Ficha disposicion

Ficha disposicion





CORRECCIÓ d'errades del Decret 179/2021, de 5 de novembre, del Consell, d'establiment de les bases i criteris generals per a la selecció, promoció i mobilitat en els cossos de policia local de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9224 de 26.11.2021
Número identificador:  2021/12022
Referència Base de Dades:  010897/2021
 



CORRECCIÓ d'errades del Decret 179/2021, de 5 de novembre, del Consell, d'establiment de les bases i criteris generals per a la selecció, promoció i mobilitat en els cossos de policia local de la Comunitat Valenciana.

[2021/12022]



S'han advertit errades en la publicació dels annexos de la resolució esmentada (DOGV 9218; 18.11.2021), que publiquem íntegrament a continuació:



ANNEX I

Quadres de distribució de reserva de places per a torn lliure, mobilitat, promoció interna i promoció interadministrativa amb mobilitat



En el present annex s'estableixen els criteris de distribució de reserva de places per als torns lliure, de mobilitat, de promoció interna ordinària, i de promoció interadministrativa amb mobilitat en cadascuna de les escales i categories dels cossos de policia local de la Comunitat Valenciana.

Aquests criteris seran aplicables, en tot cas, i en virtut del que es preveu en l'article 64 punt 2, de la Llei 17/2017, de 13 de desembre, de la Generalitat, de coordinació de policies locals de la Comunitat Valenciana, per al conjunt del total de la convocatòria de l'oferta d'ocupació pública de cada any natural, sense que es puguen fraccionar en el temps, amb el resultat de desvirtuar la distribució prevista i que es fixa a continuació.

No obstant això, per a la provisió dels llocs de prefectura els ajuntaments podran decidir lliurement el sistema de selecció, bé per promoció interna, en qualsevol de les dues modalitats, ordinària o interadministrativa, bé per mobilitat.



Escala bàsica, categoria d'agent

Places reservades per a mobilitat del personal funcionari de carrera de cossos de policia local de la Comunitat Valenciana, escala bàsica, categoria d'agent.



Nombre total de places oferides Places reservades a mobilitat

1 –

2 1

3 1

4 2

5 2

De 6 a 10 3

D'11 a 15 5

De 16 a 20 7

De 21 a 25 9

De 26 a 30 10

De 31 a 35 12

De 36 a 40 14

De 41 a 50 16





A partir de 51 places oferides, la quantitat de places reservades a mobilitat s'incrementarà, com a mínim, en 2 places per cada 20 places oferides.



Escala executiva, categoria d'oficial/a

Distribució de places vacants en atenció a la forma de provisió, per a l'escala executiva, categoria d'oficial/a, de les policies locals de la Comunitat Valenciana, en el supòsit de no tractar-se de la prefectura.







En les convocatòries per a la provisió de més de 20 vacants, es mantindrà la relació 70 % promoció interna ordinària, 30 % promoció interna interadministrativa i mobilitat, i s'arredonirà el numeral enter a favor de les columnes de l'esquerra.



Escala tècnica, categoria d'inspector o inspectora

Distribució de places vacants en atenció a la forma de provisió, per a l'escala tècnica, categoria d'inspector o inspectora de les policies locals de la Comunitat Valenciana, en el supòsit de no tractar-se de la prefectura.



En les convocatòries per a la provisió més de 20 vacants, es mantindrà la relació 50 % lliures, 30 % promoció interna ordinària, 10 % promoció interna interadministrativa i 10 % mobilitat, i s'arredonirà el numeral enter a favor de les columnes de la promoció interna ordinària.

No obstant això, quan la plaça oferida, sempre que no es tracte de la màxima categoria, siga l'única existent en la plantilla, fins a l'adequació completa de l'estructura d'aquesta a la llei, s'oferirà per promoció interna per a garantir la carrera professional.



Escala tècnica, categoria d'intendent

Distribució de places vacants en atenció a la forma de provisió, per a la categoria d'intendent de les policies locals de la Comunitat Valenciana, en el supòsit de no tractar-se de la prefectura.



En les convocatòries per a la provisió més de 20 vacants, es mantindrà la relació 60 % promoció interna ordinària, 20 % promoció interna interadministrativa i 20 % mobilitat, i s'arredonirà el numeral enter a favor de les columnes de l'esquerra.



Escala superior

Distribució de places vacants en atenció a la forma de provisió, per a la categoria de comissari o comissària, i comissari o comissària principal, de les policies locals de la Comunitat Valenciana, en el supòsit de no tractar-se de la màxima categoria existent en la plantilla.









En les convocatòries per a la provisió més de 20 vacants, es mantindrà la relació 60 % promoció interna ordinària, 20 % promoció interna interadministrativa i 20 % mobilitat, i s'arredonirà el numeral enter a favor de les columnes de l'esquerra.





ANNEX II

Quadre d'exclusions mèdiques



A. Quadre d'exclusions mèdiques d'aplicació als processos de selecció de policies locals de la Comunitat Valenciana per torn lliure, escala bàsica, categoria d'agent.

1. Obesitat o primesa superior al 25 % del pes ideal.

Calculat segons la fórmula PI = 0,75 (talla en cm-150) + 50, en aquelles persones aspirants amb complexió atlètica s'acceptarà un 40 % d'excés de la solució resultant d'aplicar la fórmula anterior.

2. Ull i visió.

2.1. Agudesa visual sense correcció inferior als dos terços de la visió normal en els dos ulls.

2.2. Despreniment de retina.

2.3. Estrabisme.

2.4. Hemianòpsies.

2.5. Qualsevol procés patològic que, segons el criteri del personal assessor mèdic, dificulte de manera important l'agudesa visual.

3. Oïda i audició.

Agudesa auditiva que supose una pèrdua d'entre 1.000 i 3.000 hertzs a 35 decibels, o de 4.000 hertzs a 45 decibels.

4. Aparell locomotor.

Alteracions de l'aparell locomotor que limiten o dificulten el desenvolupament del seu treball, o que es puguen agreujar, segons el parer dels assessors mèdics, amb l'exercici del lloc de treball (patologia òssia d'extremitats, retraccions o limitacions funcionals de causa muscular o articular, defecte de columna vertebral i altres processos ossis, musculars i articulars).

5. Aparell digestiu.

Qualsevol procés digestiu que, segons el criteri del personal assessor mèdic, dificulte l'exercici del lloc de treball.

6. Aparell cardiovascular.

Hipertensió arterial de qualsevol causa, de manera que les xifres en repòs no hauran de sobrepassar els 150 mm/hg en pressió sistòlica i els 85 mm/hg en pressió diastòlica; varius o insuficiència venosa perifèrica, així com qualsevol altra patologia o lesió vascular que puga limitar l'exercici del lloc de treball. Segons el criteri del personal assessor mèdic es podrà repetir la prova quan concórreguen circumstàncies que així ho aconsellen.

7. Aparell respiratori.

L'asma bronquial, la broncopatia obstructiva, el pneumotòrax espontani (en més d'una ocasió) la tuberculosi pulmonar activa i altres processos de l'aparell respiratori, que dificulten el desenvolupament del seu treball.

8. Sistema nerviós.

Epilèpsia, depressió, psicosi, tremolor de qualsevol causa, alcoholisme, toxicomanies i altres processos patològics que dificulten el desenvolupament de la seua funció.

9. Pell i fàneres.

Cicatrius que produïsquen limitació funcional i altres processos que dificulten o limiten el desenvolupament de la seua funció.

10. Altres processos patològics.

Diabetis, malalties transmissibles en activitat, malalties immunològiques sistèmiques, intoxicacions cròniques, hemopaties greus i qualsevol altre procés patològic, únicament en el cas que limiten o incapaciten per al desenvolupament del seu treball. Aquesta valoració no es pot basar en el parer subjectiu del personal assessor mèdic que la realitze.

B. Quadre d'exclusions mèdiques d'aplicació al torn de mobilitat per a totes les escales i categories i al torn lliure escala tècnica, categoria d'inspector

Per al torn lliure per a l'escala tècnica (inspector/a) i en els supòsits en què la persona aspirant tinga la condició de funcionari de carrera en situació d'actiu en els cossos de policia local de la Comunitat Valenciana.

1. Obesitat o primesa manifesta que dificulten o incapaciten per a l'exercici del lloc de treball.

2. Ull i visió.

2.1. Agudesa visual amb correcció o sense inferior als dos terços de la visió normal en els dos ulls.

2.2. Hemianòpsia completa i absoluta.

3. Oïda i audició.

Agudesa auditiva binaural amb correcció o sense que supose pèrdua d'entre 1.000 i 4.000 hertzs a 45 decibels.

4. Aparell locomotor.

Qualsevol patologia òssia d'extremitats que produïsca retraccions o limitacions funcionals de causa muscular o articular.

5. Aparell digestiu.

Qualsevol procés digestiu que, segons el criteri del personal assessor mèdic, dificulte de manera important l'exercici del lloc de treball.

6. Aparell cardiovascular.

6.1. Hipertensió arterial mal controlada, de manera que les xifres en repòs no hauran de sobrepassar els 170 mn/hg en pressió sistòlica i els 95 mn/hg en pressió diastòlica. Segons el criteri dels assessors mèdics, es podrà repetir la prova quan concórreguen circumstàncies que així ho aconsellen.

6.2. Varius ulceroses.

6.3. Tromboflebitis.

6.4. Insuficiència cardíaca severa.

6.5. Hipertròfia ventricular esquerra descompensada.

6.6. Infart de miocardi.

7. Aparell respiratori.

7.1. La broncopatia crònica obstructiva.

7.2. El pneumotòrax espontani (en més d'una ocasió).

8. Sistema nerviós.

8.1. Epilèpsia.

8.2. Alcoholisme.

8.3. Toxicomanies.

9. Pell i fàneres.

Cicatrius que produïsquen limitacions funcionals.

10. Altres processos patològics.

Malalties immunològiques sistemàtiques. Intoxicacions cròniques. Hemopaties greus i qualsevol procés patològic que, segons el criteri del personal assessor mèdic, limite o incapacite la persona aspirant per al lloc de treball al qual s'opta. Aquesta valoració no es pot basar en el perer subjectiu del personal assessor mèdic que la realitze.

C. Consum de substàncies tòxiques

Quan ho estime pertinent i de manera aleatòria, el tribunal podrà realitzar proves de consum de substàncies o grups farmacològics prohibits, d'estimulants o qualsevol altre tipus de dopatge. Aquelles persones aspirants que donen positiu al consum d'aquestes substàncies quedaran eliminades.





ANNEX III

Exercicis i temaris



A. Accés a la categoria d'agent

A.1. Exercicis

A.1.1. L'exercici escrit de preguntes de tipus test amb respostes alternatives consistirà a contestar correctament per escrit un qüestionari de 50 preguntes amb quatre respostes alternatives, només una de les quals serà certa, en un temps d'1 hora, sobre el contingut que s'especifica en l'apartat A.2 següent d'aquest annex.

A.1.2. En tot cas, els qüestionaris que es proposen contindran almenys cinc preguntes addicionals de tipus test, les quals substituiran per ordre, correlativament, aquelles preguntes que, si és el cas, puguen ser objecte d'anul·lació amb posterioritat a l'inici de l'exercici.

A.1.3. Les preguntes que s'incloguen en el qüestionari hauran d'estar repartides entre tots els grups del temari, i de manera proporcional al nombre de temes que conformen cadascun dels grups. Si es produeix, en els termes previstos en aquest decret, l'exempció d'un grup, o grups, del temari, el repartiment proporcional s'efectuarà entre els grups restants.



A.1.4. En la correcció d'aquesta prova penalitzaran les respostes errònies, d'acord amb la fórmula següent:







On En: encerts; Er: errors; N: nombre de preguntes; n: nombre de respostes alternatives; M= qualificació màxima possible.

A.1.5. L'exercici pràctic consistirà a contestar una sèrie de preguntes sobre el plantejament d'un cas sobre el temari recollit en l'apartat 2 d'aquest annex, amb una duració d'una hora, que fixarà el tribunal abans de la realització de l'exercici. Es valorarà especialment el coneixement de la normativa aplicable, i la capacitat de relacionar pràcticament el cas plantejat amb el contingut teòric del temari assenyalat en l'apartat següent.

