehabilitació d'elements comuns es realitzarà amb caràcter general, juntament amb la qualificació provisional de les actuacions. Transcorregut el termini de dos mesos des de la presentació de sol·licitud en el registre de l'òrgan competent sense que s'haja comunicat el finançament qualificat, s'entendrà desestimat. Quan siga exigible l'ICE, el termini de resolució del finançament qualificat començarà a comptar des de la data de notificació de la resolució de validació, concessió i pagament de les ajudes.

3. El finançament qualificat personal per habitatge s'ha de resoldre en el termini màxim de sis mesos des de la data de sol·licitud; transcorregut aquest termini sense que hi haja resolució, s'entendrà desestimat, amb independència de la resolució de qualificació de les actuacions.

Article 55. Documentació per al reconeixement de les subvencions

1. La sol·licitud de reconeixement de les subvencions objectives està integrada en la sol·licitud de qualificació definitiva, i ha d'acompanyar:

a) Les dades bancàries en model normalitzat (manteniment de tercers), per a l'ingrés de la subvenció.

Les comunitats de propietaris han d'aportar l'imprés de dades bancàries subscrit pel representant autoritzat. Si les obres són executades per promotor subsidiari, s'ha d'aportar l'acreditació de l'acord de la comunitat on s'indiquen les dades bancàries on s'ha d'efectuar l'ingrés de les subvencions.

b) Número d'identificació fiscal dels propietaris dels habitatges i locals de l'immoble.

2. En cas de sol·licitud d'ajudes personals per habitatge, s'han d'aportar les dades bancàries on ha d'efectuar-se l'ingrés de les subvencions, i certificat d'empadronament en l'habitatge objecte del finançament qualificat.

3. En qualsevol cas, s'ha d'aportar certificat de l'Agència Estatal de l'administració Tributària d'estar al corrent de les obligacions fiscals i, en el cas que els beneficiaris obtinguen rendiments procedents d'activitats empresarials o professionals, a més justificació del compliment de les seues obligacions amb la Tresoreria General de la Seguretat Social, excepte el que disposa la disposició addicional tercera.

Article 56. Terminis per a reconeixement de subvencions

1. La resolució del reconeixement de subvencions objectives per rehabilitació d'elements comuns d'edifici s'ha de realitzar, amb caràcter general, juntament amb la qualificació definitiva de les actuacions. El termini de resolució serà de tres mesos comptadors des de la data de sol·licitud, transcorregut aquest termini sense que s'haja dictat una resolució, s'entendrà desestimada.

2. La resolució del reconeixement de subvencions personals s'ha de realitzar en el termini màxim de sis mesos des de la data de sol·licitud, transcorregut aquest termini sense que s'haja dictat una resolució, s'entendrà desestimada.

Article 57. Sol·licitud de préstec davant de l'entitat de crèdit

1. A l'efecte de determinar les condicions del préstec convingut s'atendrà al pressupost protegit previst en la qualificació provisional.

2. Les sol·licituds dels préstecs qualificats, amb subsidiació o sense, s'han de formular directament davant de les entitats financeres amb anterioritat a la sol·licitud de la qualificació definitiva.

Article 58. Resolució de reconeixement de subvencions

1. L'import i pagament de les ajudes econòmiques serà segons corresponga al pla d'habitatge vigent, i queda condicionat a l'existència del crèdit pressupostari que els done cobertura.

2. Les resolucions de reconeixement dels requisits per a la percepció de les subvencions tenen caràcter de document públic administratiu a l'efecte d'avalar la bestreta d'aquestes, de conformitat amb els criteris que s'acorden amb les entitats de crèdit.

Article 59. Pagament de les subvencions

1. Concedida la qualificació definitiva i el reconeixement de les subvencions, es pagaran les subvencions reconegudes. Quan escaiga la inscripció registral de la limitació de cessió i transmissió, el pagament de les ajudes estarà condicionat a l'acreditació d'aquesta limitació.

2. En el cas de les subvencions objectives a les comunitats de propietaris, es farà un pagament únic a favor d'aquesta i en les condicions legalment establides.

3. En el cas d'obres de rehabilitació dutes a terme per ajuntament, ens gestor o promotor subsidiari, es pot resoldre el pagament de les subvencions corresponents per un pagament únic o en pagaments fraccionats, si escau, a l'esmentada entitat, després del consentiment previ dels beneficiaris, i de conformitat amb el que preveu la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Quan la direcció general competent en matèria d'habitatge resolga, i sempre que s'acorde un calendari de pagaments de les ajudes en funció de l'obra realment executada, es realitzarà el pagament fraccionat de les ajudes, i caldrà presentar la documentació següent:

a) Certificats d'obra.

b)Informe tècnic expedit per la direcció facultativa de les obres sobre l'estat d'execució d'aquestes, com també dels costos de les unitats d'obra executades fins a la data d'emissió.

c) Documentació gràfica i fotogràfica suficient, en suport paper i digital.

d) Model oficial de manteniment de tercers degudament emplenat.

L'import i el pagament de les ajudes econòmiques ha de ser conforme al pla d'habitatge vigent, i queda condicionat a l'existència de crèdit pressupostari que li done cobertura. El pagament final s'ha d'alliberar després de la qualificació definitiva de l'actuació.

Secció segona

Finançament de les actuacions de reurbanització

i urbanització en PPRU i ARI

Article 60. Sol·licitud i resolució de finançament

1. La sol·licitud d'ajudes a la realització d'obres d'urbanització o reurbanització està integrada en la sol·licitud de qualificació provisional.

2. L'Administració ha de resoldre el finançament de les actuacions en el termini màxim de sis mesos des de la data de sol·licitud, transcorregut aquest termini, s'entendrà desestimat.

Article 61. Sol·licitud i resolució de reconeixement de subvencions

1. La sol·licitud de reconeixement de les subvencions objectives està integrada en la sol·licitud de qualificació definitiva, i cal adjuntar-hi les dades bancàries en model normalitzat (manteniment de tercers).

2. La resolució de reconeixement de subvencions es realitzarà juntament amb la qualificació definitiva. L'Administració resoldrà el finançament de les actuacions en el termini màxim de sis mesos des de la data de sol·licitud, transcorregut aquest termini, s'entendrà desestimada.

