Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de 6 de novembre de 2000, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es declaren 23 microreserves vegetals a la província de València.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 3928 de 30.01.2001
Número identificador:  2001/X674
Referència Base de Dades:  0382/2001
 



ORDRE de 6 de novembre de 2000, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es declaren 23 microreserves vegetals a la província de València. [2001/X674]

Per mitjà del Decret 218/1994, de 17 d'octubre, del Govern Valencià (DOGV núm. 2.379, de 3 de novembre de 1994), es va crear la figura de protecció d'espècies denominada microreserva vegetal.

Posteriorment, l'Ordre de 7 de desembre de 1995, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient (DOGV núm. 2.568, de 2 de gener de 1995), va establir la regulació de la senyalització d'aquestes microreserves.

Els diferents estudis realitzats durant diversos anys per investigadors especialistes sobre la situació de les poblacions dels tàxons vegetals endèmics, rars o amenaçats de la Comunitat Valenciana, han orientat sobre les prioritats per a l'establiment de microreserves.

Prospeccions recents sobre terrenys de titularitat pública o privada han acabat de perfilar les parcel·les que es consideren òptimes per a formar part de la xarxa de microreserves de flora de la Comunitat Valenciana.

Des de 1996 s'han establit diferents línies de subvenció destinades a propietaris de terrenys no inclosos en el Catàleg de Forests d'Utilitat Pública per a l'increment de la xarxa de microreserves de flora de la Comunitat Valenciana.

Durant la tramitació de la present ordre s'han complit els passos procedimentals establits en l'article 5 del Decret 218/1994, i totes les microreserves que es declaren compleixen els requisits exigits en l'article 3 d'aquest decret.

Per tot això, vist el que estableix el Decret 218/1994, de 17 d'octubre, del Govern Valencià, pel qual es crea la figura de protecció d'espècies denominada microreserva vegetal i a proposta de la Direcció General per a la Planificació i Gestió del Medi,

ORDENE

Primer

Es declaren a la província de València les 23 microreserves enunciades a continuació:

Barranc de les Mollolades

Barranco de Jorge

Cañada Honda

Casa de Puchero

Casa dels Garcia

Cova de les Rates

El Capurutxo

El Fresnal

El Molón

Font del Cirer

Hoya del Muchacho

Las Hoyuelas

Los Altos de Enguera

Los Lavajos de Sinarcas, Lavajo de Abajo

Los Lavajos de Sinarcas, Lavajo de Arriba

Pico de la Nevera

Pico del Noño

Pla de Mora

Puntal del Boj

Riu Bohígues

Riu Ebró

Ombria del Buixcarró

Umbría del Rodeno Tormé

Aquestes microreserves queden definides en l'annex I, on s'especifiquen els termes següents:

Denominació

Límits

Superfície projectada mesurada en hectàrees

Terme municipal

Titularitat del terreny

Espècies i unitats de vegetació que són objecte prioritari de conservació. Per a les unitats de vegetació s'especifica el corresponent codi Natura 2000 de la Directiva 97/62/CEE i del Reial Decret 1.193/1998, de 12 de juny (BOE núm. 151, del 25.06.98). Els codis amb asterisc identifiquen tipus d'hàbitats prioritaris en l'àmbit europeu.

Pla de gestió: actuacions de conservació i limitacions d'ús.

Segon

No es consideren com a part de les microreserves les pistes forestals, carreteres, ni les construccions (edificacions, vèrtexs geodèsics, antenes...) preexistents dins dels límits establits per a cada una d'aquelles.

Tercer

D'acord amb l'Ordre de 7 de desembre de 1995, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es regula la senyalització de les microreserves de flora (DOGV núm. 2.568, de 2 de gener de 1995), s'ha de procedir a la instal·lació dels corresponents senyals i elements d'indicació de límits.

Quart

Sense perjudici de la possibilitat d'aplicar-hi altres mesures addicionals, la conservació de la microreserva comporta l'execució de les actuacions indicades en els plans de gestió, dins de les possibilitats que permeten les lleis anuals de pressupostos generals de la Generalitat Valenciana. Igualment, per a la conservació i gestió adequades, s'estableixen limitacions d'ús en els plans de gestió.

Cinqué

L'existència de la microreserva no implica prohibició per a l'exercici de la caça. No obstant això, a iniciativa dels titulars de l'aprofitament cinegètic, tramitada des del servei territorial, i amb l'informe d'aquest, pot establir-se una resolució de la Direcció General per a la Planificació i Gestió del Medi per la qual s'eximisca del pagament de la part de matrícula del vedat corresponent a la superfície ocupada per la microreserva i al perímetre addicional que puguen proposar a l'efecte, que constituiran una zona de reserva cinegètica amb caràcter permanent, sense que això implique una reducció de la superfície del terreny vedat de què forma part.

Sisé

Per a evitar el trepig generalitzat de les microreserves, que podria perjudicar el desenvolupament normal de les poblacions de plantes rares, endèmiques o amenaçades, queda prohibit eixir de les senderes o camins existents. Atés el paper substancial que els invertebrats i els fongs juguen a l'hora d'assegurar el funcionament correcte de les microreserves, queda prohibida capturar-ne o recollir-ne. Es poden autoritzar excepcions generals amb fins educatius, científics o conservacionistes.

Seté

Correspon la gestió d'aquestes microreserves al Servei Territorial de la Conselleria de Medi Ambient a València. Igualment, correspon al director territorial concedir les autoritzacions corresponents per a dur a terme activitats educatives, científiques i conservacionistes, que s'hagen de dur a terme a la microreserva o per a l'alçament excepcional de prohibicions establides en aquesta ordre. En el cas que es tracte de peticions d'activitats per a diverses zones entre les quals estiga inclosa la microreserva, i que afecten dos o més províncies, correspon concedir les autoritzacions a la Direcció General de Planificació i Gestió del Medi.