A.1.6. L'exercici de valencià consistirà a traduir, del valencià al castellà i viceversa, un text proposat pel tribunal, en un temps màxim de 30 minuts. Puntuarà el 50 % dels punts per a cada traducció.



A.2. Temari. Grup C1. Agent

Grup I. Dret constitucional

Tema 1. Estructura de la Constitució Espanyola de 1978. Principis bàsics.

Reforma de la Constitució.

Tema 2. Organització política de l'Estat en la Constitució Espanyola. Estat democràtic. Estat social. Estat de dret. Cap d'Estat. Successió. Regència. Tutoria. Funcions constitucionals del Rei. La ratificació.



Tema 3. El poder legislatiu: Les Corts Generals: Congrés i Senat. Composició i atribucions. La funció legislativa.

Tema 4. El poder executiu: El Govern: composició i funcions. Presidència del Govern. Relacions entre el Govern i les Corts Generals.



Tema 5. El poder judicial: estructura, organització i funcionament dels tribunals en el sistema espanyol. El Tribunal Constitucional: composició i atribucions.

Tema 6. L'organització territorial de l'Estat: municipis, províncies i comunitats autònomes. Territori, població, organització i competències.



Tema 7. Drets i deures fonamentals de la persona en la Constitució. Defensa i garantia dels drets i les llibertats. Suspensió dels drets i les llibertats. Defensor del Poble: procediment d'elecció i funcions.

Tema 8. Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana La Generalitat Valenciana. Les Corts. El Consell. Les competències. Administració de justícia. Síndic de Greuges. Sindicatura de Comptes. Consell Jurídic Consultiu. Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Tema 9. Fonts del dret: jerarquia. Lleis, costum i principis generals del dret. Classes de lleis. Normes no parlamentàries amb rang de llei. Els reglaments: classes. La potestat reglamentària en l'àmbit local.

Tema 10. La Unió Europea: institucions i la seua competència. L'ordenament jurídic de la Unió i la seua aplicació a Espanya.



Grup II. Dret penal

Tema 11. Concepte d'infracció penal en el codi penal espanyol: el delicte. Les persones responsables criminalment dels delictes. Causes que modifiquen la responsabilitat penal. Penes i les seues classes. Mesures de seguretat i les seues classes.

Tema 12. Delictes d'homicidi i les seues formes. Delictes de lesions. Delictes contra la llibertat: detencions il·legals i segrestos; amenaces; coaccions. Les tortures i altres delictes contra la integritat moral.

Tema 13. Delictes contra la llibertat i indemnitat sexual: agressions i abusos sexuals. L'assetjament sexual. Exhibicionisme i provocació sexual. Delictes relatius a la prostitució.

Tema 14. Delictes contra el patrimoni i l'ordre socioeconòmic: furts, robatoris, extorsió, robatori i furt d'ús de vehicles. Delictes de danys.



Tema 15. Delictes contra la seguretat viària: conducció sota la influència de begudes alcohòliques o drogues tòxiques. Velocitat excessiva. Conducció temerària. Conducció sense permís. Negativa al sotmetiment de proves legalment establides. Creació de greu risc per a la circulació. Omissió del deure de socors en accident de trànsit.

Tema 16. Violència domèstica i de gènere: infraccions penals i mesures per a la protecció de les víctimes. Fonaments bàsics de la Llei orgànica de mesures de protecció integral contra la violència de gènere.



Tema 17. Delictes contra l'administració pública: prevaricació i altres comportaments injustos; abandó de destinació i l'omissió del deure de perseguir delictes; desobediència i denegació d'auxili; infidelitat en la custòdia de documents i de la violació de secrets. Suborn, tràfic d'influències, malversació, fraus i exaccions il·legals, negociacions i activitats prohibides al funcionariat públic.

Tema 18. Delictes relatius a l'exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques. Delictes comesos pels funcionaris públics contra les garanties constitucionals. Dels atemptats contra l'autoritat, els seus agents i els funcionaris públics. Resistència i desobediència.





Grup III. Policia judicial i administrativa

Tema 19. Llei d'enjudiciament criminal (I). La policia judicial: funcions de la policia local com a policia judicial. De la comprovació del delicte i esbrinament de l'autoria. L'atestat policial. L'entrada i el registre en un lloc tancat. Inspecció ocular.

Tema 20. Llei d'enjudiciament criminal (II). Detenció. Drets i garanties de la persona detinguda: terminis. De l'exercici del dret de defensa. Assistència lletrada. El tractament de persones preses i detingudes. Habeas corpus: concepte i procediment per a sol·licitud.

Tema 21. El procediment administratiu. Marc jurídic. Fases del procediment. L'audiència de la persona interessada. Notificacions. La revisió administrativa de l'acte administratiu. Procediment i límits de la revisió. Recursos administratius. El recurs contenciós administratiu. Responsabilitat patrimonial.

Tema 22. Policia administrativa. Competències municipals en: control ambiental d'activitats; en matèria d'urbanisme: patrimoni històric artístic; ocupació de la via pública. Concepte de venda ambulant. Col·laboració municipal en escolarització i absentisme escolar. Aplicació municipal de la normativa sobre espectacles, establiments públics i activitats recreatives. Utilització de càmeres de vídeo en llocs públics per les Forces i Cossos de Seguretat.



Grup IV. Règim local

Tema 23. El municipi dins de l'organització territorial de l'Estat. Concepte i elements. Els municipis de gran població. L'Alcaldia. Tinents d'Alcaldia. Les regidories.

Tema 24. Òrgans col·legiats del govern municipal. L'Ajuntament Ple. La Junta de Govern Local. Òrgans consultius i participatius.



Tema 25. Obligacions i competències dels ajuntaments. Ordenances i reglaments municipals. Classes i procediment d'elaboració. Infraccions a ordenances i reglaments. Potestat sancionadora. Els bans d'Alcaldia.

Tema 26. La funció pública local. El personal al servei de les administracions locals: concepte i classes. Drets i deures del personal funcionari. Adquisició i pèrdua de la condició de personal funcionari.





Grup V. Policia

Tema 27. Principals infraccions i sancions de la Llei de protecció de seguretat ciutadana LO 4/2015. Competència per a sancionar. Regulació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal.

Tema 28. La Llei orgànica 2/1986 de forces i cossos de seguretat: disposicions generals, principis bàsics d'actuació i disposicions estatutàries comunes. Regulació específica sobre la policia local.



Tema 29. La Policia Local de la Comunitat Valenciana (I). Declaracions internacionals en matèria de policia. Llei 17/2017 de coordinació de policies locals de la Comunitat Valenciana: estructura, organització i homogeneïtzació dels cossos de policia local. Deures i drets.



Tema 30. La Policia Local de la Comunitat Valenciana (II). L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE): definició, funcions i competències. Definició, funcions i competències. L'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE): definició, funcions i competències.

Tema 31. Règim disciplinari del personal funcionari de policia local. Infraccions i sancions. Procediment sancionador.



Grup VI. Policia de Trànsit i Mobilitat

Tema 32. Disposicions generals en matèria de trànsit. Definicions. Competències sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària. Reglament general de circulació: normes generals de comportament en la circulació.

Tema 33. Reglament general de conductors: estructura. Autoritzacions administratives en matèria de trànsit. Requisits per a l'obtenció. Pèrdua de vigència.

Tema 34. Reglament general de vehicles: normes generals. Categories de vehicles. Inspecció tècnica de vehicles: àmbit d'aplicació. Freqüència de les inspeccions. Actuació policial en cas d'irregularitat. Definició d'assegurança obligatòria de responsabilitat civil.



Tema 35. Transports: classes de transports. Transport de viatgers, de mercaderies i mixt. El servei privat. Transport escolar i de menors: característiques i requisits. Transport de mercaderies perilloses: concepte i tipus.

Tema 36. Begudes alcohòliques i drogues en la conducció. Infraccions administratives. Proves de detecció i altres proves mèdiques per al control.

Tema 37. Accidents de trànsit: concepte i consideracions prèvies. Causes, classes i fases. Actuació de la policia local en accidents de trànsit.

Grup VII. Ciències socials

Tema 38. Delictes d'odi: problemàtica i tractament de la diversitat. Racisme i xenofòbia. Criminologia i victimologia de les migracions. El tràfic d'éssers humans. El tràfic de persones.

Tema 39. Llei orgànica 3/2007 per a la igualtat efectiva de dones i homes, principis, polítiques i mesures d'igualtat de gènere.

Tema 40. Menors infractors. Fets delictius de persones menors d'edat. Delinqüència juvenil. Bandes juvenils. L'assetjament escolar. Menors en situació de risc i desprotecció infantil.



B. Accés a l'escala executiva, categoria d'oficial/a

B.1. Exercicis

B.1.1. L'exercici escrit de preguntes de tipus test amb respostes alternatives consistirà a contestar correctament un qüestionari de 75 preguntes amb quatre respostes alternatives, només una de les quals serà certa, en un temps d'1 hora i 30 minuts, sobre el contingut que s'especifica en l'apartat B.2 següent d'aquest annex.

B.1.2. En tot cas, els qüestionaris que es proposen contindran almenys cinc preguntes addicionals de tipus test, les quals substituiran per ordre, correlativament, aquelles preguntes que, si és el cas, puguen ser objecte d'anul·lació amb posterioritat a l'inici de l'exercici.

B.1.3. Les preguntes que s'incloguen en el qüestionari hauran d'estar repartides entre tots els grups del temari, i de manera proporcional al nombre de temes que conformen cadascun dels grups. Si es produeix, en els termes previstos en aquest decret, l'exempció d'un grup, o grups, del temari, el repartiment proporcional s'efectuarà entre els grups restants.



B.1.4. En la correcció d'aquesta prova penalitzaran les respostes errònies, d'acord amb la fórmula següent:







On En: encerts; Er: errors; N: nombre de preguntes; n: nombre de respostes alternatives. M = qualificació màxima possible.

B.1.5. Exercici pràctic: consistirà en la realització una prova pràctica, sobre el temari recollit en aquest annex, amb una duració d'1 hora i 30 minuts, que versarà sobre planificació, redacció, desenvolupament i exposició escrita d'un supòsit policial sobre les activitats, les funcions i els serveis propis del lloc de treball al qual s'opta. Es valorarà la claredat i l'exposició de totes les actuacions i mesures que s'hagen d'adoptar en relació amb el supòsit plantejat, així com l'efectivitat de la resolució adoptada en el cas, les consideracions que evidencien capacitat resolutiva.

B.1.6. Exercici de valencià: consistirà a traduir, del valencià al castellà, i viceversa, un text proposat pel tribunal, en un temps màxim de 30 minuts. Puntuarà el 50 % dels punts per a cada traducció.





B.2. Temari grup B. Oficial o oficiala policia local

Grup I. Mobilitat

Tema 1. Règim sancionador en matèria de trànsit. Mesures provisionals i altres mesures. Especial consideració de les competències municipals.

Tema 2. Permís de conducció per punts: característiques. Saldo de punts. Pèrdua i recuperació d'aquests. Validesa. Caducitat.

Tema 3. Matriculació de vehicles. Tipus de matrícules. Massa i dimensions dels vehicles.

Tema 4. Reforma en els vehicles i ciclomotors. Vehicles especials. Vehicles històrics. Dispositius de limitació de velocitat.

Tema 5. Persones obligades a sotmetre's a la prova de detecció d'alcohol i drogues. Infracció a la Llei de seguretat viària, que porta aparellada l'obligació de la prova. Proves de contrast.

Tema 6. Regulació de VMP: definició i tipus. Principals normes d'ús.

Tema 7. Educació viària: concepte i objectius. Paper de la policia local com a col·lectiu educador. Campanyes de conscienciació ciutadana.



Grup II. Policia administrativa

Tema 8. Normativa d'espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics: llei i reglament de desplegament. Classificació dels espectacles públics a la Comunitat Valenciana. Reserva d'admissió. Funcions de la seguretat privada en els espectacles públics. Aforament i cartelleria. Llibres de reclamacions.

Tema 9. Espectacles per a menors i prohibicions específiques a la Comunitat Valenciana.

Tema 10. Seus festeres tradicionals de la Comunitat Valenciana: regulació, característiques. Tipus. Competència sancionadora en matèria de seus festeres tradicionals a la Comunitat Valenciana.