3. El pagament de les subvencions reconegudes ha de ser conforme a l'article 59.3.

Secció tercera

Finançament de rehabilitació d'habitatges destinats al lloguer

Article 62. Sol·licitud d'ajudes per a condicionament d'habitatge destinat a lloguer

El procediment s'nicia a sol·licitud de la persona interessada mitjançant imprés normalitzat acompanyat de la documentació següent:

1. Document nacional d'identitat de la part sol·licitant.

2. Acreditació de la titularitat de l'habitatge, mitjançant original i fotocòpia per confrontar-los, de l'escriptura pública de propietat de l'habitatge objecte de la rehabilitació, inscrita en el Registre de la Propietat. Aquesta es pot substituir per nota simple informativa de l'esmentat registre, l'antiguitat de la qual no pot ser superior a tres mesos, prenent com a data de còmput la de presentació de la sol·licitud en el registre administratiu competent.

3. Certificat de l'Agència Estatal de l'administració Tributària d'estar al corrent de les obligacions fiscals i, en el cas que els beneficiaris obtinguen rendiments procedents d'activitats empresarials o professionals, a més, justificació del compliment de les obligacions amb la Tresoreria General de la Seguretat Social, excepte el que disposa la disposició addicional tercera.

4. Contracte d'arrendament, que tindrà una duració mínima d'una any prorrogable automàticament a 5 anys, de conformitat amb la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans, en les condicions de preu fixades per a habitatges protegits de règim general a 25 anys, en el qual ha de figurar la referència cadastral, i acreditació si ha depositat la fiança, de conformitat amb la Llei 8/2004, de 20 d'octubre, de l'habitatge de la Comunitat Valenciana.

El contracte d'arrendament pot ser suplit, si és el cas, amb la presentació de l'alta de l'habitatge en l'Agència Valenciana del Lloguer.

5. Acreditació de la realització d'obres per a la millora de les condicions d'habitabilitat, instal·lacions o accessibilitat, sempre que s'hagen realitzat en els dotze últims dotze mesos abans de la sol·licitud, mitjançant factures del cost de les obres de condicionament, desglossada per unitats d'obra, mesuraments i preus unitaris, que haurà d'assolir un mínim de 6.000 euros. S'han d'aportar fotografies dels elements que hagen sigut objecte de les obres, de l'estat inicial i l'estat final, excepte el que disposa la disposició transitòria.

6. Llicència municipal d'obres, quan escaiga.

7. Acreditació d'una antiguitat mínima de l'habitatge de 15 anys, si no consta en la resta de la documentació aportada.

8. Fotografia de la façana de l'edifici.

9. Full de dades bancàries en model normalitzat, acompanyada de l'acreditació de la titularitat del compte, ja siga mitjançant fotocòpia compulsada de la llibreta d'estalvis o certificat de l'entitat bancària en el mateix imprés.

10. Últims rebuts d'aigua i llum, o llicència municipal d'ocupació.

11. En cas d'aportar contracte d'arrendament, declaració responsable en model normalitzat mitjançant la qual l'arrendador:

a) Es compromet a mantenir arrendat l'habitatge objecte de rehabilitació per un període mínim de cinc anys.

b) Declara la no-existència de relació de parentiu amb cap membre de la unitat familiar o unitat arrendatària, per vincle de matrimoni o relació estable anàloga, per consanguinitat o afinitat fins al segon grau.

Article 63. Termini de presentació i de resolució

1. El termini per a presentació de la sol·licitud és de 4 mesos des de la data de firma del contracte d'arrendament o alta en l'Agència Valenciana de Lloguer.

2. Transcorreguts sis mesos des de la presentació de sol·licitud sense que haja resolt la concessió de les ajudes, s'entendrà desestimada a tots els efectes.

Article 64. Reconeixement de la subvenció

1. Els serveis territorials competents en matèria d'habitatge, una vegada comprovat el compliment dels requisits exigits per la normativa i la documentació presentada, resoldrà el reconeixement de la subvenció.

2. Amb caràcter previ a la resolució, els serveis territorials poden inspeccionar l'habitatge a fi de comprovar les obres de rehabilitació efectivament realitzades i l'estat final de l'habitatge.

3. L'import i el pagament de les ajudes econòmiques ha de ser segons corresponga al pla d'habitatge vigent, i queda condicionat a l'existència del crèdit pressupostari que els done cobertura.

4. En cas d'habitatge donat d'alta a l'Agència Valenciana de Lloguer, s'ha de traslladar una còpia de la resolució a l'esmentat organisme, a l'efecte del seguiment d'aquesta.

CAPÍTOL III

Pla d'intervenció rehabilitadora

Article 65. Iniciació i ordenació del procediment del pla d'intervenció rehabilitadora

1. Amb l'objecte d'establir la programació de les actuacions de rehabilitació en un conjunt d'edificis es realitzarà el pla d'intervenció rehabilitadora (en endavant PIR), que ha d'atendre al contingut assenyalat en l'article 66.

Quan concórreguen circumstàncies especials relatives a les característiques de les actuacions de rehabilitació, i en especial les referides a grups d'habitatges de rehabilitació preferent, la direcció general competent en matèria d'habitatge pot requerir el PIR.

2. Es poden sol·licitar informes a l'ajuntament on es trobe ubicat l'immoble o els immobles a què es limite la intervenció.

Article 66. Contingut del pla d'intervenció rehabilitadora

Amb caràcter general, el pla d'intervenció rehabilitadora ha de contenir la documentació que a continuació s'indica.

a) Llista de les fases en què es realitzaran les obres de rehabilitació o reurbanització, i per a cadascuna d'aquestes, la identificació, el nombre d'edificis i habitatges afectats, el cost previst dels treballs que s'han de realitzar, la programació de les actuacions amb la data prevista de sol·licitud de qualificació provisional i la data prevista de qualificació definitiva de cada fase, si és el cas.

b) Informació gràfica que ajude a la identificació i localització dels edificis afectats per cadascuna de les fases esmentades.

Article 67. Aprovació del pla d'intervenció rehabilitadora

1. Mitjançant una resolució de la direcció general competent en matèria d'habitatge, i en les condicions que s'establisca s'aprovarà el pla d'intervenció rehabilitadora.

2. L'aprovació del pla d'intervenció rehabilitadora possibilita l'atorgament de la qualificació provisional de les actuacions previstes en aquell.

