Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 24 de febrer de 2004, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es declara l'existència oficial de la plaga Rhynchophorus ferrugineus



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4707 de 08.03.2004
Número identificador:  2004/X2248
Referència Base de Dades:  1004/2004
 



ORDE de 24 de febrer de 2004, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es declara l'existència oficial de la plaga Rhynchophorus ferrugineus (Olivier, 1790) a la Comunitat Valenciana, es qualifica d'utilitat pública la lluita contra el gènere Rhynchophorus spp. i s'establixen les mesures obligatòries per a la seua eradicació i control. [2004/X2248]

S'ha constatat a la Comunitat Valenciana la presència de l'insecte Rhynchophorus ferrugineus (Olivier, 1790), denominat també “curculiònide ferruginós”, que constituïx una plaga que ataca algunes espècies de palmeres, especialment del gènere Phoenix.

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació va publicar amb data de 28 de febrer de 2000, l'orde per la qual es dicten mesures provisionals de protecció contra el “curculiònide ferruginós” de les palmeres, i establix en l'article 2 que correspon als òrgans competents de les Comunitats autònomes adoptar, si és procedent, les mesures necessàries per a la seua eradicació, o si esta no fóra possible, per al seu aïllament.

Atés doncs, que, a la Comunitat Valenciana, hi ha poblacions molt importants de palmeres, la conservació i la preservació de les quals és una obligació tant dels ciutadans com de les Administracions Públiques, i tenint en compte també que en esta Comunitat s'ha desenrotllat una intensa activitat comercial amb les palmeres, on es produïx una inqüestionable relació entre la introducció i circulació d'estes plantes i la difusió de les plagues, es fa necessari adoptar mesures de prevenció i lluita contra el gènere Rhynchophorus spp., de conformitat amb el que disposa la Llei 43/2002 de 20 de novembre, de sanitat vegetal.

Per tot això, a proposta de la Direcció General d'Investigació i Innovació Agrària i Ramaderia,

ORDENE

Article 1

Es declara oficialment l'existència de la plaga Rhynchophorus ferrugineus a la Comunitat Valenciana.

Article 2

Es qualifica d'utilitat pública la lluita contra el gènere Rhynchophorus spp. en tot l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, d'acord amb l'article 15, apartat 1, lletres c, d i f de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal.

Article 3

Els productors, comerciants i propietaris particulars de palmeres, així com les corporacions locals, que les hagen implantat en els seus respectius municipis, hauran de vigilar i prospectar la presència de la plaga i comunicaran al Servei de Prevenció Fitosanitària de la Direcció General d'Investigació i Innovació Agrària i Ramaderia de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, l'aparició del Rhynchophorus spp.

Article 4

Queda prohibit a la Comunitat Valenciana el moviment i comercialització de plantes afectades per esta plaga.

Article 5

Quan en un lloc es detecte alguna planta o grup de plantes pròximes afectades per esta plaga (focus), s'establirà una àrea de protecció en un cercle de 5 km de radi al seu voltant. També s'establirà una àrea d'especial vigilància circumdant que comprendrà un radi de 10 km des del focus.

Quan es troben diversos focus pròxims, es declararà com a zona afectada un espai al voltant d'estos, el perímetre del qual diste, com a mínim, 10 km de qualsevol dels focus. En l'interior es podrà establir una àrea de protecció el perímetre de la qual diste, com a mínim, 5 km de qualsevol dels focus.

Article 6

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació establirà una xarxa de trampes esquerades amb feromones i kairomones, a fi de precisar, en un termini màxim de 6 mesos des de la publicació d'esta orde, l'extensió de les zones afectades.

Article 7

Les àrees de protecció i d'especial vigilància, així com les zones afectades, s'establiran per resolució de la Direcció General d'Investigació i Innovació Agrària i Ramaderia.

L'alçament de les àrees de protecció i d'especial vigilància podrà realitzar-se quan, com a conseqüència de les inspeccions realitzades pels tècnics de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació i de la constatació de l'absència de captures en les trampes col·locades en les àrees i en els seus voltants, es tinga la certesa de l'eradicació total de la plaga, sempre d'acord amb la normativa del RD 2.071/1993.