Tema 11. Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria: articles pirotècnics, diferents categories. Edats mínimes per a fer-ne ús. Requisits i condicions per a la venda al públic en establiments. Inspeccions.



Tema 12. Autoritzacions d'espectacles pirotècnics: requisits, òrgans competents. Requisits per a la realització de l'espectacle pirotècnic. Distància de seguretat en espectacles amb foc terrestre. Distàncies de seguretat en espectacles amb foc aeri. Pla de seguretat i d'emergència per a espectacles pirotècnics.

Tema 13. Muntatge d'espectacle pirotècnic: llançament de l'espectacle. Actuacions posteriors a l'espectacle. Espectacles amb artificis pirotècnics realitzats per experts: objecte i àmbit d'aplicació Definicions: zona de llançament, zona de seguretat, distància de seguretat, angle de llançament, línia de tir.

Tema 14. Instal·lacions eventuals, portàtils o desmuntables. Regulació, requisits. Competències per a l'autorització

Tema 15. Bous al carrer: normativa autonòmica aplicable. Modalitats festejos taurins tradicionals.

Tema 16. Horaris d'espectacles públics a la Comunitat Valenciana. Autorització, ampliació, reducció. Zones ZAS.

Tema 17. Celebració de proves esportives a l'aire lliure. Autorització. Requisits, òrgans competents per a autoritzar-les. Pla d'emergència.



Tema 18. Competències municipals de gestió i seguretat en l'ús, gaudi i aprofitament de platges, segons la Llei de costes i el seu reglament de desplegament. Competències municipals en matèria de rius i pantans, segons el Pla hidrològic nacional i el seu reglament de desplegament.

Tema 19. Reglament d'armes: Conceptes generals. Tipus d'armes. Armes prohibides.

Tema 20. El comandament. Concepte. Qualitats. Característiques i trets.



C. Accés a l'escala tècnica. Categoria d'Inspector/Inspectora.

C.1. Exercicis

C.1.1. Accés per torn lliure.

C.1.1.1. L'exercici escrit de preguntes de tipus test amb respostes alternatives consistirà a contestar correctament un qüestionari de 90 preguntes amb quatre respostes alternatives, només una de les quals serà certa, en un temps d'1 hora i 45 minuts, sobre el contingut que s'especifica en l'apartat C.2 següent d'aquest annex per a l'accés lliure.



C.1.1.2. En tot cas, els qüestionaris que es proposen contindran almenys cinc preguntes addicionals de tipus test, les quals substituiran per ordre, correlativament, aquelles preguntes que, si és el cas, puguen ser objecte d'anul·lació amb posterioritat a l'inici de l'exercici.

C.1.1.3. Les preguntes que s'incloguen en el qüestionari hauran d'estar repartides entre tots els grups del temari, i de manera proporcional al nombre de temes que conformen cadascun dels grups. Si es produeix, en els termes previstos en aquest decret, l'exempció d'un grup, o grups, del temari, el repartiment proporcional s'efectuarà entre els grups restants.

C.1.1.4. En la correcció d'aquesta prova penalitzaran les respostes errònies, d'acord amb la fórmula següent:







On En: encerts; Er: errors; N: nombre de preguntes; n: nombre de respostes alternatives; M= qualificació màxima possible.

C.1.1.5. L'exercici pràctic consistirà en la realització una prova pràctica, sobre el temari detallat en el punt anterior, amb una duració d'1 hora, que versarà sobre planificació, redacció, desenvolupament i exposició escrita d'un supòsit policial sobre activitats, funcions i serveis propis del lloc de treball al qual s'opta. Es valorarà la claredat i l'exposició de totes les actuacions i mesures que s'hagen d'adoptar en relació amb el supòsit plantejat, així com l'efectivitat de la resolució adoptada en el cas, les consideracions que evidencien capacitat resolutiva.



C.1.1.6. Exercici de valencià: consistirà a traduir, del valencià al castellà, i viceversa, un text proposat pel tribunal, en un temps màxim de 30 minuts. Puntuarà el 50 % dels punts per a cada traducció.



C.1.2. Accés per promoció interna. Inspector o inspectora

C.1.2.1. L'exercici escrit de preguntes de tipus test amb respostes alternatives consistirà a contestar correctament un qüestionari de 75 preguntes amb quatre respostes alternatives, només una de les quals serà certa, en un temps d'1 hora i 30 minuts, sobre el contingut que s'especifica en l'apartat C.2 següent d'aquest annex per a l'accés per promoció interna.

C.1.2.2. En tot cas, els qüestionaris que es proposen contindran almenys cinc preguntes addicionals de tipus test, les quals substituiran per ordre, correlativament, aquelles preguntes que, si és el cas, puguen ser objecte d'anul·lació amb posterioritat a l'inici de l'exercici.

C.1.2.3. Les preguntes que s'incloguen en el qüestionari hauran d'estar repartides entre tots els grups del temari, i de manera proporcional al nombre de temes que conformen cadascun dels grups. Si es produeix, en els termes previstos en aquest decret, l'exempció d'un grup, o grups, del temari, el repartiment proporcional s'efectuarà entre els grups restants.

C.1.2.4. En la correcció d'aquesta prova penalitzaran les respostes errònies, d'acord amb la fórmula següent:







On En: encerts; Er: errors; N: nombre de preguntes n: nombre de respostes alternatives. M = qualificació màxima possible.

C.1.2.5. Exercici pràctic: consistirà en la realització una prova pràctica, sobre el temari recollit en aquest annex, amb una duració d'1 hora, que versarà sobre planificació, redacció, desenvolupament i exposició escrita d'un supòsit policial sobre les activitats, les funcions i els serveis propis del lloc de treball al qual s'opta. Es valorarà la claredat i l'exposició de totes les actuacions i mesures que s'hagen d'adoptar en relació amb el supòsit plantejat, així com l'efectivitat de la resolució adoptada en el cas, les consideracions que evidencien capacitat resolutiva.

C.1.2.6. Exercici de valencià: consistirà a traduir, del valencià al castellà, i viceversa, un text proposat pel tribunal, en un temps màxim de 30 minuts. Puntuarà el 50 % dels punts per a cada traducció.





C.2. Temari grup A2. Categoria d'inspector/inspectora

Accés lliure:

Grup I. Dret constitucional

Tema 1. Estructura de la Constitució Espanyola de 1978. Principis bàsics. Reforma de la Constitució.

Tema 2. Organització política de l'Estat en la Constitució Espanyola. Estat democràtic. Estat social. Estat de dret. Cap d'Estat. Successió. Regència. Tutoria. Funcions constitucionals del Rei. La ratificació.



Tema 3. El poder legislatiu: Les Corts Generals: Congrés i Senat. Composició i atribucions. La funció legislativa.

Tema 4. El poder executiu: El Govern: composició i funcions. Presidència del Govern. Relacions entre el Govern i les Corts Generals.



Tema 5. El poder judicial: estructura, organització i funcionament dels tribunals en el sistema espanyol. El Tribunal Constitucional: composició i atribucions.

Tema 6. L'organització territorial de l'Estat: municipis, províncies i comunitats autònomes. Territori, població, organització i competències.



Tema 7. Drets i deures fonamentals de la persona en la Constitució. Defensa i garantia dels drets i les llibertats. Suspensió dels drets i les llibertats. Defensor del Poble: procediment d'elecció i funcions.



Tema 8. Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana La Generalitat Valenciana. Les Corts. El Consell. Les competències. Administració de justícia. Síndic de Greuges. Sindicatura de Comptes. Consell Jurídic Consultiu. Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Tema 9. Fonts del dret: jerarquia. Lleis, costum i principis generals del dret. Classes de lleis. Normes no parlamentàries amb rang de llei. Els reglaments: classes. La potestat reglamentària en l'àmbit local.



Tema 10. La Unió Europea: institucions i la seua competència. L'ordenament jurídic de la Unió i la seua aplicació a Espanya.



Grup II. Dret penal

Tema 11. Concepte d'infracció penal en el codi penal espanyol: el delicte. Les persones responsables criminalment dels delictes. Causes que modifiquen la responsabilitat penal. Penes i les seues classes. Mesures de seguretat i les seues classes.

Tema 12. Delictes d'homicidi i les seues formes. Delictes de lesions. Delictes contra la llibertat: detencions il·legals i segrestos; amenaces; coaccions. Les tortures i altres delictes contra la integritat moral.

Tema 13. Delictes contra la llibertat i indemnitat sexual: agressions i abusos sexuals. L'assetjament sexual. Exhibicionisme i provocació sexual. Delictes relatius a la prostitució.

Tema 14. Delictes contra el patrimoni i l'ordre socioeconòmic: furts, robatoris, extorsió, robatori i furt d'ús de vehicles. Delictes de danys.



Tema 15. Delictes contra la seguretat viària: conducció sota la influència de begudes alcohòliques o drogues tòxiques. Velocitat excessiva. Conducció temerària. Conducció sense permís. Negativa al sotmetiment de proves legalment establides. Creació de greu risc per a la circulació. Omissió del deure de socors en accident de trànsit.



Tema 16. Violència domèstica i de gènere: infraccions penals i mesures per a la protecció de les víctimes. Fonaments bàsics de la Llei orgànica de mesures de protecció integral contra la violència de gènere.



Tema 17. Delictes contra l'Administració pública: prevaricació i altres comportaments injustos; abandó de destinació i l'omissió del deure de perseguir delictes; desobediència i denegació d'auxili; infidelitat en la custòdia de documents i de la violació de secrets. Suborn, tràfic d'influències, malversació, fraus i exaccions il·legals, negociacions i activitats prohibides al funcionariat públic.

Tema 18. Delictes relatius a l'exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques. Delictes comesos pels funcionaris públics contra les garanties constitucionals. Dels atemptats contra l'autoritat, els seus agents i els funcionaris públics. Resistència i desobediència.





Grup III. Policia Judicial i Administrativa

Tema 19. Llei d'enjudiciament criminal (I). La policia judicial: funcions de la policia local com a policia judicial. De la comprovació del delicte i esbrinament de l'autoria. L'atestat policial. L'entrada i el registre en un lloc tancat. Inspecció ocular.

Tema 20. Llei d'enjudiciament criminal (II). Detenció. Drets i garanties de la persona detinguda: terminis. De l'exercici del dret de defensa. Assistència lletrada. El tractament de persones preses i detingudes. Habeas corpus: concepte i procediment per a sol·licitud.

Tema 21. El procediment administratiu. Marc jurídic. Fases del procediment. L'audiència de la persona interessada. Notificacions. La revisió administrativa de l'acte administratiu. Procediment i límits de la revisió. Recursos administratius. El recurs contenciós administratiu. Responsabilitat patrimonial.

Tema 22. Policia administrativa. Competències municipals en: control ambiental d'activitats; en matèria d'urbanisme: patrimoni històric artístic; ocupació de la via pública. Concepte de venda ambulant. Col·laboració municipal en escolarització i absentisme escolar. Aplicació municipal de la normativa sobre espectacles, establiments públics i activitats recreatives. Utilització de càmeres de vídeo en llocs públics per les Forces i Cossos de Seguretat.



Grup IV. Règim local

Tema 23. El municipi dins de l'organització territorial de l'Estat. Concepte i elements. Els municipis de gran població. L'Alcaldia. Tinents d'Alcaldia. Les regidories.

Tema 24. Òrgans col·legiats del govern municipal. L'Ajuntament Ple. La Junta de Govern Local. Òrgans consultius i participatius.



Tema 25. Obligacions i competències dels ajuntaments. Ordenances i reglaments municipals. Classes i procediment d'elaboració. Infraccions a ordenances i reglaments. Potestat sancionadora. Els bans d'Alcaldia.

Tema 26. La funció pública local. El personal al servei de les administracions locals: concepte i classes. Drets i deures del personal funcionari. Adquisició i pèrdua de la condició de personal funcionari.

Grup V. Policia

Tema 27. Principals infraccions i sancions de la Llei de protecció de seguretat ciutadana LO 4/2015. Competència per a sancionar. Regulació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal.

Tema 28. La Llei orgànica 2/1986 de forces i cossos de seguretat: disposicions generals, principis bàsics d'actuació i disposicions estatutàries comunes. Regulació específica sobre la policia local.