CAPÍTOL IV

Declaració d'àrea de rehabilitació integral i renovació urbana

Secció primera

Àrees de rehabilitació integral

Article 68. Procediment i declaració d'àrees de rehabilitació integral (ARI)

1. Cal sol·licitar la declaració d'àrea de rehabilitació de forma expressa, per mitjà d'un escrit de sol·licitud firmat per l'alcalde de l'ajuntament respectiu o ens gestor designat per aquest, dirigit a la direcció general competent en matèria d'habitatge, en què conste el tipus d'àrea que es pretenga declarar.

2. A la sol·licitud s'ha d'adjuntar:

a) Certificat expedit en forma legal pel secretari municipal de l'acord del ple de l'ajuntament aprovant la sol·licitud i documentació corresponent, com també, si escau, autorització conferida a l'alcalde per a acceptar en nom d'aquell la resolució que recaiga. Aquesta ha de tenir la diligència d'aprovació d'aquest òrgan per part del funcionari indicat.

b) Memòria justificativa dels aspectes d'interés social, històric, urbanístic, arquitectònic o ambiental pels quals es proposa declarar l'àrea. Aquesta memòria ha d'incloure, així mateix, un diagnòstic de la situació existent i l'enumeració dels objectius de l'actuació.

c) Programa d'accions integrades coherent amb els objectius enumerats en el diagnòstic que especifique, de manera detallada:

1r. Descripció detallada de les actuacions de reurbanització d'espais públics i de rehabilitació d'edificis que s'ha de realitzar a l'àrea, indicant el nombre d'edificis i habitatges afectats.

2n. Fases de l'actuació especificant, per a cadascuna, el nombre d'edificis i habitatges que s'han de rehabilitar, els espais públics que s'han de reurbanitzar, el cost previst dels treballs de rehabilitació, urbanització o reurbanització, i els equips de gestió, com també la programació en el temps.

3r. Detall dels instruments de desenvolupament de planejament i gestió urbanística aplicables.

4t. Documentació gràfica que detalle de manera suficient les principals determinacions dels punts anteriors.

5é. Institucions públiques i privades implicades.

6é. Compromisos per a la posada en marxa, desenvolupament i seguiment de l'actuació

3. Respecte a l'estructura formal de la documentació assenyalada, s'han de presentar dos originals firmats, en suport paper, format UNE DIN A4, units els documents impresos per una carpeta o similar que permeta l'arxiu, i còpia de tota la documentació en suport digital.

4. A la vista de la documentació aportada, la direcció general emetrà una resolució prèvia de declaració de l'àmbit proposat com a àrea de rehabilitació.

5. Aquesta resolució prèvia comporta únicament un reconeixement per part de la direcció general competent en matèria d'habitatge que l'actuació proposada s'adequa documentalment als supòsits previstos en la normativa corresponent, i no implica l'accés al finançament recollit en el pla d'habitatge vigent, que està condicionat a la formalització de l'acord mitjançant conveni de comissió bilateral amb el Ministeri d'Habitatge per a la declaració de l'àrea de rehabilitació.

6. El promotor, una vegada s'haja comunicat la formalització del conveni o acord, ha de col·locar en un lloc visible el cartell informatiu i la placa identificativa de la declaració de l'àrea de rehabilitació.

Article 69. Pagament de les ajudes a l'àrea de rehabilitació integral

1. Quan es realitzen actuacions aïllades en ARI, promogudes per comunitats de propietaris, o ens gestor, el procediment de qualificació i resolució de finançament serà l'establit amb caràcter general per a ajudes objectives i subjectives previst en la secció primera del capítol II.

2. Quan es realitzen actuacions de rehabilitació en ARI, mitjançant l'ajuntament o ens gestor designat per aquest, els pagaments es fraccionaran en funció del desenvolupament i la justificació de les actuacions, i en les condicions que s'acorden o convinguen amb el ministeri competent en matèria d'habitatge. Per a tramitar el pagament corresponent, el promotor de l'actuació ha d'aportar la documentació que a continuació s'indica, sense perjudici de la que es puga requerir, si cal:

a) Certificats d'obra.

b) Informe tècnic expedit per la direcció facultativa de les obres sobre l'estat d'execució d'aquestes, com també dels costos de les unitats d'obra executades fins a la data d'emissió.

c) Documentació gràfica i fotogràfica suficient, en suport paper i digital.

d) Acreditació de les despeses realitzades pel que fa a gestió.

e) Model oficial de manteniment de tercers, degudament emplenat.

Les justificacions per al pagament de les ajudes s'han de presentar a la direcció general competent en matèria d'habitatge, a l'efecte de tramitació i, amb un informe previ tècnic, l'emissió de la corresponent resolució de pagament.

3. Quan escaiga l'apartat 2, el pagament de les ajudes es realitzarà directament a l'ajuntament o ens gestor de l'àrea de rehabilitació.

Secció segona

Àrees de renovació urbana

Article 70. Inici del procediment i declaració d'àrea de renovació urbana (ARU)

1. El procediment s'inicia a sol·licitud de l'ajuntament o ens gestor, públic o privat, per mitjà d'un escrit adreçat a la direcció general competent en matèria d'habitatge, acompanyat de la documentació de l'article 71.

2. Efectuada la sol·licitud, la direcció general competent en matèria d'habitatge comprovarà la documentació i el compliment dels requisits i, a la vista del corresponent informe de les actuacions, declararà mitjançant una resolució prèvia l'àrea de renovació urbana.

3. La declaració prèvia d'àrea de renovació urbana significa únicament un reconeixement per part de la direcció general competent en matèria d'habitatge que l'actuació proposada s'adequa documentalment als supòsits previstos en la normativa corresponent, i no implica l'accés al finançament recollit en el pla d'habitatge vigent fins que es formalitze acord o conveni amb el Ministeri d'Habitatge referit a l'actuació.

4. El promotor, una vegada li haja sigut comunicada la formalització del conveni o acord, ha de col·locar en un lloc visible el cartell informatiu i la placa identificativa de la declaració d'àrea de renovació.

