Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE d'11 de gener de 2001, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es regula la targeta d'estacionament per a vehicles que transporten persones amb mobilitat reduïda, i s'estableixen les condicions per a la seua concessió.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 3923 de 23.01.2001
Número identificador:  2001/X413
Referència Base de Dades:  0275/2001
 



ORDRE d'11 de gener de 2001, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es regula la targeta d'estacionament per a vehicles que transporten persones amb mobilitat reduïda, i s'estableixen les condicions per a la seua concessió. [2001/X413]

La protecció del discapacitat implica, entre altres aspectes, l'adopció de les mesures necessàries perquè aquests puguen gaudir dels drets que el Títol I de la Constitució atorga a tots els ciutadans. Per a l'èxit d'aquest objectiu, s'ha de tenir en compte, com a principi orientador i informador de tota l'activitat a realitzar per part de l'administració, l'article 49 de la Constitució espanyola en assenyalar que: «els poders públics realitzaran una política de previsió, tractament, rehabilitació i integració dels disminuïts físics, sensorials i psíquics, als quals prestaran l'atenció especialitzada que requerisquen i els empararan especialment per al gaudi dels drets que aquest títol atorga els ciutadans». En relació amb açò, els poders públics han d'aportar i escometre les iniciatives necessàries per a l'aconseguiment d'aquests objectius i, conseqüentment, desenvolupar mesures concretes que permeten la realització i el lliure exercici d'aquests drets a ciutadans que en cap cas poden veure's limitats o coartats pel medi físic per al gaudi dels drets que la Constitució els reconeix.

La dificultat d'accés als serveis públics de transport incideix negativament en l'accés al món del treball i, consegüentment, dificulta la integració social i laboral de les persones de mobilitat reduïda, per la qual cosa, tenint en compte allò que s'ha previst per l'article 21.2 de la Llei 5/1997, de 25 de juny, de la Generalitat Valenciana, per la qual es regula el sistema de Serveis Socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, considerant igualment de forma extensiva el mandat que conté l'article 60 de la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'Integració Social del Minusvàlid, i amb l'ànim de lluitar contra aquesta problemàtica es propicia a través de l'esmentada Ordre, l'ús dels vehicles particulars per les persones discapacitades amb mobilitat reduïda, com a mitjà alternatiu als transports públics, facilitant per a això de manera autònoma la garantia de l'estacionament o aparcament en el punt de destinació, a través de l'ús d'una targeta que ho possibilite.

Així mateix, la Llei 1/1998, de 5 de maig, de la Generalitat Valenciana, d'Accessibilitat i Supressió de Barreres Arquitectòniques, Urbanístiques i de la Comunicació preveu específicament entre les seues disposicions les relatives a l'accessibilitat en els transports i en els vehicles d'ús privat que transporten a persones amb discapacitat, tot això amb l'objecte, com s'arreplega en el Preàmbul de la Llei que: Tots els ciutadans i les ciutadanes, sense discriminació possible, tenen dret a gaudir en condicions d'igualtat, no sols dels espais urbans, sinó també de les àrees de relació social i cultural, sense oblidar per la seua importància, la incorporació al món laboral, sense que la seua impossibilitat d'adaptació al marc físic li ho impedisca. Així, l'article 25 d'aquesta Llei estableix que la Conselleria competent en matèria d'assumptes socials regularà la utilització de la targeta d'estacionament, que tindrà validesa en tot el territori de la Comunitat Valenciana. No obstant això, és als Ajuntaments de la Comunitat Valenciana a qui correspondrà dotar de contingut i efectivitat a aquesta targeta per mitjà de l'aprovació de la normativa que establisca els drets sobre estacionament i aparcament que es reconeguen en el respectiu municipi a les persones amb discapacitat, de conformitat amb les previsions dels articles 15 i 25 de l'esmentada Llei 1/1998.

D'altra banda s'ha de tenir en compte la Recomanació 376/98, de data 4 de juny de 1998, del Consell de la Unió Europea (DOCE L167, de data 12.06.1998), perquè els estats membres creen una targeta d'estacionament per a persones amb discapacitat, d'acord amb un model comunitari uniforme reconegut recíprocament per tots els estats membres, a fi que els titulars d'aquestes targetes puguen gaudir en tot Europa de les facilitats d'estacionament relacionades amb les elles, d'acord amb les normes nacionals vigents del país en què es troba la persona.

