Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 62/1996, de 25 de març, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el reglament regulador de la professió de guia turístic.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 2722 de 03.04.1996
Referència Base de Dades:  0573/1996
 



DECRET 62/1996, de 25 de març, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el reglament regulador de la professió de guia turístic.

La Generalitat Valenciana, en exercici de les competències que li atribueix l'article 31.12 de l'Estatut d'Autonomia, aprovat per Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, ha dictat diverses normes reguladores del sector turístic per tal d'adequar la seua ordenació a la realitat existent, normes que han anat deixant inaplicables en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana les dictades per l'administració general de l'Estat en el seu dia i que, si bé eren adequades al turisme de l'època en què es van dictar, havien quedat desfasades per haver-les superat la pròpia dinàmica i les variacions hagudes en el sector que regulaven.

Ara bé, les normes fins ara dictades han afectat únicament el règim disciplinari i les empreses turístiques, sense entrar a regular les activitats turístico-informatives privades, que estaven regulades per l'Ordre de 31 de gener de 1964, recentment derogada per l'Ordre d'1 de desembre de 1995, entre altres motius, per no ajustar-se a les directrius imposades per la legislació de la Unió Europea ni a les actuals expectatives de qui pretén exercir aquesta activitat.

A més, les variacions sofertes en la demanda de serveis dels turistes que visiten la Comunitat Valenciana i el compliment dels objectius de qualitat que s'ha imposat la pròpia administració turística autonòmica, exigeixen l'aprovació d'una nova norma que, comptant amb el consens del sector afectat, done satisfacció a les expectatives creades per la nova realitat turística existent.

L'objectiu d'aquesta norma és, doncs, aprovar el reglament que adeqüe la figura i l'activitat del guia turístic a les noves tendències i exigències, tant legals com professionals i de qualitat, existents en l'actualitat en aquest sector.

Així, el reglament, estructurat en quatre capítols desplegats en setze articles, defineix i regula la figura i l'activitat del guia turístic, els requisits necessaris per a obtenir l'acreditació precisa per a l'exercici d'aquesta activitat, les proves d'habilitació a superar per qui pretén dedicar-se al seu exercici, i els drets i les obligacions que els incumbeixen una vegada inscrits en el registre a l'efecte existent a la Comunitat Valenciana.

En virtut de l'exposat, amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 25 de març de 1996, i a proposta del president,

DECRETE

Article únic

S'aprova el reglament pel qual es regula la professió de guia turístic en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, en els termes que consta tot seguit.

DISPOSICIó FINAL

Aquest decret entrarà en vigor als vint dies des de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Valencia, 25 de març de 1996

El president de la Generalitat Valenciana,

EDUARDO ZAPLANA HERNáNDEZ-SORO

Reglament regulador de la professió

de Guia Turístico en ámbito de la Comunidad Valenciana

CAPíTOL I

Disposicions generals

Article 1. Objectiu

Aquest reglament té com a objectiu la regulació administrativa de l'activitat professional de guia turístic dins l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.

Article 2. Definició de la professió de guia turístic

1. L'activitat professional de guia turístic té com a objectiu la prestació als turistes, de manera habitual i retribuïda, de serveis d'informació en matèria cultural, artística, històrica i geogràfica, en les seues visites als museus, monuments, conjunts històrico-artístics i altres llocs que, per la seua rellevància històrica, cultural, geogràfica o ecològica figuren en el catàleg o registre a què es refereix l'article 3.3 d'aquest reglament.

2. L'activitat definida en el paràgraf anterior sols podrà ser exercida per qui compte amb l'habilitació que atorgue l'òrgan competent de la Generalitat Valenciana a aquests efectes, en les condicions que estableix aquest reglament.

Article 3. Abast de l'exercici professional de l'activitat de guia

1. Els serveis d'acompanyament, informació, assistència i assessorament en ruta a grups de turistes seran de lliure exercici.