València, 6 de novembre de 2000

El conseller de Medi Ambient,

FERNANDO MODREGO CABALLERO

ANNEX I

Microreserva: Barranc de les Mollolades

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 727310 4308110

2 727354 4308089

3 727406 4308070

4 727403 4308018

5 727328 4308030

6 727277 4308048

Superfície projectada: 0,7 ha

Terme municipal: Castelló de Rugat

Titularitat: terrenys propietat del senyor José Climent Orts

Espècies prioritàries: Quercus humilis.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Matolls termomediterranis i preestèpics (codi Natura 2000: 5330).

- Galeries ripàries termomediterrànies (codi Natura 2000: 92D0).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Reforç poblacional de l'espècie Quercus humilis.

Estabilització d'antics bancals.

Eliminació d'espècies piròfites i de biomassa residual.

Limitacions d'ús:

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

L'accés a la microreserva queda restringit als camins ja existents, a fi d'evitar els processos erosius en la resta de la microreserva.

Microreserva: Barranco de Jorge

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents:

Vèrtex X Y

1 662278 4433780

2 662473 4433796

3 662495 4433664

4 662244 4433474

5 662078 4433422

6 661969 4433687

Superfície projectada: 11,87 ha

Terme municipal: Puebla de San Miguel

Titularitat: forest propietat de l'Ajuntament de Puebla de San Miguel, Puebla de San Miguel, número 55 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Ribes uva-crispa, Taxus baccata, Arceuthobium oxycedri, Dianthus turolensis, Juniperus thurifera, Biscutella turolensis, Saxifraga cuneata subsp. latepetiolata i Acer monspessulanum.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Matolls arborescents de Juniperus (codi Natura 2000: 5210).

- Pendents rocallosos calcaris amb vegetació casmofítica (codi Natura 2000: 8210).

- Boscos mediterranis de taxus baccata (codi Natura 2000: 9580).

- Pinars (sud-) mediterranis de pi negre endèmics (codi Natura 2000: 9530).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Cens i seguiment periòdic de les espècies prioritàries.

Recol·lecció de llavors de Ribes uva-crispa, Taxus baccata i Juniperus thurifera i depòsit en un banc de germoplasma.

Reforç poblacional de les espècies Ribes uva-crispa, Taxus baccata i Juniperus thurifera.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Control de la vegetació arbustiva durant els períodes de repòs vegetatiu per a afavorir el desenvolupament de les espècies heliòfiles.

Eliminació de la vegetació nitròfila.

Control de l'erosió del substrat.

Realització d'experiències encaminades a determinar l'impacte del brostejar sobre la vegetació mitjançant l'exclusió d'herbívors mitjançant el tancament de parcel·les.

Eliminació d'espècies al·lòctones que pel seu caràcter invasiu dificulten el desenvolupament normal de la vegetació autòctona.

Aclarida gradual d'exemplars de Pinus halepensis / Pinus pinaster a fi d'afavorir la regeneració de Quercus rotundifolia / Quercus pyrenaica.

Col·locació d'un tancat perimetral a la microreserva, realitzat amb rolls de fusta units per una corda gruixuda.

Retirada de qualsevol tipus de material residual de l'interior de la microreserva o de zones adjacents.

Realització de tasques de naturalització i recuperació de l'alzinar/matoll de la zona, amb eliminació selectiva i progressiva dels peus menys desenvolupats dels pins, evitant l'alteració del perfil del sòl i de la vegetació ja consolidada.

Extracció per motius fitosanitaris o per a evitar danys per caiguda sobre les persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

Estabilització i millora dels camins existents per a evitar l'erosió actual i per a canalitzar el trànsit de les persones per l'interior de la microreserva.

Limitacions d'ús:

En cas que s'observe una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, cal regular les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden excloses les tasques de silvicultura, incloses les aclarides, repoblacions o aprofitaments fusters, que no es recullen en l'apartat anterior. En cas que aquestes es realitzen, s'ha de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública, en què aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten un remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat científica.

Col·locació d'una cadena que tanque l'accés a la microreserva per a impedir-hi l'accés de vehicles a l'interior.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

L'accés a la microreserva queda restringit als camins ja existents, a fi d'evitar els processos erosius en la resta de la microreserva.

Queden prohibides les activitats d'escalada en l'àmbit de la microreserva, llevat d'autorització expressa per motius científics o conservacionistes.

Microreserva: Cañada Honda

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 645854 4381660

2 645825 4381641

3 645777 4381675

4 645761 4381682

5 645740 4381701

6 645723 4381722

7 645690 4381750

8 645669 4381781

9 645650 4381773

10 645658 4381727

11 645667 4381712

12 645680 4381706

13 645738 4381662

14 645746 4381643

15 645694 4381670

16 645640 4381697

17 645616 4381716

18 645593 4381777

19 645654 4381801

20 645669 4381801

21 645705 4381755

22 645745 4381728

23 645772 4381701

24 645816 4381681

Superfície projectada: 1,09 ha

Terme municipal: Caudete de las Fuentes

Titularitat: terrenys propietat del senyor José M.ª Alfonso Iranzo Pérez-Duque

Espècies prioritàries: Fumana hispidula i Paronychia aretioides.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Formacions de Juniperus (codi Natura 2000: 5210).

