Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 4 de febrer de 2003, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es declaren 14 microreserves vegetals en la província de Castelló.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4457 de 11.03.2003
Número identificador:  2003/2830
Referència Base de Dades:  1145/2003
 
  • Anàlisi jurídica

    Texto
    Texto Texto2
    Data d'entrada en vigor: 12.03.2003
    Notes: Declaració de 14 microreserves vegetals a la província de Castelló.
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Medi Ambient
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Medi ambient
    Descriptors:
      Temàtics: reserva natural, protecció de la flora, espècie protegida , microreserva
      Descriptors toponímics: Vinaròs, Càlig, Canet lo Roig, Traiguera, Montanejos, Caudiel, Castell de Cabres, Benasal, Ares del Maestrat, Almenara, Cabanes, Sant Mateu, La Jana, Lucena del Cid



ORDE de 4 de febrer de 2003, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es declaren 14 microreserves vegetals en la província de Castelló. [2003/2830]

Per mitjà del Decret 218/1994, de 17 d'octubre, del Govern Valencià (DOGV núm. 2379, de 3 de novembre de 1994), es va crear la figura de protecció d'espècies denominada microreserva vegetal.

Posteriorment, l'Orde de 7 de desembre de 1995, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient (DOGV núm. 2658, de 2 de gener de 1995), va establir la regulació de la senyalització d'estes microreserves.

Els distints estudis realitzats durant diversos anys per investigadors especialistes sobre la situació de les poblacions dels taxons vegetals endèmics, rars o amenaçats en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, han orientat sobre les prioritats per a l'establiment de microreserves.

Prospeccions recents sobre terrenys de titularitat pública han acabat de perfilar les parcel·les que es consideren òptimes per a formar part de la xarxa de microreserves de flora de la Comunitat Valenciana.

Des de 1996 s'han establit distintes línies de subvenció destinades a propietaris de terrenys no inclosos en el Catàleg de Forests d'Utilitat Pública per a la seua incorporació voluntària en la xarxa de microreserves.

Durant la tramitació de la present orde s'han complit els passos procedimentals establits en l'article cinqué del Decret 218/1994, i totes les microreserves que es declaren compleixen els requisits exigits en l'article tercer del dit decret.

Per tot això, vist el que estableix el Decret 218/1994, de 17 d'octubre, del Govern Valencià, pel qual es crea la figura de protecció d'espècies denominada microreserva vegetal i a proposta de la Direcció General de Planificació i Gestió del Medi,

ORDENE

Primer

Es declaren en la província de Castelló les microreserves vegetals enunciades a continuació:

Barranc d'Aigua Oliva

Barranc de la Cova Alta

Barranc del Mas Roig

Barranco de la Maimona

Barranco del Gullirno

Bovalar de Castell de Cabres

El Rivet

Mola d'Ares-A

Platja d'Almenara

Platja del Quarter Vell

Pont de la Jana

Salt del Cavall

Toll Negre

Torre de la Sal

Estes microreserves queden definides en l'annex, on s'especifiquen els termes següents:

Denominació

Límits. Quan s'indiquen coordenades, estes es refereixen a la projecció UTM sobre el fus 30, datum europeu.

Superfície projectada, expressada en hectàrees

Terme municipal

Titularitat del terreny

Espècies i unitats de vegetació que són objecte prioritari de conservació. Per a les unitats de vegetació s'especifica el corresponent codi Natura 2000 de la Directiva 97/62/CEE i del Reial Decret 1193/1998, de 12 de juny (BOE núm. 151, del 25.06.98). Els codis amb asterisc identifiquen tipus d'hàbitats prioritaris a nivell europeu.

Pla de gestió: actuacions de conservació i limitacions d'ús.

Segon

No es consideraran com a part de les microreserves, les pistes forestals o carreteres i les construccions (edificacions, vèrtexs geodèsics, antenes...) preexistents dins dels límits establits per a cada una d'elles.

Tercer

D'acord amb l'Orde de 7 de desembre de 1995, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual es regula la senyalització de les microreserves de flora (DOGV núm. 2658, de 2 de gener de 1995), es procedirà a la instal·lació dels corresponents senyals i elements d'indicació de límits.

Quart

Sense minva de la possibilitat d'aplicar altres mesures addicionals, la conservació de la microreserva comportarà l'execució de les actuacions indicades en els plans de gestió, dins de les possibilitats que permeten les lleis anuals de pressupostos generals de la Generalitat Valenciana. Igualment, per a la seua adequada conservació i gestió, s'estableixen, en els plans de gestió, limitacions d'ús.