Tema 29. La policia local de la Comunitat Valenciana (I). Declaracions internacionals en matèria de policia. Llei 17/2017 de coordinació de policies locals de la Comunitat Valenciana: estructura, organització i homogeneïtzació dels cossos de policia local. Deures i drets.



Tema 30. La policia local de la Comunitat Valenciana (II). L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE): definició, funcions i competències. Definició, funcions i competències. L'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE): definició, funcions i competències.

Tema 31. Règim disciplinari del personal funcionari de policia local. Infraccions i sancions. Procediment sancionador.



Grup VI. Policia de trànsit i mobilitat

Tema 32. Disposicions generals en matèria de trànsit. Definicions. Competències sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària. Reglament general de circulació: normes generals de comportament en la circulació.

Tema 33. Reglament general de conductors: estructura. Autoritzacions administratives en matèria de trànsit. Requisits per a l'obtenció. Pèrdua de vigència.

Tema 34. Reglament general de vehicles: normes generals. Categories de vehicles. Inspecció tècnica de vehicles: àmbit d'aplicació. Freqüència de les inspeccions. Actuació policial en cas d'irregularitat. Definició d'assegurança obligatòria de responsabilitat civil.



Tema 35. Transports: classes de transports. Transport de viatgers, de mercaderies i mixt. El servei privat. Transport escolar i de menors: característiques i requisits. Transport de mercaderies perilloses: concepte i tipus.

Tema 36. Begudes alcohòliques i drogues en la conducció. Infraccions administratives. Proves de detecció i altres proves mèdiques per al control.

Tema 37. Accidents de trànsit: concepte i consideracions prèvies. Causes, classes i fases. Actuació de la policia local en accidents de trànsit.



Grup VII. Ciències socials

Tema 38. Delictes d'odi: problemàtica i tractament de la diversitat. Racisme i xenofòbia. Criminologia i victimologia de les migracions. El tràfic d'éssers humans. El tràfic de persones.

Tema 39. Llei orgànica 3/2007 per a la igualtat efectiva de dones i homes, principis, polítiques i mesures d'igualtat de gènere.

Tema 40. Menors infractors. Fets delictius de persones menors d'edat. Delinqüència juvenil. Bandes juvenils. L'assetjament escolar. Menors en situació de risc i desprotecció infantil.



Grup VIII. Mobilitat

Tema 41. Règim sancionador en matèria de trànsit. Mesures provisionals i altres mesures. Especial consideració de les competències municipals.

Tema 42. Permís de conducció per punts: característiques. Saldo de punts. Pèrdua i recuperació d'aquests. Validesa. Caducitat.

Tema 43. Matriculació de vehicles. Tipus de matrícules. Massa i dimensions dels vehicles.

Tema 44. Reforma en els vehicles i ciclomotors. Vehicles especials. Vehicles històrics. Dispositius de limitació de velocitat.

Tema 45. Persones obligades a sotmetre's a la prova de detecció d'alcohol i drogues. Infracció a la Llei de seguretat viària, que porta aparellada l'obligació de la prova. Proves de contrast.

Tema 46. Regulació de VMP: definició i tipus. Principals normes d'ús.

Tema 47. Educació viària: concepte i objectius. Paper de la policia local com a col·lectiu educador. Campanyes de conscienciació ciutadana.

Grup IX. Policia administrativa

Tema 48. Normativa d'espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics: llei i reglament de desplegament. Classificació dels espectacles públics a la Comunitat Valenciana. Reserva d'admissió. Funcions de la seguretat privada en els espectacles públics. Aforament i cartelleria. Llibres de reclamacions.

Tema 49. Espectacles per a menors i prohibicions específiques a la Comunitat Valenciana.

Tema 50. Seus festeres tradicionals de la Comunitat Valenciana: regulació, característiques. Tipus. Competència sancionadora en matèria de seus festeres tradicionals a la Comunitat Valenciana.

Tema 51. Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria: articles pirotècnics, diferents categories. Edats mínimes per a fer-ne ús. Requisits i condicions per a la venda al públic en establiments. Inspeccions.



Tema 52. Autoritzacions d'espectacles pirotècnics: requisits, òrgans competents. Requisits per a la realització de l'espectacle pirotècnic. Distància de seguretat en espectacles amb foc terrestre. Distàncies de seguretat en espectacles amb foc aeri. Pla de seguretat i d'emergència per a espectacles pirotècnics.

Tema 53. Muntatge d'espectacle pirotècnic: llançament de l'espectacle. Actuacions posteriors a l'espectacle. Espectacles amb artificis pirotècnics realitzats per experts: objecte i àmbit d'aplicació Definicions: zona de llançament, zona de seguretat, distància de seguretat, angle de llançament, línia de tir.

Tema 54. Instal·lacions eventuals, portàtils o desmuntables. Regulació, requisits. Competències per a l'autorització

Tema 55. Bous al carrer: normativa autonòmica aplicable. Modalitats festejos taurins tradicionals.

Tema 56. Horaris d'espectacles públics a la Comunitat Valenciana. Autorització, ampliació, reducció. Zones ZAS.

Tema 57. Celebració de proves esportives a l'aire lliure. Autorització. Requisits, òrgans competents per a autoritzar-les. Pla d'emergència.



Tema 58. Competències municipals de gestió i seguretat en l'ús, gaudi i aprofitament de platges, segons la Llei de costes i el seu reglament de desplegament. Competències municipals en matèria de rius i pantans, segons el Pla hidrològic nacional i el seu reglament de desplegament.

Tema 59. Reglament d'armes: Conceptes generals. Tipus d'armes. Armes prohibides.

Tema 60. El comandament. Concepte. Qualitats. Característiques i trets.



Grup X. Legislació especial

Tema 61. El transport urbà en vehicles de turisme. Taxis, autoturismes VTC. Requisits administratius per a la realització de l'activitat. L'execució de l'activitat i el control d'aquesta. Competències. Tarifes.



Tema 62. Llei 26/2007, de 23 d'octubre, de responsabilitat mediambiental: conceptes generals. Protecció en matèria de medi ambient a la Comunitat Valenciana: zones protegides, protecció d'animals domèstics, flora i fauna. Control d'activitats industrials, agrícoles, ramaderes, mineres i la repercussió que tenen sobre el medi ambient.

Tema 63. Llei 6/2014, de 25 de juliol, de prevenció, control i qualitat ambiental d'activitats a la Comunitat Valenciana.

Tema 64. Videovigilància i ús de càmeres de vídeo per les Forces i Cossos de Seguretat en llocs públics. Legislació (LO 4/1997, de 4 d'agost, i reglament de desplegament, RD 596/1999, de 16 d'abril).

Tema 65. Protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, normativa comunitària (Reglament (UE) 2016/679) i nacional (Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals). La figura de la persona delegada de Protecció de Dades. El registre d'activitats de tractament. Mesures tècniques i organitzatives de seguretat. La informació de drets a la ciutadania. La cessió de dades.

Tema 66. Comunicacions en la policia local. Sistemes i equips de comunicacions. La xarxa de comunicacions d'emergència de la Generalitat Valenciana. El Centre Integral de Seguretat i Emergències. Els telèfons d'emergència 092 i 112.

Tema 67. Plans d'emergències. Normativa sobre protecció civil i emergències. Normativa sobre autoprotecció. Plans de protecció civil i gestió d'emergències de la Comunitat Valenciana. Pla territorial d'emergències de la CV. Pla territorial d'emergències municipal. Protocols d'actuació municipal.

Tema 68. Llei 24/2018, de 5 de desembre, de salut de la Comunitat Valenciana. Mediació policial i mètodes alternatius de resolució de conflictes en les Forces i Cossos de Seguretat. Protocol marc del programa d'agent tutor de la policia local.

Tema 69. La prevenció de riscos laborals en la policia local. Normativa aplicable als cossos de policia local de la Comunitat Valenciana. Drets i obligacions del policia local en matèria de prevenció de riscos laborals. La incapacitat laboral: concepte i modalitats.





Grup XI. Grups socials

Tema 70. Els grups socials. Formació dels grups socials. Grup de pertinença, de referència, grups xicotets.

Tema 71. Característiques del grup. Els grups davant de la frustració. Les masses i la tipologia d'aquestes.

Tema 72. Comportament en desastres. Efectes i conseqüències dels desastres. Reacció davant de situació de desastre. Actuació policial davant de situacions de desastre.

Tema 73. Procés de socialització. Disposició a assumir un paper. Trets de personalitat en la dinàmica de grups. Recomanacions. Lideratge, paper del líder, factors i funcions.

Tema 74. Minories ètniques i culturals. Marginació. Llei d'igualtat de les persones LGTBI de la Comunitat Valenciana.

Tema 75. Recomanacions del Parlament Europeu davant del racisme i la xenofòbia. L'actitud policial davant de les minories ètniques.

Tema 76. Objectes d'estudi de la criminologia: delicte, delinqüent, víctima i control social del comportament desviat. Paradigmes explicatius de la delinqüència. Control formal i control informal.

Tema 77. Regulació de la responsabilitat penal de les persones menors d'edat. Àmbit d'aplicació.

Tema 78. Mesures susceptibles de ser imposades davant de la responsabilitat penal de les persones menors. Mesures privatives de llibertat. Programes de medi obert. Intervenció policial amb persones menors.

Tema 79. Drets de la infància i l'adolescència de la Comunitat valenciana. Actuació de la policia local en l'absentisme escolar. Coordinació i col·laboració policial en l'acció protectora pública.

Tema 80. Persones estrangeres: concepte. Drets de les persones estrangeres a Espanya. Drets de persones ciutadanes de la Comunitat Europea. Dret comparat. Dret d'asil. Règim d'entrada de les persones estrangeres a Espanya. Documentació necessària per a l'entrada de persones estrangeres en territori nacional.

Tema 81. Classes de permisos de residència. Requisits i documentació. Tramitació Targetes de residència. Pròrrogues i renovacions. Persones estrangeres indocumentades. Persones estudiants estrangeres.

Tema 82. Situacions de les persones estrangeres a Espanya. Documents d'identificació. Altres requisits. Mitjans econòmics i exigències sanitàries. Residència i estada. Pròrroga de l'estada. Sol·licitud, documentació. Expedició, denegació i extinció de la vigència.



Grup XII. Gestió de comandament i habilitats socials

Tema 83. Concepte i procés de la comunicació. Elements de la comunicació. La comunicació no verbal. Xarxes de comunicació. Fluxos de comunicació. Problemes i barreres de la comunicació. El rumor.



Tema 84. Regles bàsiques per a l'exercici del comandament. Funcions del comandament (planificar, executar, organitzar, coordinar...). Estils de manar. Metodologia del comandament. Tècniques de direcció.

Tema 85. El factor temps. Selecció de tasques. Aspectes que distingeixen una bona prefectura. Utilització de mitjans. Horaris i programes per les prefectures.

Tema 86. Presa de decisions: el procés de decisió. Poder i autoritat. Tècniques per a controlar situacions difícils. Responsabilitat del comandament.

Tema 87. Relació comandament-subordinat. Les necessitats de l'individu. Teories de la motivació centrades en el procés. Les conseqüències i els objectius de la motivació.

Tema 88. Policia comunitària. Filosofia, principis i valors. Deontologia i ètica policial. Bones pràctiques policials i relació amb la ciutadania. Els programes de responsabilitat social corporativa en les forces i cossos de Seguretat.

Tema 89. La gestió de la convivència en els municipis, programes de prevenció i gestió de la diversitat per a la millora de la convivència, les ordenances, especial referència a les ordenances de convivència i les ordenances de civisme en l'espai públic.

Tema 90. L'estat d'alarma. Pandèmia: conceptes essencials i característiques. Plans policials de contingència davant de la pandèmia. Mesures preventives: procediments. Característiques i utilització de materials: equips EPI, mascaretes, hidrogel.



Promoció interna:

Grup I. Legislació especial

Tema 1. El transport urbà en vehicles de turisme. Taxis, autoturismes VTC. Requisits administratius per a la realització de l'activitat. L'execució de l'activitat i el control d'aquesta. Competències. Tarifes.



Tema 2. Llei 26/2007, de 23 d'octubre, de responsabilitat mediambiental: conceptes generals. Protecció en matèria de medi ambient a la Comunitat Valenciana: zones protegides, protecció d'animals domèstics, flora i fauna. Control d'activitats industrials, agrícoles, ramaderes, mineres i la repercussió que tenen sobre el medi ambient.

