Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de 23 de maig de 1997, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, sobre reglamentació de les produccions obtingudes mitjançant tècniques d'agricultura integrada i de les condicions d'autorització de les entitats de control i certificació.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 3006 de 04.06.1997
Referència Base de Dades:  1443/1997
 



ORDRE de 23 de maig de 1997, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, sobre reglamentació de les produccions obtingudes mitjançant tècniques d'agricultura integrada i de les condicions d'autorització de les entitats de control i certificació.

El Decret 121/1995, de 19 de juny, del Govern Valencià, sobre valorització de productes agraris obtinguts mitjançant tècniques d'agricultura integrada, va establir les línies bàsiques per a la promoció per part de la Generalitat Valenciana de la producció i comercialització d'aquests productes.

La plena aplicació i efectivitat d'aquest decret en requereix el desplegament normatiu, especialment per a la fixació de les condicions d'autorització de les entitats encarregades de la vigilància i el control de les produccions obtingudes mitjançant tècniques d'agricultura integrada, com també de les condicions que han de reunir els agricultors que practiquen aquestes tècniques de conreu, i les obligacions que han d'assumir per al reconeixement del dret a etiquetar els seus productes amb el logotip o la marca especial de "Producció integrada" establit per la Generalitat Valenciana. D'altra banda, és necessari adoptar, conformement amb el manament del decret esmentat, aquest logotip o marca especial identificativa dels productes agraris obtinguts o elaborats a la Comunitat Valenciana mitjançant tècniques d'agricultura integrada.

Per això, en l'exercici de la competència que m'atribueix l'article 35.e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, en relació amb el Decret 121/1995, de 19 de juny, del Govern Valencià,



ORDENE



Article 1

Els productes agroalimentaris obtinguts o elaborats mitjançant tècniques de producció integrada, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que es preveu en el Decret 121/1995, de 19 de juny, del Govern Valencià, i segons les reglamentacions que s'establisquen per a cada producte, podran ser etiquetats amb el logotip o la marca especial de "Producció integrada" que figura en l'annex d'aquesta disposició.



Article 2

Les reglamentacions per a cada conreu s'establiran mitjançant resolució de la Direcció General d'Investigació, Desenvolupament Tecnològic i Sanitat Vegetal, en la qual es fixaran els continguts mínims següents:

El tipus de material vegetal.

La fertilització, amb indicació de quantitats màximes aplicables de cada tipus d'adobament.

El reg, si escau.

Tècniques culturals, com ara esporgada i maneig del sòl i males herbes.

La protecció fitosanitària, amb indicació dels mètodes de seguiment i avaluació de les diverses plagues i malalties, les tècniques adequades per a combatre-les i els plaguicides autoritzats en cada cas.

Les condicions per a la recol·lecció i per a l'aplicació de possibles tractaments posteriors a la recol·lecció.

Les anotacions i els registres que s'hagen de realitzar en el quadern de camp o llibre d'explotació.



Article 3

1. La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació autoritzarà la utilització del logotip o la marca especial de "Producció integrada" als productors, elaboradors i envasadors que complisquen les condicions i assumisquen els compromisos establits en el Decret 121/1995, de 19 de juny, del Govern Valencià, en aquesta disposició, en les reglamentacions de cada conreu i en la resta de disposicions, complementàries i de desplegament, que es dicten, i en tot cas respecte dels productes agroalimentaris procedents d'explotacions i instal·lacions incloses en les autoritzacions corresponents.



2. Les autoritzacions d'utilització del logotip o la marca especial de "Producció Integrada" s'inscriuran en el Registre Oficial de Productors Autoritzats per a la Producció Integrada de la Generalitat Valenciana, de caràcter automatitzat, adscrit a la Direcció General d'Investigació, Desenvolupament Tecnològic i Sanitat Vegetal, a través de l'Àrea de Protecció de Cultius, davant la qual es podran exercir els drets d'accés, rectificació i cancel·lació de dades de caràcter personal en fitxers automatitzats, de conformitat amb la Llei Orgànica 5/1992, de 29 d'octubre.

Aquest registre constarà de dues seccions:

- Secció d'empreses de producció.

- Secció d'elaboradors i envasadors.

Cada una de les seccions constarà de subseccions corresponents a cada una de les reglamentacions dels diferents conreus.



Article 4

Les sol·licituds d'autorització, les mateixes autoritzacions i les inscripcions en el Registre inclouran les dades següents:

Per a l'autorització i la inscripció d'empreses de producció:

Nom o raó social i domicili del titular

Terme municipal on es troba situada l'explotació

Referència cadastral de la parcel·la o parcel·les.

Superfície destinada a la producció integrada, varietats de conreus i la resta de dades necessàries per a la localització

Responsable tècnic

Entitat de control i certificació de la producció integrada a la qual es vincula.

Per a l'autorització i la inscripció d'elaboradors i envasadors:



Nom o raó social i domicili del titular

Producte que elabora o envasa i volum

Nombre de magatzems i productes emmagatzemats en cada magatzem i les instal·lacions d'aquests, com també altres dades necessàries per a la identificació i catalogació de l'empresa

Responsable tècnic

Entitat de control i certificació de la producció integrada a la qual es vincula.