Article 71. Documentació necessària per a la declaració d'àrea de renovació urbana

Juntament amb la sol·licitud de declaració àrea de renovació urbana s'ha d'adjuntar la documentació següent:

1. Quants documents acrediten de manera suficient la personalitat jurídica del promotor o ens gestor de l'actuació.

2. Acord de l'ajuntament en ple en què se sol·licite l'ARU.

3. Delimitació geogràfica de l'àrea que s'ha de declarar, sobre un pla parcel·lari a escala adequada i la documentació gràfica i complementària que reculla les determinacions estructurals detallades del planejament vigent, com també tots els paràmetres urbanístics que afecten l'àrea delimitada

4. Memòria-programa de l'actuació el contingut mínim de la qual ha de ser el següent:

a) Memòria justificativa de la situació de vulnerabilitat social, econòmica i ambiental de l'àrea que s'ha de declarar, sobre la base d'indicadors i índexs estadístics objectius en relació amb la mitjana municipal, autonòmica i estatal o, si no n'hi ha, sobre la base d'informes tècnics que avalen aquesta situació. Aquesta memòria ha d'incloure així mateix un diagnòstic de la situació existent i l'enumeració dels objectius de l'actuació.

b) Programa d'accions integrades coherent amb els objectius enumerats en el diagnòstic que especifique, de manera detallada:

1r. Institucions públiques i privades implicades.

2n. Compromisos per a la posada en marxa, desenvolupament i seguiment de l'actuació.

3r. Descripció detallada de les actuacions que s'han de realitzar a l'àrea.

4t. Detall dels instruments de desenvolupament de planejament i gestió urbanística aplicables.

5é. Quadre de superfícies totals i parcials de sòl, edificabilitats màximes permeses i programades de cadascun dels usos previstos, percentatge d'edificabilitat residencial destinada a habitatges protegits respecte de l'edificabilitat residencial permesa, nombre total d'habitatges que s'han de reallotjar, substituir, i construir com a lliures o protegits, especificant en aquests últims el règim de venda o lloguer o règim especial.

6é. Fases de l'actuació especificant, per a cadascuna el nombre d'habitatges lliures i protegits que s'han de construir.

7é. Documentació gràfica que detalle de manera suficient les principals determinacions dels punts anteriors.

c) Pressupost protegit total i de cadasccuna de les fases previstes, que incloga els costos de la rehabilitació d'edificis i habitatges, de la reurbanització d'espais públics, dels equips tècnics de gestió i dels reallotjaments temporals.

d) Estimació de subvencions del Ministeri d'Habitatge i la Generalitat Valenciana.

e) Aportació econòmica de cadascuna de les institucions o organismes participants desglossant la referida a la rehabilitació d'edificis i habitatges, a la reurbanització, als equips tècnics de gestió i als reallotjaments temporals.

Detall de les anualitats previstes i imports corresponents a cadascuna.

Justificació de la viabilitat financera de l'actuació.

f) Pla de reallotjament temporal i de retorn, quan legalment corresponga, amb especificació de la programació temporal i econòmica dels reallotjaments i mesures socials complementàries.

5. Respecte a l'estructura formal de la documentació assenyalada, s'han de presentar dos originals firmats, en suport paper, format UNE DIN A4, units els documents impresos per una carpeta o similar que permeta arxivar-los, i còpia de tota la documentació en suport digital.

Article 72. Pagament de les ajudes en àrees de renovació urbana

1. Comprovat el compliment dels requisits establits per la normativa vigent i firmat l'acord o conveni amb el ministeri competent en matèria d'habitatge, la direcció general competent en matèria d'habitatge resoldrà a favor del sol·licitant el pagament de l'ajuda en funció del percentatge d'obra executada o qualsevol altra circumstància addicional determinada en el pla d'habitatge vigent.

2. Els pagaments es fraccionaran en funció del desenvolupament i justificació de les actuacions. Per tant, a l'efecte de tramitar el pagament corresponent, el promotor de l'actuació ha d'aportar la documentació que a continuació s'indica, sense perjudici de la que es puga requerir, si cal:

a) Certificats d'obra.

b) Informe tècnic expedit per la direcció facultativa de les obres sobre l'estat d'execució d'aquestes, com també dels costos de les unitats d'obra executades fins a la data d'emissió.

c) Documentació gràfica i fotogràfica suficient, en suport paper i digital.

d) Acreditació de les despeses realitzades pel que fa a gestió.

e) Model oficial de manteniment de tercers degudament emplenat.

3. Les justificacions per al pagament de les ajudes s'han de presentar a la direcció general competent en matèria d'habitatge, a l'efecte de tramitació i amb un informe previ tècnic, l'emissió de la corresponent resolució de pagament.

4. El pagament de les ajudes s'ha de realitzar directament a l'ajuntament o ens gestor de l'àrea de rehabilitació.

CAPÍTOL V

Altres actuacions en àmbits de rehabilitació

Article 73. Programes preferents de rehabilitació urbana (PPRU)

1. L'Ajuntament ha de sol·licitar a la direcció general competent en matèria d'habitatge l'aprovació d'un programa preferent de rehabilitació urbana, (en endavant PPRU), i aquesta a la vista de la documentació presentada, pot aprovar el PPRU presentat.

2. S'ha d'aportar la documentació recollit en l'article 25 del Decret 66/2009, de 15 de maig, del Consell. La memòria-programa ha de contenir:

a) Identificació del sol·licitant, programa, localitat i província.

b) Delimitació geogràfica de l'àmbit d'actuació:

1r. Plànol general de l'àmbit proposat amb el nivell suficient de detall per a concretar les actuacions i en suport informàtic.

2n. Plànol del municipi delimitant l'àmbit que s'ha de declarar.

c) Descripció de l'àmbit d'actuació:

1r. Descripció general: descripció d'aspectes d'interés social, històric, urbanístic, arquitectònics o ambientals pels quals l'àmbit considerat es proposa.

2n. Nombre d'habitatges afectats.

3r. Nombre d'edificis.

4t. Nivell d'ús dels habitatges com a residència habitual i permanent.

5é. Edat mitjana dels edificis.

6é. Estat de conservació dels edificis.

7é. Fotografies de l'àmbit proposat, en suport paper i digital.

d) Actuacions proposades:

1r. Descripció, cost i programació de les actuacions municipals en espais públics.

2n. Descripció, cost i programació de les actuacions de rehabilitació previstes d'iniciativa privada, que com a mínim ha d'afectar un 40% dels habitatges inclosos en l'àmbit d'actuació.

e) Mesures per a assegurar l'efectiva execució de les actuacions proposades en edificis d'habitatges de caràcter privat i en obres d'urbanització i reurbanització:

1r Reguladores: adequació del planejament urbanístic als fins que es volen aconseguir.

2n. De gestió: acords subscrits amb els propietaris dels habitatges sobre els quals es preveu actuar en l'àmbit del programa, representant aquests un mínim del 40% del total dels inclosos en aquest àmbit.