D'acord amb les consideracions anteriors, en virtut d'allò que s'ha disposat per l'article 35 e) de la Llei 5/1983, de Govern Valencià, i pels articles 1 i 2 del Decret 138/2000, de 12 de setembre, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Benestar Social, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,

ORDENE

Article 1. Objecte

Aquesta ordre té com a objecte regular la utilització i l'atorgament de la targeta d'estacionament per als vehicles que transporten persones discapacitades amb, mobilitat reduïda, de conformitat amb allò previst l'article 25 de la Llei 1/1998, de 5 de maig, de la Generalitat Valenciana, d'Accessibilitat i Supressió de Barreres Arquitectòniques, Urbanístiques i de la Comunicació, alhora que s'adapta aquesta al model comunitari, establit per la Recomanació 376/98, de data 4 de juny de 1998, del Consell de la Unió Europea.

Article 2. Àmbit territorial

La concessió de la targeta d'estacionament per part dels ajuntaments de la Comunitat Autònoma, segons el procediment previst en aquesta ordre, tindrà validesa en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana i acreditarà a la persona titular de la mateixa per a utilitzar els aparcaments reservats i gaudir dels drets que sobre estacionament i aparcament de vehicles privats que transporten persones amb mobilitat reduïda establisquen els ajuntaments en favor d'aquestes persones en les respectives ordenances, d'acord amb el que preveu els articles 15 i 25 de la Llei 1/1998, de 5 de maig, de la Generalitat Valenciana, d'Accessibilitat i Supressió de Barreres Arquitectòniques, Urbanístiques i de la Comunicació. Igualment tindran validesa en l'esmentat territori les targetes d'estacionament que expedisquen les autoritats competents de les altres comunitats autònomes i dels estats membres de la Unió Europea que s'ajusten a la Recomanació 376/98, de data 4 de juny de 1998, del Consell de la Unió Europea (DOCE L167, de 12.6.1998).

Article 3. Característiques i condicions d'ús de la targeta d'estacionament

1) Les característiques de la targeta d'estacionament, d'acord amb el model comunitari, són les següents:

1ª. Tindrà forma rectangular, amb unes dimensions de 148 mm de longitud i de 106 mm d'altura, i haurà d'estar plastificada.

2ª. El color serà blau clar, pantone 298 amb excepció del símbol blanc que representa una cadira de rodes sobre fons blau fosc pantone rèflex.

3ª. El revers i l'anvers, estaran dividits verticalment en dues meitats. Els textos emprats utilitzaran el castellà i el valencià.

En la meitat esquerra de l'anvers figuraran:

– El símbol de la cadira de rodes en blanc sobre fons blau fosc, la data de caducitat, el nombre de la targeta d'estacionament i el nom i segell de l'autoritat expedidora.

En la meitat dreta de l'anvers figuraran:

– La inscripció «targeta d'estacionament per a persones amb mobilitat reduïda» impresa en caràcters grans. A continuació, prou separada i amb caràcters xicotets, la inscripció «Targeta d'estacionament» en les altres llengües oficials de la Unió Europea.

– La inscripció «model de les comunitats europees».

– De fons i dins del símbol de la Unió Europea (el cercle de dotze estrelles), l'indicatiu de l'Estat Espanyol.(E).

En la meitat esquerra del revers figuraran:

– Els cognoms, nom, i fotografia del titular i la firma del titular o representant legal.

En la meitat dreta del revers figuraran:

– La indicació: «Aquesta targeta autoritza el seu titular a fer ús de les facilitats d'estacionament vigents en l'estat membre en què es trobe».

– La indicació: «Quan s'utilitze aquesta targeta, haurà de col·locar-se en la part davantera del vehicle de manera que l'anvers de la targeta siga clarament visible per al seu control»

La Conselleria de Benestar Social proveirà els Ajuntaments de la targeta segons el model establit, per a garantir la uniformitat en tot el territori.

2) Les condicions que s'han de reunir per a la seua utilització són les següents:

1ª. La targeta serà estrictament personal i només podrà ser utilitzada quan el seu titular siga transportat en el vehicle o aquest siga conduït per la persona amb mobilitat reduïda titular d'aquella.

