Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 20 d'octubre de 2009, de la Conselleria de Cultura i Esport, per la qual es complementa la declaració com a Bé d'Interés Cultural de la ciutat iberoromana emmurallada La Carencia, a Turís



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6172 de 24.12.2009
Número identificador:  2009/14559
Referència Base de Dades:  014481/2009
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Cultura i Esport
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Cultura
    Descriptors:
      Temàtics: bé cultural, protecció del patrimoni, patrimoni arquitectònic
      Descriptors toponímics: Turís



ORDE de 20 d'octubre de 2009, de la Conselleria de Cultura i Esport, per la qual es complementa la declaració com a Bé d'Interés Cultural de la ciutat iberoromana emmurallada La Carencia, a Turís (València), se'n delimita l'entorn de protecció i se n'establix la normativa de protecció. [2009/14559]

La disposició addicional primera de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià, considera béns d'interés cultural integrants del patrimoni cultural valencià tots els béns existents al territori de la Comunitat Valenciana que en el moment de la seua entrada en vigor havien sigut declarats com a tals a l'empara de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol, tant mitjançant expedient individualitzat com en virtut del que establixen l'article 40.2 i les disposicions addicionals primera i segona de la llei esmentada. En virtut de l'atribució legal de la condició monumental estatuïda en les disposicions addicionals primera i segona d'esta última norma, la ciutat iberoromana fortificada La Carencia, a Turís (València), constituïx per ministeri de la llei un Bé d'Interés Cultural amb la categoria de Monument.

En aplicació del que disposa la disposició transitòria primera, apartat segon, de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat del Patrimoni Cultural Valencià, la Conselleria de Cultura i Esport de la Generalitat pot complementar amb les noves mencions i determinacions d'esta llei les declaracions produïdes abans que entrara en vigor.

La Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià va adoptar una resolució, amb data 3 d'octubre de 2008 (DOCV 28.10.08), per la qual s'acordava incoar l'expedient de delimitació de l'entorn de protecció de la ciutat iberoromana fortificada La Carencia, a Turís (València), i establir la normativa protectora corresponent.

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge va emetre un informe sobre la proposta d'orde delimitadora de l'entorn, elevada a la seua consideració en el tràmit de l'elaboració reglamentària, en el sentit d'ampliar-lo fins a la carretera CV-50, ja que es tracta d'un recorregut visual que genera un contingut escènic específic i unitari des d'on es pot contemplar el Bé d'Interés Cultural. Així mateix, tant esta conselleria com la d'Agricultura, Pesca i Alimentació van proposar la modificació addicional de la normativa protectora inicialment publicada en els aspectes que regulaven els tancaments i les closes de les finques, que hauran de ser els tradicionals, i l'ús agrícola, en què ara s'inclouen els capçals del regatge gota a gota en les circumstàncies que excepcionalment s'indiquen en la present orde.

Per la Resolució de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià de 27 de maig de 2009 (DOCV 19.06.09), es va redelimitar l'entorn de protecció de la ciutat iberoromana fortificada La Carencia, a Turís (València), s'articulà la normativa protectora corresponent, s'amplià el termini per a resoldre el procediment de quinze mesos a vint i es va sotmetre de nou el mateix tràmit a informació pública.

S'han complit tots els tràmits preceptius legalment previstos per a la delimitació de l'entorn de protecció de la ciutat iberoromana fortificada La Carencia, a Turís (València), i per a l'establiment de la normativa protectora corresponent, i s'ha complementat d'esta forma el contingut de la declaració amb les noves determinacions que exigix la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, d'acord amb la facultat que arbitra la disposició transitòria primera, apartat 2, d'esta norma.

En compliment del que disposen el dit precepte i el Decret 7/2007, de 28 de juny, del president de la Generalitat, pel qual s'assignen competències a les conselleries, i fent ús de les facultats conferides per l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,

ORDENE

Article 1. Objecte

La present orde té com a objecte establir la normativa de protecció de la ciutat iberoromana fortificada La Carencia, a Turís (València), i determinar-ne l'entorn de protecció.

CAPÍTOL I

Normativa de protecció del Monument i el seu entorn

Article 2

La ciutat iberoromana fortificada La Carencia, a Turís (València), és un bé immoble d'interés cultural amb la categoria de Monument, i s'ha de regir pel que disposa la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, i pels plans especials de protecció que s'aproven.

Article 3. Usos permesos

Els usos permesos són tots els que siguen compatibles amb la posada en valor i el gaudi patrimonial del bé i contribuïsquen a la consecució dels dits fins. L'autorització particularitzada d'ús s'ha de regir pel que disposa l'article 18 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià.

