Ficha disposicion

Ficha disposicion





Ordre de 2 d'abril de 1993, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual regula la prestació del servei d'oxigenoteràpia contínua domiciliària amb mitjans concertats a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 2047 de 16.06.1993
Referència Base de Dades:  1400/1993
 



Ordre de 2 d'abril de 1993, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual regula la prestació del servei d'oxigenoteràpia contínua domiciliària amb mitjans concertats a la Comunitat Valenciana.

L'oxigenoteràpia contínua domiciliària ha demostrat que es capaç de millorar, a més de certs paràmetres clínics i biològics, la supervivència d'alguns pacients afectats de broncopatia greu. Aquests efectes beneficiosos la converteixen en part important del tractament actual de la insuficiència respiratòria crònica.

A causa de la considerable utilització de recursos que implica la pràctica d'aquesta teràpia, cal establir els mecanismes necessaris per a garantir la prestació òptima del servei als usuaris. Es justifica així l'establiment dels criteris d'inclusió de l'oxigenoteràpia contínua domiciliària i de les normes per al seu compliment tal com es fa en aquesta ordre.

Per tant, i segons el Reial Decret 1612/87, de 27 de novembre, sobre traspàs a la Comunitat Valenciana de les funcions i els serveis de l'Institut Nacional de la Salut, i els articles 3, punt 1, i 6, punts 1.4, 1.7 i 2 de la Llei 8/1987, de 4 de desembre, i atenent el que estableixen l'article 4, punts 1.3, 3 i 4 del Decret 46/1988, de 12 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual aprovà el Reglament del Servei Valencià de Salut, article 4 punt 1.3, punt 3 i punt 4 i, lo disposat en el Decret 187/91 de 15 d'octubre del Consell de la Generalitat pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat y Consum,

ORDENE

Article primer

Per a la seua aplicació, s'entendrà per oxigenoteràpia continua domiciliària la terapèutica amb hiperòxia mantinguda durant més de quinze hores al dia rebuda pels pacients al seu domicili per temps indefinit.

Article segon

La prestació de l'oxigenoteràpia continua domiciliària es regirà en els seus aspectes tècnico-sanitaris pel que estableix aquesta ordre.

Article tercer

La prescripció de l'oxigenoteràpia contínua domiciliària per casos nous i la revisió dels que ja hi ha es faran sols als centres prescriptors i als serveis o unitats de referència als pacients amb patologia crònica respiratòria.

Article quart

Els centres prescriptors seran autoritzats i acreditats per la Secretaria General de la Conselleria de Sanitat i Consum, a proposta del Servei Valencià de Salut i després d'haver escoltat la Comissió Assessora d'Oxigenoteràpia Domiciliària.

Article cinquè

Es considera oxigenoteràpia contínua domiciliària transitòria la que qualsevol facultatiu pot prescriure amb l'alta hospitalària a pacients que presenten uns valors de Pa O2 que facen aconsellable la seua aplicació domiciliària. Als tres mesos es farà una altra gasometria, els resultats de la qual determinaran l'aplicació definitiva de l'oxigenoteràpia contínua domiciliària. L'establiment d'una oxigenoteràpia contínua domiciliària definitiva sols el podrà determinar el centre prescriptor.

Article sisè

Tots els centres prescriptors dependran d'un centre de referència que haurà de tenir capacitat de fer les exploracions funcionals respiratòries complexes que calguen i complementàries de les realitzades pel centre prescriptor.

Article setè

Els equips d'atenció primària tindran les següents funcions:

a) Seleccionar i proposar al centre prescriptor, mitjançant un full d'interconsulta, els pacients afectats d'insuficiència respiratòria crònica que siguen susceptibles de ser tractats mitjançant l'oxigenoteràpia contínua domiciliària i que complesquen els següents requisits:

a.1 Estar sotmesos a un tractament mèdic adequat a la seua patologia i seguir les recomanacions sanitàries que se'ls indiquen quant a l'adopció d'hàbits saludables.

a.2 Manifestar que estan clarament decidits a seguir el tractament mèdic i l'oxigenoteràpia en les condicions que se'ls prescriguen.

a.3 Estar en condicions, o acompanyats per una persona que ho estiga, de manipular adequadament la font de subministrament, i ser capaços de fer les tasques de manteniment després d'haver-los ensinistrat personal sanitari.

b. Fer, dins de les funcions de l'atenció a la persona amb insuficiència respiratòria crònica, el seguiment dels pacients amb oxigenoteràpia contínua domiciliària i proposar-ne la revisió al centre prescriptor.