3r Econòmiques: ajudes municipals, subvencions o bonificacions en impostos o taxes relatius a les actuacions que s'han de realitzar, com també documentació suficient que justifique la previsió pressupostària de les obres en què participe.

3. S'han de presentar dos originals firmats de la memòria-programa, en suport paper, format UNE DIN A4, units els documents impresos per una carpeta que permeta l'arxiu, i còpia de tota la documentació en suport digital.

Article 74. Resolució i pagament de les ajudes en programa preferent de rehabilitació urbana

1. La direcció general competent en matèria d'habitatge, després de l'estudi previ de la documentació i de l'informe tècnic, resoldrà l'aprovació de programa preferent de rehabilitació urbana.

2. Les actuacions de rehabilitació d'edificis i habitatges, i d'urbanització i reurbanització programades mitjançant el PPRU, s'han de resoldre d'acord amb el que preveu la secció primera del capítol II.

3. Comunicada al promotor l'aprovació de PPRU, aquest ha de col·locar en un lloc visible el cartell informatiu i la placa identificativa del programa.

Article 75. Conjunts històrics declarats bé d'interés cultural i entorn d'immobles declarats

Els entorns d'immobles declarats bé d'interés cultural i els conjunts històrics declarats bé d'interés cultural que disposen de pla especial de protecció de conformitat amb el que estableix la legislació de protecció del patrimoni poden acollir-se a les ajudes establides per als PPRU en el pla d'habitatge vigent, sempre que es comunique a la direcció general competent en matèria d'habitatge i s'hi adjunte plànol de delimitació afectat, i l'ajuntament corresponent ha d'acreditar la inclusió dels edificis d'habitatges en aquestes àmbits.

Article 76. Grups d'habitatges de rehabilitació preferent

1. La direcció general competent en matèria d'habitatge resoldrà la declaració de grup d'habitatges de rehabilitació preferent (en endavant GHRP), amb la sol·licitud prèvia per part d'un organisme gestor públic, o per l'ajuntament, acompanyada d'una memòria-programa que preveja:

a) Identificació del sol·licitant, del programa, localitat i província.

b) Delimitació geogràfica de l'àmbit d'actuació:

1r. Plànol general de l'àmbit proposat a escala 1:2000 i en suport informàtic.

2n. Plànol del municipi delimitant l'àmbit que s'ha de declarar.

c) Característiques físiques de l'àmbit d'actuació:

1r. Descripció general: descripció d'aspectes d'interés econòmic, social, urbanístic o arquitectònics pels quals l'àmbit considerat es proposa.

2n. Nombre d'edificis.

3r. Nombre d'habitatges.

4t. Edat mitjana dels edificis.

5é. Característiques constructives dels edificis.

6é. Estat de conservació dels edificis. Patologies observades.

7é. Plànols generals dels edificis.

8é. Fotografies de l'àmbit proposat, en suport paper i digital.

d) Característiques sociològiques de l'àmbit proposat:

1r. Nombre de residents.

2n. Nivell d'ocupació dels habitatges.

3r. Característiques sociològiques dels residents; hi ha de constar: edat mitjana del cap de família, nombre de membres de la unitat familiar, règim de tinença dels habitatges, nivell mitjà d'ingressos familiars, procedència dels ingressos, nivell d'instrucció dels residents, nivell laboral dels residents.

e) Actuacions de rehabilitació d'edificis:

1r. Llista dels treballs que s'han de realitzar.

2n. Cost previst.

f) Pla d'intervenció rehabilitadora, si és el cas.

g) Acta de la junta de la comunitat de propietaris mitjançant la qual s'accepta la designació de l'ens gestor de l'actuació, com també la resta de condicions regulades en aquesta ordre, en el Reglament de rehabilitació i en el pla d'habitatge vigent.

2. S'han de presentar dos originals firmats de la memòria-programa, en suport paper, format UNE DIN A4, units els documents impresos per una carpeta o similar que permeta arxivar-los, i còpia de tota la documentació en suport digital.

Article 77. Resolució i pagament de les ajudes en grup d'habitatges de rehabilitació preferent

1. La direcció general competent en matèria d'habitatge, vista la documentació i l'informe tècnic, resoldrà la declaració del grup d'habitatges de rehabilitació preferent.

2. Les actuacions de rehabilitació previstes en la declaració dels grups d'habitatges de rehabilitació preferent s'han de resoldre d'acord amb el sistema previst en la secció primera del capítol II.

3. Comunicada al promotor l'aprovació de GHRP, aquest ha de col·locar en un lloc visible el cartell informatiu i la placa identificativa.

TÍTOL X

Sòl

Article 78. Ordenació del procediment per a la tramitació de la qualificació de les actuacions protegides de sòl

El procediment s'ha d'iniciar a sol·licitud del promotor de l'actuació, mitjançant model normalitzat acompanyat de la documentació a què es refereix l'article 79 d'aquesta ordre.

A fi a poder garantir el finançament de les actuacions protegides de sòl en el marc de les previsions del pla d'habitatge vigent (2009-2012), s'estableix:

1. Una fase de resolució prèvia de l'actuació.

En la situació prevista pel Decret llei 1/2008 respecte a les àrees residencials prioritàries, la resolució prèvia relativa a l'actuació d'urbanització prevista té l'efecte d'adequar-se als requisits establits sempre que el percentatge d'edificabilitat residencial destinada a la construcció d'habitatges de protecció pública siga superior al 50 per cent en sòl urbanitzable.

En aquells casos en què l'edificabilitat residencial destinada a habitatges protegits supere el 75 per cent del total, implicarà el reconeixement com a àrea d'urbanització prioritària de sòl.

Aquesta resolució prèvia és condició prèvia i necessària, si és el cas, per a formalitzar el corresponent acord amb el Ministeri d'Habitatge, siga com a actuació no prioritària de sòl o per a la formalització mitjançant conveni de comissió bilateral en el cas d'àrees d'urbanització prioritàries. Amb aquest fi ha d'aportar la documentació assenyalada en l'article 79, que possibilite formalitzar els acords, i concedir la qualificació provisional en les condicions establides.

Serà criteri preferent de selecció que l'actuació estiga inclosa en un programa plurianual aprovat destinat a cobrir les necessitats d'habitatge amb protecció pública, d'acord amb el Decret llei 1/2008, de 27 de juny, del Consell, de mesures urgents per al foment de l'habitatge i el sòl.