Les zones afectades se redefiniran periòdicament en funció de l'aparició de nous focus, de les captures realitzades per les trampes, o dels resultats de les actuacions d'eradicació constatats pels tècnics de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Article 8

Els requisits que s'establixen per al moviment de les palmeres a la Comunitat Valenciana són els següents:

8.1. En les zones on no es té constància de l'existència de Rhynchophorus spp. el moviment de palmeres s'efectuarà seguint la normativa d'ús del passaport fitosanitari.

Els productors i comerciants de palmeres hauran de sotmetre's, amb esta finalitat, a totes les inspeccions que s'estimen convenients en el lloc de producció o emmagatzematge.

8.2. En els centres de producció i comercialització ubicats en les àrees d'especial vigilància o en les zones afectades es podrà autoritzar la circulació de palmeres davall control oficial i només cap a zones que no representen un risc addicional, sempre que es complisquen les condicions següents:

a) Que no s'hagen observat, en les parcel·les de producció indicis de la presència de Rhynchophorus spp., en el transcurs de les inspeccions oficials realitzades, durant els quatre mesos anteriors a la posada en circulació i les plantes hagen sigut sotmeses als tractaments adequats per a la seua prevenció.

b) Que les plantes hagen sigut inspeccionades immediatament abans de la seua posada en circulació, i no presenten indicis de la presència de Rhynchophorus spp.

Com a conseqüència de la inspecció de l'apartat 8.2.b, s'autoritzaran els corresponents passaports fitosanitaris, que hauran de ser expedits en un termini màxim de 15 dies, des de la data d'autorització; i no es permetrà la utilització de passaports de substitució, per a traure plantes d'estes àrees. Tots els exemplars l'alçària de tronc dels quals siga superior a 1 m hauran de marcar-se individualment amb una etiqueta emesa per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

8.3. En les àrees de protecció es procedirà a la immobilització total de les palmeres, fins que les autoritats fitosanitàries competents determinen l'alçament de la quarantena.

Es podrà exceptuar d'esta immobilització a la producció pròpia declarada dels vivers de palmeres, sempre que es tracte d'exemplars de menys d'1 m d'alçària de tronc i es complisquen les condicions especificades en els apartats a i b del punt 8.2. En este cas s'autoritzaran els corresponents passaports fitosanitaris, que hauran de ser expedits en un termini màxim de 15 dies des de la data de la seua autorització.

8.4. Qualsevol persona física o jurídica que introduïsca palmeres de qualsevol procedència en el territori de la Comunitat Valenciana, haurà de comunicar per escrit al Servei de Prevenció Fitosanitària de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, perquè se'ls puguen efectuar les inspeccions que es consideren oportunes. En dit escrit s'indicarà:

a) Espècie o espècies a introduir.

b) Nombre d'exemplars per espècie.

c) Alçària o diàmetre mitjà de cada una de les espècies.

d) Origen i procedència d'estes.

e) Data d'entrada.

f) Lloc de destinació a la Comunitat Valenciana.

8.5. Sense detriment del que establix els anteriors apartats, els tècnics de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació podran efectuar immobilitzacions cautelars de plantes o lots de plantes, quan, de forma justificada, es considere que poden constituir un risc de transmissió de la plaga.

Article 9

9.1. Els productors i comerciants de palmeres, hauran d'intensificar les precaucions per a evitar la introducció i difusió d'esta plaga. Així mateix, realitzaran de manera obligatòria, les actuacions preventives que establisca el Servei de Prevenció Fitosanitària de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Per al control d'estes actuacions portaran un registre dels tractaments i altres mesures aplicades.

9.2. Els agents indicats en el punt anterior estan obligats a facilitar als tècnics acreditats per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, el lliure accés a les instal·lacions i camps de cultiu de palmeres per a la realització de les seues funcions; i aportar la informació dels tractaments i altres mesures establides. Així mateix, permetran la presa de mostres i els proporcionaran, cas que el sol·liciten, còpia de la documentació relacionada amb les palmeres, les instal·lacions i els mitjans de producció.

9.3. També hauran de conservar durant cinc anys els registres d'adquisició i moviment de palmeres, i hauran d'acreditar, en tot cas, la procedència de dites plantes.