Tema 3. Llei 6/2014, de 25 de juliol, de prevenció, control i qualitat ambiental d'activitats a la Comunitat Valenciana.

Tema 4. Videovigilància i ús de càmeres de vídeo per les Forces i Cossos de Seguretat en llocs públics. Legislació (LO 4/1997, de 4 d'agost, i reglament de desplegament, RD 596/1999, de 16 d'abril).

Tema 5. Protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, normativa comunitària (Reglament (UE) 2016/679) i nacional (Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals). La figura de la persona delegada de Protecció de Dades. El registre d'activitats de tractament. Mesures tècniques i organitzatives de seguretat. La informació de drets a la ciutadania. La cessió de dades.

Tema 6. Comunicacions en la policia local. Sistemes i equips de comunicacions. La xarxa de comunicacions d'emergència de la Generalitat Valenciana. El Centre Integral de Seguretat i Emergències. Els telèfons d'emergència 092 i 112.

Tema 7. Plans d'emergències. Normativa sobre protecció civil i emergències. Normativa sobre autoprotecció. Plans de protecció civil i gestió d'emergències de la Comunitat Valenciana. Pla territorial d'emergències de la CV. Pla territorial d'emergències municipal. Protocols d'actuació municipal.

Tema 8. Llei 24/2018, de 5 de desembre, de salut de la Comunitat Valenciana. Mediació de la Comunitat Valenciana. Mediació policial i mètodes alternatius de resolució de conflictes en les forces i cossos de Seguretat. Protocol marc del programa d'agent tutor de la policia local.

Tema 9. La prevenció de riscos laborals en la policia local. Normativa aplicable als cossos de policia local de la Comunitat Valenciana. Drets i obligacions del policia local en matèria de prevenció de riscos laborals. La incapacitat laboral: concepte i modalitats.





Grup II. Grups socials

Tema 10. Els grups socials. Formació dels grups socials. Grup de pertinença, de referència, grups xicotets.

Tema 11. Característiques del grup. Els grups davant de la frustració. Les masses i la tipologia d'aquestes.

Tema 12. Comportament en desastres. Efectes i conseqüències dels desastres. Reacció davant de situació de desastre. Actuació policial davant de situacions de desastre.

Tema 13. Procés de socialització. Disposició a assumir un paper. Trets de personalitat en la dinàmica de grups. Recomanacions. Lideratge, paper del líder, factors i funcions.

Tema 14. Minories ètniques i culturals. Marginació. Llei d'igualtat de les persones LGTBI de la Comunitat Valenciana.

Tema 15. Recomanacions del Parlament Europeu davant del racisme i la xenofòbia. L'actitud policial davant de les minories ètniques.

Tema 16. Objectes d'estudi de la criminologia: delicte, delinqüent, víctima i control social del comportament desviat. Paradigmes explicatius de la delinqüència. Control formal i control informal.

Tema 17. Regulació de la responsabilitat penal de les persones menors d'edat. Àmbit d'aplicació.

Tema 18. Mesures susceptibles de ser imposades davant de la responsabilitat penal de les persones menors. Mesures privatives de llibertat. Programes de medi obert. Intervenció policial amb persones menors.

Tema 19. Drets de la infància i l'adolescència de la Comunitat valenciana. Actuació de la policia local en l'absentisme escolar. Coordinació i col·laboració policial en l'acció protectora pública.

Tema 20. Persones estrangeres: concepte. Drets de les persones estrangeres a Espanya. Drets de persones ciutadanes de la Comunitat Europea. Dret comparat. Dret d'asil. Règim d'entrada de les persones estrangeres a Espanya. Documentació necessària per a l'entrada de persones estrangeres en territori nacional.

Tema 21. Classes de permisos de residència. Requisits i documentació. Tramitació Targetes de residència. Pròrrogues i renovacions. Persones estrangeres indocumentades. Persones estudiants estrangeres.

Tema 22. Situacions de les persones estrangeres a Espanya. Documents d'identificació. Altres requisits. Mitjans econòmics i exigències sanitàries. Residència i estada. Pròrroga de l'estada. Sol·licitud, documentació. Expedició, denegació i extinció de la vigència.



Grup III. Gestió de comandament i habilitats socials

Tema 23. Concepte i procés de la comunicació. Elements de la comunicació. La comunicació no verbal. Xarxes de comunicació. Fluxos de comunicació. Problemes i barreres de la comunicació. El rumor.

Tema 24. Regles bàsiques per a l'exercici del comandament. Funcions del comandament (planificar, executar, organitzar, coordinar...). Estils de manar. Metodologia del comandament. Tècniques de direcció.

Tema 25. El factor temps. Selecció de tasques. Aspectes que distingeixen una bona prefectura. Utilització de mitjans. Horaris i programes per les prefectures.

Tema 26. Presa de decisions: el procés de decisió. Poder i autoritat. Tècniques per a controlar situacions difícils. Responsabilitat del comandament.

Tema 27. Relació comandament-subordinat. Les necessitats de l'individu. Teories de la motivació centrades en el procés. Les conseqüències i els objectius de la motivació.

Tema 28. Policia comunitària. Filosofia, principis i valors. Deontologia i ètica policial. Bones pràctiques policials i relació amb la ciutadania. Els programes de responsabilitat social corporativa en les forces i cossos de Seguretat.

Tema 29. La gestió de la convivència en els municipis, programes de prevenció i gestió de la diversitat per a la millora de la convivència, les ordenances, especial referència a les ordenances de convivència i les ordenances de civisme en l'espai públic.

Tema 30. L'estat d'alarma. Pandèmia: conceptes essencials i característiques. Plans policials de contingència davant de la pandèmia. Mesures preventives: procediments. Característiques i utilització de materials: equips EPI, mascaretes, hidrogel.



D. Accés a l'escala tècnica categoria d'Intendent

D.1. Exercicis

D.1.1. L'exercici escrit de preguntes de tipus test amb respostes alternatives consistirà a contestar correctament un qüestionari de 75 preguntes amb quatre respostes alternatives, només una de les quals serà certa, en un temps d'1 hora i 30 minuts, sobre el contingut que s'especifica en l'apartat D.2 següent d'aquest annex.

D.1.2. En tot cas, els qüestionaris que es proposen contindran almenys cinc preguntes addicionals de tipus test, les quals substituiran per ordre, correlativament, aquelles preguntes que, si és el cas, puguen ser objecte d'anul·lació amb posterioritat a l'inici de l'exercici.

D.1.3. Les preguntes que s'incloguen en el qüestionari hauran d'estar repartides entre tots els grups del temari, i de manera proporcional al nombre de temes que conformen cadascun dels grups. Si es produeix, en els termes previstos en aquest decret, l'exempció d'un grup, o grups, del temari, el repartiment proporcional s'efectuarà entre els grups restants.



D.1.4. En la correcció d'aquesta prova penalitzaran les respostes errònies, d'acord amb la fórmula següent:







On En: encerts; Er: errors; N: nombre de preguntes; n: nombre de respostes alternatives. M = qualificació màxima possible.

D.1.5. L'exercici pràctic consistirà en la realització una prova pràctica, sobre el temari recollit en aquest annex, amb una duració d'1 hora, que versarà sobre planificació, redacció, desenvolupament i exposició escrita d'un supòsit policial sobre les activitats, les funcions i els serveis propis del lloc de treball al qual s'opta. Es valorarà la claredat i l'exposició de totes les actuacions i mesures que s'hagen d'adoptar en relació amb el supòsit plantejat, així com l'efectivitat de la resolució adoptada en el cas, les consideracions que evidencien capacitat resolutiva.

D.1.6. Exercici de valencià: consistirà a traduir, del valencià al castellà, i viceversa, un text proposat pel tribunal, en un temps màxim de 30 minuts. Puntuarà el 50 % dels punts per a cada traducció.





D.2. Temari grup A2, categoria d'intendent

Grup I. Intendent

Tema 1. Concepte i classes de tributs. Potestat tributària. Fet imposable Hisendes locals. Ordenances fiscals. Elaboració, publicació i publicitat de les ordenances fiscals. Preus públics. Taxes. Impostos.



Tema 2. Normativa de regulació de les condicions de treball del personal funcionari de l'Administració de la Generalitat. Condicions generals de treball. Justificació d'absències. Permisos. Llicències. Vacances.



Tema 3. Expedients disciplinaris. Tramitació d'expedients. Procediment. Àmbit d'aplicació de la regulació del Cos Nacional de Policia, en la policia local.

Tema 4. Declaració de drets humans. Els drets humans com a límit a l'actuació policial. Relació entre drets humans i deures. Els convenis internacionals en matèria de drets humans.

Tema 5. La Unió Europea. Institucions de la Unió Europea. Composició, seus i funcionament. Espai europeu de seguretat i llibertat. La lliure circulació. Conveni Schengen: funcionament d'aquest; països membres. Travessada de fronteres. Denegació d'entrada. Visats.



Tema 6. Delictes contra els drets dels ciutadans i ciutadanes estrangers. Tràfic d'éssers humans. Organitzacions criminals dedicades al tràfic d'éssers humans.

Tema 7. Presó provisional i llibertat provisional. La fiança. Recursos contra les resolucions de jutges d'instrucció o contra les dels tribunals superiors de justícia.

Tema 8. Codi Europeu d'Ètica de la Policia. Objectius de la policia. Principis directius relatius a l'acció/intervenció de la policia.



Tema 9. Delictes sobre l'ordenació del territori i urbanisme. Delictes sobre el patrimoni històric. Delictes contra els recursos naturals i el medi ambient.

Tema 10. Tipus d'ordres. Verificació de l'execució. Deures del comandament per raó del càrrec amb el seu personal subordinat. Deures amb la seua organització. Relació comandament-personal subordinat. Com resoldre els conflictes. Les reunions.



E. Accés a l'escala superior

E.1. Exercicis

E.1.1. L'exercici escrit de preguntes de tipus test amb respostes alternatives consistirà a contestar correctament un qüestionari de 75 preguntes amb quatre respostes alternatives, només una de les quals serà certa, en un temps d'1 hora i 30 minuts, sobre el contingut que s'especifica en l'apartat E.2 o E.3 següents (segons el cas) d'aquest annex.



E.1.2. En tot cas, els qüestionaris que es proposen contindran almenys cinc preguntes addicionals de tipus test, les quals substituiran per ordre, correlativament, aquelles preguntes que, si és el cas, puguen ser objecte d'anul·lació amb posterioritat a l'inici de l'exercici.

E.1.3. Les preguntes que s'incloguen en el qüestionari hauran d'estar repartides entre tots els grups del temari, i de manera proporcional al nombre de temes que conformen cadascun dels grups. Si es produeix, en els termes previstos en aquest decret, l'exempció d'un grup, o grups, del temari, el repartiment proporcional s'efectuarà entre els grups restants.



E.1.4. En la correcció d'aquesta prova penalitzaran les respostes errònies, d'acord amb la fórmula següent:







On En: encerts; Er: errors; N: nombre de preguntes; n: nombre de respostes alternatives. M = qualificació màxima possible.

E.1.5. Exercici pràctic: en l'escala superior, l'exercici pràctic consistirà en la defensa pública d'una memòria projecte que consistirà en la presentació i l'exposició oral i pública durant una hora d'un estudi original, amb una extensió mínima de cinquanta folis i màxima de setanta, mecanografiats a doble espai i a una sola cara, grandària DIN A4, sobre l'organització, la problemàtica, les funcions i els serveis del cos de policia local en un municipi amb una població igual o similar a la del municipi convocant, i des de la perspectiva de la categoria a la qual s'opta.

E.1.6. Exercici de valencià: consistirà a traduir, del valencià al castellà, i viceversa, un text proposat pel tribunal, en un temps màxim de 30 minuts. Puntuarà el 50 % dels punts per a cada traducció.





E.2. Temari grup A1 categoria de Comissari/ària

Grup I. Comissari

Tema 1. La responsabilitat patrimonial de l'Administració. Concepte de lesió indemnitzable. Relació de causalitat. L'efectivitat de la reparació. L'acció de responsabilitat.

Tema 2. Tècniques d'organitzacions i mètodes administratius. La selecció del personal. La formació del personal. Els estàndards. Les comunicacions. L'acció policial. La patrulla de vigilància.