2. Sols les visites puntuals a béns d'interès geogràfic o ecològic, museus, monuments i/o conjunts històrico-artístics de la Comunitat Valenciana requeriran la prestació dels serveis professionals d'un guia turístic.

3. Els monuments, museus i béns a què es refereix el paràgraf anterior seran els que:

- Bé estiguen compresos en un catàleg aprovat a l'efecte per l'Agència Valenciana del Turisme.

- Bé estiguen compresos en el Registre de Béns d'Interès Cultural existent en la Generalitat Valenciana en matèria de Patrimoni Històric.

Article 4. Exclusió de l'obligació de comptar amb la preceptiva habilitació

No estaran obligats a disposar de l'habilitació de guia turístic a què es refereix l'article 2.2:

1. Els funcionaris o personal al servei de l'administració pública en visites institucionals, com tampoc els professionals de l'ensenyament que realitzen activitats d'informació amb caràcter ocasional com a conseqüència de les seues funcions d'acompanyament a visitants o alumnes sense rebre cap remuneració per aquest concepte.

2. Els empleats de museus, arxius, monuments o llocs d'interès artístic, cultural, històric, geogràfic i/o ecològic que faciliten al públic assistent informació relacionada amb el lloc, sempre que no perceben remuneració per això ni realitzen publicitat de la seua activitat.

CAPíTOL II

De l'exercici professional de l'activitat

Article 5. Habilitació

1. L'exercici de l'activitat professional definida en l'article 2.1 d'aquest reglament requerirà l'obtenció d'una habilitació com a guia turístic de la Comunitat Valenciana.

2. Aquesta habilitació, que tindrà àmbit provincial, s'obtindrà mitjançant la superació de les proves que amb aquest fi convoque l'Agència Valenciana del Turisme.

3. L'habilitació de guia turístic de la Comunitat Valenciana no té per ella mateixa la consideració de títol, sinó d'autorització administrativa per a l'exercici de l'activitat professional que es regula en aquest reglament.

Article 6. Inscripció en el registre

Obtinguda l'habilitació i per a l'exercici professional de l'activitat de guia turístic, serà imprescindible la inscripció en el registre creat a aquests efectes per l'Agència Valenciana del Turisme, la qual dotarà l'habilitat de la credencial d'identificació pertinent. Aquesta credencial haurà de situar-se de forma visible durant l'exercici professional de l'activitat com a mostra de l'habilitació, i hi figuraran les seues dades personals, una fotografia, l'àmbit provincial que cobreix la seua habilitació i els idiomes que haurà acreditat.

Article 7. Validesa de l'habilitació

L'habilitació obtinguda tindrà una validesa de cinc anys, prorrogables per períodes iguals sempre que l'interessat acredite l'assistència, com a mínim, a un dels cursos de reciclatge professional sobre la matèria que a l'efecte organitze o homologue la Generalitat Valenciana.

CAPíTOL III

De les proves d'habilitació

Article 8. Convocatòria

Les proves per a l'obtenció de l'habilitació de guia turístic de la Comunitat Valenciana es convocaran periòdicament per l'Agència Valenciana del Turisme.

El procediment es regirà per les bases expressades en les respectives convocatòries, que hauran d'ajustar-se al que disposa aquest reglament.

Cada convocatòria determinarà el sistema, el tribunal, l'àmbit d'actuació de l'habilitació i altres circumstàncies que calguen.

Article 9. Requisits

Podran accedir a les proves d'habilitació de guia turístic de la Comunitat Valenciana les persones físiques que reunesquen els requisits següents:

a) Ser major d'edat

b) Tenir la nacionalitat d'un país membre de la Unió Europea, o país associat a l'acord sobre l'Espai Econòmic Europeu, o d'un país amb conveni de reciprocitat amb Espanya en aquest àmbit.

c) Comptar, com a mínim, amb el títol acadèmic de tècnic superior en Informació i Comercialització Turística, tècnic en Empreses i Activitats Turístiques o títol o diploma universitari o equivalent. En el cas de títols estrangers, haurà d'acreditar-se l'homologació d'aquest per l'autoritat competent.

d) Acreditar el domini de dues llengües estrangeres, a més del d'una de les oficials de la Comunitat Valenciana.