- Matoll termomediterrani i preestèpic (codi Natura 2000: 5330).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Reforç poblacional de l'espècie Quercus rotundifolia.

Aclarida de plançoneda dels exemplars de Pinus halepensis pròxims a exemplars de Quercus rotundifolia a fi d'afavorir el desenvolupament d'aquesta espècie.

Disseny i senyalització de senderes ecoeducatives.

Implantació de mètodes biològics per al control de la processionària.

Creació en el terrenys ocupat per la microreserva d'infraestructures i instal·lació d'elements per a atraure i conservar la fauna útil.

Limitacions d'ús:

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

L'accés a la microreserva queda restringit als camins ja existents, a fi d'evitar els processos erosius en la resta de la microreserva.

Microreserva: Casa de Puchero

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 666712 4358646

2 666663 4358620

3 666600 4358560

4 666567 4358428

5 666550 4358334

6 666546 4358285

7 666543 4358253

8 666545 4358243

9 666548 4358226

10 666552 4358198

11 666628 4358181

12 666738 4358534

Superfície projectada: 5,2 ha

Terme municipal: Requena

Titularitat: terrenys propietat de la senyora Amparo López García

Espècies prioritàries: Iberis ciliata subsp. vinetorum, Scabiosa turolensis subsp. turolensis i Thymus piperella.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Matoll termomediterrani i preestèpic (codi Natura 2000: 5330).

- Pinars (sud-) mediterranis de pins negres endèmics (codi Natura 2000: 9530).

- Boscos mediterranis de frondoses escleròfiles (codi Natura 2000: 9340).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Delimitació de l'àrea mitjançant piquetes.

Cens i seguiment periòdic de les espècies prioritàries.

Recol·lecció de llavors de les espècies Iberis ciliata subsp. vinetorum i Scabiosa turolensis subsp. turolensis i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Reforç poblacional de les espècies Quercus rotundifolia. Si hi ha la possibilitat, les plantes reintroduïdes haurien de procedir de llavors obtingudes de la mateixa microreserva o de territoris tan propers com siga possible.

Execució d'esbrossades selectives en la comunitat Pinus halepensis, durant l'hivern. Aquestes esbrossades s'han d'efectuar de manera selectiva, sense eliminar cap espècie de les considerades prioritàries. És a dir, s'han de limitar a l'eliminació de les espècies piròfites.

Aclarida dels exemplars joves de Pinus halepensis.

Limitacions d'ús:

En cas que s'hi observe una degradació de la vegetació existent a la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, s'han de regular les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

L'accés a la microreserva queda restringit als camins ja existents, a fi d'evitar els processos erosius en la resta de la microreserva.

Microreserva: Casa dels Garcia

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 735688 4313901

2 735717 4313860

3 735857 4313746

4 735808 4313642

5 735655 4313729

6 735541 4313758

7 735481 4313813

8 735524 4313874

Superfície projectada: 5,1 ha

Terme municipal: Rótova

Titularitat: terrenys propietat del Centre Excursionista de Ròtova.

Espècies prioritàries: Sedum sediforme subsp. dianium, Anthyllis onobrychioides, Centaurea spachii, Centaurea rouyii, Cytisus heterochrous, Arbutus unedo i Dictamnus hispanicus.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Pendents rocallosos calcaris amb vegetació casmofítica (codi Natura 2000: 8210).

- Matoll termomediterrani i preestèpic (codi Natura 2000: 5330).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Cens i seguiment periòdic de les espècies prioritàries.

Recol·lecció de llavors de les espècies Sedum sediforme subsp. dianium, Anthyllis onobrychioides, Centaurea rouyii, Cytisus heterochrous i Arbutus unedo i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Reforç poblacional de l'espècie Arbustus unedo, Dictamnus hispanicus, Myrtus commnunis i Fraxinus ornus preferiblement amb material provinent de la mateixa microreserva, amb plantes obtingudes a partir de llavors o, si no n'hi ha, a partir d'esqueixos.

Execució d'esbrossades selectives en la comunitat de coscollar i llentisclar amb arboç, durant l'hivern. Aquestes esbrossades s'han d'efectuar de manera selectiva, sense eliminar cap espècie de les considerades prioritàries. És a dir, s'han de limitar a l'eliminació de les espècies piròfites.

Aclarida dels exemplars joves de Pinus halepensis, que després de l'incendi han colonitzat molt densament els bancals abandonats.

Manteniment de les senderes.

Creació i senyalització de senderes ecoeducatives.

Limitacions d'ús:

En cas que s'observe una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, s'han de regular les visites, donant prioritat a les caràcter científic.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de matèria vegetal que no estiga recollida en els apartats anterior o tinga una finalitat diferent de la científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

L'accés a la microreserva queda restringit als camins ja existents, a fi d'evitar els processos erosius en la resta de la microreserva.

Queden prohibides les activitats d'escalada en l'àmbit de la microreserva, llevat d'autorització expressa per motius científics o conservacionistes.

Microreserva: Cova de les Rates

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 736594 4313112

2 736643 4313035

3 736567 4312932

4 736419 4312928

5 736329 4313034

6 736346 4313112

Superfície projectada: 3,8 ha

Terme municipal: Rótova

Titularitat: terrenys propietat del Centre Excursionista de Ròtova

Espècies prioritàries: Sedum sediforme subsp. dianius, Myrtus communis, Anthyllis onobrychioides, Biscutella montana i Centaurea spachii.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Pendents rocallosos calcaris amb vegetació casmofítica (codi Natura 2000: 8210).

- Praderies calcàries càrstiques o basòfiles de l'Alysso-Sedion albi (codi Natura 2000: 6110).