Article 5

Per obtenir i mantenir l'autorització d'utilització del logotip o la marca especial de "Producció integrada" els agricultors o les empreses agràries productores hauran de complir les condicions següents:

Que el responsable tècnic haja superat el corresponent curs de formació sobre producció integrada organitzat o homologat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

En cas contrari, pertànyer a una agrupació de tractament integrat en l'agricultura (ATRIA), agrupació de defensa vegetal (ADV) o a qualsevol altra associació o entitat que dispose de personal tècnic qualificat, amb la titulació d'enginyer agrònom o d'enginyer tècnic agrícola, que, a més, haja superat els cursos referits en l'apartat anterior. Es considerarà que la superfície màxima que ha de controlar cada un d'aquests tècnics serà de 500 hectàrees en conreus de cítrics, fruiters i hortalisses, i de 2.000 hectàrees en vinya, olivera i conreus extensius de secà.

Practicar en l'explotació les tècniques de producció integrada, segons el que s'establisca en les reglamentacions adoptades per a cada conreu.

Disposar d'un quadern d'explotació on s'anoten totes les operacions i pràctiques de conreu, que seran qualificades periòdicament i validades per l'entitat de control i certificació corresponent.



Permetre el lliure accés a l'explotació del personal tècnic qualificat de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació o de l'entitat de control i certificació corresponent en el compliment de les seues funcions d'inspecció.

Vincular-se a alguna de les entitats de control i certificació reconegudes, mitjançant la subscripció del corresponent contracte homologat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.



Declarar els resultats fidedignes de la producció de l'explotació.

Que el titular o el responsable tècnic seguisca regularment els cursos o les pràctiques de formació que organitze la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació dins dels seus plans de formació contínua sobre les tècniques de producció integrada.



Article 6

Les empreses elaboradores i envasadores hauran de complir les condicions següents:

Que el responsable tècnic haja superat el corresponent curs de formació sobre producció integrada organitzat o homologat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Utilitzar línies separades de confecció i envasament de productes obtinguts per agricultors o empreses agràries autoritzades per a la utilització de la marca de "Producció integrada".

Adquirir els productes agrícoles d'aquests agricultors o empreses mitjançant contracte homologat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Seguir les normes que sobre tractaments o maneig post-recol·lecció fixen les reglamentacions per a conreu de "Producció integrada".

Disposar d'un llibre-registre on s'anoten totes les entrades i eixides de productes, i també totes les operacions i els tractaments efectuats en el producte.

Permetre el lliure accés a les instal·lacions del personal tècnic qualificat de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació o de l'entitat de control i certificació corresponent, en el compliment de les seues funcions d'inspecció.

Vincular-se a alguna de les entitats de control i certificació reconegudes, mitjançant la subscripció del corresponent contracte homologat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.



Que el titular o el responsable tècnic seguisca regularment els cursos o les pràctiques de formació que organitze la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació dins dels seus plans de formació contínua sobre les tècniques de producció integrada.



Article 7

1. Les sol·licituds d'autorització i inscripció de les empreses de producció i d'elaboració i envasament es dirigiran a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, directament o a través de les entitats de control i certificació reconegudes.



2. Les sol·licituds d'autorització i inscripció aniran acompanyades preceptivament d'un informe emés per l'entitat de control i certificació a la qual es vincule el productor, elaborador o envasador, relatiu al compliment per part d'aquest de les condicions establides en els dos articles anteriors.

3. Les sol·licituds es resoldran en el termini de tres mesos des de la presentació per part de l'interessat o l'entitat de control i certificació reconeguda en la qual s'integre. En el cas que no es dicte en aquest termini la resolució corresponent, la sol·licitud es podrà entendre com a desestimada.

4. Després de la renúncia voluntària d'un productor, elaborador o envasador reconegut, i la baixa consegüent en el Registre, no podrà formular una nova sol·licitud d'autorització i inscripció fins després del transcurs de dos anys des de la formulació de la renúncia.



Article 8

1. Quan l'entitat de control i certificació emeta informe sobre l'actuació d'un productor, elaborador o envasador vinculat a ella i de l'informe resulte que aquest no compleix les condicions establides en l'autorització concedida per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, l'interessat podrà manifestar la seua disconformitat davant aquella entitat i, en cas de discrepància, davant la Conselleria.

2. La Conselleria requerirà, aleshores, els antecedents a l'entitat de control i certificació i practicarà les comprovacions que corresponguen, donarà audiència al productor, elaborador o envasador interessat, i resoldrà en el termini de tres mesos si és o no correcte l'informe desfavorable emés per l'entitat de control i certificació.



3. En el cas que Conselleria confirme l'informe desfavorable de l'entitat de control i certificació, en la mateixa resolució revocarà l'autorització concedida per a la utilització del logotip o la marca especial de "Producció integrada", que no podrà sol·licitar-se de nou fins transcorregut un termini de dos anys des de la revocació.



4. Mentre la Conselleria no declare la seua disconformitat amb l'informe desfavorable emés per l'entitat de control i certificació, el productor, elaborador o envasador afectat no podrà desvincular-se d'aquesta per integrar-se en una altra entitat.