Article vuitè

El centre prescriptor d'oxigenoteràpia continua domiciliària tindrà les següents funcions:

a) Prescriure oxigenoteràpia continua domiciliària als pacients amb limitació crònica al flux aeri que complint les condicions prèvies determinades en l'article 7, apartat a, i que després d'haver-los fet com a mínim dues determinacions gasomètriques arterials documentades, en repòs, desperts, respirant aire ambient i, almenys, amb un interval de tres mesos entre elles, presenten els següents criteris clínics i gasomètrics:

a.1 Pressió parcial d'oxigen en sang arterial o Pa O2 inferior a 55 mm Hg (7,3 KPa).

a.2 Pressió arterial o Pa O2 entre 55 mm Hg (7,3 KPa) i 60 mm Hg (8 KPa) i que s'associen a més amb algun dels següents condicionants:

- Hematòcrit superior al 55%.

- Dades electrocardiogràfiques, hemodinàmiques, ecocardiogràfiques o radiològiques suggeridores d'hipertensió arterial pulmonar.

- Evidència clínica d'insuficiència cardíaca.

- Reducció de la capacitat intel·lectual.

- Alteracions del ritme cardíac.

a.3 Seran també tributaris d'oxigenoteràpia contínua domiciliària els pacients amb malalties diferents a l'obstrucció crònica al flux aeri que complesquen les condicions prèvies de l'apartat a) de l'article 7 i tinguen una Pa O2 de repòs, estables, desperts i respirant aire ambient, inferior a 60 mm Hg (8 KPa).

b) Determinar si el mínim i suficient cabal d'oxigen que requereix el pacient per aconseguir una Pa O2 igual o superior a 60 mm Hg (8 KPa) o saturació d'oxihemoglobina (Sa 02) al 93% i informar del mateix al pacient i/o familiars.

La prescripció de l'oxigenoteràpia serà per al major nombre d'hores possible al dia i mai per a un període inferior a 15 hores/dia. No hi haurà intervals de més de dues hores seguides sense oxigenoteràpia.

c) Revisar els casos antics que ja estiguen usant oxigenoteràpia contínua domiciliària i valorar si aquests pacients compleixen les condicions establertes per aquesta ordre per continuar fent-ne ús.

d) Remetre al servei o unitat de referència els pacients que puguen necessitar per al seu tractament fonts portàtils d'oxigen. Igualment, es podrà remetre al centre de referència corresponent tots els pacients que puguen necessitar oxigenoteràpia que no estiguen inclosos en l'article 8, punt a, i que determine la comissió assessora; els que siguen susceptibles de proves que no puguen fer-s'hi, i els qui pel seu interès i per al seu seguiment puga convenir remetre des del centre prescriptor al centre de referència.

Article novè

Els centres prescriptors comptaran amb l'equipament necessari per a poder realitzar proves de, gasometria arterial i espirometria i amb un metge especialista en pneumologia que valore el resultat de les exploracions que s'hi duguen a terme.

Article deu

Els serveis o unitats de referència seran autoritzats i acreditats per la Secretaria General de la Conselleria de Sanitat i Consum, a proposta del Servei Valencià de Salut i escoltada al Comissió Assessora d'Oxigenoteràpia Domiciliària.

Article onze

Els serveis o unitats de referència hauran de tenir capacitat per a fer les exploracions funcionals respiratòries complexes als pacients susceptibles d'oxigenoteràpia i no inclosos en l'article 7, apartat a; a tots els qui necessiten tractament amb fonts portàtils d'oxigen, i també per a fer totes aquelles proves necessàries que permeten avaluar i revisar les indicacions de qualsevol pacient que sol·licite el centre prescriptor.

Els serveis o unitats de referència hauran de comptar amb un equip d'especialistes en pneumologia que assumirà la valoració dels pacients.

Article dotze

En el cas que la zona de salut no compte amb un equip d'atenció primària, qualsevol facultatiu podrà remetre els pacients susceptibles d'oxigenoteràpia contínua domiciliària, mitjançant full d'interconsulta, al centre prescriptor de la seua àrea on es valorarà la indicació del tractament o se'l remetrà al servei o unitat de referència corresponent.

Article tretze

Els centres prescriptors i els serveis o unitats de referència disposaran d'un document normalitzat o full de prescripció d'oxigenoteràpia en què es farà constar la forma en què es durà a terme el subministrament i el període de temps de validesa de la prescripció, tal com indica el model de l'annex I.

En cap cas el temps de prescripció haurà de depassar l'any. Acabat aquest període, el centre prescriptor revisarà la situació del tractament. Si estigués indicada la seua continuïtat, es farà ús novament del full de prescripció.

La prescripció de l'oxigenoteràpia contínua domiciliària transitòria a què es refereix l'article 5 haurà d'igual manera de fer-se mitjançant el full de prescripció d'oxigenoteràpia.