- Matoll termomediterrani i preestèpic (codi Natura 2000: 5330).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Cens i seguiment periòdic de les espècies prioritàries.

Recol·lecció de llavors de les espècies Myrtus communis, Anthyllis onobrychioides, Biscutella montana i Centaurea spachii i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Reforç poblacional de l'espècie Fraxinus ornus i reintroducció d'Acer granatense. Si hi ha la possibilitat, les plantes reintroduïdes haurien de procedir de llavors obtingudes de la mateixa microreserva o de territoris tan propers com siga possible.

Execució d'esbrossades selectives en la comunitat de matoll calcari mediterrani, amb Pinus halepensis, durant l'hivern. Aquestes esbrossades s'han d'efectuar de manera selectiva, sense eliminar cap espècie de les considerades prioritàries. És a dir, s'han de limitar a l'eliminació de les espècies piròfites.

Limitacions d'ús:

En cas que s'observe una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, cal regular les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que no estiga recollida en els apartats anterior o tinga una finalitat diferent de la científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

L'accés a la microreserva queda restringit als camins ja existents, a fi d'evitar els processos erosius en la resta de la microreserva.

Queden prohibides les activitats d'escalada en l'àmbit de la microreserva, llevat d'autorització expressa per motius científics o conservacionistes.

Microreserva: El Capurutxo

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents:

Vèrtex X Y

1 681362 4296558

2 681685 4296997

3 681873 4297055

4 681954 4296992

5 682655 4297399

6 682662 4297277

7 682080 4296963

8 681755 4296922

9 681445 4296502

Superfície projectada: 15,12 ha

Terme municipal: la Font de la Figuera

Titularitat: forest propietat de l'Ajuntament de la Font de la Figuera, Caleruelo i agregats, número 94 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Linaria cavanillesii, Rhamnus pumilus, Cytisus scoparius subsp. reverchonii, Genista pumila, Campanula viciosoi, Sarcocapnos saetabensis, Stoibrax dichotomum i Asperula cynanchica.

Unitats de vegetació:

- Pendents rocallosos calcaris amb vegetació casmofítica (codi Natura 2000: 8210).

- Matoll termomediterrani i preestèpic (codi Natura 2000: 5330).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Cens i seguiment periòdic de les espècies Rhamnus pumilus, Linaria cavanillesii i Cytisus scoparius subsp. reverchonii.

Recol·lecció de llavors de les espècies Rhamnus pumilus, Linaria cavanillesii, Cytisus scoparius subsp. reverchonii i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Control de l'erosió del substrat en la sendera que voreja la microreserva.

Realització de tasques de naturalització i recuperació de l'alzinar/matoll de la zona, amb eliminació selectiva i progressiva dels peus menys desenvolupats dels pins, evitant l'alteració del perfil del sòl i de la vegetació ja consolidada.

Estabilització i millora dels camins existents per a evitar l'erosió actual i per a canalitzar el trànsit de les persones per l'interior de la microreserva.

Limitacions d'ús:

Queden regulades les activitats d'escalada en l'àmbit de la microreserva, amb autorització prèvia.

En cas que s'hi observe una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, s'han de regular les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden excloses les faenes de silvicultura no recollides en l'apartat anterior. En cas que aquest tipus de faenes es realitzen cal respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública.

Queden excloses les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

L'accés a la microreserva queda restringit als camins ja existents, a fi d'evitar els processos erosius en la resta de la microreserva.

Microreserva: El Fresnal

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents:

Vèrtex X Y

1 675783 4365674

2 675773 4365640

3 675771 4365642

4 675558 4365684

5 675580 4365721

Superfície projectada: 0,796 ha

Terme municipal: Buñol

Titularitat: forest consorciada propietat de l'Ajuntament de Buñol, V-3003, La Cabrera, Sierra de Malacara y el Quixal, número 66 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Fraxinus ornus, Cytisus heterochrous, Lathyrus tremolsianus, Genista valentina, Aster aragonensis, Buxus sempervirens, Acer granatense, Trisetum velutinum, Thymus pipperella.

Unitats de vegetació:

- Freixenedes de flor amb aurons: Viburno tini-Fraxinetum orni (codi Natura 2000: 91B0 freixenedes termòfiles).

- Boscos mixtos de freixes de flor amb roures valencians: Fraxino orni-Quercetum faginae (codi Natura 2000: 9240 rouredes ibèriques de Quercus faginea).

- Comunitats de penyals calcaris: Teucrion buxifolii (codi Natura 2000: 8210 pendents rocallosos calcaris amb vegetació casmofítica).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Cens i seguiment periòdic de les espècies Genista valentina, Aster aragonensis i Trisetum velutinum.

Recol·lecció de llavors de les espècies Fraxinus ornus, Cytisus heterochrous, Lathyrus tremolsianus, Genista valentina, Aster aragonensis, Buxus sempervirens, Acer granatense i Trisetum velutinum i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Retirada de qualsevol tipus de material residual de l'interior de la microreserva o de zones adjacents.

Reforç poblacional de l'espècie Fraxinus ornus.

Limitacions d'ús:

En cas que s'observe una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, s'han de regular les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material que tinga una finalitat diferent de la científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

L'accés a la microreserva queda restringit als camins ja existents, a fi d'evitar els processos erosius en la resta de la microreserva.

Queden prohibides les activitats d'escalada en l'àmbit de la microreserva, llevat d'autorització expressa per motius científics o conservacionistes.

