Ficha disposicion

Ficha disposicion





Decret 202/1988, de 26 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'estableixen normes per a la regulació de la falconeria a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 973 de 30.12.1988
Referència Base de Dades:  2220/1988
 



Decret 202/1988, de 26 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'estableixen normes per a la regulació de la falconeria a la Comunitat Valenciana.

La Llei de Caga vigent estableix, en l'article 23.4, que es dictaran les disposicions necessàries per a reglamentar, d'acord amb els usos i costums locals, algunes modalitats tradicionals de caça, entre les quals enumera la falconeria.

Cal establir les condicions en què es pot desenvolupar aquesta activitat que implica la captura d'aus rapaces, harmonitzar-la amb la protecció de què són objecte en virtut del Reial Decret 3181/1980 de 30 de desembre pel qual es protegeixen determinades espècies de fauna silvestre i es dicten les normes necessàries per assegurar-ne l'efectivitat de la protecció.

En atenció d'aquests motius, a proposta del Conseller d'Agricultura i Pesca i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat Valenciana, en sessió del dia 26 de desembre de 1988,

DECRETE:

Article primer

S'entén per falconeria la caça mitjançant l'ús d'aus de presa.

Article segon

Per tal de ser considerat falconer cal que l'interessat pertanya a una Associació de falconeria legalment constituïda, que tinga almenys cinc socis i amb una experiència mínima de quatre anys en la pràctica de l'activitat.

Aquestes persones estaran catalogades en una de les dues categories següents:

- Aspirant: per accedir a aquesta categoria cal que l'interessat siga major de 16 anys i que supere les proves d'aptitud establertes per l'associació corresponent.

- Falconer: Cal que l'interessat haja estat aprenent durant més d'un any i que supere les proves d'aptitud establertes per l'associació a què pertanya.

Article tercer

Els falconers que formen part d'associacions legalment constituïdes podran sol·licitar anualment, per mitjà de l'Associació de falconeria a què estiguen inscrits, la tinença d'aus de presa per a la pràctica de la falconeria. Les aus que podran tenir amb aquesta finalitat hauran de ser de les espècies que determine la Conselleria d'agricultura i Pesca.

Els falconers tenen dret a tenir un màxim de dues aus de presa de procedència natural i un nombre variable d'espècimens procedents de la cria en captivitat.

Article quart

Les Associacions de falconeria poden sol·licitar la tinença de les aus que tinguen els orígens següents:

- Aus en recuperació procedents de Centres de la Conselleria d'agricultura i Pesca.

- Aus nascudes en captivitat en Centres degudament autoritzats, tant nacionals com estrangers.

- Aus desniades, en cas que la Conselleria d'agricultura i Pesca ho autoritze per considerar que tal actuació no posa en perill la supervivència de l'espècie a la zona.

Article cinquè

Les Associacions de falconeria han d'adreçar les seues peticions a la Direcció General de la Producció Agrària de la Conselleria d'agricultura i Pesca.

La concessió d'aus i els permisos de tinença corresponents estan condicionats a la possessió, per part dels beneficiaris, d'instal·lacions adequades a aquesta finalitat situades a la Comunitat Valenciana, on s'ubicarà l'au habitualment.

Cada au autoritzada quedarà inscrita en el Registre daus de Falconeria que s'ha obert, amb aquesta finalitat, a les Unitats Forestals de la Conselleria d'agricultura i Pesca. Hi constarà l'edat, el sexe, la procedència i les dades morfològiques de cada au.

Article sisè

El titular de cada permís de tinença rebrà un carnet que acreditarà la tinença legal de l'au, tot i que la possessió d'aquest no exclou la necessitat d'obtenció de la llicència de caça tipus C.

Les aus seran marcades i numerades. El número de sèrie corresponent haurà de figurar al llibre-Registre i al carnet corresponent.

Article setè

El permís de tinença caducarà als cinc anys a partir de la data de l'expedició i es podrà renovar per períodes iguals de temps.

Les aus autoritzades s'hauran de sotmetre a inspecció anualment i això s'enregistrarà per mitjà d'un segell al carnet de falconeria que no serà vàlid si no porta el segell anual.

Si l'au es perd o mor, s'haurà de comunicar en el termini màxim de quinze dies a la Conselleria d'agricultura, que en Iliurarà el permís corresponent.

Article vuitè

Els exemplars procedents d'altres Comunitats Autònomes, els posseïdors dels quals residesquen al territori de la Comunitat Valenciana, tenen les mateixes obligacions d'inspecció, matrícula, marca i inscripció al Registre daus de Falconeria i per a dur-les a terme, cal fer una sol·licitud i acompanyar-la del permís de tinença original.

Article novè

Per a la cria en captivitat d'aus rapaces, a partir de reproductors degudament matriculats i inscrits com cal al Registre d'Aus de Falconeria, caldrà l'autorització prèvia de la Direcció General de la Producció Agrària de la Conselleria d'agricultura i Pesca, condicionada al control i inspecció per part del citat organisme de totes les experiències que es porten a terme amb aquesta finalitat i acreditarà prèviament els mitjans i coneixements que hi siguen necessaris. Les aus que es puguen aconseguir per aquest mitjà s'hauran de posar a disposició de la Conselleria d'agricultura i Pesca, amb la finalitat que aquesta n'autoritze la tinença, si s'escau, a l'interessat i a l'Associació corresponent.

Article deu

Les infraccions d'aquest Decret se sancionaran segons que preveu la Llei 1/1970, de 4 d'abril i el seu Reglament aprovat pel Decret 506/1971, de 25 de març.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

La Conselleria d'agricultura i Pesca queda facultada per

a dictar les disposicions que calguen per al desplegament i l'aplicació d'aquest Decret.

Segona

Aquesta disposició entrarà en vigor el dia de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 26 de desembre de 1988.

El Conseller d'agricultura i Pesca,

LLUIS FONT DE MORA MONTESINOS

Mapa web