Cinqué

L'existència de la microreserva no implica prohibició per a l'exercici de la caça. No obstant això, a iniciativa dels titulars de l'aprofitament cinegètic, tramitada i informada des del Servei Territorial, podrà establir-se una resolució de la Direcció General de Planificació i Gestió del Medi per la qual s'eximisca del pagament de la part de matrícula del vedat corresponent a la superfície ocupada per la microreserva i al perímetre addicional que puguen proposar a l'efecte, que constituiran una zona de reserva cinegètica amb caràcter permanent, sense que això implique una reducció de la superfície del terreny tancat del que forma part.

Sisé

Per a evitar el trepig generalitzat de les microreserves, que podria perjudicar el normal desenvolupament de les poblacions de plantes rares, endèmiques o amenaçades, queda prohibit eixir-se'n de les sendes o camins existents. Atés el paper substancial que els invertebrats i els fongs juguen a l'hora d'assegurar el correcte funcionalisme de les microreserves, queda prohibida la seua captura o recol·lecció. Es podran autoritzar excepcions a estes prohibicions generals amb fins educatius, científics o conservacionistes.

Seté

Correspon la gestió d'estes microreserves al Servei Territorial de la Conselleria de Medi Ambient a Castelló. Igualment, correspon al director territorial concedir les autoritzacions corresponents per a desenvolupament d'activitats educatives, científiques i conservacionistes que s'han de realitzar en la microreserva, o per a l'alçament excepcional de prohibicions establides en esta orde. En el cas que es tracte de peticions d'activitats per a diverses zones entre les que estiga inclosa la microreserva, i que afecten dues o més províncies, correspondrà concedir les autoritzacions a la Direcció General de Planificació i Gestió del Medi.

València, 4 de febrer de 2003

El conseller de Medi Ambient

FERNANDO MODREGO CABALLERO

ANNEX

MICRORESERVA: BARRANC D'AIGUA OLIVA

Límits: La microreserva està constituïda pels terrenys del domini públic hidràulic comprés entre les línies superior i inferior definides a continuació (coordenades UTM sobre el fus 30, datum europeu):

X Y

Línia superior, punt 1 785707 4488221

Línia superior, punt 2 785596 4488204

Línia inferior, punt 3 786056 4488422

Línia inferior, punt 4 786105 4488356

Superfície projectada: 1,53 ha

Termes municipals: Vinaròs i Càlig

Titularitat: domini públic hidràulic

Espècies prioritàries: Quercus faginea, Quercus cerrioides, Centaurea linifolia, Cheirolophus intybaceus, Bellis sylvestris.

Unitats de vegetació prioritàries: rouredes de Quercus faginea i Quercus cerrioides amb exemplars de gran port (codi Natura 2000: 9240).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de Quercus cerrioides.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Eliminació periòdica de fems en l'entorn de la microreserva.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

b. Aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrira incendis forestals. Estes aclarides hauran de constar d'un programa específic multianual.

Els organismes competents en la gestió i manteniment dels llits, hauran de comunicar amb la suficient antelació al departament corresponent de la Conselleria de Medi Ambient qualsevol actuació prevista en l'entorn de la microreserva. La possible realització d'obres o treballs en la zona no haurà d'afectar negativament esta.

MICRORESERVA: BARRANC DE LA COVA ALTA

Límits: La microreserva està constituïda pels terrenys del domini públic hidràulic comprés entre les línies superior i inferior definides a continuació (coordenades UTM sobre el fus 30, datum europeu):

X Y

Línia superior, punt 1 777866 4499850

Línia superior, punt 2 777949 4499821

Línia inferior, punt 3 778082 4499267

Línia inferior, punt 4 777985 4499166

Superfície projectada: 0,73 ha.

Terme municipal: Canet lo Roig.

Titularitat: domini públic hidràulic.

Espècies prioritàries: Quercus faginea, Quercus cerrioides, Acer granatense, Linaria ilergabona, Satureja innota, Sideritis tragoriganum.

Unitats de vegetació prioritàries: rouredes de roure valencià termomediterranis a les riberes de rambla (codi Natura 2000: 9240).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de Quercus cerrioides i Linaria ilergabona.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

b. Aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrira incendis forestals. Estes aclarides hauran de constar d'un programa específic multianual.