Tema 3. Noves funcions policials i comunitàries. La relació de la policia amb els col·lectius socials. Requisits per a aconseguir els objectius.

Tema 4. Els procediments penals especials. El procediment abreujat. Els anomenats judicis ràpids. De les falsedats documentals. La protecció de la propietat industrial i intel·lectual. Patents i marques. Registres i depòsits de dissenys i models industrials. La regulació penal de les infraccions relatives als drets de propietat industrial i intel·lectual i drets d'autor.

Tema 5. La llibertat sindical. El dret de representació col·lectiva. Òrgans de representació en les administracions públiques. Acords entre administració local i personal al seu servei.



E.3. Temari grup A1. Categoria de Comissari/ària principal

Grup I. Comissari/ària principal

Tema 1. Legislació en matèria de protecció de consumidors i usuaris. La difusió i comercialització de pel·lícules en suport videogràfic. Dret de reunió. Regulació vigent. Reunions en llocs tancats. Manifestacions i reunions en llocs de trànsit públic. Conductes delictives relacionades. Infraccions al dret.

Tema 2. Les hisendes públiques. Les hisendes locals. Els pressupostos municipals. Elaboració i execució. La despesa. Les partides pressupostàries. Els contractes administratius. Naturalesa jurídica dels contractes de l'Administració.

Tema 3. La preparació dels contractes administratius. L'execució dels contractes de l'Administració. La cessió i el subcontracte. La nul·litat dels contractes. Els contractes d'obra. Contractes de gestió de serveis. Contractes de subministraments. Contractes per a l'adquisició i alienació de béns. Contractes per a la utilització i explotació dels béns de l'Administració.

Tema 4. Psicologia de les organitzacions. El factor humà en l'organització. Les relacions humanes en l'organització. Concepte d'organització. L'organització com a sistema. Individu i organització. La conducta humana en l'organització.

Tema 5. Alternatives metodològiques en la psicologia de les organitzacions. Reclutament de personal i selecció de personal. Entrenament dels membres. Els papers en l'organització. El manteniment de l'individu en l'organització. Satisfacció i moral laboral dels membres de l'organització. Xicotets grups i organització. Lideratge en l'organització.







ANNEX IV

Proves psicotècniques



1. Prova d'aptitud psicotècnica, que constarà d'un test que avaluarà les àrees i els dominis de personalitat general i laboral, directament relacionada amb el perfil del lloc convocat, que podrà ser utilitzada instrumentalment en proves posteriors del procés selectiu, i que serà realitzada per un professional de la psicologia. Aquest exercici serà de caràcter obligatori i eliminatori.

2. La qualificació global de les proves psicotècniques serà Apte / No apte.

3. Les àrees i els dominis de personalitat general i laboral que s'avaluaran es descriuen a continuació.

a) En l'accés a l'escala bàsica i executiva prevaldran especialment les dimensions de la personalitat laboral d'emoció i relació.

b) En l'accés a l'escala tècnica i superior, les dimensions de personalitat laboral que prevaldran seran les d'innovació i gestió.

4. Addicionalment, es considerarà no apte qualsevol candidat al lloc que no supere els criteris mínims en l'escala de sinceritat i distorsió de la imatge, que no oferisca puntuacions adequades al perfil o que obtinguen resultats que indiquen desajust psicològic, inadaptació o altres dificultats que impedisquen un funcionament professional.

5. Les dades obtingudes en aquestes proves podran ser utilitzades instrumentalment en l'entrevista personal que es faça personalment en les proves selectives d'oposició.

6. En concret, s'avaluaran les àrees de personalitat següents:



I. Personalitat general

Per a l'avaluació de la personalitat, cal tindre en compte que, en l'acompliment del treball realitzat per les forces de seguretat, hi ha fortes implicacions emocionals, estrés associat a la perillositat del lloc de treball, necessitat de poder fer moltes tasques, a la qual cosa se suma el fet de ser un treball públic subjecte a crítiques dels ciutadans. Són aspectes que fan necessari que siga important descartar candidats que puguen tindre indicis de desajust psicològic.

Es proposa, doncs, aplicar proves psicomètriques que avaluen l'estabilitat emocional i la personalitat general. Aquestes proves constaran de mesures de les següents dimensions de la personalitat:

1. Estabilitat emocional. Podem dir que les persones amb estabilitat emocional són capaces de canalitzar les seues emocions en la direcció necessària i es mantenen serenes fins i tot en situacions complicades. S'inclouen ací mesures relatives als factors:

– Ansietat

– Depressió

– Paranoia

– Hostilitat

– Estrés

– Tolerància al fracàs

– Autocontrol

– Atenció i concentració

2. Ajust social. Les persones amb nivells acceptables d'ajust social es caracteritzen per ser capaces de treballar en col·laboració amb altres amb la finalitat d'aconseguir una meta comuna, col·laborant amb el grup i donant-li suport, sent capaces, si cal, de ser fermes i enèrgiques a l'hora de justificar les accions, tot i que sempre mantenint les formes. S'inclouen ací mesures relatives als factors:

– Lideratge

– Treball en equip

– Sociabilitat

– Assertivitat

3. Ajust organitzacional. El sentit de pertinença a una organització es tradueix en el fet que les persones manifesten una implicació amb aquesta, de manera que, tenint en compte les normes, però sense rigidesa, són capaces de realitzar les seues funcions de manera organitzada i prenent decisions ajustades al procediment. S'inclouen ací mesures relatives als factors:

– Compromís amb el treball

– Atenció a les normes

– Flexibilitat

– Planificació

– Iniciativa

S'inclourà addicionalment una escala de sinceritat, de manera que es puga detectar tant la possible distorsió de la imatge deguda a problemes psicològics com la deguda a l'intent de donar un perfil específic.





II. Personalitat laboral

És convenient disposar de mesures que permeten avaluar tendències de comportament relacionades amb l'acompliment en el lloc de treball, la qual cosa podríem denominar personalitat laboral. En aquest sentit, es considera rellevant el mesurament de factors relacionats amb l'ajust organitzacional, és a dir, diverses dimensions que informen sobre la capacitat d'aquests factors i que es poden agrupar en quatre dominis:

1. Domini de la relació amb els i les altres, que té a veure amb la capacitat d'interactuar amb les persones, dirigir-les i motivar-les, sent sensibles a les necessitats dels altres i capaces d'enfrontar-se a situacions conflictives que puguen requerir solucions ràpides. S'inclouen, doncs, els factors:

a) Treball en equip

b) Lideratge

c) Empatia

d) Resolució de conflictes

2. Domini de l'emoció, que té a veure amb la capacitat de mantindre's en actitud tranquil·la i resolutiva en situacions de pressió, i sobreposar-se amb rapidesa a estímuls externs impactants. Es tracta doncs de com afrontar l'estrés, tenint en compte els factors:

a) Tolerància a l'estrés

b) Autocontrol

3. Domini de la innovació, que té a veure amb la capacitat d'assumir reptes, intentant nous mètodes. S'hi inclouen els factors:

a) Iniciativa

b) Creativitat

4. Domini de la gestió, que té a veure amb la capacitat d'identificar situacions, organitzar persones, així com amb les estratègies de decisió. S'avalua el sentit del treball de les persones, que, si és alt, es tradueix en individus fiables en el seu lloc. S'hi inclouen els factors:



a) Organització i planificació

b) Presa de decisions

c) Treball en equip

d) Responsabilitat

e) Implicació amb l'organització





ANNEX V

Proves d'aptitud física



A) Tenen com a finalitat valorar, entre altres qualitats físiques, l'agilitat, la força explosiva, la resistència i la capacitat natatòria de l'aspirant.

B) Prèviament l'aspirant lliurarà a l'IVASPE, o al tribunal, un certificat mèdic expedit com a màxim 3 mesos abans de realització de les proves físiques, en el qual es faça constar que en la data del certificat es reuneixen les condicions psicofísiques necessàries per a dur-la a terme. El fet de no presentar aquest certificat comporta l'exclusió automàtica de l'aspirant de la realització de la prova d'aptitud física.



C) La qualificació global final de la prova d'aptitud física serà apte / no apte. La prova serà de caràcter obligatori i eliminatori. Perquè la persona aspirant siga declarada apta haurà d'obtindre la qualificació d'apte en cadascun dels quatre exercicis que la componen.



D) Les aspirants que no puguen realitzar les proves físiques establides en la convocatòria per embaràs, part o postpart, o per ús del període de lactància degudament acreditats, realitzaran totes les altres, de manera que el seu ingrés en el curs bàsic impartit per l'IVASPE quedarà condicionat a la superació d'aquelles i al fet que, d'acord amb la seua qualificació global en la convocatòria, en relació amb la de les altres persones aspirants, li corresponga. Per a aquest fi, es podrà acreditar la superació de l'esmentada prova mitjançant el certificat de la superació en un altre procés selectiu de la mateixa categoria en qualsevol altre municipi de la Comunitat Valenciana. En cas de no superar-les ni justificar-ne la superació, perdrà el dret i no es podrà incorporar al curs bàsic.



E) La descripció dels quatre exercicis que integren la prova d'aptitud física és la següent:

1) Carrera de velocitat de 60 metres. Consisteix a córrer una distància de 60 metres en una pista d'atletisme. El seu objectiu és estimar la potència aeròbica i explosiva corrent a peu.

2) Llançament de pilota medicinal. Es tracta de llançar una pilota medicinal cap avant i per damunt del cap. El seu objectiu és mesurar la força explosiva en un moviment que implica una cadena cinètica que inclou membres inferiors, cintura pelviana, amb la part central del cos, cintura escapular i membres superiors.

3) Carrera de resistència a peu. Consisteix a recórrer una distància de 1.000 m en una pista d'atletisme. El seu objectiu és estimar la potència aeròbica corrent a peu.

4) Natació. Prova que consisteix a nadar 50 m a estil lliure en piscina. El seu objectiu és mesurar l'adaptació al medi aquàtic, així com les qualitats bioenergètiques de caràcter anaeròbic.

F) Descripció de les proves

1. Prova: carrera velocitat a peu – 60 metres

1.1. Objectiu: valorar la velocitat explosiva de l'aspirant

1.2. Descripció: consisteix a recórrer en el mínim temps possible una distància de 60 metres en pista d'atletisme sobre superfície llisa, plana i dura.

1.3. Normes d'execució:

1.3.1. Posició inicial: les persones aspirants es col·locaran de peus darrere de la línia d'eixida.

1.3.2. Execució: l'eixida s'efectuarà mitjançant un senyal sonor o a la veu de «preparats – ja», de manera que «ja» indicarà l'inici. Des de l'eixida es correrà per un carril lliure i es registrarà el temps emprat quan el pit de l'aspirant depasse la línia de meta després de completar els 60 metres.

1.4. Invalidacions:

1.4.1. Nul:

1.4.1.1. Depassar la línia d'eixida abans del senyal d'inici.

1.4.2. Eliminació:

1.4.2.1. Fer 2 nuls.

1.4.2.2. Obstaculitzar, impedir l'avanç o espentar intencionadament una altra persona aspirant, així com qualsevol altra conducta antiesportiva.

1.4.2.3. Utilitzar calçat amb claus o qualsevol altre tipus de material del qual s'obtinga avantatge.

1.4.2.4. Abandonar voluntàriament la pista durant la carrera, després de la qual cosa no es permetrà continuar la prova.

1.5. Nombre d'intents: dos.

1.6. Especificacions tècniques:

1.6.1. Mesurament: es realitzarà de manera electrònica i/o manual. En arribar a la línia de meta després de completar els 60 metres es registrarà el temps utilitzat. El temps es registrarà en minuts i segons. Exemple: 330''.

1.7. Instal·lació: pista d'atletisme.

1.8. Valoració:

– Per a torn lliure escala bàsica – agent

Marques per a obtindre la qualificació d'apte/apta

Homes: Fins a 10''

Dones: Fins a 12''

– Per a torn lliure escala tècnica – inspector/a i promoció interna escala executiva oficial/a

El temps registrat en els 60 metres correspondrà a la puntuació que es mostra en la taula següent:







Policía Local CV

Homes Puntuació Dones

Fins a 35 anys Apte/a Fins a 35 anys

Fins 10''50 Fins 12''50





Policía Local CV

Homes Puntuació Dones

De 36 a 50 anys Apte/a De 36 a 50 anys

Fins 11'' Fins 13''





Policía Local C.V.

