Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE conjunta de 22 de febrer de 2001, de les conselleries de Medi Ambient i Sanitat, per la qual s'aprova el protocol de neteja i desinfecció dels equips de transferència de massa d'aigua en corrent d'aire amb producció d'aerosols, per a la prevenció de la legionel·losi.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 3948 de 27.02.2001
Número identificador:  2001/A1793
Referència Base de Dades:  0833/2001
 



ORDRE conjunta de 22 de febrer de 2001, de les conselleries de Medi Ambient i Sanitat, per la qual s'aprova el protocol de neteja i desinfecció dels equips de transferència de massa d'aigua en corrent d'aire amb producció d'aerosols, per a la prevenció de la legionel·losi. [2001/A1793]

El Decret 173/2000, de 5 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'estableixen les condicions higienicosanitàries que han de complir els equips de transferència de massa d'aigua en corrent d'aire amb producció d'aerosols, per a la prevenció de la legionel·losi, estableix en el seu article 6, sobre desinfecció i neteja periòdica dels circuits, que totes les instal·lacions de risc indicades en la citada norma se sotmetran a una neteja i desinfecció general, dues vegades a l'any com a mínim, preferentment a l'inici de la primavera i de la tardor, segons el protocol específic que es publicarà a l'efecte corresponent, mitjançant una ordre conjunta de les conselleries de Medi Ambient i Sanitat.

Per això, fent ús de les atribucions conferides per l'article 35 de la Llei del Govern Valencià,

ORDENEM

Article únic

S'aprova el protocol de neteja i desinfecció que s'ha d'aplicar a totes les instal·lacions de risc indicades en el Decret 173/2000, de 5 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, que figura com a annex de la present ordre.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

S'autoritza la Direcció General d'Educació i Qualitat Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient i la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat perquè, conjuntament, dicten les resolucions i instruccions que siguen necessàries per al més exacte compliment i desenvolupament de la present ordre, i en especial, en el supòsit que sorgisquen noves tècniques de neteja i desinfecció que tinguen eficàcia reconeguda per a la prevenció i eradicació del bacteri legionel·la.

Segona

Aquesta disposició entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 22 de febrer de 2001

El conseller de Medi Ambient,

FERNANDO MODREGO CABALLERO

El conseller de Sanitat,

SERAFÍN CASTELLANO GÓMEZ

ANNEX

Protocol de neteja i desinfecció general

1. Cloració de l'aigua del sistema en el rang de concentració comprés entre 30 i 50 ppm de clor lliure residual i addició de biodispersants capaços d'actuar sobre les biopel·lícules i anticorrosius compatibles amb el clor i el biodispersant, en quantitat adequada. Aquest nivell de clor s'haurà de mantenir durant tres hores mentre s'està recirculant aigua a través del sistema. Cada hora s'analitzarà el clor i es refaran les quantitats perdudes.

1.1 Els ventiladors s'hauran de desconnectar durant la circulació de l'aigua i, si és possible, es tancaran les obertures de la torre per a evitar fuites d'aerosols.

1.2 Els operaris han de portar les mesures seguretat adequades, com són filtres protectors, peces de vestir impermeables i proteccions adequades al risc biològic i químic.

2. Passades les tres hores, s'addicionarà tiosulfat sòdic en quantitat suficient per a neutralitzar el clor i es procedirà a la seua recirculació d'igual manera que en el punt anterior.

3. Buidar el sistema i aclarir.

4. Procedir a realitzar el manteniment del dispositiu i a reparar totes les avaries detectades.

5. Així mateix, es realitzaran les següents operacions:

5.1 Les peces desmuntades seran netejades i desinfectades. La desinfecció, si és possible, es farà per immersió en aigua clorada a 20 ppm, almenys durant 20 minuts.

5.2 Les peces no desmuntables es netejaran i desinfectaran polvoritzant-les amb aigua clorada a 20 ppm, deixant actuar el producte desinfectant durant almenys 20 minuts.

5.3 Els punts de difícil accés es netejaran i desinfectaran amb aigua clorada a 20 ppm mitjançant un polvoritzador manual de boquera llarga a una pressió de tres atmosferes.

5.4 En cas que l'equipament, per les seues dimensions o disseny no admeta la polvorització, la neteja i desinfecció es realitzarà mitjançant nebulització elèctrica, utilitzant un desinfectant adequat per a aquest fi.

Mentre es realitzen les operacions que es refereixen en els apartats 1, 2 i 3, es cobriran amb film plàstic les eixides de les torres per a evitar les eixides d'aerosols.

6. Una vegada s'haja realitzat el manteniment mecànic de l'equip, es procedirà a la seua neteja final. s'utilitzarà per a aquest fi aigua a pressió amb detergents, i romandran segellades les obertures a l'exterior per a evitar els aerosols.

7. Després d'una bona esbandida, s'introdueix en el fluix d'aigua una quantitat de clor suficient per a arribar a les 20 ppm, i s'afegeixen anticorrosius compatibles amb el clor, en una quantitat adequada. Amb els ventiladors apagats es posarà en funcionament el sistema de recirculació, controlant-se cada 30 minuts els nivells de clor i refent-se la quantitat perduda. Aquesta recirculació es farà durant dues hores.

8. Passades les dues hores, que s'afegisca tiosulfat sòdic en quantitat suficient per a neutralitzar el clor, i es procedirà a la seua recirculació d'igual manera que en el punt anterior.

9. Buidar el sistema, aclarir, reomplir el circuit i dosificar els additius químics de manteniment.

Mapa web