Els organismes competents en la gestió i el manteniment dels llits, hauran de comunicar amb la suficient antelació al departament corresponent de la Conselleria de Medi Ambient qualsevol actuació prevista en l'entorn de la microreserva. La possible realització d'obres o treballs en la zona no haurà d'afectar negativament esta.

MICRORESERVA: BARRANC DEL MAS ROIG

Límits: La microreserva està constituïda pels terrenys del domini públic hidràulic comprés entre les línies superior i inferior definides a continuació (coordenades UTM sobre el fus 30, datum europeu):

X Y

Línia superior, punt 1 779746 4497522

Línia superior, punt 2 779645 4497472

Línia inferior, punt 3 780158 4497306

Línia inferior, punt 4 780115 4497202

Superfície projectada: 1,07 ha.

Terme municipal: Traiguera.

Titularitat: domini públic hidràulic.

Espècies prioritàries: Centaurea linifolia, Quercus cerrioides, Quercus faginea, Acer granatense, Limodorum trabutianum, Linaria ilergabona, Satureja innota

Unitats de vegetació prioritàries: rouredes de roure valencià termomediterranis en riberes de rambla (codi Natura 2000: 9240).

Pla de gestió

Actuacions de conservació.

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de Centaurea linifolia i Quercus cerrioides.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

b. Aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrisca incendis forestals. Estes aclarides hauran de constar d'un programa específic multianual.

Els organismes competents en la gestió i el manteniment dels llits, hauran de comunicar amb la suficient antelació al departament corresponent de la Conselleria de Medi Ambient qualsevol actuació prevista en l'entorn de la microreserva. La possible realització d'obres o treballs en la zona no haurà d'afectar negativament esta.

MICRORESERVA: BARRANCO DE LA MAIMONA

Límits: La microreserva està constituïda pels terrenys del domini públic hidràulic comprés entre les línies superior i inferior definides a continuació (coordenades UTM sobre el fus 30, datum europeu):

X Y

Línia superior, punt 1 709651 4438529

Línia superior, punt 2 709618 4438517

Línia inferior, punt 3 710016 4438526

Línia inferior, punt 4 710046 4438510

Superfície projectada: 1,32 ha.

Terme municipal: Montanejos.

Titularitat: domini públic hidràulic.

Espècies prioritàries: Acer granatense, Biscutella carolipauana, Hieracium loscosianum, Peucedanum hispanicum, Scrophularia balbisii subsp. valentina

Unitats de vegetació prioritàries:

– Alzinar subhumit amb auró, cornicabra, marfull i boix (codi Natura 2000: 9340)

– Penyals calcícoles d'ombria (codi Natura 2000: 8210)

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de Biscutella carolipauana, Hieracium loscosianum i Peucedanum hispanicum.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'activitats d'escalada en tota la microreserva, excepte autorització expressa per motius científics o conservacionistes.

Queda prohibida la realització de marques o senyals amb pintura o altres materials indelebles en la microreserva.

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

b. Aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrira incendis forestals. Estes aclarides hauran de constar d'un programa específic multianual.

Els organismes competents en la gestió i el manteniment dels llits, hauran de comunicar amb la suficient antelació al departament corresponent de la Conselleria de Medi Ambient qualsevol actuació prevista en l'entorn de la microreserva. La possible realització d'obres o treballs en la zona no haurà d'afectar negativament esta.

MICRORESERVA: BARRANCO DEL GULLIRNO

Límits: La microreserva està constituïda pels terrenys del domini públic hidràulic comprés entre les línies superior i inferior definides a continuació (coordenades UTM sobre el fus 30, datum europeu):

X y

Línia superior, punt 1 708392 4430657

Línia superior, punt 2 708441 4430623

Línia inferior, punt 3 708393 4430892

Línia inferior, punt 4 708482 4430892

Superfície projectada: 0,97 ha

Terme municipal: Caudiel

Titularitat: domini públic hidràulic .

Espècies prioritàries: Taxus baccata, Ilex aquifolium, Scrophularia tanacetifolia, Saxifraga cuneata ssp. paniculata, Lonicera pyrenaica, Biscutella carolipauana.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Pedregars de muntanya amb grèvol i teix (codi Natura 2000: 8130, transicions a 9380 i 9580*).