Homes Puntuació Dones

Més de 50 anys Apte/a Més de 50 anys

Fins 12'' Fins 14''





2. Prova: llançament de pilota medicinal

2.1. Objectiu: valorar la força explosiva de l'aspirant.

2.2. Descripció: consisteix a llançar la pilota medicinal cap avant i per damunt del cap tan lluny com siga possible.

2.3. Normes d'execució:

2.3.1. Posició inicial: l'aspirant s'haurà de situar de peus darrere d'una línia marcada en el sòl. Els peus hauran de col·locar-se en paral·lel amb una separació aproximada de l'amplària dels muscles i amb les puntes dels peus a la mateixa distància de la línia de llançament.



2.3.2. Execució: es llançarà la pilota dins del sector de caiguda, accionant els braços de manera simètrica, des de darrere i per damunt del cap.

2.4. Invalidacions:

2.4.1. Nul:

2.4.1.1. Xafar la línia de llançament en executar o una vegada executat el llançament, així com tocar el sòl per davant de la línia amb qualsevol part del cos.

2.4.1.2. No col·locar les puntes dels peus a la mateixa distància de la línia de llançament (tindre un peu avançat respecte a l'altre).

2.4.1.3. Saltar, separar del sòl un dels peus o arrossegar qualsevol dels peus cap arrere en realitzar el llançament. Es permet elevar els talons sempre que les puntes dels peus estiguen en contacte amb el sòl.



2.4.1.4. Llançar amb una sola mà o amb agafada asimètrica.

2.4.1.5. Llançar de manera diferent a la descrita en l'apartat d'execució.

2.4.1.6. Llançar fora o sobre el perímetre del sector de caiguda.

2.4.2. Eliminació:

2.4.2.1. Fer dos nuls.

2.4.2.2. Utilitzar qualsevol mena de producte que puga contaminar/deixar rastres en la pilota medicinal.

2.4.2.3. Utilitzar guants o qualsevol altre element que puga modificar l'adherència.

2.5. Nombre d'intents: un intent. Es podrà realitzar un segon intent només en el cas d'haver fet el primer llançament nul.

2.6. Especificacions tècniques:

2.6.1. Mesurament: es realitzarà de manera electrònica i/o manual. Es mesurarà la distància des de la part anterior de la línia de llançament fins a la marca més pròxima que haja deixat la pilota dins del sector de caiguda. La distància de llançament es registrarà en metres amb dos decimals. Exemple: 7,30 metres.

2.7. Instal·lació: fossa d'arena.

2.8. Valoració:

– Per a torn lliure escala bàsica. Agent

Marques per a obtindre la qualificació d'apte/apta

Homes: 4 KG; 5,90 metres o més

Dones 3 KG; 5,90 metres o més

– Per a torn lliure escala tècnica Inspector/a i promoció interna escala executiva oficial/a

La distància registrada en el llançament correspondrà a la puntuació que es mostra en la taula següent:



Policia Local CV

Homes 4 kg Puntuació Dones 3 kg

Fins a 35 anys Apte/a Fins a 35 anys

5,50 m o més 5,50 m o més





Policia Local CV

Homes 4 kg Puntuació Dones 3 kg

De 36 a 50 anys Apte/a De 36 a 50 anys

4,90 m o més 4,90 m o més





Policia Local CV

Homes 4 kg Puntuació Dones 3 kg

Més de 50 anys Apte/a Més de 50 anys

4,40 m 4,40 m





3. Prova: carrera de resistència a peu

3.1. Objectiu: valorar la resistència de l'aspirant.

3.2. Descripció: consisteix a recórrer en el mínim temps possible una distància de 1000 metres en pista d'atletisme sobre superfície llisa, plana i dura.

3.3. Normes d'execució:

3.3.1. Posició inicial: les persones aspirants es col·locaran de peus darrere de la línia d'eixida.

3.3.2. Execució: l'eixida s'efectuarà mitjançant un senyal sonor o a la veu de «preparats – ja», de manera que «ja» indicarà l'inici. Des de l'eixida es correrà per un carril lliure i es registrarà el temps emprat quan el pit de l'aspirant depasse la línia de meta després de completar els 1000 metres.

3.4. Invalidacions:

3.4.1. Nul:

3.4.1.1. Depassar la línia d'eixida abans del senyal d'inici.

3.4.2. Eliminació:

3.4.2.1. Fer 2 nuls.

3.4.2.2. Obstaculitzar, impedir l'avanç o espentar intencionadament una altra persona aspirant, així com qualsevol altra conducta antiesportiva.

3.4.2.3. Utilitzar calçat amb claus o qualsevol altre tipus de material del qual s'obtinga avantatge.

3.4.2.4. Abandonar voluntàriament la pista durant la carrera, després de la qual cosa no es permetrà continuar la prova.

3.5. Nombre d'intents: un intent. Es podrà realitzar un segon intent només en el cas d'haver fet la primera eixida nul·la.

3.6. Especificacions tècniques:

3.6.1. Mesurament: es realitzarà de manera electrònica i/o manual. En arribar a la línia de meta després de completar els 1000 metres es registrarà el temps utilitzat. El temps es registrarà en minuts i segons. Exemple: 330''

3.7. Instal·lació: pista d'atletisme.

3.8. Valoració:

– Per a torn lliure escala bàsica Agent

Marques per a obtindre la qualificació d'apte/apta

Homes: 350''

Dones: 410

– Per a torn lliure escala tècnica Inspector/a i promoció interna escala executiva oficial/a

El temps registrat en els 1.000 metres correspondrà a la puntuació que es mostra en la taula següent:



Policía Local CV

Homes Puntuació Dones

Fins 35 anys Apte/a Fins 35 anys

Fins a 420'' Fins a 440''





Policía Local C.V.

Homes 4 kg Puntuació Dones 3 kg

De 36 a 50 anys Apte/a De 36 a 50 anys

Fins a 530'' Fins a 600''





Policía Local CV

Homes 4 kg Puntuació Dones 3 kg

Més de 50 anys Apte/a Més de 50 anys

Fins a 630'' Fins a 700''





4. Prova: natació

4.1. Objectiu: valorar la capacitat natatòria de l'aspirant.

4.2. Descripció: consisteix a nadar en el mínim temps possible una distància de 50 metres, en estil lliure, en piscina de 25 o 50 metres.

4.3. Normes d'execució:

4.3.1. Posició inicial: les persones aspirants hauran de col·locar-se al carrer que els haja sigut assignat sobre la plataforma d'eixida o dins del vas. En aquest últim cas la persona aspirant haurà de romandre en contacte amb la paret.

4.3.2. Execució: l'eixida s'efectuarà mitjançant un senyal sonor o a la veu de «llestos – ja», de manera que «ja» indicarà l'inici. Les persones aspirants nadaran en estil lliure. La prova finalitza en contactar amb la paret de la piscina, de manera visible per al cronometrador, després de completar els 50 metres. En cas que la piscina siga de 25 metres, la persona aspirant tocarà la paret en el viratge.

4.4. Invalidacions:

4.4.1. Nul:

4.4.1.1. Recolzar-se per a descansar o prendre impuls en surades, escales, vores o fons del vas una vegada començada la prova.

4.4.1.2. Realitzar més de la meitat de la prova en immersió.

4.4.1.3. Envair qualsevol carrer diferent de l'assignat.

4.4.1.4. Començar la prova abans del senyal d'inici.

4.4.1.5. Pèrdua d'ulleres de natació.

4.4.2. Eliminació:

4.4.2.1. Fer dos nuls.

4.4.2.2. Envair qualsevol carrer diferent de l'assignada obstaculitzant una altra persona aspirant, així com qualsevol altra conducta antiesportiva.

4.4.2.3. Utilitzar qualsevol element auxiliar que augmente la seua velocitat, flotabilitat, etc. com ara pales, suros, aletes, neopré…

4.4.2.4. Abandonar voluntàriament la piscina durant la prova, després de la qual cosa no es permetrà continuar.

4.5. Nombre d'intents: un intent. Es podrà realitzar un segon intent només en el cas d'haver fet nul en el primer. En aquest cas només es detindrà l'afectat i realitzarà el segon intent al final de totes les sèries.



4.6. Especificacions tècniques:

4.6.1. Mesurament: es realitzarà de manera electrònica i/o manual. Es registrarà el temps emprat en tocar la paret després de completar els 50 metres. El temps es registrarà en segons amb dos decimals. Exemples: 43''78

4.6.2. Altres: serà obligatori l'ús de casquet de bany i es permetrà utilitzar ulleres de natació.

4.7. Instal·lació: piscina de 25 o 50 metres.

4.8. Valoració: el temps registrat correspondrà a la puntuació que es mostra en la taula següent:

– per a torn lliure escala bàsica Agent

Marques per a obtindre la qualificació d'apte/apta

Homes: Fins a 55''

Dones: Fins a 58''

– Per a torn lliure escala tècnica Inspector/a i promoció interna escala executiva oficial/a



Policia Local CV

Homes Puntuació Dones

Fins a 35 anys Apte/a Fins a 35 anys

Fins a 58'' Fins a 100''



Policia Local CV

Homes 4 kg Puntuació Dones 3 kg

De 36 a 50 anys Apte/a De 36 a 50 anys

Fins a 120'' Fins a 130''





Policia Local CV

Homes 4 kg Puntuació Dones 3 kg

Més de 50 anys Apte/a Més de 50 anys

Fins a 140'' Fins a 150''







ANNEX VI

Entrevista



A) Les persones aspirants hauran de superar una entrevista personal semiestructurada, objectiva i desenvolupada sota un guió estandarditzat elaborat per l'òrgan de selecció, que podrà estar assistit per professionals de la psicologia, i donat a conéixer als aspirants abans de la corresponent entrevista. L'entrevista es qualificarà d'apte o no apte.



B) El procediment per a la realització de l'entrevista per competències està basat metodològicament en l'entrevista conductual o entrevista d'incidents crítics, i es defineix com una entrevista semiestructurada, que combina la informació general derivada dels temes i la focalització en l'obtenció d'exemples conductuals de la vida acadèmica, laboral o personal de la persona entrevistada, susceptibles de ser utilitzats com a predictors de comportaments futurs en el treball.





C) Les entrevistes es faran sobre la base d'un guió estructurat de temes i preguntes, extrets del perfil del lloc i de currículum personal, que omplirà l'aspirant amb anterioritat a l'inici de l'entrevista, que inclourà com a annex un curriculum vitae previ a aquesta. Totes les entrevistes seran gravades per a garantir la màxima transparència en el desenvolupament de les proves.



D) La informació de l'entrevista es recollirà en un full de registre en el qual s'anoten les respostes rellevants aportades per la persona aspirant i les observacions que les persones entrevistadores fan de les evidències cognitivoverbals, no verbals i actitudinals de cada aspirant.

Així mateix, s'inclourà una quadrícula amb el nombre d'ítems per context/àrea que s'avaluaran en l'entrevista, amb les sis escales següents:

1. Motivació i assoliments.

2. Equilibri i ajust emocional.

3. Responsabilitat, atenció a normes, disciplina i maduresa.

4. Maneig de situacions conflictives, afrontament d'estrés, assertivitat i solució de problemes.

5. Sociabilitat-empatia i relacions interpersonals.

6. Valors, expectatives i interessos.



E) Per a avaluar les respostes obtingudes en l'entrevista s'utilitzen escales de valoració amb ancoratges conductuals per a cada competència. Aquests ancoratges són exemples específics de conductes del lloc examinat. Aquests exemples constitueixen els indicadors d'un bon o mal acompliment en una competència determinada.





ANNEX VII

Barem dels concursos de mèrits



A) Barem per a la valoració dels mèrits en els concursos per a la provisió de places dels cossos de policia local de la Comunitat Valenciana, per qualsevol procediment en el qual el concurs de mèrits intervinga com a part integrant del procés de selecció.



B) La puntuació màxima a què poden arribar els mèrits al·legats és de 40 punts. Per a la part de concurs del concurs oposició, la puntuació màxima és el 40 % de la puntuació total del procés, que s'ha de calcular d'acord amb el que estableixen els apartats següents.



