Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de 7 de febrer de 1995, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual regula els horaris, torns de guàrdia, serveis d'urgència i vacances de les oficines de farmàcia de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 2463 de 06.03.1995
Referència Base de Dades:  0508/1995
 



ORDRE de 7 de febrer de 1995, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual regula els horaris, torns de guàrdia, serveis d'urgència i vacances de les oficines de farmàcia de la Comunitat Valenciana.

La Llei Orgànica 5/1985, d'1 de juliol, de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en l'article 31.19, atribueix a la Generalitat Valenciana la competència exclusiva en l'ordenació farmacèutica, entre les quals s'hi preveu l'organització dels horaris, els torns de guàrdia, els serveis d'urgència i vacances de les oficines de farmàcia, que tenen un caràcter assistencial.

El Decret 62/1986, de 19 de maig, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual assigna les competències en matèria de regulació d'oficines de farmàcia, en l'article segon estableix que la Conselleria de Sanitat i Consum ordenarà, amb caràcter general o especial, els horaris de servei al públic de les oficines de farmàcia, els torns de guàrdia, el servei d'urgència i les vacances, a què fa referència l'article 7 de l'Ordre de 17 de gener de 1980, del Ministeri de sanitat i Seguretat Social, sobre les funcions i els serveis de les oficines de farmàcia.

La Conselleria de Sanitat i Consum mitjançant l'Ordre d'1 de desembre de 1989, va fer la regulació dels serveis d'urgència de les oficines de farmàcia de la Comunitat Valenciana.

El Decret 37/1994, de 21 de febrer, del Govern Valencià, pel qual aprova el reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat i Consum, estableix en l'article 21.E, que la gestió, la coordinació i el control efectiu de l'organització i vigilància dels serveis d'urgència, torns de guàrdia, horaris i vacances de les oficines de farmàcia correspon a la Conselleria de Sanitat i Consum, i és atribuïda a la Direcció General Servei Valencià de Salut.

Cal indicar que aquestes qüestions han estat abordades pel Tribunal Constitucional en la sentència d'11 de juny de 1992, per la qual va determinar l'abast i els límits d'aquesta ordenació en establir en el fonament jurídic 8 que la reglamentació de l'obertura de les oficines de farmàcia per garantir el servei públic a través dels corresponents torns de guàrdia, cosa que determina fixar uns calendaris i horaris mínims d'obertura obligatòria per als titulars de les farmàcies.

Per tot açò, a fi de garantir una adequada assistència farmacèutica i la unificació de criteris sobre el tràmit administratiu i la resolució dels expedients presentats per aquests conceptes, assolint una presència executiva de la Conselleria de Sanitat i Consum en l'organització d'aquests aspectes del funcionament de les farmàcies, que tanta repercussió tenen en l'assistència als usuaris, per la qual cosa i segons les facultats conferides i d'acord amb el que estableix l'article 35.3) de la Llei 5/83, de 30 de desembre, del Govern Valencià, aquesta Conselleria

ORDENA:

Article primer

Es considerarà:

- Organització dels horaris de servei públic de les oficines de farmàcia: establir-ne l'horari en l'activitat de l'exercici de l'atenció als usuaris, que podrà tenir la fixació d'una determinada hora o període de temps en què es facen les operacions d'obertura i tancament al públic de la farmàcia.

- Organització dels torns de guàrdia i dels serveis d'urgència: fixar l'estructura del funcionament de les oficines de farmàcia en cada àmbit territorial fora del temps de la jornada habitual d'activitat establerta. Comprendrà el nombre mínim d'oficines de farmàcia que en règim d'urgències o de guàrdia donaran continuïtat al servei, igualment establirà els sistemes o torns de rotació.

- Organització dels torns de vacances: fixar-ne l'estructura del funcionament de cada àmbit territorial durant el període anual de vacances.

Article segon

L'organització dels esmentat torns s'establirà de manera que permeta la cobertura de les necessitats assistencials ordinàries i mínimes de la població, igualment en funció de les característiques urbanes i geogràfiques a fi d'obtenir la major eficàcia en l'assistència.