– Penyals calcaris d'ombria (codi Natura 2000: 8210)

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de Taxus baccata, Ilex aquifolium i Lonicera pyrenaica.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Reforçament poblacional de Taxus baccata i Ilex aquifolium a partir de les poblacions més pròximes.

Limitacions d'ús:

Queda prohibit el desenvolupament d'activitats d'escalada en tota la microreserva, excepte autorització expressa per motius científics o conservacionistes.

Queda prohibida la realització de marques o senyals amb pintura o altres materials indelebles en la microreserva.

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

b. Aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrira incendis forestals. Estes aclarides hauran de constar d'un programa específic multianual.

Els organismes competents en la gestió i el manteniment dels llits, hauran de comunicar amb la suficient antelació al departament corresponent de la Conselleria de Medi Ambient qualsevol actuació prevista en l'entorn de la microreserva. La possible realització d'obres o treballs en la zona no haurà d'afectar negativament esta.

MICRORESERVA: BOVALAR DE CASTELL DE CABRES

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs de la qual tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (datum europeu):

Vèrtex X Y

1 757950 4504408

2 758080 4504406

3 758098 4504642

4 757979 4504628

Superfície projectada: 2,8 ha

Terme municipal: Castell de Cabres.

Titularitat: forest propietat de l'Ajuntament de Castell de Cabres, Bovalar, núm. 66 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Platanthera chlorantha, Listera ovata, Geranium sanguineum, Melica uniflora, Phyteuma orbiculare.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Pastius vivaços rics en orquídies, amb Listera ovata i Platanthera chlorantha (codi Natura 2000: 6210*)

– Rouredes de Quercus faginea amb exemplars de bon port (codi Natura 2000: 9240)

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de Listera ovata, Platanthera chloranta i Phyteuma orbiculare.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Tanca experimental amb malla ramadera o pastor elèctric d'una parcel·la per a evitar l'efecte de la pressió ramadera i estudiar l'evolució de poblacions de les espècies prioritàries.

Limitacions d'ús:

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

b. Aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrira incendis forestals. Estes aclarides hauran de constar d'un programa específic multianual.

c. Aclarides per a reducció de combustibilitat en les voltants de la pista forestal.

En el cas que es dissenyen o realitzen en les voltants aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de la combustibilitat, es respectarà un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins del forest d'utilitat pública, en el qual estes activitats estiguen sensiblement atenuades.

Els projectes de millora, ampliació o modificació de traçat de la pista forestal d'accés a la forest Bovalar, hauran d'evitar la producció d'alteracions significatives en la microreserva.

En el cas que s'observe que l'activitat tradicional de pasturatge boví cause danys significatius a la vegetació o a les espècies de major interés, podran establir-se mesures específiques per a evitar o reduir l'impacte.

MICRORESERVA: EL RIVET

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs de la qual tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (datum europeu)

Vèrtex X Y

1 742294 4472499

2 742325 4472487

3 742346 4472425

4 742327 4472411

5 742296 4472452

6 742236 4472467

7 742197 4472447

8 742168 4472386

9 742186 4472362

10 742161 4472311

11 742110 4472315

12 742051 4472458

13 742110 4472484

14 742185 4472492

Superfície projectada: 2,40 ha

Terme municipal: Benasal

Titularitat: finca propietat de l'Ajuntament de Benasal.

Espècies prioritàries: Listera ovata, Succisa pratensis

Unitats de vegetació prioritàries:

– Pastius vivaços rics en orquídies (codi Natura 2000: 6210*)

– Rouredes de Quercus faginea amb exemplars monumentals (codi Natura 2000: 9240)

– Prats i herbassars de Molinio-Holoschoenion (codi Natura 2000: 6420).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Tanca perimetral de la microreserva.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de Listera ovata i Succisa pratensis

Recol·lecció periòdica de llavors de Succisa pratensis i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Instal·lació de contenidors adequats per a la recollida de residus sòlids en els punts de major impacte antròpic.

Adequació ecoeducativa de la zona amb fins didàctics.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

b. Aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrira incendis forestals. Estes aclarides hauran de constar d'un programa específic multianual.

En el cas que es dissenyen o realitzen en les voltants aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de la combustibilitat, es respectarà un ràdio mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva, en el qual estes activitats estiguen sensiblement atenuades.

Podrà limitar-se l'accés de vehicles mitjançant el tancament de camins secundaris pròxims a la microreserva, a fi d'afavorir la regeneració de la vegetació i evitar que es convertisquen en zones d'aparcament.