Article 10

10.1. S'establix l'obligatorietat de la destrucció de les palmeres afectades per la plaga i d'aquelles que segons el parer dels tècnics de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, constituïsquen un greu perill de difusió de la plaga. Esta destrucció es farà pels procediments i en els termes que s'hi determinen.

10.2. Si no es du a terme la mesura imposada en l'apartat 10.1, el Servei de Prevenció Fitosanitària de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, procedirà a executar-la subsidiàriament a càrrec dels propietaris.

10.3. A la resta de palmeres que es troben en les àrees de protecció i d'especial vigilància o en les zones afectades per l'atac de la plaga, se'ls aplicarà de forma obligatòria els tractaments fitosanitaris que determine el Servei de Prevenció Fitosanitària de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació i altres mesures que es pogueren adoptar d'acord amb l'article 18 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal, fins que segons el parer dels tècnics de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, no hi haja dubte respecte de la seua eliminació.

10.4. En els casos en què segons el parer dels tècnics existisca un greu perill de difusió i la solució més operativa i eficaç siga la destrucció immediata de les palmeres, serà d'aplicació l'article 21 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal sempre que les plantes pertanguen a persones o entitats inscrites En el Registre de Productors, Comerciants i Importadors de Vegetals de la Comunitat Valenciana o bé que siguen de propietat municipal o particular.

10.5. En els supòsits que preveu el punt anterior, seran indemnitzables les diferents espècies d'acord amb el barem establit en l'annex I i amb els condicionants següents:

a) Que la planta haja sigut produïda per un viverista inscrit en el Registre de Productors, Comerciants i Importadors de vegetals de la Comunitat Valenciana, i haja sigut inclosa en la seua declaració de producció anual.

b) Que la planta siga de propietat particular sense finalitat comercial.

c) No seran indemnitzables les palmeres importades de fora de la Comunitat Valenciana.

10.6. D'acord amb el Reial Decret 1.190/1998 de 12 de juny, podran ser també indemnitzables els gastos d'arrancada i destrucció de palmeres efectuats oficialment o en compliment d'una petició oficial, segons la valoració que figura en l'annex II de la present Orde, i d'acord amb les condicions següents:

a) En el cas de palmeres de propietat particular sense finalitat comercial el cost de l'actuació serà finançat a càrrec del pressupost de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, prèvia acreditació del gasto i per l'import màxim que s'establix en l'annex II.

b) Els productors i comerciants, correran íntegrament amb els gastos de les actuacions.

10.7 Les actuacions col·lectives que comporten l'execució de mesures fitosanitàries en municipis es canalitzaran a través de Convenis de Col·laboració amb les corporacions locals, que arreplegaran tant les actuacions com el seu pressupost.

10.8 Els beneficiaris que s'acullen a estes ajudes hauran d'aportar en el termini màxim de dos mesos a partir de l'última data de destrucció:

a) Sol·licitud (annex III)

b) Fotocòpia del DNI o NIF del sol·licitant.

c) Imprés de manteniment de tercers amb indicació del nombre de compte diligenciat per l'entitat bancària.

d) Si s'és productor: declaració de producció anual.

e) Acreditació d'estar al corrent de les obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social.

f) En el cas de les entitats municipals; certificat que acredite la titularitat municipal de les palmeres.

g) En el cas de particulars acreditació de la propietat on es van destruir les palmeres.

h) Acreditació de l'acte de destrucció.

i) Factura dels gastos subvencionables si és procedent, segons l'apartat 10.6.

Quan els documents aportats no siguen originals, les sues còpies hauran d'estar compulsades.

10.09. La instrucció de l'expedient la realitzarà el Servei de Prevenció Fitosanitària de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

10.10. L'ajuda es resoldrà per el/la conseller/a d'Agricultura, Pesca i Alimentació en el termini de 6 mesos comptadors des de la data de presentació de la sol·licitud.

10.11. No es procedirà al pagament de cap indemnització quan s'hagen incomplit les mesures imposades i la normativa vigent, especialment, la continguda en els Reials decrets 2.071/1993 de 26 de novembre i 1.190/1998, de 12 de juny.