Microreserva: El Molón

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 637552 4392156

2 637607 4392205

3 637538 4392294

4 637479 4392292

5 637424 4392267

6 637361 4392202

7 637383 4392150

8 637443 4392101

9 637463 4392095

10 637496 4392114

11 637520 4392119

Superfície projectada: 3 ha

Terme municipal: Camporrobles

Titularitat: terrenys propietat de l'Ajuntament de Camporrobles

Espècies prioritàries: Armeria filicaulis, Phyllitis scolopendrium i Pimpinella tragium.

Unitats de vegetació:

- Matolls arborescents de Juniperus (codi Natura 2000: 5210).

- Pendents rocallosos calcaris amb vegetació (codi Natura 2000: 8310).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Seguiment periòdic de la població de Phyllitis scolopendrium.

Recol·lecció de llavors de les espècies Armeria filicaulis i Pimpinella tragium i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Tancament de l'avenc que alberga la població de Phyllitis scolopendrium.

Tancament experimental a fi de determinar l'impacte del brostejar del bestiar oví.

Limitacions d'ús:

Control del pastoreig en l'àrea de la microreserva.

Queden excloses les tasques de silvicultura, incloses les aclarides, repoblacions o aprofitaments fusters. En cas que aquests es realitzen, cal respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública, en què aquestes activitats estiguen atenuades.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

L'accés a la microreserva queda restringit als camins ja existents, a fi d'evitar els processos erosius en la resta de la microreserva.

Microreserva: Font del Cirer

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents:

Vèrtex X Y

1 734257 4323127

2 734067 4323146

3 734043 4323136

4 733972 4323029

5 733914 4323017

6 733988 4322941

7 734116 4323032

8 734232 4323020

Superfície projectada: 3,5 ha

Terme municipal: Simat de la Valldigna

Titularitat: terrenys propietat de l'Ajuntament de Simat de la Valldigna

Espècies prioritàries: Antirrhinum valentinum, Echium setabense, Arenaria valentina, Centaurea rouyi i Fraxinus ornus.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Pendents rocallosos calcaris amb vegetació casmofítica (codi Natura 2000: 8210).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Cens i seguiment periòdic de les espècies Antirrhinum valentinum i Echium setabense.

Recol·lecció de llavors de les espècies Antirrhinum valentinum i Echium setabense i depòsit en un banc de germoplasma.

Reforç poblacional de l'espècie Antirrhinum valentinum.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Eliminació de la vegetació nitròfila.

Control de l'erosió del substrat mitjançant malles metàl·liques que eviten els despreniments.

Col·locació d'un tancat perimetral a la microreserva, realitzat amb rolls de fusta units per una corda gruixuda.

Retirada dels material residual del perímetre de la microreserva o de zones adjacents.

Limitacions d'ús:

Queden prohibides les activitats d'escalada en l'àmbit de la microreserva, llevat d'autorització expressa per motius científics o conservacionistes.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: Hoya del Muchacho

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 662023 4354941

2 662072 4355165

3 662195 4355039

4 662245 4354955

5 662252 4354925

Superfície projectada: 2,99 ha

Terme municipal: Requena

Titularitat: terrenys propietat de la Comunitat Budista Soto Zen

Espècies prioritàries: Fumana hispidula, Helianthemum cinereum subsp. cinereum, Thymus pipperella, Satureja intricata i Biscutella valentina.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Pinars (sud-) mediterranis de pins negres endèmics (codi Natura 2000: 9530).

- Matoll termomediterrani i preestèpic (codi Natura 2000: 5330).

- Zones subestèpiques de gramínies i anuals de la Thero-Brachypodietea (codi Natura 2000: 6220).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Cens i seguiment periòdic de les espècies prioritàries.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Execució d'esbrossades selectives en la comunitat de matoll calcícola mediterrani, amb Pinus halepensis, durant l'hivern. Aquestes esbrossades s'han d'efectuar de manera selectiva, sense eliminar cap espècie de les considerades prioritàries, és a dir, s'han de limitar a l'eliminació de les espècies piròfites.

Reintroducció d'espècies frondoses (Quercus rotundifolia, Quercus faginea, Fraxinus ornus) a les zones més ombrives del barranc.

Manteniment i estabilització de senderes.

Limitacions d'ús:

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

L'accés a la microreserva queda restringit als camins ja existents, a fi d'evitar els processos erosius en la resta de la microreserva.

Microreserva: Las Hoyuelas

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents sobre el fus 30:

Vèrtex X Y

1 651571 4403527

2 651573 4403545

3 651604 4403561

4 651627 4403539

5 651637 4403545

6 651667 4403531

7 651700 4403513

8 651740 4403509

9 651770 4403511

10 651795 4403503

11 651808 4403490

12 651792 4403475

13 651765 4403467

14 651729 4403463

15 651725 4403467

16 651710 4403465

17 651681 4403486

18 651629 4403512

19 651605 4403517

20 651601 4403521

Superfície projectada: 1,11 ha

Terme municipal: Sinarcas

Titularitat: terrenys propietat del senyor Juan Antonio Galiano Ramírez

Espècies prioritàries: Quercus faginea, Pimpinella gracilis, Equisetum telmateja, Lonicera peryclimenum subsp. hispanica, Carex pendula i Lithospermum officinale.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Boscos ibèrics de Quercus faginea (codi Natura 2000: 9240).

- Pinars mediterranis amb pins endèmics mesogeus (codi Natura 2000: 9540).

- Boscos de galeria de Salix alba i Populus alba (codi Natura 2000: 92A0).

- Brolladors carbonatats amb formació de tosques calcàries (codi Natura 2000: 7220).

- Jonqueres i herbassars de megafòrbies mediterrànies (codi Natura 2000: 6420).