2ª. La targeta haurà de ser col·locada en el parabrisa davanter, de manera que el seu anvers siga llegible des de l'exterior del vehicle i exposar-se per al seu control, si l'autoritat competent així ho requerira.

3ª. El titular de la targeta haurà de complir les indicacions de la policia municipal en la interpretació de les condicions discrecionals i/o específiques de cada municipi.

Article 4. Cancel·lació de la targeta

En el supòsit d'incompliment de les condicions d'ús, prèviament constatat per agents municipals o de l'autoritat competent podrà produir-se la cancel·lació de l'ús de la targeta, a través de l'oportú procediment contradictori.

Article 5. Requisits

Podran ser titulars d'aquesta targeta d'estacionament aquelles persones que residisquen a la Comunitat Valenciana i reunisquen els requisits següents:

– Empadronament. Estar empadronat en la localitat on formulen la sol·licitud.

– Edat. Tindre una edat superior a 3 anys.

– Condició de minusvalidesa. Disposar de la preceptiva resolució de reconeixement de la condició de minusvàlid, emés pel Centre de Diagnòstic i Orientació dependent de la Direcció Territorial de Benestar Social corresponent.

– Mobilitat reduïda. La determinació d'aquest extrem es fixarà a través de l'aplicació del barem que, com annex 3 s'inclou en el Reial Decret 1.971/1999, de 23 de desembre, de Procediment per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de minusvalidesa (BOE de 26 de gener de 2000), per mitjà de dictamen emés pel Centre de Diagnòstic i Orientació dependent de la Direcció Territorial de Benestar Social corresponent.

Article 6. Procediment per a la concessió de la targeta d'estacionament

A l'Ajuntament on residisca la persona interessada li correspon la concessió de la targeta, d'acord amb el procediment següent:

1) L'expedient s'iniciarà a sol·licitud de la persona interessada per mitjà d'imprés normalitzat que s'acompanya com a annex 1 d'aquesta ordre, que s'arreplegarà i presentarà, una vegada emplenat, en l'ajuntament de residència de la persona sol·licitant, sense perjuí de poder presentar-la en els altres llocs previstos en l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

El sol·licitant pot ser el titular o el seu representant legal. La titularitat de la targeta sempre serà exercida per la persona que reunisca els requisits establits en l'article 5.

2) L'Ajuntament que haguera concedit la targeta d'estacionament, una vegada firmada aquesta pel seu titular, s'encarregarà del procés de la seua plastificació abans del lliurament definitiu a la persona interessada.

3) La documentació que s'ha de presentar juntament amb la sol·licitud és la següent:

– Fotocòpia del DNI del sol·licitant

– Acreditació de la representació i fotocòpia del DNI del representant legal, si és procedent.

– Dues fotografies del titular, de grandària tipus carnet.

– Dictamen relatiu a la seua mobilitat, amb especificació, si és procedent, del termini de revisió. Aquest dictamen ha de ser emés pels centres de Diagnòstic i Orientació dependents de les direccions territorials de Benestar Social, d'acord amb allò assenyalat en l'article 5é d'aquesta ordre.

– Fotocòpia de la resolució de reconeixement de la condició de minusvàlid.

Aquests dos últims documents podran unificar-se'n en un només.

Article 7. Validesa

La validesa de la targeta s'especifica en aquesta. Depèn de dos factors: edat del titular i característiques del dictamen sobre la mobilitat, quant a si és permanent o temporal.

– Per a majors de 18 anys, el termini de validesa es fixarà en 10 anys a comptar des de la data d'expedició de la targeta, sempre que el dictamen determine l'existència d'una de mobilitat reduïda amb caràcter permanent.

Quan la mobilitat reduïda siga de caràcter temporal, la validesa de la targeta està marcada pel termini d'aquella.

– En cas que el titular tinga una edat inferior a 18 anys, el termini de validesa serà com a màxim de 5 anys, llevat que la duració de la mobilitat reduïda fixada en el dictamen assenyale un termini inferior, en aquest cas s'haurà d'ajustar a ell.

Article 8. Renovació de la targeta

La renovació de la targeta està condicionada a allò que s'indica a continuació:

1) Majors de 18 anys amb dictamen permanent. Renovació als 10 anys. L'ajuntament comprovarà els requisits de vida i empadronament i l'interessat aportarà 2 fotografies de carnet.