Article catorze

El full de prescripció d'oxigenoteràpia haurà de ser visat per l'inspector de la zona que corresponga. En els casos en què el pacient estiga adscrit a un equip d'atenció primària, aquest visat podrà ser substituït per una autorització realitzada pel coordinador de l'equip.

Article quinze

La Secretaria General de la Conselleria de Sanitat i Consum nomenarà una Comissió Assessora d'Oxigenoteràpia Domiciliària com a òrgan assessor de la Conselleria de Sanitat i Consum. Aquesta comissió la compondran les següents persones:

- Un representant de l'Area de Planificació Sanitària de la Conselleria de Sanitat i Consum.

- Un representant de la Direcció General de Règim Econòmic de la Conselleria de Sanitat i Consum.

- Un representant de la Direcció per a la Gestió de l'Assistència Especialitzada del Servei Valencià de Salut.

- Un representant de la Direcció per a la Gestió de l'Atenció Primària del Servei Valencià de Salut.

- Tres metges especialistes amb reconeguda experiència en oxigenoteràpia domiciliària.

Article setze

Les funcions de la comissió assessora seran les següents:

a) Assessorar i informar sobre qüestions relatives a l'oxigenoteràpia contínua domiciliària i del tractament de la insuficiència respiratòria crònica.

b) Assessorar i informar sobre els criteris tènico-assistencials que puguen influir en l'aplicació de l'oxigenoteràpia contínua domiciliària i sobre la introducció de noves tecnologies en el tractament de la insuficiència respiratòria crònica.

c) Col·laborar en l'elaboració del protocol d'actuació dels centres de prescripció i de referència.

d) Proposar als centres a què fa referència l'article 3 d'aquesta ordre totes les mesures que puguen considerar-se d'interès.

DISPOSICIO FINAL

Faculte el Secretari General de la Conselleria de Sanitat i Consum per al desplegament d'aquesta ordre.

Aquesta ordre vigirà des de l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 2 d'abril de 1993

El Conseller de Sanitat i Consum,

JOAQUIN COLOMER SALA

ANNEX I

Característiques generals, ds i model del full de prescripció d'oxigenoteràpia

a) Característiques generals

1. El full de prescripció d'oxigenoteràpia domiciliària és el document mitjançant el qual es formalitza la prescripció d'aquesta terapèutica i s'estableix la forma en què caldrà dur a terme el subministrament d'oxigen. En aquest es farà constar si es tracta d'una prescripció transitòria, com fa referència l'article 5 de la present ordre, o si és definitiva.

2. Podran fer ús del full de prescripció els centres prescriptors, els serveis o unitats de referència i qualsevol facultatiu a l'alta hospitalària del pacient.

3. De forma excepcional i sols per a aquells pacients que es troben en situació terminal, que presenten greu compromís respiratori i en els quals la pròpia evolució no els faça susceptibles d'hospitalització, els podrà prescriure oxigenoteràpia domiciliària qualsevol facultatiu fent ús del full d'interconsulta. Aquest full haurà de contenir un informe justificatiu, a més de ser visat de la mateixa manera que el full de prescripció oxigenoteràpia.

El període de validesa de la prescripció mitjançant full d'interconsulta serà sols de trenta dies.

4. El full de prescripció d'oxigenoteràpia constarà d'original i tres còpies. L'original serà sempre per al centre prescriptor o unitat o servei de referència. Les còpies es destinaran a la inspecció de zona o coordinació del centre de salut que formalitze el visat, a l'usuari i a l'empresa subministradora.

5. En les còpies destinades a l'usuari i a l'empresa subministradora no constaran els resultats de la gasometria arterial i espirometria.

6. El període de validesa del full de prescripció d'oxigenoteràpia serà com a màxim d'un any. La prescripció d'oxigenoteràpia contínua transitòria tindrà una validesa de tres mesos.

7. Acabat el període de validesa, el pacient serà novament revisat pel centre prescriptor o de referència corresponent, on es valorarà la necessitat de renovar el tractament. En cas afirmatiu, elaborarà un altre full de prescripció d'oxigenoteràpia.

8. Cada centre prescriptor, servei o unitat de referència, establirà un sistema de control de qualitat de l'assistència de l'oxigenoteràpia contínua domiciliària a tots els pacients que hi siguen adscrits, i una vegada a l'any elaborarà un informe amb els resultats d'aquest control, que trametrà a la Comissió Assessora d'Oxigenoteràpia Domiciliària.

9. Tots els pacients que estiguen rebent oxigenoteràpia contínua domiciliària en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta ordre seran revisats i avaluats pel seu centre prescriptor corresponent, i quedaran a partir d'aqueix moment supeditats als criteris establerts en aquesta ordre.

Veure imatge

Mapa web