La direcció general competent en matèria d'habitatge sol·licitarà informe l'ajuntament del municipi en el qual s'ubique l'actuació sobre la situació urbanística actual de l'àmbit referit, com també de la reserva d'habitatge protegit que corresponga d'acord amb el planejament vigent, si és el cas.

2. Una vegada formalitzat l'acord mitjançant un conveni de la comissió bilateral en el cas d'àrees d'urbanització prioritàries, i la resolució que si és el cas determine el Ministeri d'Habitatge en el cas d'àrees no prioritàries, la direcció general competent en matèria d'habitatge concedirà la qualificació provisional de l'actuació de sòl. En la qualificació provisional han de constar les ajudes econòmiques corresponents a l'actuació, s'han de recollir les condicions per al pagament de les corresponents subvencions, atenent al grau de desenvolupament i la justificació de la inversió, en funció de les disponibilitats pressupostàries, com també de les determinacions establides en els respectius acords.

La direcció general competent en matèria d'habitatge remetrà a l'ajuntament del municipi una còpia de la qualificació provisional d'actuació protegida de sòl.

3. Per a pagar les subvencions s'ha d'aportar la documentació corresponent que s'assenyala en l'article 81 d'aquesta ordre.

4. Acabades l'obres d'urbanització, es concedirà la qualificació definitiva de l'actuació de sòl, després de la presentació prèvia de la documentació requerida en l'article 80 d'aquesta ordre, la qual permetrà efectuar la liquidació definitiva de les subvencions, de conformitat amb els acords adoptats amb el Ministeri d'Habitatge.

Article 79. Documentació necessària per a la qualificació de l'actuació de sòl

El procediment s'inicia a sol·licitud del promotor de l'actuació, mitjançant la presentació del model de sol·licitud normalitzat, acompanyat de la documentació que s'indica:

1. Dades identificatives del promotor:

a) CIF del sol·licitant.

b) NIF del representant.

c) Escriptures de constitució de l'entitat promotora de l'actuació.

2. Documentació que faculta per a executar la urbanització:

a) En el cas de programes d'actuació integrada, acreditació suficient de la condició d'agent urbanitzador.

b) En actuacions protegides de sòl que incloguen l'adquisició onerosa de sòl, còpies compulsades del títol jurídic de compravenda o opció de compra.

3. Memòria de viabilitat tecnicofinancera i urbanística de l'actuació.

La memòria de viabilitat tecnicofinancera i urbanística del projecte és el document que conté les determinacions i paràmetres necessaris per a estudiar la viabilitat de la proposta. Ha d'estar subscrita pel promotor i el tècnic responsable de la redacció.

El contingut mínim de la memòria urbanística és:

A. Respecte al planejament i gestió:

a) Identificació dels instruments de planejament general i de desenvolupament, amb les dates d'aprovació definitiva o estat de la tramitació, que li afecten.

b) Classificació i qualificació del sòl i la resta de determinacions urbanístiques aplicables, tant de l'ordenació general com detallada, que condicionen l'aprofitament i la utilització del terreny, en especial les referides a les possibilitats d'urbanització i edificació (cessions obligatòries, càrregues, densitats màximes, etc.).

c) Fitxa de planejament i gestió urbanística de l'àmbit referit.

B. Respecte als habitatges protegits previstos:

a) Es detallarà si l'actuació forma part d'un programa plurianual municipal, d'acord amb l'Ordre d'1 de juliol de 2008, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge.

b) Reserva d'habitatge protegit inclòs en el planejament vigent, amb indicació del percentatge de reserva establit, si és el cas, per a l'àmbit, especificant, si cal, les variacions que es prevegen.

c) Si forma part del patrimoni municipal de sòl, si és el cas.

d) Quadre resum que ha d'incloure:

1r. Superfícies totals i parcials del sòl.

2n. Edificabilitats màximes permeses i programades de cadascun dels usos previstos.

3r. Percentatge d'edificabilitat residencial destinada a habitatges protegits respecte de l'edificabilitat residencial permesa.

4t. Nombre d'habitatges que s'han de construir, lliures i protegits.

5é. Règim previst per a la qualificació dels habitatges protegits (concertat, general o especial), com també modalitat d'ús (venda o lloguer).

C. Respecte de la programació de les actuacions:

a) Programació temporal prevista de les obres d'urbanització, especificant en aquesta l'inici i el final previst, com també aquelles fites més significatives.

b) Memòria econòmica i financera, en la qual s'han d'especificar els costos totals per al desenvolupament de l'àmbit d'actuació, i els costos de l'actuació protegida (suma de les càrregues d'urbanització de les parcel·les destinades a habitatge protegit). S'entenen per costos d'urbanització els legalment establits pel Reglament d'ordenació i gestió territorial i urbanística o normativa aplicable.

D. Documentació gràfica:

a) Plànol de situació i emplaçament.

b) Plànol topogràfic, amb parcel·lari.

c) Plànol de l'ordenació del planejament general vigent.

d) Plànol de l'ordenació detallada proposada.

e) Plànol identificatiu de les parcel·les o illes resultants, indicant per a cadascuna l'edificabilitat proposada i el nombre d'habitatges lliures o protegits, com també el nombre d'aquests últims destinats a lloguer o règim especial.

f) Còpia del projecte d'urbanització (memòria descriptiva, pressupost i plànols descriptius i de detall de la urbanització). Si en el moment de presentar la sol·licitud encara es troba en fase de desenvolupament, s'ha d'aportar abans de la qualificació definitiva. Cal aportar en suport digital el projecte complet i en suport paper un resum amb els aspectes més significatius d'aquest.

4. Compromís establit en l'article 65.1.b) del Reial decret 2066/2008, de 12 de desembre, relatiu a l'inici de la construcció d'almenys el 30% dels habitatges protegits de nova construcció en el termini màxim de 3 anys a partir de la concessió de la qualificació provisional.

5. Formalització de la documentació. La documentació assenyalada s'ha de presentar en dos originals firmats, en suport paper, format UNE DIN A4, units els documents impresos per una carpeta o similar que permeta l'arxiu, i còpia de tota la documentació en suport digital.

Article 80. Documentació preceptiva per a la qualificació definitiva

Les sol·licituds de qualificació definitiva, en model normalitzat, juntament amb la documentació que s'assenyala en aquest article, s'han de remetre a la direcció general competent en matèria d'habitatge perquè resolga.

El termini per a resoldre i notificar la sol·licitud de qualificació definitiva és de tres mesos.