2) Majors de 18 anys amb dictamen temporal. Renovació en la data en què finalitza la temporalitat. En aquest cas la renovació exigeix per part de l'interessat un nou dictamen de mobilitat i 2 fotografies carnet. L'ajuntament comprovarà els requisits de vida i d'empadronament.

3) Menors de 18 anys. La renovació es produirà en la data assenyalada per la temporalitat i no podrà ser superior a 5 anys i exigeix que l'interessat presente nou dictamen.

4) L'interessat haurà de presentar la sol·licitud tres mesos abans de la caducitat a fi de poder disposar de la nova targeta a data d'acabament de l'anterior.

5) En tots els casos, el lliurament de la nova targeta requereix que l'interessat deposite a l'ajuntament, l'antiga.

6) La nova targeta haurà de portar el mateix nom que l'anterior.

7) La renovació de la targeta pot produir-se per sostracció, deterioració o pèrdua. En el cas de sostracció, exigirà que per part de l'interessat es presente justificació de la denúncia. En el cas de deterioració l'interessat presentarà la targeta deteriorada. L'Ajuntament emetrà la nova targeta amb la mateixa data de caducitat que l'anterior. Es podrà emetre un justificant d'aquesta situació, als efectes oportuns.

Article 9. Obligacions dels ajuntaments

1) D'acord amb allò establit en els articles 15 i 25 de la Llei 1/1998, de 5 de maig, de la Generalitat Valenciana, d'Accessibilitat i Supressió de Barreres Arquitectòniques, Urbanístiques i de la Comunicació, els ajuntaments de la Comunitat Valenciana estan obligats, a més d'emetre la targeta d'estacionament regulada en aquesta ordre, a facilitar als seus titulars l'estacionament dels vehicles d'ús privat que els transporten, per a evitar llargs desplaçaments, per a això hauran d'aprovar normatives que faciliten aquestes actuacions.

Les especificacions concretes que recolliran, com a mínim, les normatives municipals a l'efecte, seran les següents:

a) Permetre a aquestes persones aparcar més temps que l'autoritzat en els llocs de temps limitat.

b) Reservar-los, en els llocs on es comprove que és necessari, places d'aparcament.

c) Permetre als vehicles ocupats per les persones esmentades estacionar en qualsevol lloc de la via pública, durant el temps imprescindible i sempre que no s'entorpisca la circulació de vehicles o el pas de vianants.

2) Els ajuntaments, en el moment d'expedir la targeta d'estacionament, lliuraran un resum de les condicions d'utilització establides en el municipi.

3) Els ajuntaments, a efectes estadístics, informaran a la Conselleria de Benestar Social, a través de la Direcció General d'Integració Social de Discapacitats, sobre les targetes concedides i denegades anualment.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Les targetes actuals d'aparcament emeses pels diversos ajuntaments continuen vigents. Si els seus titulars desitgen gaudir del benefici de la utilització atorgada per aquesta ordre, podran canviar-les pel nou model ací establit, sempre que complisquen els requisits continguts en aquesta disposició.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Són derogades totes aquelles disposicions d'igual o inferior rang que s'oposen al contingut d'aquesta ordre.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el director general d'Integració Social de Discapacitats per a dictar les disposicions necessàries per al desenvolupament i aplicació d'aquesta ordre.

Segona

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 11 de gener de 2001

El conseller de Benestar Social,

RAFAEL BLASCO CASTANY

ANNEX I

Sol·licitud de targeta d'estacionament de vehicles per a persones amb mobilitat reduïda

Dades personals del sol·licitant

COGNOMS I NOM ...

ADREÇA...

TELÈFON ...

LOCALITAT...

PROVÍNCIA ...

DNI ...

DATA DE NAIXEMENT ...

EN QUALITAT DE:

– TITULAR

– REPRESENTANT LEGAL DE:

COGNOMS I NOM ...

ADREÇA...

TELÈFON ...

LOCALITAT...

PROVÍNCIA ...

DNI ...

DATA DE NAIXEMENT ...

SOL·LICITA

Que li siga concedida la targeta d'estacionament de vehicles per a persones amb mobilitat reduïda d'acord amb el que disposa l'Ordre d'11 de gener de 2001, de la Conselleria de Benestar Social.

...., ... d ... de 200__

Signat: ...

Mapa web