C) La data de referència per a fer totes les valoracions és la de la finalització del termini per a presentar la sol·licitud d'instàncies, i els mèrits presentats s'han d'acreditar mitjançant un certificat expedit per l'Administració corresponent en cada cas.



D) El tribunal ha d'avaluar els mèrits que les persones aspirants al·leguen, i que justifiquen correctament, d'acord amb el barem següent:



1. Valoració dels serveis prestats

1.1. La puntuació màxima d'aquest apartat és de 12 punts.

1.2. La valoració es realitzarà d'acord amb els criteris següents:



1.2.1. Per cada mes complet de serveis prestats i reconeguts com a funcionari de la policia local en qualsevol categoria de policia local de la Comunitat Valenciana: 0,084 punts.

1.2.2. Per cada mes complet de serveis prestats i reconeguts com a auxiliar de policia o agent de mobilitat urbana: 0,025 punts.

1.3. La data de referència per a fer el còmput d'aquest apartat és la de la finalització del termini per a presentar la sol·licitud d'instàncies.

2. Titulacions acadèmiques

2.1. La puntuació màxima d'aquest apartat és de 5 punts.

2.2. La valoració es realitzarà d'acord amb els criteris següents:



a) Per titulació acadèmica oficial corresponent al nivell MECES 1 (tècnic superior): 1 punt

b) Títols propis universitaris, relacionats amb les àrees de policia, seguretat, emergències, salvament, ciències forenses, criminologia, violència de gènere, diversitat sexual i de gènere, delictes d'odi i formació sanitària relacionada amb la funció policial, amb càrrega lectiva mínima de 1.800 hores, i una duració mínima de tres cursos acadèmics: 2 punts



c) Per titulació acadèmica oficial corresponent al nivell MECES 2 (grau): 3 punts

d) Per titulació acadèmica oficial corresponent al nivell MECES 3 (llicenciatura, enginyeria superior, arquitectura o màster): 4 punts

e) Per titulació acadèmica oficial corresponent al nivell MECES 4 (doctorat): 5 punts

2.3. Es valorarà d'acord amb la puntuació corresponent prevista en l'apartat 2.2 la possessió d'una titulació acadèmica de nivell superior a l'exigit per a l'ingrés en la categoria a la qual s'accedeix, o d'una segona d'igual nivell, sempre que no siga la utilitzada per a l'ingrés en aquesta categoria.

2.4. La valoració com a mèrit d'un títol implica que no es valoren els de nivell inferior necessaris per a obtindre'l. S'assignaran els punts segons el que s'estableix anteriorment, de manera que aquesta puntuació tindrà el caràcter d'única i es valorarà únicament la més alta que s'acredite amb independència del nombre de titulacions valorables de què es dispose.

3. Valoració dels coneixements d'idiomes

3.1. La puntuació màxima d'aquest apartat és de 5 punts.

3.2. Coneixements orals i escrits de valencià.

3.2.1. La puntuació màxima d'aquest apartat és de 4 punts.

3.2.2. Es valorarà el coneixement del valencià segons els nivells especificats en l'Ordre 7/2017, de 2 de març, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es regulen els certificats oficials administratius de coneixements de valencià de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, o declarats equivalents per l'annex de l'esmentada ordre, el personal examinador i l'homologació i la validació d'altres títols i certificats, de la manera següent:



1. Certificat de nivell A1 de coneixements de valencià. 0,5 punts.

2. Certificat de nivell A2 de coneixements de valencià. 1 punt

3. Certificat de nivell B1 de coneixements de valencià. 1,5 punts.

4. Certificat de nivell B2 de coneixements de valencià. 2 punts.

5. Certificat de nivell C1 de coneixements de valencià. 2,5 punts.

6. Certificat de nivell C2 de coneixements de valencià. 3,5 punts.

3.2.3. S'ha de valorar només el certificat que corresponga al nivell més alt aportat per la persona interessada (excepte en cas que siga un requisit per a participar en el concurs el fet d'estar en possessió d'un determinat nivell de valencià, en el qual cas el nivell de valencià aportat com a mèrit ha de ser superior a l'exigit com a requisit).

3.2.4. En el cas d'aportar-se els certificats següents:

– Certificat de coneixements de llenguatge administratiu,

– Certificat de capacitació tècnica de correcció de textos,

– Certificat de capacitació tècnica de llenguatge en els mitjans de comunicació.

La puntuació s'acumula, amb una puntuació de 0,50 punts per cadascun d'aquests, a la del certificat de nivell de valencià que s'acredite.

3.3. Coneixements d'idiomes no nacionals.

3.3.1. Aquest apartat es valorarà fins a un màxim d'1 punt.

3.3.2. Es valorarà el coneixement de llengües oficials de la Unió Europea diferents de la llengua espanyola segons els nivells especificats, i s'acreditarà documentalment mitjançant títols, diplomes i certificats expedits per les escoles oficials d'idiomes, per les universitats espanyoles que seguisquen el model d'acreditació d'exàmens de l'Associació de Centres de Llengües d'Educació Superior (ACLES), així com tots els que s'indiquen en l'annex del Decret 61/ 2013, de 17 de maig, del Consell, pel qual s'estableix un sistema de reconeixement de la competència en llengües estrangeres a la Comunitat Valenciana, tenint en compte les modificacions posteriors per ordre de la conselleria competent en matèria d'educació.

3.3.3. Per cada idioma es valorarà la puntuació més alta que s'obtinga segons el quadre següent:



3.3.4. Únicament es valoraran els certificats corresponents a dos idiomes diferents.

4. Valoració dels cursos de formació

4.1. La puntuació màxima d'aquest apartat és de 15 punts.

4.2. Només es valoren els diplomes o certificats de cursos i activitats formatives impartits per l'IVASPE, o que tinguen la condició de concertats o homologats per aquest.

4.3. Respecte a la formació en línia i a distància, només es valora la que impartisca i homologue l'IVASPE.

4.4. En aquest apartat també es valora la impartició de cursos d'accions formatives relacionades amb les funcions pròpies del lloc al qual s'accedisca en centres formatius oficials, acreditada mitjançant un certificat en el qual conste el curs, les hores (o els crèdits) i les matèries que s'han impartit, dels títols, cursos, o activitats formatives que es recullen en els apartats d'aquest annex, i amb les puntuacions que s'hi indiquen.



4.5. Accions formatives relacionades amb l'àrea professional:

Es valoren per a cada lloc de treball les accions formatives, sempre que estiguen relacionades amb les funcions pròpies del lloc al qual s'accedeix. En concret, només es valoren els cursos referits a les àrees professionals de policia, seguretat, emergències, salvament, ciències forenses, criminologia, violència de gènere, diversitat sexual i de gènere, delictes d'odi i formació sanitària relacionada amb la professió de policia local, d'acord amb els criteris que s'indiquen a continuació:



Quan es tracte d'assistència a jornades, conferències, seminaris o accions formatives impartides per l'IVASPE o amb la seua col·laboració, el nombre d'hores de la qual no arribe a 20, se sumarà el nombre d'hores dels certificats aportats i es computaran de la manera següent:

a) Per cada certificat d'aprofitament: 0,005 punts per hora.

b) Per cada certificat d'assistència: 0,0025 punts per hora.

c) Per cada certificat d'impartició de cursos: 0,0075 punts per hora.



Quan es tracte de cursos d'un mínim de 20 hores, s'aplicarà la taula següent:



Nombre d'hores Assistència Aprofitament

De 20 a 50 0,25 0,5

De 51 a 100 0,5 1

De 101 a 150 0,7 1,4

De 151 a 200 0,9 1,8

De 201 a 250 1,15 2,3

Més de 250 1,4 2,8





4.6. Els cursos organitzats i impartits per l'IVASPE, realitzats amb anterioritat a la data d'entrada en vigor de la Resolució de la Direcció General d'Interior de 24 de març de 1995, sobre cursos de formació impartits per l'IVASP (10.04.1995), així com els realitzats pel Ministeri de l'Interior, o altres ministeris o conselleries relacionats amb la funció policial o organismes anàlegs, escoles de policia de les corporacions locals o de comunitats autònomes, les dues expressament reconegudes per l'IVASPE, es valoraran en tot cas amb la puntuació corresponent al diploma d'assistència.

4.7. Pel que fa als cursos o les activitats expressats en crèdits, s'entén que cada crèdit equival a 10 hores, o 25 hores en el cas que s'indique expressament en la certificació, que es tracta de crèdits ECTS.



4.8. No es valora la formació que constitueix una part dels cursos bàsics de formació inicial, ni els cursos d'ascens o capacitació, ni els corresponents al període de pràctiques. Tampoc la dels cursos de capacitació per a accedir a qualsevol categoria de les forces o cossos de Seguretat. Tampoc es valora la formació repetida, llevat que s'evidencie un canvi substancial en el contingut.

5. Premis, distincions i condecoracions

5.1. La puntuació màxima d'aquest apartat és de 2 punts.

5.2. La valoració dels premis, distincions i condecoracions, es realitzarà d'acord amb els criteris següents:

5.2.1. Per cada condecoració o distinció de les previstes en la normativa de la Generalitat Valenciana:

a) Condecoracions al mèrit policial: 1 punt.

b) Condecoracions a la dedicació a la funció policial: 0,75 punts.



c) Felicitacions públiques: 0,25 punts.

5.2.2. S'han d'acreditar mitjançant un certificat expedit per la conselleria competent en matèria de coordinació de les policies locals.



5.3. Per condecoracions concedides per altres administracions públiques, diferents de les anteriors, com a reconeixement a la lloable, extraordinària i meritòria actuació policial a títol individual, 0,25 punts per cadascun. Si la condecoració és concedida a títol col·lectiu, la puntuació serà de 0,15 punts per a cadascun.

5.4. Per premis, distincions, felicitacions o mencions concedits per altres administracions públiques com a reconeixement a la lloable, extraordinària i meritòria actuació policial a títol individual, 0,05 punts per cadascun.

6. Altres mèrits

6.1. La puntuació màxima en aquest apartat serà fins a un màxim d'1 punt.

6.2. L'assistència a conferències, jornades, seminaris i altres activitats formatives relacionades amb l'activitat policial i organitzades per una institució o administració pública, degudament acreditada i no valorada en els apartats anteriors, es valoraran a 0,10 punts per activitat fins a un màxim de 0,5 punts.

6.3. La intervenció com a ponent en conferències i seminaris relacionats amb l'activitat policial, i reconeguda per l'IVASPE, es valorarà també fins a un màxim de 0,5 punts.

6.4. Les publicacions relacionades amb la funció policial es valoraran a 0,10 punts per publicació fins a un màxim de 0,5 punts.

7. Acreditació de mèrits

Els mèrits que al·leguen les persones candidates s'han d'acreditar mitjançant la presentació de l'original o de la còpia signada digitalment o compulsada de la documentació següent:

a) Serveis prestats i antiguitat: certificat expedit pels ajuntaments o administracions públiques corresponents.

b) Estudis acadèmics oficials: còpia del títol o del resguard acreditatiu (anvers i revers). En cas de presentació de títols d'estudis cursats a l'estranger, s'ha d'acreditar l'homologació concedida pel Ministeri d'Educació i Formació Professional.

c) Coneixement de valencià: certificats expedits per l'òrgan competent de la conselleria competent en la matèria, o reconeguts d'acord amb la normativa autonòmica vigent.

d) Coneixement d'altres llengües: certificats expedits per les escoles oficials d'idiomes (EOI), per les universitats espanyoles que seguisquen el model d'acreditació d'exàmens de l'Associació de Centres de Llengües d'Educació Superior (ACLES), així com tots aquells indicats en l'annex del Decret 61/2013, de 17 de maig, del Consell.



e) Cursos de formació: certificats d'aprofitament, certificats d'assistència i certificats d'impartició de cursos d'accions formatives expedits per l'IVASPE, o homologats o concertats per aquest, per universitats de l'àmbit de la Unió Europea, per centres de formació acreditats en altres administracions públiques de l'Estat espanyol, o centres que imparteixen formació dins del marc de l'acord de formació per a l'ús de les administracions públiques (AFEDAP) o pla similar.



f) Reconeixements honorífics: certificats expedits per la conselleria competent en matèria de coordinació de les policies locals, o l'ajuntament o administració pública corresponent.

Mapa web