En el cas que s'observe que l'activitat tradicional de pasturatge oví cause danys significatius en la vegetació o a les espècies de major interés, podran establir-se mesures específiques per a evitar o reduir l'impacte.

MICRORESERVA: MOLA D'ARES-A

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs de la qual tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (datum europeu)

Vèrtex X Y

1 743967 4483824

2 744138 4483820

3 744381 4483639

4 744229 4483599

5 744192 4483425

6 744065 4483273

7 743684 4483254

8 743648 4483370

9 743938 4483574

Superfície projectada: 20 ha

Terme municipal: Ares del Maestre.

Titularitat: finca propietat de l'Ajuntament de Ares del Maestre.

Espècies prioritàries: Paeonia officinalis subsp. microcarpa, Ilex aquifolium, Taxus baccata, Sideritis spinulosa subsp. subspinosa.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Rasclers calcaris amb grèvol i teix (codi Natura 2000: 6110*, transicions a 9380 i 9580*)

– Pastius secs i matolls camefítics sobre substrat calcari (codi Natura 2000: 6210)

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Tanca experimental amb malla ramadera o pastor elèctric d'una parcel·la per a evitar l'efecte de la pressió ramadera i estudiar l'evolució de poblacions de les espècies prioritàries.

Limitacions d'ús:

Limitació progressiva del pasturatge o supressió d'este en funció dels resultats de les experiències realitzades en la parcel·la tancada.

Els organismes competents en l'execució de projectes d'ampliació, millora o remodelació del ferm de la pista asfaltada que condueix als repetidors de la mola d'Ares, hauran de comunicar amb la suficient antelació al departament corresponent de la Conselleria de Medi Ambient l'inici de la realització de projectes específics a l'efecte. La possible realització d'obres o treballs en la zona no haurà d'afectar negativament a la microreserva.

Podrà limitar-se l'accés de vehicles mitjançant el tancament de camins secundaris pròxims a la microreserva, a fi d'afavorir la regeneració de la vegetació i evitar que es convertisquen en zones d'aparcament.

MICRORESERVA: PLATJA D'ALMENARA

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs de la qual tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (datum europeu)

Vèrtex X Y

1 741117 4401122

2 741238 4401557

3 741314 4401700

4 741405 4401944

5 741473 4401926

6 741149 4401121

Superfície projectada: 5,39 ha

Terme municipal: Almenara.

Titularitat: domini públic marítimoterrestre.

Espècies prioritàries: Otanthus maritimus, Silene cambessedesii.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Vegetació anual sobre rebuigs marins acumulats (codi Natura 2000: 1210)

– Arenes i graves estabilitzades amb Silene cambessedesii (codi Natura 2000: 2210).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions d'Otanthus maritimus i Silene cambessedesii.

Recol·lecció periòdica de llavors d'Otanthus maritimus i Silene cambessedesii i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Tanca parcial de la microreserva per a impedir l'accés de vehicles.

Limitacions d'ús:

Els projectes de millora, ampliació o modificació de traçat del camí de terra contigu a la platja d'Almenara, hauran d'evitar la producció d'alteracions significatives en la microreserva.

Queda prohibida qualsevol actuació urbanística dins dels límits de la microreserva i de la zona d'amortiment, que afectarien irremeiablement les poblacions d'espècies prioritàries. Esta zona d'amortiment d'actuacions es correspon amb una àrea de 2 metres d'amplària al voltant de tot el perímetre de la microreserva.

Els organismes competents en l'execució de projectes d'actuació de defensa o prevenció contra temporals, hauran de comunicar amb suficient antelació al departament corresponent de la Conselleria de Medi Ambient, l'inici de la redacció de projectes específics a l'efecte. La possible realització d'obres o treballs amb este objectiu no haurà d'afectar negativament la microreserva, complint en tot cas el que preveu els apartats 2 i 3 de l'article 209 del Reglament de Costes, a l'efecte de resoldre les possibles discrepàncies mitjançant consultes mútues que porten a la coincidència o acord.

Es prohibeix circular amb tot tipus de vehicles i estacionar en la microreserva.

MICRORESERVA: PLATJA DEL QUARTER VELL

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs de la qual tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (datum europeu)

Vèrtex X Y

1 771942 4452051

2 771864 4451961

3 771846 4451910

4 771668 4451679

5 771407 4451120

6 771253 4450969

7 771307 4450940

8 771455 4451145

9 771777 4451756

10 771969 4452024

Superfície projectada: 5,57 ha

Terme municipal: Cabanes.