- Galeries i matolls riberencs termomediterranis (Nerio-Tamaricietea) (codi Natura 2000: 92DO).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Cens i seguiment periòdic de les espècies prioritàries.

Recol·lecció de llavors de les espècies Sorbus domestica, Pimpinella gracilis, Lonicera peryclimenum subsp. hispanica, Carex pendula, Lithospermum officinale i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Reforç poblacional de les espècies Quercus faginea i Sorbus domestica.

Plantació de Celtis australis i Fraxinus angustifolia.

Eliminació de la totalitat dels xops híbrids.

Eliminació dels pins pròxims a exemplars de Quercus faginea i Quercus rotundifolia i aclarida de plançoneda selectiva del pinar.

Creació de zones inundades, amb una làmina d'aigua superficial, per al desenvolupament d'equisets i megafòrbies.

Creació i senyalització de senderes ecoeducatives.

Instal·lació d'elements adequats per a atraure i conservar la fauna útil.

Implantació de mètodes biològics per al control de plagues.

Limitacions d'ús:

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

L'accés a la microreserva queda restringit als camins ja existents, a fi d'evitar els processos erosius en la resta de la microreserva.

Microreserva: Los Altos de Enguera

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents:

Vèrtex X Y

1 691353 4315760

2 691365 4315731

3 691424 4315760

4 691655 4315829

5 691653 4315867

6 691492 4315818

Superfície projectada: 1,04 ha

Terme municipal: Énguera

Titularitat: forest en conveni propietat de l'Ajuntament d'Enguera, número 461/4011 d'elenc, Los Altos, número 72 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Sideritis sericea, Sideritis tragoriganum, Dictamnus hispanicus, Euphorbia minuta i Euphorbia isatidifolia.

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Cens i seguiment periòdic de les espècies Sideritis sericea i Dictamnus hispanicus.

Recol·lecció de llavors de Sideritis sericea i Dictamnus hispanicus i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Control de la vegetació arbustiva durant els períodes de repòs vegetatiu per a afavorir el desenvolupament de les espècies Sideritis sericea i Dictamnus hispanicus.

Limitacions d'ús:

En cas que s'observe una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, s'han de regular les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden excloses les faenes de silvicultura, incloses les repoblacions que no es recullen en l'apartat anterior. En cas que aquestes es realitzen, cal respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública, en què aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: Los Lavajos de Sinarcas - Lavajo de Abajo

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents:

Vèrtex X Y

1 650960 4402088

2 651035 4402082

3 651030 4401988

4 650978 4401975

5 650950 4402021

Superfície projectada: 0,74 ha

Terme municipal: Sinarcas

Titularitat: terrenys propietat de l'Ajuntament de Sinarcas

Espècies prioritàries: Marsilea strigosa, Isoetes velatum, Mentha cervina i Rorippa pyrenaica.

Unitats de vegetació prioritàries: estanys temporals mediterranis (codi Natura 2000: 3170).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Cens i seguiment periòdic de les espècies Marsilea strigosa i Isoetes velatum.

Recol·lecció d'esporangis de Marsilea strigosa i rizomes d'Isoetes velatum i depòsit en un banc de germoplasma.

Realització d'experiències encaminades a determinar l'impacte del brostejar sobre la vegetació mitjançant l'exclusió d'herbívors mitjançant el tancament de parcel·les.

Retirada del material residual de l'interior de la microreserva o de zones adjacents.

Limitacions d'ús:

En cas que s'observe una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de pasturatge, se n'han d'excloure algunes parcel·les, a fi de permetre-hi la recuperació de la vegetació.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica o la crema de restes vegetals de caràcter agrícola. Si aquesta última activitat s'ha de dur a terme necessàriament en el perímetre de la microreserva, sempre s'ha de dur a terme en el mateix lloc, a fi de minimitzar-ne l'impacte sobre la vegetació.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

Queda prohibida l'extracció d'aigua de les tolles de la microreserva, o abocar-hi productes químics a l'interior, així com llavar-hi tancs de fumigació o l'abandó o neteja de recipients d'herbicides.

Microreserva: Los Lavajos de Sinarcas - Lavajo de Arriba

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents:

Vèrtex X Y

1 650815 4403008

2 650848 4402940

3 650768 4402930

4 650750 4402982

5 650768 4403004

Superfície projectada: 0,53 ha

Terme municipal: terrenys propietat de l'Ajuntament de Sinarcas

Espècies prioritàries: Marsilea strigosa, Isoetes velatum, Mentha cervina i Rorippa pyrenaica.

Unitats de vegetació prioritàries: estanys temporals mediterranis (codi Natura 2000: 3170).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Cens i seguiment periòdic de les espècies Marsilea strigosa i Isoetes velatum.

Recol·lecció d'esporangis de Marsilea strigosa i Isoetes velatum i depòsit en un banc de germoplasma.

Realització d'experiències encaminades a determinar l'impacte del brostejar sobre la vegetació mitjançant l'exclusió d'herbívors mitjançant el tancament de parcel·les.

Retirada del material residual de l'interior de la microreserva o de zones adjacents.

Limitacions d'ús:

En cas que s'observe una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de pastoreig, s'ha de procedir a excloure'n algunes parcel·les, a fi de permetre la recuperació de la vegetació.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica o la crema de restes vegetals de caràcter agrícola. Si aquesta última activitat s'ha de dur a terme necessàriament en el perímetre de la microreserva, sempre s'ha de dur a terme en el mateix lloc, a fi de minimitzar-ne l'impacte sobre la vegetació.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

Queda prohibida l'extracció d'aigua de les tolles de la microreserva, o abocar-hi de productes químic a l'interior, així com llavar-hi tancs de fumigació o l'abandó de recipients herbicides.