Per a l'obtenció de la qualificació definitiva és preceptiva la presentació de la documentació següent:

a) Inscripció registral: justificació d'haver practicat en el Registre de la Propietat la inscripció de les finques resultants de la reparcel·lació, amb les afeccions relatives a l'actuació protegida de sòl qualificada provisionalment.

b) Certificat final d'obra expedit per la direcció facultativa, acreditant que les obres d'urbanització i serveis estan acabades i en condicions d'utilització i que totes es recullen en el projecte d'execució final i compleixen les normes establides en els instruments de planejament i gestió vigents.

c) Liquidació final de l'obra executada.

d) Projecte final de l'obra executada, incloses les modificacions d'aquest durant el procés d'execució, en suport digital.

e) Fotografies de les obres executades, una vegada acabades, sense perjudici de les comprovacions in situ que puguen realitzar els tècnics adscrits al servei competent, a l'objecte de comprovar l'adequació de l'obra realitzada al projecte presentat, en paper i suport digital.

Article 81. Tramitació del pagament de les ajudes

1. El pagament de la subvenció està condicionat al fet que efectivament es complisquen els requisits establits en aquesta ordre, o els referits en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Els pagaments poden fraccionar-se en funció del desenvolupament de les actuacions, i el promotor ha d'aportar la documentació que a continuació s'indica.

2. Per a fer efectiu el pagament de les ajudes, el promotor de l'actuació ha d'aportar:

a) Per a efectuar el primer pagament, ha d'aportar-se:

1r. Projecte d'urbanització, si no s'ha aportat en la fase prèvia de la qualificació provisional, tal com s'assenyala en l'article 79, com també l'acta de replantejament.

2n. Fotografia dels cartells informatius de l'actuació col·locats en l'àmbit d'aquesta, segons el que detalla l'article 76 d'aquesta ordre.

b) Model oficial de manteniment de tercers degudament emplenat davant del Tresor Públic.

c) Acreditació relativa al fet que el sol·licitant es troba al corrent en el compliment de les obligacions tributàries amb la Hisenda estatal i autonòmica i de les seues obligacions amb la Seguretat Social.

d) Acreditació del compliment de les condicions establides per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i la Llei general tributària, mitjançant imprés normalitzat.

e) En relació amb l'estat actual de les obres, certificat expedit per la direcció facultativa de les obres d'urbanització sobre l'estat d'aquesta.

3. Les justificacions per al pagament de les ajudes s'han de presentar a la direcció general competent en matèria d'habitatge, a l'efecte de tramitació i emissió de la corresponent resolució de pagament d'ajudes.

4. El Ministeri d'Habitatge farà directament el pagament de les ajudes al promotor de l'actuació, de conformitat amb les condicions establides en el conveni marc subscrit.

5. En el cas d'àrees d'urbanització prioritària que s'hagen de destinar totalment o parcialment a la construcció d'habitatges de protecció pública de règim especial, la subvenció de la Generalitat es pagarà, si és el cas, d'acord amb els criteris establits en els apartats anteriors.

Article 82. Obligacions i compromisos del promotor per al seguiment de les actuacions per l'administració

El promotor es compromet a:

a) Comunicar de manera fefaent a la direcció general competent en matèria d'habitatge:

1r. L'inici de les obres d'urbanització, mitjançant la remissió de la còpia de l'acta de replantejament.

2n. La finalització de les obres, mitjançant certificat final d'obra de la direcció facultativa i declaració firmada de l'interessat.

3r. Qualsevol modificació, tant del projecte com del pla d'obra, o de qualssevol altra circumstància que afecte la tramitació de les ajudes a què es refereix aquest capítol, en el moment que aquesta es produïsca.

b) Facilitar la verificació de les obres en qualsevol moment de l'execució per part dels tècnics adscrits al servei competent.

Article 83. Publicitat de les actuacions

1. És preceptiva la publicitat mitjançant la col·locació dels cartells establits, en l'emplaçament previst per a les actuacions d'urbanització de sòl destinat a la construcció d'habitatges protegits, en les condicions que es determinen en el pla d'habitatge vigent, i s'han de dissenyar d'acord amb les directrius establides a l'efecte.

2. L'acreditació de la col·locació s'ha de realitzarà mitjançant la presentació de fotografies dels cartells ja col·locats, en suport paper i digital, i aquesta acreditació és necessària per a tramitar el primer pagament.

TÍTOL XI

Finançament per a l'adquisició d'habitatges lliures

per entitats sense ànim de lucre i organismes públics

amb la finalitat de destinar-los a arrendament

Article 84. Sol·licitud de finançament qualificat

Amb caràcter general, la sol·licitud de finançament en les adquisicions d'habitatges per les entitats sense ànim de lucre i organismes públics, en els supòsits previstos en els plans d'habitatge, per a cedir-los en règim d'arrendament, s'ha de realitzar dins del termini de dotze mesos des de l'atorgament de l'escriptura de compravenda de l'habitatge, en model normalitzat acompanyat de la documentació següent:

a) Número d'identificació fiscal o codi d'identificació fiscal de l'entitat sol·licitant.

b) Dades i identificació del representant i acreditació de la representació.

c) Escriptura de constitució de la societat, o de modificació si és el cas, inscrita en el Registre Mercantil, quan aquest requisit siga exigible d'acord amb la legislació mercantil que siga aplicable; si no ho és, l'acreditació de la capacitat d'obrar es realitzarà mitjançant l'escriptura o document de constitució, estatuts o acta fundacional, en que han de constar les normes per les quals es regula la seua activitat, inscrits, si és el cas, en el corresponent registre oficial, i hi ha de constar que entre els seus fins, objecte social o competències es troba l'arrendament dels habitatges.

d) Certificat de l'Agència Estatal de l'administració Tributària i de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació d'estar al corrent de les obligacions fiscals i tributàries.

e) Certificat de trobar-se al corrent en les obligacions amb la Seguretat Social, emés per la Tresoreria General de la Seguretat Social, en els supòsits en què la part sol·licitant tinga obligacions amb la Seguretat Social.

f) Certificat registral o còpia inscrita de l'escriptura de compravenda que acredite la titularitat de l'habitatge, on conste de manera indubtable la identificació de l'habitatge, que es tracta d'un habitatge lliure, i conste, per separat, la superfície útil i els preus de venda d'aquest i, si és el cas, garatges o trasters vinculats i annexos. En el cas que no figure la superfície útil, aquesta s'ha d'acreditar mitjançant un certificat expedit per un tècnic competent i visat pel col·legi oficial corresponent. Així mateix, han de constar les limitacions que establisquen els plans d'habitatge.

g) Si es tracta d'habitatges de nova construcció, s'ha d'aportar acreditació que ha transcorregut el termini mínim exigit entre la data del certificat final d'obra expedit pel tècnic competent i la data d'adquisició de l'habitatge.

h) Cèdula d'habitabilitat, llicència d'ocupació, o si és el cas, certificat de consum de subministraments d'aigua i electricitat.

i) Declaració responsable, en model normalitzat, de destinar l'habitatge a cessió en arrendament per a inquilins que complisquen els requisits establits.

j) Número d'identificació fiscal de la part arrendatària.

k) Contractes d'arrendament, per triplicat, en els quals han de constar les clàusules obligatòries, com també justificació si ha liquidat l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, i haver depositat la fiança.