Titularitat: domini públic marítimoterrestre i camí ramader número 13 del terme municipal de Cabanes, camí del Mar i Torre de la Sal.

Espècies prioritàries: Aristolochia clematitis, Otanthus maritimus, Calystegia soldanella, Ammophila arenaria.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Dunes mòbils i embrionàries amb Ammophila arenaria (codi Natura 2000: 1210)

– Dunes fixes del litoral amb vegetació de Crucianellion maritimae (codi Natura 2000: 2210).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions d'Otanthus maritimus, Aristolochia clematitis, Calystegia soldanella i Ammophila arenaria.

Recol·lecció periòdica de llavors d'Otanthus maritimus i Aristolochia clematitis i depòsit en banc de germoplasma.

Reintroducció experimental d'Otanthus maritimus, Aristolochia clematitis, Calystegia soldanella i Ammophila arenaria a partir de les poblacions naturals més pròximes.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Limitacions d'ús:

Els projectes de millora, ampliació o modificació de traçat del camí de terra d'accés a la microreserva, hauran d'evitar la producció d'alteracions significatives en esta.

Queda prohibida qualsevol actuació urbanística en la zona, tant en la part terrestre (passeigs marítims, urbanitzacions, etc.) com en la part marítima (ports esportius, instal·lacions d'oci marítim, espigons, etc.), que afectarien irremeiablement les poblacions de les espècies prioritàries.

Els organismes competents en l'execució de projectes d'actuació de defensa o prevenció contra temporals, hauran de comunicar amb suficient antelació al departament corresponent de la Conselleria de Medi Ambient, l'inici de la redacció de projectes específics a l'efecte. La possible realització d'obres o treballs amb este objectiu no haurà d'afectar negativament la microreserva, i haurà de complir en tot cas el que preveuen els apartats 2 i 3 de l'article 209 del Reglament de Costes, a l'efecte de resoldre les possibles discrepàncies mitjançant consultes mútues que porten a la coincidència o acord.

MICRORESERVA: PONT DE LA JANA

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs de la qual tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (datum europeu)

Vèrtex X Y

1 773340 4486703

2 773538 4486482

3 773690 4486455

4 773749 4486543

5 773644 4486675

6 773537 4486719

7 773451 4486861

Superfície projectada: 7,13 ha

Termes municipals: Sant Mateu i la Jana

Titularitat: domini públic hidràulic .

Espècies prioritàries: Linaria ilergabona, Seseli tortuosum, Biscutella carolipauana, Erysimum gomezcampoi

Unitats de vegetació prioritàries:

– Matolls riberencs termòfils amb Nerium oleander (codi Natura 2000: 92D0)

– Codolars de llit de rambla (codi Natura 2000: 8130)

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de Linaria ilergabona, Seseli tortuosum, Biscutella carolipauana i Erysimum gomezcampoi.

Recol·lecció periòdica de llavors de Linaria ilergabona, Seseli tortuosum, Biscutella carolipauana i Erysimum gomezcampoi i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització de marques o senyals amb pintura o altres materials en la microreserva.

Els organismes competents en la gestió i el manteniment dels llits, hauran de comunicar amb la suficient antelació al departament corresponent de la Conselleria de Medi Ambient qualsevol actuació prevista en l'entorn de la microreserva. La possible realització d'obres o treballs en la zona no haurà d'afectar negativament esta.

MICRORESERVA: SALT DEL CAVALL

Límits: La microreserva està constituïda pels terrenys del domini públic hidràulic comprés entre les línies superior i inferior definides a continuació (coordenades UTM sobre el fus 30, datum europeu):

X Y

Línia superior, punt 1 731379 4441709

Línia superior, punt 2 731403 4441779

Línia inferior, punt 3 732013 4441592

Línia inferior, punt 4 731972 4441534

Superfície projectada: 1,00 ha

Terme municipal: Lucena del Cid

Titularitat: domini públic hidràulic

Espècies prioritàries: Jasione mansanetiana, Erodium aguilellae, Biscutella carolipauana, Guillonea scabra.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Penyals calcaris termomediterranis amb Jasione mansanetiana (codi Natura 2000: 8210)

– Blocs despresos i pedregars termòfils (codi Natura 2000: 8130).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de Jasione mansanetiana i Erodium aguilellae.