Article 10. Unitats temàtiques

En les convocatòries de les proves d'habilitació s'hauran de fer constar les unitats temàtiques següents:

a) Gestió, assessorament i assistència a grups turístics. Preparació i desenvolupament d'itineraris turístics.

b) Coneixements culturals, artístics i geogràfics de la Comunitat Valenciana.

c) Coneixements de l'actualitat política, econòmica, social i cultural d'Espanya i, concretament, de la Comunitat Valenciana.

d) Idiomes estrangers parlats i escrits.

e) Sistemes de convalidació de coneixements, d'acord amb el que disposa l'article següent.

Article 11. Convalidació de coneixements

Aquells professionals que acrediten posseir un títol homologable a l'expressat en l'apartat c) de l'article 9, o de rang superior, tindran dret a convalidar els seus coneixements, i quedar exempts de la superació de les proves d'habilitació sobre aquelles matèries d'examen que coincidesquen amb coneixements suficientment acreditats per la possessió d'aquestes titulacions.

Article 12. Homologació de títols

Per a l'homologació dels títols, certificats o diplomes obtinguts pels nacionals a què es refereix l'apartat b) de l'article 9, s'aplicarà el procediment que preveuen els capítols IV i V de la Directriu 92/51/CEE, a efectes del qual l'Agència Valenciana del Turisme dictarà les normes de procediment necessàries.

CAPíTOL IV

Dels drets i obligacions

Article 13. De les obligacions

Són obligacions dels guies turístics les següents:

1) Complir totalment el programa de visites concertat i pel temps convingut, dissenyant els itineraris quan així es requeresca.

2) Informar amb objectivitat sobre tots els aspectes que exigesca el lloc, com també aquells que siguen d'interès per al turista, dins l'àmbit de la seua professió.

3) Actuar amb la deguda diligència per assegurar en tot moment l'atenció òptima als seus clients.

4) Comunicar a l'administració turística autonòmica el cessament de la seua activitat com a guia turístic de la Comunitat Valenciana quan aquest cessament supere els sis mesos, com també, quan calga, la seua reincorporació a l'exercici de la professió.

Article 14. Qualitat de la informació

Per tal de garantir la qualitat i l'eficàcia dels serveis d'informació, el grup que la reba no podrà ser superior a trenta persones, excepte quan aquests serveis hagen estat contractats per a un grup que integre una unitat de transport, i en aquest cas s'estarà a la capacitat d'aquesta.

Article 15. Facturació

Els guies turístics estaran obligats a expedir factura per cadascun dels serveis que presten, excepte quan aquesta prestació es realitze en règim de contractació laboral.

Article 16. Exercici clandestí de l'activitat

L'exercici de l'activitat de guia turístic mancant de la preceptiva habilitació serà considerat infracció administrativa de les que preveu l'article 10.2 de la Llei de la Generalitat Valenciana 1/1989, de 2 de març, per la qual s'estableix el règim d'inspecció i procediment en matèria de disciplina turística.

DISPOSICIó TRANSITòRIA

Les persones que en el moment de l'entrada en vigor del Decret 62/1996, de 25 de març, del Govern Valencià, disposen de l'habilitació com a guies de turisme d'acord amb la normativa anterior, podran continuar exercint l'activitat dins l'àmbit territorial i per als idiomes a què es referesca, tot i que la seua actuació es limitarà als monuments, museus i béns a què es refereix l'article 3.3 i es realitzarà en els termes que estableix aquest reglament. En el termini d'un any podran canviar l'habilitació de què disposen per la nova prevista en aquest reglament, amb la sol·licitud prèvia i aportant la documentació que acredite la seua condició de guia.

Mapa web