Article 9

1. La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació reconeixerà formalment, per a un període de tres anys la primera vegada, i de cinc anys les successives quan ho siguen sense interrupció, per la seua solvència tècnica i garantia d'objectivitat i imparcialitat, a entitats públiques o privades amb personalitat jurídica, com a entitats de control i certificació col·laboradores de la Conselleria en la vigilància, el control i la certificació dels productes obtinguts mitjançant tècniques de producció integrada, d'acord amb el que es disposa en el Decret 121/1995, de 19 de juny, del Govern Valencià, en aquesta ordre i en la resta de disposicions complementàries i de desplegament que es puguen dictar.

2. A les entitats de control i certificació reconegudes els correspondran les següents funcions:

El control, la qualificació i la validació de les anotacions dels productors autoritzats realitzades en el quadern d'explotació.

La inspecció dels llocs de producció, transformació, conservació i comercialització.

La presa de mostres i la realització d'anàlisis d'aquestes, tant de residus de plaguicides com d'altres que s'estimen pertinents, directament o a través de laboratoris privats.

Emetre els informes a què fa referència l'article 7.3 d'aquesta ordre, després dels controls, les inspeccions, les preses de mostres i les anàlisis necessàries.



Article 10

1. Per al reconeixement d'una entitat de control i certificació aquesta haurà de tenir els mitjans materials i personals suficients per a realitzar adequadament la seua comesa.

2. Les condicions mínimes exigides a aquestes entitats són:

Disposaran de personal tècnic qualificat, amb titulació d'enginyer agrònom o enginyer tècnic agrícola, que haja superat el curs de formació sobre producció integrada organitzat o homologat per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.



Hauran de disposar de locals, equipament tècnic, mitjans de desplaçament, infraestructura administrativa i la resta de mitjans adequats per al compliment de les seues funcions, en el territori de la Comunitat Valenciana.

Hauran de disposar de laboratori propi o tenir concertats o contractats els serveis d'un laboratori privat d'anàlisi química amb instal·lacions a la Comunitat Valenciana.

3. Cada entitat de control i certificació haurà de sotmetre a l'aprovació de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació un programa de control, supervisió i avaluació regulars de les activitats i els resultats dels productors, elaboradors i envasadors vinculats a l'entitat.

4. Les entitats de control i certificació hauran de mantenir en tot moment les garanties d'objectivitat i imparcialitat respecte a tots els productors i transformadors sotmesos al seu control.

5. Sense perjudici del caràcter temporal del reconeixement, aquest podrà ser revocat anticipadament per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, amb l'audiència prèvia de l'entitat, per l'incompliment sobrevingut de les condicions mínimes establides o per la realització negligent de les seues comeses.



Article 11

1. Les sol·licituds de reconeixement com a entitats de control i certificació les formularan les entitats interessades, amb l'acompanyament d'una memòria en què s'expressen els mitjans personals i materials disponibles per al compliment de les funcions pròpies d'aquestes entitats, i acreditativa de la seua objectivitat i imparcialitat en l'exercici d'aquestes.

2. Les sol·licituds les resoldrà la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació en el termini de tres mesos. En cas contrari, es podran entendre com a desestimades.



Article 12

1. Les entitats de control i certificació reconegudes hauran de portar, per a cada conreu amb reglamentació aprovada, en relació amb els operadors sotmesos al seu control, els registres següents:

Registre d'empreses de producció.

b) Registre d'elaboradors i envasadors.

2. Aquests registres contindran, respecte de cada operador autoritzat, les mateixes dades assenyalades en l'article 4 d'aquesta ordre per al Registre Oficial de Productors Autoritzats per a la Producció Integrada de la Generalitat Valenciana, i hauran de complir, en el cas que es tracte de fitxers automatitzats, les exigències establides en la Llei Orgànica 5/1992, de 29 d'octubre.



Article 13

1. L'homologació dels cursos de formació sobre "Producció integrada", a l'efecte d'aquesta ordre, la realitzarà la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació a sol·licitud de l'entitat organitzadora formulada abans de l'organització dels cursos amb l'acompanyament d'una memòria en què es faran constar, com a mínim, els aspectes següents:

Lloc i dates de celebració del curs

Programes

Contingut

Material didàctic que s'emprarà

Professorat

Criteris de selecció dels assistents

Forma d'avaluació de l'aprofitament del curs.

2. Posteriorment a la celebració dels cursos convalidats, l'entitat organitzadora remetrà a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació la corresponent relació certificada d'assistents, amb la indicació de si han superat el curs amb aprofitament, a l'efecte d'emetre el certificat corresponent.

DISPOSICIONS FINALS



Primera

El director general d'Investigació, Desenvolupament Tecnològic i Sanitat Vegetal dictarà les disposicions de desplegament necessàries per a l'aplicació del que es disposa en aquesta ordre.



Segona

Aquesta ordre vigeix des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 23 de maig de 1997



La consellera d'Agricultura, Pesca y Alimentació,

MARIA ÀNGELS RAMON-LLIN I MARTÍNEZ

Mapa web