Recol·lecció periòdica de llavors de Jasione mansanetiana, Erodium aguilellae, Guillonea scabra i Biscutella carolipauana, i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'activitats d'escalada en tota la microreserva.

Queda prohibida la realització de marques o senyals amb pintura o altres materials en la microreserva.

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

b. Aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrira incendis forestals. Estes aclarides hauran de constar d'un programa específic multianual.

c. Aclarides per a reducció de combustibilitat en les voltants de la pista forestal.

Els organismes competents en la gestió i manteniment dels llits hauran de comunicar amb la suficient antelació al departament corresponent de la Conselleria de Medi Ambient qualsevol actuació prevista en l'entorn de la microreserva. La possible realització d'obres o treballs en la zona no haurà d'afectar negativament esta.

MICRORESERVA: TOLL NEGRE

Límits: La microreserva està constituïda pels terrenys del domini públic hidràulic comprés entre les línies superior i inferior definides a continuació (coordenades UTM sobre el fus 30, datum europeu):

X Y

Línia superior, punt 1 781461 4496116

Línia superior, punt 2 781385 4496039

Línia inferior, punt 3 782172 4495549

Línia inferior, punt 4 782081 4495497

Superfície projectada: 3,06 ha

Terme municipal: Traiguera.

Titularitat: domini públic hidràulic.

Espècies prioritàries: Alisma lanceolatum, Limodorum abortivum, Linaria ilergabona, Quercus cerrioides, Quercus faginea, Acer granatense, Centaurea linifolia, Satureja innota.

Unitats de vegetació prioritàries: rouredes termomediterrànies en riberes de rambla (codi Natura 2000: 9240).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions d'Alisma lanceolatum, Limodorum trabutianum, Linaria ilergabona i Quercus cerrioides.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Reforçament poblacional d'Alisma lanceolatum a partir de les poblacions més pròximes.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'activitats d'escalada en tota la microreserva, excepte autorització expressa per motius científics o conservacionistes.

Queda prohibida la realització de marques o senyals amb pintura o altres materials indelebles en la microreserva.

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

b. Aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrira incendis forestals. Estes aclarides hauran de constar d'un programa específic multianual.

Els organismes competents en la gestió i manteniment dels llits, hauran de comunicar amb la suficient antelació al departament corresponent de la Conselleria de Medi Ambient qualsevol actuació prevista en l'entorn de la microreserva. La possible realització d'obres o treballs en la zona no haurà d'afectar negativament esta.

MICRORESERVA: TORRE DE LA SAL

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs de la qual tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (datum europeu)

Vèrtex X Y

1 770164 4448450

2 770199 4448436

3 770164 4448379

4 770072 4448118

5 769973 4448126

6 770022 4448215

Superfície projectada: 2,189 ha

Terme municipal: Cabanes.

Titularitat: domini públic maritimoterrestre i camí ramader número 13 del terme municipal de Cabanes, camí del Mar i Torre de la Sal.

Espècies prioritàries: Juniperus oxycedrus subsp. macrocarpa, Cistus crispus, Ophrys tenthredinifera.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Sorral i graves del litoral amb Juniperus oxycedrus subsp. macrocarpa (codi Natura 2000: 2250*).

– Sorrals i graves estabilitzades amb fragments de vegetació serial (codi Natura 2000: 2260)

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Reforç poblacional, cens i seguiment periòdic de la població de Juniperus oxycedrus subsp. macrocarpa.

Recol·lecció periòdica de llavors de Juniperus oxycedrus subsp. macrocarpa i Cistus crispus i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Tancament amb cadena de la pista per a limitar l'accés al tràfic rodat, adequant un espai fora de la microreserva per a aparcar vehicles.

Limitacions d'ús:

Els projectes de millora, ampliació o modificació de traçat del camí de terra d'accés a la microreserva, hauran d'evitar la producció d'alteracions significatives en esta.

En el cas que s'observe que l'activitat tradicional de pasturatge causa danys significatius en la vegetació o a les espècies de major interés, podran establir-se mesures específiques per a evitar o reduir l'impacte.

Queda prohibida qualsevol actuació urbanística en la zona, tant en la part terrestre (passeigs marítims, urbanitzacions, etc.) com en la part marítima (ports esportius, instal·lacions d'oci marítim, espigons, etc.), que afectarien irremeiablement les poblacions de les espècies prioritàries.

Mapa web