Microreserva: Pic de la Nevera

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents:

Vèrtex X Y

1 679756 4366688

2 679985 4366567

3 680505 4366656

4 680580 4366556

5 680211 4366378

6 679899 4366340

7 679698 4366346

Superfície projectada: 18,39 ha

Terme municipal: Siete Aguas

Titularitat: forest consorciada propietat de l'Ajuntament de Siete Aguas, V-3007, Malacara, número 68, del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Linum appresum, Aster willkommii, Dianthus hispanicus subsp. edetanus, Thymus granatensis subsp. micranthus i Thalictrum minus subsp. valentinus.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Pendents rocallosos calcaris amb vegetació casmofítica (codi Natura 2000: 8210).

- Matoll termomediterrani i preestèpic (codi Natura 2000: 5330).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Cens i seguiment periòdic de l'espècie Aster willkommii.

Recol·lecció de llavors de les espècies Aster willkommii i Thalictrum minus subsp. valentinus i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Eliminació de la vegetació nitròfila.

Retirada de les escombraries presents en l'interior de la microreserva o de zones adjacents.

Limitacions d'ús:

En cas que s'observe una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, s'han de regular les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden excloses les repoblacions. En cas que aquestes es realitzen, cal respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública, en què aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

L'accés a la microreserva queda restringit als camins ja existents, a fi d'evitar els processos erosius en la resta de la microreserva.

Microreserva: Pico Noño Martés

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents:

Vèrtex X Y

1 675857 4355862

2 675597 4355626

3 676069 4355543

4 676194 4355486

5 676550 4355304

6 676541 4355486

Superfície projectada: 18,84 ha

Terme municipal: Yátova

Titularitat: forest propietat de l'Ajuntament de Yátova, El Monte, número 69 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Quercus faginea, Saxifraga latepetiolata, Saxifraga cossoniana, Iberis saxatilis subsp. valentina, Buxus sempervirens, Erodium saxatile, Genista pumila, Armeria alliacea subsp. alliacea, Orchis macula i Polygonatum odoratum.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Pendents rocallosos calcaris amb vegetació casmofítica (codi Natura 2000: 8220).

- Praderies seques seminaturals i fàcies de matoll sobre substrats calcaris del Festuco-Brometalia (codi Natura 2000: 6110).

- Formacions estables xerotermòfiles de Buxus sempervirens (codi Natura 2000: 5110).

- Rouredes ibèriques de Quercus faginea (codi Natura 2000: 9240).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Recol·lecció de llavors de l'espècie Armeria alliacea subsp. alliacea i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Estabilització i millora dels camins existents per a evitar l'erosió actual i per a canalitzar el trànsit de les persones per l'interior de la microreserva.

Limitacions d'ús:

En cas que s'observe una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, s'han de regular les vistes, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden excloses les faenes de silvicultura, incloses les aclarides, repoblacions o aprofitaments fusters dins de l'àmbit de la microreserva. En cas que es realitzen cal respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva, dins de la forest d'utilitat pública, en què aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció dels substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

L'accés a la microreserva queda restringit al camí ja existent, a fi d'evitar els processos erosius en la resta de la microreserva.

Microreserva: Pla de Mora

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents:

Vèrtex X Y

1 727298 4320198

2 727376 4320198

3 727564 4319880

4 727564 4319822

5 727525 4319792

6 727290 4320009

7 727260 4320133

Superfície projectada: 5,78 ha

Terme municipal: Quatretonda

Titularitat: forest propietat de l'Ajuntament de Quatretonda, La Serra, número 16 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Silene diclinis, Lavandula stoechas, Erica scoparia i Cistus crispus.

Unitats de vegetació prioritàries: matolls termomediterranis i preestèpics (codi Natura 2000: 5330).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Cens i seguiment periòdic de l'espècie Silene diclinis.

Recol·lecció de llavors de les espècies Silene diclinis i Lavandula stoechas i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Control de la vegetació arbustiva durant els períodes de repòs vegetatiu per a afavorir el desenvolupament de les espècies heliòfiles.

Eliminació de la vegetació nitròfila.

Realització de tasques de naturalització i recuperació del matoll de la zona, amb eliminació dels plançons de Pinus pinaster introduïts en l'interior de la microreserva, evitant l'alteració del perfil del sòl i de la vegetació ja consolidada.

Limitacions d'ús:

En cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, s'han de regular les vistes, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden excloses les faenes de silvicultura que no es recullen en l'apartat anterior. En cas que aquestes es realitzen fora de la microreserva, cal respectar un radi mínim de 100 metres del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública, en què aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: Puntal del Boj

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents:

Vèrtex X Y

1 702431 4340652

2 703146 4340463

3 703097 4340278

4 702330 4340448

Superfície projectada: 15,76 ha

Titularitat: forest consorciada propietat de l'Ajuntament de Tous, V-3022, El Monte, número 22 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Genista valentinaž Anthyllis onobrychioides, Erica terminalis, Buxus sempervirens, Arenaria aggregata subsp. pseudoarmeriastrum, Iberis saxatilis subsp. valentina, Sideritis sericea.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Matoll termomediterrani i preestèpic (codi Natura 2000: 8220).

-Pendents rocallosos calcaris amb vegetació casmofítica (codi Natura 2000: 8220).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Recol·lecció de llavors de les espècies Genista valentina i Anthyllis onobrychioides i despòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Realització d'experiències encaminades a determinar l'impacte del brostejar sobre la vegetació mitjançant l'exclusió d'herbívors mitjançant el tancament de parcel·les.