10.12. L'import de les ajudes anirà a càrrec del programa 542.20 del Pressupost de la Generalitat Valenciana per al 2004, línia núm. T2349 “Indemnització, prevenció i Lluita contra Agents Nocius”, i l'import global màxim per a l'any 2004 serà de 40.000 euros.

Article 11

Les infraccions a la present orde així com la seua responsabilitat seran classificades i sancionades d'acord amb el que disposa respecte d'això en la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Primera

En els casos en què amb anterioritat a la publicació de la present orde, s'haja obligat la destrucció de palmeres com a conseqüència de les mesures adoptades per a evitar la propagació de la plaga, serà també indemnitzable en els termes establits en la present orde.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

S'autoritza al director general d'Investigació i Innovació Agrària i Ramaderia perquè dicte les disposicions necessàries per a l'aplicació i compliment del que disposa la present orde.

Segona

Esta orde entrarà en vigor el mateix dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 24 de febrer de 2004

La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació,

GEMA AMOR PÉREZ

ANNEX I

Barem per a la valoració de la planta

PHOENIX CANARIENSIS

Alçària del tronc Valor

< 50 cm 20,00 €

51 – 100 cm 40,00 €

101 – 150 cm 80,00 €

151 – 200 cm 160,00 €

> 200 cm 80,00 €/ml

PHOENIX DACTYLIFERA

Alçària del tronc Valor

< 50 cm 12,50 €

51 – 100 cm 25,00 €

101 – 150 cm 50,00 €

151 – 200 cm 100,00 €

> 200 cm 50,00 €/ml

TRACHYCARPUS FORTUNEI

Alçària del tronc Valor

< 50 cm 4,00 €

51 – 100 cm 8,00 €

101 – 150 cm 16,00 €

151 – 200 cm 32,00 €

> 200 cm 16,00 €/ml

CHAMAEROPS HUMILIS

Alçària del tronc Valor

< 50 cm 2,50 €

51 – 100 cm 5,00 €

101 – 150 cm 10,00 €

151 – 200 cm 20,00 €

> 200 cm 10,00 €/ml

BUTIA CAPITATA, BUTIA YATAI

Exemplars: el metre lineal de tronc total a 50 €

TRITHRINAX CAMPESTRIS

Exemplars: el metre lineal de tronc total a 50 €

L'espècie Trithrinax campestris té diversos braços en una mateixa planta

SYAGRUS

Alçària de tronc Valor

< 50 cm 10,00 €

51 – 100 cm 20,00 €

101 – 150 cm 40,00 €

151 – 200 cm 80,00 €

> 200 cm 40,00 €/ml

WASHINGTONIA FILIFERA

Alçària del tronc Valor

< 50 cm 5,00 €

51 – 100 cm 10,00 €

101 – 150 cm 20,00 €

151 – 200 cm 40,00 €

> 200 cm 20,00 €/ml

WASHINGTONIA ROBUSTA

Alçària del tronc Valor

< 50 cm 4,00 €

51 – 100 cm 8,00 €

101 – 150 cm 16,00 €

151 –200 cm 32,00 €

> 200 cm 16,00 €/ml

ANNEX II

1r. Barem per a la valoració dels costos d'arrancada, triturat, transport i incineració de les palmeres afectades.

Per a l'aplicació d'este barem les palmeres es classificaran dins dels quatre grans grups que a continuació es relacionen, i se'ls aplicarà les indemnitzacions següents:

Grup Alçària del tronc Indemnització

en metres

Palmàcies xicotetes Fins a 1,0 m 12 €

Palmàcies mitjanes D'1,01 a 2,0 m 36 €

Palmàcies grans De 2,01 a 4,0 m 60 €

Palmàcies molt grans > de 4,01 m 90 €

2n. Barem per al càlcul dels costos de realització dels tractaments fitosanitaris recomanats per la CAPA.

Nota: Este barem només podrà aplicar-se en els convenis assenyalats en el punt 10.6.

Execució dels tractaments foliars, on s'inclou mà d'obra, grua i producte fitosanitari:

Nombre mínim de tractaments: 4

Cost unitari de tractament per exemplar: 2 €

Mapa web