Article 4. Règim d'intervencions a l'entorn

Mentre no s'aprove el pla especial de protecció, qualsevol intervenció que es pretenga realitzar en l'entorn de protecció del monument requerirà l'autorització prèvia de la Conselleria. Esta autorització s'ha d'emetre aplicant els criteris d'esta orde, i per al que no s'hi preveu, aplicant els articles 38 i 39 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià. Transcorregut un termini de tres mesos, la sol·licitud es considerarà denegada per silenci administratiu.

La proposta d'intervenció haurà de definir-ne l'abast i anar acompanyada de la documentació tècnica oportuna. També haurà d'especificar la ubicació parcel·lària i adjuntar les fotografies que permeten constatar la situació actual i la transcendència patrimonial.

Article 5. Preservació del paisatge històric

No s'autoritzarà cap edificació, independentment de l'ús. Hi queden expressament prohibits els abocaments de residus i els moviments de terres, excepte els moviments que siguen necessaris per a l'estudi i la conservació.

Les closes de les finques s'hauran de fer de pedra en sec, a la manera tradicional del municipi.

S'hi podran posar capçals de regatge gota a gota sempre que no sobrepassen les dimensions exteriors següents: dos metres quadrats en planta per un metre i mig d'alçària, i l'acabat exterior haurà d'adequar-se a l'ambient rústic on se situen i necessitaran l'autorització de la conselleria competent en matèria d'agricultura, a més de la indicada en l'article quart d'esta normativa.

Article 6. Règim de les edificacions existents

Els edificis existents no podran augmentar el volum edificat. L'acabat exterior haurà d'ajustar-se a l'ambient rústic en què es troben. Tot això sense perjuí de l'aplicació de l'article 21 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, a estos immobles.

Article 7. Usos permesos

Els usos permesos són els agrícoles i forestals mantinguts i existents en l'actualitat.

Article 8. Patrimoni arqueològic

En qualsevol intervenció que afecte el subsòl de l'immoble o el seu entorn de protecció, s'haurà d'aplicar el règim tutelar establit en l'article 62 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, per a la salvaguarda del patrimoni arqueològic.

CAPÍTOL II

Delimitació de l'entorn de protecció

Article 9

L'entorn de protecció del Bé d'Interés Cultural queda definit tant literalment com gràficament en els annexos adjunts que formen part de la present orde. La documentació complementària figura en l'expedient corresponent.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL ÚNICA

La delimitació de l'entorn de protecció de la ciutat iberoromana fortificada La Carencia, a Turís (València), i l'aprovació de la seua norma de protecció han de comunicar-se al Registre General de Béns d'Interés Cultural de l'administració general de l'Estat i inscriure's en la secció primera de l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià.

DISPOSICIÓ FINAL

La present orde ha d'entrar en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 20 d'octubre 2009

La consellera de Cultura i Esport,

TRINIDAD MIRÓ MIRA

ANNEX I

DELIMITACIÓ LITERAL

a) Justificació de la delimitació proposada:

La delimitació dels seus entorns de protecció s'establix tenint en compte els criteris següents:

- Topogràfics i paisatgístics, amb la inclusió de l'extrem de la serra del Portell on es troba la ciutat, els barrancs que discorren als seus peus i els camins pròxims des d'on és possible contemplar-la.

- Arqueològics: l'àmbit comprén el mateix monument, d'unes 8,50 hectàrees d'extensió, i les àrees limítrofes susceptibles de noves troballes relacionades amb el poblat, com ara la necròpoli, que no s'ha trobat fins ara.

- Administratius, delimitant l'entorn per camins i formes del relleu que en faciliten la definició.

b) Delimitació de l'entorn de protecció:

- Origen: Intersecció del camí entre les parcel·les cadastrals 01340 i 00900 del polígon cadastral núm. 15 amb la carretera comarcal CV-50, punt A.

- Sentit: Horari.

- Línia delimitadora: Des de l'origen, la línia continua cap a l'est seguint el límit sud de la CV-50 fins a girar i prosseguir pel camí vora el límit nord-oest de les parcel·les cadastrals 209 i 211 del polígon 32, incloent-lo. Arribada la línia al barranc de La Carencia, hi continua en direcció nord i l'incorpora. Gira cap a l'est pel límit nord de la parcel·la 01504 del polígon cadastral núm. 15 i prosseguix en la mateixa direcció, incorporant un barranc de menors proporcions denominat Seco, fins al camí entre les parcel·les 01259 i 01260 del mateix polígon. Gira al sud per este camí, incloent-lo, i travessa la serra fins al punt d'origen A.

ANNEX II / ANEXO II

Delimitació gràfica / Delimintación gráfica<div id="AquiVaUnaImagen"></div>

Mapa web