Ficha disposicion

Ficha disposicion





Decret 27/1984, de 21 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es disposen normes sobre control i garanties sanitàries dels abastiments d'aigua, destinada al consum públic dins de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 157 de 12.04.1984
Referència Base de Dades:  0209/1984
 



Decret 27/1984, de 21 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es disposen normes sobre control i garanties sanitàries dels abastiments d'aigua, destinada al consum públic dins de la Comunitat Valenciana.

L'article 38.U de la Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, atribueix a la Generalitat Valenciana el desplegament legislatiu i l'execució de la legislació bàsica de l'Estat en matèria de sanitat interior.

Al mateix bloc jurídico- positiu pertany el RD 1423/82, de 18 de juny, pel qual s'aprova la Reglamentació Tècnico- Sanitària per a l'abastiment i control de qualitat de les aigües potables de consum públic, que establí importants mesures dirigides a determinar les garanties mínimes exigibles en les distintes fases del subministrament d'aquestes aigües, així com els dispositius bàsics que han de ser observats per a l'objectiu de control sanitari que es persegueix. Les prescripcions previstes són de naturalesa variada, ja que es refereixen tant a les instal·lacions com a l'aigua, sense oblidar, d'altra banda, requisits i tràmits administratius que han de contribuir a oferir la màxima seguretat precautòria per a la salut pública.

Això no obstant, el desplegament legislatiu d'aquesta Reglamentació Tècnico- Sanitària ha estat mínim i incomplet. En efecte, malgrat la relativa minuciositat d'algun dels apartats, hom troba a faltar el funcionament d'un òrgan tan important com és la Comissió Permanent de Control, a la qual pertany la decisiva funció d'autoritzar el subministrament d'aigua sanitàriament permissible en aquells casos en què l'òptima potabilitat resulte temporalment impossible.

D'altra banda, cal adequar les mesures estatals a la peculiar estructura organitzativa dels Serveis de Salut de la Comunitat Valenciana, concretant-hi les vies específiques per les quals ha de discórrer l'activitat administrativa i sanitària en totes i cada una de les qüestions a considerar, delimitant les corresponents competències dels respectius òrgans i assentant els criteris d'actuació, tant generals com particulars.

Aquest Decret intenta d'aconseguir els propòsits esmentats, i lògicament haurà de tenir continuïtat amb successives normes de caràcter reglamentari, destinades a establir, amb el detall i la minuciositat desitjables, els mecanismes necessaris per al compliment eficaç.

En atenció d'aquests motius, a proposta de l'Honorable Sr. Conseller de Sanitat, Seguretat Social i Treball, amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat Valenciana, en sessió celebrada el 21 de març de 1984, i segons que preveu l'apartat 1 de l'article 40 de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,

DECRETE:

Article primer

Les empreses proveïdores i/o distribuïdores d'aigües potables de consum públic que exercesquen aquesta activitat dins de l'àmbit geogràfic de la Comunitat Valenciana, estan obligades a la inscripció en el Registre General Sanitari d'Aliments, segons que estableix l'article 34 del Reial Decret 1423/82, de 18 de juny, pel qual s'aprova la Reglamentació Tècnico- Sanitària per a l'abastiment i control de qualitat de les aigües potables de consum públic.

Sense aquest requisit seran considerades clandestines.

Igualment, seran objecte de posterior anotació en l'expedient de registre que corresponga totes aquelles ampliacions o variacions que hagen d'afectar, de forma fonamental, els sistemes d'abastiment, tant a les zones de captació, com en la xarxa distribuïdora, instal·lacions de tractament, control i dipòsits.

Article segon

Es consideren incloses en l'àmbit d'aplicació d'aquest Decret aquelles persones, naturals o jurídiques, públiques o privades, que dediquen l'activitat en alguna de les fases de captació, tractament, transport i distribució de les aigües potables de consum públic, mentre aquesta activitat siga exercida en el territori de la Comunitat Valenciana.

Article tercer

Correspon a la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball de la Generalitat Valenciana atorgar les autoritzacions necessàries per a accedir a la inscripció i anotacions posteriors a què es refereix l'article 1, segons les normes de tramitació que reglamentàriament siguen determinades.

Les autoritzacions concedides seran traslladades al Ministeri de Sanitat i Consum per a la inscripció escaient.

Article quart

Les resolucions que siga procedent dictar en relació amb les sol·licituds d'autorització esmentades en l'article anterior, hauran de ser dictades en el termini màxim de tres mesos, tret que expressament hi escaiguen inspeccions, estudis i anàlisis que exigesquen una major durada.