L'autorització dels esmentats torns correspon a la Conselleria de Sanitat i Consum, atribuïda a la Direcció general del Servei Valencià de Salut, d'acord amb el que estableix l'article 21 E del Decret del Govern valencià 37/1988, de 21 de febrer pel qual aprova el, reglament orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat i Consum.

Article tercer

En l'organització dels torns de guàrdia es podrà autoritzar, excepte casos especials, l'establiment de torns entre farmàcies de diferents municipis, quan pertanyen a la mateixa zona de salut i siguen limítrofs, perquè n'atenguen els serveis d'urgència.

La distància màxima entre aquestes poblacions serà de 20 km, sempre es valoraran les circumstàncies orogràfiques i climatològiques.

En els municipis d'una sola farmàcia, que no puguen establir torns de guàrdia amb d'altres de característiques semblants, però es troben prop d'altre que tinga un major nombre d'oficines de farmàcia, els serveis d'urgència nocturns i festius podran ser absorbits per aquest, tindran sempre l'autorització administrativa.

Els municipis de més de 75.000 habitants organitzaran els torns de guàrdia i els serveis d'urgència segons el que estableix l'article tercer de l'Ordre d'1 de desembre de 1989, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual regula els serveis d'urgència de les oficines de farmàcia de la Comunitat Valenciana.

Els torns de guàrdia i els serveis d'urgència establerts en aquest article tindran la consideració de mínims.

Article quart

La tramitació i la resolució dels expedients d'organització dels horaris, torns de guàrdia, serveis d'urgència i vacances de les oficines de farmàcia que correspon a la Direcció General del Servei Valencià de Salut, segons el que estableix l'article 21 del decret 37/1994 de 21 de febrer, del Govern valencià, pel qual regula el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat i Consum, podrà delegar en òrgans inferiors. Cal tramitar l'expedient segons el que disposa la de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

En aquests expedients caldrà respectar el principis de publicitat i contradicció, amb audiència de tots els farmacèutics interessats, les associacions i organitzacions corporatives que els representen. Hi ha d'haver els informes dels ajuntaments en què hi són ubicades les oficines de farmàcia afectades, els del col·legi oficial de farmacèutics de la província, i també els de la direcció d'atenció primària de l'àrea, en allò que fa referència las serveis mèdics d'urgència de la zona bàsica de salut a què pertanyen les localitats afectades, tot mirant que les mesures organitzatives proposades permeten un nivell suficient de cobertura de les necessitats assistencials de la població.

Les resolucions adoptades per l'òrgan que corresponga, en cas que foren delegades, hauran de ser modificades amb caràcter immediat, a la Direcció General Servei Valencià de Salut. Contra aquestes cap interposar un recurs ordinari davant el conseller de Sanitat i Consum, en el termini establert per la llei.

Article cinqué

Les infraccions de les resolucions dictades sobre la base del que estableix aquesta ordre es consideraran com a una irregularitat en el compliment de la normativa sanitària, segons el que disposa l'article 35.a) 1 de la Llei General de sanitat, en la Llei del medicament i la resta de la normativa, i seran sancionades.

DISPOSICIó TRANSITòRIA

Els horaris de servei públic, els torns de guàrdia, els serveis d'urgència i el règim de vacances de les oficines de farmàcia de la Comunitat Valenciana autoritzats pel Col·legi de Farmacèutics fins aquesta ordre, mantindran la vigència a l'entrada en vigor d'aquesta ordre, sense perjudici de les modificacions que es produïsquen fent ús dels procediments que estableix aquesta norma. Els acords col·legiats vigents caldrà comunicar-los a la la Direcció General Servei Valencià de Salut en el termini de dos mesos des de l'entrada en vigor d'aquesta disposició.

DISPOSICIó DEROGATòRIA

Queden derogades totes les normes d'igual o inferior rang que s'oposen al que estableix en aquesta ordre.

DISPOSICIó FINAL

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 7 de febrer de 1995

El conseller de sanitat i Consum,

JOAQUíN COLOMER SALA

Mapa web