Limitacions d'ús:

En cas que s'observe una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, s'han de regular les vistes, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden prohibides les repoblacions forestals. En el cas que aquestes es realitzen a les àrees circumdants, cal respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública, en què aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: Riu Bohígues

Límits: la microreserva correspon al domini públic hidràulic del riu Bohígues comprés entre les línies superior i inferior definides a continuació (coordenades UTM sobre el fus 30):

X Y

Línia superior, punt 1 643465 4435363

Línia superior, punt 2 643473 4435359

Línia inferior, punt 3 645085 4435709

Línia inferior, punt 4 645058 4435685

Superfície projectada: 3,96 ha

Terme municipal: Ademús

Titularitat: domini públic hidràulic

Espècies prioritàries: Lonicera peryclimenum, Cornus sanguinea, Acer monspessulanum, Clematis recta, Peucedanum officinale subsp. stenocarpum, Ligustrum vulgare.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Rius mediterranis de cabal permanent del Paspalo-Agrostidion amb cortines vegetals riberenques de Salix i Populus alba (codi Natura 2000: 3290).

- Boscos de galeria de Salix alba i Populus alba (codi Natura 2000: 92AO).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Cens i seguiment periòdic de les espècies Lonicera peryclimenum, Cornus sanguinea i Clematis recta.

Recol·lecció de llavors de les espècies Lonicera peryclimenum, Cornus sanguinea, Acer monspessulanum, Clematis recta, Peucedanum officinale subsp. stenocarpum, Ligustrum vulgare i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Retirada de qualsevol tipus de material residual de l'interior de la microreserva o de zones adjacents.

Limitacions d'ús:

En cas que s'observe una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, s'han de regular les vistes, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: Riu Ebró

Límits: la microreserva correspon al domini públic hidràulic del riu Bohígues comprés entre les línies superior i inferior definides a continuació (coordenades UTM sobre el fus 30):

X Y

Línia superior, punt 1 645210 4442802

Línia superior, punt 2 645210 4442781

Línia inferior, punt 3 645538 4442195

Línia inferior, punt 4 645520 4442190

Superfície projectada: 1,08 ha

Terme municipal: Castielfabib

Titularitat: domini públic hidràulic

Espècies prioritàries: Lonicera peryclinemum, Cornus sanguinea i Ligustrum vulgare.

Unitats de vegetació prioritàries: rius mediterranis de cabal permanent del Paspalo-Agrostidion amb cortines riberenques de Salix i Populus alba (codi Natura 2000: 3290).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Cens i seguiment periòdic de les espècies Lonicera peryclinemum, Cornus sanguinea i Ligustrum vulgare.

Recol·lecció de llavors de les espècies Lonicera peryclinemum, Cornus sanguinea i, Ligustrum vulgare i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

retirada de qualsevol tipus de material residual de l'interior de la microreserva o de zones adjacents.

Limitacions d'ús:

En cas que s'observe una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, s'han de regular les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica.

Queda prohibit abocar escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: Ombria del Buixcarró

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents:

Vèrtex X Y

1 728524 4320859

2 728662 4320795

3 728751 4320710

4 728617 4320618

5 728487 4320765

Superfície projectada: 3,22 ha

Terme municipal: Quatretonda

Titularitat: forest propietat de l'Ajuntament de Quatretonda, La Serra, número 16 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Trisetum velutinum, Anthirrhinum valentinum i, Silene diclinis.

Unitats de vegetació prioritàries: pendents rocallosos calcaris amb vegetació casmofítica (codi Natura 2000: 8210).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Cens i seguiment periòdic de les espècies Trisetum velutinum, Anthirrhinum valentinum i Silene diclinis.

Recol·lecció de llavors de les espècies Trisetum velutinum, Anthirrhinum valentinum i Silene diclinis i depòsit en un banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Control de l'erosió del substrat.

Substitució de les piquetes pintades i reemplaçament de les que hagen sigut danyades o doblegades.

Limitacions d'ús:

Queden prohibides les activitats d'escalada en l'àmbit de la microreserva, llevat d'aquelles que tinguen una autorització expressa per motius científics o conservacionistes.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica.

Microreserva: Umbría del Rodeno Tormé

Límits: la microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual es corresponen amb les coordenades UTM següents:

Vèrtex X Y

1 680992 4402345

2 680809 4402345

3 680887 4401938

4 681107 4401585

5 681137 4402067

Superfície projectada: 13,987 ha

Terme municipal: Calles

Titularitat: forest propietat de l'Ajuntament de Calles, Los Rodenos, número 45 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Quercus faginea, Calluna vulgaris, Cistus ladanifer, Cistus populifolius, Tuberaria lignosa i Erica scoparia.

Unitats de vegetació prioritàries:

- Pinar de pinastre amb estepar-bruguerar (codi Natura 2000: 4030).

- Pendents rocallosos amb vegetació casmofítica (codi Natura 2000: 8220).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb pictogrames.

Recol·lecció de llavors de les espècies Cistus salvifolius, Cistus ladanifer, Calluna vulgaris i Tuberaria lignosa i depòsit en un banca de germoplasma.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Limitacions d'ús:

No s'hi permeten les faenes de silvicultura, incloses les aclarides, repoblacions o aprofitaments fusters, que no es recullen en l'apartat anterior. En cas que aquestes es realitzen, cal respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública, en què aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

Queden excloses de la microreserva totes les activitats que comporten una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica.

Mapa web