Article cinqué

La Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball vetlarà pel manteniment permanent de la qualitat de l'aigua destinada al consum públic i per la idoneïtat tècnica i sanitària de les instal·lacions que conformen l'abastiment. S'hi durà a terme, a través dels Serveis i Unitats que, a tal efecte, siga disposat, una constant funció de control i vigilància sanitària, dirigida al compliment de les prescripcions incloses en la Reglamentació Tècnico- Sanitària de 18 de juny de 1982 (Reial Decret 1423/82) i disposicions que la desenvolupen.

El control tindrà la periodicitat i les condicions que siguen establertes reglamentàriament; en tot cas, però, la que, en aquesta vigilància, hom puga imputar a les mateixes empreses, amb indicació dels dispositius tècnics d'obligatòria provisió: nombre, caràcter i freqüència de les anàlisis a efectuar; serveis de laboratori, propis o contractats, destinats a la comprovació de la potabilitat de l'aigua, amb què han de comptar necessàriament, i els llibres de registre preceptius (d'anàlisis, incidències, etc.); així com, d'altra banda, les distintes inspeccions i mesures de control a desenvolupar pels Serveis de la pròpia Conselleria.

Finalment, es tindrà en compte la correlativa competència que puga correspondre a cada Ajuntament respectiu, a efectes de l'actuació conjunta i coordinada, dins del mare general de col·laboració amb totes les Administracions Públiques.

Article sisé

Adscrita a la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball es crea la Comissió Permanent de Control de les aigües potables de consum públic, de la Generalitat Valenciana, que desenvoluparà les funcions següents:

6.1. Autoritzar el subministrament temporal d'aigües sanitàriament permissibles, entenent per aquestes les que tinguen característiques descrites en l'article 4 (4.2) del Reial Decret 1423/82, de 18 de juny.

6.2. Autoritzar, en casos excepcionals, la captació d'aigües amb índex de tòxics superiors als definits com a tolerables en el paràgraf 3.4.1. del RD 1423/82, de 18 de juny.

6.3. Establir els controls especials necessaris, i les mesures sanitàries correctores, imprescindibles per a atorgar les autoritzacions contemplades en els dos apartats anteriors.

6.4. Actuar com a òrgan consultiu i d'assessorament tècnic, emetent tots els informes que li sol·licite la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball, en relació amb la idoneïtat de les aigües o de les instal·lacions.

6.5. Qualsevol altra funció d'anàloga naturalesa que expressament li siga atribuïda en el futur per la legislació sanitària aplicable.

Article seté

La Comissió Permanent de Control estarà regida, quant al funcionament, per les normes establertes per als òrgans col·legiats en la Llei de Procediment Administratiu, i estarà integrada pels membres següents:

a) President: el Director General de Salut, de la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball, o persona en qui delegue.

b) Vocals: un representant, Titulat Tècnic Superior, per cada un dels organismes i departaments següents:

- Presidència de la Generalitat.

- Conselleria de' Sanitat, Seguretat Social i Treball.

- Delegacions territorials de Salut de València, Castelló i Alacant, de la Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball.

- Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports.

- Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme.

- Diputacions Provincials de València, Alacant i Castelló.

c) Secretari: farà de Secretari un dels vocals.

La Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball determinarà les normes complementàries per al millor funcionament d'aquesta Comissió, i queda facultada per a ampliar la representativitat de la composició segons ho aconselle la pràctica i el funcionament.

En qualsevol cas, la Comissió esmentada haurà de constituir-se formalment en el termini màxim de dos mesos, a partir de l'entrada en vigor d'aquest Decret.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Segona

La Conselleria de Sanitat, Seguretat Social i Treball queda autoritzada per a dictar les normes necessàries per al desenvolupament i l'aplicació d'aquest Decret.

DISPOSICIONS TRANSITORIES

La Conselleria de Sanitat,, Seguretat Social i Treball queda expressament autoritzada per a poder establir un règim transitori d'aplicació del conjunt de normes previstes en aquest Decret, o d'alguns determinats aspectes d'aquest, per tal que durant el seu transcurs les empreses afectades puguen adequar les instal·lacions a les exigències que el contingut imposa. Tanmateix, durant aquest període transitori serà d'immediata aplicació l'obligació de comptar amb autorització de subministrar aigua sanitàriament permissible en aquells casos en què la manca de plena adaptació impossibilite la potabilitat exigida en l'article 3 del RD- 1423/82, de 18 de juny.

L'esmentat període transitori, que no excedirà d'un any, afectarà les empreses actualment en funcionament en la data d'entrada en vigor d'aquest Decret.

València, a 21 de març de 1984.

El President de la Generalitat,

JOAN LERMA I BLASCO

El Conseller de Sanitat, Seguretat Social i Treball,

MIQUEL MILLANA I SANSATURIO

Mapa web