Així mateix, els contractes han de complir els requisits que a aquest efecte estableix la Llei 8/2004, de 20 d'octubre, de l'habitatge de la Comunitat Valenciana.

l) Declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques de la part arrendatària.

m) Declaració de l'arrendatari de no ser titular del ple domini o dret real d'ús o gaudi sobre algun altre habitatge de protecció pública, de protecció oficial, o que haja gaudit d'ajudes públiques per a l'accés a aquestes, a la mateixa localitat.

n) Compromís de l'arrendatari de destinar l'habitatge a domicili habitual i permanent, i d'ocupar-lo en el termini establit en la legislació vigent, i en tot cas, en els tres mesos següents al lliurament.

o) Full de dades bancàries en model normalitzat i certificat acreditatiu de la titularitat de número de compte.

Article 85. Resolució de visat i concessió de subvencions

Els serveis territorials d'habitatge i projectes urbans, amb caràcter general, una vegada comprovat el compliment dels requisits que la normativa estableix, han de visar els contractes d'arrendament i resoldre la sol·licitud de concessió de subvencions.

Les subvencions a què es refereix aquest article s'han de concedir per una sola vegada, independentment que els habitatges s'arrenden successivament.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Concepte d'unitat familiar i famílies nombroses

Les disposicions que estableix aquesta ordre relatives a documentació i requisits que han d'omplir els interessats per a l'obtenció dels beneficis que la normativa preveu, s'han d'entendre referits no sols al titular de l'habitatge, sinó a tots els que siguen constituents de la mateixa unitat familiar, entenent com a unitat familiar el concepte d'aquesta a l'efecte fiscal.

A l'efecte de concessió de finançament, es consideren unitat familiar les situacions d'unions de fet degudament inscrites en el Registre Públic de la Comunitat Autònoma Valenciana, o en qualsevol altre registre.

En el supòsit de famílies nombroses, a l'efecte de concessió del finançament específic, únicament es computaran com a membres de la unitat familiar per a la seua consideració com a família nombrosa, els fills que siguen menors d'edat i els majors incapacitats judicialment subjectes a pàtria potestat prorrogada o rehabilitada.

Només a l'efecte de concessió de subvencions a càrrec dels pressupostos de la Generalitat Valenciana, i sempre amb el límit d'edat establit en el paràgraf anterior, es considera família nombrosa el concepte d'aquesta establit per la Llei 40/2003, de 18 de novembre, de protecció a les famílies nombroses, o norma de rang legal que la substituïsca.

Segona. Requisits documentació

La documentació requerida per a la tramitació dels procediments previstos en aquesta ordre ha de ser original o, si és el cas, fotocòpia confrontada.

Tercera. Autorització a l'administració

Les sol·licituds regulades en aquesta ordre impliquen l'autorització perquè la direcció general i els serveis territorials competents en matèria d'habitatge demanen de l'Agència Tributària i altres administracions i registres públics els informes o certificats necessaris per a la justificació dels extrems requerits per a la concessió del visat i el finançament específic.

Dins del marc de col·laboració amb l'Agència Tributària i altres administracions, i en la mesura que així s'establisca, i l'òrgan competent puga disposar de la informació tributària o econòmica legalment exigible, no es requerirà als interessats l'aportació individual de certificats expedits per aquestes.

Així mateix, quan dins del marc de col·laboració amb la Generalitat i l'administració General d'Estat l'òrgan competent puga disposar de la informació prevista en el Reial decret 522/2006, de 28 d'abril, pel qual sr suprimeix l'aportació de fotocòpies de documents d'identitat en els procediments de l'administració de l'Estat i dels seus organismes públics vinculats i dependents, no caldrà aportar aquesta documentació.

Quarta. Actuacions no previstes en aquesta ordre

Quan els plans d'habitatge establisquen actuacions protegides no desenvolupades pel que fa a la tramitació en aquesta ordre, hauran de regular el procediment per a gestionar-les i reconéixer-les, i aquesta regulació es considerarà una modificació automàtica d'aquesta ordre.

No obstant això, en el supòsit que els plans esmentats no prevegen aquesta regulació procedimental, en el termini màxim i improrrogable de dos mesos la direcció general competent en matèria d'habitatge haurà de regular el procediment perquè es gestionen; aquesta regulació es considerarà una modificació d'aquesta ordre.

Cinquena. Instruccions

Es faculta el titular de la direcció general competent en matèria d'habitatge per a dictar les instruccions pertinents per a l'aplicació d'aquesta ordre.

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Justificació de pagaments d'inquilins

Els pagaments de lloguer realitzats l'any anterior a l'entrada en vigor d'aquesta ordre poden justificar-se mitjançant la presentació d'original i fotocòpia, perquè es confronten, dels rebuts de lloguer, qualsevol que haja sigut la forma de pagament.

Segona. Rehabilitació d'habitatges destinats a lloguer

Al promotor de la rehabilitació d'habitatges destinats a lloguer que haja realitzat les obres de condicionament de l'habitatge en els dotze mesos anteriors a l'entrada en vigor d'aquesta ordre no li serà exigible aportar les fotografies de l'estat inicial de l'habitatge.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa

A partir de l'entrada en vigor d'aquesta ordre, queden derogades l'Ordre de 19 de juliol de 2005, del conseller de Territori i Habitatge, i totes les disposicions d'igual o inferior rang que s'oposen a aquesta ordre.

DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 28 de juliol de 2009

El conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge,

JOSÉ RAMÓN GARCÍA ANTÓN

Mapa web